adkrawczyk 22.10.10, 13:17 I bardzo dobrze nie dać ani złotówki trzeba było Panie Rektor dogadać się w swoim czasie z ATR i AM a może i z A-muzyczną . Byłby silny Uniwerek, a tak chciało sie zatrzymac stołki w senacie i teraz macie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
selerr Re: Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na bada 22.10.10, 13:30 Bo wychowanie fizyczne to się studiuje gdzie indziej, drodzy panowie. A jak chcieliście mieć uniwersytet na poziomie studium nauczycielskiego, to sami jesteście sobie winni. Odpowiedz Link Zgłoś
marci-nkuch Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na badania 22.10.10, 14:07 Jeszcze za WSP to była denna uczelnia, teraz jest to denny uniwerek. Odpowiedz Link Zgłoś
gwanonimowy do przemyślenia 22.10.10, 14:09 drodzy koledzy i jeszcze droższe koleżanki z UKW. Przed moją kilkuletnią przygodą z zachodnimi uniwersytetami (konkretniej z dwoma) pracowałem na renomowanym uniwersytecie w Polsce. Konkretniej AGH. Już w 2002 roku władze tej uczelni (a w szczególności władze kanclerza) dwoiły się i troiły jak pozyskać nowe środki finansowe na rozwój uczelni. Z całym szacunkiem, ale mieszkając kilka miesięcy w Bydgoszczy nie zauważyłem, aby UKW oprócz budynków istniało w jakiejkolwiek przestrzeni miejskiej. Być może warto nad tym popracować i przyłożyć się do gruntownych zmian? Panie Tomaszu - jak Pan wspomniał (wynika z kontekstu Pana wypowiedzi) taki zabieg będzie nieunikniony w najbliższym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
gwanonimowy Re: Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na bada 22.10.10, 14:23 " Problem polega na tym, że nasze wydziały są niejednorodne - wyjaśnia prof. Malinowski. - Gdyby Instytut Fizyki był oceniany jako mała jednostka samodzielnie, otrzymałby pierwszą kategorię i na taką liczył." Gdyby babcia miała wąsy - to może porobić jednorodne wydziały? Odpowiedz Link Zgłoś
kazio1410 Re: Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na bada 22.10.10, 15:10 pewnie babcia chciala zwiekszyc potencjal polaczonych wydzialow aby moc doktoryzowac, i byc uniwerkiem (wymog minimalnej ilosci wydzialow z uprawnieniem do doktoryzowania) a tu sie przeliczyla i wpadla z deszczu pod rynne. Odpowiedz Link Zgłoś
gwanonimowy Re: Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na bada 22.10.10, 15:26 syrenka z silnikiem porshe nadal jest syrenką. Odpowiedz Link Zgłoś
bederyk Re: Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na bada 22.10.10, 15:04 Bzdury opowiadasz krawczyk. Rektor AMB proponował ATR fuzję, niestety technicznym nie było po drodze, wolą sami rozwijać się. Wtedy była szansa na stworzenie z AMB i ATR dużego uniwersytetu. Tylko, że to i tak nic by nie zmieniło ponieważ oceniane są wydziały. Wiele uczelni odwołało się od oceny ministerstwa. Poczekajmy, a zobaczymy. Cóż wyraźnie widać, że w ministerstwie trwa lobbing najsilniejszych uniwersytetów, nie chcą się dzielić z początkującymi. Odpowiedz Link Zgłoś
bederyk Popatrzmy, porównajmy i nie podniecajmy się. 22.10.10, 15:09 Oceny: UMK 1 (A) - Wydział Matematyki i Informatyki - Wydział Filologiczny - Wydział Humanistyczny - Wydział Nauk Pedagogicznych 2 (B) - Wydział Nauk o Ziemi - Wydział Nauk Historycznych - Wydział Nauk Ekonomicznych i Zarządzania - Wydział Prawa i Administracji 3 (B) - Wydział Teologiczny - Wydział Sztuk Pięknych - Wydział Politologii i Studiów Międzynarodowych 4 (C) - - 5 (C) - Biblioteka Uniwersytecka Collegium Medicum 1 (A) - - 2 (B) - Wydział Nauk o Zdrowiu Collegium Medium 3 (B) - Wydziały Lekarski i Farmaceutyczny - Wydział Farmaceutyczny 4 (C) - - 5 (C) - - UKW 1 (A) - - 2 (B) - Wydział Humanistyczny 3 (B) - Wydział Pedagogiki i Psychologii - Wydział Administracji i Nauk Społecznych 4 (C) - Wydział Matematyki Fizyki i Techniki - Wydział Nauk Przyrodniczych 5 (C) - - UTP 1 (A) - Wydział Technologii i Inżynierii Środowiskowej - Wydział Inżynierii Mechanicznej 2 (B) - - 3 (B) - Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska - Wydział Telekomunikacji i Elektrotechniki - Wydział Rolnictwa i Biotechnologii - Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt 4 (C) - Wydział Zarządzania 5 (C) - - Akademia muzyczna 1 (A) - - 2 (B) - - 3 (B) - Wydział Instrumentalny 4 (C) - - 5 (C) - - Odpowiedz Link Zgłoś
selerr Re: Popatrzmy, porównajmy i nie podniecajmy się. 22.10.10, 15:14 A gdzie podziałes Wydziały Fizyki i Chemii z UMK? Dostały najwyższą kategorię. Odpowiedz Link Zgłoś
gwanonimowy Re: Popatrzmy, porównajmy i nie podniecajmy się. 22.10.10, 15:31 selerr napisał: > A gdzie podziałes Wydziały Fizyki i Chemii z UMK? Dostały najwyższą kategorię. Problem w tym, że UKW nie ma żadnego A i to pewnie boli. Jestem Bydgoszczaninem z urodzenia, widzę jednak, że po 20kilku latach UTP nadal jest przed UKW (wtedy bodaj ATR vs WSP było). Odpowiedz Link Zgłoś
bederyk Re: Popatrzmy, porównajmy i nie podniecajmy się. 22.10.10, 22:58 Zgadza się, ale dla tego wydziału nie ma skali. Są najlepsi. Powinni mieć ocenę unikatową. Odpowiedz Link Zgłoś
znakomix Re: Popatrzmy, porównajmy i nie podniecajmy się. 25.10.10, 12:54 To prawda fizyka na UMK to perełka, faktem jest że mieli na to 65 lat plus gotowa kadra na starcie. Ponieważ Bydgoszcz ciagle nie wiadomo dlaczego musi udawadniać że nie jest Miasteczkiem, nie inaczej jest z jej uczelniami stworzonymi od zera - ale jak widać to sie zasadniczo zmienia (np duża grupa czołowych fachowców w bydgoskich szpitalach) i miejmy nadzieję że taki ranking pobudzi decyzyjnych by stawiać na prężnych i dobrych. Myśle że akurat pomysł P.P. Dombrowicza by nagradzać pieniężnie nominowanych profesorów jest dobrym pomysłem. Odpowiedz Link Zgłoś
poczuj_roznice Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na badania 22.10.10, 15:40 nie ma co płakać. W koncu to uczelnia w okolicy 65 miejsca w rankingu. I tak nikt nie chce tam studiować, tylko ci, których nie przyjeto na uMK i inne uczelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na bada 22.10.10, 16:36 Cieszy mnie, że tak Toruńczycy martwią się o przyszłość bydgoskiej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
bederyk Re: Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na bada 22.10.10, 23:01 Poczuj roznice i nie opowiadaj bzdur. Tak szczególnie nie dostają się na toruńską psychologię. Odpowiedz Link Zgłoś
bydmen Tylko w połączeniu jest szanasa!! 22.10.10, 18:21 Sam nie wiem na co czekaja te nasze uczelnie , zamiast stworzyć jedną silną bawia sie w stolki na siłę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bigcharles Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na badania 22.10.10, 22:23 Też jestem za tym aby stworzyć silne UKW z wszystkich uczelni, ładna nazwa i potęga jakiej nie ma nie mal nigdzie z takimi uczelniami i wyposażeniem uczelnia by miała perspektywy na rozwój. UTP też by na tym zyskało... Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na badania 22.10.10, 22:40 No tak, szkoda tego UKW, ale oni chyba na to zapracowali? Andrzej Adamski Odpowiedz Link Zgłoś
bederyk Re: Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na bada 22.10.10, 22:57 Kolejny fachowiec. Zapracowali? Stworzyć twórczy byt akademicki to potrzeba czasu i pieniędzy. UKW to młoda uczelnia i właśnie potrzebuje funduszy na badania. Poszerzenie oferty kierunków, zdobycie kolejnych uprawnień do doktoryzowania to zapewne sukces, ale jak pisałem wyżej, potrzebny jest czas. Ocenianie wydziałów jest w przypadku UKW pomyłką ponieważ Instytut Fizyki, który pracuje nad sztucznymi diamentami i ma najwyższą dynamikę naukową jest razem z fatalnym instytutem techniki. Temat dłuższy. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na bada 22.10.10, 23:23 Szkoda, że Anonim, ale Twój głos jest budujący. Jeśli wszystko jest prowadzone należycie, chylę czoło, wycofuję swe mądrowanie wypływające z wiedzy uliczno-gazetowej. Przepraszam, dobrze życząc Uniwersytetowi, bo "takie będą Rzeczypospolite, jakie Ich młodzieży chowanie". Jeszcze raz przepraszam, z uszanowaniem, Andrzej Adamski. PS Uczestniczyłem kiedyś w bardzo poważnym spotkaniu dotyczącym powołania Uniwersytetu. Wszyscy od gronostajów, pierwsza liga bydgoskich polityków, wielcy kreatorzy i ja. Do dzisiaj mam niesmak i to też trochę wpłynęło na moje wątpliwości, ale widząc, że są tacy, jak Ty /szkoda, że Anonim/ trochę uspokoiłem się. Wszystko potrzebuje SWOJEGO czasu. Racja. Odpowiedz Link Zgłoś
bederyk Re: Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na bada 23.10.10, 00:46 Oczywistym jest, że daleko nam do czołowych uniwersytetów. Miną lata zanim osiągniemy poziom naukowy uniwerków z wiekowymi tradycjami. Tylko należy sobie uświadomić, że Bydgoszcz zaczynała praktycznie od ZERA. Dzisiaj mamy UTP, UKW, CM, AM. Nie otrzmaliśmy żadnej spuścizny ze wschodu i plejady świetnych naukowców, a z nimi tradycje intelektualistów. Budujemy sami, a i tak wielu to nie pasuje. Pamiętam jak kilka lat temu były rektor AB chcąc doprowadzić do fuzji z ATR oddawał swoje insygnia w ręce rektora technicznej uczelni. ten natomiast powiedział, że oni obierają swoją drogę. W związku z tym nie powstał uniwerek na miarę naszego miasta, nie wspomnę o AMB. Wtedy rzeczywiście byłby jeden wielki uniwerek. Teraz niestety czas skupić się nad praca organiczną, a ona przyniesie w przyszłości efekty. Dzisiaj w Bydgoszczy jest przeszło 50 tys studentów, 30 lat temu byłaby to czysta abstrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
gwanonimowy Re: Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na bada 22.10.10, 23:36 Ocenianie wydział > ów jest w przypadku UKW pomyłką ponieważ Instytut Fizyki, który pracuje nad szt > ucznymi diamentami i ma najwyższą dynamikę naukową jest razem z fatalnym instyt > utem techniki. Temat dłuższy. Słyszałem od kolegi z Bydgoszczy, że UKW ma niewykorzystany potencjał. Poza tym też bardzo negatywnie wypowiadał się o instytucie techniki. UKW powinno taki instytut rozwiązać. Odpowiedz Link Zgłoś
gwanonimowy Re: Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na bada 22.10.10, 23:42 To prawda, mój kolega (chyba) jeszcze pracuje na UKW - nie zdradzę, czym się zajmuje, ale jesteśmy razem po "fachu". Mogę śmiało powiedzieć, że to jeden z lepszych specjalistów (w skali ogólnokrajowej) od technologii, z którą pracuje. Myślę, że takich ludzi jest tam więcej. Niestety są tam też "specjaliści" od nic nie robienia, jak w każdej instytucji budżetowej. Jeżeli taki instytut techniki działa tak, jak wygląda ich strona WWW, to z całym szacunkiem - po co taka sztuka, dla samej sztuki. Na miejscu władz po prostu zrobił bym z tym od razu porządek. Na AGH (za moich czasów) zamykano kierunki, nie rozszerzano - jak widać po latach chyba im się to opłaciło. Po 3-4 latach zostali najlepsi, wszystkim "figurantom" podziękowano. Z tych najlepszych dużą część kadry wysłano za granicę na szkolenia i staże. Po 5 latach AGH był nie do poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
bederyk Re: Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na bada 23.10.10, 00:37 Zgadzam się, tylko, że w instytucie techniki są tacy, którzy działają w tworzywach sztucznych i drewnie, ale jest ogromna grupa perlowskich doktorków, której trudno rozstać się z uczelnią. Rozwój naukowy zakończyli w latach 80 ubiegłego wieku. Takim czas podziękować. Odpowiedz Link Zgłoś
gwanonimowy Re: Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na bada 23.10.10, 09:34 Bo UKW prawdopodobnie popełniło jeden duży błąd- stając się uniwersytetem prawdopodobnie uznali, że to jest zwięczenie ich kariery i należy się odpoczynek. A to dopiero początek ciężkiej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
bydgosc Re: Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na bada 25.10.10, 20:06 Niesposob sie nie zgodzic. Na wyzsza kategorie trzeba sie napracowac i to ciezko... Wyjsciem z sytuacji jest jakas wspolpraca miedzyuczelniana i/lub miedzynarodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
bydgosc Re: Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na bada 25.10.10, 20:04 adkrawczyk napisał: > I bardzo dobrze nie dać ani złotówki trzeba było Panie Rektor dogadać się w swo > im czasie z ATR i AM a może i z A-muzyczną . Byłby silny Uniwerek, a tak chciał > o sie zatrzymac stołki w senacie i teraz macie. W tym to caly jest ambaras... Odpowiedz Link Zgłoś
bydgosc Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na badania 25.10.10, 20:13 Wziete z wypowiedzi: "Być może będziemy musieli odłączyć od wydziałów najsilniejsze jednostki, by następnym razem zostały ocenione adekwatnie do swojego potencjału...". I tak to wlasnie wyglada... zaiegami administracyjnymi a nie pracą probuje się nadrobić niedociągnięcia naukowe... Więcej... bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35594,8552691,Niska_ocena_UKW__Uczelni_zabiora_kase_na_badania.html#ixzz13OaRrExY Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata-4 Re: Niska ocena UKW. Uczelni zabiorą kasę na bada 31.12.10, 18:04 Niestety - dużo w tym prawdy Rektor Kubik nazywany jest grabarzem UKW, natomiast Prorektor Papuziński jeszcze gorzej (przez grzeczność nie powiem) - niestety został wybrany przez studentów , co świadczy szczególnie nisko o ich znajomości historii , a jeszcze gorzej o pragamtyzmie zyciowym. Odpowiedz Link Zgłoś