Dodaj do ulubionych

Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ruchu

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.04, 22:14
Otwarcie mostu na przedłużeniu ul.Łęczyckiej, kreowano prawie na tak ważne
wydażenie jak oddanie Mostu Siekierkowskiego w W-wie. Tymczasem dzisiaj, przy
okazji remontu ronda Fordońskiego, widzimy, że jest to kładka dla samochodów,
a nie żaden most. Nawet nie trzeba czekać do godzin szczytu na korki,
przepychanki, klaksony, wciskanie się, no i wreszcie przymusowy postój.
Zamiast budując nowy obiekt pomyśleć o przyszłości (no chyba, że nikt tu nie
zakłada rozwoju miasta i komunikacji)i zbudować most czteropsmowy,
zbudowaliśmy dwupasmową kładkę. Trochę mnie to śmieszy, bo uważam, że miejsce
na przeprawę jest dobre, jednak wykonanie jak za starych czasów (celowo
ominąłęm "dobrych").
Obserwuj wątek
    • czwarty.wymiar Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru 16.09.04, 22:25
      Gość portalu: Ramon napisał(a):

> Otwarcie mostu na przedłużeniu ul.Łęczyckiej, kreowano prawie na tak ważne
      > wydażenie jak oddanie Mostu Siekierkowskiego w W-wie. Tymczasem dzisiaj, przy
      > okazji remontu ronda Fordońskiego, widzimy, że jest to kładka dla samochodów,
      > a nie żaden most. Nawet nie trzeba czekać do godzin szczytu na korki,
      > przepychanki, klaksony, wciskanie się, no i wreszcie przymusowy postój.[...]

Dokładnie, korki robią się nawet w niedziele - praktycznie już od świateł przy
      OBI stoi się w kolejce żeby na niego wjechać...
      • Gość: bydgoszczanin Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru IP: 212.122.214.* 16.09.04, 23:54
        te korki sa teraz bo remontowane jest rondo forońskie! ale po remoncie nie
        będzie lepiej wiele. docelowo maja byc jeszcze dwa mosty: tramwajowy i dla
        pojazdów jadących z kapuscisk do fordońskiej! oczywiscie jak zwykle wszystko
        rozbija sie o brak kasy.....
        • Gość: grr Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 09:28
          zreszta most nowoleczycki nie zostal jeszcze zakonczony - on zostal zaprojektowany jako most czteropasmowy - stad to przewezenie przed wjazdem. mi on zycie bardzo ulatwia i jesli znajdzie sie kasa na kolejne dwa pasy to byloby super.
        • Gość: Ramon Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 13:01
          Nie zgadzam się z Tobą- nawet przed remontem nie było dobrze. Oczywiście też
          lubię tę trasę, ale te "wąskie gardło"... w sumie lepsze niż jagiellońska,
          tylko chodzi mi o to, dlaczego nie można było zrobić tych czterech pasów od razu
    • Gość: maciej Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru IP: 62.244.137.* 17.09.04, 09:32
      Tp pomysl zuczku jaby jego nie bylo?Co to wtedy by sie dzialo.
      ps. Most chyba nazywa sie Kazimierza Wielkiego to tylko fragment. Moze kiedys
      dobuduja to co jeszcze brakuje?
      • Gość: Ramon Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:57
        Ale dlaczego wszystko się robi "na raty"? Czy nie można zrobić raz a pożądnie?
        To jest dla mnie dziwne.
        • Gość: tykk Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 13:04
          tak samo most na brdzie - tylko 1 pas.
          ma 100 m i nie mozna bylo zrobic dwóch?!!!
          • Gość: maciej Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru IP: 62.244.137.* 17.09.04, 13:12
            Ktory most? Pomorski? Beda dwa wedlug zyczenia, srodkiem pojedzie tramwaj!
            • Gość: Ramon Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 13:21
              No i wilk syty i owca cała ;-)
              Jak to u nas najczęściej bywa
              Będziemy mieli 3 nowe mosty :
              1 - z ul.Fordońskiej w stronę Al.Jana Pawła (jednokierunkowy,2 pasy pełen wypas)
              2 - z Al.Jana Pawła do ul.Fordońskiej (jednokierunkowy,2 pasy,pełen wypas)
              3 - między nimi most tramwajowy.

Nie wiem już, czy się śmiać, czy płakać.
              • lewskiy Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru 17.09.04, 19:53
                Wiecie dlaczego Most Kazimierza Wielkiego jest taki jaki jest ? Ano dlatego że
                w Bydgoszczy wciąż żyjemy w PRL-u.Nie liczy się jakość tylko ilość .Można było
                zbudować most 4-pasmowy albo i więcej z tramwajem po środku i oczywiście z
                bezkolizyjnymi skrzyżowaniami - ale urzędasy z tokiem myślenia made in PRL nie
                wiedzą co to takiego.Oni zatrzymali się w rozwoju na etapie lat 60-tych i 70-
                tych kiedy na drogach królowały nieliczne Syrenki i Wołgi.
                • Gość: grr Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 19:57
                  ja wole ilosc a nie koniecznie szerokosc - most kazimierza wielkiego bardzo ulatwia mi zycie. Wole pare waskich gardel rozrzuconych po calym miescie niz jedna "autostrade" przez rzeke. jasne, ze najlepiej byloby miec kilka szerokich mostow. odpowiedz czemu tak sie nie dzieje jest mysle oczywista
                  • lewskiy Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru 17.09.04, 20:17
                    Gość portalu: grr napisał(a):

> ja wole ilosc a nie koniecznie szerokosc - most kazimierza wielkiego bardzo
                    ula
                    > twia mi zycie. Wole pare waskich gardel rozrzuconych po calym miescie niz
                    jedna
                    > "autostrade" przez rzeke. jasne, ze najlepiej byloby miec kilka szerokich
                    most
                    > ow. odpowiedz czemu tak sie nie dzieje jest mysle oczywista

Piszesz to poważnie ??? Niedługo się wszyscy dowiemy że lepiej jechać furmanką
                    niż autobusem.problem sprowadza się do tego że w Bydgoszczy ciągle buduje się
                    ciągle takie wąskie gardła tak jakby nie można było od razu wybudować tak jak
                    należ
                    • czwarty.wymiar Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru 17.09.04, 22:41
                      lewskiy napisał:

[...] problem sprowadza się do tego że w Bydgoszczy ciągle buduje się
                      > ciągle takie wąskie gardła tak jakby nie można było od razu wybudować tak jak
                      > należ

Masz rację - pełno u nas prowizorek, półśrodków...
                      • Gość: grrr Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 22:59
                        co da mi nawet 8 pasow na moscie pomorskim jezeli bylby to jedyny most w bydgoszczy? dlatego wole kilka mostow nawet kosztem ich szerokosc. oczywiscie docelowo te mosty musza byc budowane szerzej i tak bedzie w przypadku mostu k.wielkiego - nic nie stoi na przeszkodzie zeby dobudowac druga jego nitke. nic poza brakiem finansow - wole taka prowizorke niz brak mostu, poza tym strasznie drazni mnie to odwieczne narzekanie na jakosc drog. trzeba byc slepcem zeby nie zauwazyc zmian, ktore dokonaly sie w ostatnich latach.
                        • czwarty.wymiar Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru 17.09.04, 23:10
                          Gość portalu: grrr napisał(a):

[...] poza tym strasznie drazni m
                          > nie to odwieczne narzekanie na jakosc drog. trzeba byc slepcem zeby nie
                          zauwazy
                          > c zmian, ktore dokonaly sie w ostatnich latach.

Wiesz, nie wiem jak Ty, ale ja czasami bywam w innych dużych miastach, więc mam
                          porównianie co do dróg...
                        • Gość: bydgoszczanin Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru IP: 212.122.214.* 17.09.04, 23:17
                          oczywiście fajnie byłoby aby zbudowali obok istniejącego mostu jeszcze drugi
                          powrotny a tramawajowy pomiędzy nim....ale zabrakło pieniędzy! i długo tak
                          jeszcze będzie! gminy są biedne i muszą się zadłużać aby realizowac inwetycje!
                          niestety budżet miasta takiego jak bydgoszcz obciąża najbardziej oswiata i to
                          rodzi konsekwencja dla pozostałych dziedzin. stąd ciągłe kulawe kompromisy =
                          realizowanie inwerstycji w połowie bo zawsze brakuje pieniędzy! stąd odany
                          tylko jeden most która pierwotnie miał być drogą dwupasmową dla pojazdów
                          jadących na kapuściska, który faktycznie jest przeprawa dwukierunkową a także
                          dziwoląg na moście w przelocie ulicy Ludwikowo na Brdzie gdzie zamiast czterech
                          pasów.....są trzy pasy. Na razie to nie przeszkadza bo nie ma połączenia
                          wiaduktem węzła zachodniego z ulicą artyleryjską ale gdy to nastąpi za 2 - 3
                          lata znowu będziemy mieli nowe wąskie gardło!
                          • Gość: magda Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 00:12
                            a to wszystko z naszej kieszeni.
                        • Gość: Ramon Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.04, 11:58
                          ciągle się narzeka kolego, bo nadal jest ku temu powód, a cena paliwa rośnie
                          bezlitośnie. Robi się coś, ale to są zawsze półśrodki - remonty na wylotówkach,
                          a w centrum można zawieszenie zgubić.Dla kogo robimy te drogi??? dla
                          przejezdnych ? czy dla mieszkańców? Nie jest najgorzej - zawsze się pocieszam
                          jadąc przez Gorzów Wlkp. ;-)
                          • Gość: piotr Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 14:01
                            parę lat temu, jadąc po deszczu przez Grunwaldzka pod wiaduktem z "mini"
                            kałużą, samochód zapełnił mi sie nagle do połowy wodą - opowiadam to do dzis ze
                            smiechhem wszytkim przyjednym do mnie.
                            A obok stał policjant z założonymi rękami i nic nie pokazywał.
                            • Gość: PIT Re: Most Nowołęczycki - mizerne usprawnienie w ru IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 19.09.04, 01:44
                              Wolę jak jeden z przedmówców kilka mostów 1-pasmowych, niż jeden 4-pasmowy.
                              Od budowania nowych mostów np drugiego mostu Kaz. Wielkoego i mostu W.
                              Hypszera, mostu w ul. Granicznej, przez Brdę Czyżkówko-Jachcice, przez kanał
                              bydgoski Prądy-Osowa Góra jest Unia Europejska. Teraz pieniądze są. Wystarczy
                              przygotować projekt i wyłożyć 25% kasy (dla Dombrowicza za trudne to
                              zrozumieć).
                              Kiedy finansowano inwestycje z budżetu miasta jak za Jasiakiewicza, to dobrze
                              że zbudowano wiele, choć bez rozrzucania się, bo jako miasto
                              zbankrutowalibyśmy. Nie jesteśmy niestety Toruniem, gdzie tylko kombinują jak
                              za cudzą kasę wybudować w mieście infrastrukturę i im się to udaje (obwodnica
                              poligonowa, trasa średnicowa Podgórza, nowy most przez Wisłę).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka