foczafoka
08.12.14, 16:48
Szukam mieszkania już jakiś czas i o zgrozo czasami mam wielki problem jaką agencję wybrać. Mają różne prowizję, niby każda na umowie jakiś procent ale przy rozmowie bezpośredniej to już wychodzi inaczej, z 3500 (przy procencie) na 1000zł idzie się czasem utargować, rzadko ale bywają agencje, że chcą 4 tys za samo pokazanie jednego mieszkania !!! :(
Kogo polecacie, z kim nie warto zawierac transakcji? Mam jedno mieszkanie które jest w 4 agencjach i nie wiem do kogo zadzwonić... ;)
Ja ze swej strony powiem że uważajcie przy negocjacjach cenowych, gdy słyszy je agencja, zwłaszcza jak jest ciekawe cenowo mieszkanie, mnie tak agent oszukał , bez szczegółów podam że mieszkanie 62m było za 164, utargowałam do 155tys , za 2 dni miało już dojść do poważniejszej rozmowy , czyli umawianie notariusza itp, byliśmy zdecydowani, w ciągu tych 2 dni agencja szybko podpisała umowę przedstepna z drugim współwłaścicielem, z nami już nie chcieli współpracować, po prostu unikali kontaktu, rozmawialiśmy z właścicielką która chciała nam sprzedać to M, ona nawet nie wiedziała że drugi osoba już podpisała umowę, celowo nas ominęli, kupili i wystawili 25tys drożej ,,, mi jeszcze wmawiali że to nie zostało sprzedane , co chwile mieli inną wersję,
Pierwsza wpółwłaścicielka nawet nie wiedziała, została postawiona przed faktem dokonanym poprzez umowę przedstępna.... uważajcie, bo agencje też kupują mieszkania, słyszą wasze negocjacje i mogą potem sami chcieć wykupić