Dodaj do ulubionych

przywitać się chciałam

10.08.15, 08:18
no, to Witajcie Bydgoszczanie, mieszkam tu 5 miesięcy, więc czas się przywitać z internetowym życiem Bydgoszczy, do tej pory zachwyciłam się słownością bydgoszczan, starym miastem, kulturą, rynkiem pracy i komunikacją miejską, a to dopiero pierwsze dobre wrażenia, ciąg dalszy nastąpi, więc Ciocia Mentorcia Was wita cieplutko
Obserwuj wątek
    • belphegor-pisu Witamy w Bydgoszczu 10.08.15, 11:47
      Na początek kilka ciekawostek, które w Bydgoszczu zna każde dziecko ,a które w pozostałych regionach naszej doszczętnie zrujnowanej przez PełO ojczyzny mało kto wie. Otóż w naszym mieście działał i nadal mieszka największy w dziejach Polski łopozycjonista, połeta, tfurca i focigraf zamarzłego lodu, chluba i podpora odlotowej partii o groteskowej nazwie Prawo i Sprawiedliwość, wielokrotnie łodznaczony za zakładanie różnistych ruchów łopozycyjnych w czasach PRL Rafael (Rafał) Budzbon. Za założenie na Wybrzeżu wespół w 1979 roku wespół z dziesioma znajomymi z Bydgoszczu Ruchu Młodej Polski został odznaczony osobiście przez ś.p. Prezydęta Tysiąclecia Lecha Kaczyńskiego w roku 2009 Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski. Dodać należy, że w internecie pojawiają się mylnie nazwiska innych założycieli RMP.

Na podstawie wpisów w internetowej encyklopediasolidarności.pl lista największych łopozycjonistów PRL wygląda następująco:

Zbigniew Bujak - 4837 bajtów informacji
      Tadeusz Mazowiecki - 4217 bajtów
      Lech Kaczyński - 4108 bajtów
      Rafael Budzbon - 3671 bajtów
      Jarosław Kaczyński - 3467 bajtów
      Jan Rulewski - 3389 bajtów
      Krystian Andrzej Frelichowski – 2556 bajtów
      Jan Perejczuk – 2221 bajtów

Dokładny życiorys (zresztą własnoręcznie napisany ,a tylko sygnowany przez koleżankę bohatyra) można przeczytać tutaj:
      www.encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=Rafael_Budzbon
      Z ciekawostek kulturalnych Bydgoszczu należy wymienić comiesięczne zaduszki sekty smoleńskiej na Starym Rynku pod przewodnictwem drugiej lygendy łopozycji Krystiana Frelichowskiego, bliskiego przyjaciela lydendy Budzbona. Niekiedy w jasełkach bierze udział poseł PiS z ostatniego rzędu Tomasz Luksusowadacza – Latos, właściciel luksusowej daczy nad Zalewem Koronowskim w Samociążku.

• nch.blog.pl Re: Witamy w Bydgoszczu 10.08.15, 14:37
        boskie! genialne! dobre!!!!
    • niclos_cham Re: przywitać się chciałam 10.08.15, 20:14
      nch.blog.pl napisał(a):

> no, to Witajcie Bydgoszczanie, mieszkam tu 5 miesięcy, więc czas się przywitać
      > z internetowym życiem Bydgoszczy, do tej pory zachwyciłam się słownością bydgos
      > zczan, starym miastem, kulturą, rynkiem pracy i komunikacją miejską, a to dopie
      > ro pierwsze dobre wrażenia, ciąg dalszy nastąpi, więc Ciocia Mentorcia Was wita
      > cieplutko

Trochę jestem bydgoszczaninem, bo przypadkiem się tu urodziłem.
      Generalnie jestem toruńczykiem-wychowałem się i wykształciłem się w Toruniu. Tutaj też mieszkam.

Z tą komunikacją miejską trochę przesadziłaś-tramwaje to stare krypy jeżdżą po Bydgoszczy.
      Skorodowane, głośne, jak z demobilu.
      • belphegor-pisu Przypadkowe narodziny 10.08.15, 21:31
        niclos_cham napisał:
        > Trochę jestem bydgoszczaninem, bo przypadkiem się tu urodziłem.
        > Generalnie jestem toruńczykiem-wychowałem się i wykształciłem się w Toruniu. Tutaj też mieszkam.

Jak z twego wpisu jednoznacznie wynika, twoje narodziny były wynikiem niechcianej ciąży twej rodzicielki, która przypadkiem zaszła w ciążę i chcąc uniknąć boruty w konserwatywnym miasteczku ze Starym Rynkiem wyprowadziła się z Bydgoszczu do Toruniu.

• niclos_cham Re: Przypadkowe narodziny 11.08.15, 16:48
          Zasmucę cię-byłem planowanym dzieckiem :)
          A przypadkowo urodziłem się w Bydgoszczy, bo moja Mama przejeżdżając przez Bydgoszcz źle się poczuła i wylądowała na pogotowiu a potem w szpitalu i tu mnie urodziła. Po urodzeniu wróciliśmy do miasta.
      • tassar Re: przywitać się chciałam 13.08.15, 17:24
        niclos-przeginasz.Wiesz gdzie produkują tramwaje PESA które kupił Toruń?W Bydgoszczy.
        • xystos Re: przywitać się chciałam 18.08.15, 16:56

Przejezdzalem ongis w '80tych latach przez Bydgoszcz-takie tam rozpierducho,nigdy bym nieprzypuszczal ze takich bohaterow miasto to ma,a takie slawne teraz.

ZEN
        • niclos_cham Re: przywitać się chciałam 18.08.15, 19:20
          tassar napisał:

> niclos-przeginasz.Wiesz gdzie produkują tramwaje PESA które kupił Toruń?W Bydgo
          > szczy.

Wiem, że Pesa je produkuje, ale dlaczego w Bydgoszczy takie stare złomy jeżdżą? Nie mogą sobie też kupić z Pesy? Dostaliby pewno w dobrej cenie.
    • zintegrowany31 Re: przywitać się chciałam 11.08.15, 10:51
      Jak tam było na wycieczce w Bydgoszczy?
      Nikt się nie chwali.
      • nachlany_wolak Nie mylą się ci te nicki ? 11.08.15, 10:59
    • nch.blog.pl Re: przywitać się chciałam 12.08.15, 08:38
      co do tramwajów i w ogóle komunikacji to zapraszam na Śląsk, z miejsca zdanie zmienicie :) A co do reszty to ciągle jest coraz większe zaskoczenie, w opolskim pracują Minionki, we Wrocławiu jest '"Europa" pełną gębą, a tu wszystko jakoś tak zrównoważone, no może poza spontanicznością, otwartością i taką radością życia. Co do Pisu, hmmm każdy w coś wierzy, mi pozostaje się dostosować, bo cokolwiek zrobię, czy wyjdę na ulicę z transparentem - "OCALIĆ KOMARY", czy rzucę się z okna, świat i tak będzie kręcił się dalej. A Wam stali wolontariusze świata internetowego: niclos i zintegrowany polecam zieloną herbatę. Ja bardzo lubię, zwłaszcza w te upały.
      • zintegrowany31 Re: przywitać się chciałam 19.08.15, 16:38
        Niech będzie pochwalony
        Czytaj Nasz Dennik
    • belphegor-pisu Dlaczego zamilkłaś? 08.09.15, 22:54
    • nachlany_wolak Re: przywitać się chciałam 08.10.15, 21:29
      Dlaczego milczysz ?
    • nachlany_wolak Re: przywitać się chciałam 23.10.15, 22:34
      Dlaczego znikłaś?
    • zintegrowany31 Re: przywitać się chciałam 24.10.15, 09:30
      Pochwalony
    • nachlany_wolak Re: przywitać się chciałam 06.11.15, 09:46
      Odezwij się wreszcie. Czekamy!
      • bydgoszczanin_z_lesnej Re: przywitać się chciałam 06.11.15, 18:34
        Masz hemoroidy to idz do lekarza ,a nie tu mordę "twarz" wydzierasz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka