Dodaj do ulubionych

Wyższość

IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 25.03.04, 20:56
Uważam że od czasu kiedy Bydgoszcz została województwem to zaczęła z góry
patrzeć na Toruń i jego mieszkańców i traktują nas jako siłe roboczą która
dojeżdza do Bydgoszczy do pracy. Zabrali nam wszystkie większe większe
zakłady i jak było dawniej jest zakład Bydgoszcz oddział Torun chociaż
zakłady działające w Toruniu miały lepsze wyniki finansowe od firm bydgoskich
to jednak one teraz są na górze. W naszej firmie daje się odczuć że ja
naprzykład jestem z Torunia a kolega siedzący przy biurko obok jest z
Bydgoszczy to oni są u siebie a my mamy siedzieć cicho i robić.
Obserwuj wątek
    • Gość: Raszid Re: Wyższość IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 25.03.04, 23:18
      nie przesadzasz lekko ? a moze to sam Torun prowokuje, majac ciagle pretensje i
      niespelnione cele ? czas brac sie do roboty, a nie patrzec na innych i zarzucac
      im tego, co sami nie mamy.
      • Gość: wowa Re: Wyższość IP: 10.30.133.* 26.03.04, 10:31
        Te wasze wieczne pretensje do Bydgoszczy sa juz wkurwiajace.
        Bierz sie do roboty pierniku i nie jecz!!!!!!!
    • Gość: danone Re: Wyższość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.04, 12:59
      juz dawno powinni polaczyc bydgoszcz z toruniem i nie byloby takich problemow?
      czy nie byloby fajnie?

pozdrawiam
      serek
    • Gość: adam Re: Wyższość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.04, 16:50
      Mieszkam w Toruniu z wyboru - tu dostałem pracę, tu skończyłem studia.
      Według mnie w Toruniu zyje się ciekawiej, jest znacznie więcej imprez,
      festiwali, koncertów. Na Starówce która jest klasą samą w sobie jest ponad 100
      knajp, tule chyba nie ma na Starówkach w całym regionie, z Bydzią na czele.
      Znam wiele osób, które dojeżdżają do pracy z Bydgoszczy do Torunia, bo u siebie
      nie mogły jej znaleźć (u mnie w firmie pracują 3 osoby z B., dojeżdżające 1
      samochodem). Znam też osoby dojeżdżające do Bydzi do pracy. Jeśli chodzi o
      studentów, znacznie więcej spotykam kończących UMK, niż bydgoskie "akademie"
      pierwszomajowe.
      Z dzieckiem moge w Toruniu pójść do teatru dzieciecego (jeżdzi on też czasem
      gościnnie do Bydgoszczy - to jedyny czas, gdy nad Brdą są sztuki dla dzieci).
      Mam w Toruniu Planetarium, gdzie jest kilaknaście różnych seansów (ale i tak
      mój syn chce ciagle oglądać jeden). Jeżdżę czasem do Obserwatorium
      Astronomicznego, zwiedzamy średniowieczne zamki - szczęsliwie w Toruniu są
      ruiny 4 zamków! Są też (ale nie chodzę tam oczywiscie z dzieckiem) 3 boiska
      pantballa, 2 pola golfowe, największa polska dyskoteka CentralPark, Tor-Tor i
      lodowisko (udostępnione), kilkanaście basenów (myslę że wiecej niż w
      Bydgoszczy, ale może sie mylę).

Myslę że większości tych rzeczy (teatr, 4 zamki, planetarium, obserwatorium...)
      nie ma w Bydgoszczy. Ale nawet jesli sie mylę - po co Bydgoszczacy, wylewacie
      takie kubły pomyj, z zazdrości? Jeśli się wam podoba w Bydgoszczy - OK, zyjcie
      i mieszkajcie sobie tam, nawet do końca życia.
      Tylko nie wywoźcie nam już żadnych instytucji do siebie!
      • ivica Re: Wyższość 04.04.04, 08:10

jak na razie to wy nam zabieracie cos, a mianowicie AM
      • Gość: Raszid Re: Wyższość IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 05.04.04, 23:40
        swego czasu sam mieszkalem w Toruniu, ale jestes nieco smieszny mowiac o
        kilkunastu basenach .. tyle to chyba Torun ma w planie do wybudowania, chyba,
        ze mowisz o basenach w ogrodkach domowych, to moze sie zgodze ;P ale zacierasz
        rzeczywistosc i to znacznie. Swoja droga, czy Tobie i Twemu dziecku nie
        znudzilo sie planetarium i 4 zamki, ktorymi sie tak szczycisz ? i nikt nie
        zabiera instytucji, jesli jest taka a nie inna struktura administracyjna oraz
        decydujacy wplyw na podjecie decyzji maja warunki infrastrukturalne.
        Pozdrawiam.
        • Gość: adam Re: Wyższość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.04, 12:43
          Nieznajomosc faktow szkodzi - przesylam ci spis 11 basenow w Toruniu:
          Basen kąpielowy, Św. Józefa 26, OSIR-Bażyńskich 9/17, SP8 Łyskowskiego 17, SP28
          Przy Skarpie 13, SP16 Dziewulskiego 2, SP32 Kosynierów Kościuszkowskich 11,
          SP29 Kosynierów Kościuszkowskich 6, SP30 Raszei 1, SP24 Ogrodowa 3/5, SP5,
          Wyszyńskiego 1/5, Basen Wodnik-Bulwar Filadelfijski 12.

Dodam, ze sa budowane 2 nastepne (SOLANKI-Czerniewice i jeszcze gdzies), wiec
          nie trzeba liczyc ogrodkow domowych, o czym tak zgryzliwie piszesz. Akurat w
          tej dziedzinie Torun jest w czolowce w Polsce, daleko wyprzedzajac Bydgoszcz
          (chociaz to zaden powod do chwaly)

A co do znudzenia 4 zamkami - oczywiscie, nie chodzimy tylko tu. Wymienilem ci
          kilkanascie atrakcji dla dzieci: obserwatorium astronomiczne, Teatr Dziecięcy,
          planetarium - kilkanascie roznych seansow, ok. 15 muzeow (dac spis?), ty
          opisales tylko 1-2.

Rozumiem, ze w dziedzinie atrakcyjnych obiektow zabytkowych, zamkow, muzeow itp
          Bydgoszcz (jak zawsze) poczuwa sie do roli lidera regionu :-) ? A tak poza tym
          akurat dzieci lubia ogladac czesto rozne rzeczy - zrozumiesz, jak sie dorobisz.

I jeszcze jedno: Torun nie zabral Bydgoszczy AM sila, wywozac potajemnie, lecz
          wsparl finansowo i naukowo podupadajaca bydgoska placowke, zagrozona
          likwidacja. Podzielil sie wiec swoimi funduszami, kadrami, zapleczem, w
          zamian "zyskujac" tylko iles set glow do utrzymania.
          • Gość: Raszid Re: Wyższość IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 06.04.04, 23:55
            adam napisał:
            I jeszcze jedno: Torun nie zabral Bydgoszczy AM sila, wywozac potajemnie, lecz
            wsparl finansowo i naukowo podupadajaca bydgoska placowke, zagrozona
            likwidacja. Podzielil sie wiec swoimi funduszami, kadrami, zapleczem, w
            zamian "zyskujac" tylko iles set glow do utrzymania.

tu rozumiem, ze wyraznie kpisz ?? wtraznie zerznieta skandalicznie prymitywna
            teza z torun-bydgoszcz.pl Czlowieku ile Ty masz lat i w jakim Ty swiecie
            zyjeszcz? Podupadajaca placowka? z jedna z najlepszych katerd medycy sadowej w
            Polsce, , gdzie wydzial prawa od dawna dybal, by choc raz do roku jezdzic tam w
            ramach fakultetu ? Twoja teza jest zenujaco smieszna, az tak durna, ze nawet
            nie powinienem na ten zarzut odpisywac. Zeby suwiadomic Cie drogi Panie (?)
            wyrpowadze Cie z bledu, gdyz AM bedzie miala oddzielny zarzad i finanse od UMK,
            a UMK takze zmienia nazwe na bydgosko-torunski. A finanse po to zostaja
            oddzielone, by miedzy innymi tacy ludzie jak Ty, nie mogli sie szczycic i
            obnosic falszem i obluda. A co do basenow wyraznie sie mylilem, ale jak
            wszystkie sa takie jak pamietny basen na kosynierow i elana, to ja dziekuje
            bardzo za takie baseny. Powinni je tez wpisac na liste UNESCO.
    • Gość: BDG Re: Wyższość IP: *.hipernet.ras.pl 03.04.04, 17:56
      rydzyk nie poplacz sie
    • bogini_s Re: Wyższość 23.04.04, 16:44
      Gość portalu: Kopernik napisał(a):

> Uważam że od czasu kiedy Bydgoszcz została województwem to zaczęła z góry
      > patrzeć na Toruń i jego mieszkańców i traktują nas jako siłe roboczą która
      > dojeżdza do Bydgoszczy do pracy. Zabrali nam wszystkie większe większe
      > zakłady i jak było dawniej jest zakład Bydgoszcz oddział Torun chociaż
      > zakłady działające w Toruniu miały lepsze wyniki finansowe od firm bydgoskich
      > to jednak one teraz są na górze. W naszej firmie daje się odczuć że ja
      > naprzykład jestem z Torunia a kolega siedzący przy biurko obok jest z
      > Bydgoszczy to oni są u siebie a my mamy siedzieć cicho i robić.

Dojeżdżam do pracy do Torunia z Bydgoszczy i tylko dlatego jestem traktowana
      gorzej przez ludzi z Torunia. Nie mamy ( bydgoszczanie ) monopolu na
      traktowanie ludzi z innego miasta inaczej. Zachem i różne inne zakłady też wam
      zabraliśmy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka