Gość: maciej IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 08.12.05, 21:13 Faktycznie na 69 to jeżdżą takie trupy, że aż strach patrzeć! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tom MZK ma nowe autobusy IP: *.brda.net 08.12.05, 21:20 Ciekawe czy człowiek z MZK też musi odstać swoje w Urzędzie Miasta aby zarejestrowac autobusy, czy zrobią to poza kolejnością. A tak swoją drogą to jestem ciekawy jaką numerację boczną dostaną, bo obecna to jeden wielki bałagan. I jeszcze coś... ciekawe co zrobią z Ikarusami...czyżby dawcy organów? Odpowiedz Link Zgłoś
k.novoselic Re: MZK ma nowe autobusy 08.12.05, 21:23 Najbardziej cieszę się z tego, że trzy z nich będą obsługiwały 64. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: MZK ma nowe autobusy IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 08.12.05, 21:24 Podarują sąsiadom;)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bydgoszczanin Re: MZK ma nowe autobusy IP: 212.122.214.* 08.12.05, 22:26 jeżeli chodzi o wycofywane IKARUSY to częśc pójdzie na żyletki może te najlepsze zostawią do eksploatacji albo jako zapas części do jeżdżących pojazdów! OBECNIE OBOWIĄZUJE NUMERACJA: TE MAJĄCE NUMER ZACZYNAJĄCY SIĘ NA 3 SĄ Z ZAJEZDNI INOWROCŁAWSKA A TE Z NUMEREM BOCZNYM ZACZYNAJĄCYM SIĘ NA 2 SĄ Z ZAJEZDNI SZJNoCHY. Skoro wszystkie nowe autobusy maja trafić na Inowrocławską oznacza to że będą miały one numery zaczynające się na 3. A ogólnie w numeracji jest bałagan nowym autobusom nie są nadawane numery po kolei ale sa one rzucane po róznych setkach. na przykład VOLVO krótkie mają numery od 2701 do 3736 / 701 - 736 /niskopodłogowe Volvo od 2451 do 3458 i od 3474 do 3484 / 451 - 484 / wysokopodłogowe VOLVO od 2459 do 3473 / 459 - 473 /. W przypadku Ikarusów rozrzut numerów jest jeszcze większy bo mamy 24xx,34xx,25xx,35xx,26xx,36xx, many no to 35xx, Jelcze Mercedesy 36xx. Błędem niewątpliwym jest to że zakupione autobusy NIE SĄ NISKOPODŁOGOWE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: MZK ma nowe autobusy IP: *.telmax.com.pl 09.12.05, 07:39 Drogi kolego autobus niskopodłogowy kosztuje prwaie o połowę więcej. Więc zmiast 23 autobusów byłoby z 12. a to jest różnica. Wycfując z użytku 23 Ikarus które do niskopodłogowców nie należą i są w opłakanym stanie zamiast 12 zuyskujemy o wiele więcej. Zadaj pytanie pasażerowi czy woli wsidac do starego ikarusa z niska podłogą jakby taki isytniał czy do Merca nówki z wysoką. odpowiedz sobie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bydgoszczanin Re: MZK ma nowe autobusy IP: 212.122.214.* 11.12.05, 02:06 Gość portalu: max napisał(a): > Drogi kolego autobus niskopodłogowy kosztuje prwaie o połowę więcej. Więc > zmiast 23 autobusów byłoby z 12. a to jest różnica. Wycfując z użytku 23 Ikarus > > które do niskopodłogowców nie należą i są w opłakanym stanie zamiast 12 > zuyskujemy o wiele więcej. Zadaj pytanie pasażerowi czy woli wsidac do starego > ikarusa z niska podłogą jakby taki isytniał czy do Merca nówki z wysoką. > odpowiedz sobie sam. no to ja ci drogi kolego zadam pytanie co ci odpowie niepełnosprawny wózkowicz który musi się poruszać po mieście i korzysta z linii z przegubowcami jaka dla niego róznica między 23 ikarusami starego typu a 23 nowymi autobusami nowego typu? nie wiesz? no to ci odpowiem - ŻADNA bo zarówno jeden typ jak i drugi jest dla niego zupełnie nieprzydatny. niestety na liniach z przegubowcami autobusy niskopodłógowe jeżdżą co jakiś czas w przeciwieństwie do krótkich VOLVO które są wszystkieniskopodłógowe! i na przykład na linii 94 jeżdzi taki autobus circa co 1,5 godziny - nie muszę chyba opowiadac jak to utrudnia życie? czasami te gwarantowane pojazdy niskopodłogowe też się psują i przyjeżdża zamiast nich poczciwy stary IKARUS! Ja nie walczę z ideą wymiany taboru tylko z decyzja o wybiorze pojazdów śreniopodłogowych! znowu wychodzi krótkowzroczność które nam w Bydzi w zakresie komunikacji panuje - przypomne tylko zlikwidowanie torów na Szubińskiej czy usunięcie trakcji tramwajowej z Dworcowej którą teraz ponoć za cięzkie pieniądze sie ponownie budować na Dworocwej! pytam się gdzie tu jest racjonalne myślenie? Odpowiedz Link Zgłoś
kzkgop_rulez Re: MZK ma nowe autobusy 09.01.06, 15:13 Gość portalu: max napisał(a): > Zadaj pytanie pasażerowi czy woli wsidac do starego > ikarusa z niska podłogą jakby taki isytniał czy do Merca nówki z wysoką. > odpowiedz sobie sam. pasazer,co spedza pół tygodnia w środkach komunikacji miejskiej odpowiada:woli wsiadać do starego ikarusa ;) PKM Bytom rulez !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
k.novoselic Re: MZK ma nowe autobusy 09.01.06, 15:30 kzkgop_rulez napisał: > pasazer,co spedza pół tygodnia w środkach komunikacji miejskiej odpowiada:woli > wsiadać do starego ikarusa ;) Ja tam wole nowsze pojazdy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: MZK ma nowe autobusy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.05, 10:51 Dowiem Ci jeszcze, że 1 dotyczyła zajezdni przy Torunskiej. Nie zmienia to faktu, iż w numeracji jest bałagan. Weźmy np. krótkie Volvo z numeracją od 2701 do 3736. Nie ma numeru x733, pod którym na ostatniej chwili jezdził Ikarus 260 (2733) mimo, że wszystkie inne dla porządku zostały przemianowane na inne njmery (np. 3734 na 3764 jeżdzący obecnie jako turystyczny dla ZZKKP. Na moje powinni zlikwidowac numerację x600 bądź x400 pod którą jeżdzą najstarsze przegubowe Ikarusy bez pozostawiania luk. A tak poza tym to co to za polityka numeracyjna, że np przegubowe Volvo dostały oznaczenia od 2451 do 2480 z powyciąganymi numerami na Inowrocławskiej (3458,3463,3469,3472-3477) :/ I jeszcze jedno...jest numeracja która się powtarza dotyczy to tramwaju technicznego nr 457 czy numeru z którym jezdzi równiez Volvo 2 457. To tak dla porządku :) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: MZK ma nowe autobusy 09.01.06, 15:10 Gość portalu: Tom napisał(a): > I > jeszcze jedno...jest numeracja która się powtarza dotyczy to tramwaju > technicznego nr 457 czy numeru z którym jezdzi równiez Volvo 2 457. To tak dla > porządku :) Nie ma tramwaju technicznego nr 457. Komuś odbiło i przenumerował wszystkie na 1xx. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bydgost Toruń przyjmnie stare Ikarusy z chęcią IP: *.man.bydgoszcz.pl 09.12.05, 00:09 na pewno sasiedzi sie uciesza trzeba pomagac sobie nawzajem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaca A moze Bydgoszcz przyjmie smieci z Torunia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 08:18 A moze Bydgoszcz przyjmie smieci z Torunia? Co za glupie jątrzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: A moze Bydgoszcz przyjmie smieci z Torunia? IP: *.brda.net 10.12.05, 12:39 Krótkie Jelcze umarły w Bydgoszczy 8 lat wraz z przyjazdem Volvo. W toruniu były kupowane jeszcze do niedawna, więc jesli chodzi o jakość taboru sprawa jest jasna. Dlatego też jesli mielibyśmy przyjąć od nich jakikolwiek autobus to chyba tylko po to, aby stworzyć muzeum techniki i mówić ludziom, że czymś takim jeszcze można jeżdzić :) Natiomast dla torunia przegubowy Ikarus byłby ciekawostką, bo oni nawet tramwaje mają głównie pojedyncze. W dodatku pewnie wchodziliby tylko przednimi drzwiami nie wiedząc do czego służą pozostałe :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkl Re: A moze Bydgoszcz przyjmie smieci z Torunia? IP: *.petrus.com.pl 11.12.05, 09:13 Gość portalu: Tom napisał(a): > Krótkie Jelcze umarły w Bydgoszczy 8 lat wraz z przyjazdem Volvo Jeśli chodzi o ścisłość - to jest zdjęcie z 2004 roku ams1.lo3.wroc.pl/tomek/autobusy.php?s=14&nr=64326 Czyli prtawdopodobnie jeżdża do dziś. W toruniu > były kupowane jeszcze do niedawna, więc jesli chodzi o jakość taboru sprawa > jest jasna Tyle, że w Toruniu były kupowane nowoczesne autobusy, mające mało wspólnego ze starymi kopcącymi Jelczami.Część z nich to autobusy z niska podłogą. atiomast dla torunia przegubowy Ikarus byłby > ciekawostką Może się zdziwisz, ale przegubowe Ikarusy w Toruniu jeżdża od dawna.Gratuluję znajomości tematu. bo oni nawet tramwaje mają głównie pojedyncze. Głównie podwójne.Znów się nie popisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: A moze Bydgoszcz przyjmie smieci z Torunia? IP: *.brda.net 11.12.05, 11:08 Ten Jelcz jest raczej ciekawostką niż podporą taboru. Pisząc,że krótkie Jelcze umarły wraz z przyjazdem Volvo miałem na myśli Jelcze M11. Tak swoja drogą to ten pewnie też lada chwila pojdzie na żyletki, bo i tak wyjeżdza na trasę jedynie jako zapchaj dziura. Inna sprawa podaj mi trasę w toruniu na której jeżdza przegubowce?? A teraz mały cytat z oficjalnej strony MZK toruń: "Od 1984 roku po Toruniu jeździły tylko jelcze PR 110. Taki stan istniał osiem lat, kiedy to w 1992 roku wyjechał na ulice kolejny typ Jelcza - 120M posiadający turbodoładowane silniki. Rok później zakupiono dwa autobusy o małej pojemności (autosan H-6-20) służące do obsługi linii o małym natężeniu ruchu, głównie na trasie osiedle Brzezina - plac Teatralny" Nie ma ani słowa by po toruniu jezdził choć jeden przegubowiec. Owszem PKS toruń miał przegubowe Ikarusy, ale nie MZK. Co do tramwajów to za chwilę rzeczywiście będą podwójne, bo coś trzeba zrobić z wagonami likwidowanej linii 4 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkl Re: A moze Bydgoszcz przyjmie smieci z Torunia? IP: *.petrus.com.pl 11.12.05, 13:44 > Inna sprawa podaj mi trasę w toruniu na której jeżdza przegubowce?? > Nie ma ani słowa by po toruniu jezdził choć jeden przegubowiec. > Owszem PKS toruń miał przegubowe Ikarusy, ale nie MZK. Gdzie napisałem, że MZK? Przegubowce do dziś kursują natomiast na liniach podmiejskich Connexu.Choć swoją drogą to i w MZK swego czasu jeździły przegubowe Many - jako autobusy testowe. > Co do tramwajów to za chwilę rzeczywiście będą podwójne, bo coś trzeba zrobić z > > wagonami likwidowanej linii 4 :) Kto powiedział, że linia nr. 4 ma zostać zlikwidowana? Były takie plotki lecz MZK oficjalnie je zdementowało. Jest tak, że MZK planuje zwiększyć ilość linii tramwajowych.Nowe linie planuje się budować na osi W-Z z odbiciem na północ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkl Re: A moze Bydgoszcz przyjmie smieci z Torunia? IP: *.petrus.com.pl 11.12.05, 14:00 ość portalu: Tom napisał(a): > Ten Jelcz jest raczej ciekawostką niż podporą taboru. Pisząc,że krótkie Jelcze > umarły wraz z przyjazdem Volvo miałem na myśli Jelcze M11 Co do M11, to śmigały takie jeszcze w 2000 roku po Bydgoszczy. W Toruniu te autobusy chyba nie były obecne.Ze starszych autobusów zostały jedynie 3 sztuki PR110.Reszta w większości to co prawda Jelcze, ale już całkowicie innej klasy - nowoczesne wozy, jak np. ten : ams1.lo3.wroc.pl/tomek/autobusy.php?s=14&nr=5197 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: A moze Bydgoszcz przyjmie smieci z Torunia? IP: *.brda.net 11.12.05, 16:15 Co do M11 to w 2000 jeżdziły i to od wielkiego świeta ostatnie 3 takie autobusy. Większość została wycofana wraz z przyjazdem Volvo. Wskazany w linku Jelcz jest cały 1 (słownie: jeden) w posiadaniu MZK toruń (choć mogę się mylić) W Bydgoszczy najstarsze "krótkie" autobusy sa z 1997 r. (nie licząc tego jednego nieszczęsnego Jelcza), więc nie przekonasz mnie, że w toruniu tabor jest nowocześniejszy. Jesli chcesz przykład tegorocznych zakupów (nielicząc 23 Merców MZK), to proponuje ci zapoznac się z taborem innego miejskiego przewoźnika - firmy For-bus. Co do rozwoju sieci tramwajowej to gratuluje rozsądnych władz "miasta", choć długość trakcji (22km) jest raczej śmieszna. Mam za to nadzieje, że i w Bydgoszczy ktoś rozsądny równiez postawi na rozwój sieci tramwajowej (co równiez mogłoby wspomóc bydgoską PESĘ) i zbuduje linię do Fordonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkl Re: A moze Bydgoszcz przyjmie smieci z Torunia? IP: *.petrus.com.pl 11.12.05, 16:47 Gość portalu: Tom napisał(a): > Co do M11 to w 2000 jeżdziły i to od wielkiego świeta ostatnie 3 takie > autobusy. Najpierw piszesz, że żadnego nie było, potem 1, teraz 3.Nie chce mi się dalej szukać, ale pewnie było ich jeszcze więcej. > Wskazany w linku Jelcz jest cały 1 (słownie: jeden) w posiadaniu MZK toruń > (choć mogę się mylić) To był przykład.Jest wiele innych nowoczesnych autobusów. > W Bydgoszczy najstarsze "krótkie" autobusy sa z 1997 r. (nie licząc tego > jednego nieszczęsnego Jelcza) W Toruniu najstarsze są z roku 1991 (2 sztuki) Większosc taboru MZK to autobusy wyprodukowane po 97 roku. W Bydgoszczy najstarsze autobusy zostały wyprodukowane w 84 roku. więc nie przekonasz mnie, że w toruniu tabor > jest nowocześniejszy. Otóż branżowe pismo "Zajezdnia" publikuje ranking 105 miast w Polsce w dziedzinie komunikacji miejskiej. Toruń jest chwalony za: nowy tabor (czytamy: "Najnowsze autobusy znajdziemy m.in. w Krakowie i Toruniu, a najstarsze - w miasyach GOP") Oto ocena: Tabor: Toruń: 3/5 Bydgoszcz: 2/5 Wciąż ważasz, że macie lepszy tabor niż Toruń ? Jesli chcesz przykład tegorocznych zakupów (nielicząc 23 > Merców MZK), to proponuje ci zapoznac się z taborem innego miejskiego > przewoźnika - firmy For-bus. Toruń nie zostaje w tyle.Kupowane są doskonałe i niskopodłogowe (nie jak w Bydgoszczy) Many Lions City. > Co do rozwoju sieci tramwajowej to gratuluje rozsądnych władz "miasta", choć > długość trakcji (22km) jest raczej śmieszna. Szału nie ma.Jednak łączy przynajmniej największą dzielnicę z ważniejszymi punktami miasta. Mam za to nadzieje, że i w > Bydgoszczy ktoś rozsądny równiez postawi na rozwój sieci tramwajowej (co > równiez mogłoby wspomóc bydgoską PESĘ) i zbuduje linię do Fordonu. Czego wam życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
k.novoselic Re: A moze Bydgoszcz przyjmie smieci z Torunia? 11.12.05, 16:51 Gość portalu: jkl napisał(a): > Gość portalu: Tom napisał(a): > W Toruniu najstarsze są z roku 1991 (2 sztuki) > Większosc taboru MZK to autobusy wyprodukowane po 97 roku. > W Bydgoszczy najstarsze autobusy zostały wyprodukowane w 84 roku. Ale mi poprawiłeś humor. Najstarsze bydgoskie ikarusy pochodza z 1989. Jak nie jesteś czegoś pewien to lepiej nie pisz. Chyba specjalnie fakty przekręcasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkl Re: A moze Bydgoszcz przyjmie smieci z Torunia? IP: *.petrus.com.pl 11.12.05, 17:39 > Ale mi poprawiłeś humor. Najstarsze bydgoskie ikarusy pochodza z 1989. Jak nie > jesteś czegoś pewien to lepiej nie pisz. Chyba specjalnie fakty przekręcasz. Korzystałem z danych które wskazywały ,że w MZK Bydgoszcz eksploatuje się Ikarusy z tego rocznika.Po sprawdzeniu w innym źródle jestem zmuszony przyznać ci rację.Najstarsze Ikarusy są z 89 roku (15 sztuk) i 90 roku (21 sztuk) Nie zmienia to faktu, że nieliczne najstarsze toruńskie autobusy zostały i tak wyprodukowane 2 lata później (zostały zaledwie 2 sztuki). Większość toruńskiego taboru to zaledwie kilkuletnie pojazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
k.novoselic Re: A moze Bydgoszcz przyjmie smieci z Torunia? 11.12.05, 17:47 Niedługo te ikarusy z 1989/90 idą na żletki. Teraz najstarsze będą z 1994. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkl Re: A moze Bydgoszcz przyjmie smieci z Torunia? IP: *.petrus.com.pl 11.12.05, 17:54 k.novoselic napisał: > Niedługo te ikarusy z 1989/90 idą na żletki. Teraz najstarsze będą z 1994. Nasze Jelczyki również to spotka w najbliższym czasie Odpowiedz Link Zgłoś
k.novoselic Re: A moze Bydgoszcz przyjmie smieci z Torunia? 11.12.05, 18:00 Gość portalu: jkl napisał(a): > k.novoselic napisał: > Nasze Jelczyki również to spotka w najbliższym czasie Nie byłbym takim optymistą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkl Re: A moze Bydgoszcz przyjmie smieci z Torunia? IP: *.petrus.com.pl 11.12.05, 18:02 Taka kolej rzeczy.Do Torunia przyjeżdżają nowe Many, to stare Jelcze...do kasacji. Mogliby choć jedną sztukę zachować dla potomnych. Tak czy inaczej te Jelcze to jednak kawał historii miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
k.novoselic Re: A moze Bydgoszcz przyjmie smieci z Torunia? 11.12.05, 18:05 Nie będziesz za nimi tęsknił, zapewniam cię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkl Re: A moze Bydgoszcz przyjmie smieci z Torunia? IP: *.petrus.com.pl 11.12.05, 18:09 k.novoselic napisał: > Nie będziesz za nimi tęsknił, zapewniam cię. Czy ja wiem? Przeglądając stare zdjęcia nie raz się łezka w oku zakręci .... te wspomnienia. No ale mamy XXI wiek, a w nowoczesnej komunikacji nie ma miejsca na zabytki. Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 do Jkl-a 11.12.05, 20:10 Ja nie wiem co ty próbujesz nam udowodnić, ale popatrz na autobusy jakie jeżdża u was i porównaj je do naszych. Ośmieszasz się,pisząc , że macie lepszy tabor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: do Jkl-a IP: *.brda.net 11.12.05, 23:44 Jkl nie zauważył również jeszcze jednej rzeczy... w Bydgoszczy kupowane są autobusy przegubowe, które siłą rzeczy są droższe niż "krótkie". Wszyscy chcieliby niskopodłogowych, ale różnica w cenie jest na tyle znaczna, że póki co trzeba zadowolić się średniopodłogowcami. Jeden stopień do pokonania to jeszcze nie tragedia, choć niewątpliwie jest to utrudnienie dla niepełnosprawnych. I jako użytkownik MZK na pewno nie odmowie pomocy jeśli trzeba będzie pomoc wjechac do autobusu wózkowiczowi. Tak jeszcze jedna sprawa...ten bydgoski Jelcz z linka to nie jest M11 tylko M121MB, znacznie młodszy model. Na marginesie nie został on zakupiony przez MZK tylko otrzymany w ramach prezentu, na któreś z urodzin miasta. A darowanemu koniowi nie zagląda sie w zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkl Re: do Jkl-a IP: *.petrus.com.pl 12.12.05, 07:23 Tak jeszcze jedna sprawa...ten bydgoski Jelcz z linka to nie jest M11 tylko > M121MB, znacznie młodszy model. Na marginesie nie został on zakupiony przez MZK > Bydgoskie M11.2000r. ams1.lo3.wroc.pl/tomek/autobusy.php?s=14&nr=43496 Co do średniopodłogowców, kupowanie takich autobusów to jednak krok wstecz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkl Re: do Jkl-a IP: *.petrus.com.pl 12.12.05, 07:24 coooler1 napisał: > Ja nie wiem co ty próbujesz nam udowodnić, ale popatrz na autobusy jakie jeżdża > > u was i porównaj je do naszych. > Ośmieszasz się,pisząc , że macie lepszy tabor. Fakty przemawiają na korzyść Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 Re: do Jkl-a 12.12.05, 23:09 Gość portalu: jkl napisał(a): > coooler1 napisał: > > > Ja nie wiem co ty próbujesz nam udowodnić, ale popatrz na autobusy jakie > jeżdża > > > > u was i porównaj je do naszych. > > Ośmieszasz się,pisząc , że macie lepszy tabor. > > Fakty przemawiają na korzyść Torunia. Nie ma żadnych faktów. Byłem u was, widziałem te rozsypujące się blaszaki. To wszystko co mam ci do powiedzenia. żegnaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,. Re: do Jkl-a IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.05, 11:21 coooler1 napisał: > Ja nie wiem co ty próbujesz nam udowodnić, ale popatrz na autobusy jakie jeżdża > > u was i porównaj je do naszych. > Ośmieszasz się,pisząc , że macie lepszy tabor. To raczej Ty się ośmieszasz, podwarzając ocene niezależnego, branżowego miesięcznika, misiaczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,. Re: do Jkl-a IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.05, 16:37 coooler1 napisał: > Ja nie wiem co ty próbujesz nam udowodnić, ale popatrz na autobusy jakie jeżdża > > u was i porównaj je do naszych. > Ośmieszasz się,pisząc , że macie lepszy tabor. ams1.lo3.wroc.pl/tomek/autobusy.php?s=14&nr=75413 Any question? Koko dżambo i do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: do Jkl-a IP: *.brda.net 12.12.05, 23:03 Moze i koko jumbo, ale zawsze do przodu. Z Jelczykami takiej warancji nie macie. A tak swoja drogą to od pewnego czasu przy wytypowanych do przerobienia na żyletki Ikarusach MZK nic nie robiło. Naprawa polegala na zachlastaniu farbą rdzy i wio za bramę. Poza tym Ikar na zjęciu pewnie jako jeden z pierwszych niedługo zostanie przerobiony na kapselki :( Echhhh za tyle lat wiernej posługi taki los... Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 Re: do Jkl-a 12.12.05, 23:08 Gość portalu: ,. napisał(a): > coooler1 napisał: > > > Ja nie wiem co ty próbujesz nam udowodnić, ale popatrz na autobusy jakie > jeżdża > > > > u was i porównaj je do naszych. > > Ośmieszasz się,pisząc , że macie lepszy tabor. > > ams1.lo3.wroc.pl/tomek/autobusy.php?s=14&nr=75413 Any question? > Koko dżambo i do przodu. Przecież wy macie większość takich jak ten z linku. My mamy większość nowych, wy chyba dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,. Re: do Jkl-a IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.05, 10:17 > Przecież wy macie większość takich jak ten z linku. > My mamy większość nowych, wy chyba dwa. Buahaha, to chyba w Toruniu nie byłeś, u nas takie coś by nie opuściło nigdy bram zakładu! Przyjedź, popatrz, dopiero pisz, bo teraz to się coraz bardziej ośmieszasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: do Jkl-a IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.05, 11:09 Wasze stare Jelczyki są w nic lepszym stanie niz ten Ikar. To że ma on wszystkie kolory tęczy nie znaczy że nie jest sprawny. Poza tym wasz Jelczyk nigdy nie jezdził pod takim obciązeniem jak te Ikarusy na linii 69. Stąd tez na tę linie nie są wypuszczane Jelcze, bo zaden nie pojeździłby dłuzej jak 2 kółka. Szkoda tylko,że to jeden z tych który idzie na kapselki :( Odpowiedz Link Zgłoś
k.novoselic Re: do Toma 13.12.05, 11:25 Własciwie to które autobusy znikną z naszych ulic? Znasz może ich numery boczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: do Toma IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.05, 12:28 Nie mam zadnych sprawdzonych danych, ale mogę obstawiac, że jesli mają być wycofane 23 Ikary to będą to: 3600,(moze jeszcze 3602, ale nie widziałem go poł roku, więc może już robi jako dawca narządów, 3603,3606,3609,3621,3622, seria 400 - 3401,2402,2404,3409,3415 (ten ze zdjęcia :( ) 3418,3420,3423,3424,3425,3426. Moze jeszcze 2525. Powienien ostać się 3421 po generalnym remoncie i 2610 też po generalce. 3604 Chyba jest już w krainie ropą i smarami płanącej :) Jak ktoś ma dodatkowe info, które juz zostały wycofane, lub będą prosze o wieści. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
k.novoselic Re: do Toma 13.12.05, 12:42 Dzieki barzdzo. Fajnie, że skasują "banana" 3600, nienawidzę tego pojazdu... Ogólnie wszystkie te ikarozłomy z tymi harmonijkowymi drzwiami bym zutylizował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: do Toma IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.05, 12:52 Nie da się ukryć, ze ten banan jest nadgnity, ale mimo wszystko do Ikarów mam duży sentyment :) Tyle lat dzielnie woziły mi tyłek, że kiedy myśle że zastąpią je te bezduszne plastiki, to łza mi się w oku kręci :) Echhh choć jeszcze fajniej wspominam PR 110 :) ( tak na marginesie dodam, że miejskim Ikarem # 3768 na linii 58 (jeszzce na długo przed For-busem) miałem okazje jechac z prędkością 115/km Jakim cudem to się nie rozpadło do dzis nie wiem. Dla niedowiarków podam, że było to na ul. Koronowskiej ok godz. 23 (ostatni kurs ze Smukały. Kierowca spotkał kolege i sprawdzali ile fabryka dała... niezapomniane wrażenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: do Toma IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.05, 16:03 Do wysyłanych na żyletki dorzuciłbym też jezdzący dziś na linii 52 # 3407 Tak swoją drogą, to kiedy na linii 52 zobacze Mietka?? Odpowiedz Link Zgłoś
k.novoselic Re: do Toma 13.12.05, 16:09 Ja wysłałbym na wieczny odpoczynek 3423, chodzi o ten z reklamą Franke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: do Toma IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.05, 11:17 To jeden z lepszych :) W pierwszej kolejności na kapselki powinien iść wspomniany wyżej banan i 3603 oraz 3609. Seria x400 coś czuje,że jeszzce długo będzie śmigać po ulicach. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uptown Girl [...] IP: *.tvgawex.pl 08.01.06, 18:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kzkgop_rulez Re: Toruń przyjmnie stare Ikarusy z chęcią 09.01.06, 15:19 PKM Bytom oraz śląscy przewoznicy prywatni cały czas kupują używane ikarusy min.z Gdyni czy Krakowa.My mamy cudowne krótkie autobusy niskopodłogowe,szkoda tylko,że czasem na 59 nie można do nich wsiąść Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miedzyniak Re: MZK ma nowe autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 10:10 A co z linią 56,gdzie jeżdżą stare trupy.A ul.Nakielska to jak kartoflisko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: MZK ma nowe autobusy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.05, 10:40 Na linii 56 nie ma ani jednego "starego" autobusu. Ta linia obsługiwana jest w znaczym stopniu przez Volvo 3 osiowe, uzupełniane przegubowymi także Volno. Linia jest obługiwana przez zajezdnię przy ul. Szajnochy. Na tej linii naprawde nie uświadczysz Ikarusa, więc nie marudź. A to, że Nakielska to kartoflisko, to fakt. MZK powinien zwrócić się do ZDMiKP o zwrot kosztów naprawy zawieszenia w autobusach jeżdzących na tej linii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: djfjdd Re: MZK ma nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 12:47 po co te 3 autobusy idą nza 68 to parodia ta linia jest obsługiwana przez nowe autobusy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: MZK ma nowe autobusy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.05, 12:59 Widocznie połowa ZDMiKP pracująca na Rondzie Fordońskim dojeżdza tą linią do pracy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oluch Re: MZK ma nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 14:54 Jezdze 79 juz od paru lat i gdyby liczac statystycznie 90% moich pozdrozy bylo w Ikarusach ... Boshe te autobusy sa potworne! Nie wiadomo czy dojedziesz,wystarczy ze wsiadziesz a metr dalej juz odmawia posluszenstwa i nici z podwozki ... Nie dosc ze halasliwe,ze tablica z wykazem przystankow trzepocze w nieboglosy ze czasami na kole mozna sie niezle zakrecic... ach i jakos bardzo rzadko trafiam na nówki wiec dla mnie sie nic nie zmieni - jak jezdzilam starymi tak nadal bede jezdzic .... zycie ... Odpowiedz Link Zgłoś
kzkgop_rulez Re: MZK ma nowe autobusy 09.01.06, 15:33 Gość portalu: Oluch napisał(a): > Jezdze 79 juz od paru lat i gdyby liczac statystycznie 90% moich pozdrozy bylo > w > Ikarusach ... Boshe te autobusy sa potworne! Nie wiadomo czy > dojedziesz,wystarczy ze wsiadziesz a metr dalej juz odmawia posluszenstwa i nic dajcie nam te stare ,okropne,potworne ikarusy na 59, a jezdzijcie sobie na 79 nowiutkimi,cichutkimi,cieplutkimi(w lato 50 stopni) krótkimi volvo b10b > i > z podwozki ... Nie dosc ze halasliwe,ze tablica z wykazem przystankow trzepocze > w nieboglosy ze czasami na kole mozna sie niezle zakrecic... ach i jakos bardzo > rzadko trafiam na nówki wiec dla mnie sie nic nie zmieni - jak jezdzilam starym > i > tak nadal bede jezdzic .... zycie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F W Wolicy nie ma fabryki autobusów. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 15:11 Jest magazyn Mercedesa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek.mzk@wp.pl Spotkanie w MZK IP: *.tvgawex.pl 09.12.05, 17:40 W sobote 10 grudnia 2005 o godz. 11:30 na zajezdni autobusowej przy ul.Inowroclawskiej odbedzie sie spotkanie dla miłośników komunikacji miejskiej w bydgoszczy. Wszystkie osoby, ktore interesują się komunikacja miejska i chcą zobaczyć i sfotografować nowe mercedesy proszone są o kontakt przez gg. numery 7119117 i/lub 7714486. Zbiórka na przystanku przed zajezdnią. Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 Re: MZK ma nowe autobusy 10.12.05, 02:29 Fajnie , że będą nowe autobusy, ale ciekawe czemu linia nr 60 będzie miała tylko DWA nowe ( i to w dodatku w marcu). "Sześćdziesiątki" to prawie wyłącznie Ikarusy :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
morus1000 Mercedes Conecto jest super :-) 10.12.05, 16:22 Pierwsza piątka już gotowa do wyjazdu nastepna piątka w drodze z Warszawy :-) . SUPER Merce .... niech teraz kupią Many Lion"s City wtedy bedzie extra tabór Mzk Bydgoszcz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Mercedes Conecto jest super :-) IP: *.brda.net 10.12.05, 21:16 Skoro są gotowe do wyjazdu, to jaką numerację boczną dostały?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łukasz Re: Mercedes Conecto jest super :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 00:59 numeracja numery po manach:3550 -3560 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bydgoszczanin Re: Mercedes Conecto jest super :-) IP: 212.122.214.* 11.12.05, 01:55 maja za to JEDNĄ ZASADNICZĄ WADĘ nie sa niskopodłógowe! a więc niepełnosprawni wózkowicze mogą zapomnieć o poruszaniu się tymi pojazdami! a słyszałem że aby kupić niskopodłogowy autobus tej marki trzeba było dopłacić ponoć tylko 60.000 złotych do każdego autobusu.... uwzględniając że ostatnio kupowano tylko niskopodłogowe volvo i many TEN ZAKUP TO DE FACTO krok do tyłu w rozwoju komunikacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Mercedes Conecto jest super :-) IP: *.brda.net 11.12.05, 23:47 Wiesz...i co z tego, że podjedzie niskopodłogowiec i stanie 1,5 metra od kraweżnika? Wówczas też nie wjedziesz do środka. Zakupione autobusy to sredniopodłogowce, więc do pokonania jest tylko jeden stopień. Ja rozumiem, że to duza przeszkoda, ale inni pasażerowie myśle ze pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbych Re: Mercedes Conecto jest super :-) IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.05, 11:08 > Wiesz...i co z tego, że podjedzie niskopodłogowiec i stanie 1,5 metra od > kraweżnika? Do tego są rozkładane platformy wjazdowe dla wózków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Mercedes Conecto jest super :-) IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.05, 11:03 I co z tego ze są? Widziałes aby kiedykolwiek taka platforma była uzywana??? Bo ja nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbych Re: Mercedes Conecto jest super :-) IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.05, 14:07 Gość portalu: Tom napisał(a): > I co z tego ze są? Widziałes aby kiedykolwiek taka platforma była uzywana??? Bo > > ja nie! Z waszym zacofaniem to nic dziwnego, ja widziałem nie raz jak kierowca wychodzi z wajchą wykłada platforme. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Mercedes Conecto jest super :-) IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.05, 15:00 Tjaaaaaaaa przy waszych jeczykach to za platformę to chyba robią dwie deski, a ta wajcha to tylko po to by za jej pomocą popędzać wsiadających. Owszem widziałem (raz jeden jedyny) w toruniu jak kierowca uzywał w starym jelczu podnosnika dla wózkowicza. Ale żeby choc raz była użyta platforma, to nigdy. To tak jak z tymi "ciepłymi guzikami" w autobusach - są, ale nikt ich nie używa. A tak swoją drogą zanim kierowca rozłożył, a póżniej złozył ten podnośnik w jelczu to autobus miał 10 minut opóźnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quius Re: MZK ma nowe autobusy IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.05, 11:10 Foto: ams1.lo3.wroc.pl/tomek/autobusy.php?s=14&nr=75794 Z tego co czytam tam w komentarzach, to chyba rzeczywiście nie jest to trafny zakup i sie wygłupiliśmy przed całą Polską, chyba że wszyscy tam komentujący są z Torunia :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łukasz Re: MZK ma nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 13:49 tak są dziś na 52 i 68 Odpowiedz Link Zgłoś
morus1000 Re: MZK ma nowe autobusy 12.12.05, 18:41 Noto czekamy na ostatnią dostawe w Marcu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 Re: MZK ma nowe autobusy 12.12.05, 23:13 widziałem na linii 64. Może być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: MZK ma nowe autobusy IP: *.brda.net 12.12.05, 23:20 Wrażenia mojej rodziny z jazdy Mercem linii 79 w godzinach szczytu: "Tak dziwnie wyglądał, jakby złamał sie wpół. Usiadł z przodu i tyłu" Mam nadzieje, że sie myliły (obie to kobiety, ktore na pytanie jaki to samochod odpowiadają: czerwony :-) ), a nie pierwsze oznaki, iż pod obciązeniem moga nie wytrzymac. Z drugiej strony były testowane na 69, wiec nic sie nie powinno dziac...ktoś mial podobne wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: listek Re: MZK ma nowe autobusy IP: 62.244.137.* 15.12.05, 12:18 Chyba zrezygnuję przez jeden dzień z auta i przetestuję te autobusy! Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: MZK ma nowe autobusy 15.12.05, 12:32 Te autobusy mają chyba jakąś pneumatykę sterowaną z kokpitu stąd to "siadanie" - może się mylę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torch Re: MZK ma nowe autobusy IP: 213.17.214.* 15.12.05, 14:31 Mi się te autobusy raczej się nie podobają. Jakieś ciasne i niskie. Wygląd raczej też "oldschoolowy". Chyba po prostu nie mieli wiecej pieniędzy na cos lepszego. I to nie o to chodzi, że nie są niskopodłokowe. Dobrze, że do marca nie będzie ich na 69, bo wcale nie mam specjalnie ochoty nimi jeździć. Choc pewnie wszystko jej lepsze od Ikarusów, szczególnie zimą. Grunt żeby się te Mercedesy co są nie psuły i były "wandaloodporne". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: MZK ma nowe autobusy IP: 82.146.230.* 15.12.05, 14:34 Czy ty masz jakieś problemy z językiem polskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: MZK ma nowe autobusy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.05, 13:13 Moim skromnym zdaniem i tak "miecio" jest najlepszy ze wszystkich jakie jeździły na jazdach próbnych. Spox, po zimie będziesz blagał zeby rzucili merce na 69. Choc moze nie...tam w godzinach szczytu mozna ogrzac sie przez pocieranie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torch Re: MZK ma nowe autobusy IP: 213.17.214.* 16.12.05, 15:57 Pewnie, że Mercedesy są o niebo lepsze od Ikarusów. Zimą w nich jest zimno, mokro, ponuro. Przytulanie się do współpasażerów też rzadko bywa przyjemne. Ciut lepiej jest latem, bo przynajmniej jest w nich jakiś przepływ powietrza. Volvo czy Many z ich małymi okienkami to sauna. Choć Merce maja stosunkowo duże okna, więc latem powinno być w miarę OK. No cóż, od marca będzie się można się nimi najeździć do woli na 69 i wyrobić sobie zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: MZK ma nowe autobusy IP: *.brda.net 16.12.05, 22:42 Coś czuje ze najezdzimy sie nimi do woli przez nastepne 15 lat :)) Ciekawe czy przezyją tyle co poczciwe Ikary :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: MZK ma nowe autobusy IP: *.tvgawex.pl 20.12.05, 23:42 chcialem sie dowiedziec i prosic o pomoc z kolegami zastanawiamy sie jak kierowcy zmieniaja biegi w autobusach bo nie zauwazylismy zeby oni cos takiego w gole robili czy ktos wie jak oni to robia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: MZK ma nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 02:19 Zapewne automat.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: MZK ma nowe autobusy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.05, 14:47 Admin!! dlaczego skasowano moją odpowiedz na głupie pytanie?? Bo była równie głupia jak pytanie? Jesli stwierdzasz że post jest jedynie bzdurnym podbijaniem wątka to go skasuj, ale nie ze kasuje sie odpowiedz tylko dlatego ze jest ironiczna! Odpowiedz Link Zgłoś
volvo7000 Re: MZK ma nowe autobusy 27.12.05, 18:17 coz, volvo i many maja automaty, zreszta jelcze chyba tez. uwazam ze volvo nadal sa najlepsze, pozniej many i dopiero mercedesy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morus1000 fan mzk Re: MZK ma nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 19:59 Fajnie te merce wyglądaja w śniegu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś