Dodaj do ulubionych

F-16 na drodze-prośba

IP: 217.97.128.* 03.01.04, 11:31
Panowie mam prosbę -potrzebne mi jest zdięcie szesnastki lądujacej na
autostradzie lub innej drodze -jakoś nie mogę nigdzie trafić .Wiem że takie
ćwiczenia odbywały się i w Niemczech i w Belgii .Może ktoś gdzieś trafił?.Za
link będę wdzięczny !
Obserwuj wątek
    • Gość: Cattaraugus F-16 - DOL singapurski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 13:51
      Czołem!

Jest kłopot. Odpowiem Ci jako miłośnik tematu DOL obserwujący to ok. 30 lat.
      Były serie takich zadjęć z Zachodu, ale w latach 70. i 80. Sam mam jeszcze w
      domu zdjęcie Alpha Jeta na niemieckiej autostradzie opublikowane we "Flight
      International". Bo też głównymi bohaterami tych zdjęć zawsze były Alpha Jety,
      Jaguary i Harriery GR Mk 3.

Jest taki link z F-16A na europejskim DOL, ale jest już nieaktywny - widać
      tylko "ducha" tego linku. Bardzo chciałem Ci pomóc. Użyłem 6 przeglądarek,
      które uważam za najlepsze i użyłem wszelkich możliwych
      angielskojęzycznych "sztuczek", aby ukazały się inne linki. Ukazał się tylko
      link z DOL-em singapurskim i F-16 na nim. Poniżej Ci go przesyłam i pozdrawiam.

www.codeonemagazine.com/archives/2003/articles/jan_03/rsaf/
      • wielki_czarownik To F16 lądowały na drogach? 03.01.04, 14:15
        Myślałem, że takie cuda to tylko my i Szwedzi wyczynialiśmy na "rasowych" samolotach (a nie szkolno-bojowych).
        • Gość: Cattaraugus Re: To F16 lądowały na drogach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 14:34
          Eeeeeee, no nieee, aż takimi pionierami i mistrzami tego czegoś to my nie
          jesteśmy, choć być może jesteśmy w czołówce.

Towarzysze radzieccy to nawet MiG-ami-27 startowali i lądowali na drucianych
          siatkach w polu, o DOL-ach już nawet nie wspominając. Podczas Gulfu nr 1 AD
          1991 Irak też uratował aż tak dużo samolotów (po tylko, by im je Iran
          zarekwirował :-) właśnie dzięki DOL-om i doradcom radzieckim.

Całe nieistniejące już zimnowojenne RAFG (RAF Germany) oparte było na DOL-ach.
          Przez dekady mistrzami DOL byli Szwajcarzy. Było to głównie w czasach, gdy
          używali Hunterów. Czy teraz ćwiczą to Hornetach - szczerze przyznam, że nie
          słyszałem. Jeden raz widziałem fotoreportaż z DOL-u francuskiego z udziałem
          Jaguarów A.

Jest też taki amerykański "semi-DOL" (o ile pamiętam przy Nellis AFB), który
          jest wykorzystywany podczas niektórych ćwiczeń "Red Flag".
        • Gość: Ed Re: To F16 lądowały na drogach? IP: *.unicity.pl / 80.51.254.* 03.01.04, 16:59
          A czemu ty się dziwisz Czarownik? Czy ty myślisz, że lądowanie na DOL-ach to
          taka finezja, ze tylko Polacy i Szwedzi ją opanowali? Zapewniam cię, że
          lądowanie na lotniskowcu, zwłaszcza w nocy, to trudniejsza sztuka.
          Ale skoro ty uważasz, że PRL-owskie uczelnie wojskowe były najlepsze na świecie
          a West Point to szkółka dla idiotów to przestaję się dziwić.
          • god_save_the_queen Re: To F16 lądowały na drogach? 03.01.04, 19:15
            ALe faktem jest, że piloci franc/niemc często odwiedzają naszych w celu
            przeszlifowania swoich umiejętności. A nasi piloci są spejjalistami od
            pseudo-DOL(bo jak w pysk strzelił nie ma gdzie lądować :P) od terrain-DOL czyli
            lądowania na po III-cio rzeszowych autostradach z płyt i wystających drutów...
            jak się taką droga jajnie jedzie:P du-dup du-dup du-dup i tak przez 2-3 godziny
            (Wrocław-Legnica) :)
            • Gość: technior Re: To F16 lądowały na drogach? IP: 217.97.128.* 03.01.04, 19:35
              Na dzień dzisiejszy w użyciu jest tylko jeden DOL -Kliniska koło
              Goleniowa ,jeszcze kilka lat temu samoloty lądował niedaleko Wrzesni.
              Coraz częściej słyszy się o tym że trzeba dać sobie spokój z tą zabawa -ryzyko
              spore,koszty wielkie ,a efekt znikomy-nastały inne czasy i taktyka uzycia
              lotnictwa się zmieniła .
              • god_save_the_queen Re: To F16 lądowały na drogach? 03.01.04, 19:39
                Aj, głupota ludzka nie zna granic... A takie cóś pomogło w 39 :) tylko samoloty
                przebazowano na lotniska polowe, ale ci co mogli to startowali z dróg... aj
                piękne czasy :)
      • Gość: technior Re: F-16 - DOL singapurski IP: 217.97.128.* 03.01.04, 15:11
        Wielkie dzięki za odzew -właśnie o coś takiego mi chodziło .Bardzo mi pomogłeśi
        w związku z tym jestem bardzo wdzięczny .
        Pozdrawiam technior !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka