foolproof 24.06.09, 19:24 Dlaczego w czasie II WŚ zarzucono produkcji i stosowanią prostych w konstrukcji i obsłudze oraz tanich w produkcji pistoletów maszynowych klasy PPS i zawodnych ?) ?. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
foolproof Re: (Bardzo) naiwne pytanie x+16 24.06.09, 19:28 Coś się mi pokręciło: pytanie ma brzmieć tak: Dlaczego w czasie II WŚ zarzucono produkcji i stosowania prostych w konstrukcji i obsłudze oraz tanich w produkcji pistoletów maszynowych klasy PPSz, Sten ("Błyskawica") i zastąpiono je bardziej skomplikowanymi (i zawodnymi) ? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: (Bardzo) naiwne pytanie x+16 24.06.09, 19:53 No nie powiem, żeby zarzucono w czasie wojny. Stena produkowano do 1946 PPSz produkowano do 1948 Więc gdzie tu zarzucenie? Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: (Bardzo) naiwne pytanie x+16 25.06.09, 09:34 Hej Odpowiedzi w zasadzie udzielił ci już wielki_czarownik: "dlaniczego". Nie było takiego zjawiska jak piszesz, a wręcz przeciwnie, w wielu przypadkach bardziej skomplikowane pistolety masz. skonstruowane przed wojną zastąpiono prostymi i tanimi "blaszakami" lepiej dostosowanymi do produkcji masowej w warunkach wojennych. W czasie II wojny pojawiła się natomiast nowa generacja broni piechoty: automatyczne karabinki na nabój pośredni (tzn. były i wcześniej już takie rzeczy, ale nie doczekały się masowej produkcji - dopiero w II ws). Po wojnie wyparły one stopniowo pistolety masz. z masowego użytku, sprowadzając je do roli broni pomocniczej (np. dla załóg wozów bojowych, sił policyjnych itp. tak jak to jest dzisiaj). Odpowiedz Link Zgłoś
foolproof Re: (Bardzo) naiwne pytanie x+16 25.06.09, 21:48 Dzięki, prawie przekonałeś mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: (Bardzo) naiwne pytanie x+16 25.06.09, 22:02 Czemu prawie? I jakie typy drogie, skomplikowane i zawodne wyparly jakie typy tanie, proste i niezawodne? Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: (Bardzo) naiwne pytanie x+16 25.06.09, 22:23 Teza postawiona w pytaniu jest błędna. To właśnie II Wojna Światowa była okresem gdy opracowywano wdrażano i produkowano proste pistolety maszynowe. Wspomniany przez Ciebie Sten, M3, PPSz, PPS i MP41 są tego najlepszymi przykładami. Co do zawodności. Prosty nie znaczy niezawodni i skomplikowany nie znaczy zawodny. Thompson nie był ani prosty ani zawodny. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Thompson 26.06.09, 00:08 Ale za to jaki drogi był! No i magazynek bębnowy na 100 nabojów był bardzo zawodny. Poza tym wersje M1928A1 i M1 były mocno uproszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Thompson 26.06.09, 00:28 Magazynki bębnowe były bardzo rzadkie na froncie. > Poza tym wersje M1928A1 i M1 były mocno uproszczone. I nadal bardzo drogie i skomplikowane w produkcji. Dlatego powstał M3. Co nie zmienia faktu, że Thompson był bardzo udaną i niezawodną bronią. Odpowiedz Link Zgłoś
foolproof Re:pm 26.06.09, 15:48 Nie chciałem rozbudowywać pytania, więc zatytułowałem go jako "Bardzo Naiwne". Tłumaczę : chodziło mi o to dlaczego prostą i tanią broń zastąpiono skomplikowaną i drogą ( a czy to było w czasie wojny stuletniej czy tp. jest mi obojętne). Podejrzewam, że wchodzą tu grę także (a może przede wszystkim) zyski producentów. Na tym temat uważam za wyczerpany. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re:pm 26.06.09, 16:42 foolproof napisał: > Tłumaczę : chodziło mi o to dlaczego prostą i tanią broń zastąpiono > skomplikowaną i drogą Jesli takie przypadki mialy miejsce, przyczyna w danym przypadku byla glownie przewaga efektywnosci wersji skomplikowanej i drogiej nad prosta i tania. > Podejrzewam, że wchodzą tu grę także (a może przede wszystkim) zyski producentów. Niech zyje teoria spiskowa. Jesli podasz konkretne przyklady takiego zastapienia, mozemy podyskutowac nad przyczynami. A na razie usilujesz wszczac dyskusje o sztuce hippicznej Aztekow prekolumbijskich i o urbanistyce Nomadow. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re:pm 26.06.09, 16:46 Podaj przykład zastąpienia broni taniej i prostej bronią, skomplikowaną a drogą o tych samych lub choćby zbliżony6ch parametrach.... bo ni cholery nie wiem o co Ci chodzi. Może za mało naiwny jestem :) Odpowiedz Link Zgłoś