Gość: Ewa IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.05, 20:06 www.torun.pl/portal/index.php?strona=zw_zabytki Zapraszamy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ewa Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.05, 20:09 Ludzie mówią: "Piękny Toruń..." ...i zapewne mają rację. Widzą bowiem w tym mieście niezmieniony od stuleci bieg ulic toruńskiej Starówki, najpiękniejszą w Polsce, oglądaną od strony Wisły i nastrojowo iluminowaną panoramę średniowiecznej części miasta, dom narodzin Mikołaja Kopernika - przesławnego torunianina, zacisze monumentalnej katedry św. Janów - miejsce chrztu wielkiego astronoma, mauzoleum królewny Anny Wazówny w kościele pw. Najświętszej Marii Panny, unikalnej urody Ratusz Staromiejski, którego dziedziniec pamięta między innymi krwawo stłumiony "tumult toruński" w 1724 roku. Toruń - jak każde miasto z bogatą historią - ma swoje magiczne miejsca. Turyści i torunianie wskazują na zaułek opodal Krzywej Wieży, łuki między kamienicami ul. Ciasnej, rozległy Bulwar Filadelfijski, cały obieg Rynku Staromiejskiego, zawsze tłumną ul. Szeroką, przytuloną do Starówki Dolinę Marzeń. Do toruńskich klimatów należą także tradycyjne spotkania pod pomnikami Flisaka, grającego na skrzypcach żabom oraz Mikołaja Kopernika - tego, który "wstrzymał Słońce i ruszył Ziemię". W mieście narodzin wielkiego astronoma naturalną rzeczą dla setek tysięcy widzów jest także wizyta na seansach toruńskiego Planetarium. Zapraszamy zatem do miasta, o którym ludzie mówią: "Piękny Toruń..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżnik Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 20:28 czy Toruń jest piękny?Rzecz gustu, a o gustach się nie dyskutuje.Znam w Polsce wiele pięknych miast,zabytkowych i zadbanych.Osobiście nie lubię starych miast,wolę nowocześniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balum Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 20:45 Poznań jest ładny, zadbany - to miasto mi imponuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.petrus.com.pl 25.08.05, 22:07 Poznań Ci imponuje? Jest niezły, ale żeby aż imponował? Bez przesady, balum. Jakbyś napisał, że Kraków Ci imponuje, to się zgadzam, ale Poznań? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,maciej Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 25.08.05, 20:46 Bylas w Krakowie, Kazimierzu i innych miastach polskich?Najpiekniejsza ulica, smiech! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.petrus.com.pl 25.08.05, 22:08 e, maciej! Co za śmiechy z Torunia sobie urządzasz? ps. w Krakowie byłam, w Bydgoszczy też, a i w kilku innych miastach także Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janas Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 21:29 A Pani Ewa to chyba jakas 60-letnia biblitekarka z biblioteki z zakurzonymi ksiazkami, do ktorej klienci od trzech lat nie przychodza i z nudow czyta Pani albo "Poczytaj mi mamo" albo bzdury z serii "Piekny Torun" i z tych ksiazek uczy sie Pani jaki to Torun jest piekny... <<<"zawsze tłumną ul. Szeroką" "rozległy Bulwar Filadelfijski">>> co to jest, jakies pisemka propagandowe? Bo Bulwar F. raczej nie jest az tak rozlegly (widzialem bardziej rozlegle, chyba ze "rozlegly" jak na Torun?) GOTYK NA ZATYK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.petrus.com.pl 25.08.05, 22:11 Czytanie książek najmodniejsze w Anglii właśnie. Zakurzone są tam, gdzie ich nie czytają. Polecam aforyzm (podsunięty przez baluma;) - "bez oczytania, główka pusta" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semeon Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 00:15 Ciekaw jestem jaka byłaby dyskusja, gdyby ktoś napisał podobnych kilka zdań o Bydgoszczy /a jest o czym/ i umieścił je na forum toruńskim. Zazanaczam, że jest to pytanie retoryczne i ma służyć tylko do refleksji ogólnej. A swoją drogą, to jak już pisałem, Toruń jest ładny, ale zachwycać się nim, to delikatnie mówiąc, lekka przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.petrus.com.pl 26.08.05, 23:12 nie ma problemu z wywołaniem dyskusji na temat zalet Bydgoszczy na forum toruńskim. A co do przesady lekkiej, to nie rozumiem dlaczego nie można zachwycać się czymś ładnym? Zachwyca się PIT Bydgoszczą - i dobrze. Zachwycają się inni Toruniem, też im chyba wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semeon Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 23:39 Est modus in rebus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Pozdrawiam Bydgoszcz IP: *.petrus.com.pl 27.08.05, 21:50 Verba veritatis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I NIEWIDOMI CI KTORZY NIE DOSTALI JESZCZE PO GEBIE... IP: *.brda.net 25.08.05, 21:33 CI KTORZY NIE DOSTALI JESZCZE PO GEBIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: CI KTORZY NIE DOSTALI JESZCZE PO GEBIE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 21:38 piekny torun. ostoja kultury niemieckiej w samym sercu polski. zbudowany przez krzyzakow. cholubiony przez okupanta niemieckiego. by nie niszczyc zabytkow prawie zawsze poddawany. stoi w przeciwienstwie do reszty polski caly i piekny bo okupant nie chcial niszczyc swojego dziedzictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: CI KTORZY NIE DOSTALI JESZCZE PO GEBIE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 21:48 "Podstawą zaś i legitymizacją panowania Krzyżaków była ideologia w postaci okrutnie wypaczonego agresywnego chrześcijaństwa. Krzyżacy w istocie stworzyli pierwsze w Europie i w świecie państwo totalitarne, niedościgły wzór dla swoich XX-wiecznych naśladowców: Stalinów, Hitlerów i Polpotów. Państwo rządzone przez kilkuset "übermenschów" z krzyżami na płaszczach, przysięgłych ślepą wierność swoim "führerom", wielkim mistrzom" dzisiejszy rydzyk to chyba jakas kontynuacja tradycji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: CI KTORZY NIE DOSTALI JESZCZE PO GEBIE... IP: *.petrus.com.pl 25.08.05, 22:14 Kraków też stoi dlatego, że był poddawany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: CI KTORZY NIE DOSTALI JESZCZE PO GEBIE... IP: *.petrus.com.pl 25.08.05, 22:13 to nie debilizm tylko partnerstwo z Filadefią właśnie. Oni mają trójkąt kopernikański w rewanżu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he Re: CI KTORZY NIE DOSTALI JESZCZE PO GEBIE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:26 Gość portalu: torunianka napisał(a): > to nie debilizm tylko partnerstwo z Filadefią właśnie. > Oni mają trójkąt kopernikański w rewanżu no to was zrobili w jajko. cala polska sie smieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka śmiech to zdrowie IP: *.petrus.com.pl 25.08.05, 22:29 to nas nie wzrusza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wzruszony Re: śmiech to zdrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:33 Gość portalu: torunianka napisał(a): > to nie debilizm tylko partnerstwo z Filadefią właśnie. > Oni mają trójkąt kopernikański w rewanżu fakt zaistnienia tego watku majacego dowartosciowac was a takze pojawienie sie sil powietrznych pieprzacych jaki to torun piekny mowia ze nie takie rzeczy was wzruszaja. mow wiec za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Gdzie oni mają oczy?? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ludzie mówią "Piękny Toruń" IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 25.08.05, 22:20 Do podroznika Gust gustem ale nie bluznij. Powiedz ze nienawisc nie pozwala ci tego miasta lubic i mowic o nim dobrze Do Baluma Wolisz nowoczesne miasta. Ok, jest duzo takich ludzi. To jakie miasta w Polsce uwazasz za nowoczesne? Tylko musisz Balum wiedziec ze kazde miasto ma swoja perelke - Old Town My akurat mamy ja wybitna na skale swiatowa, a wy na skale powiatowa. Dziwi mnie tylko to ze lubisz nowoczesnosc, starych zabudowan nie cierpisz a wypowiadasz sie o Starym miescie w Bydgoszczy z piana na ustach Wiec jak to jest balum. Moim zdaniem jestes bydgoskim szowinista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: np Re: Ludzie mówią "Piękny Toruń" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:25 gdynia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sun Fire Re: Ludzie mówią "Piękny Toruń" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:25 Podniecacie sie cegielkami, dalibyscie sie za nie pokroic w wiekszosci. Calm down !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Ludzie mówią "Piękny Toruń" IP: *.petrus.com.pl 25.08.05, 22:33 ja, Ty się nie czepiaj baluma, bo pomyliłeś posty. Sprawdź najpierw co kto mówi, a potem się wypowiadaj, dobrze? I nie bądź szowinistą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balum Re: Ludzie mówią "Piękny Toruń" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:56 Po prostu bardziej lubię poznań - ale żeby z tego faktu wyciągać takie wnioski że "Moim zdaniem jestes bydgoskim szowinista" to już naprawdę nie wiem co o tobie sądzić. Co do waszych zabytków - podrzędne miasto we włoszech ma ich więcej więc nie entuzjazmuj się tak. Już Hrabia Ciano przed wojną miał podobne spostrzeżenia w stosunku do Krakowa a jak sam wiesz lata świetlne dzielą was od tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazz Re: Ludzie mówią "Piękny Toruń" IP: *.eltronik.net.pl 25.08.05, 22:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PODRÓŻNIK Re: Ludzie mówią "Piękny Toruń"ALE BEZ -JA- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:34 DO-JA-CZY WSZYSCY KTÓRZY NIE ZACHWYCAJĄ SIĘ TORUNIEM MUSZĄ GO NIENAWIDZIEĆ?JEST MI OBOJĘTNY,TAK JAK WIELE INNYCH MIAST.WIĘCEJ TAKICH WYPOWIEDZI JAK TWOJA Z PEWNOŚCIĄ SPRAWIĄ ŻE LUDZIE NIE BĘDĄ LUBILI TEGO MIASTA NAWET GO NIE ZNAJĄC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazz Re: Ludzie mówią "Piękny Toruń" IP: *.eltronik.net.pl 25.08.05, 22:26 piękno samo uciekło do Torunia, piękny, piękny, bez zawiści Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Ludzie mówią "Piękny Toruń" IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.05, 22:55 Kilka dni temu , na ulicy Ducha św. w Toruniu ograniczony wojewoda bydgoski odszczekiwał to , co dzień wcześniej plótł w godzinach pracy na czacie.Ducha św. jest w trakcie remontu a on upajał się widokiem rozkopanej ulicy na toruńskiej Starówce.Czytając wasze wpisy drodzy bydgoszczanie wiem , że ciężko wam zrozumieć z czego dumni są torunianie.Toruń jest wspaniałym miastem i wasza zawiść nic tu nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ford.... JESLI ODKLADACIE WYJAZD Z TORUNIA..NIE ROBCIE TEGO IP: *.brda.net 26.08.05, 23:22 Jesli odkladacie wyjazd z Torunia..nie robcie tego..wyjezdzajcie jak najszybciej. Tutaj nie ma zadnych perspektyw. Stracilem nadzieje juz dawno. Wystarczy popatrzec na ulice. Mnostwo bezdomnych - a w wiekszosci to dzieci!!! :( Miasto torun jest zadluzone do granic mozliwosci co oznacza brak wiekszych inwestycji przez pare dlugich lat. Nie bede tez wspominal o wysokim bezrobociu. O narkomanach ktorzy groza ze wstrzykna ci hiva jak nie dasz im kasy na dragi. Miasto Torun sie stacza. Smutne to ale prawdziwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: JESLI ODKLADACIE WYJAZD Z TORUNIA..NIE ROBCIE IP: *.tvk.torun.pl 27.08.05, 23:04 Ford Po Twoim ip widze że chya nie jestes z Torunia. Więc Twój wpis potraktuje na pół serio, aczkolwiek postaram się ustosunkować. Pisześ o mnóstwie bezdomnych ludzi (w tym dzieci). A więc bezdomni są to prawda ale czy aż tak dużo mysle że w Bydgoszczy tez są i to chyba nie mniej a co do dzieci. To fakt jest to mało przyjemne kiedy siedziś sobie pod parasolkami na pifku i jakieś dzieci (zanzaczam że nie bezdomne ale bez należytej opieki) sprzedają pocztówki, kartki aby uciałć na jakieś tam swoje potrzeby. Co do zadłużenia miasta, oczywiscie że jest ale takie są prawa ekonomii aby coś osiagnąć trzeba najpierw zainwestować. Ja wierze że te inwestycje przyniosą spodziewany efekt i za kilka lat uda się sprowadzić jakiś inwestorów do Torunia. Natomaist pisanie przez Ciebie o tym że Toruń się stacza jest poprostu śmiesznie wynika to albo z Twojej niewiedzy albo niechęci do Torunia. Nie rospisujac się specjalnie dużo się ostatnio w Toruniu dzieje jeśli chodzi o inwestycje (porównuje to z poprzednimi latami)i chociaż zdaje sobie sprawe że różowo nie jest to najgorsze mamy juz za sobą. Jezeli pisześ o bezrobociu czy narkomanach (jakoś nigdy mi się nie zdażyło aby ktoś mnie strzykawką straszył) to poprosze Ciebie o jakieś dane statystyczne czy źródła tych informacji. Chodzi mi tylko o wiarygodnośc tego co piszesz. Jak się potwierdzą to przyznam Tobie racje i zwróce honor. Ale jak na razie jesteś dla mnie typowym napinaczem. A waracjąc do samego tematu. Mi osobiście bradzo podoba się Gdynia, fajny jest Kraków. A Toruń, szczerze mówiąc nie zależy mi co sobie Bygdoszczanie o tym mieście myślą. Wpis na liste UNESCO i turuści są wystarczajacą jak dla mnie rekomendacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjaciel Re: JESLI ODKLADACIE WYJAZD Z TORUNIA..NIE ROBCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 23:22 no cóz. wpadles w pulapke. ford przeinaczyl post torunianina wpisujac jedynie torun zamiast bydgoszcz :) ale wypracowanie bardzo ladne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RR Re: JESLI ODKLADACIE WYJAZD Z TORUNIA..NIE ROBCIE IP: *.man.bydgoszcz.pl 27.08.05, 23:26 Krzychu uwierz mi że sa piękniejsze miasta niż Toruń.Rusz się i zobacz nieodległe Chełmno ,Znin, Inowrocław,Biskupin itp.Brak im tylko większej reklamy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredny_krzyzak Re: Tak, tak, oczywiscie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 23:31 zwlaszcza Biskupin... calkiem udane porownanie. eech.. kompleksiarzu, zal mi ciebie. nikt sie nie musi zachwycac toruniem, ale po co od razu blaznowac ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RR Re: Tak, tak, oczywiscie.. IP: *.man.bydgoszcz.pl 27.08.05, 23:34 Ze jestes wredny to po wpisie widać ale żeby juz z nazwy sie afiszować??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredny_krzyzak Re: Tak, tak, oczywiscie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 23:43 no coz, a ty masz nick jak wpis do karty obserwacji chorego.. niby sie nie afiszujesz, ale.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjaciel Re: Tak, tak, oczywiscie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 23:34 uczy sie przyjaciol zza miedzy. jak im bylo? wylecialo mi z glowy... t to to cos tam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredny_krzyzak Re: bilobil, przyjacielu...:-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 23:42 to cos, czego ci brakuje , to bilobil i wiecej snu, a wtedy wszystko sobie przypomnisz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RR Re: bilobil, przyjacielu...:-))) IP: *.man.bydgoszcz.pl 27.08.05, 23:47 Przy Twojej odpowiedzi widzę że rozum nie myśwli górą lecz dołem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredny_krzyzak Re: rozum.. mysli ?? dolem a nie gora ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 23:51 ok, koles wygrales..z takim krasomowca jak ty nie mam szans. ide na drinia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjaciel Re: rozum.. mysli ?? dolem a nie gora ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 23:53 zajrzalem w google. chodzilo o torun. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjaciel Re: rozum.. mysli ?? dolem a nie gora ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 23:55 bo jest taka przypowiesc gotycka o psie ze im mniejszy tym glosniej szczekac musi :) no i w sumie jak nie widac a slychac to wiadomo o co chodzi. no i trudno pamietac co tak halasowalo. ale na szczescie w XXI w. google sa. Odpowiedz Link Zgłoś