Dodaj do ulubionych

Prawdopodobny kształt nowego budzetu DoD

19.06.09, 13:51
550.4 mld dla samego pentagonu i 130 mld dla "kontyngentu zagranicznego". Taki
kształt budzetu na rok budzetowy 2009/2010 stosunkiem głosów 61:0 przyjął
panel budzetowy kongresu (nie ktoras z izb, ale miedzy izbowe nieformalne
zgromadzenie)
Obserwuj wątek
    • browiec1 Re: Prawdopodobny kształt nowego budzetu DoD 19.06.09, 14:13
      To chyba mniej wiecej tyle co wojaki chcialy?
      • bmc3i Re: Prawdopodobny kształt nowego budzetu DoD 19.06.09, 14:15
        browiec1 napisał:

> To chyba mniej wiecej tyle co wojaki chcialy?

Ja juz nie wiem ile chcialy, ba zaczałem gubic sie w kolejnych wersjach.
        • browiec1 Re: Prawdopodobny kształt nowego budzetu DoD 19.06.09, 14:16
          Chyba chcieli 4 mld wiecej,ale pewny nie jestem.
      • bmc3i Dziwna sytuacja 19.06.09, 14:18
        Nowy rok budzetowy USA zacznie sie w pazdzierniku, a caly swiat interesuje sie
        jak bedzie wygladal nowy budzet USA. To chyba pierwszy taki przypadek w historii
        globu.

Na przelom sieprnia i wrzesnia wszyscy czekają jak na Mesjasza... :)
    • are.1 Re: Prawdopodobny kształt nowego budzetu DoD 19.06.09, 14:57
      To w ogole skandal, zeby takim prymitoywom dawac 550 mln, w
      sytuacji, gdy np NASA ma 17. Jakies wiesniaki i zabijaki vs. nowa
      technologia i prawdziwe przywodztwo na swiecie dostaje w d*** jak
      32:1
      • bmc3i Re: Prawdopodobny kształt nowego budzetu DoD 19.06.09, 15:01
        are.1 napisał:

> To w ogole skandal, zeby takim prymitoywom dawac 550 mln,

A dlaczego "prymitywom"?

w
        > sytuacji, gdy np NASA ma 17. Jakies wiesniaki i zabijaki vs. nowa
        > technologia i prawdziwe przywodztwo na swiecie dostaje w d*** jak
        > 32:1
        >
        >
      • bmc3i Re: Prawdopodobny kształt nowego budzetu DoD 19.06.09, 15:04
        are.1 napisał:

> To w ogole skandal, zeby takim prymitoywom dawac 550 mln, w

Poza tym, budzet nasa jest istotnie w ciagu roku zwiekszany przez tyvh
        prymitywów, ktorzy płaca agencji duze pieniadze za różne rzeczy.

• bmc3i Re: Prawdopodobny kształt nowego budzetu DoD 19.06.09, 15:05
          bmc3i napisał:

> are.1 napisał:
          >
          > > To w ogole skandal, zeby takim prymitoywom dawac 550 mln, w
          > > sytuacji, gdy np NASA ma 17. Jakies wiesniaki i zabijaki vs. nowa
          > > technologia i prawdziwe przywodztwo na swiecie dostaje w d*** jak
          > > 32:1
          >
          >
          > Poza tym, budzet nasa jest istotnie w ciagu roku zwiekszany przez tyvh
          > prymitywów, ktorzy płaca agencji duze pieniadze za różne rzeczy.
          >
          >

Nie mowiac juz o wielu technologiach, których opracowanie zawdzięczamy
          prymitywom, a trafiaja w końcu do NASA.

• bmc3i Chciales i masz 19.06.09, 18:13
        are.1 napisał:

> To w ogole skandal, zeby takim prymitoywom dawac 550 mln, w
        >

nASA WYSTRZELILA W PONIEDZIALEK Z jfk DWA ATLASY V Z PROBNIKAMI NA KSIEZYC,
        Probniki maja zbadac ewentualne miejsca z mozliwa woda. Misja ma tez zwiazek z
        planowana wyparawa zalogowa na ksiezyc w roku 2020
        • are.1 Re: Chciales i masz 19.06.09, 19:04
          Ja sie na tym znam, kitu mi nie wciaskaj ;)

Pierwszy powrot USA na Ksiezyc od 40 lat. Atlas był JEDEN, a na nim
          to wszystko, warte 500 mln. W 2020 nie bedzie zadnej wyprawy na
          zaden Ksiezyc. Aresy i Oriony to gigantyczny krok w tylu w
          porownaniu z wahadlowcami, ale bedzie taniej. Osiagi tego maja byc
          w tej chwili jak z programu Apollo 40 lat temu i lądowanie to bedzie
          wodowanie. Poza tym caly czas to wszystko okrajają. Z tego badziewia
          nie da sie prawie nawet przeprowadzac spacerow kosmicznych.

A ile tych Raptorow miało być... ? 200 czy 300... ?
          • bmc3i Re: Chciales i masz 19.06.09, 23:55
            are.1 napisał:

> Ja sie na tym znam, kitu mi nie wciaskaj ;)
            >
            > Pierwszy powrot USA na Ksiezyc od 40 lat.

No patrz, a inni w tym czasie latali tam juz setki razy....

Atlas był JEDEN, a na nim
            > to wszystko, warte 500 mln. W 2020 nie bedzie zadnej wyprawy na
            > zaden Ksiezyc. Aresy i Oriony to gigantyczny krok w tylu w
            > porownaniu z wahadlowcami, ale bedzie taniej. Osiagi tego maja byc
            > w tej chwili jak z programu Apollo 40 lat temu i lądowanie to bedzie
            > wodowanie. Poza tym caly czas to wszystko okrajają. Z tego badziewia
            > nie da sie prawie nawet przeprowadzac spacerow kosmicznych.
            >
            > A ile tych Raptorow miało być... ? 200 czy 300... ?
            >
            >
            >
            • are.1 Re: Chciales i masz 20.06.09, 00:18
              Ale ile tych raptorow mialo byc...?
              • bmc3i Re: Chciales i masz 20.06.09, 00:42
                are.1 napisał:

> Ale ile tych raptorow mialo byc...?
                >
                >
                >

Nie chce mi sie bawic w giergi slowne z Toba wiecej, wiec merytorycznie -
                technologie ida z Pentagonu do NASA najcześciej, rzadko odwrotnie.
                • are.1 Re: Chciales i masz 20.06.09, 01:19
                  To prościej. Odpowiedziales wyzej na nic nieznaczacy wtręt w moim
                  poscie i wydaje Ci sie, ze odpowiedizales cokolwiek. Kogo to obchodzi
                  ze inne panstwa nie ladowaly? To nie o tym rozmawiamy !!

> Nie chce mi sie bawic w giergi slowne z Toba wiecej, wiec merytorycznie

I wciaz nie rozumiesz, ze pieniadze dla wojska ida glownie na
                  zabawy w defilady, chlanie w odpowiednikach naszych WKU itp. Jakby
                  szly bezposrednio do NASA albo COTS, bylyby wykorzystywane o wiele
                  wydajniej.
                  • bmc3i Re: Chciales i masz 20.06.09, 01:25
                    are.1 napisał:

> I wciaz nie rozumiesz, ze pieniadze dla wojska ida glownie na
                    > zabawy w defilady, chlanie w odpowiednikach naszych WKU itp. Jakby
                    > szly bezposrednio do NASA albo COTS, bylyby wykorzystywane o wiele
                    > wydajniej.
                    >

Ja za to rpozumiem co to jest COTS, Ty zas - po tym co piszesz na ten temat -
                    najwyrazniej nie.
                    • are.1 Re: Chciales i masz 20.06.09, 01:35
                      Mozna rozpisac wiecej konkursow na COTSy i postawic im inne cele.
                      Jak bedzie do zgarniecia np nie 2x0 mln, tylko 1 mld to moze sie
                      dolaczyc do tego jakis wiekszy venture capital... Bardzo duzo
                      sie da zrobic, jakby wiecej w to zainwestowac.

Znowu odpowiedz napisales nie w temacie... :)
                      • bmc3i Re: Chciales i masz 20.06.09, 01:40
                        are.1 napisał:

> Mozna rozpisac wiecej konkursow na COTSy i postawic im inne cele.

Ty chyba naprawde nie rozumiesz co to jest cots. commercial off-the-shelf, w
                        doslownym tlumaczeniu, produkt komercyjny wziety z pólki, czyli gotowy cywilny
                        produkt kupiony taki jaki jest do takiego czy innego celu, np. wojskowego. Czyli
                        np. robimy okret, ale nie opracowujemy dla niego radaru, bo na rynku cywilnym
                        istnieje juz w sprzedazy radar, ktory kupujemy w calosci i wstawiamy do naszewgo
                        okretu.

> Jak bedzie do zgarniecia np nie 2x0 mln, tylko 1 mld to moze sie
                        > dolaczyc do tego jakis wiekszy venture capital... Bardzo duzo
                        > sie da zrobic, jakby wiecej w to zainwestowac.
                        >

> Znowu odpowiedz napisales nie w temacie... :)

Jak najbardziej w temacie, bo jako "argumentami" poslugujeszz sie czyms co nie
                        wiesz co oznacza.

>
                        • are.1 Re: Chciales i masz 20.06.09, 01:46
                          www.google.pl/search?client=opera&rls=en&q=COTS&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

Oprocz pierwszego linka od gory zbadaj tez drugi :)
                          (ja mam Opere, nie wiem czy Ci wyszuka identycznie)
                          • bmc3i Re: Chciales i masz 20.06.09, 01:50
                            are.1 napisał:

> www.google.pl/search?client=opera&rls=en&q=COTS&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8
                            >
                            > Oprocz pierwszego linka od gory zbadaj tez drugi :)
                            > (ja mam Opere, nie wiem czy Ci wyszuka identycznie)
                            >
                            >

przeczytalem, no i ...? A Ty? Cos sie nie zgadza?

>
                            • are.1 Re: Chciales i masz 20.06.09, 01:58
                              Commercial Orbital Transportation Services !!

Naprawde nie wyswietla Ci tego jako drugi link? Trzeci jest do
                              Commercial Off-The-Shelf.
                              • bmc3i Re: Chciales i masz 20.06.09, 02:02
                                are.1 napisał:

> Commercial Orbital Transportation Services !!
                                >
                                > Naprawde nie wyswietla Ci tego jako drugi link? Trzeci jest do
                                > Commercial Off-The-Shelf.
                                >

Nie, ja w googlach mam pierwszy > Commercial Off-The-Shelf, ale jesli rozumiesz
                                cos innego pod tym akronimem, to przepraszam.

>
                                • browiec1 Re: Chciales i masz 20.06.09, 14:48
                                  Musze przyznac are racje matrek.Pierwsze jest to co ty
                                  piszesz,drugie to o czym pisze on.Tak ze rozmawialiscie sobie ja
                                  slepy z gluchym o kolorach.
                                  P.S.Are,Raptorow poczatkowo mialo byc kilkaset(cya 700),pozniej jako
                                  rozwiazanie "optymalne"(dopuszczane) przyjeto 381.Ostatecznie
                                  zamowiono 183,ale jest szansa ze bedie 243.I tyle.
                                  • are.1 Re: Chciales i masz 20.06.09, 15:24
                                    A ja chce tylko caly czas powiedziec jedno: wahadlowcow mialo byc 4,
                                    są 3. Mialy latac co kilka tygodni, lataja raz na pol roku. Ja tu
                                    widze dysproporcje ;) OK, teraz to serio tyle ode mnie

pozdr wszystkim i Ingorantowi !!
                                    • browiec1 Re: Chciales i masz 20.06.09, 15:30
                                      Promow bylo 5 z czego 2 sie rozwalily,wiec nie wiem o to ma
                                      wspolnego.
                                      • are.1 Re: Chciales i masz 20.06.09, 15:33
                                        Promow bylo 6, z czego jeden testowy a 2 sie rozwalily. ale to nie
                                        zmienai faktu, ze nie mialo byc ich nigdy 700!! Chodzi csaly czas o
                                        dysproporcje!!
                                        • bmc3i Re: Chciales i masz 20.06.09, 16:13
                                          are.1 napisał:

> Promow bylo 6, z czego jeden testowy a 2 sie rozwalily.

Promow bylo 5 plus jeden, ktory nigdy samodzielnie nie latal, a dzis Enterpise
                                          stoi pieknie w muzeum JFK

ale to nie
                                          > zmienai faktu, ze nie mialo byc ich nigdy 700!! Chodzi csaly czas o
                                          > dysproporcje!!
                                          >
                                          >
                                          >
                                          >
                                        • browiec1 Re: Chciales i masz 21.06.09, 13:58
                                          Ale o co Tobie chodzi.Piszemy z Matrkiem ze latalo jedyni 5.To ze
                                          cos sobie stoi w muzeum to raczej malowazne.Poza tym chodzilo gowni
                                          o to ze napisales:promow malo byc 4 sa 3.Otoz sa 3 ale nie MIALO byc
                                          4 a BYLO 5.I co to za liczba 700?
                                          Przy okazji:
                                          Patrz matrek,ekipa Altaira tam bedzie:)
                                          pl.wikipedia.org/wiki/Orion_(statek_kosmiczny)
                                          Slyszeliscie cos o tym,jak idzie ten projekt?
                                          pl.wikipedia.org/wiki/Kliper_(pojazd_kosmiczny)
                                          • marek_boa Re: Chciales i masz 21.06.09, 14:16
                                            Skoro o nim nie mówią(chodzi o Klipera oczywiście!) ani nie piszą to pewnie
                                            całkiem znośnie! O jakimkolwiek obcinaniu funduszy też nie słychać więc trzeba
                                            ten rok poczekać!
                                            -Pozdrawiam!
                                          • are.1 Re: Chciales i masz 21.06.09, 15:01
                                            Kliper anulowany.
                                            • marek_boa Re: Chciales i masz 21.06.09, 15:11
                                              Informację źródłową poproszę bo z tych,które posiadam wynika,że ma się całkiem
                                              nieźle po dodatkowym finansowaniu w 2007 roku przez Japonię!
                                              -Pozdrawiam!
                                              • browiec1 Re: Chciales i masz 21.06.09, 15:57
                                                No ja tez sie nie natknalem ze go skasowali.Cios chyba kolo 2012
                                                maja odpalac(ale pewnie pozniej)
                                                • are.1 Re: Chciales i masz 21.06.09, 17:35
                                                  Mieli go skasowac i chyba kasowali kilka razy, wiec faktycznie
                                                  sprawa moze byc niepewna. We wiekszosci miejsc pisza, ze ma leciec.
                                                  Spytalem sie o to gdzie indziej, jak odpowidza to dam tu znac.

Ale Kliper nie jest juz czyms szczegolnym. Teraz nadzieje sa
                                                  swiazane z COTS: Space-x Dragon, Cygnus i dream Chaser. To ma byc
                                                  robione dla USA i prywatnie, wiec nie bedzie kosztowac ~750 mln USD
                                                  jak za lot wahadlowca i dopiero sie zacznie rewolucja. Do tego to
                                                  wszystko ma latac na Falconach. Falcon 1 juz lecial i jest 3x tanszy
                                                  od innych rakiet tej klasy (6 mln USD, wynosil jakies satelity
                                                  wojskowe "na jutro" na potrzeby lokalnych konfliktow).
                                                  • browiec1 Re: Chciales i masz 21.06.09, 19:01
                                                    A cos wiecej o tych satelitach wiesz?No i ten falcon-1 cos na razie
                                                    mizernie wyglada:)
                                                  • are.1 Re: Chciales i masz 21.06.09, 19:42
                                                    en.wikipedia.org/wiki/FalconSAT
                                                    To chyba o te satelity chodzilo. Ale nie pamietam juz. To mial byc
                                                    taki payload dla pierwszych testowych falconow, ze jak sie rozwali,
                                                    to nikt nie bedzie ich zalowal. A z drugiej strony szkoda bylo
                                                    puszczac rakiete z dummy payload, weic...

Ale lata i zamowien jest sporo. A pozniej beda Falcony 9. Juz sa
                                                    fotki w necie, jak łączą te silniczki w kluster.
                                                    www.spacex.com/launch_manifest.php

astro4u.net/yabbse/index.php?topic=9938.msg196131#msg196131
                                                  • browiec1 Re: Chciales i masz 21.06.09, 20:17
                                                    Alt to raczej nie wyglada na jakies wosjkowe satelity ale naukowo-
                                                    badawczo-amatroskie-radiowe:)
                                          • browiec1 Re: Chciales i masz 03.07.09, 11:18
                                            Czyli wyglada na to ze Kliper jednak jest uwalony
                                            portalwiedzy.onet.pl/4868,12799,1562619,3,czasopisma.html
                                            • marek_boa Re: Chciales i masz 03.07.09, 16:27
                                              Browiec sorry ale z tego artykułu NIC nie wynika! Z moich informacji zaś ,że w
                                              tamtym roku Japończycy zaproponowali swój współudział w budowie Klipera i mieli
                                              sypnąć dodatkową kasą! No cóż w takim razie jedno jest pewne - wiemy ,że nic nie
                                              wiemy!:(
                                              -Pozdrawiam!
                                              • browiec1 Re: Chciales i masz 03.07.09, 18:42
                                                czy ja wiem,dla mnie to raczej jasne
                                                "Jedynie Rosja zaproponowała budowę załogowego statku Kliper, który
                                                mógłby zastąpić statki Sojuz w obsłudze ISS, a nawet dolecieć na
                                                Księżyc. Projektowi temu od początku brak było jednak poparcia
                                                politycznego, a obecnie, w dobie kryzysu gospodarczego, trudno
                                                byłoby go uznać za realny."
                                                "Europejska Agencja Kosmiczna raczej nie zdecyduje się na budowę
                                                własnego statku, choć była rozważana możliwość współpracy z Rosją w
                                                budowie Klipera lub nowego pojazdu o kształcie kapsuły. Tego rodzaju
                                                decyzji nie należy jednak oczekiwać w najbliższym czasie. "
                                                • marek_boa Re: Chciales i masz 04.07.09, 07:52
                                                  Browiec tylko ,że to są same ogólniki i żadnego konkretu!:)
                                                  "Trudno byłoby go uznać za realny" - "nie należy jednak oczekiwać..." - czyli
                                                  tak jak pisałem wiemy ,że nic nie wiemy i w dodatku inni wiedzą tyle samo -
                                                  tylko czemu się tym chwalą???!
                                                  -Pozdrawiam!
                                                  • browiec1 Re: Chciales i masz 04.07.09, 13:17
                                                    Bo lubia:P
            • kstmrv Re: Chciales i masz 20.06.09, 01:19
              bmc3i napisał:

> are.1 napisał:
              >
              > > Ja sie na tym znam, kitu mi nie wciaskaj ;)
              > >
              > > Pierwszy powrot USA na Ksiezyc od 40 lat.
              >
              > No patrz, a inni w tym czasie latali tam juz setki razy....
              >

Nikt tam nie wysłą zalogowej raiety.
              Amerykanie też nigdy na księżycu nie byli - ich rzekome "lądowanie
              na księżycu" to tylko propaganda. Ameryaknie przegrali wyścig
              kosmiczy z Rosjanami na kazdym kroku - pierwszy satelita, pierwszy
              człowiek w kosmosie, pierwsze wyjście w skafandrze w przestrzeń
              kosmiczną. Jedyne co jeszcze mogło lekko poprawić ich porażkę na
              całej linii to lądowanie na księzycu. A ponieważ nie udało im się
              tego dokonać to amerykański aparat propagandowy wymyslił całą tą
              wycieczkę Armstronga (w rzeczywistości oni tylko polecieli tam, ale
              nie lądowali). Z drugiej strony Amerykanie domyslali sie że jak już
              ktoś naprawde wyląduje i obnaży kłamstwa USA, to duża większość
              odpowiedzialnych już zdąży wykitowac ze starości.
              • are.1 Re: Chciales i masz 20.06.09, 01:22
                Pewnie. Szczegolnie, ze ci sami Amerykanie wyslali teraz te sonde
                Atlasami, ktora sfotografuje artefakty pozostale po misji Apollo na
                Ksiezycu.

~22.08.2009 orbita robocza (50 km)
                ~09.09.2009 TCM (LCROSS)
                09.10.2009 ~01:46 separacja LCROSS
                09.10.2009 ~11:26 upadek EDUS na Księżyc
                09.10.2009 ~11:30 upadek LCROSS na Księżyc
                ??.09.2010 zakończenie podstawowej części misji
                • kstmrv Re: Chciales i masz 20.06.09, 01:30
                  are.1 napisał:

> Pewnie. Szczegolnie, ze ci sami Amerykanie wyslali teraz te sonde
                  > Atlasami, ktora sfotografuje artefakty pozostale po misji Apollo na
                  > Ksiezycu.
                  >
                  > ~22.08.2009 orbita robocza (50 km)
                  > ~09.09.2009 TCM (LCROSS)
                  > 09.10.2009 ~01:46 separacja LCROSS
                  > 09.10.2009 ~11:26 upadek EDUS na Księżyc
                  > 09.10.2009 ~11:30 upadek LCROSS na Księżyc
                  > ??.09.2010 zakończenie podstawowej części misji
                  >

Artefakty jak najbardziej umieszczono na księżycu (choć nie podczas
                  misji Armstronga, tylko dużo później). Ale człowiek jeszcze nigdy na
                  księżycu nie był.
                  • are.1 Re: Chciales i masz 20.06.09, 01:37
                    Tzw moon hoax bylo wielokrotnie dyskutowane nawet na polskim
                    Usenecie (pl.sci.kosmos, zajrzyj do ichniejszego FAQ) i zdajsie na
                    astro4u. W skrocie: wszsytkie "argumenty" za hoax sa wyssane z
                    d*** i biora sie z totalnej nieznajomosci fotografii itp.
                    • kstmrv Re: Chciales i masz 20.06.09, 01:45
                      are.1 napisał:

> Tzw moon hoax bylo wielokrotnie dyskutowane nawet na polskim
                      > Usenecie (pl.sci.kosmos, zajrzyj do ichniejszego FAQ) i zdajsie na
                      > astro4u. W skrocie: wszsytkie "argumenty" za hoax sa wyssane z
                      > d***

Uważasz że zostało to tak zorganizowane, żeby jakieś leszcze z grup
                      dyskusyjnych wykryły że to kłamstwo ?

> i biora sie z totalnej nieznajomosci fotografii itp.
                      >

Ależ prawda jak najbardziej wyjdzie na jaw - wtedy jak juz naprawdę
                      ktoś wyląduje na księżycu. Tyle że wtedy juz wszyscy twórcy "moon
                      fake" zdążą wykitować.
                      • are.1 Re: Chciales i masz 20.06.09, 01:51
                        > Uważasz że zostało to tak zorganizowane, żeby jakieś leszcze z grup
                        > dyskusyjnych wykryły że to kłamstwo ?

Ladowania byly 40 lat temu i do tej pory nic (HST tez nie) nie ma
                        takiej rozdzielczosci, zeby dostrzec jakies artefakty. Wobec tego
                        powiedz mi jedno: jak moglyby nie powstac teorie spiskowe? tutaj
                        znajdziesz "dowody", ze Jezusa ukrzyzowalo UFO:
                        totalizm.nazwa.pl/tekst_7_2.htm
                        Teorie spiskowe powstaja ZAWSZE. Po prostu przeczytaj ten FAQ:
                        baza.polsek.org.pl/
                        to sam przestaniesz w to wierzyc. A te "leszcze" to pracownicy
                        naukowi, np z AGH.

PS Powiedz kto wg Ciebie rozwalił WTC? ;)
                        • browiec1 Re: Chciales i masz 20.06.09, 14:51
                          Nic nie ma takiej rozdzielczosci?Dobre.Fajni sobie dyskutujecie,ale
                          moze przeniescie sie na jakies forum Nie do wiary,albo co?
                          P.S.Wiadomo,WTC rozwalili Zydzi do spolki z marsjanami,o tym juz nw
                          przedszkolu(iranskim ucza.
              • ignorant11 Re: Chciales i masz 20.06.09, 01:30
                kstmrv napisał:

> bmc3i napisał:
                >
                > > are.1 napisał:
                > >
                > > > Ja sie na tym znam, kitu mi nie wciaskaj ;)
                > > >
                > > > Pierwszy powrot USA na Ksiezyc od 40 lat.
                > >
                > > No patrz, a inni w tym czasie latali tam juz setki razy....
                > >
                >
                > Nikt tam nie wysłą zalogowej raiety.
                > Amerykanie też nigdy na księżycu nie byli - ich rzekome "lądowanie
                > na księżycu" to tylko propaganda. Ameryaknie przegrali wyścig
                > kosmiczy z Rosjanami na kazdym kroku - pierwszy satelita, pierwszy
                > człowiek w kosmosie, pierwsze wyjście w skafandrze w przestrzeń
                > kosmiczną. Jedyne co jeszcze mogło lekko poprawić ich porażkę na
                > całej linii to lądowanie na księzycu. A ponieważ nie udało im się
                > tego dokonać to amerykański aparat propagandowy wymyslił całą tą
                > wycieczkę Armstronga (w rzeczywistości oni tylko polecieli tam,
                ale
                > nie lądowali). Z drugiej strony Amerykanie domyslali sie że jak
                już
                > ktoś naprawde wyląduje i obnaży kłamstwa USA, to duża większość
                > odpowiedzialnych już zdąży wykitowac ze starości.

Sława!

Trudno z ciubarykiem dyskutowac, bo sie nie da.

komunizm wiecznie zywy w ptasich mozdzkach takich okazów.

Forum Słowiańskie
                gg 1728585
                • bmc3i Re: Chciales i masz 20.06.09, 01:34
                  ignorant11 napisał:

> kstmrv napisał:

> > Amerykanie też nigdy na księżycu nie byli - ich rzekome "lądowanie
                  > > na księżycu" to tylko propaganda. Ameryaknie przegrali wyścig
                  > > kosmiczy z Rosjanami na kazdym kroku - pierwszy satelita, pierwszy
                  > > człowiek w kosmosie, pierwsze wyjście w skafandrze w przestrzeń
                  > > kosmiczną. Jedyne co jeszcze mogło lekko poprawić ich porażkę na
                  > > całej linii to lądowanie na księzycu. A ponieważ nie udało im się
                  > > tego dokonać to amerykański aparat propagandowy wymyslił całą tą
                  > > wycieczkę Armstronga (w rzeczywistości oni tylko polecieli tam,
                  > ale
                  > > nie lądowali). Z drugiej strony Amerykanie domyslali sie że jak
                  > już
                  > > ktoś naprawde wyląduje i obnaży kłamstwa USA, to duża większość
                  > > odpowiedzialnych już zdąży wykitowac ze starości.
                  >
                  >
                  > Sława!
                  >
                  > Trudno z ciubarykiem dyskutowac, bo sie nie da.
                  >

Ja[ponska chęć odwetu na amerykanach przez atak jadrowy na USA, stealth to
                  badziew w rekach amerykanow, ale wunderwaffe jesli uzywana przeciw nim,
                  amerykanskie samoloty z automatycnzymi wylacznikami silnika na wypadek gdyby
                  amerykanski pilot usilował uciec do Rosji, etc., etc. Ten czlowiek po prostu
                  zyje w swiecie swojej fantazji.

• ignorant11 Re: Chciales i masz 20.06.09, 01:41
                    bmc3i napisał:

>
                    > Ja[ponska chęć odwetu na amerykanach przez atak jadrowy na USA,
                    stealth to
                    > badziew w rekach amerykanow, ale wunderwaffe jesli uzywana przeciw
                    nim,
                    > amerykanskie samoloty z automatycnzymi wylacznikami silnika na
                    wypadek gdyby
                    > amerykanski pilot usilował uciec do Rosji, etc., etc. Ten czlowiek
                    po prostu
                    > zyje w swiecie swojej fantazji.
                    >

Sława!

To jest jorl-misza-boa...
                    :))
                    On nie ma fantazji on gdzies wyczytał na jakis lewiznach.pl czy
                    podbnych bzdetach.

Forum Słowiańskie
                    gg 1728585
    • grogreg Re: Prawdopodobny kształt nowego budzetu DoD 19.06.09, 16:07
      Wiesz, nic mi te liczby nie mówią.
      Czy wiesz ile wynosił budżet w zeszłym roku? Będzie z czym porównać.
      • axx611 Re: Prawdopodobny kształt nowego budzetu DoD 19.06.09, 22:13
        No i sami panowie ze zadnych rakiet nie bedzie. A soldateska tak
        rowno przebierala nogami.
        Zatem byc moze tylko ten helikopter salonka i wiecej kapelanow.A sa
        juz zrownani w prawach w USA.
        Tylko atrapa ktora mozna podziwiac w parku.
        • wujcio44 Re: Prawdopodobny kształt nowego budzetu DoD 22.06.09, 16:46
          xx611 napisał:

> No i sami panowie ze zadnych rakiet nie bedzie.

"I żeby nie było niczego".
      • gregorxix Re: Prawdopodobny kształt nowego budzetu DoD 19.06.09, 22:40
        515,4 mld $. To tyle w kwestii redukcji budżetu DoD jaką miała zaaplikować
        administracja "czerwonego" Obamy...
        • grogreg Re: Prawdopodobny kształt nowego budzetu DoD 19.06.09, 23:44
          To daje do myślenia.
          • bmc3i Re: Prawdopodobny kształt nowego budzetu DoD 20.06.09, 01:01
            grogreg napisał:

> To daje do myślenia.
            >

?
        • bmc3i Re: Prawdopodobny kształt nowego budzetu DoD 19.06.09, 23:59
          gregorxix napisał:

> 515,4 mld $. To tyle w kwestii redukcji budżetu DoD jaką miała zaaplikować
          > administracja "czerwonego" Obamy...

Administracja nie ma nic do gadania. O wszystkim decyduje Kongres, a
          administracja jest calkowicie na jego łasce w tym wzgledzie (nie jak w Polsce,
          Francji, czy UK).

O tym, ze budzet nie bedzie obciety, wiadomo od kilku tygodni juz, mowil o tym
          nawet sam Gates broniac swoich cięć, kiedy twierdzil, ze pomimo nich, calkowity
          budzet nie zostanie zmniejszony.,

• gregorxix Re: Prawdopodobny kształt nowego budzetu DoD 20.06.09, 02:21
            Toć to ironia była...
          • browiec1 Re: Prawdopodobny kształt nowego budzetu DoD 20.06.09, 14:57
            Zapominacie Panowie o jednym-budzet na misje jest chyba taki jaki
            mial byc(ponoc ostatni raz,ale kto to wie...),normaly natomiast
            wzrosl,to oczywiste,inflacja itd.Ogolnie poziom "nabywczy" mial byc
            podobny.Tyle ze beda ciete programy zbrojeniowe?czemu?Ano dlatego ze
            Obama zostawil w mocy decyzje o zwiekszeniu liczebnosci sil zbrojnych
            (chyba 50 tys),wiec co oczywiste,wdatki osobow przy zwiekszonej
            armii sa wieksze.Stad przy podobnym budzecie potrzebne byly ciecia w
            zbrojenich.
    • ignorant11 KOSMOS!!! 20.06.09, 00:39
      bmc3i napisał:

> 550.4 mld dla samego pentagonu i 130 mld dla "kontyngentu
      zagranicznego". Taki
      > kształt budzetu na rok budzetowy 2009/2010 stosunkiem głosów 61:0
      przyjął
      > panel budzetowy kongresu (nie ktoras z izb, ale miedzy izbowe
      nieformalne
      > zgromadzenie)

Sława!

To tyle co PKB RP.

Forum Słowiańskie
      gg 1728585
      • ignorant11 Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 00:44
        ignorant11 napisał:

> bmc3i napisał:
        >
        > > 550.4 mld dla samego pentagonu i 130 mld dla "kontyngentu
        > zagranicznego". Taki
        > > kształt budzetu na rok budzetowy 2009/2010 stosunkiem głosów
        61:0
        > przyjął
        > > panel budzetowy kongresu (nie ktoras z izb, ale miedzy izbowe
        > nieformalne
        > > zgromadzenie)
        >
        >
        > Sława!
        >
        > To tyle co PKB RP.
        >
        > Forum Słowiańskie
        > gg 1728585

Sława!

Ciekawe co mozna byłoby zrobic gdyby cała te kase dac... NASA?

Ladowanie na Marsie co roku i na Wenus tez?

Za 10 lat mista na Ksiezycu???

Moze rzeczywiscie oranie Ziemii zostawic maluczkim Europejczykom i
        zaczac podbijac kosmos???

Forum Słowiańskie
        gg 1728585
        • bmc3i Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 00:55
          ignorant11 napisał:

> ignorant11 napisał:
          >
          > > bmc3i napisał:
          > >
          > > > 550.4 mld dla samego pentagonu i 130 mld dla "kontyngentu
          > > zagranicznego". Taki
          > > > kształt budzetu na rok budzetowy 2009/2010 stosunkiem głosów
          > 61:0
          > > przyjął
          > > > panel budzetowy kongresu (nie ktoras z izb, ale miedzy izbowe
          > > nieformalne
          > > > zgromadzenie)

>
          > Sława!
          >
          > Ciekawe co mozna byłoby zrobic gdyby cała te kase dac... NASA?
          >

Napęd fotonowy, i inne podobne cuda.

> Ladowanie na Marsie co roku i na Wenus tez?
          >
          > Za 10 lat mista na Ksiezycu???
          >
          > Moze rzeczywiscie oranie Ziemii zostawic maluczkim Europejczykom i
          > zaczac podbijac kosmos???
          >

No cos ty, przeciez Europa ma Ariane...

>
          > Forum Słowiańskie
          > gg 1728585
          • kstmrv Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 01:21
            bmc3i napisał:

> >
            > > Moze rzeczywiscie oranie Ziemii zostawic maluczkim Europejczykom
            i
            > > zaczac podbijac kosmos???
            > >
            >
            > No cos ty, przeciez Europa ma Ariane...
            >
            >

Póki co to Amerykanie latają w kosmos głównie na rosyjskich
            rakietach. Jakby Rosjanie przestali zabierać USAńców, to ci wogóle
            przestaliby latać w kosmos.
            • ignorant11 Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 01:26
              kstmrv napisał:

>
              > Póki co to Amerykanie latają w kosmos głównie na rosyjskich
              > rakietach. Jakby Rosjanie przestali zabierać USAńców, to ci wogóle
              > przestaliby latać w kosmos.

Sława!

Kilka razy pozwolili ruskim poleciec i zaraz sowieciarz robi wielkie
              halo.

A rosjanie przez 20 lat nie zrobili w kosmosie NIC.

Sukcesy odnosza wszyscy Szczegółnie Amerykanie Europejczycy
              Japonczycy Hindusi a kremliny niec, zero nul.

Pare razy zostali wynajeci jako szoferzy to wsio.

Forum Słowiańskie
              gg 1728585
              • bmc3i Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 01:28
                ignorant11 napisał:

> kstmrv napisał:
                > >
                > > Póki co to Amerykanie latają w kosmos głównie na rosyjskich
                > > rakietach. Jakby Rosjanie przestali zabierać USAńców, to ci wogóle
                > > przestaliby latać w kosmos.

> Kilka razy pozwolili ruskim poleciec i zaraz sowieciarz robi wielkie
                > halo.
                >
                > A rosjanie przez 20 lat nie zrobili w kosmosie NIC.
                >
                > Sukcesy odnosza wszyscy Szczegółnie Amerykanie Europejczycy
                > Japonczycy Hindusi a kremliny niec, zero nul.
                >
                > Pare razy zostali wynajeci jako szoferzy to wsio.
                >

Ignorant - juz dosc. Ja postanowilem przestac karmic trolla, a Wy róbcie z
                browcem jak chcecie.
                • ignorant11 Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 01:32
                  bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
                  >
                  > > kstmrv napisał:
                  > > >
                  > > > Póki co to Amerykanie latają w kosmos głównie na rosyjskich
                  > > > rakietach. Jakby Rosjanie przestali zabierać USAńców, to ci
                  wogóle
                  > > > przestaliby latać w kosmos.
                  >
                  > > Kilka razy pozwolili ruskim poleciec i zaraz sowieciarz robi
                  wielkie
                  > > halo.
                  > >
                  > > A rosjanie przez 20 lat nie zrobili w kosmosie NIC.
                  > >
                  > > Sukcesy odnosza wszyscy Szczegółnie Amerykanie Europejczycy
                  > > Japonczycy Hindusi a kremliny niec, zero nul.
                  > >
                  > > Pare razy zostali wynajeci jako szoferzy to wsio.
                  > >
                  >
                  > Ignorant - juz dosc. Ja postanowilem przestac karmic trolla, a Wy
                  róbcie z
                  > browcem jak chcecie.
                  • browiec1 Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 15:11
                    Cyba zapomniales cos napisac:)
                    • dirloff NASA to zombie... 20.06.09, 17:03
                      Panowie, NASA przy obecnie prowadzonych programach i ich finansowaniu to zombie,
                      czyli żywy trup. Trup własnego żywota. Poprzedniego żywota, prowadzonego z
                      rozmachem. Po prostu, postęp techniczny w szybki sposób zachodzi wyłącznie przy
                      ostrej konkurencji geopolitycznej i militarnym zagrożeniu. Bez tego noża na
                      gardle(ZSRR dla USA i vice versa) państwa nie mają tak silnego imperatywu na
                      finansowanie badań, zwłaszcza tych dotyczących lotnictwa i astronautyki. Stany
                      potrzebują nowego, dynamicznego oponenta jak kania dżdżu. Upadło CCCP, za tym
                      upadły amer. projekty lotnicze i kosmiczne. Raptor jest tego dobrym przykładem.
                      Przy istniejących Sowietach - posiadających kilkaset MFI i wprowadzających
                      kolejne setki PAK-FA - latałoby już z jakieś tysiąc Raptorów.
                      Po prostu, Zimna Wojna to było to, czego świat potrzebował i co tygryski lubią
                      najbardziej. Nadzieja w Chinach... Odbierają już Stanom Afrykę, szarogęszą się w
                      Azji, niedługo zaczną kręcić lody w Ameryce Łacińskiej i zacznie się nowa
                      wielka, globalna rozgrywka...
                      A NASA się zwija, zamiast rożwijać. Żadnej załogowej misji na Księżyć bądż Marsa
                      nie będzie, bo i nie ma zarówno czym, jak i za co... Ani w 2030, ani - jak sądzę
                      - w 2050r. Chyba, że - jak wyżej napisałem - Chiny...

PS. Wiele o kastracji NASA mówiła zainteresowanym kasacja programu X-33
                      VentureStar. Załozyłem nawet o tym projekcie wątek. To byłaby prawdziwa nowa
                      jakość. Prawdziwy przełom, następca obecnych promów kosmicznych. To by dało kopa
                      amer. astronautyce na kolejne dekady, pozostawiając daleko w tyle konkurencję.
                      Bez tego NASA to jeden z wielu, który czasem potrzebuje pomocy innych(vide
                      rosyjskie rakiety).
                      • ignorant11 Re: NASA to zombie... 21.06.09, 14:26
                        Sława!

W tej chwili kosmos sie upowszechnia...

Pojawiły sie now kraje kosmiczne: Europa, Indie, Chiny, Korea...

A NASA jak kazda państwowa instytucja jest conajmniej nieefektywna.

Teraz juz czas na prywatne kosmodromy...

Nie bardzo jestem przekonany,ze X-33 to az taaaaaaaaaaakie
                        cuuuuuuuudo.

A jesli nawet to niech LM zacznie je budowac komecyjnie.

Jednak napewno nie mozna sie zgodzic,że NASA spwolniła tempo bada ń
                        kosmicznych.

Misje na Marsa, teleskopy Hublea, Spitzera, Kepler...

Misje do palnetoid i komet.

New Horizons, Cassini...

To mówi,że teraz badania kosmosu dopiero nabrały tempa i sa
                        najintesywniejsze historii a NASA pozostaje LIDEREM, przy wszelkich
                        moich zastrzeniach do wszelkich państwowych instytucji.

Natomiast nawet nie zombie a wrecz szkielet to rosyjski program
                        kosmiczny jesli takowy w ogóle istnieje, to badania kosomosu u
                        rosjan w ogole nie istnieja- od 20 lat nie wysł\ali zadnej ambitnej
                        misji, gdy swiat poszedł bardzo daleko.

A kremliny pozostaja lewdwo na lotach na nisie orbity swoimi
                        prehistorycznymi sojuzami wspołczesnymi odpowiednikami pobiedy czyli
                        Warszawy górnozarowej czyli chyba Ford z lat 20-30 tych...

Forum Słowiańskie
                        gg 1728585
                        • browiec1 Re: NASA to zombie... 21.06.09, 14:35
                          Ale mimo wszystko lataja i na tym zarabiaja.
                          • ignorant11 Re: NASA to zombie... 21.06.09, 14:41
                            browiec1 napisał:

> Ale mimo wszystko lataja i na tym zarabiaja.

Sława!

No wlasnie ze lataja baaaaaaaaaardzo niedaleko:))
                            A czy zarabiaja?

Kto ich tam wie...

Przypominam,że takie usługi niedługo beda swiadczyc: poza Europa,
                            NASA kremlinami równiez Chińcycy, Japończycy, Koreńczycy,
                            prywaciarze w USA i chyba jeszcze Brazylia(?).

Forum Słowiańskie
                            gg 1728585
                            • browiec1 Re: NASA to zombie... 21.06.09, 15:55
                              Predzej Hindusi niz brazylia,choc kto wie.
                              • ignorant11 Re: NASA to zombie... 21.06.09, 16:50
                                browiec1 napisał:

> Predzej Hindusi niz brazylia,choc kto wie.

Sława!

Indie maja powazny program i przejawiaja jeszcze wieksze ambicje, a
                                Brazylia ma wznowic swój program- nie wiem dokładnie ale gdzies mi
                                przemkneło takie info.

Forum Słowiańskie
                                gg 1728585
          • ignorant11 Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 01:39
            bmc3i napisał:

> >
            > > Ciekawe co mozna byłoby zrobic gdyby cała te kase dac... NASA?
            > >
            >
            > Napęd fotonowy, i inne podobne cuda.

No własnie jakie cuda?

Moze nie cudujmy, bo ja od tego mam Kosciół, a na powaznie to odkryc
            nie da sie przewidziec...

Natomiast moze warto pogdybac co mozna byoby za kase n zbrojenia
            zrobic jak daleko popchnac cywilizacje.

Aby moc mówic rosadnie to trzeba niestety bazowac na istniejacych
            technlogiach, bo przełomu technologiczne sa jednak nieprzewidywalne,
            zreszta cudów przewidziec sie nie da...

>
            > > Ladowanie na Marsie co roku i na Wenus tez?
            > >
            > > Za 10 lat mista na Ksiezycu???
            > >
            > > Moze rzeczywiscie oranie Ziemii zostawic maluczkim Europejczykom
            i
            > > zaczac podbijac kosmos???
            > >
            >
            > No cos ty, przeciez Europa ma Ariane...

Własnie przegladałem statystyki PKB i ŁE ma wiekszy i to istotnie od
            USA.

Moze jest wynik słabego $, ale i tak na tym samym pziomie.

To znaczy ze Europe powinno byc stac na wynalazki równie USAńcom,
            napewno na podobna siłe zbrojna i na podobne wysiłki naukowe.

Zatem mam pomysł na taka myslogre: ŁE przejmuje role lidera
            swiatowego od USA( stac nas NATO) a USA rozbraja sie i tylko kosmos
            podbijaja.

>
            >
            > >
            > > Forum Słowiańskie
            > > gg 1728585
            • bmc3i Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 01:46
              ignorant11 napisał:

>
              > Własnie przegladałem statystyki PKB i ŁE ma wiekszy i to istotnie od
              > USA.
              >
              > Moze jest wynik słabego $, ale i tak na tym samym pziomie.
              >

A jak moz enie byc wiekszy, skoro UE ma mln obywateli a USA 300 mln? To przeciez
              roznica o 2/3.... Tyle tylko, ze UE to nie panstwo. Rownie dobrze mozna by
              porownywac z PKB USA, sumaryczne PKB reszty swiata - tu dopiero USA dostalyby w
              dume...

> To znaczy ze Europe powinno byc stac na wynalazki równie USAńcom,
              > napewno na podobna siłe zbrojna i na podobne wysiłki naukowe.
              >

Tio jest jeden z absurdow UE - najwieksze PKB na swicie, a nie potrafi sie bez
              USA obronic.

> Zatem mam pomysł na taka myslogre: ŁE przejmuje role lidera
              > swiatowego od USA( stac nas NATO) a USA rozbraja sie i tylko kosmos
              > podbijaja.
              >
              >
              >
              > >
              > >
              > > >
              > > > Forum Słowiańskie
              > > > gg 1728585
              >
              >
              • ignorant11 Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 02:15
                bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
                >
                > >
                > > Własnie przegladałem statystyki PKB i ŁE ma wiekszy i to
                istotnie od
                > > USA.
                > >
                > > Moze jest wynik słabego $, ale i tak na tym samym pziomie.
                > >
                >
                >
                > A jak moz enie byc wiekszy, skoro UE ma mln obywateli a USA 300
                mln? To przecie
                > z
                > roznica o 2/3.... Tyle tylko, ze UE to nie panstwo. Rownie dobrze
                mozna by
                > porownywac z PKB USA, sumaryczne PKB reszty swiata - tu dopiero
                USA dostalyby w
                > dume...

Ja zawsze twierdze ze porównywac trzeba ŁE i NAFTA, ale moze tu
                chodzi mi o państwa ale o jednolite rynki-gospodarki

>
                >
                >
                >
                > > To znaczy ze Europe powinno byc stac na wynalazki równie
                USAńcom,
                > > napewno na podobna siłe zbrojna i na podobne wysiłki naukowe.
                > >
                >
                > Tio jest jeden z absurdow UE - najwieksze PKB na swicie, a nie
                potrafi sie bez
                > USA obronic.

Trzeba załozyc watek o siłach zbrojnych ŁE - niby nic za bardzo
                sensownego ale pogadac zawsze i pobic nieco piany...

>
                >
                >
                > > Zatem mam pomysł na taka myslogre: ŁE przejmuje role lidera
                > > swiatowego od USA( stac nas NATO) a USA rozbraja sie i tylko
                kosmos
                > > podbijaja.
                > >
                > >
                > >
                > > >
                > > >
                > > > >
                > > > > Forum Słowiańskie
                > > > > gg 1728585
                > >
                > >
                • bmc3i Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 16:31
                  ignorant11 napisał:

> > > Zatem mam pomysł na taka myslogre: ŁE przejmuje role lidera
                  > > > swiatowego od USA( stac nas NATO) a USA rozbraja sie i tylko
                  > kosmos
                  > > > podbijaja.

UE juz pokazala na jak skutecznie potrafi zaprowadzac pokój na swiecie, przez 6
                  lat jedynie ględząc i apelując o zaprzestanie masowych rzezi na Bałkanach,
                  podczas gdy ludzie tam jak gineli dziesiatkami tysiecy, tak gineli, dopoki nie
                  wzielo sie za to NATO.
                  • ignorant11 Re: KOSMOS!!! 21.06.09, 16:59
                    bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
                    >
                    >
                    > > > > Zatem mam pomysł na taka myslogre: ŁE przejmuje role lidera
                    > > > > swiatowego od USA( stac nas NATO) a USA rozbraja sie i tylko
                    > > kosmos
                    > > > > podbijaja.
                    >
                    >
                    >
                    > UE juz pokazala na jak skutecznie potrafi zaprowadzac pokój na
                    swiecie, przez 6
                    > lat jedynie ględząc i apelując o zaprzestanie masowych rzezi na
                    Bałkanach,
                    > podczas gdy ludzie tam jak gineli dziesiatkami tysiecy, tak
                    gineli, dopoki nie
                    > wzielo sie za to NATO.

Zmiłuj sie! Jak to wiem i ZGADZAM sie.

Napisałem jedynie ze ŁE ma NATO srodki...
            • browiec1 Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 15:03
              W tym jest problem Ignorant,ze tak postapic musialby caly
              swiat.Wtedu owszem,cywilizacja moglaby isc do przodu szybciej.Tylko
              ze wystarczy ze wszyscy sie rozbroj,beda inwestowac w loty
              kosmiczne,a na ziemi zostanie taki jeden Kim czy Ahmednezad ktory
              wykorzysta bezbronnosc innych i nie bedzie wtedy potrzebowal
              Kosmosu.Zrobi wszystkim istny raj na Ziemi.Nawet same USA ni moga
              sie rozbroic bo chybanie myslisz ze ich role przejelaby nieruchawa
              decyzuyjnie i wykastowana militarnie UE?
              Co do tego czemu mimo z tego co piszesz OKB UE jest za USA odowiedz
              jest prosta-tam mamy jedno panstwo z jednymi,najwqazniejszmi
              wspolnymi celami.Tu od cholery panstw a kazdy ciagnie w swoja
              strone.I zanimsie cos uzgodni(waznego) to trwa i trwa i trwa...a
              pozniej np,. traktak odrzuci Irlandia a kaczor nie podpisze i
              wszytsko idzie sie rypac.Wyobraz sobie w takich warunkach podjecia
              dzialan podobnych do podejmowanych przez USA.
              • bmc3i Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 16:34

> Co do tego czemu mimo z tego co piszesz OKB UE jest za USA odowiedz
                > jest prosta-tam mamy jedno panstwo z jednymi,najwqazniejszmi
                > wspolnymi celami.Tu od cholery panstw a kazdy ciagnie w swoja
                > strone.I zanimsie cos uzgodni(waznego) to trwa i trwa i trwa...a
                > pozniej np,. traktak odrzuci Irlandia a kaczor nie podpisze i
                > wszytsko idzie sie rypac.

Probnlemem Unii nie jest Irlandia i Kaczynski, lecz to że decyzje nie sa
                uzgadniane, lecz narzucane przez tandem Niemcy-Francja, a cała reszta ma sie
                podporzadkowac, bo jak nie to jest oszolomem i hamulcowym.
                • browiec1 Re: KOSMOS!!! 21.06.09, 13:50
                  To nie tak matrek-ja to pisalem w takim sensie,za E wbrew tmu co
                  pisze I11 nijak ma sie do Stanow-one maja interes jasnyi klarwny
                  (najczesciej) i jako panstwo daza do jego realizacji.A w UE kazdy ma
                  swoje interesy,problemy,obawy,sojusze.To cos jak szlacecki
                  sejmik.Takie sejmikowaie moze trwac i trwac,wiec do jakiegokolwiek
                  szybkieg i zdecydowanego dzialania(co tez nasza historia
                  pokazala),szczegolnie dzialania militarnego nijak sie nie
                  nadaje.Irlandia czy kacZor to tylko przyklad-ze jedno panstwo ze
                  wzgledu (jak np. Irlandia) np. na glupia aborcje moze zatrzymac caly
                  proces reform w UE.Jak nie przymierzajac przekupiony p[rzez Rosjan
                  szlachciura:)
                  • ignorant11 Re: KOSMOS!!! 21.06.09, 16:57
                    browiec1 napisał:

> To nie tak matrek-ja to pisalem w takim sensie,za E wbrew tmu co
                    > pisze I11 nijak ma sie do Stanow-one maja interes jasnyi klarwny
                    > (najczesciej) i jako panstwo daza do jego realizacji.A w UE kazdy
                    ma
                    > swoje interesy,problemy,obawy,sojusze.

Temu ja nigdy nie zaprzeczałem.

USA to jedno państwo a ŁE to jednak nawet mniej niz konfederacja,
                    raczej blok.

Ale jest europejski program kosmoczny o całkiem ładnych
                    osiagnieciach...

No i ekonomia ŁE stała sie ciut wieksza niz USAńska.

A miomo to ŁE pozstaje w tyle za USA. I to chyba nie jest rzecz w w
                    superpaństwie, ale w podejsciu do cywilizacji do nauki, która jednak
                    wobec USA pozostaje mocno w tyle.

To cos jak szlacecki
                    > sejmik.Takie sejmikowaie moze trwac i trwac,wiec do jakiegokolwiek
                    > szybkieg i zdecydowanego dzialania(co tez nasza historia
                    > pokazala),szczegolnie dzialania militarnego nijak sie nie
                    > nadaje.Irlandia czy kacZor to tylko przyklad-ze jedno panstwo ze
                    > wzgledu (jak np. Irlandia) np. na glupia aborcje moze zatrzymac
                    caly
                    > proces reform w UE.Jak nie przymierzajac przekupiony p[rzez Rosjan
                    > szlachciura:)

bez jaj! Całkiem podbne dyskusje tocza sie i w USA co moze
                    Waszyngton zrobic stanom, był nawet pomysł,że stany moga oidrzucic
                    pomysły Obamy.
                    • browiec1 Re: KOSMOS!!! 21.06.09, 18:59
                      Tyle ze Stany Zj. maja rzad(administracje) ktorego odpowiednika w UE
                      ni .uja:)
                      • ignorant11 Re: KOSMOS!!! 22.06.09, 02:27
                        browiec1 napisał:

> Tyle ze Stany Zj. maja rzad(administracje) ktorego odpowiednika w
                        UE
                        > ni .uja:)

Sława!

Moze to jednak dobrze?

Ja jako anarchista uwazam,że im rzadów mniej tym lepiej...

Forum Słowiańskie
                        gg 1728585
                        • browiec1 Re: KOSMOS!!! 22.06.09, 08:18
                          To widze chcialbys byc lysy i miec loczki:)
                          • ignorant11 Re: KOSMOS!!! 22.06.09, 16:03
                            browiec1 napisał:

> To widze chcialbys byc lysy i miec loczki:)

Sława!

Jak mawiał Reagan: rzad nie rozwiaze kryzysu, bo rzad sam jest
                            kryzysem.

Forum Słowiańskie
                            gg 1728585
          • are.1 Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 01:45
            > Napęd fotonowy, i inne podobne cuda.

Nie chodzi o zaden naped fotonowy i jakies cuda. Nawet dlugopisy
            z tym guzikiem u gory wziely sie stad, ze zaprojektowano je dla
            Apollo. To samo patelnie teflonowe. Carl Sagan wymienial to i o wiele
            wiecej (ale niestety nei pamietam) w jednej ze swoich ksiazek.
            Lista byla naprawde imponujaca i jak sie ja czyta, to nie mozna
            wprost uwierzyc, ze ludzie kiedys takich gadgetow w ogole nie mieli.
            • bmc3i Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 01:55
              are.1 napisał:

> > Napęd fotonowy, i inne podobne cuda.
              >
              > Nie chodzi o zaden naped fotonowy i jakies cuda. Nawet dlugopisy
              > z tym guzikiem u gory wziely sie stad, ze zaprojektowano je dla
              > Apollo. To samo patelnie teflonowe. Carl Sagan wymienial to i o wiele
              > wiecej (ale niestety nei pamietam) w jednej ze swoich ksiazek.
              > Lista byla naprawde imponujaca i jak sie ja czyta, to nie mozna
              > wprost uwierzyc, ze ludzie kiedys takich gadgetow w ogole nie mieli.

No i co z tego? Oczywiscie ze dla cywilnych celow kosmicznych opracowuje sie
              mnostwo technoplogii, i wiele wynalazkow. W porownaniu jednak z liczba
              wynalazkow i technologii Pentagonu, to zaledwie kropla w morzu. Sam jeden
              prywatny Raytheon - piata co do wielkosci korporacja zbrojeniowa w USA - wydaje
              na badania podstawowe (mam nadzieje ze rozumiesz co to jest) wiecej, niz prawie
              wszystkie kraje UE razem wziete.
              • are.1 Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 02:01
                Ale teraz te pieniadze ida na, jesli mozna tak powiedziec, badania
                podstawowe nad wojskowoscia. Po mojemu byloby to na badania
                podstawowe nad nauką. Chyba przyznasz, ze to lepiej jestli chodzi o
                postep techniki itp.
                • bmc3i Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 02:07
                  are.1 napisał:

> Ale teraz te pieniadze ida na, jesli mozna tak powiedziec, badania
                  > podstawowe nad wojskowoscia.

Jezus - badania podstawowe, nie sa prowadzone nad żadną "wojskowoscia", lecz nad
                  podstawowymi prawami fizyki i kiedy sie je prowadzi, najczesciej zupelnie nie
                  wiadomo jeszcze do jakich celow znajdą zastosowanie wyniki tych badan. Wlasnie
                  dlatego nazywaja sie podstawowymi, w przeciwienstwie do badań "stosowanych",
                  ktory wykorzystują wyniki badań podstawowywch do badan nad mozliwoscia ich
                  praktycznego zastosowania. Dopoiero tyu mozna prowadzic badania pod katem
                  wyklorzystania w wojskowosci, medycynie, eksploracji kosmosu, itp.

Po mojemu byloby to na badania
                  > podstawowe nad nauką. Chyba przyznasz, ze to lepiej jestli chodzi o
                  > postep techniki itp.
                  >
                  >
                  • are.1 Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 02:19
                    Badania podstawowe jak najbardziej sie ukierunkwuje, a juz na pewno
                    ich sensownosc ma wplyw na to, ile funduszy na takie a takie
                    badania podstawowe idzie.

Dla przykladu wg mnie jest tak:
                    Lepiej juz wydawac wiecej na badania podstawowe, ktore jakos tam
                    moga sie kiedys przydac we wojskowosci (na pewno ta Twoja firma
                    dostaje wlasnie takie zlecenia), niz na badania nad Zasada
                    Zachowania Wolnej Woli czy matematyka potrzebna pod M-teorie, chociaz
                    ta ostatnia akurat to przyszlosc, ale taka odsunieta o 1000 lat do
                    przodu.
                    Tak samo lepiej jest kierunkowac te fundousze pod potencjalne
                    potrzeby NASA czy np ITER albo Polywell. Do tych 2 ostatnich
                    naprawde trzeba zrobic sporo badan podstawowych.

OK, zostawmy to, bo i tak nie uwspolnimy stanowiska. Czasem lepiej
                    jest pogadac rzeczowo (co juz zrobione) niz sie dogadac ;)
                    • cie778 Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 13:47
                      are.1 napisał:
                      > ..niz na badania nad (...) matematyka potrzebna pod M-teorie, chociaz
                      > ta ostatnia akurat to przyszlosc, ale taka odsunieta o 1000 lat do
                      > przodu.

Ale kojarzysz skąd się wzięły współczesne systemy szyfrujące? ;-)

pozdrawiam
                      • marek_boa Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 14:00
                        Cześć Jasiol!:)
                        - Mam pytanie?! Może Orientujesz się a pro po szyfrów na czym polegało
                        stworzenie "szyfrów nielogicznych"?! Kiedyś czytałem na temat czegoś takiego w
                        temacie prób złamania przez Amerykanów szyfru używanego przez Radziecką
                        Marynarkę Wojenną - konkluzja była taka,że takiego szyfru nie da się złamać
                        komputerowo(trwało by to ponoć ....1000 kilka lat) - ki chudy byk wodę mąci???!
                        Na czym to polegało???!
                        -Pozdrawiam!
                        • cie778 Re: KOSMOS!!! 22.06.09, 15:58
                          Niespecjalnie - o szyfrowaniu to wiem tyle, ile mi potrzebne do rozmów z klientami jak to dobrze są nasze produkty zabezpieczone ;-).
                          Natomiast co do łamania szyfrów, to ztcw: stosowane obecnie systemy szyfrowania są zwykle całkiem dobrze opisane teoretycznie i oparte o stosunkowo proste zasady (poczytaj sobie tutaj: pl.wikipedia.org/wiki/Szyfrowanie_asymetryczne) więc wiadomo, jak je łamać a ochrona oparta jest na stosowaniu tak dużych kluczy, że czas łamania wędruje właśnie w okolice przynajmniej kilkudziesięcioletnie. No i czas łamania zależy od mocy dostępnych maszyn, więc klucze w miarę upływu czasu też szybko rosną.
                          Dla mnie najciekawsze jest to, że na totalnie odjechanych obszarach matematyki teoretycznej nawet w Stanach już kilkadziesiąt lat temu łapę wojsko położyło i to już w latach '70*. No więc tak naprawdę nie wiadomo,
                          co trzeba łamać "na siłę" a na co są już teorie skracające czas obliczeń o ileś tam rzędów wielkości.

btw. to można rzecz jasna stworzyć system niemożliwy do złamania i to w prostacki sposób bo posługując się jednorazowymi tablicami liczb losowych, ale on jest od obeścia przy pomocy kserokopiarki (tzn wystarczy skopiować taką tablicę ;-)), więc niespecjalnie na większą skalę użyteczny.

*Znajomy opowiadał, że jego promotor był na ostatnim kongresie w swojej dziedzinie w Stanach. Ot - klasyczny zjazd jajogłowych z całego świata z jakiejś branży, wszyscy się znają, wszyscy razem piją, wszyscy się zajmują teorią bez jakichkolwiek zastosowań w rzeczywistości. No i po powitaniu gości na salę wparowało dwóch panów w garniturach którzy wszystkich przeprosili, ogłosili że temat jest ważny dla bezpieczeństwa Stanów Zjednoczonych i konferencja się w związku z tym zakończyła :-)
                          Pojęcia nie mam, czy to nie jest urban legend w wykonaniu absolwenta matematyki ale faktycznie pokazywał mi liczbę publikacji na coponiektóre tematy - nagle a to w USA a to we Francji czy Sowietach przestawało się publikować cokolwiek na dany temat.

pozdrawiam
                          • ignorant11 Re: KOSMOS!!! 22.06.09, 17:52
                            cie778 napisał:

> Pojęcia nie mam, czy to nie jest urban legend w wykonaniu
                            absolwenta matematyki
                            > ale faktycznie pokazywał mi liczbę publikacji na coponiektóre
                            tematy - nagle a
                            > to w USA a to we Francji czy Sowietach przestawało się publikować
                            cokolwiek na
                            > dany temat.
                            >
                            > pozdrawiam

Sława!

Nie wiem nic akurat o tym przypadku.., ale sam obserwowałem jak
                            niektóre tematy znikały jak ucite nozem, czy raczej nozyczkami
                            cenzora...

I to bardzo gwałtownie.

Najpierw spory szum potem znikał tak,ze nawet wzmainki nie było.

Szczegołnie u rosjan.

Ze tez ciubaryki dwali sygnał bardzo czytelny nawet dla mnie:
                            imperium zła pracuje nad...

Forum Słowiańskie
                            gg 1728585
                          • marek_boa Re: KOSMOS!!! 26.06.09, 08:01
                            Senks Jasiol!:)
                            -Pozdrawiam!
                  • ignorant11 Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 02:19
                    bmc3i napisał:

> are.1 napisał:
                    >
                    > > Ale teraz te pieniadze ida na, jesli mozna tak powiedziec,
                    badania
                    > > podstawowe nad wojskowoscia.
                    >
                    > Jezus - badania podstawowe, nie sa prowadzone nad
                    żadną "wojskowoscia", lecz na
                    > d
                    > podstawowymi prawami fizyki i kiedy sie je prowadzi, najczesciej
                    zupelnie nie
                    > wiadomo jeszcze do jakich celow znajdą zastosowanie wyniki tych
                    badan. Wlasnie
                    > dlatego nazywaja sie podstawowymi, w przeciwienstwie do
                    badań "stosowanych",
                    > ktory wykorzystują wyniki badań podstawowywch do badan nad
                    mozliwoscia ich
                    > praktycznego zastosowania. Dopoiero tyu mozna prowadzic badania
                    pod katem
                    > wyklorzystania w wojskowosci, medycynie, eksploracji kosmosu, itp.
                    >
                    >
                    >
                    >
                    > Po mojemu byloby to na badania
                    > > podstawowe nad nauką. Chyba przyznasz, ze to lepiej jestli
                    chodzi o
                    > > postep techniki itp.

Tumanie włąsnie o takie badania chodzi. Własnie Ci matrek wyjasnił.

> >
                    > >
                    • are.1 Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 03:02
                      Jeszcze lepiej jest ta kase wydac na terapie takich jak Ty. Wtedy
                      wojsko przestnie byc potrzebne.
                      • bmc3i Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 16:17
                        are.1 napisał:

> Jeszcze lepiej jest ta kase wydac na terapie takich jak Ty. Wtedy
                        > wojsko przestnie byc potrzebne.
                        >
                        >

To miał byc jakiś rzeczowy głos?

>
                        • browiec1 Re: KOSMOS!!! 21.06.09, 13:51
                          najpierw powinni zaczac leczyc takich Kimow,Chavezow,Ahmedkow i
                          posrednio wspierajacych ich pasyfistow.Wtedy moze armie i zbrojenia
                          bylyby zbedne.
                          • are.1 Re: KOSMOS!!! 21.06.09, 14:56
                            Wierz mi, ze ja do takich pacyfistow nie naleze. A Ignorant nalezy
                            do Twoich Kimow, Chavezow itp., tylko ze na szczescie nie jest u
                            wladzy.
              • ignorant11 Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 02:17
                bmc3i napisał:

> are.1 napisał:
                >
                > > > Napęd fotonowy, i inne podobne cuda.
                > >
                > > Nie chodzi o zaden naped fotonowy i jakies cuda. Nawet dlugopisy
                > > z tym guzikiem u gory wziely sie stad, ze zaprojektowano je dla
                > > Apollo. To samo patelnie teflonowe. Carl Sagan wymienial to i o
                wiele
                > > wiecej (ale niestety nei pamietam) w jednej ze swoich ksiazek.
                > > Lista byla naprawde imponujaca i jak sie ja czyta, to nie mozna
                > > wprost uwierzyc, ze ludzie kiedys takich gadgetow w ogole nie
                mieli.
                >
                >
                > No i co z tego? Oczywiscie ze dla cywilnych celow kosmicznych
                opracowuje sie
                > mnostwo technoplogii, i wiele wynalazkow. W porownaniu jednak z
                liczba
                > wynalazkow i technologii Pentagonu, to zaledwie kropla w morzu.

Sam jeden
                > prywatny Raytheon - piata co do wielkosci korporacja zbrojeniowa w
                USA - wydaje
                > na badania podstawowe (mam nadzieje ze rozumiesz co to jest)
                wiecej, niz prawie
                > wszystkie kraje UE razem wziete.

To sa badania jednak prywatne a do tego dochodza badania samego
                Pentagonu np Naval Lab czy LLL...

Nie wiem czy badania uniwerystetów zaliczac do prywatnych czy
                państwowych?
                • bmc3i Re: KOSMOS!!! 20.06.09, 16:28
                  ignorant11 napisał:

> bmc3i napisał:
                  >
                  > > are.1 napisał:
                  > >
                  > > > > Napęd fotonowy, i inne podobne cuda.
                  > > >
                  > > > Nie chodzi o zaden naped fotonowy i jakies cuda. Nawet dlugopisy
                  > > > z tym guzikiem u gory wziely sie stad, ze zaprojektowano je dla
                  > > > Apollo. To samo patelnie teflonowe. Carl Sagan wymienial to i o
                  > wiele
                  > > > wiecej (ale niestety nei pamietam) w jednej ze swoich ksiazek.
                  > > > Lista byla naprawde imponujaca i jak sie ja czyta, to nie mozna
                  > > > wprost uwierzyc, ze ludzie kiedys takich gadgetow w ogole nie
                  > mieli.
                  > >
                  > >
                  > > No i co z tego? Oczywiscie ze dla cywilnych celow kosmicznych
                  > opracowuje sie
                  > > mnostwo technoplogii, i wiele wynalazkow. W porownaniu jednak z
                  > liczba
                  > > wynalazkow i technologii Pentagonu, to zaledwie kropla w morzu.
                  >
                  > Sam jeden
                  > > prywatny Raytheon - piata co do wielkosci korporacja zbrojeniowa w
                  > USA - wydaje
                  > > na badania podstawowe (mam nadzieje ze rozumiesz co to jest)
                  > wiecej, niz prawie
                  > > wszystkie kraje UE razem wziete.
                  >
                  > To sa badania jednak prywatne a do tego dochodza badania samego
                  > Pentagonu np Naval Lab czy LLL...
                  >

Na poczatku bieżącej dekady czytałem w polskiej prasie, że rządowe wydatki na
                  badania podstawowe w USA, stanowia 30% wszystkich rządowych wydatków na naukę, w
                  krajach UE natomiast (Polska jeszcze nie byla jej czlonkiem wowczas), ten
                  procent w zaleznosci od kraju wynosi od 2% z kawałkiem do nieco ponad 6%.
                  Oczywiscie wydatki na badania podstawowe prowadzone przez NASA wchodza w te 30%.

> Nie wiem czy badania uniwerystetów zaliczac do prywatnych czy
                  > państwowych?

Uniwersytety w Stanach sa w wiekszosci prywatne, wiec ich badania nie wliczaja
                  sie w to, chyba że prowadzone na zlecenie rzadu.
                  • ignorant11 Re: KOSMOS!!! 21.06.09, 14:31
                    Sława!

Raport Polska 2030 postuluje wydatki na nauke na poziomie 4%PKB...

Ale mysle,że rzecz w tym abysmy wspołpracowali ze swiatem, bo nawet
                    10% niewiele gdy beda one prowadzone w izolacji...

A sa zapierajace dech przykłady poslkich osiagniec: Planety
                    pozasłoneczne to prawie polska dziedzina a naazwiska jak Wolszczan
                    czy Paczkowski to dziejsi einsteinowie astronomii...

Forum Słowiańskie
                    gg 1728585
                    • bmc3i Re: KOSMOS!!! 22.06.09, 01:49
                      ignorant11 napisał:

> Sława!
                      >
                      > Raport Polska 2030 postuluje wydatki na nauke na poziomie 4%PKB...

aLE JA PISZĘ O PROCENCIE WYDATKÓW na badania podstawowe, wsrod nakladow na nauke, iczyli ikle procent z tych 4% stanbowia wydatki na badania postawiowe. W USA 30 % a w Europie 2 do 6% z 4%...

• ignorant11 Re: KOSMOS!!! 22.06.09, 16:02
                        bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
                        >
                        > > Sława!
                        > >
                        > > Raport Polska 2030 postuluje wydatki na nauke na poziomie 4%
                        PKB...
                        >
                        > aLE JA PISZĘ O PROCENCIE WYDATKÓW na badania podstawowe, wsrod
                        nakladow na nauk
                        > e, iczyli ikle procent z tych 4% stanbowia wydatki na badania
                        postawiowe. W USA
                        > 30 % a w Europie 2 do 6% z 4%...
                        >

Sława!

W Polsce wszystkie badania mozna uznac za podstawowe, bo zadne nie
                        maja zastosowań.

No ale w astronomii to udaje i to PIEKNIE.

Problemem jest brak przełozenia na gospodarke przemysł i nauka to
                        dwa zbiory ROZLACZNE.

Forum Słowiańskie
                        gg 1728585
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka