Dodaj do ulubionych

MZK firma nie szanująca klientów

25.08.05, 10:49
1. Autobusy na pętlach stoją sobie pozamykane - niedostępne dla pasażerów.
Kierowcy mają to w d.... bo idą do ciepłych zimą/chłodnych latem dyżurek. Już
interweniowałem w tej sprawie w MZK ale wystarczyło na jakieś 2 tygodnie. Po
tym czasie wszystko wróciło do stanu poprzedniego.

2. Dlaczego na pętlach nie ma dyżurnego autobusu w razie awarii. Choćby
starego Ikarusa. Wczoraj odstałem 20-kilka minut na Tatrzańskim bo
nierozgarnięty kierowca zostawił klimę na postoju i rozładował akumulator do
tego stopnia, że nie był w stanie sobie nawet drzwi do kabiny otworzyć przy
pomocy sprężonego powietrza.

3. Brak naklejek nad oknami w VOLVO mówiących, że klimatyzacja działa lepiej
gdy wszystkie okna są zamknięte. Ludzie są nieobyci z klimą i o tym nie wiedzą.

4. Naklejki motywujące młodych ludzi do ustępowania starszym i chorym. W
Londynie w metro widzialem "Don't wait to be asked! Somebody next to you may
need your place more than you!". Nie czekaj aż ktoś cię poprosi (o ustąpienie
mijesca)! Ktoś obok Ciebie może go bardziej potrzebować niż ty!

Banalne ale jeśli teksty będą mocne to przynajmniej niektórym młodym zrobi się
głupio i wstaną.

Czekam na dalsze propozycje usprawnienia pracy MZK.
Obserwuj wątek
    • Gość: ktoś Re: MZK firma nie szanująca klientów IP: *.mpn.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 11:00
      Ty też jesteś "klima". Pokarz mi w którym autobusie jest zamontowana? A co do
      młodzieży , to może i ty nie potrafiłeś nauczć swoje dzieci kultury , na
      naklejka nauczy co?

"jak nie masz co robić,to nie rób tego tutaj"
      • wgrzeg1980 Re: MZK firma nie szanująca klientów 25.08.05, 22:57
        Gość portalu: ktoś napisał(a):

> Ty też jesteś "klima". Pokarz mi w którym autobusie jest zamontowana? A co do
        > młodzieży , to może i ty nie potrafiłeś nauczć swoje dzieci kultury , na
        > naklejka nauczy co?
        >
        > "jak nie masz co robić,to nie rób tego tutaj"

Jakiś pierdoła się odezwał! Naucz sie kulturalnie zwracać do ludzi a nie 'Ty też
        jesteś klima!'!!!

Zastanawiałeś się KTOSIU co szumi w niebieskich kanałach we wszystkich VOLVO?
        Podpowiem Ci! Zimne powietrze, nieuku! Wystarczy przymknąć lufcik, żeby po kilku
        minutach poczuć zimny powiew a jak jesteś w gorącej wpodzie kąpany to przyłóż
        dłoń do otworów tuż przy zamkniętym lufciku i efekt odczujesz od razu!

Żegnam i miłego dnia!
        • ka_zet Re: MZK firma nie szanująca klientów 26.08.05, 00:53
          To się nazywa siła autosugestii...

• ka_zet Re: MZK firma nie szanująca klientów 25.08.05, 11:44
      wgrzeg1980 napisał:

> 1. Autobusy na pętlach stoją sobie pozamykane - niedostępne dla pasażerów.

Na niektórych stoją, na innych nie. Zależy od okoliczności.

> 2. Dlaczego na pętlach nie ma dyżurnego autobusu w razie awarii. Choćby
      > starego Ikarusa.

Bo nikt za to nie płaci. Pretensje możesz zgłaszać do ZDMiKP. Kiedyś rezerw było więcej.

> 3. Brak naklejek nad oknami w VOLVO mówiących, że klimatyzacja działa lepiej
      > gdy wszystkie okna są zamknięte. Ludzie są nieobyci z klimą i o tym nie wiedzą.

Brak naklejek wynika z braku klimy, panie zorientowany :>

> 4. Naklejki motywujące młodych ludzi do ustępowania starszym i chorym.

Były przez wiele lat, efekt zerowy, po co marnować folię?
      • Gość: realista Klimatyzacja w MZK? Zapomnij! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 11:46
        Klimatyzacja w MZK? Zapomnij!
        • Gość: rozkład jazdy Re: Klimatyzacja w MZK? Zapomnij! IP: *.chello.pl 25.08.05, 16:45
          W MZK NIKT NIE TRZYMA SIĘ ROZKŁADU JAZDY I AUTOBUSY JADĄ CZĘSTO ZA WCZEŚNIE
          RZADZIEJ ZA PÓŹNO TO JEST ATUT ZAMIAST STAĆ 3 MINUTY STOISZ PÓŁ GODZINY
          JEDZIESZ DRUGIE TYLE A JESZCZE ATRAKCYJNE PRZESIADKI I SIĘ DOTLENIASZ W DODATKU
          ZAMIAST BLUZGAĆ ĆWICZYSZ PSYCHIKĘ I STOICKI SPOKÓJ DZIWIĘ SIĘ ŻE ZA TAKĄ
          ROZRYWKĘ KASUJĄ TAK TANIO ZA PRZEJAZDY
        • czwarty.wymiar Klimatyzacja w MZK? Tak 25.08.05, 17:13
          W nowych autobusach jest klima - sam się o tym kiedyś przekonałem. A to, że
          rzadko załączana (teraz pewnie wcale), to już inna bajka...
          • ka_zet Re: Klimatyzacja w MZK? Tak 25.08.05, 17:20
            czwarty.wymiar napisał:

> W nowych autobusach jest klima - sam się o tym kiedyś przekonałem. A to, że
            > rzadko załączana (teraz pewnie wcale), to już inna bajka...

Ciekawe w których niby.
            Klima jest, owszem, dla kierowcy. Dla pasażerów to tylko w tramwaju z Pesy.
            • czwarty.wymiar Re: Klimatyzacja w MZK? Tak 25.08.05, 17:23
              O ile pamiętam to w jakimś volvo. Cały czas mam na myśli klimę dla PASAŻERÓW,
              żeby była jasność.
            • wgrzeg1980 Re: Klimatyzacja w MZK? Tak 25.08.05, 23:04
              ciekawe co wozi na dachu volvo 9000 (wielbłąd)? Pewnie to rozwijany system
              śmigieł albo dodatkowy zbiornik na paliwo albo jeszcze leżanka dla drugiego
              kierowcy??!?!?!
              • ka_zet Re: Klimatyzacja w MZK? Tak 26.08.05, 00:51
                wgrzeg1980 napisał:

> ciekawe co wozi na dachu volvo 9000 (wielbłąd)?

Nie ma takiego numeru. Masz na myśli 7000A...

> Pewnie to rozwijany system
                > śmigieł albo dodatkowy zbiornik na paliwo albo jeszcze leżanka dla drugiego
                > kierowcy??!?!?!

...a to co ma w garbach na dachu to jest nawiew.
                Sorry, żeby móc skutecznie używać sarkazmu trzeba go podeprzeć wiedzą :>

• Gość: maciek Re: Klimatyzacja w MZK? Tak IP: *.tvgawex.pl 28.08.05, 13:14
                  Klimatyzacja jest. W manach #3546(chyba), #3547, #3548 i #3549. Ale tylko dla
                  kierowcy. No i oczywiście w naszym nowym tramwaju z Pesy, gdzie klima jest i
                  dla kierowcy i dla pasażerów.
                  • ka_zet Re: Klimatyzacja w MZK? Tak 29.08.05, 09:38
                    Gość portalu: maciek napisał(a):

> Klimatyzacja jest. W manach #3546(chyba), #3547, #3548 i #3549. Ale tylko dla
                    > kierowcy.

Dla kierowcy to i w Volvach 7000A jest, ale kolega przemądrzały nie o tym pisał :)
      • bart_lex Re: MZK firma nie szanująca klientów 25.08.05, 16:58
        Zdecydowanie nowe TABLICE KIERUNKOWE.
        Muszą być czytelne:
        1. na zewnątrz autobusu - przystanki końcowe oraz najważniejsze ulice na trasie
        przejazdu;
        2. od wewnątrz - dokładne oznaczenie trasy w postaci linii, na której
        naniesione są wszystkie przystanki oraz informacja o węzłach przesiadkowych.
        To jest wersja warszawska, o której juz wczesniej pisałem i którą chciałbym
        również widziec w naszej komunikacji. Marzenia? Może nie!
        • wgrzeg1980 Re: MZK firma nie szanująca klientów 25.08.05, 23:07
          bart_lex napisał:

> Zdecydowanie nowe TABLICE KIERUNKOWE.
          > Muszą być czytelne:
          > 1. na zewnątrz autobusu - przystanki końcowe oraz najważniejsze ulice na trasie
          >
          > przejazdu;
          > 2. od wewnątrz - dokładne oznaczenie trasy w postaci linii, na której
          > naniesione są wszystkie przystanki oraz informacja o węzłach przesiadkowych.
          > To jest wersja warszawska, o której juz wczesniej pisałem i którą chciałbym
          > również widziec w naszej komunikacji. Marzenia? Może nie!

Fakt - w znienawidzonym przez 3/4 Bydgoszczan Toruniu tablica świetlna wewnątrz
          autobusu wyświetla na planszy z nazwą pętli, do której jedziemy mniejszymi
          literami napis PRZEZ: (nazwa wszystkich przystanków po drodze).

Tablice są identyczne jak w Bydgoszczy. Nawet ten sa kobiecy głos wymawia nazwy
          przystanków! Wystarczy tylko pogrzebać w soft-cie i jedno usprawnienie gotowe.
          • ka_zet Re: MZK firma nie szanująca klientów 26.08.05, 16:04
            wgrzeg1980 napisał:

> bart_lex napisał:
            >
            > > Zdecydowanie nowe TABLICE KIERUNKOWE.
            > > Muszą być czytelne:
            > > 1. na zewnątrz autobusu - przystanki końcowe oraz najważniejsze ulice na
            > trasie
            > >
            > > przejazdu;
            > > 2. od wewnątrz - dokładne oznaczenie trasy w postaci linii, na której
            > > naniesione są wszystkie przystanki oraz informacja o węzłach przesiadkowy
            > ch.
            > > To jest wersja warszawska, o której juz wczesniej pisałem i którą chciałb
            > ym
            > > również widziec w naszej komunikacji. Marzenia? Może nie!
            >
            >
            > Fakt - w znienawidzonym przez 3/4 Bydgoszczan Toruniu

Przeginasz.

> tablica świetlna wewnątrz
            > autobusu wyświetla na planszy z nazwą pętli, do której jedziemy mniejszymi
            > literami napis PRZEZ: (nazwa wszystkich przystanków po drodze).

Nie przystanków, tylko ulic.

> Tablice są identyczne jak w Bydgoszczy. Nawet ten sa kobiecy głos wymawia nazwy
            > przystanków! Wystarczy tylko pogrzebać w soft-cie i jedno usprawnienie gotowe.

Jest to może i trochę lepsze rozwiązanie, ale tylko trochę, poza tym nie wszędzie są wyświetlacze
            wewnętrzne.

Talblica z koralikami według wzoru warszawskiego to jest niezłe rozwiązanie.

Gdyby ktoś nie wiedział jak to wygląda (poprzednio były wątpliwości, a opisem ciężko oddać):
            ams1.lo3.wroc.pl/tomek/index.php?s=14&nr=60325

• bart_lex Re: MZK firma nie szanująca klientów do ka_zet 29.08.05, 16:59
              > Fakt - w znienawidzonym przez 3/4 Bydgoszczan Toruniu
              > tablica świetlna wewnątrz
              > autobusu wyświetla na planszy z nazwą pętli, do której jedziemy mniejszymi
              > literami napis PRZEZ: (nazwa wszystkich przystanków po drodze).

> Tablice są identyczne jak w Bydgoszczy. Nawet ten sa kobiecy głos wymawia
              nazwy
              > przystanków! Wystarczy tylko pogrzebać w soft-cie i jedno usprawnienie gotowe.

To nie moje teksty ka_zet. Przeczytaj dokladnie co napisalem i... nie przegialem
              • ka_zet Re: MZK firma nie szanująca klientów do ka_zet 29.08.05, 17:00
                bart_lex napisał:

> > Fakt - w znienawidzonym przez 3/4 Bydgoszczan Toruniu
                > > tablica świetlna wewnątrz
                > > autobusu wyświetla na planszy z nazwą pętli, do której jedziemy mniejszym
                > i
                > > literami napis PRZEZ: (nazwa wszystkich przystanków po drodze).
                >
                > > Tablice są identyczne jak w Bydgoszczy. Nawet ten sa kobiecy głos wymawia
                >
                > nazwy
                > > przystanków! Wystarczy tylko pogrzebać w soft-cie i jedno usprawnienie go
                > towe.
                >
                > To nie moje teksty ka_zet. Przeczytaj dokladnie co napisalem i... nie
                przegiale
                > m

Ale "przeginasz" było do wgrzega1980, nie do ciebie...
                • bart_lex Re: MZK firma nie szanująca klientów do ka_zet 29.08.05, 17:10
                  No, to ja się zwijam i ide na 119. A Ty poruszasz się MZA albo TW? Bo, cos mi
                  świta, że też w stolycy przebywasz...
      • wgrzeg1980 Re: MZK firma nie szanująca klientów 25.08.05, 23:01
        z takim podejsciem w tym kraju bedzie tylko gorzej!!! Kazdy mysli tylko o swojej D.

Chyba jestem jakis inny bo mam 25 lat i za kazdym razem jak tylko cos robię
        najpierw mysle o tym, czy innym ta czynność nie przeszkadza.

Czy jestem porąbany, z innej bajki czy po prostu kilka lat za granicą nauczyło
        mnie wyższych form życia społecznego? :P
      • wgrzeg1980 Re: MZK firma nie szanująca klientów 25.08.05, 23:13
        > > 1. Autobusy na pętlach stoją sobie pozamykane - niedostępne dla pasażerów
        > Na niektórych stoją, na innych nie. Zależy od okoliczności.

Jeden kierowca przeze mnie dostał naganę + anulowano mu premię za
        niepodjeżdzanie na przystanek początkowy. Wniosek, że da się to egzekwować.

> > 4. Naklejki motywujące młodych ludzi do ustępowania starszym i chorym.
        > Były przez wiele lat, efekt zerowy, po co marnować folię?

Bo kto zareaguje na tępe, bezmyślne i zalatujące starymi czasami ustąp miejsca
        starszym?! Trzeba wymyślić ostre teksty, które nie zostawią na smarkaczach
        suchej nitki!

Swoją drogą miejsce mogliby od młodych egzekwować przy okazji kontrolerzy! Wiem,
        że to dla nich zbyt skomplikowane i za trudne jak na łyse głowy z prawie
        płaskimi półkulami mózgowymi ale może warto spróbować.
        • ka_zet Re: MZK firma nie szanująca klientów 29.08.05, 09:46
          wgrzeg1980 napisał:

> > > 1. Autobusy na pętlach stoją sobie pozamykane - niedostępne dla pas
          > ażerów
          > > Na niektórych stoją, na innych nie. Zależy od okoliczności.
          >
          > Jeden kierowca przeze mnie dostał naganę + anulowano mu premię za
          > niepodjeżdzanie na przystanek początkowy. Wniosek, że da się to egzekwować.

Jeżeli bez żadnego uzasadnienia nie podjeżdża to pewnie, że się da. Jak ma przerwę na posiłek
          to możesz sobie pisać i pisać...

> > > 4. Naklejki motywujące młodych ludzi do ustępowania starszym i chor
          > ym.
          > > Były przez wiele lat, efekt zerowy, po co marnować folię?
          >
          > Bo kto zareaguje na tępe, bezmyślne i zalatujące starymi czasami ustąp miejsca
          > starszym?! Trzeba wymyślić ostre teksty, które nie zostawią na smarkaczach
          > suchej nitki!

Przecież ziomodresiki to i tak analfabeci funkcjonalni. A nawet jakby przeczytali
          i zrozumieli to nie masz co liczyć na jakikolwiek efekt umoralniający...

> Swoją drogą miejsce mogliby od młodych egzekwować przy okazji kontrolerzy! Wiem,
          > że to dla nich zbyt skomplikowane i za trudne jak na łyse głowy z prawie
          > płaskimi półkulami mózgowymi ale może warto spróbować.

Po pierwsze, sam zauważyłeś że kontrolerzy się niekoniecznie nadają do nauczania kultury osobistej.
          Po drugie, nie ma prawa które nakazywałoby ustępować miejsca.
    • wgrzeg1980 Re: MZK firma nie szanująca klientów 25.08.05, 23:16
      Potrzebna jest silna konkurencja z zachodu. Firma, która wporawdziłaby
      zagraniczne metody zarządzania i motywowania pracowników!

Dlaczego za granicą można regulować zegarki według przyjazdów autobusów,
      tramwajów i pociągów?!
      • Gość: ktoś Re: MZK firma nie szanująca klientów IP: *.mpn.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 11:09
        Panie szanowny , jak ci się nie podoba nasza szara rzeczywistość , to wracaj
        za granice i tam sobie żyj. Tu jest Polska i nic nie zmienisz. Chyba żę masz
        tak wysokie aspiracje to pchaj się na prezydenta.
        • Gość: KTOSIEK Re: MZK firma nie szanująca klientów IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 26.08.05, 17:28
          MASZ RACJE KTOS JAK MU SIE NIE PODOBA TO NIECH JEZDZI TAKSI.CHWILE POSTC NA
          PRZYSTNKU W TAKA ŁADNA POGODE TO ZLE .KIEROWCY TEZ NALEZY SIE CHWILA ODPOCZYNKU
          A TABLICE SA DOBRZE OZNAKOWANE I NIECH NIE NAZEKA I JEZDZA PUNKTUALNIE .DZIWI
          SIE ZE BRAK ZASTEPCZEGO AUTOBUSU W RAZIE AWARI INNEGO A KTO CHCE TAM PRACOWAC
          ZA TE GROSZE I WSTAWAC O 2,3O LUB PRZYCHODZIC O 1,30 DO DOMU CO? NIECH SIE
          CIESZY ZE JESZCZE I TAK DOBRZE JEZDZA
          • Gość: gosc Re: MZK firma nie szanująca klientów IP: *.man.bydgoszcz.pl 26.08.05, 17:54
            MZK ma tylko dwa autobusy z klimą. Volvo - jeden na 94,drugi na 69.
            A w pozostałych miał być klima w cenie ale ktos w MZK zrezygnował bo koszty
            klimy byłyby za wysokie.
            • trond Re: MZK firma nie szanująca klientów 26.08.05, 18:08
              duże autobusy to przeżytek.aktualna sytuacja drogowa,korki,przestoje-to skłania
              mnie do wyboru roweru/polecam jazdę na ostre koło/,a w transporcie pasażerskim
              wielkimi krokami nadchodzi era prywatnych busów docelowych:łatwiej nimi
              manewrować w okresie godzin szczytu,tańsza jest eksploatacja i amortyzacja
              taboru i znacząca jest wygoda klienta.takie firmy jak mzk to już mamuty
              odchodzące w niebyt przeszłości.p.s.nie mówiąc o pomysłowych zachowaniach w
              londynie i madrycie.
              • ka_zet Re: MZK firma nie szanująca klientów 29.08.05, 09:53
                trond napisał:

> duże autobusy to przeżytek.

Bo? :)

> aktualna sytuacja drogowa,korki,przestoje-to skłania
                > mnie do wyboru roweru/polecam jazdę na ostre koło/,a w transporcie pasażerskim
                > wielkimi krokami nadchodzi era prywatnych busów docelowych:

Od stu lat nadchodzi i nadchodzi...
                Model ukraińskich marszrutek jakoś mi nie odpowiada.
                Busy się nieźle sprawdzają jako element komunikacji podmiejskiej, w miastach już nie jest tak różowo.

> łatwiej nimi
                > manewrować w okresie godzin szczytu,

Latają nad korkami? Jakoś nie zauważyłem.

> tańsza jest eksploatacja i amortyzacja
                > taboru

Dość pozornie. Jako zamiennik normalnej komunikacji by się nie sprawdziły...

> i znacząca jest wygoda klienta.

W busach jest wygodniej niż w większych autobusach? Interesujące.
                A najwygodniej jest osobom o ograniczonej sprawności ruchowej zapewne,
                o poruszających się na wózkach czy z wózkami nie wspominając...

> takie firmy jak mzk to już mamuty odchodzące w niebyt przeszłości.

Co widać po PKS czy Forbusie czy Connexie czy ITS Michalczewski itp. itd. :)

> p.s.nie mówiąc o pomysłowych zachowaniach w
                > londynie i madrycie.

A to cena cywilizacji. Samoloty i wieżowce też mamy zlikwidować? I pociągi i szkoły? :)
                • hlrussia Re: MZK firma nie szanująca klientów 29.08.05, 17:04
                  Marszrutki to nie tylko Ukraina. Co do tego ze sa szybsze nie mna dwoch zdan.
                  Jest jednak i druga strona- kompletnie nie przestrzegaja przepisow, sa
                  sprawcami wielu wypadkow drogowych- choc moze jest to bardziej spowodowane
                  dzikoscia(:)) kierowcow na wschodzie. Sadze ze jako dodatkowy transport moglyby
                  sie przydac i zdaje sie, ze w kilku miastach Polski juz kursuja.
                  Pozdro trond
                • trond Re: MZK firma nie szanująca klientów 02.09.05, 15:58

Treść:

Uwaga:
                  Nie odpisuj na posty łamiące regulamin! Lepiej zgłoś je, klikając czerwony kosz.

Odpowiadasz na :

ka_zet napisał:

> trond napisał:
                  >
                  > > duże autobusy to przeżytek.
                  >
                  > Bo? :)
                  >
                  > > aktualna sytuacja drogowa,korki,przestoje-to skłania
                  > > mnie do wyboru roweru/polecam jazdę na ostre koło/,a w transporcie pasaże
                  > rskim
                  > > wielkimi krokami nadchodzi era prywatnych busów docelowych:
                  >
                  > Od stu lat nadchodzi i nadchodzi...
                  > Model ukraińskich marszrutek jakoś mi nie odpowiada.
                  > Busy się nieźle sprawdzają jako element komunikacji podmiejskiej, w miastach ju
                  > ż nie jest tak różowo.
                  >
                  > > łatwiej nimi
                  > > manewrować w okresie godzin szczytu,
                  >
                  > Latają nad korkami? Jakoś nie zauważyłem.
                  >
                  > > tańsza jest eksploatacja i amortyzacja
                  > > taboru
                  >
                  > Dość pozornie. Jako zamiennik normalnej komunikacji by się nie sprawdziły...
                  >
                  > > i znacząca jest wygoda klienta.
                  >
                  > W busach jest wygodniej niż w większych autobusach? Interesujące.
                  > A najwygodniej jest osobom o ograniczonej sprawności ruchowej zapewne,
                  > o poruszających się na wózkach czy z wózkami nie wspominając...
                  >
                  > > takie firmy jak mzk to już mamuty odchodzące w niebyt przeszłości.
                  >
                  > Co widać po PKS czy Forbusie czy Connexie czy ITS Michalczewski itp. itd. :)
                  >
                  > > p.s.nie mówiąc o pomysłowych zachowaniach w
                  > > londynie i madrycie.
                  >
                  > A to cena cywilizacji. Samoloty i wieżowce też mamy zlikwidować? I pociągi i sz
                  > koły? :)

to Ty powiedziałeś;-)!p.s.Twoje argumenty do mnie przemawiają,jednak obstaję
                  przy minibusach w myśl zasady,że lepsze jest wrogiem dobrego.mały wymanewruje
                  lepiej w korku.prywatny zarabia na siebie,to i zadba chętnie o punktualność.a
                  kto broni puścić po miastach autobusy szkolne docelowe:wstęp za okazaniem ważnej
                  legitymacji-koniec z gapowiczami młodzieżowymi.wieżowców nie
                  likwidować.stop.cywilizacji nie likwidować.stop.usługi pasażerom podnieść.p.s.ja
                  i tak wybieram rower do jeżdżenia,hamak do spania i hl russia do toastów
                  uroczystych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka