Dodaj do ulubionych

Ludzie mówią "Piękny Toruń"

IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.05, 20:06
www.torun.pl/portal/index.php?strona=zw_zabytki
Zapraszamy
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.05, 20:09
      Ludzie mówią: "Piękny Toruń..."
      ...i zapewne mają rację. Widzą bowiem w tym mieście niezmieniony od stuleci
      bieg ulic toruńskiej Starówki, najpiękniejszą w Polsce, oglądaną od strony
      Wisły i nastrojowo iluminowaną panoramę średniowiecznej części miasta, dom
      narodzin Mikołaja Kopernika - przesławnego torunianina, zacisze monumentalnej
      katedry św. Janów - miejsce chrztu wielkiego astronoma, mauzoleum królewny Anny
      Wazówny w kościele pw. Najświętszej Marii Panny, unikalnej urody Ratusz
      Staromiejski, którego dziedziniec pamięta między innymi krwawo
      stłumiony "tumult toruński" w 1724 roku.
      Toruń - jak każde miasto z bogatą historią - ma swoje magiczne miejsca.
      Turyści i torunianie wskazują na zaułek opodal Krzywej Wieży, łuki między
      kamienicami ul. Ciasnej, rozległy Bulwar Filadelfijski, cały obieg Rynku
      Staromiejskiego, zawsze tłumną ul. Szeroką, przytuloną do Starówki Dolinę
      Marzeń. Do toruńskich klimatów należą także tradycyjne spotkania pod pomnikami
      Flisaka, grającego na skrzypcach żabom oraz Mikołaja Kopernika - tego,
      który "wstrzymał Słońce i ruszył Ziemię". W mieście narodzin wielkiego
      astronoma naturalną rzeczą dla setek tysięcy widzów jest także wizyta na
      seansach toruńskiego Planetarium.

Zapraszamy zatem do miasta, o którym ludzie mówią: "Piękny Toruń..."
      • Gość: podróżnik Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 20:28
        czy Toruń jest piękny?Rzecz gustu, a o gustach się nie dyskutuje.Znam w Polsce
        wiele pięknych miast,zabytkowych i zadbanych.Osobiście nie lubię starych
        miast,wolę nowocześniejsze.
        • Gość: balum Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 20:45
          Poznań jest ładny, zadbany - to miasto mi imponuje.
          • czwarty.wymiar Bez przesady (nt) 25.08.05, 20:54
          • Gość: torunianka Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.petrus.com.pl 25.08.05, 22:07
            Poznań Ci imponuje? Jest niezły, ale żeby aż imponował? Bez przesady, balum.
            Jakbyś napisał, że Kraków Ci imponuje, to się zgadzam, ale Poznań?
      • Gość: ,maciej Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 25.08.05, 20:46
        Bylas w Krakowie, Kazimierzu i innych miastach polskich?Najpiekniejsza ulica,
        smiech!
        • Gość: torunianka Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.petrus.com.pl 25.08.05, 22:08
          e, maciej! Co za śmiechy z Torunia sobie urządzasz?
          ps. w Krakowie byłam, w Bydgoszczy też, a i w kilku innych miastach także
      • Gość: Janas Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 21:29
        A Pani Ewa to chyba jakas 60-letnia biblitekarka z biblioteki z zakurzonymi
        ksiazkami, do ktorej klienci od trzech lat nie przychodza i z nudow czyta Pani
        albo "Poczytaj mi mamo" albo bzdury z serii "Piekny Torun" i z tych ksiazek
        uczy sie Pani jaki to Torun jest piekny...
        <<<"zawsze tłumną ul. Szeroką" "rozległy Bulwar Filadelfijski">>> co to jest,
        jakies pisemka propagandowe? Bo Bulwar F. raczej nie jest az tak rozlegly
        (widzialem bardziej rozlegle, chyba ze "rozlegly" jak na Torun?)

GOTYK NA ZATYK
        • Gość: torunianka Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.petrus.com.pl 25.08.05, 22:11
          Czytanie książek najmodniejsze w Anglii właśnie.
          Zakurzone są tam, gdzie ich nie czytają.
          Polecam aforyzm (podsunięty przez baluma;) - "bez oczytania, główka pusta"
      • Gość: semeon Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 00:15
        Ciekaw jestem jaka byłaby dyskusja, gdyby ktoś napisał podobnych kilka zdań o
        Bydgoszczy /a jest o czym/ i umieścił je na forum toruńskim. Zazanaczam, że
        jest to pytanie retoryczne i ma służyć tylko do refleksji ogólnej. A swoją
        drogą, to jak już pisałem, Toruń jest ładny, ale zachwycać się nim, to
        delikatnie mówiąc, lekka przesada.
        • Gość: torunianka Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.petrus.com.pl 26.08.05, 23:12
          nie ma problemu z wywołaniem dyskusji na temat zalet Bydgoszczy na forum
          toruńskim.

A co do przesady lekkiej, to nie rozumiem dlaczego nie można zachwycać się
          czymś ładnym? Zachwyca się PIT Bydgoszczą - i dobrze. Zachwycają się inni
          Toruniem, też im chyba wolno.
          • Gość: semeon Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 23:39
            Est modus in rebus.
            • Gość: torunianka Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.petrus.com.pl 27.08.05, 21:50
              Verba veritatis
    • Gość: I NIEWIDOMI CI KTORZY NIE DOSTALI JESZCZE PO GEBIE... IP: *.brda.net 25.08.05, 21:33
      CI KTORZY NIE DOSTALI JESZCZE PO GEBIE
    • Gość: historyk Re: CI KTORZY NIE DOSTALI JESZCZE PO GEBIE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 21:38
      piekny torun. ostoja kultury niemieckiej w samym sercu polski.
      zbudowany przez krzyzakow. cholubiony przez okupanta niemieckiego.
      by nie niszczyc zabytkow prawie zawsze poddawany.
      stoi w przeciwienstwie do reszty polski caly i piekny bo okupant nie chcial
      niszczyc swojego dziedzictwa.
      • Gość: historyk Re: CI KTORZY NIE DOSTALI JESZCZE PO GEBIE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 21:48
        "Podstawą zaś i legitymizacją panowania Krzyżaków była ideologia w postaci
        okrutnie wypaczonego agresywnego chrześcijaństwa. Krzyżacy w istocie stworzyli
        pierwsze w Europie i w świecie państwo totalitarne, niedościgły wzór dla swoich
        XX-wiecznych naśladowców: Stalinów, Hitlerów i Polpotów. Państwo rządzone przez
        kilkuset "übermenschów" z krzyżami na płaszczach, przysięgłych ślepą wierność
        swoim "führerom", wielkim mistrzom"

dzisiejszy rydzyk to chyba jakas kontynuacja tradycji?
      • Gość: torunianka Re: CI KTORZY NIE DOSTALI JESZCZE PO GEBIE... IP: *.petrus.com.pl 25.08.05, 22:14
        Kraków też stoi dlatego, że był poddawany.
    • Gość: torunianka Re: CI KTORZY NIE DOSTALI JESZCZE PO GEBIE... IP: *.petrus.com.pl 25.08.05, 22:13
      to nie debilizm tylko partnerstwo z Filadefią właśnie.
      Oni mają trójkąt kopernikański w rewanżu
      • Gość: he he Re: CI KTORZY NIE DOSTALI JESZCZE PO GEBIE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:26
        Gość portalu: torunianka napisał(a):

> to nie debilizm tylko partnerstwo z Filadefią właśnie.
        > Oni mają trójkąt kopernikański w rewanżu

no to was zrobili w jajko.
        cala polska sie smieje.
        • Gość: torunianka śmiech to zdrowie IP: *.petrus.com.pl 25.08.05, 22:29
          to nas nie wzrusza
          • Gość: wzruszony Re: śmiech to zdrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:33
            Gość portalu: torunianka napisał(a):

> to nie debilizm tylko partnerstwo z Filadefią właśnie.
            > Oni mają trójkąt kopernikański w rewanżu

fakt zaistnienia tego watku majacego dowartosciowac was a takze pojawienie sie
            sil powietrznych pieprzacych jaki to torun piekny mowia ze nie takie rzeczy was
            wzruszaja.

mow wiec za siebie.
    • Gość: anita Gdzie oni mają oczy?? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:16
    • Gość: ja Re: Ludzie mówią "Piękny Toruń" IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 25.08.05, 22:20
      Do podroznika
      Gust gustem ale nie bluznij. Powiedz ze nienawisc nie pozwala ci tego miasta
      lubic i mowic o nim dobrze
      Do Baluma
      Wolisz nowoczesne miasta. Ok, jest duzo takich ludzi. To jakie miasta w Polsce
      uwazasz za nowoczesne?
      Tylko musisz Balum wiedziec ze kazde miasto ma swoja perelke - Old Town
      My akurat mamy ja wybitna na skale swiatowa, a wy na skale powiatowa.
      Dziwi mnie tylko to ze lubisz nowoczesnosc, starych zabudowan nie cierpisz a
      wypowiadasz sie o Starym miescie w Bydgoszczy z piana na ustach
      Wiec jak to jest balum. Moim zdaniem jestes bydgoskim szowinista
      • Gość: np Re: Ludzie mówią "Piękny Toruń" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:25
        gdynia
      • Gość: Sun Fire Re: Ludzie mówią "Piękny Toruń" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:25
        Podniecacie sie cegielkami, dalibyscie sie za nie pokroic w wiekszosci. Calm
        down !!!
      • Gość: torunianka Re: Ludzie mówią "Piękny Toruń" IP: *.petrus.com.pl 25.08.05, 22:33
        ja, Ty się nie czepiaj baluma, bo pomyliłeś posty.
        Sprawdź najpierw co kto mówi, a potem się wypowiadaj, dobrze?
        I nie bądź szowinistą.
      • Gość: balum Re: Ludzie mówią "Piękny Toruń" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:56
        Po prostu bardziej lubię poznań - ale żeby z tego faktu wyciągać takie wnioski
        że "Moim zdaniem jestes bydgoskim szowinista" to już naprawdę nie wiem co o
        tobie sądzić. Co do waszych zabytków - podrzędne miasto we włoszech ma ich
        więcej więc nie entuzjazmuj się tak. Już Hrabia Ciano przed wojną miał podobne
        spostrzeżenia w stosunku do Krakowa a jak sam wiesz lata świetlne dzielą was od
        tego miasta.

• Gość: jazz Re: Ludzie mówią "Piękny Toruń" IP: *.eltronik.net.pl 25.08.05, 22:25
      • Gość: PODRÓŻNIK Re: Ludzie mówią "Piękny Toruń"ALE BEZ -JA- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:34
        DO-JA-CZY WSZYSCY KTÓRZY NIE ZACHWYCAJĄ SIĘ TORUNIEM MUSZĄ GO NIENAWIDZIEĆ?JEST
        MI OBOJĘTNY,TAK JAK WIELE INNYCH MIAST.WIĘCEJ TAKICH WYPOWIEDZI JAK TWOJA Z
        PEWNOŚCIĄ SPRAWIĄ ŻE LUDZIE NIE BĘDĄ LUBILI TEGO MIASTA NAWET GO NIE ZNAJĄC.
    • Gość: jazz Re: Ludzie mówią "Piękny Toruń" IP: *.eltronik.net.pl 25.08.05, 22:26
      piękno samo uciekło do Torunia,
      piękny, piękny, bez zawiści
    • Gość: Ewa Re: Ludzie mówią "Piękny Toruń" IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.05, 22:55
      Kilka dni temu , na ulicy Ducha św. w Toruniu ograniczony wojewoda bydgoski
      odszczekiwał to , co dzień wcześniej plótł w godzinach pracy na czacie.Ducha
      św. jest w trakcie remontu a on upajał się widokiem rozkopanej ulicy na
      toruńskiej Starówce.Czytając wasze wpisy drodzy bydgoszczanie wiem , że ciężko
      wam zrozumieć z czego dumni są torunianie.Toruń jest wspaniałym miastem i wasza
      zawiść nic tu nie zmieni.
    • Gość: Ford.... JESLI ODKLADACIE WYJAZD Z TORUNIA..NIE ROBCIE TEGO IP: *.brda.net 26.08.05, 23:22
      Jesli odkladacie wyjazd z Torunia..nie robcie tego..wyjezdzajcie jak najszybciej. Tutaj nie ma zadnych perspektyw. Stracilem
      nadzieje juz dawno. Wystarczy popatrzec na ulice. Mnostwo bezdomnych - a w wiekszosci to dzieci!!! :( Miasto torun jest zadluzone
      do granic mozliwosci co oznacza brak wiekszych inwestycji przez pare dlugich lat. Nie bede tez wspominal o wysokim bezrobociu.
      O narkomanach ktorzy groza ze wstrzykna ci hiva jak nie dasz im kasy na dragi. Miasto Torun sie stacza. Smutne to ale prawdziwe
      • Gość: Krzychu Re: JESLI ODKLADACIE WYJAZD Z TORUNIA..NIE ROBCIE IP: *.tvk.torun.pl 27.08.05, 23:04
        Ford

Po Twoim ip widze że chya nie jestes z Torunia. Więc Twój wpis potraktuje na pół
        serio, aczkolwiek postaram się ustosunkować.

Pisześ o mnóstwie bezdomnych ludzi (w tym dzieci). A więc bezdomni są to prawda
        ale czy aż tak dużo mysle że w Bydgoszczy tez są i to chyba nie mniej a co do
        dzieci. To fakt jest to mało przyjemne kiedy siedziś sobie pod parasolkami na
        pifku i jakieś dzieci (zanzaczam że nie bezdomne ale bez należytej opieki)
        sprzedają pocztówki, kartki aby uciałć na jakieś tam swoje potrzeby.

Co do zadłużenia miasta, oczywiscie że jest ale takie są prawa ekonomii aby coś
        osiagnąć trzeba najpierw zainwestować. Ja wierze że te inwestycje przyniosą
        spodziewany efekt i za kilka lat uda się sprowadzić jakiś inwestorów do Torunia.
        Natomaist pisanie przez Ciebie o tym że Toruń się stacza jest poprostu śmiesznie
        wynika to albo z Twojej niewiedzy albo niechęci do Torunia. Nie rospisujac się
        specjalnie dużo się ostatnio w Toruniu dzieje jeśli chodzi o inwestycje
        (porównuje to z poprzednimi latami)i chociaż zdaje sobie sprawe że różowo nie
        jest to najgorsze mamy juz za sobą.

Jezeli pisześ o bezrobociu czy narkomanach (jakoś nigdy mi się nie zdażyło aby
        ktoś mnie strzykawką straszył) to poprosze Ciebie o jakieś dane statystyczne czy
        źródła tych informacji. Chodzi mi tylko o wiarygodnośc tego co piszesz. Jak się
        potwierdzą to przyznam Tobie racje i zwróce honor. Ale jak na razie jesteś dla
        mnie typowym napinaczem.

A waracjąc do samego tematu. Mi osobiście bradzo podoba się Gdynia, fajny jest
        Kraków. A Toruń, szczerze mówiąc nie zależy mi co sobie Bygdoszczanie o tym
        mieście myślą. Wpis na liste UNESCO i turuści są wystarczajacą jak dla mnie
        rekomendacją.
        • Gość: przyjaciel Re: JESLI ODKLADACIE WYJAZD Z TORUNIA..NIE ROBCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 23:22
          no cóz. wpadles w pulapke. ford przeinaczyl post torunianina wpisujac jedynie
          torun zamiast bydgoszcz :)

ale wypracowanie bardzo ladne.
        • Gość: RR Re: JESLI ODKLADACIE WYJAZD Z TORUNIA..NIE ROBCIE IP: *.man.bydgoszcz.pl 27.08.05, 23:26
          Krzychu uwierz mi że sa piękniejsze miasta niż Toruń.Rusz się i zobacz nieodległe Chełmno ,Znin, Inowrocław,Biskupin itp.Brak im tylko większej reklamy .
          • Gość: wredny_krzyzak Re: Tak, tak, oczywiscie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 23:31
            zwlaszcza Biskupin... calkiem udane porownanie. eech.. kompleksiarzu, zal mi
            ciebie. nikt sie nie musi zachwycac toruniem, ale po co od razu blaznowac ?
            • Gość: RR Re: Tak, tak, oczywiscie.. IP: *.man.bydgoszcz.pl 27.08.05, 23:34
              Ze jestes wredny to po wpisie widać ale żeby juz z nazwy sie afiszować???
              • Gość: wredny_krzyzak Re: Tak, tak, oczywiscie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 23:43
                no coz, a ty masz nick jak wpis do karty obserwacji chorego.. niby sie nie
                afiszujesz, ale..
            • Gość: przyjaciel Re: Tak, tak, oczywiscie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 23:34
              uczy sie przyjaciol zza miedzy. jak im bylo?
              wylecialo mi z glowy...
              t
              to
              to cos tam
              • Gość: wredny_krzyzak Re: bilobil, przyjacielu...:-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 23:42
                to cos, czego ci brakuje , to bilobil i wiecej snu, a wtedy wszystko sobie
                przypomnisz..
                • Gość: RR Re: bilobil, przyjacielu...:-))) IP: *.man.bydgoszcz.pl 27.08.05, 23:47
                  Przy Twojej odpowiedzi widzę że rozum nie myśwli górą lecz dołem
                  • Gość: wredny_krzyzak Re: rozum.. mysli ?? dolem a nie gora ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 23:51
                    ok, koles wygrales..z takim krasomowca jak ty nie mam szans. ide na drinia
                    • Gość: przyjaciel Re: rozum.. mysli ?? dolem a nie gora ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 23:53
                      zajrzalem w google.

chodzilo o torun.
                      • Gość: przyjaciel Re: rozum.. mysli ?? dolem a nie gora ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 23:55
                        bo jest taka przypowiesc gotycka o psie ze im mniejszy tym glosniej szczekac
                        musi :)
                        no i w sumie jak nie widac a slychac to wiadomo o co chodzi.
                        no i trudno pamietac co tak halasowalo.
                        ale na szczescie w XXI w. google sa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka