Dodaj do ulubionych

Rok Leona Wyczółkowskiego

• ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 07.04.12, 09:56
      "Dzieła Wielkiejnocy" - piękny, potrzebny materiał pani Hanny Walenczykowskiej w Expresie Bydgoskim /6 IV - Wielki Piątek/.
      Leon Wyczółkowski należne zauważony.
      Serdecznie dziękuję.
      Radości Zmartwychwstałego Pana naszego, Jezusa Chrystusa,
      AA
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 07.04.12, 19:02
      No proszę! Na Placu Poznańskim /może jeszcze gdzieś?/ bilbord "Wyczół się na sztukę" /jeśli dobrze zapamiętałem?/. Ładny artystyczny wyraz w Roku Leona Wyczółkowskiego.
      Szkoda tylko /od początku/, że nie wiadomo, iż ów Rok dotyczy naszego miasta, a artystyczny bilbord niewiele mówi - trzeba refleksji, a o to w czasie jazdy samochodem trudno.
      Ciekawy jestem ile za to można by umieścić logo Roku na pojazdach komunikacji miejskiej, lub na przygotowanych do ekspozycji słupach wzdłuż: Gdańskiej, Focha, ...?
      Oczywiście cieszę się z tego akcentu, lecz pragnę, aby Leon Wyczółkowski zagościł w tym roku w świadomości rzesz bydgoszczan, a nie tylko u "koneserów" i zleceniobiorców.
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      AA
      • violavip Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 07.04.12, 20:09
        Witam Panie Andrzeju : ))
        "Wyczół się na sztukę" -nie widziałam ,ale podoba mi się ! Jutro jak z rodzinką będę zmierzać
        w kierunku diabelskiego młyna to się rozejrzę.Zadziwiające jest to ile prowadząc samochód zauważamy reklam - tak mimochodem.Moim zdaniem jednak rok "Wyczóła" jest mało propagowany w mieście.Będzie lato,zrobi się ciepło czy wtedy na Wyspie Młynskiej nie można by wyeksponować jego twórczości?Ludzie by sobie chodzili ,odpoczyali,pili piwko,kawkę ...i oglądali,dyskutowali,to byłaby prawdziwa frajda.
        Wszystkiego dobrego w Wielkanoc : ))
        • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 07.04.12, 20:19
          Miła Pani.
          Serdeczności, nie tylko na Święta Zmartwychwstania Pańskiego.
          AA
      • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 14.04.12, 18:08
        I po RLW na Placu Poznańskim. Rok Wyczóła trwał na bilbordzie kilka dni, może kilkanaście?
        Od dzisiaj "Polska na rowery". Parę groszy wpadło kilku osobom, i załatwione.
        Przypominam, Rok Leona Wyczółkowskiego to AD 2012 /od 1 I do 31 XII/.
        ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
        AA
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 08.04.12, 17:45
      8 kwietnia 1937 roku, 75. lat temu, miasto nasze - Bydgoszcz ukochana - otrzymało dar wyjątkowy. Z woli Leona Wyczółkowskiego, żona Mistrza przekazała miastu ogromne zbiory malarstwa męża.
      To jedna z przyczyn ustanowienia przez bydgoską Radę Miasta, AD 2012, Rokiem Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy.
      Opinię na temat "obchodów" każdy z nas ma zapewne swoją?
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ, a w tym roku "WYCZÓŁ".
      AA
      • violavip Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 08.04.12, 20:25
        No właśnie ,chciałabym część tych ogromnych zbiorów zobaczyć wyeksponowanych na Wyspie w jakiś pogodny letni weekend.Oczywiście nie w oryginałach : )))).
        • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 08.04.12, 21:13
          Pani Violu, proszę zerknąć na wpis "johano" z 24 II, godz 19.45, z rzuceniem okiem na link dotyczący Grodziska Mazowieckiego.
          Jaka nasuwa się refleksja o Bydgoszczy z ambicjami metropolitalnymi?
          "..ale zawsze wiem, co to jest nadzieja." /SP/
          ŁĄCZY NAS...
          Siły Ducha oraz radości, AA.
          • violavip Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 09.04.12, 14:01
            No właśnie (przykład johano) niewielkim wysiłkiem a pomysłowo i pięknie.Chcę wierzyć,że u nas też można ,pod warunkiem ,że komuś zależy.Czy zależy to już inna kwestia.Faktycznie tylko nadzieja została tym co Bydgoszcz kochają : ))))
            Serdeczności : ))
            • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 09.04.12, 22:49
              No właśnie, trzeba mieć "duszę", czego życzę Inicjatorowi przedsięwzięcia, Decydentom, Koordynatorowi, Komitetowi obchodów, Wykonawcom. Salon to całą gębą, ale czy zasługuje na to miano?
              Bydgoszcz - smutne miasto?
              Za dwa dni 160. urodziny Wyczóła.
              AA
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 08.04.12, 19:56
      Dzisiaj, w tvb, po 18.oo, program pani Guźleckiej z należnym akcentem na Mistrza Leona.
      Cieszyło, AA.
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 11.04.12, 09:04
      Dzisiaj 160.urodziny Leona Wyczółkowskiego!
      Piękna inicjatywa, demokratyczna decyzja bydgoskiej Rady Miasta - AD 2012, w Bydgoszczy, Rokiem Leona Wyczółkowskiego.
      Zaraz wychodzę na urodziny. Ciekawe, jak moje miasto świętuje?
      Kwiaty, chorągiewki, plakaty - logo na słupach reklamowych, na lampach ulicznych, na obiektach Muzeum Leona Wyczółkowskiego, na miejskich obiektach kultury, w mediach,.., reprodukcje dzieł Mistrza - szczególnie w salonie miasta, na Starym Rynku,... ?
      Mistrzu Leonie, wszystkiego dobrego, czuj się dobrze w Bydgoszczy, otwieraj nam oczy na kulturę, twórczość, na wrażliwość, na metropolitalność.
      Dzisiaj nawet RM zwołuje specjalną sesję, ale na temat: "Jaka Metropolia". Jaka, jaka? Czy oparta o cywilizacyjne normy, czy tylko dla bożka współczesności, jakim jest egoizm, ekonomia?
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      Andrzej Adamski
      • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 11.04.12, 14:21
        Od łażenia bolą nogi. Słupy oświetleniowe na Focha udekorowane - TESCO, rośliny cebulowe, 3.99, na muzeum delikatne pajęczyny, bydgoski salon - Stary Rynek - z wyszlifowanym traktem między Mostową, a Batorego, media, instytucje kulturalne miasta - nie zauważyłem. Tylko na Wyspie i obok Katedry ptaki śpiewają jak w Gościeradzu.
        Specjalna sesja RM - "jaka metropolia" - pachniała prawdziwym salonem, z ozdobą bydgoskiej kultury, panią MM. Sesję otworzył Przewodniczący RM - Inicjator Roku, który na początku zaznaczył, że spotykamy się w Roku Leona Wyczółkowskiego przytaczając garść ważnych informacji z życiorysu Mistrza. Nie zauważyłem, że wspomniał o przypadającej dzisiaj 160. rocznicy urodzin Patrona /może zgapiłem?/, ale inne informacje były ciekawe.
        Tyle z urodzin. Jak na Bydgoszcz...?
        Niech każdy pobudzi refleksję.
        ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
        Andrzej Adamski
        • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 11.04.12, 14:47
          Jeszcze jedno.
          Właśnie przed chwilą, dowiedziałem się od dzisiejszego Solenizanta /jest dumny, że urodził się w dniu 11 IV - jak Mistrz Leon/, iż w związku z Rokiem Wyczóła powiesił, w głównym miejscu mieszkania, reprodukcję obrazu Mistrza - rybak.
          Pięknie Zdzisławie szanowny. Wszystkiego dobrego z okazji urodzin.
          Andrzej
        • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 29.04.12, 22:04
          Już dawno zdjęto z latarń - Focha, ... - "rośliny cebulowe TESCO", i specjalne uchwyty na słupach nie są wykorzystane.
          Szkoda, że Leon Wyczółkowski nie zasługuje na piękną miejską ekspozycję, która by nadała odświętnego wyrazu miastu, a szczególnie zapadłaby w świadomość rzeszy, nie tylko, bydgoszczan.
          ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
          AA
          • johano Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 07.05.12, 13:27
            Ma Pan rację,brak odświętnego wyglądu miasta przez dłuższy czas.Osoby przybywające do miasta nie widzą nic wyrazistego.Wcześniej wspomniałem o podobnym jubileuszu przyjaciela Leona Wyczółkowskiego w Grodzisku Maz.Akcenty pozostały do dzisiaj,proszę spojrzec tutaj
            www.youtube.com/watch?v=9UB_YfSco9M
            Proszę zapoznac się również z ostatnim numerem Przewodnka Katolickiego.
            • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 07.05.12, 14:57
              Dziękuję za kawałeczek normalności.
              Radość miesza się z bydgoskim smutkiem. Ciągle mówią, że się rozkręci.
              Trochę widać, ale mam przeczucie, że Bydgoszcz zmarnuje tą piękną inicjatywę?
              Serdeczności, AA.
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 12.04.12, 15:47
      Dzisiejsze miłe doznania. Na Wyspie Młyńskiej nie tylko śpiewają ptaki. Jest baner Roku Leona Wyczółkowskiego - budowla Muzeum Sztuki Współczesnej.
      W Zespole Szkół nr. 1, na Nakielskiej, godny odnotowania akcent ku uszanowaniu Mistrza - Patrona Bydgoszczy w AD 2012.
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      AA
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 15.04.12, 23:08
      12 IV br, bydgoska GW - słusznie - gani Wybrańców za Rok Leona Wyczółkowskiego.
      Mam jednak pytanie. Jaka jest przeszkoda, aby gazeta umieściła w swej winiecie logo Roku?
      Przecież ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ i nic co bydgoskie nie powinno być obce.
      AA
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 18.04.12, 20:19
      Pięknie zaznaczono Rok Leona Wyczółkowskiego na listowniku TMMB, szczególnie dlatego pięknie, gdyż zaznaczono, że dotyczy Bydgoszczy.
      Przydałby się także ślad - logo Roku - w witrynie sklepu TMMB przy ul Długiej. A może oczekuję zbyt wiele?
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      AA
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 19.04.12, 14:59
      Dzisiaj powziąłem miłą wiadomość. Ważni goście dumy Bydgoszczy - PESA - otrzymują w AD 2012 upominek w postaci dobrej jakości kopii z twórczością Leona Wyczółkowskiego.
      No proszę.
      Szkoda tylko, że ta piękna inicjatywa z takim trudem przebija się do rzesz bydgoszczan i naszych gości.
      AA
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 19.04.12, 22:08
      W witrynie Informacji Turystycznej /Batorego-Niedźwiedzia/ wielkie logo Roku - nareszcie jakiś okazały ślad w salonie - Stary Rynek.
      Także akcent Roku na wielkim ekranie - Plac Teatralny.
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      AA
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 21.04.12, 13:06
      Jak widać w mieście, Rok Wyczóła rozkręca się. Trochę ociężale, niegospodarnie, trochę jakby udekorować choinkę Bożonarodzeniową w połowie świąt, ale cieszmy się.
      Może otarcie się o Mistrza, Patrona AD 2012, przyczyni się do łyknięcia jeszcze odrobiny kultury, w nas, w nas wszystkich.
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      AA
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 23.04.12, 14:17
      Piękny "Korowód Mistrza Leona" w poszukiwaniu "zagubionego" miejsca na pomnik Mistrza dotarł na Wyspę Młyńską. Młodzież z "Plastyka", wśród śpiewów i ładnych okrzyków, ubogacając informacjami, rekwizytami, strojami, przeszła ze szkoły, przez bwa i Stary Rynek - na rynku miły gest inicjatora Roku, Przewodniczącego RM /drobniutka moja cząstka spontanicznego wkładu/ - do domu Wyczóła na wyspie, gdzie odczytano piękny list do władzy Muzeum i ustawiono, pod wierzbą płaczącą, popiersie Mistrza.
      Wszystko wypadło pięknie i okazale. Oby inicjatywa młodych z Plastyka mogła stać się rzeczywistością?
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      AA
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 24.04.12, 21:33
      Dzisiaj, kolejny raz, 160.urodziny Patrona AD 2012 /kalendarze/. Miałem przyjemność spotkać w mieście Panią Franciszkę Wyczółkowską spacerującą, w dobrym towarzystwie - szczególnie Jej męża Mistrza Leona. Pozwoliłem sobie podziękować Szanownej Pani za wspaniały dar dla Bydgoszczy. Sądzę, że uczyniłem to w imieniu nie tylko swoim.
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      AA
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 25.04.12, 20:31
      Dzisiaj ważny dzień. Koordynator Roku w Polskim Radio - program II - o Roku Wyczóła, szczególnie o wystawie "Wokół daru Franciszki i Leona Wyczółkowskich".
      Wystawa piękna, wydarzenie ładne, trochę salonowej hipokryzji Mówców, ale - jak mówią - Rok się rozkręca. Mają być książki, plakaty na autobusach, więcej wystaw,.. .
      Jest nadzieja. Oby piękna inicjatywa przyniosła owoce w nas.
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      AA
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 27.04.12, 21:58
      "Patronat medialny" Roku Mistrza Leona - bardzo ciekawe patronowanie?
      AA
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 10.05.12, 13:34
      Ratusz "wyczyszczono" ze śladów Wyczóła - mówi się, że chwilowo.
      Jaka będzie to chwila?
      AA
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 11.05.12, 20:08
      !0 V AD 2012, piękna inicjatywa, podjęcie uchwał przez Radę MIASTA, piękny obiekt kultury MIEJSKIE Centrum Kultury. Wspaniałe wydarzenie - medale Jerzego Sulimy-Kamińskiego. Wielkie audytorium, piękne laudacje, zasłużone wyróżnienia. Nawet kilkakrotnie na ekranie bydgoska IKONA.Tyle radości!
      Rozglądając się troszeczkę posmutniałem - ani śladu o Patronie roku w MIEŚCIE w najważniejszej MIEJSKIEJ instytucji. Może coś zgapiłem?
      Dowiedziałem się /z życzliwością/, że "tylko" się psocę. Może racja? Lubię takie rozmowy. Poglądy młodych, do tego Wielkich, są o wiele ważniejsze. Dobrze, że jest pokora!
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      AA
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 12.05.12, 19:14
      Ładne dywany kwiatowe dla Leona Wyczółkowskiego.
      AA
      • semeon Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 12.05.12, 23:06
        Proszę zajrzeć na stronę - link poniżej.

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/
        • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 12.05.12, 23:51
          Pozdrawiam bardzo serdecznie. Piękne fotografie - dla wspaniałego Patrona AD 2012.
          Uszanowanie, AA.
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 14.05.12, 20:22
      Podczas bardzo interesującej rozmowy z panem Michałem Kubiakiem dowiedziałem się, że Artysta dysponuje projektem rzeźby Wyczóła przy sztaludze. Młodzież "Plastyka" znalazła miejsce na pomnik. Może wszystkie zainteresowane strony uniosą się ponad i upamiętnią Rok Leona Wyczółkowskiego piękną pamiątką? Bydgoszczanie dorzucą parę groszy dla Mistrza.
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      AA
      P.S.
      Na Placu Teatralnym nowy spot Roku.
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 15.05.12, 20:13
      31 V br, uroczyste posiedzenie Honorowego Komitetu obchodów Roku Leona Wyczółkowskiego.
      Wszystkiego dobrego dla "elity", dzięki której Bydgoszczanie i Goście "tłumnie", z masową bydgoską świadomością radują się z Patrona roku.
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      AA
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 16.05.12, 14:05
      Ładne akcenty Roku w szkole przy ul. Kruszwickiej.
      AA
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 20.05.12, 23:20
      Ładne dotknięcie Roku w dzisiejszym Przewodniku Katolickim.
      AA
      • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 21.05.12, 20:50
        Zapomniałem odnotować PK nr 18 -Opowieść o pewnym darze.
        Pięknie panie Adamie.
        AA
    • sto100 Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 23.05.12, 14:54
      Rok się rozkręca, wystawa w Brodnickim muzeum. Ale z tym łączeniem Bydgoszczą to jeszcze wolniej. Zauważacie Toruń, a reszta?
      • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 24.05.12, 22:58
        Pozdrawiam. Dzięki za dobre wieści.
        AA
        P.S.
        Nie łączę Bydgoszczą, lecz Bydgoszcz łączy bydgoszczan.
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 24.05.12, 22:56
      Dzisiaj ważny dzień - Dzień Samorządu Terytorialnego. W MCK odbyło się ładne spotkanie, ważni Goście, wyróżnienia - większość uzasadnionych - dużo mądrych, dobrych słów, i wiele kultury - Wyczół, jazz, poezja, a także coś dla podniebienia. Prawdziwie mocny akcent Roku Leona Wyczółkowskiego.
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      AA
    • ababyd Re: Rok Leona Wyczółkowskiego 28.05.12, 15:46
      Bardzo interesująca konferencja - Wyczółkowski inaczej - w najszacowniejszej sali Ratusza, wśród obecnych Wojewoda Kuj-Pom, Przewodniczący RM Bydgoszczy, wielki trud TMMB, bardzo interesujące wystąpienia, prezentacje, archiwalny film, kawka i łakocie. Pięknie. Tylko frekwencja! Oprócz prelegentów, organizatorów, wymienionych Gości, redaktorów, ... .
      Szkoda mówić, choć w podsumowaniu usłyszeliśmy, ze konferencja spełniła oczekiwanie organizatorów! Jedna osoba przybiegła po wiadomościach w radio PiK.
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      AA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka