Gość: torunianka IP: *.petrus.com.pl 27.10.04, 21:13 wstrzymujemy oddech... i trzymamy kciuki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michutor Re: Komentarz: Raczej 2:0 27.10.04, 21:31 raczej 1:1 ale umk i tak powie "tak" wiec sprawa jest przesadzona... szkoda...uniwerek za skrzynke ...:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Komentarz: Raczej 2:0 IP: *.petrus.com.pl 27.10.04, 21:47 > szkoda...uniwerek za skrzynke ...:-( za skrzynkę piwa??? widziałeś tę pianę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Komentarz: Raczej 2:0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 21:49 bydgoszcz powinna miec uniwersytet. zapewne nie bedzie gorszy niz uczelnie w zielonej gorze czy rzeszowie. natomiast na to, aby byl na miare oczekiwan bydgoszczan - po prostu musza sami zapracowac. nalezy dac im szanse. dziwi mnie tylko, ze tak przelomowa wiadomosc nie wywoluje szerszego zainteresowania na bydgoskim forum - w tej sprawie odzywaja sie jak dotad tylko torunianie .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Komentarz: Raczej 2:0 IP: *.petrus.com.pl 27.10.04, 21:51 bo tego artykułu jakoś jeszcze nie tu nie widać;) Albo może bydgoszczanie wznoszą już toasty i nie mają wolnej ręki do pisania;)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIT Re: Komentarz: Raczej 2:0 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:05 My także wstrzymujemy oddech i obgryzamy paznokcie. W każdym razie dziękujemy Toruniowi za zainteresowanie, a baaardzo za brak złośliwych uwag (jak do tej pory). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @m@deuss Re: Komentarz: Raczej 2:0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 13:02 super !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Komentarz: Raczej 2:0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:03 no to idziemy do domu i poczekamy az sie zorientuja co jest grane - wtedy im pogratulujemy :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
millutki Re: Komentarz: Raczej 2:0 27.10.04, 22:34 miasto bez uniwersytetu jest miastem bez przyszłości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Komentarz: Raczej 2:0 IP: 195.85.209.* 27.10.04, 22:58 Po szachowemu to 1,5 do 0,5! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minn Re: Komentarz: Raczej 2:0 IP: *.tvgawex.pl 27.10.04, 22:06 www.form.pl/inox Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minn Re: Komentarz: Raczej 2:0 IP: *.tvgawex.pl 27.10.04, 22:08 www.ola.pl/minn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shamrock Re: Komentarz: Raczej 2:0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:27 Opinia gremiow naukowych / tym samym decyzyjnych/ jest b. wazna, ale zastanowmy sie jaka jest opinia bydgoszczan ? w tym studentow AB? Z mojego rozeznania wynika, że maja niezbyt wysokie werazenie o swojej Alma Mater. Zatem- czy istotnie powinien powstac Uniwerek-na zasadzie ' bo tak'? Czy w podejmowaniu decyzji powinnismy kierowac sie zdrowym rozsądkiem i pragmatyzmem. Czuje i doceniam lokalny patriotyzm, ale moze wlasnie-albo mimo to- raczej AB powinna polaczyc sie z UMK? p.s. prosze- bez emocji!!!! p.s.2- racjonalizm przede wszystkim! p.s.3 kocham Bydzie- to moje miasto rodzinne-ale - dalibog (hehe-patrz Jan M Rokita) - patrzmy w przyszlosc; nie oszukujmy sie -Bydzia i AB nie ma szans! a mamy byc jak uniwersytet zielonogorski lub rzeszowski???? chyba lepiej byc w koncowce tych najlepszych ( czyli np. UMK) p.s.4. oj, juz widze jak 'lokalni patrioci' naskocza@ ( a moze nie?-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Komentarz: Raczej 2:0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:43 Ciekawa opinia. Mysle jednak, ze Uniwerek w Bydgoszczy spowoduje podniesienie prestizu miasta a wierze ze pracownikom i studentom UJK (bo taka bedzie nazwa) nie zabraknie ducha i sil w corocznym podnoszeniu kwalifikacji i zdobywaniu nowych laurow. Trzymam za Was kciuki i wszustkiego dobrego. Wierze ze to juz blisko do UJK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Komentarz: Raczej 2:0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:44 Ciekawa opinia. Mysle jednak, ze Uniwerek w Bydgoszczy spowoduje podniesienie prestizu miasta a wierze ze pracownikom i studentom UKW (bo taka bedzie nazwa) nie zabraknie ducha i sil w corocznym podnoszeniu kwalifikacji i zdobywaniu nowych laurow. Trzymam za Was kciuki i wszustkiego dobrego. Wierze ze to juz blisko do UJK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klimaz Re: Komentarz: Raczej 2:0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:53 Zgadzam się z tą opinią. Korzystniejsze dla obu miast będzie stworzenie "UMK w Toruniu i Bydgoszczy" oraz "Politechniki Bydgosko-Toruńskiej" Żeby nie było, że tylko Bydgoszcz oddaje Toruniowi to powołując Politechnikę w Bydgoszczy Toruń oddałby jakiś wydział techniczny swojego Uniwersytetu. Byłoby po równo. Takie rozwiązanie obniża koszty funkcjonowania uczelni i w moim odczuciu wzmacnia wizerunek całego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Komentarz: Raczej 2:0 IP: *.atr.bydgoszcz.pl 27.10.04, 22:45 Zabawny jest komentarz pana Herolda. Cóż absolwenci WSP Bydgoszcz niekoniecznie muszą umieć czytać ze zrozumieniem. Otóż opinia UW po przetłumaczeniu na pojecia zrozumiałe dla p. Herolda stwierdza coś takiego: 1. AB nie nadaje się na normalny uniwersytet, 2. Jeśli sejm utworzy kategorię takich półuniwersytetów to jak najbardziej. Cóż uniwersytety u nas zakładaja u nas p.p. Herold, Kłopotek z kabaretem Klika, a to niestety nie jest humor najwyższych lotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Komentarz: Raczej 2:0 IP: 195.85.209.* 27.10.04, 23:20 Najgorzej to jak inteligencja techniczna wypowiada sie na temat systemowych rozwiazan. Tak jest. Najlepiej najszybciej z punktu widzenia techniki obciac galaz na ktorej siedzimy - i to takie polskie, takie nasze - kochane błotko. W 1986 Anglicy wszystkie swoje państwowe uczelnie bez względu na to jakie mialy struktury, potencjal naukowy, przemianowali na uniwersytety. Nie pozwolili mieszac sobie Europie, a jednoczesnie dali slabszym osrodkom szanse na dorastanie do silnych. Wyraznie zdynamizowali wspolprace miedzy uczelniami, wzajemnie wspomagali sie w tworzeniu potencjalu naukowego, aby byc konkurencja dla pozostalej Europy. Tak panie koleżko, ale co pan z tego zrozumial, gratuluje dobrego samopoczucia i slodkiej ignorancji. ps. Absolwenci WSP moze nie czytaja ze zrozumieniem, ale odrozniaja przynajmniej UJ od UW czy tez od UWr. Styl pisania czysto techniczny czyli brak ladu i skladu. Jezeli synku chcesz pouczac innych zabierz sie sam za solidne nauki, bo widac u Ciebie same braki."Eksperci" nie spia tylko pisza same bzdury!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: no macieju, chyba sie zagalopowales.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 23:47 Karol nie wyglosil swoich opinii tylko zinterpretowal wypowiedzi rektorow UJ i UWr. Szczerze mowiac, gdy jeszcze raz to przecztalem to tak do konca nie wiem, czy Karol nie mial racji .. bardzo oslizle te opinie sa, ta z wroclawia rowniez .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka do gosc(a) IP: *.petrus.com.pl 28.10.04, 00:10 > Karol nie wyglosil swoich opinii tylko zinterpretowal wypowiedzi rektorow UJ i > UWr. a to jest bardzo ciekawe stwierdzenie. Ciekawa jestem wobec tego czyje to były "interpretacje"? Szczerze mowiac, gdy jeszcze raz to przecztalem to tak do konca nie wiem, > czy Karol nie mial racji .. bardzo oslizle te opinie sa, ta z wroclawia > rowniez .. uważam, że opinia wrocławska jest bardzo jasna, życzliwa i fair. i przewiduję, że toruńska będzie "conditional";) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: do gosc(a) IP: 195.85.209.* 28.10.04, 00:15 Kurna, czemu tu tak mało logicznych torunianek. Kiedys napisalas tekscik o uniwerkach na srednim poziomie, ktore sa rowniez potrzebne. Zgadzam sie z Toba w calej rozciaglosci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: no macieju, chyba sie zagalopowales.. IP: 195.85.209.* 28.10.04, 00:14 Karolek nie odroznia UJ od UWr. Przeciez UWr wydal pozytywna opinie, a UJ raczej negatywna. Na zasadzie spelnia, ale my mamy swoja wizje, ktora aktualnie nie ma osadzenia prawnego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: no macieju, chyba sie zagalopowales.. IP: *.atr.bydgoszcz.pl 28.10.04, 10:22 Doskonale odróżniam UJ od UWr. Jestem zresztą tego ostatniego doktorem. I proszę nie nie mieć złudzeń. Opinia UWr jest bardzo negatywna. Taką opinię pisze się w specyficzny sposób. Dużo jest w jej treści politycznej i środowiskowej poprawności. Po odrzuceniu niezbednych uprzejmości, jej sens zamyka się w dwu punktach, które podałem. Przywołam cytat "...Wśród kierunków studiów prowadzonych przez AB brak jest jednak tak typowo uniwersyteckich....Senat UJ stwierdza, że istotą polityki edukacyjnej w Polsce winno być tworzenie uniwersytetów silnych, wielokierunkowych, pozwalających na rozwój badań. Przekształcenia oparte jedynie na zmianie nazwy nie prowadzą do tak wytkniętego celu..." To pkt. 1, a punkt 2. "Biorąc pod uwagę powyższą przesłankę, senat UJ proponuje... przekształcenie AB w uniwersytet humanistyczno-przyrodniczy. Tego typu przekształcenie byłoby możliwe po uchwaleniu przez Sejm nowej ustawy o szkolnictwie wyższym". Czyli napewno nie teraz. I to ma byc według Macieja pozytywna opinia. No chyba, że Maciej ma na imię Józef. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka odróżnianie IP: *.petrus.com.pl 28.10.04, 10:34 coś Ci się doktorze UWr miesza w tym pisaniu. Maciej pisał, że nie odróżniasz UW (Uniwersytet Warszawski) od UWr (Uniwersytet Wrocławski) bo wczesniej pisaleś o opinii UW, której przecież nie było. A TERAZ: piszesz > I proszę nie nie mieć złudzeń. Opinia UWr jest bardzo negatywna. a podajesz cytaty z UJ. Wszyscy (chyba) zrozumieliśmy, że UJ wystawił opinię negatywną, aczkolwiek zapodał ją w uprzejmy sposób. Natomiast UWr zaopiniował pozytywnie. A swoją drogą szkoda, że nie możecie się dogadać i stworzyć wspólnego uniwerka. No, ale to nie moja sprawa. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: odróżnianie IP: 62.244.137.* 28.10.04, 11:40 Wierzysz w to ze ten czlowiek ma doktorat?Jezeli ma to ta nauka faktycznie schodzi na psy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: odróżnianie IP: *.atr.bydgoszcz.pl 28.10.04, 12:14 Prostuję. Faktycznie pomyliłem, ale nie uniwersytety tylko to, który uniwersytet, którą wydał. Napisałem UW mając na myśli UWr. Tylko co to ma za znaczenie. Sens wypowiedzi chyba jest jednoznaczny. Chodziło o komentarz P. Herolda, w którym autor próbuje zakwalifikować jednoznacznie negatywną opinię jako poparcie przekształcenia AB w uniwersytet. Oczywiście p. Maciej czepia się szczegółów, literek i próbuje wycieczek osobistych jak każdy, który nie ma argumentów merytorycznych. Was nie bawi, to że redaktor H. zakłada stowarzyszenie na rzecz przekształcenia AB w uniwersytet do spółki z kabaretem Klika i wypisuje takie komentarze? Odpowiedz Link Zgłoś
charlesbabbage Re: odróżnianie 28.10.04, 13:01 Czlowieku ty nadal nie rozumiesz oceny UWr. Torunianka wytlumaczyla to Tobie, ale ty dalej swoje. Wybacz z tak malo rozgarnietymi nie ma oczym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: no macieju, chyba sie zagalopowales.. IP: 62.244.137.* 28.10.04, 11:39 Czlowieku Ty jestes doktorem, a jak ocenili Twoja dysertacje?Ty nawet nie zrozumiales mojego tekstu. ps. Moj Boze, takim daja doktoraty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: no macieju, chyba sie zagalopowales.. IP: *.atr.bydgoszcz.pl 28.10.04, 12:45 Wiesz, na maturze się nie da obronić swoich pogladów przy pomocy inwektyw. Zdobądź więc najpierw maturę, później trochę się jeszcze poucz i zobaczysz czy Ci dadzą doktorat. Może wtedy docenisz mój. Odpowiedz Link Zgłoś
charlesbabbage Re: no macieju, chyba sie zagalopowales.. 28.10.04, 12:59 Zapytalem o dysertacje? jak ja oceniono. Chyba nawet nie masz pojecia o czym mowie. Mature zdawalem w latach 80 synku! ps. czytajac ciebie wnioskuje, ze o doktoracie cos slyszales, a zapewne jeszcze do magisterium kilka lat swietlnych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: no macieju, chyba sie zagalopowales.. IP: *.atr.bydgoszcz.pl 28.10.04, 13:20 Maturę zdawałeś jako maciej (z małej litery) czy jako charlesbabbage (jakie to dziecinne)? To Ty nie masz pojecia o czym mówisz. Wydaje Ci się, że to się nazywa dysertacja. Otóż "To" się nazywa rozprawa doktorska i się za nią nie dostaje stopnia jak Ty w szkole. Zdaje się egzaminy w moim przypadku filozofia, język obcy i kierunkowy. Później się broni swojej rozprawy i albo się obroni albo nie. Na dyplomie nie ma oceny. Zrób maturę, zostań magistrem (będziesz miał ocenę na dyplomie)na uniwersytecie(będziesz wiedział co to takiego i na czym polega różnica pomiędzy uniwersytetem i WSP), zrób doktorat i poźniej wypowiadaj się na takie tematy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka rekompensata? IP: *.petrus.com.pl 28.10.04, 14:20 Panowie... kończcie ten dziwny pod-wątek. To chyba jest dobra zmiana forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=17033455 Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
charlesbabbage Re: no macieju, chyba sie zagalopowales.. 28.10.04, 14:38 maciej z malej bo jest tez Maciej z duzej, a to inne osoby.Wszyscy na tym forum wiedza ze maciej to tez ch.b. Znowu mnie nie zrozumiales, ocena pracy doktorskiej nigdy nie jest jednoznaczna. Ocenia sie ja od strony metodologicznej itp. Pokazuje sie jej plusy i minusy. Niekiedy nawet skopane z pozoru obrony, "bronia" sie doskonale i doktorant wychodzi zwyciesko. Podopnie jest z ocenami nt. AB. UWr pokazal zalety, ale rowniez braki. Na temat opini UJ nie ma co dyskutowac. ps. Wywodow odnosnie mojego dyplomu i roznic miedzy jednostkami akademickimi nie bede komentowal, bo nie ma czego.A doktorat z czego, chyba mniemanologii stosowanej, aby wypowiadac sie na takie tematy.Widac synu ze rozum masz wybitnie techniczny, malo polotu i abstrakcyjnego myslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
charlesbabbage Re: no macieju, chyba sie zagalopowales.. 28.10.04, 14:40 I male przypomnienie!!! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=17101904&a=17106523 Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Komentarz: Raczej 2:0 28.10.04, 00:43 w wyborczej byl kiedys ranking uczelni z calego swiata... najlpeiej wypadly ze stanow i japonii tak budzety uczelni sa ogromne niemcy powoli dorastaja, i chca miec 5 uni na poziomie swiatowym dobrze ze u nas tez tak sie chce, szkoda ze szlachta z mieczykami typu gruszka pragnie uni jako kielbasy wyborczej macieju, ty jestes po fizyce? Odpowiedz Link Zgłoś
charlesbabbage Re: Komentarz: Raczej 2:0 28.10.04, 12:56 Masz racje jezeli chodzi o finansowanie badan. Fizyka, czy tez biotechnologie pochlaniaja ogromne pieniadze. Przyklad japonii i usa to nie tak do konca, poniewaz tam w programy badawcze wchodza prywatni inwestorzy, u nas ich brak! Niestety u nas ciagle jest malo kasy. Najlepszym tego przykladem jest brak funduszy na badania nad niebieskim laserem. Wszystko wiem, tylko, ze uniwersytety to nie tylko czysctej wody naukowcy, bo takowi z reguly klada dydaktyke. Najlepszym polaczeniem byloby mistrz w swojej dziedzine zarowno merytorycznie jak i dydaktycznie.Owszem niech u nas bedzie tych 5 na swiatowwym poziomie, niech bedzie chociaz jeden bo z tego co podaja to tylko dwa sa w 500 najlepszych i to dopiero w ostatniej setce!Pozostaja jeszcze inne, tez wazne i niezbedne. zauwaz, ze teraz raczej zaczyna oceniac sie kierunki, a nie cale uczelnie. ps. tak, po!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magister Re: Komentarz: Raczej 2:0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 09:57 Pomimo, że ukończyłem AB zgadzam się z opinią Karola. Gdy WSP zmieniało się w AB, zmiana też polegała tylko na wymianie tabliczek i pieczątek. W przypadku administracyjnej i politycznej zmianie nazwy na Uniwersytet, będzie podobnie. Nie chcę urazić Macieja, który jest bardzo za Uniwersytetem, ale ja uważam, że nasza bydgoska społeczność akademicka jeszcze nie dorosła do tych zmian. Profesorkowie są zajęci bieganiem i dorabianiem na niepaństwówkach i uczelniach "zaprzyjażnionych", brakuje podejścia do studenta jako partnera i klienta - sytuacja jest śmieszna gdy patrzy się na feudalno- peerelowską elitę AB. Zgodziłbym bym się na Uniwersytet który bu powstał z połączenia AB i ATR-u to miałoby sens, "wymieszanie krwi" zawsze wychodzi na dobre, ale cóż wiemy że to nierealne..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Komentarz: Raczej 2:0 IP: 62.244.137.* 28.10.04, 11:43 Profesorowie, doktorkowie biegaja i w Bydgoszczy, czy to ATR, czy tez AB. W Krakowie, Łodzi i innych miastach!!!Porownaj sobie potencjal naukowy WSP z lat 80, a aktualna AB! Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: Komentarz: Raczej 2:0 28.10.04, 12:14 może w końcu sie uda :) Niech powstanie potem sie potoczy z górki, bo będzie coraz lepiej, z AM też sie śmiano tez sprzeciwiano a przez lata urosła i dorobiła sie sukcesów. Nawet UMK ją teraz chciał ;) Tylko jakąś sensowną nazwe dla uniwerka niech wymyślą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Komentarz: Raczej 2:0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 13:09 Bydgoszcz zasługuje na UNIWERSYTET i POLITECHNIKE. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf102 Re: Komentarz: Raczej 2:0 28.10.04, 13:15 Świete słowa. I tak będzie! Odpowiedz Link Zgłoś