Dodaj do ulubionych

STOP umową śmieciowym! Dziś protest pod ZUS-em

18.07.12, 08:25
Im wyższe kłopoty z zatrudnieniem pracownika tym większa skłonność pracodawcy do ograniczania zatrudnienia. Im wyższa swoboda zatrudnienia tym bezrobocie niższe.

Zamiast zatrudnić zmanierowaną absolwentkę socjologii, politologii, pedagogiki, pracy-techniki, polonistyki, biologii i czego tam jeszcze gdzie kozy skaczą dla taniego mgr. łatwiej jest kupić program komputerowy lub o ten dodatkowy koszt zatrudnienia nie podnosić przychodów krańcowych.

Jak jest recepta na to by dostać dobrą pracę? Mądrze wybrać studia i zdobyć jak najwięcej doświadczeń by dla pracodawcy nie być kosztem a inwestycją trudną do zastąpienia. Odkąd zobaczyłem strajkujących chłopków od guzikiewicza, którzy okupowali osiedle Tuska grając w ping ponga i gdy dodatkowo usłyszałem że jakaś rządowa agencja obiecała losowanie telewizorów tym stoczniowcom, którzy zdecydują się na bezpłatny kurs zmiany kwalifikacji na te rządowe - jestem za pełną swobodą zatrudnienia i za samo opłacaniem władz związków zawodowych.
Obserwuj wątek
    • wentyl77 Re: STOP umową śmieciowym! Dziś protest pod ZUS-e 18.07.12, 09:25
      Popieram protestujących. Umowy śmieciowe to zmora, a największy procent tego typu umów jest zawieranych właśnie w Polsce. To nie są czasy dzikiego kapitalizmu, aby lekceważyć prawa pracownika. Minimum ochrony i zabezpieczeń prawnych należy się jak psu buda.

Polacy już odpracowali swoje frycowe, ja sam przez prawie całe studia pracowalem na tego typu umowach i prawdę mówiąc, pod koniec już nie angażowałem się tak, jakbym mógł.
      Powód? Psychologiczny. Gdy pracownik czuje się doceniony, wie że jest traktowany poważnie (np. że jego praca liczy się do przyszłego kapitału zusowskiego), to również więcej 'od siebie' wkłada w wykonywaną pracę. Ergo=jest bardziej wydajny, przez co zyskuje również pracodawca.
      • lecdzi Re: STOP umową śmieciowym! Dziś protest pod ZUS-e 18.07.12, 09:56
        jego praca liczy sie do kapitalu ZUSowskiego - smiechu warte sformulowanie :)

ile bedziesz mial tej emerytury bedac zatrudniony na umowe o prace dajmy na to na 10 tys. zl brutto przez dwadziescia lat? Grosze!!!

Niech dotrze do Ciebie iz Panstwo zapewni (jesli juz) minimalna emeryture - a za reszte jestes odpowiedzialny TY czyli musisz oszczedzac!!!

proste jak budowa cepa.
        • wentyl77 Re: STOP umową śmieciowym! Dziś protest pod ZUS-e 18.07.12, 11:07
          Nie rozumiesz, o co chodzi to nie zajmuj stanowiska. Sprawdź sobie, co to 'kapitał początkowy' (sformułowanie w każdym kwicie od ZUS, gdy przechodzisz na emeryturę) a potem komentuj.
          Mnie już ten problem nie dutyczy, mam własny mały biznes, chodzi mi tylko o dzisiejszych studentów (bo oni głównie pracują na tych pseudo-umowach) i aby równać do normalnych, czyli do krajów zachodniej Europy.
          Inaczej wciąż będziemy dzikim krajem, co to kojarzy się tylko z 'pięknymi kobietami'.
    • marci-nkuch STOP umowom śmieciowym! Dziś protest pod ZUS-em 18.07.12, 09:42
      Pójdę tam protestować ale w sprawie likwidacji ZUS i przeciwko śmieciowym emeryturom.
      Jestem za przekazywaniem całej składki pracownikom żeby można było samemu odkładać na własną emeryturę na zasadzie sam decydujesz jaką będziesz mieć starość i Państwo nie ma nic do tego.
      Teraz to jest tak że trzeba opłacać hordę urzędników i ich pałace.
      • adderek1 Re: STOP umowom śmieciowym! Dziś protest pod ZUS- 18.07.12, 11:27
        Super! Kupię więcej taniego wina i się lepiej uwalę... A jak się zestarzeję to państwo coś zrobi... będą musieli bo przecież z czegoś muszę żyć... chyba że mi nie pomogą to pójdę kraść bo co innego można robić jeśli nie masz środków do życia...

Z jednej strony składki na ZUS idą w błoto (nic z tego niebędzie, system emerytalny się może niedługo zawalić, utrzymujemy obecnych uczciwych emerytów i rencistów, bandę naciągaczy a także masę urzędników i firm które stworzono aby wyciągać z państwowej kasy jak najwięcej)
        a z drugiej trzeba pomyśleć o starości dla ludzi... coś wymusić... przecieś nie będziemy dokonywać przymusowej eutanazji dlatego, że ktoś przez całe życie nie oszczędzał na emeryturę.

marci-nkuch napisał:

> Pójdę tam protestować ale w sprawie likwidacji ZUS i przeciwko śmieciowym emery
        > turom.
        > Jestem za przekazywaniem całej składki pracownikom żeby można było samemu odkła
        > dać na własną emeryturę na zasadzie sam decydujesz jaką będziesz mieć starość i
        > Państwo nie ma nic do tego.
        > Teraz to jest tak że trzeba opłacać hordę urzędników i ich pałace.
      • stop-us Re: STOP umowom śmieciowym! Dziś protest pod ZUS- 18.07.12, 14:25
        Widzę że mam do czynienia z osobą nie znającym się na gwarancjach jakie daje umowa o pracę możliwość leczenia urlop PROPONUJĘ PRZEJŚCIE NA UMOWĘ O DZIEŁO! Nie znasz kolego życia i jesteś prymitywny a twoje wykształcenie niezasłużone, ludzie na stanowiskach powinni mieć zakaz wpisywania opinii na forum ja interpretuje sama przepisy i takim prostakom mówię nie!!! tacy ludzie sprawiają iż ten kraj schodzi na psy i życie w nim staje się nie możliwe i wszyscy wyjeżdżają. Użytkownik Kuch zapomniał co to ciężka fizyczna praca i nie zna życia!!!
    • known2own STOP głupiemu Prawu Pracy!!! 18.07.12, 11:35
      Bardzo wysokie koszty zatrudnienia i ogromne przywileje pracowników zatrudnionych na etat, powodują, że zatrudnia sie na umowy śmieciowe, albo nie zatrudnia sie w ogóle!
      • intervention Re: STOP głupiemu Prawu Pracy!!! 18.07.12, 11:53
        known2own napisał:

> Bardzo wysokie koszty zatrudnienia i ogromne przywileje pracowników zatrudniony
        > ch na etat, powodują, że zatrudnia sie na umowy śmieciowe, albo nie zatrudnia s
        > ie w ogóle!

Słyszałem kiedyś, że niewolnictwo zostało zniesione ale widocznie tylko mi się wydawało.
        • known2own Re: STOP głupiemu Prawu Pracy!!! 18.07.12, 12:20
          > Słyszałem kiedyś, że niewolnictwo zostało zniesione ale widocznie tylko mi się
          > wydawało.

Dokładnie o tym mówię! Niby wszystkie umowy o pracę są dobrowolne, ale praca na umowie, robi z pracodawcy niewolnika wobec swoich własnych pracowników! Okazuje się, że beznadziejne wyniki pracy, brak kultury, psucie atmosfery, bezuzyteczność i generowanie strat przez takiego pracownika NIE SĄ wystarczającym powodem by go zwolnić. W sądzie pracy zawsze wygra odszkodowanie i przywrócenie na stanowisko.
          Dlatego mówimy STOP zatrudnianiu na umowę.

• intervention Re: STOP głupiemu Prawu Pracy!!! 18.07.12, 13:29
            Czyli nie chcesz mieć żadnych praw jako pracownik.
            • oszszsz77 Re: STOP głupiemu Prawu Pracy!!! 18.07.12, 16:01
              Myślę, że chce mieć prawa jako pracodawca.
              Zgadzam się, że prawo pracy jest tak skonstruowane, że czasem trudno się pozbyć obiboka.
              Ale zostało stworzone jako reakcja na nieuczciwe postępowanie pracodawców.
              Jakby pracodawcy mieli w zwyczaju lać pracowników kijami od szczotki - pewnie powstałby zapis zabraniający lania kijem od szczotki.
              Ponieważ jednak mieli w zwyczaju rozwiązywać umowy o pracę z powodu np. nie godzenia się pracownika na niewłaściwe traktowanie - powstały zapisy utrudniające takie praktyki.
              Nie ma u nas jeszcze mentalności takiej, żeby bez bata nad głową część pracodawców uszanowała prawa pracownika chociażby do zapłaty za wykonaną pracę - musi być niestety kodeks, bo najwyraźniej niektórym przyzwoitość jest obca.
          • ax222 Re: STOP głupiemu Prawu Pracy!!! 19.07.12, 13:11
            Masz bardzo proste rozwiązanie Twoich problemów. Zamknij firmę i zostań pracownikiem.
            Dlaczego tego nie robisz? Czyżbyś był niewolnikiem swojej firmy?
      • ax222 Re: STOP głupiemu Prawu Pracy!!! 19.07.12, 13:10
        > Bardzo wysokie koszty zatrudnienia

w Niemczech albo Szwecji mają jeszcze wyższe. Ale jakoś ceny bywaja zbliżone. Może jednak Pan Marks miał trochę racji?

> i ogromne przywileje pracowników zatrudniony
        > ch na etat,

Co masz na mysli? Konieczność płacenia za pracę w terminie? No, rzeczywiście, przywilej...
    • intervention Re: Umowom! 18.07.12, 11:57
      Kto pisze te artykuły? Stażyści na śmieciowych umowach po giertychowej amnestii?
    • oszszsz77 Re: STOP umową śmieciowym! Dziś protest pod ZUS-e 18.07.12, 15:49
      "Im wyższe kłopoty z zatrudnieniem pracownika tym większa skłonność pracodawcy do ograniczania zatrudnienia. Im wyższa swoboda zatrudnienia tym bezrobocie niższe. "

Nie podzielam tego przekonania. Umowa śmieciowa funkcjonuje, kiedy pracodawca nie chce kogoś zatrudniać całkiem na czarno, tylko mieć jednak jakąś podstawę do tego.
      Czy firmy sprzątające/ochroniarskie zatrudniające na takie umowy zrezygnowałyby nagle z funkcjonowania, gdyby musiały zatrudnić sprzątaczki na normalny etat? A może po prostu wszystkie startowałyby z innymi, realnymi cenami? Stawki z jakimi firmy wygrywają przetargi są śmieszne i często jest to wynik cięcia kosztów - kosztem pracownika.
      W przypadku zwykłej choroby dochodzi do dramatów. Widziałam panie sprzątające w takim stanie, że należałoby je siłą zapakować do łóżka - a one nadal jechały na mopie, bo stach utracić ten śmieszny zarobek, praw pracowniczych żadnych a robota ciężka.

Stawki za jakie ludzie są w stanie przeżyć w tym kraju są dla mnie niepojęte. Naprawdę nie wiem za co utrzymują rodziny, jedzą, płacą rachunki.
      To dotyczy nie tylko śmieciowych umów, ale i minimalnej pensji - na tym poziomie to powinno być minimum socjalne ustalone.
      Wcale się nie dziwię, że dzietność pada. Z minimalnej pensji trudno siebie utrzymać, a co dopiero o rodzinie myśleć.
      I w tym też się można dopatrywać przyczyny przyszłego krachu systemu emerytalnego.
      • friedmar Promocja czarnego rynku. 18.07.12, 16:42
        Im wyższe utrudnienia w legalnym zatrudnieniu - tym więcej oszustw.

Na ograniczeniu dostępności zasobu pracy cierpią ludzie-pracobiorcy, którzy są spychani do pułapki bezrobocia. To są fakty tego nie zmienisz, nie mamy o czym dyskutować.

Spójrz na bezrobocie Niemiec za Merkel i Stanów za Clintona. Tam gdzie otrzymano najlepsze wskaźniki zatrudnienia - pozytywne społecznie efekty osiągnięto dzięki liberalizacji rynku a nie jego regulacji.

Jeżeli podniesiemy płacę minimalną do 2500 zł brutto - to wiele osób o niskich kwalifikacjach okaże się droższa niż inwestycja w automat spawalniczy, koparkę czy nowoczesny, bezosobowy system obsługi zdalnej sprzedaży. I wówczas taka osoba o niższych kwalifikacjach sama zaproponuje pracę na czarno ponieważ wie że na biało przegrywa z alternatywnymi metodami wykonania określonych zadań. Tak po prostu jest.

Polska jest biednym krajem z bardzo niskim poziomem innowacyjności w gospodarce. Zarabiamy dlatego, że potrafimy taniej produkować dla Niemców a nie dlatego że nasi inżynierowie tworzą technologie, które możemy sprzedawać drożej dlatego że są lepsze. Podnosząc koszty pracy wepchniemy pracodawców w ucieczkę przed pracownikami lub spowodujemy że stracą konkurencyjność i w efekcie wypadną z rynku = podnoisą bezrobocie.

Zwróć uwagę na kolejny truizm: związki zawodowe oraz populiści chronią jedynie posiadających pracę, a nie bezrobotnych. Ograniczanie swobody zatrudnienia, podnoszenie płacy minimalnej - powoduje że być może żyje się lepiej pracę już posiadającym ale z drugiej strony zmniejsza się skłonność pracodawcy do podnoszenia zatrudnienia.
        Tak już jest.

oszszsz77 napisała:

> "Im wyższe kłopoty z zatrudnieniem pracownika tym większa skłonność pracodawcy
        > do ograniczania zatrudnienia. Im wyższa swoboda zatrudnienia tym bezrobocie niż
        > sze. "
        >
        > Nie podzielam tego przekonania. Umowa śmieciowa funkcjonuje, kiedy pracodawca n
        > ie chce kogoś zatrudniać całkiem na czarno, tylko mieć jednak jakąś podstawę do
        > tego.
        > Czy firmy sprzątające/ochroniarskie zatrudniające na takie umowy zrezygnowałyby
        > nagle z funkcjonowania, gdyby musiały zatrudnić sprzątaczki na normalny etat?
        > A może po prostu wszystkie startowałyby z innymi, realnymi cenami? Stawki z jak
        > imi firmy wygrywają przetargi są śmieszne i często jest to wynik cięcia kosztów
        > - kosztem pracownika.
        > W przypadku zwykłej choroby dochodzi do dramatów. Widziałam panie sprzątające w
        > takim stanie, że należałoby je siłą zapakować do łóżka - a one nadal jechały n
        > a mopie, bo stach utracić ten śmieszny zarobek, praw pracowniczych żadnych a ro
        > bota ciężka.
        >
        > Stawki za jakie ludzie są w stanie przeżyć w tym kraju są dla mnie niepojęte. N
        > aprawdę nie wiem za co utrzymują rodziny, jedzą, płacą rachunki.
        > To dotyczy nie tylko śmieciowych umów, ale i minimalnej pensji - na tym poziomi
        > e to powinno być minimum socjalne ustalone.
        > Wcale się nie dziwię, że dzietność pada. Z minimalnej pensji trudno siebie utrz
        > ymać, a co dopiero o rodzinie myśleć.
        > I w tym też się można dopatrywać przyczyny przyszłego krachu systemu emerytalne
        > go.
    • friedmar Deregulacja 18.07.12, 17:01
      Dlaczego młodzi nie protestują za deregulacją?
      Młody prawnik bez taty nie ma szans zostać adwokatem, komornikiem i notariuszem. Jakim mążem zaufania jest notariusz, który oszukuje system broniąc dostępu do zawodu? A co z komornikami?
      Dlaczego młodzi nie żądają zmiany ordynacji podatkowej? Nowa firma sprzedaje coś na przelew - płaci za to VAT już dzisiaj a klient zapłaci za 30 albo 60 dni? Dlaczego młodzi nie żądają by w programie pierwsza praca płacono podatek dochodowy od faktury zapłaconej?

Dlaczego nikt nie żąda ulg dla pracodawców za stypendia fundowane? Mamy inżynierów którzy (zwłaszcza na ATR i UKW) uczyli się niczego i po nic. Wprowadzenie pieniędzy dla Studenta na konkretny program nauczania przez przyszłego pracodawcę - spowoduje, że absolwent będzie wykształcony w dobrych warunkach ze 100% gwarancją pracy po to by pracodawca sobie odbił inwestycję w wykształconą kadrę.

Tupanie nóżkami - że mi się należy bo skończyłem szkołę, rozdawanie pieniędzy tylko dlatego że górnik nie chce się przekwalifikować - wykończy i tak wątłą substancję biznesową. Politycy i nawet koscół rzymsko-katolicki w polsce - mówią wiele mądrych rzeczy ale nie wytwarzają wartości w sensie pieniądza a go konsumują, dla poklasku i zwiększenia swojej konsumpcji obiecują rzeczy, którzych nie oni muszą dotrzymywać. Dlatego nie walczyłbym z pracodawcami a szukałbym takich rozwiązań które ich wzmocnią - skorzystają na tym wszyscy.
    • obywatelskieforum1 Przywileje wybrańców szkodzą systemowi emerytalnem 18.07.12, 23:08
      Koszt przywilejów emerytalnych np. górników, mundurowych itp. to 700 miliardów złotych w ciągu ostatnich 20 lat! Za te przywileje płacą zwykli ludzie pracownicy i drobni przedsiebiorcy. To dlatego oni będą musieli pracować do 70 -tki i dostaną głodowe emerytury. Polska to bogaty kraj ale to bogactwo dzielone jest pomiędzy uprzywilejowanych. Te przywileje kosztują setki miliardów złotych a często ludzie ciężko chorzy odsyłani są do domu z kwitkiem bo nie ma 5 czy 6 tysięcy na ich leczenie!
      Związkowcy świadomie ani słowem nie wspominają o ograniczeniu kosztujących bajońskie sumy przywilejów . Ich propozycje uderzą w najbiedniejszych.
      Chcą oni ozusowic wszystkie umowy o dzieło.Co to oznacza ? Ktoś kto dostawał 2.000 na rękę teraz dostanie dużo mniej bo zostanie opodatkowany ZUSem . W zamian będzie mglista obietnica groszowej emerytury .
      Związkowcy chcą walczyć z bezrobociem i proponuje uzależnić Zus przedsiębiorców od dochodów co oznacza podwyżkę dla ponad 70% przedsiębiorców. Jak absurdalny to pomysł udowodniliśmy prowadząc naszą akcje społecznościową STOP ZUS którą poparło już ponad 4.000 osób. Propozycja pana Dudy to walka z bezrobociem poprzez podwyżkę ZUSu dla ponad 70% małych firm.
      Gdzie w tych postulatach i działaniach jest logika?
      • dziwny22 Re: Przywileje wybrańców szkodzą systemowi emeryt 23.04.13, 15:21
        obywatelskieforum1 napisał:

> Koszt przywilejów emerytalnych np. górników, mundurowych itp. to 700 miliardów
        > złotych w ciągu ostatnich 20 lat! Za te przywileje płacą zwykli ludzie pracowni
        > cy i drobni przedsiebiorcy. To dlatego oni będą musieli pracować do 70 -tki i d
        > ostaną głodowe emerytury. Polska to bogaty kraj ale to bogactwo dzielone jest p
        > omiędzy uprzywilejowanych.

To jest oczywista prawda, którą już można głosić, ale której nikt poważnie nie bierze pod uwagę, gdyż decydenci zazwyczaj należą jednej lub kilku z uprzywolejowanych grup i sami siebie przywilejów nie pozbadną.

Najpierw musimy wymienić tą naszą "klasę rządzącą" czyli uczestników okrągłego stołu i ich totumfackich. Pytanie jak to zrobić? I kto ma to zrobić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka