czaja1 24.08.07, 16:09 Alo Swego czasu był temat poruszany ale bez zdjęć (bardzo ciekawe są te z lemieszem do likwidacji barykad. softland.com.pl/aerojac/aaa/stan_wojenny/sprzet_mo.html softland.com.pl/aerojac/aaa/stan_wojenny/sprzet_mo2.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lancerb1 Re: Transportery opancerzone MO coś dla BOA 24.08.07, 16:17 Bardzo podoba mi sie fragment: "Skuteczności tych armatek wodnych i konieczności tylko ich stosowania nie mógł pojąć tylko pewien wyższy oficer MSW ZSRR, któremu, oraz delegacji specjalistów w 1987 prezentowano taktykę działań oddziałów zwartych MO. Jego wątpliwości zrozumieliśmy dopiero wtedy gdy powiedział, że doszedł do logicznego wniosku iż w Polsce chyba milicja ma za mało amunicji do karabinów maszynowych, że do działań porządkowych z luf działek wystrzeliwana jest woda." Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Transportery opancerzone MO coś dla BOA 24.08.07, 17:17 Nie ma się co chłopu dziwić. Jemu przez twardy łeb nie przechodziła myśl, że "buntowszczyków" można traktować czymś innym niż kula z karabinu maszynowego. U siebie by wody nie używał, chyba, że do rzadkiego mycia...Jak to dobrze że to już dawna historia.:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Transportery opancerzone MO coś dla BOA 24.08.07, 18:28 on raczej pamięTAŁ jak to chyba w 23 roczku w krakowie zomo[czy jak to się wtedy zwało] wytłukło coś tak ok 190 ludków- dlatego był taki zdziwiony.no i naturalnie pamiętał przewrót majowy. jak to dobrze ze ta historia może niedługo wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Transportery opancerzone MO coś dla BOA 24.08.07, 18:31 patrzta no i dopiero sie doczytałem ze SŁUŻĄ DO DZISIAJ.-tak jakos śmiesznie pp kontynuuje tradycje mo. Odpowiedz Link Zgłoś
lancerb1 Re: Transportery opancerzone MO coś dla BOA 24.08.07, 18:42 Nic już głupszego do powiedzenia nie masz? Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Transportery opancerzone MO coś dla BOA 24.08.07, 18:53 przeczytaj swój kretynizm w poz.2 tego wątku.mój jednak mądrzejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Transportery opancerzone MO coś dla BOA 24.08.07, 23:24 A jak u Ciebie kolego ze zrozumieniem tekstu i z poczuciem humoru? Obecne? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Liczymy..... 27.08.07, 00:18 billy.the.kid napisał: > on raczej pamięTAŁ jak to chyba w 23 roczku w krakowie zomo[czy jak > to się wtedy zwało] wytłukło coś tak ok 190 ludków" ..." 5-7 listopada 1923 - wybucha strajk powszechny w Krakowie zwany powstaniem krakowskim powstały przeciwko wysokiej inflacji i drożyźnie. Garnizon krakowski został postawiony w stan gotowości bojowej, do miasta ściągnięto oddziały wojska i policji z innych województw. Drugiego dnia strajku robotnicy udali się na zgromadzenie do Domu Robotniczego, jednak gmach zastali otoczony kordonami policji i wojska. Padł rozkaz salwy do robotników. Żołnierze odmówili wykonania rozkazu, ale policja otworzyła ogień. W odwecie robotnicy zaatakowali i rozbroili oddziały policji i żołnierzy 16 pułku piechoty po czym zaczęli wznosić barykady na ulicach Krakowa. Dowódca Krakowskiego Okręgu Wojskowego gen. Czikiel, na polecenie ówczesnego ministra spraw wewnętrznych zmobilizował 8 pułk ułanów, którzy przypuścili na demonstrujące tłumy szarżę kawaleryjską. Załoga wysłanego samochodu pancernego musiała się poddać. W czasie walk kilkunastu robotników zostało zabitych, a kilkuset rannych. Ze strony wojska padło 3 oficerów i 11 żołnierzy. Było również wielu rannych. Robotnicy mimo to opanowali miasto, które znajdowało się w ich rękach przez szereg godzin. Nie opanowano jednak punktów węzłowych, jak dworzec kolejowy, poczta, czy też telegraf. W dniu 7 listopada kierownictwo PPS ogłosiło zakończenie strajku powszechnego, rozbroiło robotników z Krakowa i poradziło władzom państwowym, aby chwilowo wyprowadzić wojsko z Krakowa w celu uspokojenia robotników, co też się stało..." Tak czy siak 190 ofiar nie wychodzi.... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Transportery opancerzone MO coś dla BOA 24.08.07, 19:31 Czaja dzięki!:) Choć ja to to swego czasu z bliska oglądałem a nawet sobie troszki "gościnnie" w środku posiedziałem!:) Dobrze ,że tego Rosjanina nie zaprosili do środka bo dopiero by się do łez uśmiał! Pod wieżyczką - duża stalowa skrzynia na aminicję - zamknięta na solidną kłódkę i...opieczętowana!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Transportery opancerzone MO coś dla BOA 24.08.07, 20:35 tzn siedziałes i oglądałęś w dzisiaejszych czasach czy też za czasó św.p. mateńki komuny??? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Transportery opancerzone MO coś dla BOA 24.08.07, 20:38 Jeszcze za!:)Tak coś kole 1985 roku! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Transportery opancerzone MO coś dla BOA 24.08.07, 21:47 to ty stara glina jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Transportery opancerzone MO coś dla BOA 24.08.07, 21:57 Łoj tak!:(Do pełnej emerytury brakuje mnie ino...2 lata!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Transportery opancerzone MO coś dla BOA 25.08.07, 03:42 W czasie szturmu (o ile tak to mozna nazwac) policji w Magdalence pod koniec "akcji" pojawil sie transporter z rodziny BTR 60/70/80. To byl jeden z tych podarowanych przez bratnie ZSRR BTRow 60? Bo te na zdjeciach wygladaja jakby na zlom jechaly,a tamten sam sie toczyl i nawet na niebiesko byl pomalowany:) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Transportery opancerzone MO coś dla BOA 25.08.07, 09:07 To był jedem z BTR-60PB ! Innych BTR-ów w Polsce nie licząc kilku sztuk wersji specjalistycznych jako wóz dowodzenia zestawu przeciwlotniczego "Osa" BTR-60PU-12 używanych przez WP nigdy nie było!~ -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Transportery opancerzone MO coś dla BOA 25.08.07, 17:56 A ile ostatecznie dotarlo ich do Polski? Bo pierwsze "zamowienie" jest na 25, drugie na 15, a gdzies chyba bylo cos na temat 6 (czy tylko 6 bylo juz pozniej Policji??). Zreszta te dokumenty juz chyba byly kiedys na forum bo utkwily mi w pamieci te czapki uszanki i walonki:)) Armatki wodne i ci modele przy nich tez:) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Transportery opancerzone MO coś dla BOA 25.08.07, 20:43 tak jakoś niechcący doszli do wniosku że to znienawidzone zomo naet w czasie st.wojennego uprawiało zabawę w operetkę, jakieś polewanie wodą,jakieś granaty łzawiące-nikomu krzywdy nie robiące. łojezuniu-jakie strasznie łokrutne bandyty to byli. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Transportery opancerzone MO coś dla BOA 26.08.07, 06:46 Browiec nie pamiętam dokładnie ale chyba więcej jak 30-ci sztuk to ich nie było?! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid patmateńku- 27.08.07, 09:58 z innych zródeł nieco więcej. ale i tak miło brzmi- SALWA DO ROBOTNIKÓW.cóś pieknego, wzorzec dlA WSTRETNEGO ZOMO. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: bileńku 27.08.07, 15:20 łojezusicku,dajze spokój, cos tam czytam-pare latek temu. nie obciążam se rozumka takimi sprawami.a szukać nie będę- naprawdę mam zdziebko innych zajęć. a nawet wg tych twoich danych stan wojenny w krakówku skończył się sukcesem zomo. Odpowiedz Link Zgłoś
mac.card Re: bileńku 27.08.07, 15:51 billy.the.kid napisał: > nie > obciążam se rozumka Fakt! Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: bileńku 27.08.07, 17:18 nagryzmolił błyskotliwy macardzik. widziśz koniku p.jezusa. jest pare wazniejszych rzeczy niz przekonanie paru orłów wiedzy o bombolotach do tego co ja wiem. wisi mi to zgniłym kafiorkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: bileńku 27.08.07, 19:39 Ja tam za Kosciolem jako instytucja nie przepadam specjalnie(zeby byla jasnosc, chociaz to nie temat na to forum) co nie zmienia faktu ze jest to Forum Militaria i wlasnie m.in. o "bombolocikach" powinno sie tu pisac. Jak na razie nie zauwazylem zmiany nazwy forum na "Jak i dlaczego zostalem zomowcem, dlaczego bylo fajnie i jak niestety dalismy d...py przy ratowaniu Polski Ludowej". Odpowiedz Link Zgłoś