Dodaj do ulubionych

Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli

23.02.10, 16:29
ooo szybko zapłakali do nas, teraz nagle wszyscy za Bydgoszczą? a
jak my czegoś potrzebujemy to sie odwracacie do nas tyłem, teraz
martwcie sie sami o siebie, przeciez tacy "Samowystarczalni"
jestescie. brawo, cieszy mnie ta informacja, mieszkancy bydgoszczy
musza sie starac o miejsca, a dzieci z gmin pasozytniczych zajmuja
miejsca. bardzo mnie cieszy ta decyzja.
Obserwuj wątek
    • nixodus Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 23.02.10, 16:30
      Jeszcze 3-4 lata temu zamykano przedszkola. Po co są prowadzone dane
      statystyczne i meldowanie ludzi, prawdopodobnie tylko po to, żeby utrudnić
      życie, bo urzędnicy nie zastanowią się zanim coś zrobią. Znacznie taniej było
      utrzymać przedszkole niż teraz budować nowe.
      • ramboost Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 25.02.10, 02:27
        nixodus napisał:

> Jeszcze 3-4 lata temu zamykano przedszkola. Po co są prowadzone dane
        > statystyczne i meldowanie ludzi, prawdopodobnie tylko po to, żeby utrudnić
        > życie, bo urzędnicy nie zastanowią się zanim coś zrobią. Znacznie taniej było
        > utrzymać przedszkole niż teraz budować nowe.

I tu jest sedno sprawy. Dlaczego bez problemu zamykano przedszkola 4 lata temu,
        a teraz jest problem z miejscami nawet dla mieszkańców Bydgoszczy? Dotyczy to
        również szkół podstawowych. Np. na budynek SP nr 6 miała chrapkę przez
        kilkadziesiąt lat Wojewódzka Komenda Milicji. Ale to, co się nie udało komuchom,
        udało się postsolidaruchom. Budynek przekazany UKW mimo, iż wg danych szkoła
        była potrzebna.
    • kubok Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 23.02.10, 18:02
      I bardzo dobrze. Niech gmina finansuje przedszkola dla swoich mieszkańców. Niech
      budują u siebie. Podatki ściągać łatwo, ale już coś postawić to problem?
    • troll-ollo Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 23.02.10, 19:49
      KURCZE - przecież sąsiednie gminy dopłacały do dzieci ze swojego rejonu.
      Grandą jest to, że nie zostały poinformowane odpowiednio wcześnie o tym, że
      "ich" dzieci nie będą miały miejsca w bydgoskich przedszkolach ...
      • johny-1 Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 24.02.10, 21:25
        I tutaj argumentów przeciw brak. Sam byłem zdziwiony słysząc, że gminy jednak
        płaciły za swoich małych mieszkańców. W tym momencie minimum przyzwoitości
        nakazywało choćby poinformować o zmianach. Osobiście uważam, że pomysł z PIT'em
        to Nobel, ale tylko dla walki z lewymi meldunkami dzieciaczków w mieście.
    • yuuu11 Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 23.02.10, 20:06
      Mieszkam poza Bydgoszczą, ale firmę prowadzę w Bydgoszczy. Żądam w
      tej sytuacji, by część podatków które zabiera mi miasto, człowiekowi
      obcemu, miasto przekazywało do mojej gminy. W odwecie. Głupota za
      głupotę.
      • tia-ne Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 23.02.10, 21:13
        I utawmy na rogatkach miasta mundurowych, niech ściągają myto przy wjeździe każdego samochodu na obcych rejestracjach do miasta.
        A potem kupmy siatkę i ogrodźmy teren miasta. Nawet mysz się nie prześliźgnie.....nie mówiąc o małym przedszkolaku;)
        • wujcio_dobra_rada Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 23.02.10, 21:53
          może jeszcze zażądajcie od Bydgoszczy odśnieżania waszych ulic i
          utrzymywania bezrobotnych a jak się nie zgodzi to oskarżcie o
          faszystowskie metody. Ja z powodu pracy bardzo często tankuję,
          kupuję i jem w gminie Białe Błota, może z tego powodu też mi się coś
          należy? Czego mogę zażądać? Może zasiłku dla bezrobotnej siostry?
          Może odśnieżenia mojej ulicy? Zostawiam pieniądze więc żądam!
          • nowybydgoszcz Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 23.02.10, 22:31
            Nie może być tak, że moje dziecko się nie dostanie do przedszkola, bo jego
            miejsce zajmuje dziecko z innej gminy.
            Popieram decyzję Bydgoszczy.
          • ramboost Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 25.02.10, 01:32
            wujcio_dobra_rada napisał:

Ja z powodu pracy bardzo często tankuję,
            > kupuję i jem w gminie Białe Błota, może z tego powodu też mi się > coś należy?

No właśnie, kupując na stacji w BB napędzasz lokalną gospodarkę, w związku z tym
            możesz żądać jazdy po odśnieżonych ulicach.

Czego mogę zażądać? Może zasiłku dla bezrobotnej siostry?
            > Może odśnieżenia mojej ulicy? Zostawiam pieniądze więc żądam!

Nikt nie żąda odśnieżania dróg gmin ościennych przez Bydgoszcz, więc nie
            spodziewaj się sytuacji odwrotnej. Zasiłek? Nie wiem, nigdy nie musiałem się starać.

Przeczytaj artykuł jeszcze raz, ale wolniej, ze zrozumieniem.
            Wyraźnie jest tam napisane, że:

1. Gminy PŁACIŁY Bydgoszczy za każde dziecko.
            2. Było podpisane porozumienie.
            3. Ratusz bez uprzedzenia zerwał, tzn. nie chce podpisać umów na przyszły rok.

Uważam, że minimum przyzwoitości, to poinformować ze dwa lata wcześniej o takiej
            decyzji, aby dać czas na dostosowanie się do nowych warunków, a nie w ostatniej
            chwili.
            Ale, skoro według WSA jest to naruszenie praw konstytucyjnych, to finałem sprawy
            będzie zmuszenie Ratusza do wybudowania odpowiedniej liczby przedszkoli.
            A tak patrząc dalej, to w okresie przedwyborczym napuszczanie bydgoszczan na
            ościenne gminy może dać efekty odwrotne do oczekiwanych przez chętnych na
            ponowny wybór.
      • johny-1 Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 24.02.10, 21:14
        Podatki idą na gminę w której mieszkasz- więc miasto do którego masz pretensje
        nie dostaje od Ciebie grosza, a korzystasz za free z jego infrastruktury i
        zapewne ją niszczysz. Ach chłopie, jak Ty tę firmę prowadzisz skoro nie znasz
        nawet podstaw finansowania jst. "Głupota za głupotę" powiadasz:D
        • ramboost Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 25.02.10, 01:39
          johny-1 napisał:

> Podatki idą na gminę w której mieszkasz- więc miasto do którego masz pretensje
          > nie dostaje od Ciebie grosza, a korzystasz za free z jego infrastruktury i
          > zapewne ją niszczysz. Ach chłopie, jak Ty tę firmę prowadzisz skoro nie znasz
          > nawet podstaw finansowania jst. "Głupota za głupotę" powiadasz:D

A doczytałeś, że gminy ościenne płaciły za dzieci miastu? Korzystając z
          infrastruktury "za free" mieszkam tu i pracuję. Nie będzie "free", przeniosę się
          gdzie indziej. Do Wrocławia, bo tam problem rozwiązany. A nawet do Torunia. :P
    • aaandzia1984 głupota 24.02.10, 10:47
      Tylko jakby bydgoszcz otoczyc murem to ciekawa jestem,
      kto wyszedłby na tej inwestycji lepiej... mieszkancy miasteczka
      bydgoszcz byliby odcięci od świata :-) uwazam,że ta dyskusja nie ma
      sensu to tak jak z pytaniem co było pierwsze jajko czy kura, kazdy
      ma prawo do czegoś i wobec konstytucji jestesmy równi wszyscy
      zarówno mieszkąncy bydgoszczy jak i mieszkańcy gminy BIAŁE BŁOTA!!!
      Wy nie chcecie naszych dzieci wpuszczac do przedszkoli a my was
      zaraz do lasu nie będziemy wpuszczać.... głupia dyskusja i tyle a
      wszystkiemu winien jest kto - widomo wasz prezydent, jak juz chcecie
      cos zmienic to jego proponuje w najblizszych wyborach!!! pozdrawiam
      wszystkich mieszkanców gminy Białe Błota u nas jest pięknie
      • z_bydgoszczy Re: głupota 24.02.10, 11:24
        Za wchodzenie do lasu nie trzeba płacic, a za przedszkole i to jak najbardziej.
        • ramboost Re: głupota 25.02.10, 01:51
          z_bydgoszczy napisał:

> Za wchodzenie do lasu nie trzeba płacic, a za przedszkole i to jak najbardziej.

Takie samo prawo na pobieranie opłat za przedszkola, jak i za lasy. Przynajmniej
          te państwowe. Poczekaj, to już niedługo do lasów w gminach ościennych będziesz
          jeździł z PIT-em w ręku.
          Nie mówiąc, jak zabulisz za wejście do Myślęcinka czy Ogrodu Botanicznego,
          jeśliś nie jest mieszkańcem gminy Osielsko. A o kąpieli w Borównie to w ogóle
          zapomnij.

Cała ta sprawa to jakaś piramidalna bzdura.
          Może Ratusz od razu prosto z mostu powie, że chce więcej kapuchy za każde
          dziecko spoza Bydgoszczy, a nie wali prosto w pysk na odlew. Ja wiem, że czeka
          na to , aż gminy skruszeją i zgodzą się na każdą kwotę. Ale w dalszej
          perspektywie widzę już te PIT-y do lasu... :]
      • johny-1 Re: głupota 24.02.10, 21:17
        A ja proponuję sobie wyobrazić ową piękną gminę Białe Blota bez Bydgoszczy w
        pobliżu.... bida co nie- bezrobocie na poziomie 35%;) A teraz na odwrót... i co
        nic się nie zmieniło. Ciekawe prawda. Myśleć!!!
    • aaandzia1984 głupota 24.02.10, 16:09
      powiedział co wiedział :-) skoro wy tak to my może tak pozdrawiam
      wszystkich mieszkanców gminy Białe Błota :-)
    • semiwhite Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 24.02.10, 21:36
      Pomysł z PITami można łatwo obejść ;) i moje dziecko dalej będzie
      chodziło do przedszkola w Bydgoszczy.
      • johny-1 Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 24.02.10, 22:06
        No pewnie, że można. Np wskazać w Pit, że się zamieszkuje z dzieckiem w
        Bydgoszczy. Ale zapewniam, że wtedy Twoja gmina będzie płaciła za przedszkole;)
        • semiwhite Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 25.02.10, 21:01
          Mylisz się :)). Moje dziecko bedzie nadal chodziło do przedszkola
          publicznego w Bydgoszcy, a podatki trafią do mojej gminy. Jest na to
          sposób. Zaręczam :))
          • semiwhite Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 25.02.10, 21:07
            Dla ułatwienia napiszę, że pieniądze nie trafią do Bydgoszczy :))
            • hkama Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 26.02.10, 08:19
              No faktycznie powód do dumy. Żałosne, przechwalanie się tym jakim to potrafi się
              być krętaczem, współczuję, wspaniałych wartości uczysz dziecko.
              • tia-ne Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 26.02.10, 18:09
                Może to nie jest powód do dumy, ale....
                Jeśli jesteś rodzicem, to wiesz, że zrobisz dla swojego dziecka wiele. Jeśli decyzja pana Sajny oznacza, że dziecko zostanie bez miejsca w przedszkolu, do którego chodzi już kilka lat, "wrzucone" do obcego miejsca, nowych pań itp. to zaręczam ci...
                KAŻDY, RÓWNIEŻ TY (niezależnie od tego jak bardzo moralnie się prowadzisz) ZROBI WSZYSTKO, ABY UMIEŚCIĆ SWOJE DZIECKO W MIEJSCU ZNANYM I PRZYJAZNYM.
                Myślę, że ludzie "kombinują" tylko wtedy, gdy zmusza ich do tego sytuacja. Tutaj - przepisy, które tzw. "dobro dziecka" mają gdzieś.

• hkama Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 26.02.10, 18:42
                  Zgadzam się z tym co napisałeś, ze rodzic dla dziecka zrobi wiele, jak już
                  kiedyś pisałam "stanie na głowie" aby Jego dziecku było dobrze. przepisy te nie
                  są tak do końca takimi, które mają dobro dziecka "gdzieś", po prostu wg. tych
                  przepisów na pierwszym miejscu stawiane są dzieci z Bydgoszczy, których rodzice
                  niejednokrotnie mają problem z posłaniem dziecka do przedszkola, bo tych miejsc
                  właśnie brakuje.

Nie rozumiem rodziców, którzy nie domagają się przede wszystkim od swoich gmin
                  tworzenia takich placówek, a po prostu idą na łatwiznę, często twierdzą, że w
                  ich gminach poziom nauczania jest marny, że tak im wygodniej, bo musieliby
                  podwozić dziecko do przedszkola w odwrotnym kierunki niż jadą do pracy.

Sami mieliśmy problemy z miejscem dla dziecka w przedszkolu, pomimo, że
                  teoretycznie dla dzieci z Bydgoszczy miejsc powinno być wystarczająco, ale jak
                  później rodzice sami przyznali się do fikcyjnych meldunków dzieci, przekłamań w
                  kartach itp. w efekcie w grupie dziecka jest przynajmniej piątka dzieci z gmin
                  ościennych a dzieci mieszkające po sąsiedzku siedzą w domach z opiekunką, bo
                  znalazły się na listach rezerwowych.

Dlatego tak jak napisałeś rodzic dla dziecka zrobi wszystko i tak samo wszystko
                  ma prawo robić rodzic dziecka z Bydgoszczy a nie tylko rodzic dziecka z gminy
                  ościennej.
                  • tia-ne Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 26.02.10, 21:58
                    No widzisz, tutaj chyba dochodzimy do sedna.
                    To nie jest tak, że ktoś, kto zamieszkał na przykład dwa lata temu w Osielsku (które jest BLIŻEJ centrum miasta niż Fordon)od razu staje się obcym.
                    Ci ludzie nadal są z Bydgoszczy. Gdybyś zapytała, gdzie mieszkają większość z nich odpowie bez namysłu: "w Bydgoszczy". Nawet jeśli adres w dowodzie jest inny.
                    A polityka naszych władz zamiast do integracji Bydgoszczy i okolic zmierza do skółcenia ludzi.
                    Piszesz, że dziecko kogoś z Bydgoszczy nie dostało się do przedszkola, a kogoś z ościennej gminy chodzi.

PROBLEM W TYM, ŻE TE WSZYSTKIE DZIECI SĄ Z BYDGOSZCZY.

Ich rodzice pracują w mieście, robią zakupy, chodzą do kina. Najczęściej dzieci przebywają u dziadków, również w Bydgoszczy. Często bywa i tak, że dziadkowie muszą odbierać dziecko, bo rodzice nie zdążą z pracy. Dlatego wybudowanie nawet dziesięciu przedszkoli w gminie Białe Błota to nie jest rozwiązanie problemu. Bo tutaj chodzi o miejsce.
                    Ciekawe, dlaczego mieszkaniec Fordonu ma prawo umieścić swoje dziecko w bydgoskim przedszkolu. Przecież Fordon jako dzielnica należy do miasta dopiero od 1973 roku.....
                    Wiem, dziwny argument. Ale zarówno Fordon, jak Osielsko czy Białe Błota to Bydgoszcz. A mieszanie w tych miejscach może wpływać na budowę dróg czy chodników. Ale nie wszystko da się przenieść. Wyobraź sobie, że mieszkaniec Osielska nie może pójść do filharmonii.....
                    bo bilety są tylko dla zameldowanych w Bydgoszczy.
                    I nawet jak wybudują Filharmonię w Osielsku, nie będzie to miało sensu. Bo koncert w Filharmonii to spotkanie z ludźmi i cała atmosfera, która się tworzy.

Podobnie z przedszkolem, które mogą wybudować w Osielsku pod domem. Nie rozwiąże ono problemu, jeśli rodzic jest związany z miastem Bydgoszcz.
                    • maryskacomamiska Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 27.02.10, 00:15
                      >tia-ne napisała:
                      >Ciekawe, dlaczego mieszkaniec Fordonu ma prawo umieścić swoje
                      >dziecko w bydgoskim przedszkolu. Przecież Fordon jako dzielnica
                      >należy do miasta dopiero od 1973 roku.....

Odpowiedź jest prosta - ci ludzie płacą podatki w Bydgfoszczy a nie
                      w Osielsku czy Białych Błotach dajac kasę ze swoich podatków do
                      wspólnego worka na przedszkola i infrastrukturę w Bydgoszczy a nie w
                      gminach ościennych. A co wy sie tak tej znienawidzonej Bydgoszczy
                      czepiacie - czepiajcie sie swoich władz gminnych i na nich
                      wymuszajcie tworzenie przedszkoli a nie na Bydgoszczy. Chcecie
                      korzystać z praw przysługujących mieszkańcom Bydgoszczy, dajcie
                      siędo niej przyłaczyć albo choćby parytycypujcie w kosztach na
                      realnym a nie ulgowym poziomie. Jak będą wolne miejsca w
                      przedszkolach po tym jak dostną sie do nich dzieci z Bydgoszczy to i
                      tak wasze dzieci się dostaną ale jak na razie jest deficyt miejsc
                      no i sorry , najlpierw trzeba dbać o własnych mieszkańców a potem o
                      przyjezdnych
                      • tia-ne Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 27.02.10, 08:25
                        Nie słyszałam, żeby mieszkaniec ościennej gminy nie chciał płacić. To zdanie NIGDY nie padło w żadnej z wypowiedzi mieszkańca czy władz tych gmin.
                        A poza tym - zagalopowałaś się. Oprócz płacenia podatków w gminie Bydgoszcz zapewne nie masz wiele wspólnego z tym miastem. Miejsce zameldowania w dowodzie nie czyni Cię bydgoszczanką. Pododnie, jak spanie w garażu nie zrobi z Ciebie mechanika.
                        Już rozumiem, dlaczego mieszkańcy tych gmin bez skrupułów meldują się fikcyjnie lub wypełniają odpowiednio PIT.
                        Z takimi ludźmi, którzy widzą tylko czubek własnego nosa, a dziecko ma dla nich znaczenie drugorzędne, trudno inaczej dyskutować.

P.S. Dla informacji. Ta dyskusja dla mnie jest czysto akademicka. Jestem zameldowana od wielu lat w gminie Bydgoszcz.
                        • hkama Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 27.02.10, 09:34
                          tia-ne napisała:

> Nie słyszałam, żeby mieszkaniec ościennej gminy nie chciał płacić. To zdanie NI
                          > GDY nie padło w żadnej z wypowiedzi mieszkańca czy władz tych gmin.

No i tu jest problem, ponieważ niejednokrotnie ościenne gminy jeśli płacą top
                          płacą mniej za jedno dziecko umieszczone w bydgoskim przedszkolu. A dlaczego, a
                          dlatego, że w tych gminach płaci się za utrzymanie dziecka w przedszkolu mniej
                          niż w Bydgoszczy, jak myślisz kto zmuszony jest pokrywać różnicę min. Ty ze
                          swoich podatków.

Ja nie mam potrzeby bawić się w altruistę tylko dlatego, że ktoś nie potrafi od
                          swoich włodarzy wyegzekwować swoich praw, są osoby dużo bardziej potrzebujące i
                          chcę im pomagać a nie tym którzy kombinują co zrobić aby kogoś oszukać.
                    • hkama Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 27.02.10, 09:36
                      Uważam, że mylisz pojęcia i opacznie zrozumiałeś to co napisałam. Jeśli osoby te
                      nadal czują się bydgoszczanami, to dlaczego nie egzekwują od swoich gmin
                      uczciwego rozliczania się z Bydgoszczą? Coś z tym patriotyzmem jest nie tak,
                      albo po prostu wygodniej jest nic nie robić tylko wiecznie psioczyć i użalać się
                      nad sobą.
    • ramboost Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 25.02.10, 01:55
      karun napisał:

> ooo szybko zapłakali do nas, teraz nagle wszyscy za Bydgoszczą? a
      > jak my czegoś potrzebujemy to sie odwracacie do nas tyłem, teraz

Tu się gruubo mylisz, bo dotychczas sąsiednie gminy, mimo nieporozumień i
      sporów, były sojusznikami Bydgoszczy. Teraz, dzięki zabiegom Ratusza, wszyscy
      się skłócą i kto na tym zyska?
      NO? POMYŚL?
    • ramboost Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 25.02.10, 02:16
      Cytat: "Wójtowie sąsiednich gmin są oburzeni planami bydgoskich urzędników,
      którzy chcą zamknąć przedszkola dla dzieci spoza Bydgoszczy. Ale sami nie
      zamierzają ich budować "

Nie zamierzają, bo dotychczas nie było takiej potrzeby. Płacili za każde
      dziecko, ktoś panował w Ratuszu nad całością zagadnienia i nie można oczekiwać
      teraz, że czyjaś niekompetencja, chciejstwo czy tumiwisizm zostanie zastąpiony
      "wojną gmin".
    • hkama Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 25.02.10, 08:03
      Płacili tyle ile płaci się za jedno dziecko w ich gminie a nie tyle ile wynosi
      stawka za jedno dziecko w Bydgoszczy, słowem jeśli płacili to płacili mniej,
      resztę kto dopłacał ... ?

Przedstawiciele gmin ościennych od zawsze znają problem, już w zeszłym roku
      starano się zweryfikować które dziecko faktycznie mieszka w Bydgoszczy,
      najłatwiej jest stwierdzić, że nic się nie wiedziało, pomimo, że problem jest
      odwieczny i każdy o nim wiedział. Marne te Wasze władze, skoro nie zauważają
      rzeczy oczywistych i zamiast budować kolejne przedszkola, szkoły itp. wolą
      inwestować pieniądze np. w nowe budynki gminy, czy drogi, które bez wątpienia
      też są potrzebne, ale jak widać i innych instytucji u Was brakuje.
    • nowybydgoszcz Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 27.02.10, 09:00
      Zaskakujący jest fakt, jak mieszkańcy Osielska czy Białych Błot nagle bardzo
      czują się związani z Bydgoszczą :)
      Ba! Nawet padło stwierdzenie, że oni "mieszkają" w Bydgoszczy!

Szkoda tylko, że gdy Bydgoszcz chciała dostać kawał lasu to tego związku nikt
      nie czuł...

Mieszkańcy podbydgoskich gmin, chcecie mieć dostęp do bydgoskich przedszkoli i
      szkół? Rozwiązanie jest proste - ZŁÓŻCIE WNIOSEK DO MINISTERSTWA ADMINISTRACJI
      O PRZYŁĄCZENIE WASZEJ MIEJSCOWOŚCI DO BYDGOSZCZY! Wtedy będziecie
      bydgoszczanami w pełnym tego słowa znaczeniu i zniknie problem waszej edukacji.
      • ramboost Re: Nowa polityka w sprawie naboru do przedszkoli 28.02.10, 00:31
        nowybydgoszcz napisał:

> Zaskakujący jest fakt, jak mieszkańcy Osielska czy Białych Błot nagle bardzo
        > czują się związani z Bydgoszczą :)
        > Ba! Nawet padło stwierdzenie, że oni "mieszkają" w Bydgoszczy!
        >
        > Szkoda tylko, że gdy Bydgoszcz chciała dostać kawał lasu to tego związku nikt
        > nie czuł...
        >
        > Mieszkańcy podbydgoskich gmin, chcecie mieć dostęp do bydgoskich przedszkoli i
        > szkół? Rozwiązanie jest proste - ZŁÓŻCIE WNIOSEK DO MINISTERSTWA ADMINISTRACJI
        > O PRZYŁĄCZENIE WASZEJ MIEJSCOWOŚCI DO BYDGOSZCZY! Wtedy będziecie
        > bydgoszczanami w pełnym tego słowa znaczeniu i zniknie problem waszej edukacji.
        >

Ale wymyśliłeś...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka