ivica 19.02.04, 10:27 .....dzisiaj zjecie. Ja jak na razie dwa. :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ivica Re: Ile pączków........ 19.02.04, 10:31 info.onet.pl/872684,69,item.html Tłusty czwartek: Zalecenia lekarza Pączki są tłuste, a w związku z tym - ciężkostrawne. Na przejedzenie pomaga picie herbaty, ciepłych, niesłodzonych napojów lub ziół poprawiających trawienie - radzi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Specjalistka przestrzega przede wszystkim przed przejadaniem się w tłusty czwartek. "Pączki są tłuste, a w związku z tym - ciężkostrawne. Po zjedzeniu zbyt dużej ich liczby można odczuwać dyskomfort, człowiek jest ociężały. Osoby, które mają problemy z trzustką, mogą odczuwać bóle, nie są w stanie wyprodukować enzymów w ilości odpowiedniej, by ten tłuszcz strawić". Antidotum na przejedzenie się jest umiar. "Jeśli się go nie zachowa, dobrze jest pić różne herbatki lub ciepłe, niesłodzone napoje poprawiające trawienie" - radzi. "Dobre są też ziołowe preparaty na trawienie. Inne środki są na receptę i ich użycie wymaga konsultacji z lekarzem" - dodaje. W pączkach liczy się głównie smak, a nie ich wartości odżywcze. "Oprócz tłuszczu, składnikami pączków są przede wszystkim cukry proste. Ewentualnie w nadzieniu z marmolady można dopatrywać się mikroelementów, ale na pewno nie ma tam witamin" - wyjaśnia dr Jarosz. Pączki jedzone w umiarze nie szkodzą - zapewnia specjalistka. Dodaje, że domowe pączki są lepsze niż kupowane - wiemy bowiem, na jakim tłuszczu je smażono i mamy pewność, że są świeże. Tłusty czwartek to moment, w którym osoby odchudzające się mogą doświadczyć tzw. efektu jojo. "Gdy stosujemy dietę niskokaloryczną, obniża się podstawowa przemiana materii. W momencie, gdy człowiek zaczyna jeść jak przed odchudzaniem, przybiera kilogramów, dochodząc do swej poprzedniej wagi lub nawet ją przekraczając" - ostrzega dr Jarosz. "Jeśli ktoś konsekwentnie trzyma się diety niskokalorycznej, efekt jojo nie będzie go dotyczył" - uspokaja specjalistka. Jeśli stosowana przez daną osobę dieta jest zbyt rygorystyczna i organizm dostający zbyt mało kalorii przestaje normalnie funkcjonować, człowiek nie jest w stanie długo stosować tej diety. "Szybko uzyskuje efekt chudnięcia, ale wracając do dawnego trybu życia, natychmiast wraca do dawnej wagi". "Jeśli takie skoki wagi powtarzają się systematycznie, człowiek nie jest w stanie utrzymać diety o stałej liczbie kalorii. W takim wypadku, jeśli naprawdę musi schudnąć (np. przed operacją), przychodzi mu to z trudem" - zaznacza dr Jarosz. Odpowiedz Link Zgłoś
l_jane Re: Ile pączków........ 19.02.04, 10:33 Jeden na razie i tak zostanie. Tłuściutki dzionek uczczę raczej ciasteczkami od Sowy, wiecie, tymi orzechowymi, murzynkami, owsianymi na wagę ;) Przynajmniej mam pretekst, by trochę przegiąć ;P MIO-DZIO!!! Smacznego! (tak btw. czy grzechy główne a przynajmniej ten o "nieumiarkowaniu w jedzeniu i piciu" KK też nieco zmodyfikował, czy tylko - póki co - przykazania kościelne?) Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: Ile pączków........ 19.02.04, 10:36 ja nie mam zamiaru w tym roku żadnego zjeść, choć ceny przyprawiają o zawrót głowy-w hipku niedaleko mnie po 53 czy 55 groszy, i przy zakupie 10sztuk 2 gratis. Tylko jakość pewnie niepodobna do prawdziwego pączka.. Ten rok (i mam nadzieje nastepne-kryzys starzejącego faceta mi się zaczyna? ;b) trzymam się zdrowo! No chyba, że mi ktoś prawdziwego w 'Sowie' postawi to nie będe cham i nie odmówię jednego :P Odpowiedz Link Zgłoś
l_jane Re: Ile pączków........ 19.02.04, 10:42 <pączek od Sowy> Smacznego ;) Być może to OSTATNI tłusty czwatek w naszym życiu, moi Drodzy ;P Nasze tłuściutkie pączucie pewnie nie spełniają wymogów unijnych hehe Uczcijmy Go więc uczciwie! Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: Ile pączków........ 19.02.04, 10:56 <gryz> :P Piersi 'On nie jest cham' ;) Co do UE pączków itp. pfff jak będzie chleb po 4zł to się zabiore sam za pieczenie chlebka a wtedy o pączki to będzie już w ogóle łatwiutko samemu ;} Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: Ile pączków........ 19.02.04, 11:36 krotoss napisał: > <gryz> > > :P > Piersi 'On nie jest cham' ;) > > Co do UE pączków itp. pfff jak będzie chleb po 4zł to się zabiore sam za > pieczenie chlebka a wtedy o pączki to będzie już w ogóle łatwiutko samemu ;} > ja dzisiaj zjadłem 3 i zjem więcej - z supermarktów nie kupuję plastikowej i niesmacznej żywności . jak będziemy w unii , też będę jadł pączki . głosowałem przeciwko , bo nie ufam tym co negocjowali nasze wejście do unii i jestem zdania , że Polakom bedzie gorzej . natomiast zdaję sobie sprawę z tego , że powinno mnie bynajmnije stac na wiecej pączków w przyszłym roku . czy będę się jednakże czuł lepiej , gdy więcej ludzi będzie pukało do moich drzwi z prośbą o wsparcie ? nie . ale w tłusty czwartek nie będę o tym myślał . jedyną moją troską będzie zaopatrzenie się w ranigast . Odpowiedz Link Zgłoś
l_jane Re: Ile pączków........ 19.02.04, 11:59 Będziemy sobie smażyć pączusie w domku i niech się UE wypcha ze swoimi wypogami i standardami ;P Na stos z lisiczką? Na stos! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyciarek Re: Ile pączków........ IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.INTELINK.pl 19.02.04, 12:25 > Będziemy sobie smażyć pączusie w domku i niech się UE wypcha ze swoimi wypogami - u mnie to samo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: Ile pączków........ 19.02.04, 12:28 a skąd wiecie, że mam specjalny domek o pieczenia chlebków i pączusiów? :P Jest też coś takiego jak kuchnia letnia ;) (ale nie, żebym był rolnikiem ;D) Odpowiedz Link Zgłoś
#kasia pączki są dobre na biodra :) 19.02.04, 13:48 Był sobie mały, pachnący pączek. Był okrąglutki i nie miał rączek l lukrowaną, słodką skórkę, a w środku uroczą dziurkę na konfiturkę. smacznego pączka.... swędzi mnie rączka by z tego pączka wykręcić bączka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Re: Ile pączków........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.04, 14:38 Podobnie ze mną, w tym roku żadnego. W ubiegłym też się oszczędzałem i nie było tego zbyt wiele - 12 szt. Pozdrawiam Gall Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Przez Was obslinilam komputer.... 19.02.04, 14:59 Podeslijcie pare paczkow - a nie tylko o nich opowiadacie:((((( Pamietam te z Delikatesow na Placu Wolnosci, na rogu z Gdanska - chyba juz tego sklepu tam niema:(( Byly mniam - palce lizac:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
nortia Re: Ile pączków........ 19.02.04, 16:00 Co dziwne, zauwazylam, ze wlasnie na Tluste Czwartki piekarnie i cukiernie maja lepszej jakosci wyroby. Czego tez nie mialam sumienia nie wykorzystac dzisiaj ;) Na razie po 5 ;P Jeszcze jedenw kuchni lezy - chyba sobie podaruje ;) Pozdrawiam slodko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: Ile pączków........ 19.02.04, 16:08 ee ja widzę dokładnie odwrotnie-na święta robia gorsze rzeczy i droższe, na TC przynajmniej w Hipernovej jest takie świnsto, że szkoda gadać, niestety przyniesiono mi i musiałem jednego zjeść hyh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LJane Re: Ile pączków........ IP: *.telsten.com / *.telsten.com 19.02.04, 16:51 "Co dziwne, zauwazylam, ze wlasnie na Tluste Czwartki piekarnie i cukiernie maja lepszej jakosci wyroby" Qrcze, tak NA PEWNO powinno być chociażby ze względów marketingowych ;) Tego dnia konkurencja boli najbardziej ;) Ja jednak - po moich dzisiejszych doświadczeniach - stwierdzić muszę, że wcale nie były lepsze a... tylko mniejsze jakieś ;( ;) Ja przeżyję. Gorzej reszta domowników ;) Pozdrawiam smacznie Odpowiedz Link Zgłoś