Dodaj do ulubionych

Omdlenia - nieznana przyczyna

31.05.13, 10:19
Od kilku lat cierpię na omdlenia, które najczęściej następują w miejscach gdzie jest duszno np. w pociągu, w kościele. Ponieważ ich częstotliwość się nasiliła do kilku na m-c ( związane jest to z dojazdami pociągiem do pracy ), lekarze skierowali mnie na badania. Przeszłam EKG,Echo serca, Holtera,EEG, rezonans głowy, badanie dopplerowskie tętnic szyjnych, morfologię krwi i glukozy. Generalnie wszystkie jest w normie poza dużą dyskopatią kręgów szyjnych. Lekarz jednak stwierdził, że to mało prawdopodobne aby to była przyczyna moich omdleń. Zostałam skierowana do Poradni leczenia omdleń w Gdańsku. Tam otrzymała skierowanie na test pochyleniowy, który wyszedł negatywny. Lekarze nie wiedzą jak mnie leczyć, co jest powodem omdleń. Zapisano mi jedynie krople Efortil na podniesienie ciśnienia. Martwię się, czy są jakieś badania które mogły byc przeoczone? Może powinnam trafić do innego specjalisty i poddać się innym badaniom. Czy bagatelizowac te moje omdlenia?
Obserwuj wątek
    • marbor1 Re: Omdlenia - nieznana przyczyna 31.05.13, 11:38
      Podstawowe pytanie, to ile masz lat?
      Bardzo często w wieku młodzieńczym dochodzi do takich omdleń bez konkretnej przyczyny.
      Ja miałam podobne problemy, omdlewałam z byle powodu. Z wiekiem wszystko przeszło.

Za Wikipedią:
      "Omdlenie odruchowe, czyli wazowagalne jest wynikiem zwolnienia akcji serca lub rozszerzenia naczyń. Występuje przeważnie u ludzi w młodym wieku, bez towarzyszących chorób serca."
      • benia0977 Re: Omdlenia - nieznana przyczyna 31.05.13, 11:43
        w tym roku ukończę 36 lat
        • aqua48 Re: Omdlenia - nieznana przyczyna 31.05.13, 12:18
          benia0977 napisała:

> w tym roku ukończę 36 lat

Idź do ortopedy zmiany i ucisk w kręgosłupie, w odcinku szyjnym zwłaszcza mogą być przyczyną takich przypadłości jak najbardziej. Dziwię się, że lekarz zbagatelizował Twoje wyniki i nie skierował Cię sam. Bardzo pomagają odpowiednie ćwiczenia, rehabilitacja, masaże, wzmocnienie mięśni pleców i karku i jednoczesna umiejętność obniżenia ich napięcia.
          • benia0977 Re: Omdlenia - nieznana przyczyna 31.05.13, 12:51
            rzecz w tym że badanie doplerowskie nie wykazało ucisku na tętnice
            • szaman.ka Re: Omdlenia - nieznana przyczyna 31.05.13, 14:46
              Możesz nie mieć stałego ucisku,tylko w określonej pozycji,albo w określonych warunkach.To co napisała Aqua jest bardzo prawdopodobne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka