Dodaj do ulubionych

Zachodnia Pierzeja Starego Rynku

03.05.05, 21:59
W Warszawie prezydent Lech Kaczyński znalazł inwestora na odbudowę Pałacu
Saskiego-który to będzie użytkował boczne skrzydła w odbudowanym obiekcie na
placu Piłsudskiego.Można by w Bydgoszczy podobnie odbudować Zachodnią
Pierzeję-dawny kościół Jezuitów zostałby np Instytutem Jana Pawła II lub
kościołem pw.Jana Pawła II,zaś pozostałe budynki przypadłyby inwestorowi.
Odbudowa Zachodniej Pierzeji i piłki nożnej na Zawiszy to powinny być
priorytety władz miasta.
Obserwuj wątek
    • Gość: KOŁO Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 22:17
      Yaraz, my możemy tylko sobie pofantazjować, ale było by pięknie :P
      • Gość: talon Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.man.bydgoszcz.pl 04.05.05, 02:58
        Trzeba się wziąć do roboty. Na początek prezentować we własnym gronie urok
        dawnej Bydgoszcz, której wielu mieszkańców nie zna. Tworzyć klimat do zmian, bo
        sam niestety znam wielu, którzy są im przciwni.
        • Gość: Yaraz Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 10:25
          Trzeba odbudować i kropka.
          • Gość: hmmmm Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.man.bydgoszcz.pl 05.05.05, 03:55
            up
          • Gość: Tutejszy Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 07:15
            Ja widze inne priorytety na najbliższe kilkanaście lat...

Trzeba kase pompować w coś co przyniesie jej realny zwrot!
            • Gość: mark Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 07:46
              Myślę, że się mylisz. To są wydatki które są moze niwewymierne, ale zwrócą się
              100 krotnie. Ciągle są pilniejsze wydatki niz odbudowa, parki, fontanny,
              pomniki, ..... Sto lata temy były, dziś są i za 100 lat będą tzw pilniejsze
              sprawy. Ale gdyby nie takie wydatki nie mieszkalismy by w mieście, nie było by
              takiej atmosfery, ... to tworzy więźi, to widzą "obcy". Przyjezdni. Nowi
              "osadnicy". Tworzy się prawdzia tkanka miejska, a nie kościotrup miasta. Bloki,
              ulice, .... Możemy nic nie inwestować. Po co? Przejeść cały budżet i tyle. Na
              pensję, pomoc socjalną, .... Tyle jest spraw.... Ale trzeba znaleść ten
              kompromis. Dobrze że jest dyskusja. Bo to nawiasem mówiąć wstyd dla tak dużego
              miasta, że nie potrafi kilku kamienic odbudować. Woli politycznej nie ma. I to
              kto?? Tacy ważni radni podjeli tak głupią uchwałę. Może poprostu oni są głupi???
              Jedynie udają, pusząc się. W zasadzie działają na niekorzyść tego miasta.
              Ciekawe co by powiedział na to prezydent Leon Barciszewski. Ten co go rozwalili
              11 listopada 1939 roku. Podobno miał wizję miasta. Nawet pomnik mu postawili. Co
              by powiedział widząc ten okaleczony rynek. Te zdewastowane centrum. Bydgoszcz,
              aspiroało do stolicy województwa. Mimo inwestycji państoych w Toruniu rozwijała
              się w XX leciu szybciej. Stąd te aspiracje. A my dzis degradujemy się. Jak to
              nie odbudować. Przyjąć idee wielkiego pustego placu brunatnych zbiórek ???
              Faszystowskiej koncepcji miasta Bydgoszcz??? Protestuje. Tak być nie może. Jak
              my chcemy ożywiać centrum. W taki sposób. A Plac Ceatralny. Ma tam zostać ten
              bar "pod kotwicą". Wstrętna mordownia i komunistyczny skwer obsadzony topolami
              zamiast pięknej budowli teatry? A nadbrzeża Brdy, a most ..... Rety ludzie co wy
              wypisujecie??? Ważniejsze wydatki. Trzeba zacząc od centrum. Inaczej bedziemy
              mieli miasto bez charakteru. Bydgoszczanie mysl, że tak było tam zawsze pusto i
              paskudnie. Trzeba krzyczeć i pokazywać. Presją spoleczną na ich naciskać.
              Decyzja radnych oznacza, ze nawet jeśli by się nawet zdarzył prywatny inwestor,
              nawet jakiś darczyńca. Odbudować nie można. Ci radni co za tym głosowali to
              jacyś krewni tow. Gomółki, czy co? A może kaskady tez nie ruszajmy? Taka piękna
              jest ..... Toż to obłęd.
              • Gość: Tutejszy Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 13:26
                > Rety ludzie co wy wypisujecie??? Ważniejsze wydatki. Trzeba zacząc od
                centrum. Inaczej bedziemy mieli miasto bez charakteru.

No właśnie. W swoim poście wymieniłeś kilka ważniejszych wg. mnie wydatków -
                Kaskada, ul. Mostowa, Plac Teatralny. Ja po prostu jestem przeciwny odbudowie
                czegoś gdzie później ma powstać kościół... bo to nie da realnego zwrotu, to
                jest niepotrzebne.
                Lepiej gdyby miasto zezwoliło na budowę w miejscu dawnego teatru pięknego domu
                towarowego (nie tam jakiś badziewiarski market, który ma powstać w Zakładach
                Mięsnych). To dałoby realny zwrot - ożywiłoby centrum, sklepy na Mostowej i
                Długiej.
                Dlaczego blokowany jest pomysł budowy parkingu podziemnego - przecież ludzie
                wolą jechać do marketu na zakupy bo tam mogą zaparkować. Gdyby na Starym Rynku
                był parking natychmiast ożywiłby się handel.

Wystarczyłoby prowadzić politykę zachęcania, a nie blokowania. Miasto nie musi
                inwestować ani grosza aby ożywić centrum...
                • Gość: mark Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 13:39
                  masz rację trzeba mysleć, ale nie przekreslać tak od razu. Choć zostawić furtke ...
                  • Gość: talon Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.man.bydgoszcz.pl 05.05.05, 16:36
                    Wygląd centrum powinien być priorytetem miasta!
    • coooler1 BYDGOSZCZ CHCE ZACHODNIEJ PIERZEI !!!!!!!!!!!!!! 05.05.05, 17:55
      BYDGOSZCZ ŻĄDA ODBUDOWY ZACHODNIEJ PIERZEI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      GŁUPI RADNI ZNOU COŚ WYMYŚLAJĄ , I ZNOWU MUSIMY Z TYM PROJEKTEM CZEKAĆ !!!! :-/
      ALE POCZEKAJMY DO WYBORÓW.....ODPŁACIMY SIE WAM ZA WASZE POJE***** UCHWAŁY I
      ROZPORZĄDZENIA....POWIEMU WAM RADNI I PANU , PANIE DOMBROWICZ...DOWIDZENIA !!!!
      • Gość: PIT Re: BYDGOSZCZ CHCE ZACHODNIEJ PIERZEI !!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 21:46
        Odbudowa oraz uporządkowanie Starego Miasta i Śródmieścia powinna być
        priorytetem władz miejskich. Może następna ekipa to zrozumie. Czas najwyższy.
        - odbudować kościół pojezuicki. W 1998 r., kiedy (który to już raz ?)
        dywagowano o odbudowie zachodniej pierzei, arcbp Muszyński zaproponował, aby
        nowy kościół był przeznaczony dla środowiska akademickiego, a wieże na punkt
        widokowy.
        - uporządkowanie Wyspy Młyńskiej i przywrócenie jej miastu
        - zabudowa ul. Mostowej
        - remont Mostu Staromiejskiego i jego stylizacja na modłę przedwojenną.
        Skandal, że są pieniądze na inne mosty (Pomorski, Bernardyński, wiadukty), a
        nie ma na najważniejszy
        - uporządkować okolice Opery i bulwar prez. Narutowicza. Dotychczas jeden z
        najciekawszych zakątków miasta jest skandalicznie zaniedbany !

• Gość: seiko Re: BYDGOSZCZ CHCE ZACHODNIEJ PIERZEI !!!!!!!!!! IP: *.telsten.com / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 23:36
          Właśnie, skoro juz postanowiono że ma byc odbudowana Mostowa to może wreście
          pomyślanoby o samym moście, wtedy na pewno Mostowa odzyskałaby swój urok!!!
          • Gość: ja Re: BYDGOSZCZ CHCE ZACHODNIEJ PIERZEI !!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 09:40
            niech odbudują
    • Gość: maciej Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: 62.244.137.* 06.05.05, 11:05
      Należy zadać sobie pytanie. O co biega Dzakanowskiemu i całej reszcie. Ten
      pomnik to monstrum. Miejsce kaźni bydgoszczan można właśnie uczcić poprzez
      wybudowanie zachodniej pierzeji.Zupełnie nie potrafię tego zrozumieć.
      • Gość: Talon Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.man.bydgoszcz.pl 06.05.05, 15:47
        Ciekawy głos sąsiada z Torunia w dodatku lokalnym. Oczywiście popiera odbudowe
        pierzeji, a pomnik proponuje postawić na wzgórzu na centrum i odpowiednio
        podświetlić.
    • Gość: E,W&F Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:23
      Bydgoszcz jako jedyne miasto w Polsce nie odbudowała dotychczas żadnego
      historycznego obiektu! Nie tylko duże miasta,takie jak Warszawa, Szczecin,
      Wrocław, Gdańsk czy Poznań,ale również o wiele mniejsze takie jak Elbląg,
      Głogów czy Kołobrzeg zrekonstruowały lub nadal rekonstruują swoje historyczne
      centra.Do 1969r.Zachodniej Pierzei Starego Rynku nie można było odbudować,
      prawdopodobnie dlatego, że w jej składzie znajdował sie kościół pojezuicki, a
      ówczesne władze niechętne były przywróceniu Bydgoszczy obiektu sakralnego(
      nawiasem mówiąc kościół pojezuicki był b. charakterystycznym obiektem,o
      wysokiej klasie architektonicznej,barokowym,pochodzącym z połowy XVIIw.,jedynym
      kościołem z tego okresu znajdującym się w Bydgoszczy).W
      1969r.postawiono "Pomnik Walki i Męczeństwa" na płycie Starego Rynku i to
      zablokowało rekonstrukcję pierzei.Tak naprawdę to pierzeja powinna zostać
      odbudowana między 1945r. a 1969r., ale skoro to nie nastąpiło i istnienie
      pomnika uniemożliwiło odbudowanie pierzei,to należy pogodzić racje różnych
      środowisk i zaproponować nowe rozwiązanie.Wg mnie i "Społecznego Komitetu
      Rekonstrukcji Zachodniej Pierzei Starego Rynku w Bydgoszczy" w składzie którego
      mam zaszczyt być,należy bryłę pomnika pozostawić w dotychczasowym
      miejscu,natomiast dla szańca trzeba znaleźć inne (godne!) miejsce.Chcę
      przypomnieć,że pomnik poświęcony jest pamięci tych ,którzy ginęli na Starym
      Rynku w egzekucjach we wrześniu 1939r.Rozstrzeliwani Oni byli mniej więcej w
      tym miejscu gdzie znajduje się pomnik,mając za plecami budynki kościoła i
      Muzeum Miejskiego.Obecny szaniec znajduje się dokładnie w historycznej linii
      zachodniej pierzei.W związku z tym tak naprawdę to SAM pomnik powinien pozostać
      w miejscu uświęconym krwią bydgoszczan,natomiast pierzeja powinna zastąpić
      szaniec.Uważam, że odbudowanie pierzei byłoby prawdziwym hołdem złożonym
      pomordowanym mieszkańcom naszego miasta.Przecież wygląd pierzei był jednym z
      ostatnich jaki widzieli w swoim życiu!Zarówno na zewnętrznych ścianach
      kościoła,jak i wewnątrz,należałoby umieścić tablice poświęcone ofiarom 1939r.,a
      także urządzić w podziemiach kościoła ekspozycję( zdjęcia,materiały
      archiwalne,wiadomości historyczne itd.) dokumentującą tragiczne koleje wojny
      dla Bydgoszczy i jej mieszkańców.Pomnik na tle odbudowanej pierzei stałby się
      jeszcze bardziej interesujący,bo wg mnie jego wygląd jest dosyć ciekawy,a poza
      tem wrósł już w świadomość mieszkańców miasta.Sama bryła pomnika ma około 6
      metrów wysokości,a wieże kościoła miałyby niemalże 50 metrów, w związku z czym
      nie byłoby tutaj dysonansu, a wręcz odwrotnie, pomnik dobrze by się komponował
      z odbudowana pierzeją.Nie odbudowanie pierzei to sankcjonowanie i akceptowanie
      działań podjętych przez okupanta. Jeżeli radni Bydgoszczy nie chcą odbudowy to
      znaczy, że podpisują się pod decyzją o zburzeniu pierzei podjętą 65 lat temu
      przez niemieckiego nadburmistrza Bydgoszczy Wernera Kampe!Jeżeli powody
      rezygnacji z odbudowy są polityczne to znaczy, że albo zwyciężyła polityka
      faszystowskich Niemiec albo ( biorąc już pod uwagę okres powojenny)myślenie w
      stylu komunistycznym nadal święci tryumf,przynajmniej w Bydgoszczy.Radni jednak
      mają obowiązek zarówno wobec miasta jak i jego mieszkańców,a Bydgoszcz dzięki
      odbudowanej pierzei wróci do swoich historycznych korzeni jak też stanie się po
      prostu piękniejszym miastem, a to jest dobro nadrzędne! Pozdrawiam. Do sprawy
      wrócę jutro.
      • Gość: maciej Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 09.05.05, 22:45
        Musimy odbudować. Dostaniemy kasę z Torunia!
        • Gość: PIT Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 23:13
          Trzeba drążyć temat. Miasto musi odzyskać duszę. To jest podstawowy warunek dla
          rozwoju i zachowania tożsamości Bydgoszczy.
          Można sie spodziewać, że w następnych latach bydgoska starówka zmieni oblicze,
          co dla niektórych może być nawet szokujące.
          - wyspa młyńska zostanie odrestaurowana i udostępniona przez atrakcyjne mosty
          nad Brdą i Młynówką
          - okolice Opery zyskają właściwy wygląd
          - wyeksponowany właściwie zostanie gmach Opery i Centrum Kongresowego
          - bulwary prez. Narutowicza zostaną po 30 latach (!) przywrócone do normalnego
          użytku
          - Wyspa Młyńska razem z okolicami Opery ma szansę stać się kolejnym obszarem
          kulturalnym w Bydgoszczy obok dzielnicy muzycznej. Będzie kwintesencją
          Bydgoszczy jako miasta "wodnego folkloru" pełnego szumiących jazów, śluz,
          wenecji, rzeki żyjącej ruchem wioślarzy, tramwajów wodnych, rozbrzewającym
          gwarem nadrzecznych kawiarń.
          - odbudowana zostanie pierzeja ul. Mostowej
          - odrestaurowany zostanie most staromiejski
          - ul. Długa zamieniona w całości na deptak
          Tereny od dawna zaniedbane tak, że prawie wszyscy się do tego przyzwyczaili
          powinny być wreszcie ucywilizowane.
          Do szczęścia będzie jeszcze brakować zachodniej pierzei koniecznie z kościołem
          pojezuickim w dawnym kształcie. Właśnie kościół był najpiękniejszym obiektem w
          tym miejscu.
          Wystarczy sparwdzić na ile motywów obfotografowany był kościoł pojezuicki na
          dawnych pocztówkach. Był jednym z nawdzięczniejszych obiektów na starówce.
          Marzyłoby się odbudowanie gmachu w stylu starego teatru na Placu teatralnym i
          zlokalizowanie tam nowej instutucji kulturalnej. Dzisiaj w dobie funduszy
          europejskich wszystko jest możliwe.
          Warto byłoby odtworzyć front teatru, natomiast wielkość gmachu powinna byc
          dopasowana do aktualnych warunków.
          Z innych rzeczy: tereny naprzeciw hali targowej powinny zyskać nowy obiekt
          komercyjny lub nawet handlowy, aby przyciągnąć ludzi na starówkę.
          Tętniace życiem stare miasto to same plusy - wymierne i niewymierne. Może te
          drugie są naweyt ważniejsze. Do tego trzeba dążyć i dla nowych władz to
          powinien być jeden z najważniejszych priorytetów.
        • Gość: cogito Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 23:14
          Mam u siebie ulotke SPOLECZNEGO KOMITETU REKONSTRUKCJI ZACHODNIEJ PIERZEI
          STAREGO RYNKU W BYDGOSZCZY, ktorego wiceprezesem jest moj znajomy nauczyciel.

Bydgoszcz nie ma wlasciwie swojego Starego Miasta- trzeba je przywrocic !!

Czy to nie jest jaks podlosc i kompromitacja naszego miasta, ze wobec innych
          miescin, odbudowujacych na potege- calymi dziesiatkami kamienice- My nie mozemy
          odbudowac CZTERECH +KOSCIOLA ????

CZEMU WIEC TO SIE TAK CIAGNIE- NIE MA ZADNEGO LOGICZNEGO POWODU !

JUZ SAMA DYSKUSJA- ODBUDOWAC, CZY NIE?- JEST DYSKUSJĄ W STYLU : CZY NASZE
          MIASTO MA SIE ROZWIJAC CZY NIE?

TO JAKIS CHOLERNY ABSURD !!!
          • Gość: maciej Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 09.05.05, 23:16
            Ten absurd to Dzakanowski z grupą wielkich obrońców pomnika!
            • Gość: cogito Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 23:28
              Mnie osobiscie pomnik nic nie obchodzi ale wkurza mnie dyktowanie z Torunia (na
              lamach GW- jako jedna z cyklu wypowiedzi) ze powinnismy go przeniesc gdzie
              indziej.
              Jakbysmy my mieli oceniac czy oni np. powinni budowac 2,. pomnik JP II.
      • Gość: semeon Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 01:01
        Pomnik trzeba bezwzględnie przenieść na Wzgórze Wolności. Miejsce dobre i
        nazwa pasująca. Stary Rynek powinien tętnić życiem, tak jest wszędzie. Zaś w
        miejscu gdzie obecnie stoi pomnik lub w pobliżu, można wmurować w odbudowany
        budynek elegancką tablicę upamiętniającą wydarzenia z września 1939 roku.
        • Gość: goral Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 08:43
          I w jakiś sposób ożywić legende o ręce odbitej na murze (jakiś odcisk,
          podświetlenie), której hitlerowcy nie potrafili zmyć. - to też byłoby
          przypomnieniem o wydarzeniach - takie "drobiazgi" wtapiają się w historię miasta
          i tworzą klimat dla turystów i umacniają pamięć społeczną.
    • Gość: bart Moje marzenie o Bydgoszczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:12
      Jak dlugo tem pomnik, choci upamietniajacy bydgoska tragedie stac bedzie na
      rynku? Mozna go przeniesc do Doliny Smierci (pomysl stary jak swiat) razem z
      pieknymi glazami. Zastanawiam sie jak miasto szuka potencjalnych inewstorow, bo
      przeciez to oni wyloza srodki. Dobrze, ze mamy Sowe, ktory zabiera sie za
      zabudowe ul. mostowej, mimo glupiego uporu kaskadowcow... Zastanawia mnie, czy
      gdyby nie on, mostowa moglaby odzyskac blask. Znajac nasze wladze mielibysmy
      dozywotni "deptaczek" zwienczony monopolem w kaskadzie.
      Ja mam 5 marzen:
      1. odbudowa zachodniej sciany rynku,
      2. przywrocenie zabudowy ul. mostowej,
      3. biurowiec na pl. teatralnym-tak jak dawny ratusz w wawie, czyli fasada
      oryginalna, w srodku nowoczesne biura- ergo stawaiamy wedlug dawnego teatru
      miejskiego,
      4. zabudowa obskurnych kamieniczek od strony walow jagiellonskich, a w miejscu
      gdzie stoja fragmenty murow miejskich, wkomponowac w nie jakis biurowiec.
      5. przywrocenie miastu wyspy mlynskiej, tj. hotel, rekreacja itd.
      Ja wiem, ze to duzo, ale pomarzyc ludzkie prawo. Moze kiedys jak bede na
      emeryturze ta sie napije kawki w kawiarni na zachodniej scianie rynku?
      • Gość: maciej Re: Moje marzenie o Bydgoszczy... IP: 193.26.211.* 10.05.05, 14:53
      • Gość: maciej Re: Moje marzenie o Bydgoszczy... IP: 193.26.211.* 10.05.05, 14:55
        Piękne marzenia. Tylko niestety mamy takiego prezydenta i rade miasta bez ikry,
        dla ktorych niektóre pomysly sa zbyt rewolucyjne. nam jest potrzebny doskonały
        menedzer, a nie jakas grupa frustratów.
        ps. kamieniczki od Wałów wyglądaja coraz lepiej. z tego co wiem jest 4
        prywatnych inwestorów, którzy beda stawiac nowe w miejsce tych burzonych!
        • Gość: cogito Re: Moje marzenie o Bydgoszczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 14:59
          Zgoda, ale jak mowie to musi byc zabudowa dwustronna- chyba tylko w Bydgoszczy
          nie jest oczywiste ze staromiejska ulica musi miec zwarta zabudowe z obu
          stron... :(
    • Gość: dzek Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.brda.net 10.05.05, 12:28
      Jesli nie bedzie Zachodniej Pierzeji, to miasto dalej nie bedzia mialo wyrazu.
      Łuczniczka jest slabo reklamowana (chociaz dobrze, ze przynajmniej tak nazwali
      nowa hale Astorii), a innych ciekawostek u nas brak. Panowie radni, do roboty,
      panie prezydencie, do roboty, panie wojewodo, do roboty i jeszcze raz roboty!!
      • Gość: cogito Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 14:50
        Ja bym proponowal zrobic grupe rzezb, moze w stylu "wedrowca", przy budynkach
        zachodniej pierzei- jak juz odbuduja. Byliby tam ludzie naturalnej wielkosci,
        ale musialoby byc to wspaniale dzielo pelne ekspresji, ktore mogloby stac sie
        najlpeszym pomnikiem w miescie- jedna z postaci tej grupy pomnikowej moglaby
        opierajac sie reka o mur robic jakby slad na murze w formie rozmazujacej sie w
        dol reki. Taki pomnik bylby ciekawy dla wszystkich turystow.

Bart ma racje z ul. Pod Blankami- ta ulica w ogole powinna miec obustronna
        zabudowe- wtedy odzyskalaby charakter staromiejskiej ulciczki- wiec Stare
        Miasto zostaloby optycznie powiekszone- przywrocone do stanu dawnego.
    • Gość: E,W&F Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 22:34
      Wyobraźmy sobie taką hipotetyczną sytuację:czy gdyby zachodnia pierzeja stała
      nadal na swoim miejscu to Ci,którzy nie chcą obecnie jej odbudowy,żądali by jej
      rozebrania? Najprawdopodobniej nie,w takie razie dlaczego blokują inicjatywę
      jej odbudowy?Tak naprawdę nie ma żadnego racjonalnego powodu,uniemożliwiającego
      rekonstrukcję pierzei.Jestem przekonany,że blokowanie odbudowy jest działaniem
      ANTYBYDGOSKIM!Jeżeli zależy nam aby Bydgoszcz stała się miastem atrakcyjnym dla
      jej mieszkańców i dla przyjezdnych,to nie ma innego wyjścia,jak zacząć miastu
      przywracać historyczne miejsca,decydujące przez setki lat o jego
      obliczu.Przecież do dzisiaj pokazujemy na starych widokówkach najpiękniejsze,na
      razie CHWILOWO utracone, urokliwe miejsca Bydgoszczy,w tym i zachodnią
      pierzeję. Gdyby te miejsca były brzydkie to nikt by się nimi nie chwalił i ich
      nie eksponował,nie zamieszczał ich widoków w albumach,nie uwieczniał ich w
      obrazach i akwarelach.ODBUDOWA ZACHODNIEJ PIERZEI JEST KONIECZNOŚCIĄ I WSZYSCY
      KTÓRZY KOCHAJĄ BYDGOSZCZ DOSKONALE TO ROZUMIEJĄ.SZKODA, ŻE NIE POTRAFIĄ TEGO
      POJĄĆ CI KTÓRZY DZIĘKI BYDGOSZCZY SIĘ UTRZYMUJĄ I NIEŹLE ŻYJĄ,A TAK NAPRAWDĘ
      NIEWIELE DLA NIEJ ROBIĄ I BLOKUJA JEJ ROZWÓJ.
      Ciekawe, czy gdyby jakiś kataklizm zabrał Nam katedrę,Klaryski czy spichlerze,
      to decydenci też byliby przeciwko odbudowie tych obiektów? Przecież bez
      pierzei, teatru ,Potopu,zabudowy wschodniej strony ulicy Mostowej Bydgoszcz nie
      jest sobą!Gdyby złodziej zabrał radnemu X najcenniejsze meble i wyposażenie
      mieszkania,to czy ten przeszedłby nad tym do porządku dziennego?.Boże,przecież
      bydgoszczanie też mają swoją dumę i godność i też chcą mieszkać w mieście
      zwracającym uwagą swoją urodą i niepowtarzalnością.Brak zgody na odbudowanie
      zachodniej pierzei to po prostu sabotaż wobec miasta i jego mieszkańców!
      Studiowałem w W-wie.Gdyby stosować kryteria,gdzie nie można po II wojnie
      rekonstruować budynków i budowli ze względu na ofiary działań wojennych, to tak
      naprawdę W-wa w ogóle nie powinna zostać odbudowana.W co drugim budynku i w co
      trzecim kościele ( powstanie!),a prawie na każdej ulicy ginęli ludzie.W-wa
      wspaniale sobie z tym poradziła:podniosła sie z ruin,odbudowała i nadal
      odbudowuje swoje historyczne miejsca ( kilka lat temu Pałac Jabłonowskich,
      wkrótce Pałac Saski);na przywróconych obiektach umieszcza sia tablice
      pamiątkowe i to jest najlepsza forma pamięci i oddania hołdu poległym,ale także
      zapewnienia godnego miejsca do życia żyjącym i tym, którzy przyjdą po
      nas.Dlaczego tego samego nie można zrobić w Bydgoszczy?Komu to przeszkadza, czy
      wśród rządzących Bydgoszcza są Ci którzy naprawdę JĄ kochają. W przypadku
      uchwały blokującej odbudowę pierzei sądzę, że nie pomylę się jeżeli powiem,że
      przeciwnikom rekonstrukcji los Bydgoszczy jest OBOJĘTNY.
      W 2001r.,gdy ówczesne władze miasta z Prezydentem P .Jasiakiewiczem lansowały
      koncepcję przesunięcia "Pomnika Walki i Męczeństwa" bliżej ratusza (bez
      szańca),w stronę ulicy Farnej,a "Społeczny Komitet Obrony Pomnika Walki i
      Męczeństwa" protestował przeciwko tym pomysłom stwierdziłem, że czas najwyższy
      zaprezentować koncepcję odbudowy pierzei przy zachowaniu bryły pomnika na
      Starym Rynku ( pisałem o tym pomyśle i propozycji w poprzednim poście z dn.
      09.05.2005r.).Zrobiłem symulację komputerową z wkomponowaniem bryły pomnika na
      tle zrekonstuowanej pierzei. Postanowiłem spotkać się z P.Dzakanowskim,radnym
      Bydgoszczy i jednocześnie przewodniczącym w.wym." Społecznego Komitetu Obrony
      Pomnika ...".
      W czasie spotkania doszliśmy do wniosku,że można zaakceptować odbudowę pierzei
      przy zachowaniu bryły pomnika.Wkrótce potem,przy moim skromnym udziale,doszło
      do reaktywowania "Społecznego Komitetu Rekonstrukcji Zachodniej Pierzei
      Starewgo Rynku"(pierwotnie komitet powstał w 1990r.,wykonał bardzo dużo pracy
      na rzecz odbudowy,ale z różnych względów zawiesił działalność - kiedyś napiszę
      o tym więcej). W skład komitetu weszło bardzo dużo znakomitych mieszkańców
      Bydgoszczy. Nie czas i miejsce w tej chwili na przedstawianie tych osób, ale
      wymienię obecnie tylko jedno nazwisko z tej listy, niestety już św.pamięci P.
      Andrzeja Szwalbe,wybitnego bydgoskiego wizjonera i niestrudzonego,do końca
      swojego życia entuzjasty i propagatora odbudowy zachodniej pierzei.Mam jednak
      też dla Was, drodzy miłośnicy Bydgoszczy,niespodziankę.Wśród osób znajdujących
      sie w "Społecznym Komitecie Rekonstrukcji Zachodniej Pierzei ...")znaleźli się
      P. Bogdan Dzakanowski jak też P.Maciej Eckardt, obecny radny LPR w Sejmiku
      Wojewódzkim,a wówczas w 2001r.)rzecznik "Społecznego Komitetu Obrony Pomnika
      Walki i Męczeństwa w Bydgoszczy").Na zakończenie moich dzisiejszych rozważań
      przedstawię stanowisko "Społecznego Komitetu Obrony Pomnika Walki i Męczeństwa
      w Bydgoszczy" z dnia 29.05.2001r. w związku z przedstawieniem głosu w dyskusji
      dotyczącej zmian w wizerunku Starego Miasta. Cytuję dosłownie punkt numer 3:
      "Jedyną dopuszczalną alternatywę, do której część mieszkańców gotowa jest się
      przychylić jest rekonstrukcja tzw. zachodniej pierzei Starego Rynku, która jako
      swoisty "świadek historii"mogłaby przejąć symboliczną funkcję obecnego szańca,
      a i to pod pewnymi, rygorystycznymi warunkami.Natomiast poza jakąkolwiek
      dyskusją jest propozycja przesunięcia Pomnika, zwłaszcza w stronę ratusza,
      gdzie zatraci swój charakter".
      Dla mnie wniosek jest jeden.Można odbudować pierzeję, trzeba tylko pozostawić
      bryłę pomnika Na Starym Rynku.Decyzja radnych jest sprzeczna z wolą większości
      bydgoszczan,dążących do poprawy wizerunku swojego miasta. Na szczęście radni
      też się mylą i popełniają błędy,w związku z czym nie wszystko stracone.Jutro
      napiszę o innych sprawach związanych z pierzeją. Pozdrawiam.
    • Gość: dzek Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.brda.net 11.05.05, 17:41
      ma moze ktos linka do stronki ze zdjeciem jak ta odbudowana Pierzeja Zachodnia
      mialaby wygladac?
    • wilman Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku 11.05.05, 18:12
      oby sie udalo
    • Gość: E,W&F Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:00
      Dzisiaj chciałbym przedstawić argumenty za odbudową Zachodniej Pierzei Starego
      Rynku wg stanowiska "Społecznego Komitetu Rekonstrukcji Zachodniej Pierzei
      Starego Rynku w Bydgoszczy".Oto niektóre z nich:
      1.Aby uczcić męczeńską śmierć 55 Polaków rozstrzelanych 9i10 września 1939 roku
      przez Niemców pod ścianą kościoła pojezuickiego i sąsiedniego gmachu Muzeum
      Miejskiego.
      2.Dla sprzeciwu wobec usankcjonowania przez pokolenia powojenne haniebnej
      decyzji niemieckiego nadburmistrza Bydgoszczy Wernera Kampe o zburzeniu pierzei
      w 1940roku.
      3.Rekonstrukcja pierzei nie będzie kosztować budżetu miasta ani złotówki.
      Zapłacą za nią prywatni inwestorzy,którzy w efekcie posiądą kamienice w
      najbardziej prestiżowym punkcie miasta.Oni także sfinansuja odbudowę
      pojezuickiego kościoła.
      4.Pierzeja była przez wieki sceną wielu historycznych wydarzeń ważnych dla
      Bydgoszczy, Polski i Europy(np. traktaty welawsko-bydgoskie,ogłoszenie
      włączenia Bydgoszczy do Księstwa Warszawskiego,pierwsza Msza Dziękczynna dla
      uczczenia powrotu Bydgoszczy do Macierzy po 147 latach pruskiego
      zaboru,bydgoska "Krwawa Niedziela").
      5.Strzeliste(50 metrowe)wieże kościoła pojezuickiego przez prawie 300 lat
      stanowiły rozpoznawalny znak Bydgoszczy w Polsce i w Europie.
      6.Zrekonstruowana linia zabudowy na osi ulic Batorego-ks. Malczewskiego pozwoli
      przywrócić średniowieczne, Kazimierzowskie proporcje bydgoskiego rynku.
      7.Ekspertyzy konserwatorskie,urbanistyczne,architektoniczne jednoznacznie
      wskazują,że pierzeja powinna wrócić na swoje miejsce dla zachowania ładu
      estetycznego i harmonii na bydgoskiej starówce.Konkursy architektoniczne
      wykazują, że w tym miejscu nie może być innego obiektu!
      8.Bydgoszcz jako jedyne miasto polskie nie odbudowało starówki ze zniszczeń
      wojennych.Czas to wreszcie zmienić!
      9.Pierzeja będzie ważnym bodźcem dla wzmocnienia poczucia zakorzenienia i
      świadomości historycznej bydgoszczan, wciąż słabo związanych z własna "Małą
      Ojczyzną".
      10.Rekonstrukcja pierzei nie koliduje z umiejscowionym "Pomnikiem Walki i
      Męczeństwa" na Starym Rynku.Pomnik nadal może pełnić swoje funkcje.
      11.Poprzez szacunek dla dawnych mieszkańców Bydgoszczy oraz dla żyjących
      bydgoszczan - w tym pamiętających piękno ówczesnego Starego Rynku, jak również
      dla przyszłych pokoleń pierzeja powinna wrócić na swoje dawne miejsce!
      12.Dla przywrócenia średniowiecznych,doskonałych proporcji układu
      przestrzennego Starego Miasta opartych o miary staropolskie.
      To tylko część argumentów i merytorycznych powodów za rekonstukcją
      pierzei.Jutro przedstawię następne.Pozdrawiam wszystkich bydgoszczan.E,W&F.
      • Gość: bart sen o bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:07
        I jeszcze jedno... Moze juz zlozylem tu zbyt wiele poboznych zyczen, ale
        przeciez mamy jeszcze dwa gole place na starym miescie:
        1. rybi rynek,
        2. plac miedzy bre a pzu
        Moze spichlerze by tam wrocily...?
        Ide spac... Niemen spiewal sen o warszawie, a ja sobie zanuce sen o bydzi;-)
        pozdrawiam!
        • Gość: Bydgoszczak Re: sen o bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:50
          Jak dobrze, że mamy świadomość ŻE TO JEST POTRZEBNE.

Pierzeja, Teatr, !! Wyspa Młyńska !!, Rybi Rynek, pomniki na całym Starym
          Mieście, ul. Mostowa, Dom Handlowy Astoria - niech architekci uszanują
          podcienia od strony ulicy Gdańskiej, Londynek, Osiedle Sielanka,

To jest przecież piękne i zabytkowe! Nadajmy naszemu miasto charakter! Tego nam
          własnie potrzeba. 3 spichrze to za mało, żeby ludzie tu przyjeżdzali. A mogę
          przyjeżdżać. Mamy potencjał to stania się "Amsterdamem Polski" - królestwem
          kawiarenek wodnych, niespotykanej atmosfery, ciągłej sesji festiwali i spotkań -
          to wszystko jest realne!

E,W&F :
          Domyślam się, że będzie Pan kojarzył naszą jesienną rozmowę w (brzydkiej:))
          Kaskadzie na temat Zachodniej Pierzeji. Cały czas jestem otwarty na współpracę
          o mam wiele pomysłów.
          Proszke o pilny kontakt: jabydgoszczak@go2.pl

Pozdrawiam wszystkich!
          Udowodnijmy władzom, że Bydgoszczy zależy na Pierzeji!
          • Gość: Saul Re: sen o bydgoszczy IP: 5.5R* / 203.151.17.* 11.05.05, 23:03
            > Pierzeja, Teatr, !! Wyspa Młyńska !!, Rybi Rynek, pomniki na całym Starym
            > Mieście, ul. Mostowa, Dom Handlowy Astoria - niech architekci uszanują
            > podcienia od strony ulicy Gdańskiej, Londynek, Osiedle Sielanka,

> Pozdrawiam wszystkich!
            > Udowodnijmy władzom, że Bydgoszczy zależy na Pierzeji!

Zależy i to bardzo! Stary Rynek, Mostowa, Teatr Miejski, Gdańska, Mickiewicza,
            dzlielnica muzyczna... Bydgoszcz to piękne miasto. Zabudowa XIX w. Bydgoszczy
            powstała i z założenia miała być piękna i urocza. Wspaniali architekci
            stworzyli piękne miasto. Bydgoszcz potrzebuje tylko ręki artysty, który
            odnajdzie to co zastało "zakurzone".

Nie chcę być posądzony o jakiś triumfalizm, ale pniemy się w górę!!!
            POW-NATO, Port Lotniczy, nowoczesna hala, uniwersytet. Bydgoszcz nabiera
            rozpędu. Zawsze miałem nadzieję, że po 50 latach prl, Bydgoszcz odrodzi się, że
            zaczną nas ponownie zauważać, doceniać. XIX wiek i początki XX to wspaniały
            okres dla naszego miasta. Potem zniszczenia wojenne i lata prl. nie dało się
            rozwinąć skrzydeł, mimo że w mieście pracowało wielu wspaniałych ludzi. Były
            także sukcesy, ale okres ponownego rozwoju nadchodzi właśnie teraz. Musimy być
            pewni siebie i zdecydowanie dążyć do celu, nie przeciw komukolwiek, ale dla
            siebie. Nowoczesna i prężna Bydgoszcz potrzebna jest Polsce i regionowi.
            Wszyscy na tym skorzystają.
          • Gość: goral Re: sen o bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:12
            Skoro jest tylu Bydgoszczan na tym forum zatroskanych o nasze miasto - to może
            spotkać się i podjąć jakieś wspólne działania na rzecz naszego miasta? (wiem że
            wielu jest też czytających to forum, którzy nic nie piszą, ale są gorącymi
            zwolennikami pomysłów z forum)
            • Gość: bart Moze jakies pisemko do Magistratu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:27
            • coooler1 Re: sen o bydgoszczy 12.05.05, 14:32
              Gość portalu: goral napisał(a):

> Skoro jest tylu Bydgoszczan na tym forum zatroskanych o nasze miasto - to może
              > spotkać się i podjąć jakieś wspólne działania na rzecz naszego miasta? (wiem
              że
              > wielu jest też czytających to forum, którzy nic nie piszą, ale są gorącymi
              > zwolennikami pomysłów z forum)
              POPIERAM cie goral !!
      • Gość: PIT Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:39
        Argumenty są przekonujące.
        Pod wszystimi podpisuję się.

Wydaje mi się, że stan obecny pasuje urzędnikom, którym podoba się
        wyeksponowanie skądinąd efektownego budynku ratusza/kolegium jezuickiego.
        Z okien mają widok na Rynek.

To wszystko powinno jednak pójść na bok. Nowa zachodnia pierzeja powinna być
        jeszcze piękniejsza niż przed wojną. Kosciół pojezuicki był wystraczajaco
        atrakcyjny. Natomiast kamienice powinno się wybudować z zachowaniem troski o
        każdy detal i z intencją stworzenia wielkomiejskiego charakteru zabudowy.

Nie rozumiem, jak większość prezentujących tu swoje opinie czym nowa pierzeja
        miałaby przeszazdać w uczczeniu pamięci pomordowanych ?
        Przecież to ona, a nie szaniec były świadkami zbrodni.
        • Gość: Bydgoszczzk Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:48
          No właśnie. A że pomiędzy ratuszem i pierzeją byłoby dużo miejsca wyobrażacie
          sobie taka kawiarenke w takim zaulku (zamiast parkingu dla ratusza)?

Taki uroczy, zacieniony zaułek:)
    • Gość: bouvine Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.brda.net 12.05.05, 10:47
      Na wyborczej jest sąda i bo głosach widać, że pieżeja być powinna. Miasto
      potrzebuje rozwoju
      • Gość: Talon Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.man.bydgoszcz.pl 12.05.05, 15:58
        Pozytywne głosy dają nadzieję na zmiany. Może ktoś wpadnie na pomysł jakiejś
        ciekawej akcji?
        • Gość: U W A G A Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 17:09
          A czemu by nie happening? Po tym co się działo po śmierci naszego Wielkiego
          Rodaka jest pewne że ludzie potrafią na zewnątrz pokazywać to co czują. Pokażmy
          władzom, że nam zależy!

Spotkajmy się na Starym Rynku. Stwórzmy Pierzeję z ludzi. Zaprośmy Prezydenta,
          Biskupa, środowiska: studenci, kibice, radni, nauczyciele, wybitne autorytety
          naszego miasta, itd. Spotkajmy się i przez godzinę rozmawiajmy o Pierzeji.
          Oglądajmy zdjęcia. Niech Ci którzy ją jeszcze pamiętaja opowiedzą o niej.
          Wymieńmy się pomysłami.

Jakiś sponsor mógłby zrobić ileś set koszulek "Odbudujmy Zachodnia Pierzeję" I
          herbem miasta. Niech temat będzie na ustach Bydgoszczan. Niech będzie to temat
          na spotkaniach rodzinnych, czy biznesowych. Nie można zapomnieć o Pierzeji i
          nie dodac miasta charakteru.

Akcja musiałaby mieć taką otoczkę jak robią kibice Zawiszy przy okazji ważnych
          meczów. Plakaty wszędzie, na każdym przystanku. Wszystkie redakcje niezależnie
          od zaplecza politycznego niech wszyscy rozreklamują to spotkanie.

Zaprośmy posła Zemke. Będzie świetna okazja nagrodzić jego pomoc dla miasta
          BRAWAMI. I nie ważne kto z jakiej opcji jest. Pokażmy że nam Bydgoszczanom
          najbardziej zależy na ROZWOJU miasta.

Niech cos po takiej akcji pozostanie dla miasta. Choćby zwykły baner z widokiem
          pierzeji.

Nadajmy Bydgoszczy charakter!
          • Gość: PIT Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:11
            Świetna inicjatywa.

Dziś obejrzałem sobie stare pocztówki z zachodnią pierzeją i ponownie
            przekonałem się jak atrakcyjnym obiektem był kościół pojezuicki.
            Odbudowa pierzei naprawdę dodałaby uroku starówce bydgoskiej. Jestem
            przekonany, że wielu niezdecydowanych po jej odbudowie byłoby zachwyconych.

Pionierskim krokiem będzie odbudowa ul. Mostowej. Oby się udała, to przekona
            wielu do dalszej odbudowy bydgoskich zabytków.

Warto tu przytoczyć wypowiedź arcbpa Muszyńskiego, który był silnie związany z
            Bydgoszczą i zachęcał władze miasta do odbudowania pierzei. Cytat z Kalendarza
            Bydgoskiego 2003.
            (...). Za przywróceniem zachodniej pierzei Starego rynku, w tym i kościoła
            pojezuickiego opowiedział się również arcybiskup Henryk Józef Muszyński
            metropolita gnieźnieński. Świątynia ta może spełniać niesłychanie ważne role w
            życiu miasta:
            1.Mauzoleum ku czci pomordowanych bydgoszczan
            2.Wotum dziękczynne za przetwanie mimo represji i barbarzyństwa wobec
            mieszkańców Bydgoszczy i samego miasta
            3.Centralny kościół akademicki dla Bydgoszczy
            4.W podziemiach kościoła może powstać muzeum miasta Bydgoszczy, a także
            lapidarium z tabliczkami upamiętniającymi rozstrzelanych mieszkańców Bydgoszczy
            i nazwami miejscowości, dotkniętych hitrerowskimi represjami
            5.Wieże kościołą spełniać będą funkcje widowkowe, Bydgoszcz bowiem nie ma
            miejsca, z którego bydgoszczanie, jak i turyści mogliby podziwać panoramę miasta
            6.W kościele organizowane byłyby koncerty i festiwale muzyczne, wokalne i
            instrumentalne.
            7.Kościół spełniałby także funkcje sakralne jako filia katedry
            8.Z kościoła przeprowadzano by transmisje mszy świętych na antenie TVB
            9.Odbudowany kościół stałby się symbolem pojednania polsko-niemieckiego (...)

Śp Andrzej Szwalbe wypowiadał się: „ To wielka radość, że mówi się o odbudowie.
            Bo w ciągu minionych lat Bydgoszcz dryfowała jakby bez sternika. Miastu grozi
            amorfia, bezkształtność. Jest wreszcie coś, co wyznaczy nowy kierunek
            Bydgoszczy. To właśnie zachodnia pierzeja. Miejsce, gdzie rozstrzelano ludzi i
            rozstrzelano kościół”
            Za odbudową pierzei jest też znany bydgoski hisoryk Rajmund Kuczma. Pod
            warunkiem, że wraz z nią powróci pierwotny kształt Starego Miasta m. in. z ul.
            Mostową i Jatkami.

Przemawia do mnie zwłaszcza funkcja widokowa dla 50-metrowych wież.
            W Gnieźnie kilka lat temu otwarto galerię widokową w wieży katedry. To naparwdę
            przycąga turystów, a z wieży kościoła pojezuickiego pięknie byłoby widać
            starówkę, Wyspę Młyńską, Sródmieście, zielone zbocza szwederowa.

• Gość: balum Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:43
              Może i racja ale bezie problem z tym kto ma przejąc ten odbudowany kościół tj.
              czy masto czy kler
    • Gość: krzys-mis Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.brda.net 12.05.05, 21:22
      zawsze mozna postawic pomnik Pilsudskiego :) od tak...pomysl na wypelnienie
      miejsca :)
    • Gość: Zbyszek Bydgoszcz przezd wojenna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:24
      Kurcze jak widzę co zostało z Mostowej, Starego Rynku to zal sciska. Tutaj
      uwazam, ze Wyborcza (ale i inne media z Bydgoszczy) nie powinny odpuscic. I to
      nie musi isc z pieniedzy podatnikow, mamy ten plus, ze wiekszosc budynkow mozna
      odbudowac za prywatne pieniadze!
    • Gość: E,W&F Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 06:03
      Dzisiaj parę argumentów za odbudową kościoła, ale może najpierw parę słów o
      samym kościele.Budowany był w latach 1637-1649 w stylu późnorenesansowym, a
      konsekrowany w roku 1653.Wieże zbudowano w 1690r. w stylu barokowym( po
      strąceniu ich w 1848 r. przez wichurę w w 1881r.zakończono budowę wież w stylu
      neogotyckim).Fundatorem kościoła był starosta bydgoski, kanclerz wielki koronny
      Jerzy Ossoliński.Kościół miał charakter budowli salowej o długości korpusu
      36.5m,a szer.13.4m(3 pręty).Odległość prezbiterium od gmachu kolegium ( obecngo
      ratusza)wynosiła 11.5m.Korpus główny osłonięty był 2-spadowym dachem.Przy
      wejściu znajdowały się 2 figury św. Piotra i św.Pawła.Wnętrze utrzymane zostało
      w stylu wczesnobarokowym.Rozpoczęcie budowy 2 wież nastąpiło w 1650r.Z wieżami
      fasada kościoła miała 24m.szerokości.2 wieże kościoła stały się znakiem
      Bydgoszczy.Miałem to szczęście, że w 2002r.na Starym Rynku stał wóz strażacki z
      wysięgnikiem umieszczonym na wys.ok.35-40m.Można było z niego obserwować widok
      Bydgoszczy, tak jak by było się na wieży kościoła.Widok był rewelacyjny!
      Przepraszam, że kończę, ale muszę iśc do pracy. Dokończę po południu.
      Pozdrawiam.
      P.S.Do Bydgoszczaka. Dziękuję za miłe słowa. Skontaktuję się z Tobą w
      niedzielę.
      • Gość: Bydgoszczak Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 16:43
        Jest niedziela...

Bardzo zależy mi na tym kontakcie!
    • Gość: E,W&F Re: Zachodnia Pierzeja Starego Rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:38
      Przepraszam,że dopiero dzisiaj kontynuuję swoją wypowiedź z piątku,ale sprawy
      osobiste uniemożliwiły mi przez ten czas ( do chwili obecnej) korzystanie z
      netu.
      Wracając do sprawy kościoła pojezuickiego to należy wspomnieć o jego tarasie i
      okalających go balustradach.To był też b. charakterystyczny akcent Starego
      Rynku w Bydgoszczy.W Archiwum Państwowym na Dworcowej znajdują się rysunki
      elewacji kościoła wykonane przez inż. Toczkiewicza w kwietniu 1938r.Rysunki są
      b.dokładne i zawierają wszystkie szczegóły i detale znajdujące się na
      fasadzie.Zresztą materiałów dotyczących kościoła( i całej pierzei)w postaci
      zdjęć, rysunków, szkiców,przekrojów itd.zachowało się bardzo dużo,w związku z
      czym bardzo ułatwiłoby to odbudowę.Ponadto do dzisiaj na 90-95% zachowały się
      fundamenty i piwnice kościoła,w związku z czym to też przyśpieszyłoby
      rekonstrukcję.Większość z elementów dawnego wyposażenia kościoła takich jak
      obrazy,ławy, konfesjonały, ambona,,tabernakulim przetrwało do dnia dzisiejszego
      ( kiedyś rozwinę ten wątek).
      Powierzchnia świątyni wraz z tarasem wynosiła ok.700m kw.Nie był to więc
      kościół duży, ale był b.charakterystycznym akcentem dawnej
      Bydgoszczy.Przypominam, że BYŁ TO JEDYNY KOŚCIÓŁ BYDGOSKI O PROWENIENCJI
      RENESANSOWO - BAROKOWEJ! Chociażby z tego względu ( jak również z powodu jego
      urody ) warto ten zabytek przywrócić naszemu miastu.Jest jeszcze powód.O
      wyglądzie i percepcji miasta przez mieszkańców,ale i przyjezdnych decydują
      m.in.takie rzeczy jak dominanty wysokościowe w nim występujące.Kościół
      pojezuicki ze swoimi dwiema dumnymi wieżami był symbolem Bydgoszczy i elementem
      decydującym o tożsamości miasta.Wieże przyciągały wzrok i nadawały rynkowi oraz
      miastu charakteru ośrodka o ponadregionalnym znaczeniu,ukazywały możliwości
      bydgoszczan w kształtowaniu miejsca w którym żyją.Przywrócenie kościoła to
      także hołd złożony naszym poprzednikom i dawnym mieszkańcom Bydgoszczy.
      Pozdrawiam.E,W&F.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka