grogreg 29.01.09, 13:30 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6213640,Irak__Rzad_nie_odnowil_kontraktu_z_amerykanska_firma.html I dobrze. Powiem szczerze, że z dużym niepokojem obserwowałem te przedsiębiorstwo najemników. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
axx611 Re: Blackwater odpada 29.01.09, 13:40 Wojna sie konczy ale chlopcy beda miec pelne rece roboty jak zawsze.Tym razem w Afganistanie a moze cos extra. Sa czescia systemu i beda istniec dlugo.Bedzie ich mniej w Afganistanie jezeli polska soldateska wysle wiecej swoich zolnierzy (kosztuja mniej) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Blackwater odpada 29.01.09, 16:04 Tych wywala to zastapia ich inne firmy, na pewnio z najemnikow jako takich rezygnowac nikt nie bedzie bo sa zbyt potrzebni do latania bvrakow kadrowych. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Blackwater odpada 29.01.09, 16:17 Swoja drogą zalatuje tu pewną paranoją. Te firmy skądś biorą kadry. Zwykle są to byli wojskowi. Dlaczego są byłymi wojskowymi skoro są w pełni sprawni zawodowo.....ktoś ich ze służby zwolnił, lub nie zatrzymał (np płacą). A teraz ten ktoś musi ich najmować jako najemników. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Blackwater odpada 29.01.09, 16:29 No zolnierze moga (jak i inne sluzby mundurowe) przechodzic na wczesniejsze emerytury kiedy jeszcze sa w pelni sprawnymi facetami,to i dorabiaja.Podobnie moga tez z wojska odejsc chyba po odsluzeniu jakiegos okresu,a wyszolenia im sie juz nie zabierze to i z niego korzystaja tam gdzie lepiej placa. U nas jest przeciez podobnie,chocby w przypadku grupy stowarzyszajacej bylych komandosow GROMu(szuka im roboty byle nie poszli do mafii),czy tez wiee razy poruszanej kwestii(w tym przeze mnie) niewykorzystania umiejetnosci tych ludzi w wijsku nawet gdy sa juz niezdolnie do pierwszoliniowej sluzby,jak np. weterani. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Blackwater odpada 29.01.09, 18:30 A przecież można to łatwo rozwiązać podnosząc uposażenie dla zawodowców :) Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: Blackwater odpada 29.01.09, 19:15 Nie bedzie zadnej redukcji tych formacji. Wynika to z faktu ze przynosza one duze oszczednosci dla budzetu. Najemnicy nie nabywaja uprawnen kombatanckich nie posiadaja ubezpieczenia z wojska ale w zamian posiadaja fantastyczne wynagrodzenia.Moga sobie kupic odpowiednie ubezpieczenie a wiekszosc z nich ma uprawnienia kombatanckie z czasow sluzby w wojsku.Chlopcy sa zdrowi,wypoczeci i po prostu moga zarobic spore pieniadze. Tego typu servisy zatrudniaja takze wielu dodatkowych pracownikow do obslugi i nie tylko strzelania czy lania w morde.Poznalem nawet kilku takich chlopcow w sklepie kupujac piwo. Jeden z nich podszedl do mnie i zapytal o nie mowiac ze jest ono niepopularne tutaj.Ale ja je lubie. My tez je polubilismy kiedy bylismy w Niemczech. A teraz pracujemy w innej firmie.Skad jestes.Z Polski .Tak myslalem. Mielismy dobre kontakty z polakami. Lubia wodeczke tak jak i my .I poprosily o cztery galony.Byli ladnie ubrani. Czarne koszule zwrocily moja uwage. Kupilem sobie podobne z tym ze dobralem takze brunatne.Lubie te kolory. Odpowiedz Link Zgłoś