Dodaj do ulubionych

Metropoloa Bydgoska

12.04.12, 03:00
Po uważnym i wnikliwym przesłuchaniu wystąpienia pana prezydenta Bruskiego na nadzwyczajnej sesji RM dotyczącej kształtu metropolii, stwierdzam, że pan prezydent pomimo, iż występował bardzo asekuracyjnie i ugodowo, to jednak dał wiele do myślenia zwolennikom tak zwanego "dwu-miasta". Przytoczył, między innymi, słowa prezydenta Zaleskiego - stwórzmy metropolię bydgosko-toruńska, a potem dyskutujmy o szczegółach. Pan Bruski nie zgodził się z takim postawieniem sprawy. Podał szczegółowe dane dotyczące wielkości środków unijnych przeznaczonych na poszczególne byłe województwa i miasta Bydgoszcz i Toruń. Te dane zostały opracowane szczegółowo i wnikliwie i potwierdzają one wszystko to o czym od lat piszemy na tym forum. Poruszył pan prezydent dużo kwestii i relacji i, moim zdaniem, biorąc pod uwagę wagę i ważność tego wystąpienia oraz jego konkretność i rzeczowość to torunianom pozostaje tylko jedno - pokora. Jeżeli zaś wykażą, tak jak do tej pory, butę, arogancję i megalomaństwo, to nie może być mowy o żadnej wspólnej metropolii. Dziękuje panie prezydencie, na to czekaliśmy od lat i się doczekaliśmy.

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/
Obserwuj wątek
    • semeon Re: Metropoloa Bydgoska 12.04.12, 03:06
      A czy gdzieś można posłuchać dalszego ciągu przebiegu tej sesji?

• tylko_fakty Re: Metropoloa Bydgoska 12.04.12, 08:52
        też podoba mi się wystąpienie NASZEGO PREZYDENTA, takiego stanowiska oczekiwali wszyscy ci którzy na niego oddali swój głos i powierzyli los miasta i swój w jego ręce.
        Brawo Panie Prezydencie !
        Chciałbym też usłyszeć w necie głos z sesji Przewodniczącego Jasiakiewicza, podobno tez miał bardzo dobre wystąpienie.
        • 1a40 Re: Metropoloa Bydgoska 12.04.12, 10:11
          Na temat MB i koniecznosci jej powstania, bez Torunia, nie bede pisal,poniewaz przez ostatnie lata, wszystko zostalo juz powiedziane. Tego chca bydgoszczanie i taka metropolia kiedys powstanie.
          Temat jest inny. Co zrobil dla naszego miasta Pan prezydent ? Ponad rok urzeduje i co...?
          Zadziwiajace jest to ,ze niektorym wystarczy raz do roku powiedziec cos na temat metropolii i do tego niejasno...i juz moj kochany prezydent !
          Od prezydenta miasta oczekuje codziennej walki o Bydgoszcz i zdecydowane reakcje na nieprawidlowosci, ktorych nasze miasto doznaje. Bydgoszcz potrzebuje prezydenta, ktory swoja charyzma bedzie walczyl o rozwoj stolicy i z okolicznymi miejscowosciami stworzy wspolna metropolie i przyspieszy rozwoj calego regionu. Do tego potrzebne sa dzialania kazdego dnia, ze wszystkimi srodowiskami i jasny klarowny przekaz. Mowienie z zacisnietymi ustami, raz ,ze niezrozumiale a po drugie smieszne. Bydgoszcz potrzebuje prezydenta, ktory wspierany przez mieszkancow, wprowadzi miasto na salony UE i Bydgoszcz stanie sie konkurencyjnym regionem dla innych,podobnych w Unii.
          Dzisiaj skupiamy sie na bezsensownych i nie przynoszacych naszemu miastu nic, wasniach i klotniach z miastem, ktore jest od nas nie tylko odlegle ale rowniez nie daje perspektyw na przyszlosc. Pomyslmy o Bydgoszczy, bo to powinno byc naszym celem. Region juz jest zintegrowany, nalezy to wszystko ubrac w forme prawna i ...do przodu.
        • irizar Re: Metropoloa Bydgoska 12.04.12, 10:18
          Sporo było dobrych wystąpień. Zdecydowana większość była dobra, a w każdym można było znaleźć sporo prawdy. Najważniejsze jest przyjęte stanowisko RM, które jednoznacznie deklaruje warunki brzegowe wyznaczające ramy dalszej debaty dotyczącej kształtowania obszaru metro. Przyjęta została ono przez aklamację. Pokazuje to powszechną już w tym gronie świadomość bydgoskich elit jak ważne dla przyszłości Bydgoszczy jest zerwanie w ramach metropolii z koncepcją dwustołecznego, równorzędnego duopolu, który województwo kujawsko-pomorskie uczynił czerwoną latarnią PKB oraz trzecim w RP skansenem bezrobocia.
          Walka o normalny kształt metropolii z normalnym rdzeniem , jak w każdym innym obszarze metro, jest walką o ogromną stawkę, którą jest normalność, szansa na odpolitycznienie procesów kształtowania nowych projektów, szansa na porzucenie jałowych sporów.

Tak jednolite stanowisko RM Bydgoszczy powoduje, że albo będzie musiała ulec zmianie strategia marszałka, albo będzie musiał on przyznać, że tworzenie obszarów metro w Polsce nie jest procesem oddolnym. Możliwe skargi do UE i rozkręcenia zadymy medialnej wokół procesu metropolizacji dodatkowo powoduje możliwość ośmieszenia władz województwa w skali kraju, ale również rządu RP na arenie europejskiej. Skończył się etap powszechnego przytakiwania . Albo nastąpi okres rzetelnej oceny potencjału Torunia przez jego elity polityczne i rewizja rozbudowanych ambicji metropolitalnych, albo nie będzie metropolii w kujawsko-pomorskiem. Skala nadużyć i dysproporcja inwestycji jest już tak ogromna, że wizja równorzędnego duopolu z Toruniem dla bydgoszczan wydaje się całkowicie nieatrakcyjna dla Bydgoszczan, a co bardziej istotne, dla bydgoskich samorządowców i polityków.

Cieszą zapowiedzi Rady o stworzeniu ponad podziałami politycznymi zespołu wspierającego prezydenta Bydgoszczy w działaniach zmierzających do zbudowania takiej normalnej metropolii. Skuteczność tych działań zależy w dużej mierze właśnie od umiejętności grania w zespole, zapewniającej przepływ informacji i jednolity front na każdym etapie procesu konsultacji.

Asertywna postawa strony bydgoskiej zapowiada rzetelne debaty na temat weryfikacji strategii województwa przyjętej kilka lat temu, która całkowicie się nie sprawdziła. Zapowiada aktywny udział Bydgoszczy w procesie delimitacji obszaru metro, mimo, że absurdalna struktura województwa na ten moment nie zapewnia wystarczającego udziału przedstawicieli samorządu największego miasta regionu w tym procesie. Likwidacja takich absurdów potrwać musi pewnie jeszcze kilka lat, ale najważniejszy krok został już wykonany.
          Mądre przysłowie mówi, że niezależnie od tego jak długa jest droga, zawsze zaczyna się od pierwszego kroku.

Bardzo ciekawe słowa padły z ust wójta Osielska, który powiedział, że od kilku miesięcy jakość współpracy z samorządem Bydgoszczy zmieniła się diametralnie. Powiedział także , że jest wyrazicielem większości okolicznych gmin. Użył sformułowania, że Bydgoszcz staje się coraz lepszym partnerem dla tych gmin. Nie wiem czy to nie jest po przyjętym przez RM stanowisku druga najważniejsza wypowiedź tego dnia.

Po konferencji w Copernicanum drugi ważny krok w kierunku normalności.
          • ababyd Re: Metropoloa Bydgoska 12.04.12, 16:01
            Ważne wydarzenie, dobre wystąpienia - nie tylko Prezydenta i Przewodniczącego RM.
            Patrząc na postawy - od lat wielu - oraz na przeróżne nici powiązań, zobowiązań, na koterie, przyjaźnie, przynależności, zależności,.., PR - jestem bardzo ostrożny, "..ale zawsze wiem, co to jest nadzieja." /SP/
            To był dobry ruch, sprowokowany przez niejaką p Bieńkowską.
            Jednak, "po owocach ich poznacie", tak jak poznajemy ciągle owoce poprzednich - dnia po dniu.
            ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
            Andrzej Adamski
            • bdg_student Re: Metropoloa Bydgoska 12.04.12, 16:23
              ababyd napisał:

> Ważne wydarzenie, dobre wystąpienia - nie tylko Prezydenta i Przewodniczącego R
              > M.
              > Patrząc na postawy - od lat wielu - oraz na przeróżne nici powiązań, zobowiązań
              > , na koterie, przyjaźnie, przynależności, zależności,.., PR - jestem bardzo ost
              > rożny, "..ale zawsze wiem, co to jest nadzieja." /SP/
              > To był dobry ruch, sprowokowany przez niejaką p Bieńkowską.
              > Jednak, "po owocach ich poznacie", tak jak poznajemy ciągle owoce poprzednich -
              > dnia po dniu.
              > ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
              > Andrzej Adamski

Pragnę tylko dwóch rzeczy. Najpierw, aby Zaleski na bydgoskim Starym Rynku zadeklarował wszem i wobec, że bez sprzeciwu zaakceptuje każdą formę metro, jaką wymyśli Bruski. Zaraz po tym pragnę, by Pana posty były w pełni zrozumiałe i czytelne:)

Z szacunkiem dla mądrości zawartych w Pańskich myślach na tym forum
              bdg_student
              • frych47 Re: Metropoloa Bydgoska 12.04.12, 17:56
                bdg_student napisał:

> > Andrzej Adamski
                pragnę, by Pana posty były w pełni zrozumiałe i czyt
                > elne:)

Też mam zawsze taką nadzieję bo wiem co to jest nadzieja.
                • ababyd Re: Metropoloa Bydgoska 12.04.12, 18:05
                  Studenta rozumiem, ale Ty, stary - miły, "frych" masz problem"? Dobrze, że jest nadzieja.
                  Pozdrawiam, AA.
                • czlowiekzbydgoszczy Re: Metropoloa Bydgoska 12.04.12, 22:30
                  frych47 napisał:

> bdg_student napisał:
                  >
                  > > > Andrzej Adamski
                  > pragnę, by Pana posty były w pełni zrozumiałe i czyt
                  > > elne:)
                  >
                  > Też mam zawsze taką nadzieję bo wiem co to jest nadzieja.
                  >
                  Musisz miec bo każda "mamusia" o swe dzieci dba:)))))))
              • ababyd Re: Metropoloa Bydgoska 12.04.12, 18:03
                Skromne pragnienia. Drugie mogę rozwinąć przy herbacie - zachęcam.
                Z serdecznością, AA
              • czlowiekzbydgoszczy Re: Metropoloa Bydgoska 12.04.12, 22:29
                student vel naubyd,arafat itd napisał;
                Pragnę tylko dwóch rzeczy. Najpierw, aby Zaleski na bydgoskim Starym Rynku zade
                > klarował wszem i wobec, że bez sprzeciwu zaakceptuje każdą formę metro, jaką wy
                > myśli Bruski. Zaraz po tym pragnę, by Pana posty były w pełni zrozumiałe i czyt
                > elne:)
                >
                > Z szacunkiem dla mądrości zawartych w Pańskich myślach na tym forum
                > bdg_student

Nie ma upałów,a ty juz dostajesz porażenia? Czegoś takiego dawno medycyna nie odnotowała jak mozna byc tak naiwnym, moze nawet głupim?
    • kr88 Re: Metropoloa Bydgoska 12.04.12, 16:10
      Zobaczymy co z tego wyniknie, ale zachowanie godne pochwały.
      • ababyd Re: Metropoloa Bydgoska 12.04.12, 18:06
        Tak jest!
        AA
        • semeon Re: Metropoloa Bydgoska 13.04.12, 00:19
          Nadal nie wiem czy można gdzieś obejrzeć resztę wystąpień z tej sesji. Może ktoś podrzuci linka?

• irizar Re: Metropoloa Bydgoska 13.04.12, 09:28
            Dobrze, że sesja jest dostępna w formie transmisji wideo, ale można by pomyśleć o wersji audio, dla tych którzy nie dysponują taką przepustowością łącza, albo też zmagają się limitami transferu danych. Kilkugodzinna sesja RM to ponad pół GB transferu oraz w praktyce brak dostępu z urządzeń mobilnych na obszarach z gorszym poziomem transferu :(
            • tylko_fakty Re: Metropoloa Bydgoska 13.04.12, 11:20
              irizar napisał:

> Dobrze, że sesja jest dostępna w formie transmisji wideo,

gdzie jest dostępna sesja? chętnie obejrzę
              ja znalazłem wystąpienie Prezydenta
              • irizar Re: Metropoloa Bydgoska 13.04.12, 12:06
                Pod pojęciem transmisja ja rozumiem przekaz na żywo. Nie wiem czy i gdzie istnieje zapis tej sesji dostępny publicznie.
                • tylko_fakty Re: Metropoloa Bydgoska 13.04.12, 12:24
                  irizar napisał:

> Pod pojęciem transmisja ja rozumiem przekaz na żywo

leci retransmisja sesji w PiKu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka