Dodaj do ulubionych

Wybór pistoletu

IP: 195.187.84.* 20.09.03, 17:33
Mam promese na dwie jednostki broni sportowej 5.6 i 9 mm, co wybrać?
Nie mam ambicji zawodniczych , ale też nie chce kupować czegoś kiepskiego, a
zarazem bardzo drogiego.Może ktos potrafi mi doradzić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Paul Re: Wybór pistoletu IP: *.szel-sat.com.pl 20.09.03, 19:53
      Wybacz, ale co w Polsce znaczy "bron sportowa" np. 9mm? Zwyczajnie nie znam
      tutejszych przepisow. Uszanowanie,
      Paul
      • Gość: Glock Re: Wybór pistoletu IP: 195.187.84.* 20.09.03, 22:02
        Bronią sportową jest broń zarejestrowana jako sportowa, może to być także duży
        kaliber -nazywa się to bronia centralnego zapłonu. Nie mozna jej teoretycznie
        nosić na pasku i musi być rozładoawana.
        • Gość: Paul Re: Wybór pistoletu IP: *.szel-sat.com.pl 20.09.03, 23:25
          Czyli w zasadzie moze to byc Beretta? Co to jest "bron centralnego zaplonu"?
          Dzieki za te nauki i sorry za zamieszanie. Uszanowanie,
          Paul
          • Gość: azm Re: Wybór pistoletu IP: *.acn.pl / *.acn.pl 21.09.03, 12:10
            Broń centralnego zapłonu: w łusce znajduje się spłonka, będąca oddzielnym
            podzespołem produkcyjnym. Spłonka jest umieszczona w osi naboju, czyli w
            centrum.
            Broń bocznego zapłonu: nabój nie zawiera łuski jako oddzielnego podzespołu.
            materiał inicjujący jest umieszczony we wnęce wewnątrz kryzy łuski. Iglica musi
            uderzyć w kryzę, czyli w bok od osi.
            • Gość: zwiadowca Re: Wybór pistoletu IP: 195.117.179.* 21.09.03, 17:23
              Wypadaloby jeszcze dodac, ze luska naboju bocznego zaplonu jest mniej
              wytrzymala, wiec generalnie rzecz biorac naboje bocznego zaplonu sa po prostu
              slabsze. Ich atutem jest wieksza prostota produkcji, niski koszt.
            • Gość: Paul Re: Wybór pistoletu IP: *.szel-sat.com.pl 21.09.03, 17:57
              > Broń centralnego zapłonu: w łusce znajduje się spłonka, będąca oddzielnym
              > podzespołem produkcyjnym. Spłonka jest umieszczona w osi naboju, czyli w
              > centrum.
              Tak sobie myslalem. Czyli "boczny zaplon" to do jakis straszakow na
              kapiszony? Polska nomenklatura czasem sprawia mi klopot. Dziekuje,
              uszanowanie,
              Paul
              PS Wiec w czym problem z wybraniem tego pistoletu? Zwyczajna luska, na
              zwyczajny naboj np. 9mm, z tym ze pistolet nie moze byc zaladowany - tak to
              wszystko rozumiem. Jak kolega chce tanio niech kupi cos czeskiego albo
              rosyjskiego, tylko nie na "rynku", bo trzeba zarejestrowac.
              • Gość: azm Re: Wybór pistoletu IP: *.acn.pl / *.acn.pl 21.09.03, 18:29
                przykład broni bocznego zapłonu: 5,6 mm kbks.
    • Gość: zwiadowca Do Paula IP: 195.117.179.* 21.09.03, 18:37
      W nomenklaturze anglosaskiej naboje bocznego zaplonu nazywane sa Rimfire (rim -
      luska, fire - ogien). Przykladem takiego naboju jest 5.6 mm sportowy zwany
      inaczej .22 Long Rifle (LR)
      • Gość: Paul Juz jasne, dzieki za podpowiedzi;-}n/t IP: *.szel-sat.com.pl 21.09.03, 22:41
        • azm21 Re: Juz jasne, dzieki za podpowiedzi;-}n/t 23.09.03, 09:34
          a ja mam pytanie: jak to się dzieje, że facet dostaje promesę na dwie jednostki
          broni, a nie ma bladego pojęcia na podstawowe tematy (pytanie o centralny
          zapłon i boczny zapłon). Paul, kiedy ty się zacząłeś interesować bronią?
          Dopiero po otrzymaniu promesy?
    • norick Re: Wybór pistoletu 21.09.03, 23:24
      Nie słuchaj ich żadnych konkretów.....polecam zestaw ...CZ-75 i kadet chyba 83
      dobry zestaw do szkolenia .....na średnią wielkość dłoni ...bo nie każdemu
      odpowiada. Ja jestem zadowolony. Ale najwięcej zależy od łapy .nie wszyscy
      muszą mieć USP nie wszystkim pasuje do ręki ..a to jest uważam zasadnicze
      kryterium.Jeśli jesteś w stanie"polubić" dłonią daną broń to naprawdę dużo
      • echo66 Re: Wybór pistoletu 23.09.03, 01:33
        Norick, sorry za lekką "modyfikację" Twojego nicku.

Pozdr.
    • echo66 Re: Wybór pistoletu 23.09.03, 01:29
      1. Nie spiesz się!
      Najpierw sprawdź, jeśli masz możliwość, jak największą ilość modeli
      dostępnych na rynku (Norico napisał o "łapie" - od tego zacznij).Broń jest
      droga, a po opuszczeniu sklepu tracisz od razu 25% ceny zapłaconej.Weź na
      wstrzymanie, promesa jest ważna 90 dni, bez problemów może być przedłużana.
      2. Jeśli masz środki spraw sobie SigSauera lub USP (2,8-5 tyś.), w przypadku
      ich braku doskonałym wyjściem jest CZ lub Glock.
      Kaliber 22lr (short raczej odpuść) do rekreacji to wspomniana już CZ lub
      Beretta 87 Cheetah (dobra ale droga), tania Bersa, Tanfoglio oraz cała gama
      rewolwerów (kupując rewolwer lufą 6 cali miałbyś również coś na zawody w
      strzelaniu dokładnym)
      3. Sprawdź komisy - broń używana jest o wiele tańsza!

POzdrawiam
      • norick Re: Wybór pistoletu 23.09.03, 21:50
        Jasne ....najlepiej w komisie, pisałem o kadecie bo to komplet niejako do
        cezetki.......mnie osobiście wkur....w nim zamek ale to indywidualna sprawa. I
        brak tak naprawdę konwersji dostępnych na polskim rynku(od ręki)
        • Gość: golck Re: Wybór pistoletu IP: 195.187.84.* 25.09.03, 11:04
          Dzięki za podpowiedzi, co do promesy to ja ja dostałem a nie Paul, więc on może
          nie miec pojecia co to boczny zapłon albo centralny. Dzięki, że wspominacie o
          Glocku, prawdopodbnie zdecyduje się na Glocka 19-kompaktowa broń , dodatkowo z
          gumową nakładką na rękojeść i cena do 2 tyś.
          • azm2 Re: Wybór pistoletu 25.09.03, 13:28
            Oddaję honor w sprawie rodzajów zapłonu - pomyliłem cię z Paulem.
            A co się stało z twoim nickiem: był Glock, jest golck.
            • Gość: Paul Re: Wybór pistoletu IP: *.szel-sat.com.pl 26.09.03, 13:48
              > Oddaję honor w sprawie rodzajów zapłonu - pomyliłem cię z Paulem.
              Ciesze sie ze komus "oddales honor";-}. To ja jestem tym wolno myslacym
              laikiem. Uszanowanie,
              Paul
              PS "Promesa" rozumiem to pozwolenie;-}? Co kraj to obyczaj. W NJ nie
              sprzedadza mi juz niczego oprucz broni na polowanie, ale w innych stanach
              owszem, ale nie byla by to i nie bedzie "bron z bocznym zaplonem";-}.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka