Dodaj do ulubionych

Podział Polski na 6 regionów

IP: *.awacom.pl 17.01.04, 16:00
gregry.w.interia.pl/
To jest podział Polski na 5 lub 6 regionów... trochę dziwny, ja zmienił bym
województwa ale zupełnie inaczej...
Obserwuj wątek
    • radca Re: Podział Polski na 6 regionów 17.01.04, 16:18
      Gość portalu: zonc napisał(a):

> gregry.w.interia.pl/
      > To jest podział Polski na 5 lub 6 regionów... trochę dziwny, ja zmienił bym
      > województwa ale zupełnie inaczej...

- duze i silne Regiony
      to jest droga do sukcesu gospodarczego

radca
      • Gość: PIT Re: Podział Polski na 6 regionów IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 18.01.04, 00:59
        Duże i silne regiony - to jest droga do sukcesu gospodarczego stolic nowych
        regionów czyli polskich metropolii. Inne średnie miasta takie jak Bydgoszcz czy
        Toruń stracą znaczenie. Autonomiczne regiony mają się stać wg ich twórców
        antidotum na "kolonializm" Warszawy. Tymczasem staną się źródłem "kolonializmu"
        nowych metropolii. Droga do sukcesu gospodarczego nie zależy od wielkości
        regionów, ilości powiatów etc. lecz od
        - obniżenia podatków
        - stworzenia prawa sprzyjającego prowadzeniu działalności gospodarczej
        - polepszenia atrakcyjności inwestycyjnej Polski itd.

Zastanawia mnie lansowane w nowych projektach podziału administracyjnego
        oddzielenie Bydgoszczy i Torunia. Przypuszczam, że przesłanką do tego są tylko
        kłótnie polityków obu miast. Tymczasem żadne oddzielenie nie zniweczy powiązań
        gospodarczych B-T i nie zmieni faktu, że oba miasta są "skazane" na siebie.
        Pojedynczo B. i T. w oddzielnych województwach będą średnimi miastami
        powiatowymi bez siły przebicia, a przepaść mentalna między nimi będzie się
        powiększać. Może o to chodzi twórcom projektu ?
        • Gość: zonc Re: Podział Polski na 6 regionów IP: *.awacom.pl 18.01.04, 12:21
          Podzielenie może BiT może być gorsze bo wiele spraw będzie tzreba załątwiać 2
          razy w 2 urzędach w 2 województwach
        • gregry Re: Podział Polski na 6 regionów 18.01.04, 14:04
          To nie jest dokładnie tak jak mówisz.
          Zobacz na Hesję (niemiecki land):
          www.infoniemcy.pl/wPolnisch/1_panstwo/2_kraje/07_hesja/1_start/hes_intro.
          asp?navid=44
          Stolicą jest Wiesbaden, a najpotężniejszy jest Frankfurt.

Wszystko zależy od przedsiębiorczości miasta. Miasta mają wtedy większą
          samodzielność (i ich powiaty). Powiaty mają tak silne kompetencje jak
          dzisiejsze województwa (więc byłe miasta, które dziś zostały zmarginalizowane
          znów stają się stolicami).
          Także gminy mają wyższe kompetencje (takie jak dzisiejsze powiaty).

Całe przeniesienie mocy kompetencji przeniesione jest o jeden stopień w dół.
          Więc na najniższym szczeblu administracyjnym możesz już załatwić poważne sprawy
          (a i obszar mniejszy i znajomość problematyki większa).

Kasa nie wycieka przez "palce" regionu, lecz w nim pozostaje (poza tym, stolica
          regionu jest tylko kwestią miejsca - prestiżu - historii, a zasiadają w jej
          parlamencie przedstawicie wszystkich powiatów = nic o nas bez nas)
          • gregry link do Hesji 18.01.04, 14:07
            Link można znaleźć na stronie:
            gregry.w.interia.pl/
            (bo mi go urwało poprzednio, a nie wiem jak wpisać cały)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka