Gość: magda znowu Bydgoszcz próbuje okraść Fordon! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 16:18 znowu Bydgoszcz próbuje okraść Fordon! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdrowo_zakrecony Nie damy sie komunie !!! IP: *.polkos.com.pl 18.12.04, 17:34 XIII LO oficjalnie podjelo protest. zostaly wywieszone bialo-czerwone flagi oraz wielki napis o protescie Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 życzenia świąteczne 24.12.04, 21:37 życzę naszym decydentom by zostali dobrze , tzn. adekwatnie do swojej pracy i jej efektów wynagrodzeni - tego życzę wszystkim Polakom . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SylwiaG. Re: Ratusz planuje likwidację niektórych szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 17:11 XVI LO powinno zostaś gdyż po zlikwidowaniu zostanie w fordonie tylko jedno liceum a do samej szasnastki chodzi ponad 70% uczniów z fordonu Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 szkoła z tradycją 31.12.04, 11:21 Gość portalu: SylwiaG. napisał(a): > XVI LO powinno zostaś gdyż po zlikwidowaniu zostanie w fordonie tylko jedno > liceum a do samej szasnastki chodzi ponad 70% uczniów z fordonu szkoła z 111- letnią tradycją , ósemka . instytucja ta powinna zasługiwać na wyróżnienie - w przeciwieństwie do większosci szkół panuje tam miła atmosfera , nie obserwuje się huligaństwa , życzliwość pracowników szkoły nie spotykana gdzie indziej - dlatego tam zapisałem swoje dzieciaki , bo chcę by uczyły się w dobrej atmosferze . zamiast szkołę wyróżnić i pokazać innym jako wzorzec , zdecydowano by ją zamknąć . Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 różne ekonomie 31.12.04, 13:56 ekonomia - gopodarzenie . gospodarnie bywa różne w zależności od kraju i jego ekonomii. w krajach o najwyższych standardach czynniki ekonomiczne zmuszają miernotę do bankructwa a promują wysoki standard przez wyróżnianie lepszych . w przypadku zamykania ósemki , to sprzeczne z ekonomią krajów o wysokich standardach - szkoła mogąca być wzorcem dla innych ma być zamknięta . nie mogę jednak twierdzić , że nie jest to nieekonmiczne rozwiazanie - ekonomiczne w naszych realiach , nieekonomiczne natomiast w krajach , w których gorsze bankrutuje , a lepsze jest promowane . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wm Re: Ratusz planuje likwidację niektórych szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 17:56 Jak ekonomia ekonomią to może "ratusz" się częściowo zlikwiduje. Proponuje rozpocząć od Wydziału Edukacji i Sportu. Korzyści (także ekonomiczne) będą ogromne. Same pensje pań i panów urzędników spowodują szalone oszczędności i może wystarczy na kolejne lodowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 10%>11% 02.01.05, 19:15 ekonomia w krajach rozwiniętych , to czytelny zapis , że coś jest lepsze a inne jest gorsze . u nas czytelności brak w najprostszych sprawach . matactwa chronione są tajemnicą . w kraju mataczy 10% bywa większy od 11% . to co jest wynikiem miernoty ich gospodarzenia nazywają ekonomią . brak im na inwestowanie w szkoły , bo nie potrafią gospodarzyć . to ekonomia alkoholika , który nie zainwestuje w edukację nawet swoich dzieciaków , bo mu się "nie opłaca" . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac. matactwa prezydenta IP: *.tvgawex.pl 02.01.05, 22:08 w czasie świąt krewniak zatrudniony w UM poinformował ( pouczył )mnie ,że interes dzieci i nauczycieli zupełnie sie nie liczy . Potrzebne są budynki dla szkół wyższych i tyle. Na przykład budynek szkoły na Łowickiej ma być przekazany ATR-owi , w miejsce utraconego w centrum . Mówienie o ekonomii jest mydleniem oczu Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: matactwa prezydenta 02.01.05, 22:17 Gość portalu: jac. napisał(a): > w czasie świąt krewniak zatrudniony w UM poinformował ( pouczył )mnie ,że > interes dzieci i nauczycieli zupełnie sie nie liczy . Potrzebne są budynki dla > szkół wyższych i tyle. Na przykład budynek szkoły na Łowickiej ma być > przekazany ATR-owi , w miejsce utraconego w centrum . Mówienie o ekonomii jest > mydleniem oczu taka to ekonomia alkoholika - nie stać na edukację bo ma inne wydatki . za kilka lat te budynki na dla szkół wyższych nie będą potrzebne , bo braknie studentów ( jak chcą wykształcić bez podstwaówek ? ) . albo będą tworzyć jeszcze większą miernotę na wyższych szczeblach edukacji szczycąc się liczbą mierniactwa z dyplomami . Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 ekonomia alkoholika 03.01.05, 07:38 alkoholikowi ktoś musi pomóc , sam nie potrafi . nie nakarmi swoich dzieci i nie wykształci ich . obiecuje i nigdy obietnic nie dotrzymuje . najszumniejszymi inwestycjami naszej ekonomii są aquapark , lodowisko , supermarket . musi być inwestor strategiczny - najczęściej obcokrajowiec . nie ma co nawet marzyć o inwestycjach przynoszących wysokie profity i dających miejsca pracy wyspecjalizowanej kadrze - to nie w stylu naszej ekonomii. my nawet nie wiemy , co oznacza promocja - dla rodzimych sprzedwców to zwyczajne "przecież nie wyrzucę tego na śmieci" . podobnie jak artykuły konsumcyjne promuje się ludzi . ostatni zakup jakiego dokonałem w promocji w znaczeniu "nadające się na śmietnik" to były krówki - nigdy w życiu nie widziałem uprzednio zepsutych krówek . zielonego pojęcia nie mamy , co faktycznie oznacza promocja , a tym bardziej , co oznacza ekonomia . groteskowe bywają szkolenia naszych ekspertów za granicą . siedzą się w ławkach z pracownikami w tamtych krajach ucząc się podstaw - tamci bez wykształcenia , nasi z wyższym . często spotkanie prowadzi jakiś brygadzista bez wyższego wykształcenia . koszt takiego szkolenia bywa znacznie wyższy od kursów na Harvard . skonomia szkolnictwa ogranicza się do jednego parametru - ilość uczniów na klasę . nie ma żadnych metod porównawczych , bo nie ma co porównać - jest jeden przeładowany program mający na celu kształtowanie lojalności wobec głupoty - szczególnie wyraźnie to widać w przypadku "nauki" języka angielskiego. z uporem twierdzimy , że mamy najlepszą w świecie edukację - podobnie tak uważają Rosjanie , Rumuni i Meksykanie . ba , twierdzi się , że z naszych wielkich osiągnięć edukacyjnych czerpią wzorce a Ameryce - jedno jest pewne - my z ich wzorców nie korzystamy . czy może dziwić w takiej ekonomii jeden z najniższych w świecie stopień zatrudnienia skoro tak się inwestuje w miejsca pracy i przyszłość ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Czego się spodziewać po Dombrowiczu i jego ekipie? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.01.05, 09:58 No i czego można było się spodziewać po tej bydgoskiej władzy? Tylko likwiduje i nic poza tym. Nie ma Torbydu, Polonii itp. Współczuję tylko dzieciakom, które będą musiały zmienić środowisko - to dla nich duże przeżycie, niekoniecznie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. A co z całą kadrą nauczycielską? Odpowiedzi niech każdy udzieli sobie sam. Tak ekipa tylko powiększa liczbę bezrobotnych, bo przecież z tych rządów - przynajmniej moim zdaniem - nic dobrego nie wynika. Dlatego nie życzę im powidzenia. Najlepiej byłoby im powiedzieć: "Do widzenia..." Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: Czego się spodziewać po Dombrowiczu i jego ek 04.01.05, 10:32 Gość portalu: ja napisał(a): > No i czego można było się spodziewać po tej bydgoskiej władzy? Tylko likwiduje > i nic poza tym. Nie ma Torbydu, Polonii itp. Współczuję tylko dzieciakom, które > > będą musiały zmienić środowisko - to dla nich duże przeżycie, niekoniecznie w > pozytywnym tego słowa znaczeniu. A co z całą kadrą nauczycielską? Odpowiedzi > niech każdy udzieli sobie sam. > Tak ekipa tylko powiększa liczbę bezrobotnych, bo przecież z tych rządów - > przynajmniej moim zdaniem - nic dobrego nie wynika. Dlatego nie życzę im > powidzenia. Najlepiej byłoby im powiedzieć: "Do widzenia..." trudno mi się wypowiadać na temat prezydenta . może ma dobrą wolę , ale do układu w jakim siedzi sama wola nie wystarczy . szokiem było dla mnie , co powiedział w tv przedstwiając swoją argumentację zamykania szkół w tv - podejrzewam , że nie ma zielonego pojęcia jakie skutki może przynieść w przyszłość taka decyzja . z drugiej strony naprawdę nie podejrzewam go o złe zamiary - kto mu przedstwił taki plan i dał ten argument ? zastanawiałem się , czy można znaleźć człowieka , który by temu gnojstwu powiedział zdecydowane nie i potrafił ocenić zamiary pozostałych przeciwstawiając się realizacjom które prowadzą do ubożenia miasta , zmniejszania jego potencjału - czy on wie i czuje , że potencjałem tego miasta są jego mieszkańcy i ich wykształcenie . czy wie , że przyszłość zależy od warunków edukacji dzieciaków , czy potrafi powiedzieć tym co nie dbają o lepszy kształt edukacji WON . oczywiście z edukacją związane są inne inwestycje - jak się ma kadrę trzeba ją zatrudnić i trzeba z tego mieć profity by inwestycje się wróciły - nie widzę tych inwestycji . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XIII LO GÓRĄ Re: Ratusz planuje likwidację niektórych szkół IP: 212.122.200.* 04.01.05, 13:29 Moim zdaniem zlikwidowanie XIII LO to fatalny pomysł ponieważ jest to szkoła o dobrym i przyjemnym umiejscowieniu a pozatym jest tam wiekszosc ludzi z Fordonu którzy maja bisko. Jest kiepskim pomyslem panie Prezydencie przenoszenie ich gdzies indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 żyją z dnia na dzień 09.01.05, 10:15 coraz więcej dzieciaków żyje z dnia na dzień . coraz więcej z nich nie ma perspektyw na przyszłość . jedyną perspektywą dla nich staje się coraz popularniejsza w Polsce jałmużna . Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 od początką intencją było zamknięcie dobrych szkół 15.01.05, 21:33 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=19490579&a=19494736 Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: od początką intencją było zamknięcie dobrych 15.01.05, 21:52 unsatisfied6 napisał: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=19490579&a=19494736 nie potrafią stworzyć dobrej szkoły - potrafią tylko takie zamykać . nie chcą by gospodarka tworzyła produkt wysokowartościowy w którym ekspertyza wielokrotnie przewyższa koszt robocizny i surowca - chcą spredawać tylko tanią robociznę - miernoty dla przyszłej generacji . Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 koszt surowca i taniej robocizny- o to chodzi ? 16.01.05, 17:51 znaczy bylejakie , bez wartości - koszt surowca plus taniej robocizny . myślę , że chodzi o bylejactwo w szkonictwie - czemu nie ? widzę to bylejactwo wszędzie , dlaczego w szkolnictwie tworzyć jakość i inne metody zarządzania od metody "żandarma" i terroru ? skoro chodzi o bylejactwo , to znaczy nie dawać możliwości tworzenia jakości . powstała jakaś niby to bzdurna nie do zrealizowania inicjatywa zamknięcia kilku szkół - wśród nich ósemka . niby to okazując zdrowy rozsądek i po dyskusji społecznej doszli do wniosku , że tego co nie mogą fizycznie zrobić - ale o ósemce pomyślą . albo idioci podjęli inicjatywę niemożliwą do realizacji zamknięcia kilku szkół , albo chodziło o zamknięcie dobrych szkół robiąc przy tym wrażenie "dyskusji społecznej" i "ustępstw władzy" na rzecz obywateli . czym się różni ósemka od innych szkół ? jest tam za miła pani dyrektor ? za mili nauczycile ? za mało bandytyzmu w szkole ? brak metod "żandarma" i atmosfery kryminału na korytarzach ? Odpowiedz Link Zgłoś