Dodaj do ulubionych

młyn rothera

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 15:18
Szkoda mi tego obiektu. Niszczeje na deszczu i śniegu niezagospodarowany.
Ciekawe czy ktoś sie skusi. Wyspa Młynska mimo iż w centrum miasta jest chyba
mało atracyjna w obecnej formie, ale budynek naprawdę jest imponujący
www.wenecja.bzi.pl/mlyn/index.html
Obserwuj wątek
    • Gość: maciej Re: młyn rothera IP: 193.26.211.* 15.02.05, 15:22
      Mlyn rothera pomimo swej atrakcyjnosci ma wiele przeszkod natury prawnej.
      Dopoki nie bedzie jasno okreslony stan prawny tego budynku tak dlugo bedzie
      niszczal.Niestety miasto nie ma pieniedzy, a mozna by tam np. urzadzic centrum
      sztuki wspolczesnej!!!
      • Gość: mark Re: młyn rothera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 20:44
        Szkoda budynku. Naprawdę. Słyszłem ze sprawa jest w sądzie. Wykonawca prac dąży
        do przejęcia młynów w zamian za nie zapłacone rachunki. To może jescze potrwać,
        ale miasto nie powinno się przyglądac bezczynnie takiej dewastacji. To trzeba
        chociaż zadaszyć i chyba konserwator zarządał tego od właścicieli. Na wyspie
        młynskiej był caly kompleks podobnych obiektów. Spłoneły w 1945 roku. Mam
        nadzieję że Młyn Rothera spotka lepszy los. Bo naprawdę jest co podziwiać
        • ethanak Re: młyn rothera 15.02.05, 20:49
          Zwłaszcza ,że znamy przykłady doskonałego zagospodarowania podobnych
          obiektów www.hotelmlyn.pl/
          a "nasz" młyn też może się poszczycić opracowaną koncepcją odbudowy
          www.bit-info.pl/archiwum.php?nr=53&a=681
          • Gość: mark Re: młyn rothera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 23:34
            Miejmy nadzieję, że nasz młyn nie przepadnie. Gdyby udalo sie ożywić Wyspę
            Młyńską. Byłby urokliwy zakątek. Zaraz od centrum oaza ciszy i spokoju.Sam
            projekt zagospodarowania nawet mi odpowiada. Tylko obawiam sie o funduszę.
            kiedy słyszę "pozyskamy z funduszy unijnych......" Znając UM i dotychczasowe
            osiagnięcia .... mhhhh. Przy Rondzie Fordońskim tuz nad Brdą jest kolejny
            kompleks młynów. Ma tam powstać hotel.
            • Gość: Talon Re: młyn rothera IP: *.man.bydgoszcz.pl 16.02.05, 00:55
              Nie wierze zeby po uporzadkowaniu sytuacji prawnej nikt w ten obiekt nie
              zainwestował...Niedlugo na drugim brzegu ukoncza opere. Lokalizaja marzenie.
            • Gość: DW Re: młyn rothera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 06:59
              Młyn przy rondzie jest własnością krajowej spółki PZZ, której szefową jest Pani
              Komorowska. Słyszałem, że to właśnie ona chciała kupić Młyn Rothera, tylko się
              spóźniła. W efekcie kupiła to firma Hotel i widac jak to się skończyło. Gdyby
              Komorowskiej sie udało to pewnie teraz ten obiekt by tak nie wyglądał (stoi za
              nią pokaźny kapitał - np. firma Bakoma).

Od czasu mojej ostatniej wizyty w Młynie Rothera (fotki na stronie
              www.wenecja.bzi.pl) ktoś załatał dziurę w ogrodzeniu. To dobry prognostyk ;-)
              Trzymam kciuki za naszego Rothera.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka