mizantropka65 30.09.26, 11:43 "cała trójka kobiet", czy "trzy kobiety" ? Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mizantropka65 Re: Poprawna forma to: 30.09.26, 12:15 Cha, cha, cha, jakie to dowcipne! Wewnętrznie potargało mi jelita. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: Poprawna forma to: 30.09.26, 11:48 Trzy kobiety siedzą przy stoliku. Cała trójka kobiet siedzi przy stoliku. Ja nie mam wątpliwości, że pierwsza jest OK. Ale od kiedy osoba studencka jest OK to co do drugiej wersji się nie wypowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Poprawna forma to: 30.09.26, 11:51 a nie trzy osoby kobiece? Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Poprawna forma to: 30.09.26, 11:54 trzy kobiety siedza przy stoliku ale np - cala trojka zamowila to samo tez jest poprawne Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: Poprawna forma to: 30.09.26, 12:03 tt-tka napisała: > > trzy kobiety siedza przy stoliku > > ale np - cala trojka zamowila to samo tez jest poprawne > No jako kontynuacja wypowiedzi ok, ale raczej bez słowa "kobiety". Ale "cała trójka kobiet zamówiła to samo" jakoś niezgrabnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: Poprawna forma to: 30.09.26, 12:13 >>>ale np - cala trojka zamowila to samo tez jest poprawne do dziś uważałam (tak mnie kiedyś uczyli), że "trójka" odnosi się do towarzystwa mieszanego, czyli np. dwóch kobiet i jednego mężczyzny. Ale, AI napisało tak jak ty więc zgłupiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Poprawna forma to: 30.09.26, 12:40 Trzy kobiety usiadły przy stoliku i cała trójka zamówiła whisky. Cała trójka kobiet jest niepoprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: Poprawna forma to: 30.09.26, 12:59 Też mi się tak wydaje, a AI na to: "Tak, forma „cała trójka kobiet” jest w pełni poprawna i bardzo naturalna w języku polskim. Oto dlaczego ta konstrukcja jest prawidłowa: • Liczebnik zbiorowy: Słowo „trójka” to liczebnik zbiorowy (rzeczownikowy). Używamy go bardzo często w odniesieniu do grup osób, zwłaszcza gdy mówimy o ludziach różnej płci (np. trójka dzieci) lub właśnie o grupach jednorodnych w języku potocznym (np. trójka kobiet, trójka studentów). • Określenie „cała”: Przymiotnik „cała” doskonale łączy się z rzecząownikową formą „trójka” (rodzaj żeński: ta trójka -> cała trójka), podkreślając, że chodzi o wszystkie te osoby bez wyjątku." Ja zamiast "cała trójka kobiet" użyłabym "wszystkie trzy kobiety". Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Poprawna forma to: 30.09.26, 13:26 Ja nie przejmowałabym się specjalnie tym co rzecze AI. Ona i tak dopiero się uczy Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Poprawna forma to: 30.09.26, 13:24 Bo powtarzasz to samo. Ale przecież w innej konstrukcji może być poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: Poprawna forma to: 30.09.26, 11:55 kochamruskieileniwe napisała: > a nie > trzy osoby kobiece? ale moze one wcale nie sa kobiece? tylko takiej bardziej meskie? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Poprawna forma to: 30.09.26, 12:16 to sa przede wszystkim osoby. jeżeli kobiece, to raczej nie sa męskie. Ale licho wie. (muśzę za kazdym razem dodawać odpowiednie emotki? ) Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: Poprawna forma to: 30.09.26, 12:18 kochamruskieileniwe napisała: > to sa przede wszystkim osoby. jeżeli kobiece, to raczej nie sa męskie. > Ale licho wie. > (muśzę za kazdym razem dodawać odpowiednie emotki? ) no przeciez ja nie potraktowalam twojego wpisu powaznie czy musze dodawac emotki? a nie czekaj dodalam Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Poprawna forma to: 30.09.26, 12:19 Przy stoliku siedziały trzy kobiety. Przy stoliku obok siedziało trzech mężczyzn. Cała trójka kobiet zajęta byla jedzeniem, podczas gdy cala trójka mężczyzn pila piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Poprawna forma to: 30.09.26, 12:20 Może być niecała trojka? I poprawną forma to najczęściej NA temat, nie w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: Poprawna forma to: 30.09.26, 13:10 "cała trójka kobiet", to cytat z nowo wysłuchanego podcastu. Już pisałam, że to jakaś zmora, "dwójka" braci, "troje" dzieci, podczas gdy rodzeństwo jest różnej płci itd. Wyżej wkleiłam, co napisało AI. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Poprawna forma to: 30.09.26, 12:23 Albo inaczej. Rzy stoliku siedzialybtrzy kobiety. Cała trójka kobiet zajęta była jedzeniem - żadna kobieta nie zauważyła ze do stolika obok przysiadlo sie trzech mezczyzn. Cała trójka mężczyzn zajęła sie zamawianiem jedzenia i żaden z mężczyzn nie zauważył siedzących obok trzech kobiet.... Odpowiedz Link Zgłoś
lilia_tygrysia Re: Poprawna forma to: 30.09.26, 12:37 Poprawnie będzie "wszystkie trzy kobiety", "cała trójka" jest niezgrabna, niezależnie od tego, czy dodamy: kobiet, mężczyzn czy osób. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Poprawna forma to: 30.09.26, 12:40 Trzy kobiety ok. Trójka kobiet obleci w pewnych sytuacjach, np. trójka jako zwarta drużyna oddelegowana do wykonania zadania, w sporcie czy sadzeniu sałaty. Troje kobiet i troje mężczyzn to nowy koszmarek językowy. Odpowiedz Link Zgłoś