Gość: zoe IP: 158.75.13.* 05.01.05, 11:50 Nauczcie sie wreszcie, ze w kuj-pom sa 2 stolice.Tak stanowi chwala sejmowa, pacany Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Damian Re: Stolice IP: *.petrus.com.pl 05.01.05, 11:51 Ale to oczywiste,więc po co o tym pisać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Stolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 12:10 No właśnie tego szukałem (lecz nie udało mi się znaleźć), o to pytałem, a nikt nie potrafił mi odpowiedzieć. Uwierzyłem nawet, że w polskim prawie nie ma mowy o stolicach województw. Mógłbyś podać jeszcze linka do odpowiedniej ustawy, gdzie jest mowa o stolicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: Stolice IP: *.hipernet.ras.pl 05.01.05, 13:05 i tu juz zaczynaja sie schody mi....oni nie potrafia podac zadnej ustawy...sami sobie wymyslili...no kto jak kto ale pwn raczej sie nie myli... encyklopedia.pwn.pl/42652_1.html ....tutaj to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lee Re: Stolice IP: 158.75.50.* 05.01.05, 22:29 Aby nie być gołosłownym,link do odpowiedniej ustawy: isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU19980960603 Nie ma tam słowa o stolicy województwa, funkcjonuje tylko określenie "siedziba" bądź to wojewody lub sejmiku województwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Stolice 05.01.05, 13:28 Gość portalu: zoe napisał(a): > Nauczcie sie wreszcie, ze w kuj-pom sa 2 stolice.Tak stanowi chwala sejmowa, > pacany Zacytuj z podaniem źródła i będzie święty spokój. (pomijam już to, że w takim układzie stwierdzenie "Bydgoszcz to stolica kujawsko-pomorskiego" też jest prawdziwe :>) Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: Stolice 05.01.05, 13:50 No patrz to ciekawe bo niczego takiego w żadnej ustawie nie ma.Jest natomiast mnóstwo o nadrzędności wojewody nad samorządem i jedyne konretne zapisy jezeli dotyczą już jakiejś siedziby to tylko siedziby wojewody.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paco Re: Stolice IP: *.torun.mm.pl 05.01.05, 20:48 Torun stolica samorzadowa, B-szcz "rzadowa" i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: Stolice 05.01.05, 20:50 Włocławek stolicą grzecznościową...Ciekawy podział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etymolog Re: Stolica to brzmi dumnie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 02:07 dlatego, ze pochodzi od slowa " stolec". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siostra Jozefaya Re: Stolica to brzmi dumnie.. IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 06.01.05, 04:22 No wlasnie. Na stolcu sie siada w miescie stolecznym Toruniu a stolec oddaje w bydgoskiej latrynie. Odpowiedz Link Zgłoś
charlesbabbage Re: Stolica to brzmi dumnie.. 06.01.05, 15:58 Jasne stolec w Toruniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: o, nie.. stolec jest w bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 16:58 stolec wojewody - bo to od stolca wywodzi sie slowo stolica - jest jak najbardziej w bydgoszczy. czuc to w calym regionie. bez falszywej skromnosci - kochani..panie charlesbabbage : w kwestii przeniesienia stolca bedacego duma bydgoszczy do torunia prosze zlozyc odpowiedni wniosek.. Odpowiedz Link Zgłoś