swiniopas6
01.03.12, 06:52
Za emigrancka sciepa:
Obejrzalem dzis na DVD po raz drugi. Zyd Hoffman nakrecil film dla Polakow i zaraz zostal ten film wybuczany jako gniot. Nieslusznie. W ogole to uwazam ze do lodzkiej filmowki nie nalezy dopuszczac Swinskich Ryjow, wprowadzic dla nich Numerus nullus czy tez Numerus clausus- odpowiednik przedwojennego getta lawkowego. Trzeba byc jednym z Naszych aby umiec zrealizowac sen, miec ten swing, szwung czy jak sie owa iskra boza nazywa. Zyd potrafi liczyc- potencjalnych widzow czyli pieniadze. Bohdan Poreba byl co jedynie polskim kmiotkiem i komunie zadnych kapitalow nie przysporzyl.
Do Cudu nad Wisla mam stosunek osobisty. Po prostu bym tych slow nie pisal tutaj gdyby moj wlasny Bat'ko, i269.photobucket.com/albums/jj51/swiniopas/Dad.jpg
nie wykazal sie przytomnoscia umyslu. Dragal oderwany od ksiazek jako jedna z pierwszych czworek Legii Akademickiej, wyszedl na front pod Warszawe. Targal z kolega skrzynia granatow do granatnika gdy wtem nagle, zza rzeki, zaczela ich ostrzeliwac z karabinu maszynowego bolszewicka taczanka. Kolega wskoczyl do jakiejs dziury a moj wlasny tatus, sprobowal zalozyc czapke-niewidke i schowal sie za granaty. Na szczescie bolszewik byl chyba pijany i w skrzynie nie trafil. Tak oto unikalne geny Warega ocalaly od rozsypania sie w pyl, 27 lat wczesniej nim mnie samego na swiat powolaly. Bracia Waregowie podobne mieli szczescie a nawet ich siostra, studentka medycyny, przezyla front nawet nie drasnieta. Dziwne to bo byl to czas gdy swiat poznal co to jest walka klasowa. Bat'ko nawet nie wiedzial, ze sam fakt, ze nosil czysta bielizne i mowil po francusku, kwalifikowal go do bolszewidckiej rozwalki.
Dziwne tez bo mowil i myslal jeszcze po rosyjsku ten niedawny uciekinier z imperium carow a bil owych rzekomych "swoich". Tak zadecydowala Historia, owa przyslowiowa Magistra Vitae.
Zwyczajny dzis Polak nawet takich spraw nie rozumie a straszny komisarz Bykowski w filmie to jakis psychopata a nie normalka, jak dla mnie. Piekna Pani Krynicka, co spiewa i dupka kreci ladnie to jakas postac wydumana dla mlodego widza a dla mnie to surogat tragicznej Ordonki. Chcialbym by Jerzy Hoffman, jesli mu sil i zycia starczy, poprowadzil ten watek dalej.
Milosc ci wszystko wybaczy- poprzez Sybir, Palestyne by jako pyl gruzliczy zlozyc gdzies pod cedrami Libanu.
Dlatego tez, powiadam wam ludzie- nie kreccie nosami ale do kina idcie. Dajcie Zydowi co tak Polske pokochal zarobic a sami sie po tym filmie dowartosciujecie.