piesior666 15.02.09, 22:56 Oczywiscie ich nienawidzilem,ale cos mnie to drazy.Szczegolnie "Nie pamietasz,bo nie mogles-" Sa gdzies teksty,tego i innych tego typu dziel ?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: Piosenki z apeli. 16.02.09, 07:52 Apele szkolne jakoś obywały się bez śpiewania, ale na koloniach w Międzyzdrojach co rano śpiewaliśmy "Morze, nasze morze, będziem ciebie wiernie strzec..." Odpowiedz Link
robin153 Re: Piosenki z apeli. 16.02.09, 18:55 Zawsze na poczatek apelu hymn polski. Na akademie na koniec roku chor spiewala "Lato, lato lato czeka, razem z latem czeka rzeka..." Odpowiedz Link
mallard Re: Piosenki z apeli. 19.02.09, 14:51 ewa9717 napisała: > [...] na koloniach w Międzyzdrojach co rano śpiewaliśmy "Morze, > nasze morze, będziem ciebie wiernie strzec..." " [...] żadna siła, żadna burza nie odbierze Gdańska nam... w Międzyzdrojach?! ;) Odpowiedz Link
lisia312 Re: Piosenki z apeli. 19.02.09, 19:01 Co Cię dziwi? Że w Międzyzdrojach o Gdańsku? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Piosenki z apeli. 19.02.09, 21:08 Nieważne Gdzańsk czy Międzyzdroje, Polska od morza odepchnąć się nie da! ;-))) Odpowiedz Link
oryginal23 Re: Piosenki z apeli. 19.02.09, 23:20 "Nasza huta katowice wszystkich polskich hut królowa,nad walcownią błyskawice,nad stalownią złoty pożar. Z naszej huty stali Wisła,z naszej huty Giewont stali, z naszej huty błyskawica,która cały świat rozpali" Na apelu szkolnym w czasach Gierkowskiej propagandy sukcesu. 23. Odpowiedz Link
ginusia Re: Piosenki z apeli. 23.03.09, 13:21 Mnie tez przypomnialy sie kolonijne apele. Spiewalismy piekna piosenke: "Nasz polski lesie dlaczego tak kochamy ciebie..." Odpowiedz Link
cahir4 Re: Piosenki z apeli. 09.06.09, 16:02 No to szlachetny przedwojenny repertuar mieliście. Gdzie by w perlu z taką skromnością, że "nasza flota, choć nieduża"... Odpowiedz Link
croyance Re: Piosenki z apeli. 10.06.09, 21:07 Cale dziecinstwo w szkole podstawowej nr 92 w Gdansku na Zaspie spiewalismy wlasnie 'Morze, nasze morze' :-) A jestem rocznik 77. Odpowiedz Link
minerwamcg Dla Polski Ludowej... 28.02.09, 16:29 Pamięć historii żyje w nas, Myśmy godnymi synami Tych, co polegli by wstał kraj, Im dzisiaj przyrzekamy: Ref. Dla Polski Ludowej Żar serc, myśli lot, I czyn na jej zew gotowy Młodych rąk. Dla Polski Ludowej Tę pieśń niesie wiatr Czy czujesz radosny powiew Naszych pięknych lat? Spójrz, dzień dzisiejszy wokół nas, Ci, którzy walkę wygrali Szczęścia dla wszystkich wznoszą gmach, Im dzisiaj przyrzekamy: Ref. Dla Polski Ludowej... Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Dla Polski Ludowej... 28.02.09, 20:24 Z apelami za wczesnego Gomułki kojarzy mi się "Naprzód, młodzieży świata". Czy ktoś to jeszcze pamięta? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Dla Polski Ludowej... 28.02.09, 21:04 Pamiętam, ale dla mnie numer jeden to: "Piosenka serca nam uzbraja i naprzód peowadzi nas, piosenka o Pierwszym Maja, o święcie ludowych mas!" Pozdrawiam PPT na całym swiecie;-))) Odpowiedz Link
luccio1 Re: Dla Polski Ludowej... 28.02.09, 21:38 Tam było w drugiej strofie: "...i w dłoniach jak płomień robota się pali, bo naszym zadaniem budować socjalizm!" (Niestety nie pamiętam jej całej). Strofa pierwsza tegoż utworu: "Wzdłuż ziemi swobodnej od morza do Tatr, po niebie pogodnym przechadza się wiatr. I zorzę rozwija jak hasło w pochodzie, i śpiewem się staje gdzy schwyta go młodzież!" Odpowiedz Link
luccio1 Re: Dla Polski Ludowej... 28.02.09, 22:02 A na to natrafiłem zupełnym przypadkiem: www.dur.ac.uk/m.p.thompson/civwar/cara.htm Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Dla Polski Ludowej... 01.03.09, 10:54 Początek tej drugiej strofy, to: "Idziemy szczęśliwi, my z łanów i hut, marzenia ożywi wesoły nasz trud..." Odpowiedz Link
anvacor Re: Dla Polski Ludowej... 03.03.09, 09:53 Sztandarową pieśnią na każdym apelu był u nas utwór: Ukochany kraj słowa Konstanty Ildefons Gałczyński muzyka Tadeusz Sygietyński Wszystko tobie, ukochana ziemio, Nasze myśli wciąż przy tobie są, Tobie lotnik tryumf nad przestrzenią, A robotnik daje dwoje rąk. Ty przez serca nam jak Wisła płyniesz, Brzmi jak rozkaz twój potężny głos; Murarz, żołnierz, cieśla, zdun, inżynier Wykuwamy twój szczęśliwy los. Ukochany kraj, umiłowany kraj, Ukochane i miasta, i wioski, Ukochany kraj, umiłowany kraj, Ukochany jedyny nasz, polski. Ukochany kraj, umiłowany kraj, Ukochana i ziemia, i nazwa; Ukochany kraj, umiłowany kraj, Nasza droga i słońce, i gwiazda. My trudności wszystkie pokonamy, Żaden wróg nie złamie hartu w nas, W słońce jutra otworzymy bramy, Rozśpiewamy, rozświecimy czas. To dla ciebie najgorętsze słowa, Wszystkie serca, siła wszystkich rąk, To dla ciebie, piękna i ludowa, Każdy dzień i każdy nowy dom. Ukochany kraj, umiłowany kraj, Ukochane i miasta, i wioski, Ukochany kraj, umiłowany kraj, Ukochany jedyny nasz, polski. Ukochany kraj, umiłowany kraj, Ukochana i ziemia, i nazwa; Ukochany kraj, umiłowany kraj, Nasza droga i słońce, i gwiazda. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Dla Polski Ludowej... 03.03.09, 11:26 Ten utwór, a raczej jego refren, był wykorzystywany podczas szkolnych wycieczek autokarowych w sposób niezupełnie zgodny z "obowiązującą linią". Jeden z uczniów wołał: - Chleb jest? Pozostali krzyczeli: - Nie ma! Potem "masło jest?" i taka sama odpowiedź, potem szynka, kiełbasa... Dopiero na pytanie "wódka jest?" wszyscy chórem krzyczeli "jest!" i natychmiast zaczynali śpiewać "Ukochany kraj, umiłowany kraj..." Zrezygnowani nauczyciele, towarzyszący takim wycieczkom, udawali, że nie słyszą... Dla wyjaśnienia - było to za "średniego Gomułki". Odpowiedz Link
luccio1 Re: Dla Polski Ludowej... 03.03.09, 20:43 Ależ przypominam sobie - robiliśmy, w tym samym czasie i w tych samych okolicznościach - dokładnie to samo! Odpowiedz Link
anna344 Re: Dla Polski Ludowej... 06.03.09, 01:51 to harcerskie,ale oczywiscie kazdy harcerzem byl(lub zuchem) Odpowiedz Link
zas_ale_pyra Re: Dla Polski Ludowej... 06.03.09, 03:33 Nie zebym sie czepial, ale chyba chodzi o Polske, nie "polske"? Odpowiedz Link
a_weasley Re: Dla Polski Ludowej... 08.03.09, 20:33 Anna344 napisała: > to harcerskie, Owszem. Od 1918 roku, z przerwą 1950-56. W 1977 roku tow. Jerzy Majka napisał drugą zwrotkę zaczynającą się od słów "Socjalistycznej Biało-Czerwonej...", ale nie przyjęło się, a po Sierpniu w ogóle nie było tematu. > ale oczywiscie kazdy harcerzem byl > (lub zuchem) Oczywiście nie każdy. W szczytowym momencie, wiosna 1980, owszem, większość, ale nie jakaś przygniatająca. Były, owszem, za późnego Gierka takie szkoły, zwłaszcza średnie, gdzie dążono do zwiększenia "procentu zorganizowania" wszelkimi możliwymi sposobami (cytat: "to dobry szczep, 96-procentowy"). Ale np. u mnie w klasie harcerzami była chyba połowa chłopców i nikogo do tego nie zmuszano, byli, bo chcieli. Odpowiedz Link
tymon99 Re: Dla Polski Ludowej... 19.12.10, 12:52 wszelki skauting z natury swej jest elitarny. próby objęcia harcerstwem wszystkich uczniów (każda klasa - drużyna, szkoła - szczep, tak to miało wyglądać, do tego nauczyciele "z automatu" uczynieni instruktorami) nie tylko powieść się nie mogły, ale i harcerstwu wyrządziły wielkie szkody. z dzisiejszym rozbiciem ruchu skautowego w polsce włącznie. Odpowiedz Link
cahir4 Re:Piosenka serca nam uzbraja... 10.06.09, 13:26 Też jeden z zabawniejszych tekstów. Musiał być długi, bo ja pamiętam, że w którejś zwrotce nabierał rozmachu i przestał się ograniczać do wąskiej przestrzeni między morzem a Tatrami: I kroczy przez Chiny minąwszy sto rzek przez Grecji doliny zwycięski nasz wiek I skrzydła nadziei przyprawia milionom a skrzydło jest każde chorągwią czerwoną Piosenka serca nam... Odpowiedz Link
a_weasley Naprzód młodzieży świata? A było, było... 08.03.09, 20:28 Horpyna4 napisała: > Z apelami za wczesnego Gomułki kojarzy mi > się "Naprzód, młodzieży świata". > Czy ktoś to jeszcze pamięta? Ja pamiętam ze środkowego Gierka. Za Gierka późnego uczono nas kolejnych pieśni specjalnie na tę okazję napisanych, jak np.: "Lata i dzieje ziemię kształtują, My kształtujemy dzieje, Czas nam należny trzeba wyrzeźbić W kształty codziennej nadziei. R: I to jest ważne, co można sprawdzić Myślą i wiedzą, dotykiem dłoni - Mapo otwarta, Polsko otwarta, Niech pieśń nad tobą dzwoni! Nieprzetartymi dążmy ścieżkami Wspólnie w gromadzie cały rok, Dzisiaj nauka, a jutro praca, Stańmy w szeregu, równaj krok. R: I to jest ważne..." Można tylko powtórzyć za kpt. Zivanciciem: - A więc są jeszcze poeci na świecie! Odpowiedz Link
a_weasley P.S. Naprzód młodzieży świata 08.03.09, 20:35 To jest hymn Światowej Federacji Młodzieży Demokratycznej, jak mówi moja mama "stalinowskie godzinki" (patrz mocna scena w "Człowieku z marmuru"). Odpowiedz Link
a_weasley Mówisz i masz 08.03.09, 20:40 piesior666 napisał: > "Nie pamietasz,bo nie mogles-" Sa gdzies > teksty,tego i innych tego typu dziel ?? U mnie w głowie: Nie pamiętasz, bo nie możesz, Byłeś wtedy małym chłopcem, Gdy twój ojciec z karabinem szedł na bój - Wśród wystrzałów, huku bomb Bronił on Ojczyznę swą, Byś mógł teraz wybudować nowy dom. Odpowiedz Link
mrymrysiek naprzód, młodzieży świata 23.03.09, 17:29 naprzód młodzieży świata, nas braterski połączył dziś marsz. groźne przeminą lata! hej, kto młody pójdź z nami i walcz! na lądzie i na wodzie, na wschodzie i na zachodzie, w marszu po szczęście, pokój i radość zgodnie nasz dźwięczy krok nie zna granic ni kordonów pieśni zew, pieśni zew, pieśni zeweeeew :) pamiętam cały tekst, oprócz tej jeszcze dwie zwrotki i refren Odpowiedz Link
mrymrysiek Re: naprzód, młodzieży świata 23.03.09, 17:31 a dla mnie hitem jest "Jesteśmy młodą gwardią proletariackich mas" oraz "piosenka dla kół zmw". Gdyby ktoś chciał, mogę przytoczyć :) Odpowiedz Link
mrymrysiek jeszcze jeden hicior 23.03.09, 17:35 o, i jeszcze to: i górnicy i hutnicy, i murarze, kolejarze, i rolnicy, ogrodnicy, krawcy, tkacze, i spawacze, i cywile i żołnierze. Wróg nam pieśni nie odbierze! Tara bam, tara bam, - wróg nie wydrze pieśni nam! po prostu czuć w tej pieśni prawdziwego ducha. Takich piosenek już się teraz nie uświadczy. Ole! Odpowiedz Link
cahir4 Re: Mówisz i masz 09.06.09, 15:58 No to wymiotę i ze swojej głowiny. c.d.: patrzysz w niebo widzisz błękit i lecący sznur łabędzi i do szkoły spokojnie możesz iść ale wtedy, ale wtedy zamiast białych łabędzi czarne skrzydła samolotów i huk bomb, wystrzały bomb My nie chcemy więcej wojny, chcemy żyć życiem spokojnym... ktoś pociągnie dalej? Odpowiedz Link
cahir4 Re: Mówisz i masz 09.06.09, 16:04 trochę się zgobiło w drzewku - to ciąg dalszy do "Nie pamiętasz..." Odpowiedz Link
ewikonka Re: Piosenki z apeli. 24.03.09, 20:08 pamiętam taką (czasami przy wódce sobie jeszcze śpiewamy) Dla nas Lenin żyje wciąż na wieczny żyje czas za partią idzie naród nasz potężny naród nasz dalej nie pamiętam Odpowiedz Link
a_weasley "Nauka, praca to dni naszych treść" 10.06.09, 11:39 Dawno ucichły dziejowe burze, Historią dla nas wszystko to jest, Młodzież inaczej Polsce dziś służy - Nauka, praca to dni naszych treść. Słuzymy Ci, Ojczyzno, Już od najmłodszych lat, By rozkwitł socjalizmu Wspaniały kwiat. Służymy wielkiej sprawie, Co dziś ogarnia glob, W szeregu razem z nami Miliony ludzi są. Odpowiedz Link
woman-in-love "z fabryk na pola..." 10.06.09, 11:42 "...ze wsi do miast" ale dalej nie pomnę Odpowiedz Link
cahir4 Re: "z fabryk na pola..." 10.06.09, 13:16 ... wszędzie gdzie troski i smutki rwie się do słońca, rwie się do gwiazd sygnał harcerskiej pobudki Otwarte okna w szeroki swiat, otwarte oczy młode otwarte serca każdy nam brat radość niesiemy swobodę Idziemy z szarych lechickich pól przez wielkie świata równiny pieśnią koimy najcięższy ból pieśnią radości i siły Otwarte okna... Autor: Jerzy Dargiel, swego czasu d-ca plutonu w 1. kompanii batalionu "Parasol" i autor słynnej "Doroty". Odpowiedz Link
cahir4 Re: "Nauka, praca to dni naszych treść" 10.06.09, 13:17 A tego nie znałam. Też mocne. Odpowiedz Link
cahir4 Re: Ziemia spadła na ciało... 10.06.09, 13:39 Ten turpistyczno-trupistyczny utwór jest chyba moim numerem jeden. A tak na marginesie, to w mojej szkole na każdym apelu pożądany był chociaż jeden tekst w języku rosyjskim. Nie musiał za bardzo pasować do okazji. Natomiast jeśli chodzi o pytanie z pierwszego postu, czyli gdzie są teksty ówczesnych dzieł, to odpowiedź jest prosta: po pierwsze w obficie wydawanych wówczas śpiewnikach, po drugie... w necie. Wystarczy spytać wujka Googla. Odpowiedz Link
funkenschlag Re: Piosenki z apeli. 29.10.09, 18:00 W mojej pierwszej podstawówce hymnem byłli "Szli na zachód osadnicy", potem w drugiej była jaka inna pień, ale na tę samą melodię. Dzisiaj moje miasto ma hymn i jest też na tę samą melodię "osadników". Odpowiedz Link
funkenschlag Re: Piosenki z apeli. 29.10.09, 18:04 O! Znalazłem hymn drugiej szkoły, ale mimo że podobny, to cos mi się wydaje, że trochę zmieniony w porównaniu do tego co pamiętam ( na pewno wykasowali jedna zwrotkę o krwawych bitwach czy czym tam): DZIEŃ BŁĘKITNY ŻEGLUJE PO NIEBIE IDZIE SŁOŃCE DROGĄ SWĄ. TWOJA ZIEMIA CHCE LICZYĆ NA CIEBIE. PRZECIEŻ ROSŁEŚ RAZEM Z NIĄ. KRAJ PIĘKNIEJE, W KTÓRĄ SPOJRZEĆ STRONĘ. KWITNĄ KWIATY BIAŁE I CZERWONE. A DOKOŁA - JAK POLSKA SZEROKA. PŁONĄ OGNIE MŁODYCH SERC. Odpowiedz Link
funkenschlag Re: Piosenki z apeli. 29.10.09, 18:08 Poza tym w pierwszej szkole byli "Szli na zachód osadnicy", co pozostalo do dzi w hymnie miasta (ale chyba zmienili tekst, lecz melodia ta sama). Odpowiedz Link
a_weasley Re: Piosenki z apeli. 01.11.09, 19:32 funkenschlag napisał: > cos mi się wydaje, że trochę zmieniony w porównaniu do > tego co pamiętam ( na pewno wykasowali jedna > zwrotkę Po prostu to, co zacytowałeś, to jest wbrew pozorom jedna zwrotka, melodia "Płonie ognisko i szumią knieje". Jako ciekawostkę powiem, że w 1988 r. spotkałem poznańskich harcerzy, którzy w charakterze "Płonie ognisko" śpiewali jakąś dziwną kontaminację obu tekstów i byli bardzo zdziwieni, że mnie to dziwi. > o krwawych bitwach czy czym tam): Druga część drugiej zwrotki: W blasku ognia jarzy się historia, Tyle zdarzeń miało wagę ognia, Przy ognisku zasiadły wspomnienia, Dziejów kraju uczą nas. Odpowiedz Link
funkenschlag Re: Piosenki z apeli. 01.11.09, 21:56 Być może, nigdy nie wgłę białem się w historię szkolnego hymnu. ;) Odpowiedz Link
marguyu Re: Piosenki z apeli. 01.11.09, 23:49 A kto pamieta piosenke z tych zakazanych, ktora szla tak: A gdy sie nie chce tobie rano podniesc dupska, pamietaj o tym jak walczyla Nadia Krupska! ref.: A ty maszeruj, maszeruj, glosno krzycz Niech zyje nam Wolodia Ilicz! Cos w ten desen, w pamieci pozostaly mi szczatki; zna ktos calosc lub przynajmniej dwie zwrotki. To byl "ukochany" przeboj szefa Studium Wojskowego :) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Piosenki z apeli. 02.11.09, 07:44 To były przeboje różnych imprez studenckich. Oprócz biednej Nadieżdy i jej dupska hitem był szlagier: Wrzuciłem do sedesu odznakę zetemesu... Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Piosenki z apeli. 02.11.09, 10:55 Wpadła mu do rosołu odznaka komsomołu, (2xbis) albo sam ją tam wrzucił. No i oczywiście z tym sedesem, a jeszcze do komina wpadło odznaczenie Lenina. I coś było z Virtuti Militari. A refren był : Studencie, studenciku, (2xbis) siedź na doopie, nie ryzykuj (w innej wersji "nie rób krzyku"). Była też wersja wojskowa: Żołnierzu, żołnierzyku... Melodia była jakiegoś kujawiaka. Przynajmniej tego refrenu. Odpowiedz Link
letalin Re: Piosenki z apeli. 18.11.09, 14:01 > A kto pamieta piosenke z tych zakazanych, ktora szla tak: > > A gdy sie nie chce tobie rano podniesc dupska, > pamietaj o tym jak walczyla Nadia Krupska! > > ref.: A ty maszeruj, maszeruj, glosno krzycz > Niech zyje nam Wolodia Ilicz! Wycieczka z Moskwy przywiozła raz trofeum Czerwone gacie skradzione w Mauzoleum! A ty maszeruj... Odpowiedz Link
jolunia01 Re: Piosenki z apeli. 13.11.09, 19:38 Akurat mi sie przypomniało, bo właśnie w tv podali info o pożarze składu amunicji pod Uljanowskiem. We wczesnych latach 70. nasz szkolny chór przy róznych okazjach "okołoradzieckich" śpiewał piosenkę zaangazowana, której kawałek (refren) pamiętam: "Uljanowsk, Uljanowsk, barwami tęczy w słońcu gra, to miasto jak sława, jak Lenin wiecznie trwa" Niestety nic poza tym mi sie nie utrwaliło. Odpowiedz Link
letalin Re: Piosenki z kontrapeli. 18.11.09, 14:16 Kołyszą się łany zboża I róża czerwono zakwita Wszystkiego tego byś nie miał Gdyby nie Chruszczow Nikita! Kołyszą się zboża łany I słychac gdzieś ptaków trele, Och jaki piękny jest świat, Ze Związkiem Radzieckim na czele! Kołyszą się łany zboża I lipa zakwita zielona Wszystkiego tego byś nie miał Gdyby nie Armia Czerwona Odpowiedz Link
szpulotek Re: Piosenki z kontrapeli. 25.11.09, 14:50 Piekna jest nasza ziemia i piekny nad nia blekit i piekne nasze miasta gdzie codzien praca tetni ref.Maj sie do nas usmiecha slonce niesie zloty blaski wietrze majowy nasze pozdrowienia zanies do wsi i miast Piekne sa gorskie szczyty i mily szum strumienia piekniejszy trud czlowieka gdy zycie w lepsze zmienia! Odpowiedz Link
szpulotek Re: Piosenki z kontrapeli. 25.11.09, 14:53 i jeszcze hymn szkolny... My wyroslismy w Gryfinie gdzie piastowski wiedzie szlak tu spokojnie Odra plynie tu pokoju spiewa ptak /2 Na praojcow naszej ziemi zbudujemy wielki gmach Miasto wtedy sie odmieni bedzie jak w dzieciecych snach /2 Bylo jeszcze wiecej zwrotek, ale nie pamietam, pamietam za to, ze frapowalo mnie wzoszenie tego gmachu, ktore nigdy nie nastapilo i nie bardzo rozumialam co mialo to zmienic Odpowiedz Link
dudusiek1992 Re: Piosenki z kontrapeli. 11.04.10, 17:59 siemka masz moze mp3 tej piosenki???? albo wiesz jaki jest jej tytuł?? Odpowiedz Link
ampolion Re: Piosenki z apeli. 12.04.10, 03:27 Czyzby skarbczyk na ten temat? www.google.com/search?hl=en&source=hp&q=prl+piosenki+patriotyczne&btnG=Google+Search&aq=f&aqi =&aql=&oq=&gs_rfai= Odpowiedz Link
tymoteusz.a Re: Piosenki z apeli. 19.04.10, 21:39 Dyrektor mojej szkoły średniej był na wycieczce w Sojuzie. Tam usłyszał jak śpiewają Rosjanie. A my, uczniowie męskiej szkoły technicznej nic nie śpiewaliśmy. Wynajął nauczyciela śpiewu i na apelach uczyliśmy się przeboju: Sziraka strana maja radnaja, mnogo w niej krain i riek itd. Moja klasa spotkała sie 40 lat po maturze. Byli tez nauczyciele. Przypomniałem tą piosenkę. Słychać było śpiewy chyba na pół miasta. A najgłośniej śpiewał jeden z nauczycieli. Następne spotkania przebiegały już bez śpiewów! Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Piosenki z apeli. 20.04.10, 09:10 Myśmy to śpiewali w polskiej wersji, melodia ta sama: Nieobjęta dla ludzkiego oka, piękna tak, jak żaden w świecie kraj, moja ziemia wolna i szeroka. Z tobą żyć, za ciebie umrzeć daj. Odpowiedz Link
dot.com.slash Re: Piosenki z apeli. 29.05.10, 13:37 Hymn szkoły podstawowej do które chodziłam im.Janka Krasickiego Dumne imię patrioty znaczy dla nas bardzo wiele Mysli jego,smiale loty(?), wytyczaja nasze cele Jan Krasicki naszym wzorem on przykladem nam wspanialym Jak przez zycie isc z honorem Kochac kraj swoj sercem calym Zachowajmy w swej pamieci jego postac,jego czyny Polsce zycie swe poswiecil My go teraz piesnia czcimy Byla jeszcze 2 zwrotka ale z uwagi na powszechny i uporczywy fałsz podczas ceremonii Pan od muzyki ograniczal sie do 1 zwrotki. Obecnie szkola nosi imię Jana Pawla II :-) Odpowiedz Link
brykanty Re: Piosenki z apeli. 19.12.10, 01:13 Zbudujemy Nowę Polskę muzyka: H. Swolkień słowa: Z. Przywrski Zbudujemy nową Polskę Zbudujemy taki świat, W którym wszystko będzie lepsze, W którym nowy będzie ład. W którym wszystko będzie lepsze, W którym nowy będzie ład. Najpiękniejsze miasta, najpiękniejsze wsie, Zbudujemy Polskę piękną jak we śnie. Najpiękniejsze miasta, najpiękniejsze wsie, Zbudujemy Polskę piękną jak we śnie. W zgodnej pracy, w zgodnym trudzie, Już od szkolnych młodych lat Wyrastamy na tych ludzi, Którzy lepszym czynią świat. Wyrastamy na tych ludzi, Którzy lepszym czynią świat. Świat radosny, piękny, wielki wspólny krąg W uścisku braterskim powiązanych rąk. Świat radosny, piękny, wielki wspólny krąg W uścisku braterskim powiązanych rąk. Zbudujemy nową Polskę Zbudujemy taki świat W którym wszystko będzie lepsze W którym nowy będzie ład. W którym wszystko będzie lepsze W którym nowy będzie ład. Najpiękniesze miasta, najpiękniejsze wsie Zbudujemy Polskę piękną jak we śnie. Najpiękniesze miasta, najpiękniejsze wsie Zbudujemy Polskę piękną jak we śnie. Najpiękniesze miasta, najpiękniejsze wsie Zbudujemy Polskę piękną jak we śnie. 1954 U mnie w podstawówce chodziło jako hymn szkoły. Lata 1976-1984. Co ciekawe, tekst znalazłam na stronie www.sovmusic.ru (pamiętałam tylko refren). ------ Odpowiedz Link
syswia Re: Piosenki z apeli. 22.12.10, 19:48 U nas sie spiewalo, uwaga cytuje z pamieci: Pust sjegda budzjet sonce! Pust sjegda budzjet mama! Pust sjegda budzjet szkola! Pust sjegda budu ja! Odpowiedz Link
cromwell1 Re: Piosenki z apeli. 22.12.10, 20:04 budiet ili nie budiet wot wapros;) pzdr. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: Piosenki z apeli. 23.12.10, 14:25 > Gamliet, eto ty? ;) nu kak gamliet? gamliet eta datcianin pzdr. Odpowiedz Link
asdaa Re: Piosenki z apeli. 22.12.10, 20:44 www.youtube.com/watch?v=x6j4WDkvbcY&feature=related Odpowiedz Link
luccio1 Re: Piosenki z apeli. 23.12.10, 04:28 Komunistyczny dziecięcy świat marzeń: www.youtube.com/watch?v=futPZv-mqHI&feature=related Tu bardziej niż muzyka "biorą" obrazki. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: Piosenki z apeli. 23.12.10, 18:12 > Komunistyczny dziecięcy świat marzeń: > Tu bardziej niż muzyka "biorą" obrazki luccio drogi dzieci nie mozna wprowadzic w blad no chyba ze na pewnym etapie w zasadzie ten etap dorosli przesuwaja ... dzieciom nie warto wciskac sciemy to odwroci sie przeciw w mysl zasady klamstwo jest podpora totalitaryzmu nawet w "prawdziwej" demokracji pozdrawiam swiatecznie Odpowiedz Link
luccio1 Re: Piosenki z apeli. 08.01.11, 02:57 Wrzuciłem to głównie z uwagi na obrazki. Odpowiedz Link
sibeliuss Wszystko Tobie ukochana ziemio.... 07.01.11, 11:37 Patronem szkoły był autor pieśni K.I.Gałczyński. Odpowiedz Link