Dodaj do ulubionych

Opera i okolice

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 10:27
Witam. Opera nam pieknieje, aż serce rosnie, ale urokliwy zakatet miasta
zosytał strasznie oszpecony parkingiem. Okropne czy oni poszaleli??? Soldny
parkan zrobili z metalowych płaskowników. Czyzby to mialo trwać tam 100 lat??
No i moze znikna te 30 letnie pseudo parkany od strony Brdy i zrobi się
prawdziwy bulwar. A co do prakingu to musi oczywiście istnieć, tylko prosze
podziemny. Coś mi się o usy obiło ze taniej bedzie postawić coś na kształt
Auto Park Bydgoszcz - pietrowe monstrum. Nie dajmy oszpecić centrum miasta.
Jak już to tylko podziemią skyscrapercity.com/showthread.php?
t=98675&page=11&pp=20 chcialo by się tak jak w Poznaniu. Ale u na dominuje
kiepski minimalizm. Swoją drogą jak rzadko pojawia się na w/w forum słowo
Bydgoszcz. Szkoda :-(
Obserwuj wątek
    • Gość: mark Re: Opera i okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 10:32
      wybaczcie hihi mój komputer sepleni hihi a to jest własciwy link
      skyscrapercity.com/showthread.php?t=98675&page=11&pp=20
      Zazdroszczę Poznaniowi, ale tam chyba oprócz kasy mają również bardziej
      rozsądnych włodarzy.
    • Gość: balum Re: Opera i okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 11:26
      I pytanie jake są opłaty za ten parking na rzecz miasta. Jak sądzę skóra nie
      warta wyprawki.
    • Gość: Klimaz Jestem za parkingiem podziemnym! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 11:51
      Jestem za parkingiem podziemnym!
      To najlepsze rowiązanie w tym miejscu. Prawdopodobnie trudne do zrealizowania
      (blisko rzeka), ale warte każdych pieniędzy (oby uczciwie wydanych).
      Na powierzchni, nad parkingiem proponuję zielony zakątek z piękną fontanną.
      • Gość: balum Re: Jestem za parkingiem podziemnym! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 12:07
        W tym miejscu powinien stanąć odbudowany teatr, lub muzeum. Trzeba nareszcie
        dbać o wygląd miasta - a nie robić z niego budy jarmarcznej z marketami.
        • Gość: Klimaz Re: Jestem za parkingiem podziemnym! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 08:01
          A zgadzam się. Budynek powinien stanąć w miejscu dawnego teatru. Mogłaby to być
          jakaś super galeria handlowa - (projekt np.Bulanda i Mucha). Ożywiłoby się
          ścisłe centrum Bydgoszczy. Focus Park niestety niestety będzie miał bardzo
          negatywny wpływ na handel przy Gdańskiej, Mostowej, Długiej...

Przy samej Operze znajdzie się też miejsce na zielony skwer z fontanną... :-)
        • Gość: torunianka >Trzeba nareszcie dbać o wygląd miasta... IP: *.petrus.com.pl 16.02.05, 17:37
          popieram!
    • Gość: Jaca Re: Opera i okolice IP: *.atr.bydgoszcz.pl 15.02.05, 12:55
      Okolice Opery?

Niekiedy lepiej jest poczekać na dobra okazję, lub uzbierac fundusze na
      inwestycję meijską, niż na chybcika pozbywac się atrakcyjnego terenu.
      Sytuacja Placu Wolności w Poznaniu, nijak ma się do sytuacji bydgoskiego Placu
      Teatralnego i przestrzeni od tegoż placu do Opery. Obszar ten jest terenem
      przeznaczonym na inwestycje budowalne i jakikolwiek podziemny parking
      determinowałby kształt obiektu stsojacego powyżej. W bezpośrednim sąsiedztwie
      Opery jakiekolwiek budowanie parkingu jest niemożliwe ze względów budowalnych i
      geologicznych (rzeka).
      Idealnym miejscem na parking dla Centrum i Opery jest teren po salonie
      Gorzyckiego, wraz z terenami Bydgoskiej Fabryki Narzędzi. Teren ten wraz z
      organizacją ruchu pieszego na ul Focha może smiało być przeznaczony na
      "apartementowce (do strony rzeki) plus na zapleczu parking wielokondygnacyjny z
      tuż przy ulicy jakis budynek usługowo-biurowy, z kawiarniami i butikami.

Teren pomiedzy Operą a Placem Teatralnym "jeść nie woła" i osobiście
      zastanowiłbym się nad jakąkolwiek inwestycją w tym obszarze.

Co do parkingu podziemnego "a'la" Plac Wolności w Poznaniu to taki parking
      przydałby się na bydgoskim Placu Teatralnym i ewentualnie Placu Piastowskim. Na
      obu placach mozna śmiało umieścić taki parking a nastepnie przywrócić plac dla
      ruchu pieszego wraz z niska roślinnością.
      • Gość: maciej Re: Opera i okolice IP: 193.26.211.* 15.02.05, 13:01
        Bardzo sensowan wypowiedz!!!
        • Gość: mark Re: Opera i okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 14:41
          Zgadzam się na wszystko hihi sensowna propozycja. Mam tylko obawy o jedno.
          Wszystko to o czym pisał kolega powyzej .... no żeby nam zycia starczyło, bo
          jak to ma slimaczyć podobne do planów odbudowy Rynku, czy chocby remontu mostu
          Sulimy - Kamińskiego. Brrrrrr boje się wykrakać hihihihhi a raczej kra kra kra
          www.bydgoszcz.pl/byd_oferty.php Ciekawe tereny pod zabudowę. Może ktos
          się skusi???
          • Gość: maciej Re: Opera i okolice IP: 193.26.211.* 15.02.05, 15:56
            Co ty sie tak martwisz, bedzie to dla innych pokolen, nie mozna ciagle tylko
            tak o sobie!!!Czy ty myslisz, ze opere wybudowano na 20 lat skoro ja buduja juz
            30. bedzie lepsza niz nie jeden zamek krzyzacki!!!
            • Gość: Talon Re: Opera i okolice IP: *.man.bydgoszcz.pl 15.02.05, 17:21
              Modle sie tylko zeby okolice opery nie byly wylozone kostka ktora jest teraz
              przed wejsciem (to chyba tymczasowo?)
              Zamist konczyc 3 krag wewnatrz nalezy najpierw zagospodarowac otoczenie!

Parking podziemny to przymus -nie widze problemow natury architektonicznej
              zwiazanych z rzeka jezeli mialby byc 2- poziomowy (wystarczy spojrzec na
              projekt BRE i jego podziemia), tym bardziej ze poziomy nabrzeza i Focha
              znacznie sie roznia.

Mam nadzieje ze otoczenie opery bedzie na wlasciwym poziomie.(wciaz czekam na
              kladke z wyspy)Marzy mi sie tez budowa budynku o elewacji dawnego teatru i
              komercyjnym przeznaczemiu( mp. galeria handlowa, kawiarnie itp. )
    • ispan mark... 15.02.05, 17:57
      Czy mark to dawny kolega ze szwederka:>??
      pozdr
    • Gość: Jaca Re: Opera i okolice IP: *.atr.bydgoszcz.pl 15.02.05, 18:00
      Jak mozna przeczytać w ofercie miasta Bydgoszcz kwartał po dawnych koszarch
      wojskowych (tuz przy Operze Nowa przewidziane są na parking wielokondygnacyjny
      połaczony z częscią usługową.

Czy to jest dobry pomysł?

Pomysł nie jest jakiś tragiczny w skutkach, sam pomysł nie jest tragiczny do
      momentu kiedy ktoś go tragicznie nie zrealizuje. Substancja budowlana może mieć
      rózną wartośc architektoniczną jak i urbanistyczną. Wszystko zalezy od projektu
      a przede wszystkim od władz miasta, które maja obowiązek dbac o nasze miasto.

Co do tego, że nie nalezy się spieszyć, to będę podtrzymywał ten postulat.
      Bydgoszcz nie jest jakimś karakanem urbanistyczno-architektonicznym aby trzeba
      było na chybcika cos tutaj ulepszać. W centrum Pragi czeskiej budowano przez
      700lat Katedrę Św. Wita i dopiero w okresie miedzywojennym ją ukończono, z tego
      powodu Praga sie nie zawaliła.

Brak takiego poczucia widać wyraźnie w działaniach architekta miejskiego (a tym
      samym Prezydenta Dombrowicza), który pod wpływem inwestorów godzi sie na rózne
      dziwne przedsięwzięcia, jak choćby Tesco czy Castorama, ostatnio "słaby" Focus
      Park, aż po mała archietkturę budynków przy ul Nakielskiej gdzie posród kamienic
      wybudowano jednokondygnacyjny baraczek.
      Rozumiem inwestorów, rozumiem, że urzędnicy nie moga hamowac rozwoju miasta, ale
      nie rozumiem zwykej głupoty, a może nieuctwa?
      • ispan Re: Opera i okolice 15.02.05, 18:11
        Ja osobiście nie jestem w stanie sobie wyobrazić Oprey sąsiadującej z
        jakimkolwiek obiektem. Jej gabaryty i kształt nie będą pasować do żadnego
        budynku, w którym byłaby linia prosta. Dla mnie teren powinien być przeznaczony
        na dwukondygnacyjny parking podziemny z placem na górze, fontanną (jak to ktoś
        już sugerował) i jaką drobną zielenią. Duży gmach jak opera musi mieć "duże
        przestronne" otoczenie, tak aby można byłoby docenić jego walory.

Jeżeli chodzi o sam pl. Teatralny to wg mnie tam powinien być albo odbudowany
        gmach teatru, albo lepiej zagospodarowany i ładnie pielęgnowany park bez tej
        obskurnej fontanny, asfaltowych alejek i obsranych ławeczek.

Pozdrawiam!

p.s. no proszę jak forumowicze wyewoluowali z poglądami w stosunku do tego co
        było jakies dwa lata temu:)))) skoro odzywa sie troska o miasto w takiej
        szerszej i ambitniejszej formie, to moze nie wszystko w tym miescie jest
        stracone;)
        • Gość: mark Re: Opera i okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 23:57
          może rzeczywiście warto pozostawić teren wokół opery niezabudowany. Pod jednym
          wszak warunkiem. Prefekcyjne utrzymane otoczenie. Zieleń. miejsca
          spacerowe......... może fonntany, pomnik /rety tylko nie tego Króla K.W. co go
          Gwincinska spłodziła/. Bryla opery nabrala innego charakteru po pomalowaniu.
          Idąc Jagiellońską w stronę Focha już od wysokości biurowca UW rzuca sięw oczy
          ogromna biala płaszczyzna jednego z kręgów. Kiedy to było szare stapiało się z
          otoczeniem. Szkoda, że nasi miejscy planiści wybrali wariant przesłonięcia
          opery pakingiem naziemnym /chyba to wpisano w plany zagospodarowania
          przestrzennego/ Wtedy chyba postaje pójście dalej i wypełnienie Placu
          Teatralnego bryłą jakiegoś budynku. Utracimy monumentalizm opery ale zyskamy
          scislejszą zabudowę. Tkankę miejską.
        • Gość: mark Re: Opera i okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 00:13
          I nie tylko kolega "ispan" mysli o naszym mieście. W koncu tu mieszkamy.
          Chciało by się żyć w ładnym otoczeniu wśród madrych ludzi. Może Bydzia wyjdzie
          jezcze na ludzi hihihi. Wszysko przed nami. Skarbem moze byc te 80 hektarów na
          zachemie uzbrojonych w pełni, z polaczeniem drogowym i kolejowym, lotniskiem,
          no i zapleczem ludzkim. Pozdrawiam
          • Gość: Talon Re: Opera i okolice IP: *.man.bydgoszcz.pl 16.02.05, 00:45
            Ja jednak wolałbym zabudowe Focha, ale oczywiscie tylko architektura na
            poziomie. Obecnie oopera wyglada troche jak bunkier na pustyni.(ja wybrałbym
            raczej ciemny grafit na kolor elewacji , ale pewnie szli po kosztach- zeby
            tylko nie powtorzylo sie to w stosunku do otoczenia))

Tereny na Focha to obecnie najdrozsza ziemia w miescie i warto to wykorzystac(
            nawet obnizajac cene dzialek na rzecz projetku z klasa) Szkoda, ze ucieklo na
            Muzum Sztuki Wspolczesnej. Wciaz jest jednak szansa na stworzenie
            reprezentujacego przedłuzenia Jagiellonskiej, tym bardziej, ze w planach jest
            remont Focha wlasnie na niej wzorowany. Caly czas naciskałbym na odtworzenie
            budynku teatru(przynajmniej zewnetrznie)

P.S Nigdzie nie wodziałem planu z wielopoziomowym parkingiem naziemnym jak ktos
            tu wspominał:-)
            • Gość: marek Re: Opera i okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 07:36
              Przesyłam link do strony mówiącej o parkingu
              www.bydgoszcz.pl/byd_oferty.php pozycja nr 26
              Własnie cena działem musi być w tym miejscu spora, a na mapce widać ze obszar
              zarezerowany dla piętrowego parkingu jest dość spory. Pytanie czy nie szkoda
              miejsca???
              • Gość: goral Re: Opera i okolice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 12:31
                Skoro radni chcą Teatru Muzycznego w naszym mieście - a Plac przy Focha nazywa
                się Placem Teatralnym - to postawiłbym na odbudowę starego teatru - już jako
                Teatru Muzycznego. Tym bardziej, że UE daje kase na odbudowę dóbr kultury.
                • Gość: Talon Re: Opera i okolice IP: *.man.bydgoszcz.pl 16.02.05, 14:49
                  Linki z ofertami inwestyjnymi widziałem wczesniej, ale nie widze by pisali cos
                  o parkingu naziemnym( chociaz o podziemnym tez nie wspominaja:-) Poza tym nie
                  wyklucza on budowy obiektow "na powierzchni".

Odbudowany teatr - marzenia, ale moze sie spelnia. Wole jednak poczekac na jego
                  odbudowe niz stawiac tam chocby najbardziej awangardowy budynek.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka