Dodaj do ulubionych

Senior według studenta: niedołężny i agresywny

16.10.10, 16:09
Obawiam się, że interpretujący badania błądzą. Studenci w ankietach odnoszą się do osób spoza własnej rodziny. A prawda jest taka, że im młody człowiek jest grzeczniejszy tym większe jest prawdopodobieństwo, że zostanie przez starszą osobą pouczony w chamski, agresywny sposób.
Obserwuj wątek
    • jowita81 Senior według studenta: niedołężny i agresywny 16.10.10, 16:55
      Tak długo jak będziemy w mediach utrwalać przekonanie,ze seniorzy rujnują Państwo pobierając emerytury,korzystają z opieki medycznej,chcą jakiś udogodnień w życiu codziennym a tez i zabierają miejsca pracy i w ogóle za długo żyją.Jestem na emeryturze od 7 lat,to wtedy ustalono ,że 56 lat to wiek starca.No i to by było na tyle
      • koloratura1 Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 17.10.10, 08:29
        jowita81 napisała:

> Tak długo jak będziemy w mediach utrwalać przekonanie,ze seniorzy rujnują Państ
        > wo pobierając emerytury,korzystają z opieki medycznej,chcą jakiś udogodnień w ż
        > yciu codziennym a tez i zabierają miejsca pracy i w ogóle za długo żyją.

Patrząc na niektórych, trudno się oprzeć takiemu wrażeniu...

> Jestem
        > na emeryturze od 7 lat, to wtedy ustalono [?] ,że 56 lat to wiek starca.

Ależ to sami "starcy" ( a - jeszcze bardziej - "staruszki") nie mogą się doczekać emerytury, najlepiej - wcześniejszej!

PS.: W kwietniu skończyłam 64 lata, na emeryturze jestem od dwóch lat, po przepracowanych 42.

• azsxdcf a po szóste jest z pisu 17.10.10, 22:51
          przecież to się zaczęło od "zabierz babci dowód" a później podział na młodych inteligentnych ambitnych jasnogrodzian i moherów ciemnotę,
          artykuł to typowa hipokryzja gazety, 5 lat jeżdżenia po ludziach a teraz odkrywają że studenci widzą starsze osoby tak jak wpojono tym biednym bezideowym młodym ludziom

horror,
          demagogia od rana do wieczora
          • koloratura1 Re: a po szóste jest z pisu 18.10.10, 13:27
            azsxdcf napisał:

> przecież to się zaczęło od "zabierz babci dowód" a później podział na młodych i
            > nteligentnych ambitnych jasnogrodzian i moherów ciemnotę,
            > artykuł to typowa hipokryzja gazety, 5 lat jeżdżenia po ludziach a teraz odkryw
            > ają że studenci widzą starsze osoby tak jak wpojono tym biednym bezideowym młod
            > ym ludziom

Z tego co znam tych "biednych, bezideowych, młodych ludzi" (a znam wielu; chcecie to wierzcie, chcecie - nie wierzcie), to oni ani TACY "biedni", ani "bezideowi", ani tacy, co to łatwo dadzą sobie cokolwiek tak - po prostu - "wpoić"...
        • azsxdcf Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 17.10.10, 22:59
          nie jest tajemnicą że język polityki przekłada się na postawy zwykłych ludzi

stereotypy na temat starszych ludzi to tylko jeden z efektów, efektów codziennej walki politycznej na pierwszych stronach gazet, wyśmiewanie kogo się da i jak się da aby tylko przykopać tym drugim, bez względu na skutki
    • donskar Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywny 16.10.10, 17:08
      czyli podobnie jak wg GW..a, z ta roznica, ze slucha jeszcze RM i koniecznie jest gorzej wyksztalcony.
      • kiddo5 Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 17.10.10, 21:20
        Ci od RM sa (!!!!!) gorzej wyksztalceni. Nie zaczarujesz rzeczywistosci.
        • radca Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 17.10.10, 21:27
          kiddo5 napisała:

> Ci od RM sa (!!!!!) gorzej wyksztalceni. Nie zaczarujesz rzeczywistosci.

- niezla prowokacja

www.radca1.blog.interia.pl/
    • pklimas Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 16.10.10, 17:33
      Odsetek starszych agresywnych osob jest mniejsz od odsetka "mlodych i zdolnych" ktorzy za złe spojrzenie chetnie włoża ci nóz pod żebra. Wolalbym juz byc pouczony w chamski sposob przez aresywnego staruszka niż dostac kosą w brzuch przez mlodego, zdolnego i po studiach.
      • koloratura1 Jezusmaria!!! Strach się bać! 17.10.10, 08:38
        pklimas napisał:

> Odsetek starszych agresywnych osob jest mniejsz od odsetka "mlodych i zdolnych"
        > ktorzy za złe spojrzenie chetnie włoża ci nóz pod żebra. Wolalbym juz byc pouc
        > zony w chamski sposob przez aresywnego staruszka niż dostac kosą w brzuch przez
        > mlodego, zdolnego i po studiach.

Naprawdę na naszych ulicach trup się ściele gęsto, a "młodzi, zdolni i po studiach" latają z nożami w zębach?
        Nie zauważyłam...
        • kiddo5 Re: Jezusmaria!!! Strach się bać! 17.10.10, 21:23
          hehehe Przypuszczam ze to taka propaganda anty-uniwersytecka: "Rodzice-wysylacie swoje dzieci na studia? To pierwszy krok w strone przestepczosci zorganizowanej!"
    • adam.2x Problemy seniora 16.10.10, 17:51
      Uważam że problemy seniora biorą się w dużej mierze ze sposobu w jakim ludzie spędzają emerytury.

Ci siedzący bezczynnie w fotelu, oglądający telewizję i przemyslający jak im żle mają duże szanse na stanie się dokładnie takimi jak widzą ich młodzi. Natomiast ludzie aktywni, spędzający czas na pobudzeniu pracy umysłu, choćby czytający książki, działalnosci w organizacjach, studiujący, podróżujący, uprawiający sport, na pewno są inni.

Oczywiscie na niektóre działania trzeba mieć pieniądze ale na wiele potrzeba po prostu społecznej organizacji.

Dzięki pomocy w organizacji życia seniorów ci ostatni mogli by dokonywać pozytywnego wkładu w rozwój społeczeństwa i ekonomii zamiast być obciążeniem dla wszystkich.
      • dixtar74 Re: Problemy seniora 17.10.10, 12:22
        Rzeczywiście, tam, gdzie działają organizacje emerytów, czy Uniwersytety Trzeciego Wieku (mam tu na myśli nie tylko instytucje przyuczelniane, ale tzw. stowarzyszenia seniorów), starsi ludzie rzadziej wpadają w pułapkę "starego pierdziocha przed telewizorem". Niestety, brak inwencji ze strony samych zainteresowanych też daje się we znaki. I, moim zdaniem, niemałą rolę gra tutaj również niegdysiejszy stereotyp emeryta - babci odmawiającej różaniec lub grzebiącej w ogródku, do którego obecni seniorzy podświadomie się stosują.
      • milu100 Re: Problemy seniora 18.10.10, 10:06
        adam.2x napisał:

> Uważam że problemy seniora biorą się w dużej mierze ze sposobu w jakim ludzie s
        > pędzają emerytury.

a może gdyby było ich stać na wczasy pod palmami to inaczej spędzaliby emeryturę,
        a tak może stać ich tylko na leki z apteki,
        a może oddają wszystko dzieciom bo te płaczą, że nie mają na ratę kredytu

"> Dzięki pomocy w organizacji życia seniorów ci ostatni mogli by dokonywać pozyty
        > wnego wkładu w rozwój społeczeństwa i ekonomii zamiast być obciążeniem dla wszy
        > stkich.

przypomnij sobie własne słowa na starość, gdy po całym życiu utrzymywania z twoich podatków seniorów i z drugiej szkoły szkół, młodzi zdolni oświadczą ci, że czas na eutanazję bo jesteś ich obciążeniem ekonomicznym
    • 4kiero4 Senior według studenta: niedołężny i agresywny 16.10.10, 18:15
      oczywiście, wielu polskich seniorów zachowuje się bardziej chamsko niż stadionowy kibol

---
      dobra-inwestycja.blogspot.com
      • pyszczerealnie Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 16.10.10, 19:09
        Pokaz był na Krakowskim Przedmieściu. Znam kolesia który dostał krzyżem pod oko tylko za to, że miał profesjonalny aparat i robił zdjęcia.
        • jasio1231 Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 17.10.10, 18:56
          pyszczerealnie napisał:

> Pokaz był na Krakowskim Przedmieściu. Znam kolesia który dostał krzyżem pod oko
          > tylko za to, że miał profesjonalny aparat i robił zdjęcia.

Mysle, ze nie chodzilo to o aparat, ale jego zachowanie. Moze wygladal na tajniaka. Oni czesto robia zadjecia w tlumie, zeby latwiej bylo identyfikowac niepokornych. Czy pomyslales o tym?

• kiddo5 Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 17.10.10, 21:27
            A co, robienie zdjec nagle stalo sie nielegalne?
          • pyszczerealnie Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 17.10.10, 23:45
            Jasio :) chłopie. Tajniacy jeśli są to mają takie lunety, że nie muszą włazić w tłum. Kolo był na wycieczce w Warszawie i robił zdjęcia wszędzie. Widziałeś kiedyś normalnego człowieka który bije kawałkiem drewna bez powodu? No chyba że złodziej ale to inna para kaloszy. Trzeba mieć nieźle nasrane we łbie, żeby traktować wszystkich jak szpicli, dziennikarzy TVN :) itp. Niestety przykład idzie od prezesa.
      • starydziamdzia Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 17.10.10, 11:02
        strasznie się ciesze,że życie biegnie swoim torem niezależnie jaki to student omnibus uważa starośc za stan nakazujący eutanazje.Jeszcze nwczoraj byłem młody a dziś? oni to wiedzą ramol-wapniak.Tylko,że Ci znawcy przedmiotu rozpychający się przed wejsciem do srodków komunikacji miejskiej,okupujący siedzenie tramwajowe czy autobusowe w pozie posła Kurskiego gmerający ostentacyjnie w genitaliach starzeją się w sposob piorunujący i ulegają wypadkom nawet takim,że Stary nigdy by nie zamienił swojej starosci na ich młodziencze połamania.Widziałem jak taki połamaniec ledwo stał opirając się na kulach,a obok siedziały dwie sredniolatki zawziecie pyskując .Ponieważ na tej trasie ciągle spotyka się studentów ten z "krykami" był mi znany z widzenia.Co to był za chojrak.Dowiedziałem się,że po piwku tąpnąl motorem w cale nieliche drzewo.Poszedł kręgosłup i bunczuczna młodosc.Nie chce Was pouczac ale Wasze zdrowie po amfie,dopalaczach i innych wynazazkach starczy Wam najwyżej na kilkanascie lat.Potem będzie wrak,co to ani myssli,ani utrzymuje mocz.A z chorob, niezbornoscią ruchów przyjdzie irytacja i żal do całego swiata.A taki staro-młody jest stokroc gorszy od aroganckiego nawet starca,czy starszej osoby.Nie szanujcie innych to i Was w przyszłosci nawet własne dzieci oplują jak im postawicie jakieś zakazyMNieuniknione na tym swiecie jest tylko to,że człowiek raz się rodzi i raz umiera.Reszta to fiume.Chamy były zawsze i będą niezależnie od wieku.Jakie wyniosłes wychowanie z domu,tak i postępujesz w dorosłym życiu'quod erat demonstrandum!!!!
      • radca Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 17.10.10, 15:25
        4kiero4 napisał:

> oczywiście, wielu polskich seniorów zachowuje się bardziej chamsko niż stadiono
        > wy kibol
        >
        > ---
        > dobra-inwestycja.blogspot.com

- to prawda

• rita.1 Senior według studenta: niedołężny i agresywny 16.10.10, 23:21
      Na szczęście ci młodzi bardzo szybko - nawet się nie spostrzegą kiedy - sami zostaną starymi ludźmi. A ich dzieci i wnuki potraktują ich odpowiednio.
      • men_53 Co Ci przyjdzie z zemsty, do tego odroczonej? 17.10.10, 16:32
        Co Ci przyjdzie z zemsty, do tego odroczonej? Owszem, zestarzeją się i przeżyją to samo. Ale czy dzięki temu obecnym starszym ludziom będzie lepiej? Chyba nie o to chodzi, żeby nieczułym aktualnym młodym dopiec w odwecie, ale by znaleźć rozwiązanie pozwalające na inne traktowanie starszych osób.
        • milu100 Re: Co Ci przyjdzie z zemsty, do tego odroczonej? 18.10.10, 10:13
          men_53 napisał:

> Co Ci przyjdzie z zemsty, do tego odroczonej?

a może nie chodzi tu o zemstę? może chodzi o uświadomienie młodym, że ich też to czeka?

sam jestem młody i traktuję starych z szacunkiem, gdy będę miał dzieci też im to będę wpajał, a wszystko to w trosce o swoją własną przyszłość, niestety większość jest zbyt ograniczona aby myśleć w dłuższej perspektywie
    • koloratura1 Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 17.10.10, 08:33
      szeregowy_agent napisała:

> A prawda jest taka, że im młody człowiek jest grzeczniejszy
      > tym większe jest prawdopodobieństwo, że zostanie przez starszą
      > osobą pouczony w chamski, agresywny sposób.

Jeśli będzie chamski i agresywny, to starsza osoba będzie siedziała cicho; ze strachu...
    • abhaod palikot z michnikiem nauczą was szacunku... 17.10.10, 10:37

blog.rp.pl/ziemkiewicz/2010/10/16/pryszczaci-na-starosc/
      • voiceinthedesert Re: palikot z michnikiem nauczą was szacunku... 17.10.10, 11:34
        Zgadzam się. Ludzie boją się w Polsce przeciwstawiać złu. Widzę to codziennie. Pytam zakonnicy w Krakowie, czy jej nie przeszkadza chamstwo młodych pijanych ludzi w tramwaju. Odpowiada, tak, ale ludzie się boją reagować. Księża sami zdają się wprowadzać naród w błąd, gdy każą "przebaczać zło i kochać złoczyńców". Jezus miał na myśli coś zupełnie innego. Walczył ze złem. Batem wygonił kupców ze świątyni (z Kościoła). Stronił od złoczyńców, strzepywał pył ze stóp, i szedł dalej! To nie znaczy, że radził by ich nie kochać, pozostawić samych sobie, ale wobez zła miłość nigdy nie jest jedynym i pierwszą odpowiedzią!!! Zło trzeba leczyć, przeciwstawiać się jemu z miłością, ale nie tylko miłością. Pierwsze, to piętnowanie, edukowanie, karanie zła! Dlatego ja, zawsze kiedy mogę, zwracam uwagę chamom, że niszczą dobre imię Narodu!
        • radca Re: palikot z michnikiem nauczą was szacunku... 17.10.10, 14:55
          voiceinthedesert napisał:

> Zgadzam się. Ludzie boją się w Polsce przeciwstawiać złu. Widzę to codziennie.
          > Pytam zakonnicy w Krakowie, czy jej nie przeszkadza chamstwo młodych pijanych l
          > udzi w tramwaju. Odpowiada, tak, ale ludzie się boją reagować. Księża sami zda
          > ją się wprowadzać naród w błąd, gdy każą "przebaczać zło i kochać złoczyńców".

- nie wszyscy ksieza. Znam przypadek ,gdy bylem u ksiedza Proboszcza w Ostromecku
          w pewnej sprawie - odnosnie Tragedii w Strzyzawie.....to po uslyszeniu o popelnionych
          przestespstwach przez pracownikow pogotowia -Fordon...... ksiadz Proboszcz powiedzial :

" takie rzeczy zasluguja na potepienie ....."

> Jezus miał na myśli coś zupełnie innego. Walczył ze złem. Batem wygonił kupców
          > ze świątyni (z Kościoła). Stronił od złoczyńców, strzepywał pył ze stóp, i szedł dalej!
          > To nie znaczy, że radził by ich nie kochać, pozostawić samych sobie,
          > ale wobez zła miłość nigdy nie jest jedynym i pierwszą odpowiedzią!!! Zło trzeba leczyć,
          > przeciwstawiać się jemu z miłością, ale nie tylko miłością. Pierwsze,
          > to piętnowanie, edukowanie, karanie zła! .......

- w pelni sie zgadzam z Twoja Opinia.......co innego,gdy zloczyncy dostrzega co zlego
          uczynili i ubolewaja nad tym. Prosza o wybaczenie ,ale staraja sie naprawiac Zlo - dajac
          przyklad ,zeby nie czynil nikt wiecej - tego co oni uczynili itd.itd.........

.....lecz coz mozna sobie pomyslec nad takim przykladem ,gdy pijany anestestezjolog erki
          ( oficer wojska polskiego ) majac 2,2 promila.........pozniej jeszcze powie tak do Mediow :

...." nie wiem o co takie zamieszanie ? przeciez inni lekarze tez pija i nikt nie robi z tego
          takiej afery - jak u mnie ....." ............jak widac.....sam dal odpowiedz kim jest i jakim jest
          pozostal pelen pychy i obludy .........a " wykonuje zawod o szczegolnym stopniu zaufania
          spolecznego i publicznego "

• koloratura1 Re: palikot z michnikiem nauczą was szacunku... 18.10.10, 13:31
          voiceinthedesert napisał:

> Dlatego ja, zawsze kiedy mogę, zwraca
          > m uwagę chamom, że niszczą dobre imię Narodu!

I co? I co?
          Ile razy dostałeś po zębach i to nie koniecznie od tych najmłodszych?
    • voiceinthedesert Senior według studenta: niedołężny i agresywny 17.10.10, 11:24
      Co za straszny to jest artykuł. Przerażający. Ale gdzieś trzeba zacząć, więc chwalę autora. Pisałem o tym samym odkąd przyjechałem do Polski. Pięć lat. Zauważyłem, że jakaś ogromna blood-curling (krew zaskrzepiajaca) przepaść istnieje pomiedzy młodymi a starszymi w Polsce. Brak totalny komunikacji. Noszą się młodzi jak by wszystko wiedzieli. Widać to na twarzach, na ulicy, zwłaszcza w Krakowie i Lublinie, gdzie dużo jest uczelni. Czy uczelnie nie mają przypadkiem z tym coś wspólnego? A nie wiedzą nic. Zero! Ja znam płynnie sześć języków. Mam siedem tytułów uniwersyteckich. Znam cały świat i znam życie. Pracowałem w wielu miejscach, od okręgu arktycznego na Alasce, po Antarktydę, koło Argentyny. Cała Polska mówi mi od pięciu lat, "nie masz nic, co my nie wiemy". Nie dostaję pracy, ani od Państwa, ani od Kościoła. "Na misjach", mówi mi Kościół, "nie umiałbyś sie porozumieć w obcych językach" (jestem profesorem kilku języków). Dlaczego cała Polska aż tak strasznie zmylona na swej drodze? ? To nie tylko młodzi są winni. Państwo i Kościół, też. Rodzice i szkoły, też. Wszyscy zdają się być w jakimś szatańskim zamgleniu wzrokowym i spisku na temat tego, co starsi mają do ofiarowania Kościołowi i Kraju. Jakaś szatańska niesprawiedliwość wobec starszych i oszukaństwo. Przecież życie oddali, by nabyć wiedzę, którą mają! Są okradani przez własny kraj z ich dorobku intelektualnego! Nawet Jan Paweł promował w 90 procentach młodość, choc prawda, że polecał też role świeckich. Ale po śmierci, został automatycznie zignorowany przez biskupów świata. Starszych Kościół systematycznie ignoruje, zwłaszcza w Europie. O misjach, o kapłaństwie, o nauczaniu "nie ma mowy, bo nie potrzebujemy". Słyszałem tę przyśpiewkę od dziesiątków biskupów i kardynałów w Polsce i za granicą, setki, tysiące razy. W sektorze świeckim w Polsce wogóle pracy nie szukam. Wiem, że mają tylko na myśli pogardę, odrzucenie i chamstwo dla starszych, specjalnie tych wychowanych poza komunizmem! Dobry artykuł, ale obawiam się, że zło zbyt się zakorzeniło, i że teraz za późno na zmiany. Polska kroczy ku przepaści, bo bez nauki przeszłości, nie będzie pszyszłości!
      • pamparampa Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 17.10.10, 11:48
        Profesorem języków?
        A co mówią lekarze?
    • wiesiekwiesiek11 Senior według studenta: niedołężny i agresywny 17.10.10, 13:20
      senior to osoba niedołężna, złośliwa i agresywna - zmienić stereotyp

ludzie, przecież to jest dyskryminacja ze względu na wiek, tu nie stereotyp trzeba zmieniać tylko prawo egzekwować.

"pedał to osoba podstępna, niegodna, zdemoralizowana, zboczona" - typowa dyskryminacja ze względu na orientację seksualną. I co będziecie zmieniać stereotyp?

A może jeszcze stereotyp żyda będziecie zmieniać w głowach antysemitów?

Tylko egzekwowanie prawa i kary są w stanie wymusić "tolerancję".
    • lusjola Wiecej poblazania dla dzieci i takie zniwo sie 17.10.10, 14:21
      potem zbiera
      • radca Opinia na temat studenta - jest przesadzona 17.10.10, 15:16
        ja sie nie zgadzam z tym o co apeluje Wojciech Gulin, psycholog z Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej..... ..moim zdaniem wieksza czesc ( zakladam,ze nawet 80 % ) studentek i studentow
        - to bardzo dobrzy i wrazlliwi mlodzi ludzie.Sa to osoby po szkole sredniej,z matura .

Potrafia sie poruszac wsrod mlodych i starszych ludzi. Sa cierpliwi,chetni do pomocy starszym
        i zdaja sobie doskonale sprawe,ze jednak - maja wiecej wiadomosci , ale rowniez z tego,ze
        jednak starsi ludzie sa bardziej doswiadczeni......doswiadczenie zdobywa sie latami....i o tym
        wiedza studenci. ......... co tu duzo mowic : Sa to swiatli - mlodzi ludzie

....kiedy stalem w Protescie pod Pomnikiem Walki i Meczenstwa - przychodzili mlodzi ludzie,by sie wpisywac do zeszytu A-4........wpisow bylo prawie tysiac w ciagu kilku dni.....a okolo
        95 % z tego - nalezala do mlodziezy...........mlodzi ludzie wykazali sie wieksza wrazliwosci
        odnosnie tragicznej smierci Dawida

Duza wrazliwoscia wykazala sie rowniez mlodziez w Warszawie.......tam rowniez mnie bardzo
        wspierano.

• nicram112 dzieci lane pogrzebaczem przez ojca lub ksiedza 17.10.10, 21:31
        maja znacznie lepsze zdanie o seniorach. Zwlaszcza tych z RadiaMaRyja .
    • grazus0791 Senior według studenta: niedołężny i agresywny 17.10.10, 16:39
      Starsi ludzie bywają bardzo nieprzyjemni.Nigdy nie słyszałam, by w autobusie ktoś powiedział "dziękuję" przy ustępowaniu miejsca. Bo "im się należy", kultura ich nie obowiązuje. Kiedyś starsza pani , w pustym tramwaju, stanęła koło mnie tak, że złamałaby mi rękę. Musiała widać w tym właśnie miejscu. Jak jej zwróciłam uwagę, zaczęła głośno bredzić na cały tramwaj, zwracając się do mnie na ty. Chamstwo.
      • radca Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 17.10.10, 16:54
        grazus0791 napisała:

> Starsi ludzie bywają bardzo nieprzyjemni.Nigdy nie słyszałam, by w autobusie kt
        > oś powiedział "dziękuję" przy ustępowaniu miejsca. Bo "im się należy", kultura
        > ich nie obowiązuje. Kiedyś starsza pani , w pustym tramwaju, stanęła koło mnie
        > tak, że złamałaby mi rękę. Musiała widać w tym właśnie miejscu. Jak jej zwrócił
        > am uwagę, zaczęła głośno bredzić na cały tramwaj, zwracając się do mnie na ty.
        > Chamstwo.

- to prawda, ale zauwazylem jedno......starsi ludzie w Polsce sa w wiekszosci przygnebieni,
        schorowani i nerwowi. Wynika to zapewne, z klopotow codziennych - gdzie malo jest Im
        do smiechu....... spotykaja sie tez z pewnymi szykanami......i nie od Studenckiej Mlodziezy
        lub wogole od mlodziezy........ale z np. z tego powodu,ze :
        - male renty lub emerytury
        - niepewnosc jutra - na czynszowych lokalach
        - okreslen propagowanych przez " pewne grupy " - jako " mocherowe berety "
        - utrudniony dostep do swiadczen i opieki zdrowotnej
        - pycha i obluda politycznych cwaniakow i karierowiczow
        - spychanie ich na "margines zycia "

......i jak wtedy maja i moga miec dobry nastroj i byc jeszcze rozesmianym ?....w takich trudach zycia - nie trudno jest o konflikty i zlosci...........obluda politykow w Telewizji....

......mlodzi ludzie tryskaja radoscia.....ale sa tez i tacy - gdzie nawet pracy nie moga dostac.
        To siega nawet Tych po studiach..........i jak tutaj smaic sie i weselic ?

.......to nie wina w starszym lub modym pokoleniu........wystarczy wlaczyc Telewizor i popatrzec na klamstwa i oblude politykow.......a miala byc " Druga Irlandia ".....

• hamerykanka Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 17.10.10, 18:25
          Czesciowo moge przyznac racje...
          Ale bieda nie usprawiedliwia braku pogody ducha. Moi sasiedzi sa po siedemdziesiatce. On nie ma emerytury bo zaklad w kotyrm pracowal, upadl, a emerytura byla przelewana na konto banku inwestujacaego w akcje tej firmy. Dosc czesta sytuacja w Stanach. Ona ma mala emeryture. On dorabia jako kierowca (!), ona robi rozne drobiazgi ze szkla. Nie spotkalam bystrzejszych ludzi , z pogoda ducha i sila psychiczna przypominajaca mi jako zywo pierwszych pionierow. Nie zala sie, nie skarza, sami sie dziela z nami przetworami ze swojego ogrodu.
          Pracuje spolecznie jako Master Gardener. Wiekszosc ludzi MG to ludzie po 70. Utrzymuja ogrody miejskie w czystosci, dosadzaja kwiaty, robia zbiorki pieniedzy na ich utrzymanie. Maja rozne zawody i rozne pasje, ale laczy ich wlasnie taka pogoda ducha, wytrwalosc. Jakze inne od uzalania sie nad soba poslkiego emeryta. A czesto tez nie maja warunkow finansowych i wakacje pod palmami to dla nich mrzonka. Ale cos robia! Nie siedza przed TV...
          • radca Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 17.10.10, 19:02
            hamerykanka napisała:

> Czesciowo moge przyznac racje...
            > Ale bieda nie usprawiedliwia braku pogody ducha. Moi sasiedzi sa po siedemdzies
            > iatce. On nie ma emerytury bo zaklad w kotyrm pracowal, upadl, a emerytura byla
            > przelewana na konto banku inwestujacaego w akcje tej firmy. Dosc czesta sytuac
            > ja w Stanach. Ona ma mala emeryture. On dorabia jako kierowca (!), ona robi roz
            > ne drobiazgi ze szkla. Nie spotkalam bystrzejszych ludzi , z pogoda ducha i sil
            > a psychiczna przypominajaca mi jako zywo pierwszych pionierow.

- to prawda, pogoda ducha jest tutaj wazna. to trzeba poprostu miec w sobie .Faktycznie,
            bywaja ludzie biedni - lecz nad wyraz pogodni. Malo tego ....jeszcze innych rozweselic
            potrafia. Zawsze podziwiam takie osoby.

> Nie zala sie, nie skarza, sami sie dziela z nami przetworami ze swojego ogrodu.
            > Pracuje spolecznie jako Master Gardener. Wiekszosc ludzi MG to ludzie po 70. Ut
            > rzymuja ogrody miejskie w czystosci, dosadzaja kwiaty, robia zbiorki pieniedzy
            > na ich utrzymanie. Maja rozne zawody i rozne pasje, ale laczy ich wlasnie taka
            > pogoda ducha, wytrwalosc. Jakze inne od uzalania sie nad soba poslkiego emeryta
            > . A czesto tez nie maja warunkow finansowych i wakacje pod palmami to dla nich
            > mrzonka. Ale cos robia! Nie siedza przed TV...

- tak, trzeba sobie umiec znalesc zajecie i czerpac z tego zadowolenie.Aktywnosc zyciowa
            w starszym wieku - to cos wspanialego ......jak mowia na zachodzie ...: " trzeba cos robic -
            by nie zardzewiec " -:)........niektorzy to nawet wtedy nie wiedza " jak starzy juz sa " -:)
            ....wazne - by sie czuc ........

... wtedy nawet mlodziez takich podziwia i tacy - mlodziezy imponuja....bo "sa na luzie"

• pjpb Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 18.10.10, 08:01
        1. Czy przypadkiem GW sama nie krzewi stereotypu moherowego beretu (stary, niewykształcony, niby niedołężny ale na zew bojowy odpowie i jeszcze przywali)?
        2. Państwo Polskie dba o samopoczucie seniorów - wysyła na wcześniejszą emeryturę (która w Polsce wciąż jest zasiłkiem od Państwa, a nie wynikiem oszczędności całego życia zawodowego), grozi konsekwencjami jeśli staruszek nie jest dość niedołężny i w wieku emerytalnym chce skubaniec pracować. Sprawia, że senior dużo podróżuje - głównie do urzędów i do kolejek do lekarza. Trochę trudno się dziwić, że ci młodsi emeryci są często sfrustrowaniu (o ile starsi ludzie potrzebujący miejsca w komunikacji czasem nie zostaną [czasem świadomie] zauważeni, częściej widać żwawe sześćsziesięciolatki które uważają, że im się siedzące miejsce należy - i nawet zanim spojrzą, czy młodszy siedzący nie jest niepełnosprawny czy w ciąży [nie mówiąc już o mniej widocznych innych potrzebach, kiedy trzeba usiąść] już zaczynają sięawanturować).
    • insidelia Ten wywiad może mi się przydać do pracy... 17.10.10, 17:22
      ...licencjackiej. :-) Dziękuję!
      --
      www.insidelia.pl
    • violavip Senior według studenta: niedołężny i agresywny 17.10.10, 18:43
      Bójmy się staruszków, szczególnie takich ,którzy stają koło siedzących w pustym tramwaju tak ,że prawie łamią siedzącej osobie rękę( jakiś wpis powyżej), bójmy się staruszków schodzących schodami pod rondo Jagiellonów ,bo może podłożą nogę ,oczywiście pod warunkiem ,że zdążą zanim my biegnący w dół schodów nie potrącimy tych kuśtykających ludków. Bójmy się staruszków stojących w zatłoczonym autobusie ,bo jak który zasłabnie to może bezczelnie osunąć się na nas i wytracić z ręki komórkę ,a tym samym przerwać naszą pasjonującą rozmowę. Wreszcie bójmy się staruszków z powodu ,że jeszcze żyją , a swoim bezczelnym życiem stwarzają zagrożenie ,że dla nas i naszych rodziców zabraknie kasy na emeryturę. Staruszkowie mam dla was propozycję –kiedyś czwórkami do nieba szli żołnierze z Westerplatte ,wy idźcie dwudziestkami będzie sprawniej ,a my uwolnimy się od waszej agresji ,złośliwości ,no i w autobusach będzie więcej miejsc siedzących dla nas. The end.
      • hamerykanka Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 18.10.10, 11:24
        Lezka mi sie w oku zakrecila...
        A tak powaznie, agresja seniorow to nie stereotyp, tylko smutna rzeczywistosc. Wystarczy przejechac sie autobusem lub poczytac fora gdzie na temat seniorow w komunikacji miejskiej lub w kolejce do lekarza sa setki postow.
        Sama kiedys dostalam laska przez plecy bo smialam czytac ksiazke w autobusie nie zwracajac uwagi na wsiadajacych. I nie mialam oczu z tylu glowy ze 'biedny staruszek' wsiadl tylnymi drzwiami. Bylam swiadkiem wielu incydentow z seniorami i szczerze mowiac teraz ciesze sie ze jestem w Stanach. Tutejsi staruszkowie sa zdecydowanie mniej agresywni i ba...jezdza wlasnymi samochodami:)
    • j-agat Senior według studenta: niedołężny i agresywny 17.10.10, 19:24
      Tylko ten senior ma nad wami,studentami ogromną przewagę !!! On posada olbrzymią wiedzę życiową,której wam,durnie brak.Zobaczycie ile trzeba przeżyć trudnych i ciekawych chwil aby to mieć !!! Pożyjemy,zobaczymy.A póki co,weźcie sie do nauki i podnieście choć trochę waszą kulturę osobista.Jak się was słucha to uszy puchną !!!
      • kiddo5 Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 17.10.10, 21:35
        No, masz racje, wystarczy tylko wszystkim przypomniec o tych wulgarnych i agresywnych studentach spod krzyza... zaraz, zaraz a nie byli to przypadkiem pogodni, wyksztalceni z wysoka kultura osobista emeryci... tez nie, kurcze pogubilam sie.
    • wyksztalciuch2 Senior według studenta: niedołężny i agresywny 17.10.10, 19:48
      Sprawy społeczne nie są ulubionymi tematami mediów.
      Zaangażowanie społeczne zohydzone przez komunę, ma się dobrze w innych krajach.
      Może to pole dla realizacji ukrytych pasji osób starszych.
      U nas wszystko się należy.
      Liczy się system. Człowiek jest niczym - może to również spadek po komunie.

Swoją drogą starość jest trudna.
      Niewiele się o niej mówi.
      Czasem warto podać osobie starszej jakieś antydepresanty - aby nie była taka uciążliwa(lekarzy geriatrów jest bardzo mało).

To wszystko trzeba wiedzieć, reagować, zorganizować.
      Gdyby było społeczne przyzwolenie, zachęta, to starsi ludzie sami by się organizowali.

Nasz premier D.Tusk ma swój wiekopomny wpływ na odbieranie osób starszych- przez określenie "moherowe berety". To takie lekceważące, okrutne.

Dużo zależy od samych seniorów.
      Mimo wszystko jestem optymistką.

• radca Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 17.10.10, 20:16
        wyksztalciuch2 napisała:

> Sprawy społeczne nie są ulubionymi tematami mediów.

- przepraszam bardzo,ale tutaj bym sie jednak nie zgodzil.Czyta sie od czasu o sprawach
        spolecznych

> Zaangażowanie społeczne zohydzone przez komunę, ma się dobrze w innych krajach.

- to fakt

> Może to pole dla realizacji ukrytych pasji osób starszych.

- napewno

> U nas wszystko się należy.

- no tak , roznie to jest postrzegane

> Liczy się system. Człowiek jest niczym - może to również spadek po komunie.

- a to na pewno . Chociaz ....pamietam z czasow komuny takie haslo " " czlowiek - to brzmi
        dumnie "......ale to byly czasy obludy i propandy socjalistycznej. Faktem jest jednak to,ze
        ani za komuny - ani teraz nie liczy sie czlowiek - w naszym kraju......a dlaczego ?
        ......bo czerwoni - zamienili plaszcze na inne kolory......a wrednosc jakby - niby ta sama.

> Swoją drogą starość jest trudna. Niewiele się o niej mówi.

- napewno ,ale zauwazylem iz " ucieka sie od tego tematu " , a zeby zepchnac ten temat -
        to najlepiej okreslaja wtedy ,ze " to sa mocherowe berety "......czyli jakby nie patrzec -
        traktuja z wielka pogarda i lekcewazeniem ....... bo obojetnoscia - to za male slowo.

> Czasem warto podać osobie starszej jakieś antydepresanty - aby nie była taka uc
        > iążliwa(lekarzy geriatrów jest bardzo mało).
        > To wszystko trzeba wiedzieć, reagować, zorganizować.
        > Gdyby było społeczne przyzwolenie, zachęta, to starsi ludzie sami by się organi
        > zowali.

- temat ludzi starszych - to byl zawsze niewygodny

> Nasz premier D.Tusk ma swój wiekopomny wpływ na odbieranie osób starszych- prze
        > z określenie "moherowe berety". To takie lekceważące, okrutne.

- bardzo lekcewazace

> Dużo zależy od samych seniorów.
        > Mimo wszystko jestem optymistką.

- gratuluje i dobrego zdrowia i samopoczucia zycze

• josephm50 Senior według studenta: niedołężny i agresywny 17.10.10, 20:32
      Nic nie trzeba przełamywać.To jest normalna kolej rzeczy.Obecnym studentom za parę dziesiątek lat również zagrozi niedołęstwo,złośliwość i agresja.A tymczasem życzę im następnych ankiet,np.nad zagrożeniem rozwoju cywilizacji przez niemowlaki,które to jak wszystkim wiadomo są zrzucane przez bociany,żrą,puszczają bąki,paskudzą pieluchy i bez przerwy ryczą.Powodzenia oszołomy.
    • lokator Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 18.10.10, 03:03
      Przyczyna jest jedna. W naszym świecie od dawna podmiotem jest zysk, a nie człowiek. A zysk jest tym większy im mniejsze są "koszty". Pensja doświadczonego pracownika jest za wysoka, więc starszych się usuwa, bo młodzi są tańsi i bardziej da się ich wycisnąć. Aby młody był wystarczająco gorliwy karmi się go bredniami o młodzieży, która jest "przyszłością narodu" (to za Gierka), o budowaniu ojczyzny, o perspektywach na przyszłość, o zaangażowaniu, o wyższości świeżego spojrzenia nad starczym skostnieniem.
      Cywilizacja zachodnia setki lat budowała strukturę uczeń-czeladnik-mistrz, a chciwi, pozbawieni skrupułów ludzie zniszczyli to w lat kilkadziesiąt. Teraz byle gó...arz z MBA jest przekonany o swojej umiejętności kierowania ludźmi, bo potrafi "zarządzić":
      'ma być zrobione i nie chcę słyszeć o jakichkolwiek problemach'. Szef, zamiast ogarniać całość jest tylko nadzorcą, prawdziwą robotę wykonują pracownicy najniższego szczebla. Jeśli są doświadczonymi fachowcami i widzą jednak te problemy, to lądują na bruku, a ich miejsce zajmują ci, których jest "dziesięciu".
      W ten sposób wszyscy tracą, z młodych robi się idiotów, starszych się nie szanuje, praca jest wykonywana byle jak, pieniędzy w obrocie jest coraz mniej.
      No cóż, niedługo listopad, czyli kolejna rocznica rewolucji październikowej...
    • inkwizytorstarszy Senior według studenta: niedołężny i agresywny 18.10.10, 03:07
      Kochani dziadkowie, jak wychowaliście swoje dzieci tak one wychowały
      wasze wnuki. Więc o co pretensje... (moje są wspaniałe !)
    • 69daro Zawsze zastanawialo mnie jedno: 18.10.10, 03:28
      jak mozna mieszkac pod jednym dachem z rodzicami/lub tesciami/,majac dajmy na to 30-pare albo i wiecej lat.Toz to przeciez patologia.Starzy ludzie dziwaczeja z biegiem czasu i dla mlodych to prawdziwa katorga dla umyslu,jak mozna tak zyc?Ja zrobilem wyjazd z chaty majac 22 lata i jest super!
      • milu100 Re: Zawsze zastanawialo mnie jedno: 18.10.10, 10:27
        69daro napisał:

> jak mozna mieszkac pod jednym dachem z rodzicami/lub tesciami/,majac dajmy na t
        > o 30-pare albo i wiecej lat.Toz to przeciez patologia.Starzy ludzie dziwaczeja
        > z biegiem czasu i dla mlodych to prawdziwa katorga dla umyslu,jak mozna tak zyc
        > ?Ja zrobilem wyjazd z chaty majac 22 lata i jest super!

pewnie, że super, wreszcie można chlać całą noc na imprezie i żadny stary nie zrobi awantury,
        ale pewnie jak ci się dzieci urodzą to do rodziców przyjdziesz po pomoc bo ci się ona należy
    • sselrats Sadza po seniorach ze swych rodzin 18.10.10, 05:11
      no coz...
    • w.kropa Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 18.10.10, 05:11
      szeregowy_agent napisała:

> Obawiam się, że interpretujący badania błądzą. Studenci w ankietach odnoszą się
      > do osób spoza własnej rodziny. A prawda jest taka, że im młody człowiek jest g
      > rzeczniejszy tym większe jest prawdopodobieństwo, że zostanie przez starszą oso
      > bą pouczony w chamski, agresywny sposób.

A teraz proste pytanie , kto pomaga Rydzykowi w zdobywaniu serc i portfeli ludzi starszych .
    • milu100 Re: Senior według studenta: niedołężny i agresywn 18.10.10, 09:53
      "Młodzi coraz rzadziej mają głęboki kontakt z własnymi dziadkami."

a wynika to z mody na szybkie wyprowadzanie się młodych od rodziców, promowaną na zlecenie deweloprów między innymi przez GW
    • demodee Senior według studenta: niedołężny i agresywny 18.10.10, 11:41
      Czyli tak:

Jak emeryt nie pracuje, tylko siedzi przed telewizorem i lata po lekarzach, to jest starym nieprzydatnym pierdzielem, ktory wysysa ze społeczeństwa emeryturę.

A jak idzie do pracy, to jest starym pierdzielem, który zabiera młodzieży miejsca pracy, a ona nie ma gdzie zdobywać doświadczenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka