Dodaj do ulubionych

Będzie logo województwa na kadłubie Ryanaira

19.10.11, 12:05
Liverpool tak jak kiedyś. Teraz lata 3 razy w tygodniu samolot z Poznania. Zamkneli w Bydgoszczy otworzyli tam. Cos mi sie wydaje że przez naszych (X)nie wiem jak ich nazwać, nasz region traci. Mam nadzieję że Bydgoszcz i nasze województwo doczeka drugiego Dudkiewicza, człowieka który będzie traktował region jak swoją firmę a nie jak obore gdzie sa dojne krowy
Obserwuj wątek
    • mark.byd Re: Będzie logo województwa na kadłubie Ryanaira 19.10.11, 12:10
      Ryanaira wchodzi w lotnisko Modlin, tam będą stacjonowac wszystkie samoloty - 40 połączeń .... kiedyś brał pod uwagę Bydgoszcz ...
      • ka_zet Re: Będzie logo województwa na kadłubie Ryanaira 19.10.11, 12:30
        mark.byd napisał:

> Ryanaira wchodzi w lotnisko Modlin, tam będą stacjonowac wszystkie samoloty

Interesujące, bo ostatnie wiadomości są tak jakby o Wrocławiu.
        • mrbydg Re: Będzie logo województwa na kadłubie Ryanaira 19.10.11, 12:56
          Już teraz Ryanair ustala siatkę połączen na wiosnę. Znając Całbeckiego ogłosi przetarg za miesiąc-dwa jak już będzie pozamiatane. Byle tylko mniej gości odwiedziło Bydgoszcz.

W/G mnie powinno sie otworzć 4 kolejne kierunki.

Frankfurt(brak połączeń z Poznania i Gdańska), Paryż(nie ma połączeń z Poznania i Gdańska), Manchester(nie ma połączeń z Poznania i Gdańska) oraz Bruksela (nie ma połączeń z Poznania i Gdańska)

Sezonowo 2 razy dziennie można pomyśleć o Barcelonie czy Porto.

No ale Całbecki i Moraczewski mają w piź... rozwój portu, Bydgoszczy i województwa.
          Gdyby port był w Toruniu, to bysmy mieli fajną siatke połączeń.
          • arafat11 Re: Będzie logo województwa na kadłubie Ryanaira 19.10.11, 13:02
            Frankfurt(brak połączeń z Poznania i Gdańska),

to byly dobry kierunek...ewentualnie Brema...

Paryż(nie ma połączeń z Poznania
            > i Gdańska),

nie ma szans....

Manchester(nie ma połączeń z Poznania i Gdańska)

lepiej liverpool, gdzie juz latano z bydgoszczy...

oraz Bruksela (ni
            > e ma połączeń z Poznania i Gdańska)
            >

sa ale obslugiwane przez wizz...

to juz lepiej bergamo, na to sie wielu skusi chociaz to samo oferuje poznan i gdansk...

no i przydaloby sie cos na polnocy anglii: Newcastle, np

Sezonowo 2 razy dziennie można pomyśleć o Barcelonie czy Porto.

chyba 2 razy tygodniowo;-)

barcelona to raczej tylko girona...
            • mrbydg Re: Będzie logo województwa na kadłubie Ryanaira 19.10.11, 13:39
              Oczywiście chodziło o loty 2 razy w tygodniu do Barcelony czy Porto.

A jezeli chodzi o Paryż to Ryanair tam lata. Np z Krakowa. Fakt, lotnisko 30parę km od centrum, no ale zawsze dobre i to!

• arafat11 Re: Będzie logo województwa na kadłubie Ryanaira 19.10.11, 13:42
                ja wiem, ze lata, ale przypomnij sobie jaka sensacja bylo ogloszenie tego kierunku...dlatego nie sadze by pojawil sie paryz z bydgoszczy...zwlaszcza jak nie ma go gdansk czy poznan...
        • thomas-3 Re: dwie bazy Ryanaira w Polsce 19.10.11, 13:53
          Ryanair tworzy dwie bazy, jedna w Wwroclawiu a druga w Modlinie.

ka_zet napisał:

> mark.byd napisał:
          >
          > > Ryanaira wchodzi w lotnisko Modlin, tam będą stacjonowac wszystkie samolo
          > ty
          >
          > Interesujące, bo ostatnie wiadomości są tak jakby o Wrocławiu.
          >
          www.rynekinfrastruktury.pl/artykul/55/1/baza-ryanaira-we-wroclawiu-juz-w-marcu-2012-roku.html
          • arafat11 Re: dwie bazy Ryanaira w Polsce 19.10.11, 14:36
            baza w modlinie to na razie zaden p[ewnik...nie podpisano zadnej umowy...nawet na konferencji byli tylko przedstawiciele ryanaira nie wojewodztwa czy portu lotniczego...
            na razie to ryan sonduje rynek i wymusza na wojewodztwie zeby sypnelo kasa...
      • arafat11 Re: Będzie logo województwa na kadłubie Ryanaira 19.10.11, 12:56
        ano bral...ale na szczescie marszalkowi sie udalo to zniweczyc...przeciez nie moze byc duzego lotniska w bydgoszczy jak nie ma w toruniu...
    • pryz-mat Będzie logo województwa na kadłubie Ryanaira 19.10.11, 12:46
      Zafundujcie adminowi wyborczą.
      radom.gazeta.pl/radom/1,35219,10494088,Modlin_nowa_baza_Ryanaira__Beda_latac_do_40_miast.html
      To jest prawdziwy sukces i nam niestety przeszedł koło nosa za względu na politykę właścicieli wobec portu.
      Co to za news, że logo województwa będzie na samolocie? A kto będzie widział, że to jest logo województwa?
      • arafat11 Re: Będzie logo województwa na kadłubie Ryanaira 19.10.11, 12:50
        Co to za news, że logo województwa będzie na samolocie? A kto będzie widział, ż
        > e to jest logo województwa?

ano nikt...ale przeciez wiemy, ze nie o to tutaj chodzi...trzeba jakos sensownei przed urzedami wyjasnic na co idzie 14 milionow zlotych...
      • lataj_z_bydgoszczy Re: Będzie logo województwa na kadłubie Ryanaira 19.10.11, 13:02
        Równie dobrze mógłby sobie wojewoda wytatułować logo województwa na lewym pośladku.

Bo kto będzie oglądał to logo na wys. 10tyś metrów lub na lotnisku gdy wrzucają ludzi
        do samolotu na chybcika a biegnące po "lepsze" miejsca stado ma w głębokim poważaniu
        samolotowe naklejki.

Dać Skandynawię, Paryż czy Frankfurt a wszystko to w normalnych "bieznesowych" godzinach
        porannych i wieczornych. Bo wycieczkowiczom jest wszystko jedno, a biznes ma w głębokim
        poważaniu środowe czy sobotnie loty o 14:45....

• ka_zet Re: Będzie logo województwa na kadłubie Ryanaira 19.10.11, 13:39
        pryz-mat napisał:

> To jest prawdziwy sukces i nam niestety przeszedł koło nosa za względu na polit
        > ykę właścicieli wobec portu.

W sumie ma to sens, lotnisko jest dla lowcostów jak i stansted, to i połączeń będzie mieć podobnie.

Marszałka można za to pokopać, ale pamiętając że jednak bydgoskie lotnisko leży ciut dalej od Warszawy.
        • von_bromberg Re: Będzie logo województwa na kadłubie Ryanaira 19.10.11, 14:02
          Panie Całbecki, za takie pieniądze mieszkańcy województwa oczekują nowych połączeń, a nie nalepki na kadłubie samolotu!
    • lukkaldn Będzie logo województwa na kadłubie Ryanaira 19.10.11, 14:59
      Prawda jest taka, ze marszalek i port lotniczy maja malutki wplyw na to jakie kierunki linie oferuja. Polski rynek lotniczy jest caly czas w powijakach, a Bydgoszcz nie jest atrakcyjnym kierunkiem, tymbardziej ze w odleglosci 150km sa dwa lotniska w duzo wiekszych, znanych i dobrze prosperujacych osrodkach. Gdansk i Poznan sa znane w Europie, o Bydgoszczy malo kto slyszal. Juz nie mowiac o Warszawie z otwierajacym sie lotniskiem w Modlinie. Czy naprawde ktos wierzy, ze Ryanair otworzyl by swoja baze w Bydgoszczy zamiast w 2milionowej stolicy kraju?! Nie ma sie co oburzac, takie sa fakty.

Mam pytanie do ludzi rzucajacych w komentarzach propozycje nowych kierunkow min. Paryz, Barcelona itp itd. Jak czesto korzystacie z uslug linii lotniczych? Cos mi sie wydaje, ze gora 2 razy w roku. Kazde nowe polaczenie musi byc biznesowo oplacalne i miec uzasadnienie! Nie mozna porownywac Bydgoszczy do miast podobnej wielkosci na zachodzie Europy, nie te standardy zarobkow zeby spoleczenstwo moglo sobie pozwolic na czeste podroze lotnicze. Realnie patrzac jedynie polaczenie do hubow we Frankfurcie albo Monachium mialoby sens. Niestety Ryanair do zadnych z tych miast nie lata (Frankfurt-Hahn jest 130km od glownego lotniska we Frankfurcie).
      • mrbydg Re: Będzie logo województwa na kadłubie Ryanaira 19.10.11, 15:32
        Wiesz ilu polaków pracuje w Francji? W Paryżu i okolicach? Gdyby z naszego portu było połączenie do Paryża np 3 razy w tygodniu, myślę że miało by dobre obłożenie.

A wiesz że np 80% osób latających do Londynu, Birmingham, czy Dublina to robotnicy emigranci?

Chyba 2 lata temu SAS chciał za 5mln zł otowrzyć biznesowe połączenie do Skandynawii. Cos jak LOT lata do Londynu itp. Marszałek położył na to laskę, bo to za duży prestiż dla Bydgoszczy. On woli żeby jakaś "Wilga" latała w kratkę do Warszawy, gdzie pociaiem dojedziemy w 3,5h z Bydgoszczy i 2,5h z Torunia.

Oto cała polityka łysola Całbeckiego
        • lukkaldn Re: Będzie logo województwa na kadłubie Ryanaira 19.10.11, 16:10
          Oczywiscie, ze polaczenia na wyspy sa przede wszystkim dla emigrantow i ich rodzin bo niestety to nawet wiecej niz 80% ludzi, ktorzy zainteresowani sa lotem do Bydgoszczy. Sam mieszkam w Londynie, latam do kraju przynajmniej raz na 2 miesiace i widze kto siedzi w samolocie. Stad tez wiem, ze poza Polakami malo kto slyszal o Bydgoszczy na zachodzie. Podobnie byloby z lotami do Francji. Ryanair jest prywatnym biznesem, ktory nie zostal stworzony po to by wozic polskich imigrantow. Umowmy sie, ze nie jest to najatrakcyjniejszsa grupa docelowa dla przewoznikow :)

Gdyby SAS'owi naprawde by zalezalo to polaczenie by otworzyl, nie sadzisz? Jesli w gre wchodzi profit i staly biznes malo znaczacy marszalek nie stoi na przeszkodzie. Musieli sie wycofac bo oferuja juz kilka polaczen z Gdanska, ktory jest naturalnie bardziej "zblizony" do Skandynawii. Ile Skandynawskich firm operuje w Bydgoszczy albo Toruniu? W regionie nie ma nawet IKEI. Poza tym polaczenia lotnicze nie stanowia o "prestizu" miasta tylko o jego kondycji gospodarczej i ekonomicznej. Dlatego do Wawy lata "Wilga" bo nie ma zapotrzebowania, zeby latalo cos wiekszego.

Trzeba przestac traktowac lotnisko jak peron we Wloszczowej, ambicjonalnie i na wyrost. Narazie region nie ma szans w konkurencji z Warszawa, Poznaniem czy Gdanskiem. Tylko wraz z rozwojem gospodarczym i wzrostem popytu pojawia sie nowe kierunki. Marszalek ani tu nie pomoze ani nie zaszkodzi. To wladze Bydgoszczy posrednio maja wiecej do zrobienia. Moze jakies wieksze sukcesy w przyciaganiu inwestorow? Moze jakies fabryki, zaklady produkcyjne a nie tylko centra handlowe? Ulgi dla przedsiebiorcow? Mniejsza biurokracja?
    • poczuj_roznice kosmodrom biedaszkowo 19.10.11, 16:56
      jak bedziecie mieli za co, to twórzcie sobie nawet połaczenia z Marsem.
      Na razie ktos opłaca wasze fanaberie, a wiecznie skrzywdzeni i tak mądruja sie na wydawanie cudzych pieniedzy.
      I jeszcze do Torunia z tacą przyszliście, po datki na ten wielki erport biedaszkowo.
      • mrbydg Re: kosmodrom biedaszkowo 19.10.11, 17:51
        Za czyją kasę marszałek kupił parowóz i kilka starych wagonów i będzie remontował linię do Brodnicy przez Golub-Dobrzyń żeby ludzie z Torunia mogli sobie w weekend skoczyć na wycieczkę?? Czy hala sportowa nie ma dofinansowania marszałka? Czy biedacy w Twoim mieście nie chcą darmowej A1 zbudowanej za gigantyczne pieniądze?
        Gdyby nie Bydgoszcz w Toruniu było by 30% bezrobocie jak w Grudziądzu.
        Codziennie 20.000 osób z toruniewa jeździ do Bydgoszczy za chlebem.
        Gdyby nie stronniczy marszałek bylibyście dziurą znaną tylko z Radia Maryja.
        Już ci kiedyś pajacu pisałem: Póki Całbecki jest marszałkiem starajcie się o dotacje na metro, tor F1, stadion piłkarski, elektrownie atomową, KDP, port lotniczy, itp.

Waszych chorych ambicji nic nie zatrzyma koleżko z 200.000 miasteczka.
        • poczuj_roznice Re: kosmodrom biedaszkowo 19.10.11, 18:02
          minimum 30 000. Minimum.
          wprost wysr... się bez was nie mozemy.
        • poczuj_roznice Re: kosmodrom biedaszkowo 19.10.11, 18:05
          tylko przypomnij mi, spod jakiego nicka pisałeś o tych torach F1, bo czasem na nadązam za twoimi kolejnymi wcieleniam
          • mrbydg Re: kosmodrom biedaszkowo 19.10.11, 20:25
            Chłopie.
            Pisałem z różnych nicków, ale to nie ma żadnego znaczenia.

Teraz piszę mrbydg żebyś wiedział że jestem z Bydgoszczy.

Powtórzę Ci jeszcze raz. Ja muszę się dokładać do parowozu, zabytkowych wagoników i remontu trasy od Kowalewa Pomorskiego przez Golub do Brodnicy, więc czemu Ty nie możesz się dołożyć do Portu Lotniczego? Skoro marszałek Całbecki ma większość udziałów i swojego prezesa na stanowisku, to chyba naturalne jest że za to płaci.
            A co do F1, metra itp, to czy Zielona Góra zachowuje się tak jak Toruń??
            Nie możesz logicznie uwierzyć że motorem napędowym województwa była, jest i będzie Bydgoszcz? Teraz się rozgrywa batalia, czy budować metropolię z Toruniem czy nie? Jak myślisz kto naciska żeby budować z Toruniem?

Żebyś tylko za 10-20lat bzdur nie pisał że Bydgoszcz chciała. Bo nie chce, i mieszkańcy również.
            • poczuj_roznice Re: kosmodrom biedaszkowo 20.10.11, 10:55
              no wiem, że pisałeś z róznych nicków, ale przypomnij z jakiego, bo chciałbym wiedzieć z którym przelogowanym idiota ma do czynienia.

I zrozum, że tak jak ty dokładasz do wagoników (z kasy województwa) tak samo dokładam ja.
              I tak samo jak ty, dokładam do lotniska, z kasy wojewódzkiej.
              Ale nie zycze sobie, by Toruń z kasy miejeskiej sponsorował wasz badziew, bo z kasy bydgoskiego ratusza jakos nie dostaliśmy 2,5 mln na nasze wydatki.
              • mrbydg Re: kosmodrom biedaszkowo 20.10.11, 12:39
                To trzeba było wybrać inne władze miasta na wyborach.
                Było nie głosować na Michała Zaleskiego.
                Widocznie idioci z Torunia wybrali takie władze które szastaja kasą.
                To już twój problem a nie mój. Ja o te pieniądze nie prosiłem.
                Więc skoro sobie nie życzysz żeby Toruń dokładał, to idz pod urząd miasta Torunia z transparentem i megafonem i pokaż swoją furię urzędnikom! I powiedz im że się nie zgadzasz.

To wszystko co mam do powiedzenia.

Pa!
                • maly_rzadzi_wiekszym Re: kosmodrom biedaszkowo 20.10.11, 13:20
                  No dobrze przelogowańcu napisałeś- trzeba było nie głosować.
                  A teraz jak będziecie mieli swoje żale, wiecznie nienazarci i poszkodowani, to tez przypomnij sobie - trzeba było nie głosować. I jak dalej bedzie się krzywda działa, to wez ten megafon i transparent i leć pod urzad wykrzyczeć sie.
                  Idiociz Torunia glosują na Zaleskiego, a idioci z bydgoszczy na PO.
                  I to jest wasz problem a nie nasz.
            • maly_rzadzi_wiekszym Re: kosmodrom biedaszkowo 20.10.11, 13:02
              > Pisałem z różnych nicków, ale to nie ma żadnego znaczenia.

hehe klasyka bydgoskiego multi-nickowca Sam się pogubił co komu pisal spod jakiej pacynki.
              • mrbydg [...] 20.10.11, 13:13
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka