Dodaj do ulubionych

Tylko Metropolia Bydgoska

09.09.13, 10:45
Toruń znowu próbuje nie spełniając żadnych warunków metropolii dostać się tylnymi drzwiami od kuchni do elitarnych miast Polski i chce mieć najwięcej do powiedzenia w tej kwestii.
bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1,48722,14570036,Bydgoszcz_razem_z_Toruniem__Znowu_wraca_pomysl_metropolii.html#LokBydTxt
Obserwuj wątek
    • pan_ziutek Re: Tylko Metropolia Bydgoska 09.09.13, 11:17
      Przy spadającym poparciu tej partii Platforma nie może podejmować tak ważnych decyzji jak metropolie, traci już ten rząd mandat społeczny. Nie róbmy z tego kabaretu, są chyba jasno określone kryteria co do metropolii, czy to ma byc metropolia dla polityków czy dla mieszkańców?
      Co na to SMB?
      • niesprawiedliwyzenon Re: Tylko Metropolia Bydgoska 09.09.13, 12:52
        Właśnie dlatego że tracą poparcie pojawia się ustawa o metropoliach :) Miejsc w zarządzie metro mało ale... Jeśli wyleci się z sejmu przezimować można w zarządzie :-) Pieniążki pewnie niewiele mniejsze, a kto wie może większe :-) Odgórne decydowanie zakończy się tym, że zarząd metro wyląduje w Toruniu - w celu sprawniejszego zarządzania metropolią, wraz z marszałkiem. Bowiem skoro do metropolii ma wejść Toruń, to może i Inowrocław. Dlaczego nie? Odległość ta sama, a wspólnota interesów chyba nawet większa :-)
        Nie wierzę żadnym politykom, żadnym obietnicom, kompromitacja PO, PiS, SLD i całej tej "elity" osiągnęła szczyty, lub dno - jak kto woli.
        • johnyflaszka Lis i jaskółka 09.09.13, 14:01
          Namówił lis jaskółkę,
          By z nim zawarła spółkę.

"To - rzecze - proste całkiem:
          Mam pola pręt z kawałkiem,

Coś na nim zasadzimy,
          A przed nadejściem zimy

Zbierzemy plon pomału,
          Pół na pół do podziału,

Pani się zna na roli,
          Co z dwojga pani woli,

Wierzchołki czy korzonki?"
          "Wyznaję bez obsłonki,

Że ja wierzchołki wolę."
          Lis szybko pobiegł w pole

I zasiał pełno marchwi,
          Więc się jaskółka martwi:

"Plon każdy rolnik zbiera
          I nawet lis przechera

Na marchwi się bogaci,
          A ja mam kupę naci,

Po prostu kupę ziółek
          Niezdatnych dla jaskółek.

Ha, wpadłam, trudna rada,
          Lecz tylko raz się wpada!"

A lis już krąży w kółko:
          "Cóż powiesz mi, jaskółko?"

"To powiem, że na zmianę
          Tym razem ja dostanę

Korzonki. Co pan na to?"
          "Ja na to jak na lato,

Wierzchołki nawet wolę."
          To rzekłszy pobiegł w pole

I całą przestrzeń pustą
          Obsadził w mig kapustą.

W ostatnim dniu kwartału,
          Znów przyszło do podziału:

Lis wziął kapustę całą,
          Jaskółce zaś zostało

Pięć wiązek i pół szóstej
          Korzonków od kapusty.

Mówią odtąd jaskółki,
          Że niedobre są spółki.
        • odziadek Re: Tylko Metropolia Bydgoska 09.09.13, 14:03
          niesprawiedliwyzenon napisał(a):
          > Nie wierzę żadnym politykom, żadnym obietnicom, kompromitacja PO, PiS, SLD i ca> łej tej "elity" osiągnęła szczyty, lub dno - jak kto woli.

PIS i SLD są akurat poza koalicją i rządem. Która z tych dwóch alternatyw byłaby lepsza dla Bydgoszczy to inne pytanie (może ktoś kiedyś podejmie taką dyskusję..?)
          Niestety PO dla Bydgoszczy już chyba nic dobrego nie zrobi.
    • tylko_fakty Re: Tylko Metropolia Bydgoska 09.09.13, 15:09
      konkluzja jest jedna
      tylko METROPOLIA BYDGOSKA bez pasożyta
      czy wpuścilibyście drugi raz do domu złodzieja , który was już raz okradł
      Ja pogoniłbym go na cztery strony świata,
      tak też nie powinno być mowy o tworzeniu związku z miastem, którego rządzący potrafią tylko szkalować Bydgoszcz, patrz materiały informacyjne UM Toruń rozsyłane do biznesu, tak się realizuje hasło Zaleskiego Bydgoszcz zapleczem ludnościowym dla Torunia
    • lancer77 Re: Tylko Metropolia Bydgoska 09.09.13, 17:51
      Jak powinna wyglądać przyszła metropolia?
    • semeon Re: Tylko Metropolia Bydgoska 09.09.13, 23:12
      Ale o co chodzi? Przecież Bydgoszcz i Toruń nie są w tym samym powiecie. A jeżeli mają być to trzeba porobić powiaty wielkości województw, a to z kolei jest bez sensu. Przecież powiaty miały być zlikwidowane.

PO nie ma już społecznego mandatu do przeprowadzania takich zmian, zresztą miejscowy, "regionalny" PiS zdominowany przez Giżyńskiego i spółkę, także.

Na dzisiaj jedynym, wiarygodnym i naprawdę dbającym o interes bydgoszczan jest tylko Stowarzyszenie Metropolia Bydgoska. I to na SMB powinni stawiać bydgoszczanie.

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2013/09/historia-spalarni-smieci-w-bydgoszczy.html
      • bydofan Re: Tylko Metropolia Bydgoska 09.09.13, 23:35
        A na potwierdzenie Twych słów podam przykład z dnia dzisiejszego. Oglądałem program na trójce "politykę dla ludzi". Anna Bańkowska wypowiadając się o koszulce z napisem "Metropolia Bydgoska" zgrywała, że nie wie o co chodzi w tym napisie. Mówiła, że "z przodu może być napis "Metopolia Bydgoska" a na plecach "Metropolia Bydgosko - Toruńska". Co mogło wpłynąć na taki afront? Myślę, że spadające poparcie PO i rosnące PiSu sprawia, że SLD szykuje się do wspólnego sprawowania władzy z PO przeciw PiSowi i w związku z tym taka zmiana zdania. Politykom nie można ufać to są szuje i sprzedadzą każdego dla swojego zysku. Dlatego musimy doprowadzić do wyboru na stanowisko prez. Bydgoszczy kogoś z SMB. Innego wyjścia nie mamy.
        • syrenka1000 Re: Tylko Metropolia Bydgoska 10.09.13, 08:30
          Bydgoszcz potrzebuje mocnego lidera, który pociągnie za sobą innych.
          Nie sprawdził się ani Rulewski ani Sikorski ani Zemke ani Bańkowska ani Olszewski ani Piotrowska ani Złotowski ani Krupa to są tylko żołnierze podlegli swoim liderom. Troszeczkę Bruski, Jasiakiewicz, Cyprys mają swoje bydgoskie zaplecze.
    • facetzpomorza Re: Tylko Metropolia Bydgoska 13.09.13, 10:48
      tupolej154 napisał:

> Toruń znowu próbuje nie spełniając żadnych warunków metropolii dostać się tylny
      > mi drzwiami od kuchni do elitarnych miast Polski i chce mieć najwięcej do powie
      > dzenia w tej kwestii.

1) Toruń spełnia dwa warunki
      2) Bydgoszcz to elitarne miasto Polski bo....?
      • 12komar Re: Tylko Metropolia Bydgoska 13.09.13, 11:18
        > 2) Bydgoszcz to elitarne miasto Polski bo....?

Może nie elitarne, ale bardzo ciekawe. I mówię to jako człowiek nigdy nie mieszkający w Bydgoszczy, ani nawet w jej pobliżu.
        • facetzpomorza Re: Tylko Metropolia Bydgoska 13.09.13, 16:19
          12komar napisał(a):

> > 2) Bydgoszcz to elitarne miasto Polski bo....?
          >
          > Może nie elitarne, ale bardzo ciekawe. I mówię to jako człowiek nigdy nie miesz
          > kający w Bydgoszczy, ani nawet w jej pobliżu.

Ciekawych miast u nas pod dostatkiem , chociazby Chełmża czy Radziejów. Bydgoszcz za 5 lat nie bedzie miała 300 tys. mieszkańców więc o jakiej metropolii mówicie? Przez 20 lat Bydgoszczy ubyło 70 tys. mieszkańców ( dzis ma ich ledwo 318 000 )
          • naubyd Re: Tylko Metropolia Bydgoska 13.09.13, 16:36
            gamoń
            • dziwny22 Re: Tylko Metropolia Bydgoska 13.09.13, 16:39
              Raczej gamoń i cymbał.
      • naubyd Re: Tylko Metropolia Bydgoska 13.09.13, 13:58
        Bo nie spełnia minimalnie tylko jednego warunku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka