dziewczynka.z.zapalkami1 06.01.12, 13:40 Skad wiemy,ze bylo ich trzech i ze to byli krolowie? I jakich panstw to byli krolowie? I ze szli za gwiazda i ze gwiazda byla... I ze doszli? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
naubyd Re: Swieto Trzech Kroli 06.01.12, 13:45 królowie nie chodzili za gwiazdami. Pilnowali swoich królestw by im rodzinka nie zajęła tronu. Raczej to mogli być mędrcy. Ci jak wiadomo głównie zajmują sie myśleniem więc mają dużo czasu. :)))) Imiona nadano im stosunkowo niedawno i wybrano takie by kojarzyły się z trzema ówczesnymi państwami. Reszta to kwestia wiary jak niepokalane poczęcie. Tak jakby kurde normalne poczęcie było pokalane Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka.z.zapalkami1 Re: Swieto Trzech Kroli 06.01.12, 17:59 jesli to byli medrcy i byli pokalani mysleniem to moze dlatego poszli za betlejemska gwiazda, zwana kometa;niepokalani na pewno by sie z miejsca nie ruszyli... Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Swieto Trzech Kroli 06.01.12, 18:20 Jesteś jeszcze "dziewczynką", i masz prawo wiele nie wiedzieć. Wszystko przed Tobą. Chciej być mądra. Jeśli chcesz liznąć trochę wiedzy na ten temat, a lubisz czerpać z tej "maszyny", zerknij na FRONDĘ. Dzisiaj Święto Objawienia Pańskiego. Wszystkiego dobrego, Andrzej Adamski. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Swieto Trzech Kroli 07.01.12, 00:09 Panie Andrzeju. Przecież pan wie, ze te pisma to niczym nieudokumentowane opowiaski dla maluczkich. Chce pan w to wierzyć proszę bardzo, ale niech panie pisze do nas takby ci którzy w to nie wierzą byli głupcami nieumiejącymi czytać i rozumieć. Co innego proszę pana czytać i rozumieć a co innego czytać i uwierzyć w to co niemożliwe ale napisane i zalecane. Ciekaw jestem pana zdania na temat WOŚP Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Swieto Trzech Kroli 07.01.12, 19:51 WOŚP, jest w tym TAKŻE coś dobrego, ale... - wolę wspierać, jak to ktoś ładnie powiedział, Wielką Orkiestrę Codziennej Pomocy. Zachęcam do wczytania się w pogląd Warzechy na ten temat. Z sympatią, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka.z.zapalkami1 Re: Swieto Trzech Kroli 07.01.12, 16:35 ababyd napisał: > Chciej być mądra. Jeśli chcesz liznąć trochę wiedzy na ten temat, a lubis > z czerpać z tej "maszyny", zerknij na FRONDĘ. Ja przeczytalam cala biblie,tzn.stary i nowy testament,i dlatego mam taki poglad jaki mam. Stary Testament to poprostu krwawa opowiesc o niesprawiedliwym i okrutnym Bogu, straszliwych wojnach,masakrach ludnosci,zdradach,postepie,dzieciobojstwach,ojcobojstwach... Nowy Testament to bajeczka pelna sprzecznosci napisana kilkadziesiat lat po smierci Chrystusa. Gdybys "polizal" tej literatury to bys "chcial byc madry"... Ty jednak wolisz lizac utopie i ulude,banialuki i bzdety. Pewnie odpiszesz mi,ze trzeba "wlasciwie" czytac i interpretowac te literature,bo to,co jest napisane,to pzrzypowiesci i trzeba miec wiare,zeby poczuc smak lizania. A FRONDA jest dla Ciebie krynica madrosci i wiary? Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Swieto Trzech Kroli 07.01.12, 19:56 "dziewczynko", podtrzymuję - masz wiele czasu przed sobą. Chciej być mądra, a zapewne uda się Tobie dojrzeć, czego oczywiście życzę Tobie z całego serca. Przytul tymczasem laleczkę i wyzbądź się przywar starych ludzi, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
violavip Re: Swieto Trzech Kroli 06.01.12, 18:56 Te pytania dla wierzącego nie są takie istotne :) Odpowiedz Link Zgłoś
semeon Re: Swieto Trzech Kroli 06.01.12, 23:27 Jak cała religia tak jest i z tym mitem. To kwestia wiary, a nie faktów. Już starożytni mędrcy, a może nawet owi magowie, twierdzili, że rozum jest wrogiem wiary. dziwnabydgoszcz.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
johny.byd Oddajecie cześć Szatanowi! 07.01.12, 10:41 1. Nie byli to królowie tylko astrolodzy. 2. "Gwiazda" która prowadziła astrologów nie pojawiła się za sprawą Boga tylko Szatana. Dlatego gwiazda najpierw zaprowadziła ich do Heroda, który chciał zabić Jezusa. To był w sumie zamysł Szatana aby zgładzić potomka Dawida, który miał objąć władzę w przyszłym Królestwie Bożym. Ale we śnie astrolodzy otrzymali ostrzeżenie od Boga, aby nie wracali do Heroda i nie wyjawili mu gdzie narodził się Jezus. Kiedy Herod się o tym dowiedział kazał zabić wszystkich chłopców do lat 2. Nie wiem co tu świętować. Lepiej poczytajcie Biblię. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny22 Re: Oddajecie cześć Szatanowi! 07.01.12, 11:00 Według rzetelnych przekazów historycznych Herod Wielki zmarł 4 lata przed datą uznawana za narodziny Chrystusa. Możesz o tym poczytać, między innymi w książce profesora Krawczuka pt. "Herod Wielki". Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Oddajecie cześć Szatanowi! 07.01.12, 20:06 Pozdrowienia dla profesora Krawczuka, Kosidowskiego i innych "szpeców" AA Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Oddajecie cześć Szatanowi! 07.01.12, 20:03 Świętujemy Objawienie Pańskie. AA Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Swieto Trzech Kroli 07.01.12, 20:01 A ja wolę wołać za JPII, że "wiara i rozum są jak dwa skrzydła.." Szanowny, mądry "semeon", co proponujesz, w czym widzisz sens, co daje Tobie nadzieję, jaki masz cel,.. ? Ja, ostatnio, każdego dnia, utwierdzam się przy swoim, tzn przy Bogu, w Trójcy, Jedynym. Z powagą oraz z serdecznością, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
semeon Re: Swieto Trzech Kroli 08.01.12, 00:28 ...co proponujesz, w czym widzisz sens... Gdybym potrafił odpowiedzieć na takie pytania i do tego potrafił to ująć w paru zdaniach, zapewne byłbym bardzo mądry. Niestety nie potrafię. A po drugie to na forum raczej dotykamy takich tematów niż poważnie o nich dyskutujemy. Dodatkowo na tym forum możemy się zetknąć z ludźmi o różnych wrażliwościach i poglądach. Coraz częściej zamiast normalnej dyskusji spotykamy się, zamiast odpowiedzi lub chociaż jej próby, z agresją i obrażaniem tych, którzy maja inne zdanie lub poglądy. Jak napisał G.G Marquez w "Stu latach samotności" - nigdy nie mogłem zrozumieć sensu sporu ludzi o tych samych poglądach. Dlatego też sztuką samą w sobie jest umiejętność dyskutowania, także na forum. Niestety jej jakość jest coraz niższa, a coraz więcej osobowości znika lub przynajmniej czasowo znika z forum. Jednak wracając do zadanego pytania dodam tylko, że kilkanaście lat temu podejmowałem próby dyskusji na ten temat. Pisałem długie i skomplikowane posty, głównie na pl.soc. religia, jednak rzadko przynosiło mi to, chociażby minimalną, satysfakcję dlatego zaniechałem tego. Tematy religijne są trudne, wymagają od rozmówców może nawet nie tyle wiedzy i wykształcenia co dużo dobrej woli i chęci zrozumienia oraz tolerancji dla cudzych przekonań, ale tolerancji rzeczywistych, a nie deklarowanych. Jak pięknie można dyskutować o religii najlepiej świadczą dwie rozmowy, które prowadzili bohaterowie powieści Johna Steinbecka "Na wschód od Edenu" - Adam Trask - Amerykanin niemieckiego pochodzenia, Chińczyk Lee i Irlandczyk Samuel, /nie pamiętam już nazwiska/. Dwukrotnie dyskutują oni o przypowieści o Kainie i Ablu. Pierwszy raz, gdy szukają imion dla dzieci Adama, a drugi raz, gdy Samuel żegna się z przyjaciółmi. Sposób w jaki to czynią /chociaż to tylko literacka fikcja/ zasługuje na najwyższy szacunek, natomiast wyciągane wnioski są wręcz zaskakujące. Gdybym tak to potrafił ując jak uczynił to ów pisarz to chętnie bym podyskutował. Niestety mój język nie jest taki giętki /Słowacki/ i nie potrafi powiedzieć tego co pomyśli głowa. dziwnabydgoszcz.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Swieto Trzech Kroli 08.01.12, 09:11 Wielki szacunek za te refleksje. Są mądre, potrzebne, a najważniejsze, że czytane słowa. Nie zniechęcaj się - gdzie podzielisz się sobą? Oczywiście, to nie miejsce na głębokie i długie dyskusje, ale, uwierz, można znaleźć takie miejsca, gdzie - jak piszesz - pięknie można dyskutować, i to w Bydgoszczy. Zachęcam do zaryzykowania. "..co proponujesz, w czym widzisz sens...", ja w każdej chwili - Twa refleksja jest tego dowodem - utwierdzam się, widzę sens, pokładam nadzieję, proponuję,.., to samo - to recepta na normalność moją, Twoją, Bydgoszczy, Ojczyzny naszej,.., świata. Dobrej niedzieli, pamiątki Zmartwychwstania. Z wdzięcznością i szacunkiem, AA. P.S. Popatrz. Nie byłoby Twych, potrzebnych, refleksji, gdyby nie inicjator tego wątku. Dzięki, także Jemu, choć wywołał z innych pobudek. Odpowiedz Link Zgłoś