Dodaj do ulubionych

Ile pączków........

19.02.04, 10:27
.....dzisiaj zjecie. Ja jak na razie dwa. :)
Obserwuj wątek
    • ivica Re: Ile pączków........ 19.02.04, 10:31
      info.onet.pl/872684,69,item.html
      Tłusty czwartek: Zalecenia lekarza

Pączki są tłuste, a w związku z tym - ciężkostrawne. Na przejedzenie pomaga picie herbaty, ciepłych, niesłodzonych napojów lub ziół poprawiających trawienie - radzi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

Specjalistka przestrzega przede wszystkim przed przejadaniem się w tłusty czwartek. "Pączki są tłuste, a w związku z tym - ciężkostrawne. Po zjedzeniu zbyt dużej ich liczby można odczuwać dyskomfort, człowiek jest ociężały. Osoby, które mają problemy z trzustką, mogą odczuwać bóle, nie są w stanie wyprodukować enzymów w ilości odpowiedniej, by ten tłuszcz strawić".

Antidotum na przejedzenie się jest umiar. "Jeśli się go nie zachowa, dobrze jest pić różne herbatki lub ciepłe, niesłodzone napoje poprawiające trawienie" - radzi. "Dobre są też ziołowe preparaty na trawienie. Inne środki są na receptę i ich użycie wymaga konsultacji z lekarzem" - dodaje.

W pączkach liczy się głównie smak, a nie ich wartości odżywcze. "Oprócz tłuszczu, składnikami pączków są przede wszystkim cukry proste. Ewentualnie w nadzieniu z marmolady można dopatrywać się mikroelementów, ale na pewno nie ma tam witamin" - wyjaśnia dr Jarosz.

Pączki jedzone w umiarze nie szkodzą - zapewnia specjalistka. Dodaje, że domowe pączki są lepsze niż kupowane - wiemy bowiem, na jakim tłuszczu je smażono i mamy pewność, że są świeże.

Tłusty czwartek to moment, w którym osoby odchudzające się mogą doświadczyć tzw. efektu jojo. "Gdy stosujemy dietę niskokaloryczną, obniża się podstawowa przemiana materii. W momencie, gdy człowiek zaczyna jeść jak przed odchudzaniem, przybiera kilogramów, dochodząc do swej poprzedniej wagi lub nawet ją przekraczając" - ostrzega dr Jarosz.

"Jeśli ktoś konsekwentnie trzyma się diety niskokalorycznej, efekt jojo nie będzie go dotyczył" - uspokaja specjalistka.

Jeśli stosowana przez daną osobę dieta jest zbyt rygorystyczna i organizm dostający zbyt mało kalorii przestaje normalnie funkcjonować, człowiek nie jest w stanie długo stosować tej diety. "Szybko uzyskuje efekt chudnięcia, ale wracając do dawnego trybu życia, natychmiast wraca do dawnej wagi".

"Jeśli takie skoki wagi powtarzają się systematycznie, człowiek nie jest w stanie utrzymać diety o stałej liczbie kalorii. W takim wypadku, jeśli naprawdę musi schudnąć (np. przed operacją), przychodzi mu to z trudem" - zaznacza dr Jarosz.
    • l_jane Re: Ile pączków........ 19.02.04, 10:33
      Jeden na razie i tak zostanie.
      Tłuściutki dzionek uczczę raczej ciasteczkami od Sowy, wiecie, tymi
      orzechowymi, murzynkami, owsianymi na wagę ;)
      Przynajmniej mam pretekst, by trochę przegiąć ;P
      MIO-DZIO!!!

Smacznego!

(tak btw. czy grzechy główne a przynajmniej ten o "nieumiarkowaniu w jedzeniu i
      piciu" KK też nieco zmodyfikował, czy tylko - póki co - przykazania kościelne?)
      • krotoss Re: Ile pączków........ 19.02.04, 10:36
        ja nie mam zamiaru w tym roku żadnego zjeść, choć ceny przyprawiają o zawrót
        głowy-w hipku niedaleko mnie po 53 czy 55 groszy, i przy zakupie 10sztuk 2
        gratis. Tylko jakość pewnie niepodobna do prawdziwego pączka.. Ten rok (i mam
        nadzieje nastepne-kryzys starzejącego faceta mi się zaczyna? ;b) trzymam się
        zdrowo! No chyba, że mi ktoś prawdziwego w 'Sowie' postawi to nie będe cham i
        nie odmówię jednego :P
        • l_jane Re: Ile pączków........ 19.02.04, 10:42
          <pączek od Sowy>

Smacznego ;)

Być może to OSTATNI tłusty czwatek w naszym życiu, moi Drodzy ;P
          Nasze tłuściutkie pączucie pewnie nie spełniają wymogów unijnych hehe

Uczcijmy Go więc uczciwie!
          • krotoss Re: Ile pączków........ 19.02.04, 10:56
            <gryz>

:P
            Piersi 'On nie jest cham' ;)

Co do UE pączków itp. pfff jak będzie chleb po 4zł to się zabiore sam za
            pieczenie chlebka a wtedy o pączki to będzie już w ogóle łatwiutko samemu ;}
            • unsatisfied6 Re: Ile pączków........ 19.02.04, 11:36
              krotoss napisał:

> <gryz>
              >
              > :P
              > Piersi 'On nie jest cham' ;)
              >
              > Co do UE pączków itp. pfff jak będzie chleb po 4zł to się zabiore sam za
              > pieczenie chlebka a wtedy o pączki to będzie już w ogóle łatwiutko samemu ;}
              >
              ja dzisiaj zjadłem 3 i zjem więcej - z supermarktów nie kupuję plastikowej
              i niesmacznej żywności .

jak będziemy w unii , też będę jadł pączki . głosowałem przeciwko , bo
              nie ufam tym co negocjowali nasze wejście do unii i jestem zdania , że
              Polakom bedzie gorzej . natomiast zdaję sobie sprawę z tego , że powinno
              mnie bynajmnije stac na wiecej pączków w przyszłym roku . czy będę się
              jednakże czuł lepiej , gdy więcej ludzi będzie pukało do moich drzwi
              z prośbą o wsparcie ? nie . ale w tłusty czwartek nie będę o tym myślał .
              jedyną moją troską będzie zaopatrzenie się w ranigast .
            • l_jane Re: Ile pączków........ 19.02.04, 11:59
              Będziemy sobie smażyć pączusie w domku i niech się UE wypcha ze swoimi wypogami
              i standardami ;P

Na stos z lisiczką?
              Na stos!
              • Gość: tyciarek Re: Ile pączków........ IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.INTELINK.pl 19.02.04, 12:25
                > Będziemy sobie smażyć pączusie w domku i niech się UE wypcha ze swoimi
                wypogami

- u mnie to samo :-)
                • krotoss Re: Ile pączków........ 19.02.04, 12:28
                  a skąd wiecie, że mam specjalny domek o pieczenia chlebków i pączusiów? :P Jest
                  też coś takiego jak kuchnia letnia ;) (ale nie, żebym był rolnikiem ;D)
                  • #kasia pączki są dobre na biodra :) 19.02.04, 13:48
                    Był sobie mały, pachnący pączek.
                    Był okrąglutki i nie miał rączek
                    l lukrowaną, słodką skórkę,
                    a w środku uroczą dziurkę na konfiturkę.
                    smacznego pączka....
                    swędzi mnie rączka
                    by z tego pączka
                    wykręcić bączka
                • l_jane WymoGami ofc. (ntxt) 19.02.04, 13:53

• Gość: Gall Re: Ile pączków........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.04, 14:38
          Podobnie ze mną, w tym roku żadnego. W ubiegłym też się oszczędzałem i nie było
          tego zbyt wiele - 12 szt.
          Pozdrawiam
          Gall
          • maja92 Przez Was obslinilam komputer.... 19.02.04, 14:59
            Podeslijcie pare paczkow - a nie tylko o nich opowiadacie:(((((

Pamietam te z Delikatesow na Placu Wolnosci, na rogu z Gdanska - chyba juz tego
            sklepu tam niema:((

Byly mniam - palce lizac:))))
          • #kasia Re: Ile pączków........ 19.02.04, 15:04
            poczekajmy na da.kille ;)
            • nortia Re: Ile pączków........ 19.02.04, 16:00
              Co dziwne, zauwazylam, ze wlasnie na Tluste Czwartki piekarnie i cukiernie maja
              lepszej jakosci wyroby.
              Czego tez nie mialam sumienia nie wykorzystac dzisiaj ;)
              Na razie po 5 ;P Jeszcze jedenw kuchni lezy - chyba sobie podaruje ;)

Pozdrawiam slodko ;)
              • krotoss Re: Ile pączków........ 19.02.04, 16:08
                ee ja widzę dokładnie odwrotnie-na święta robia gorsze rzeczy i droższe, na TC
                przynajmniej w Hipernovej jest takie świnsto, że szkoda gadać, niestety
                przyniesiono mi i musiałem jednego zjeść hyh.
              • Gość: LJane Re: Ile pączków........ IP: *.telsten.com / *.telsten.com 19.02.04, 16:51
                "Co dziwne, zauwazylam, ze wlasnie na Tluste Czwartki piekarnie i cukiernie maja
                lepszej jakosci wyroby"

Qrcze, tak NA PEWNO powinno być chociażby ze względów marketingowych ;) Tego
                dnia konkurencja boli najbardziej ;)
                Ja jednak - po moich dzisiejszych doświadczeniach - stwierdzić muszę, że wcale
                nie były lepsze a... tylko mniejsze jakieś ;( ;)
                Ja przeżyję. Gorzej reszta domowników ;)

Pozdrawiam smacznie
    • polynomial Re: Ile pączków........ 19.02.04, 21:09
      Trzy.

Polynomial-C

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka