Dodaj do ulubionych

stanisław lem - jak zwykle wprost i celnie

27.12.05, 15:24
wiadomosci.onet.pl/1302741,2677,kioskart.html
jego przemyslenia nie owiniete w gre słów wydają sie byc tak proste jak umysl
amerykanina, a jednak zawierają w sobie sedno tego,co powiedziec nalezy..
Obserwuj wątek
    • Gość: letalin Re: stanisław lem upadek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 18:01
      Przyznam, że nie spodziewałem się takiego poziomu po kimś , kto był w swoim
      czasie widziany jako kandydat do Nobla . Porażająca płycizna...Smutne i
      straszne, ale ja też może kiedyś będę stary...
      • Gość: semeon Re: stanisław lem upadek... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.05, 18:51
        Nie chodzi o to, że jest stary, ale o to, że stać go na to, iż pisze to co
        myśli, a niewielu to potrafi, szczególnie wśród, tak zwanych, osób
        publicznych. Zapewniam Cię, iż wielu myśli podobnie jak pan Lem, tylko nie
        potrafią lub nie chcą tego na głos wypowiadać.
        • makbrajd_wylogowany Re: stanisław lem upadek... 27.12.05, 23:34
          a czy on powiedział coś oryginalnego? coś innego niż od miesiecy trąbi trybuna
          albo gw?

wtórny dziadzio jest i tyle
          i używa przy tym knajackiego jezyka...

przykre...po takim człowieku można się było spodziewać czegoś wiecej...
          • tytt Re: stanisław lem upadek... 28.12.05, 00:07
            makbrajd_wylogowany napisał:

> a czy on powiedział coś oryginalnego? coś innego niż od miesiecy trąbi
            trybuna
            > albo gw?
            >
            > wtórny dziadzio jest i tyle
            > i używa przy tym knajackiego jezyka...
            >
            > przykre...po takim człowieku można się było spodziewać czegoś wiecej...

kto zatem musi to powiedziec,bys warte to bylo zastanowienia, a nie w prostej
            lini dewaluowania i wykpiwania? czy lem to takze lewak i sldowski beton?a moze
            po prostu ma racje? dlaczego o racji ma mowic w sposob oględny,tak by
            przypadkiem kogos innego nie powtorzyc? skoro ma racje?
      • tytt Re: stanisław lem upadek... 27.12.05, 20:55
        Gość portalu: letalin napisał(a):

> Przyznam, że nie spodziewałem się takiego poziomu po kimś , kto był w swoim
        > czasie widziany jako kandydat do Nobla . Porażająca płycizna...Smutne i
        > straszne, ale ja też może kiedyś będę stary

hmm a mozesz rozwinac tę chyba zbyt głęboka diagnoze? bo cos z niej nic nie
        wynika. oprocz tego ze lem jest stary,ale to wiemy (w dodatku zeby choc polowa
        ludzi starzala sie w ten sposob,czyli fizycznie, nie mentalnie..)
        • letalin Re: stanisław lem upadek... 28.12.05, 12:42

tytt napisał: > hmm a mozesz rozwinac tę chyba zbyt głęboka diagnoze?

Nie warto...nie ma o czym pisać. Mogę tylko stwierdzić, że moje oczekiwania są
          większe , kiedy przemawia ktoś o tak dużym dorobku literackim i publicystycznym
          jak Lem. Tekst jaki zaserwował Lem psuje mi jego wizerunek. I przestroga, że
          lepiej milczeć kiedy nie ma się nic ciekawego do powiedzenia.

• polynomial Re: stanisław lem - jak zwykle wprost i celnie 27.12.05, 20:11
      Brawo Lem!
    • Gość: iv Re: stanisław lem - jak zwykle wprost i celnie IP: *.man.bydgoszcz.pl 28.12.05, 08:37
      niestety uwiaz starzy kazdego czeka
      • tytt Re: stanisław lem - jak zwykle wprost i celnie 28.12.05, 10:24
        Gość portalu: iv napisał(a):

> niestety uwiaz starzy kazdego czeka

cokolwiek miales na mysli ivica ciebie dotknął juz chyba dawno temu..
        • Gość: iv Re: stanisław lem - jak zwykle wprost i celnie IP: *.man.bydgoszcz.pl 28.12.05, 12:06
          wiesz cos o tym na swoim przypadku ?
          • tytt Re: stanisław lem - jak zwykle wprost i celnie 28.12.05, 12:11
            nie,niestety na razie tylko na twoim... przykladzie,bo zdaje sie przez swoją
            starczośc slowa ci sie zamienily hehhe
            • letalin Re: stanisław lem -upadek 28.12.05, 12:43

tytt napisał: > hmm a mozesz rozwinac tę chyba zbyt głęboka diagnoze?

Nie warto...nie ma o czym pisać. Mogę tylko stwierdzić, że moje oczekiwania są
              większe , kiedy przemawia ktoś o tak dużym dorobku literackim i publicystycznym
              jak Lem. Tekst jaki zaserwował Lem psuje mi jego wizerunek. I przestroga, że
              lepiej milczeć kiedy nie ma się nic ciekawego do powiedzenia.
              • tytt Re: stanisław lem -upadek 28.12.05, 12:47
                letalin napisał:

>
                >
                > tytt napisał: > hmm a mozesz rozwinac tę chyba zbyt głęboka diagnoze?
                >
                > Nie warto...nie ma o czym pisać. Mogę tylko stwierdzić, że moje oczekiwania

> większe , kiedy przemawia ktoś o tak dużym dorobku literackim i
                publicystycznym
                >
                > jak Lem. Tekst jaki zaserwował Lem psuje mi jego wizerunek. I przestroga, że
                > lepiej milczeć kiedy nie ma się nic ciekawego do powiedzenia.

nie,no ale czego byc oczekiwal po kims takim? jak rozumiem wartosc lema spada
                bo krytykuje ciemnogrod i nazywa rzecz po imieniu,tak?
    • Gość: kapy stanisław lem-jak zwykle wprost i celnie-diagnoza IP: *.kapy.bydg.pl / 217.97.147.* 28.12.05, 16:39
      strasznie zabolała ciemnogród.
      • letalin Re: stanisław lem-jak zwykle wprost i celnie-diag 28.12.05, 23:17
        Gość portalu: kapy napisał(a):

> strasznie zabolała ciemnogród.

Zabolała też wielbicieli Lema, do których kiedyś się zaliczałem ( od kilkunastu
        lat nie czytam już S-F ) pomijam jego felietony w Tygodniku Powszechnym , bo
        trochę mnie nudzą, chociaż je nadal czytam (bez entuzjazmu).

Ale do rzeczy:
        LEM:Zmierzamy bowiem nieuchronnie w stronę konfliktu nuklearnego.
        -zmierzamy raczej w stronę rozwiązania groźby konfliktu nuklearnego. I to
        nieuchronnie, oczywiście Europa woli nie nazywać tego zagrożenia po imieniu i
        czarną robotę odwala znowu ( tak jak w XX wieku ) kto inny...
        L: izraelski polityk Benjamin Netanjahu oświadczył, iż ma plan zbombardowania
        irańskich ośrodków atomowych,
        -Irańskie ośrodki atomowe są zdecentralizowane i żaden prewencyjny atak
        izraelski nie jest możliwy...coś słabo Lem się w tych zachodnich gazetach
        doczytuje:)
        L:a w odpowiedzi Teheran zakupił od Rosjan
        -Tak, poszedł do sklepu i zakupił :) Pusty śmiech!
        L: Prezydent Bush ma bowiem tę właściwość, że jest głupi.Świadczy o tym choćby
        fakt, że wystąpił przeciwko teorii ewolucji na rzecz tzw. inteligentnego
        projektu
        -Bardzo głębokie.... Ale p. Lem po raz kolejny mija się z rzeczywistością.
        L:Nikogo nie obchodzi, że u nas są jakieś Kaczory
        -Obchodzi w odpowiednich proporcjach. Ja mogę napisać, że Lem nikogo nie
        obchodzi...i tyle samo w tym poważnych przemyśleń.
        L:Czytałem niedawno w „Przeglądzie” pańską rozmowę z reżyserem Andrzejem
        Żuławskim, który to wszystko nazwał po imieniu: nadeszła era Rydzyka
        -Szczepkowska ogłosiła koniec komunizmu, a Żuławski "Erę Rydzyka". Poważny
        człowiek, na poważnym stanowisku...A Lem nie ma dość rozumu , żeby znaleźć
        lepsze podstawy do swoich histerii.
        L: Zawsze myślałem, że bliźniaki są rozsądniejsze. Tymczasem próba rozwiązania
        problemów Polski za pomocą zaostrzenia kodeksu karnego
        -Kiedy był ten wywiad? Ja od 10 lat chyba wiem jakie poglądy mają bliźniacy na
        te kwestie. Spory błąd przyznawać się do takiego zaniedbania w śledzeniu
        polskiej sceny politycznej...
        L: Albo becikowe. Podzielam pogląd, że jeśli jakaś kobieta zdecyduje się
        urodzić dziecko tylko dla pieniędzy, to powinno się jej odebrać prawa
        rodzicielskie, bo ona nie ma rozumu.
        -Kwiat głupoty. Lem tu zakwita w swoim na wskroś przenikliwym spojrzeniu:)
        Żenada.
        L:ale stworzyć dalekosiężny program, który pozwoliłby na przykład na
        wodorowanie węgla, co znacznie usprawniłoby naszą gospodarkę.
        -Cały czas paliwa naturalne są po prostu tańsze i p.Lem dobrze wie, że gdyby to
        się opłacało, to inwestorzy nie przegapiliby okazji...Wizja pomylona:)Ale
        wizjoner nic nie ryzykuje.
        L:Teraz czeka nas zastój. Ale tylko przez cztery lata. Potem naród jak koń,
        któremu ktoś przystawił kaktus pod ogon, zacznie wierzgać i wszelki ślad po
        bliźniakach zaginie. Oni po prostu znikną w tym bezmiarze obietnic bez pokrycia.
        -Widać, że Lem wie co kto chce usłyszeć..."Przegląd" płaci za wywiad, to
        dostaje miód na uszy :) Diagnoza, że czeka nas "zastój" to oczywiście
        przypomnienie "dynamicznego rozwoju" jaki miał miejsce od 2001 roku :)

Reszta tego wywiadu to bełkot , który nawet nie jest śmieszny. Wybrałem te
        najzabawniejsze kwiatki:)

• tytt Re: stanisław lem-jak zwykle wprost i celnie-diag 29.12.05, 08:58
          nieprawda, phi, ale bzdury, ha zarty, nie nie nie, zenada - oto jak kolega
          letalin pojmuje polemike :)
          • letalin Re: stanisław lem upadek... 29.12.05, 14:34
            tytt napisał:

> nieprawda, phi, ale bzdury, ha zarty, nie nie nie, zenada - oto jak kolega
            > letalin pojmuje polemike :)

A z czym tam polemizować? Od razu zaznaczałem, że tekst jest pusty i
            beznadziejnie płaski. Ja go tylko wyśmiałem:)
            • Gość: aparat_cyfrowy Stanisław Lem ... dlaczego ? IP: *.spedpol.com.pl / *.spedpol.com.pl 29.12.05, 14:54
              Był taki czas kiedy kpina i naśmiewanie się z Polski dawało przepustkę na
              salony. Był taki czas kiedy dołowanie tradycji i opluwanie rzeczy dobrych
              należało do podstawowych czynności członków "elit ". Był taki czas gdy wolność
              słowa dotyczyła tylko tych, którzy wyznawali jedynie słuszne poglądy. W tych
              czasach p. Lem pisał rzeczy ciekawe i nowatorskie (nie pamiętam aby gardłował
              za demokracją i wolnością) za co zasługuje na wieczną pamięć i szacunek. Wydaje
              się jednak, że p. Lem tak był zaabsorbowany pisaniem, że nie zauważył przemian,
              nie dostrzegł ludzkich wyborów, nie spostrzegł że Polacy szanują swa tradycję a
              stosunkowe zapóźnienie odziedziczyli w spadku po okupantach i kolaborantach z
              salonów, "elit" oraz przewodniej siły. A przecież, p. Lem, wystarczyło wyjrzeć
              przez okno ...
              • Gość: iv Re: Stanisław Lem ... dlaczego ? IP: *.man.bydgoszcz.pl 29.12.05, 15:02
                co ciekawe ten czas w IIIRP zapoczatkowal i skonczyl ten sam czlowiek Michnik on
                sie nazywa. Najpierw przez ponad dekade probowal rugowac co polskie i tradycyjne
                i wazne. NAstepnie za sprawa nagrania Lwa Rywina chcacy, niechcacy doprowadzil
                do zawalenia sie tego systemu.
              • tytt Re: Stanisław Lem ... dlaczego ? 29.12.05, 15:31
                troche chyba przesadziles z tym brakiem szacunku dla tradycji, dla wolnego
                demokratycznego (pozornie przeciez tylko,ale to juz inna sprawa) wyboru..po
                prostu krytykuje i nazywa rzecz po imieniu,ma tak samo prawo do tego jak ty czy
                ja. to by dopiero bylo,gdyby odlozyl krytyke tego co jego zdaniem glupie i
                złe,tylko dlatego,ze... no wlasnie,dlaczego?bo niemiła ta jego diagnoza?bo
                niezgodna z wizją twoją czy kogoś innego? ejze,to by chyba oznaczalo koniec
                demokracji..
                widzisz lem nie tylko ze wzgledu na swoje dziela zasluguje na szacunek
                (dodam,nigdy nic nie czytalem bo mnie fantastyka smieszy jakos) ale dlatego ze
                jest to stary czlowiek, w dodatku stary ale wciaz aktywny umyslowo..
                • Gość: iv Re: Stanisław Lem ... dlaczego ? IP: *.man.bydgoszcz.pl 29.12.05, 15:37
                  jest to stary czlowiek, w dodatku stary ale wciaz aktywny umyslowo..

co do tego ostatniego to bym sie klocil
                  • Gość: aparat_cyfrowy Re: Stanisław Lem ... dlaczego ? IP: *.spedpol.com.pl / *.spedpol.com.pl 29.12.05, 15:53
                    Akurat starość nie powinna być kluczem do uzyskiwania ludzkiego szacunku.
                    Zdarza się przecież, że głupek czy zbrodniarz dożywają sędziwego wieku ...
                    Podobnie nie rozumiem dlaczego wiele głosów na forum pochwala "diagnozę" Lema.
                    Przecież mądry człowiek nigdy nie powinien z opluwania Ojczyzny czynić swego
                    zawodu. Zgadzam się, iż wiele niedociągnięć, przekretów czy zwyczjnej głupoty
                    pleni sie nad Odrą i Wisłą. Prawdą jest też, że minie przynajmniej kilkanaście
                    lat nim decydenci przy podejmowaniu decyzji kierować się będą dobrem
                    współobywateli a nie grubością koperty wciskanej do kieszeni lecz to wcale nie
                    upowaznia p. Lema do stwierdzania, że jestesmy cywilizacyjnym zad.piem. chce
                    przypomnieć krytykantom, że wcale nie tak dawno to Polacy pouczali
                    (przykładem !) Europę co oznacza tolerancja, wolność i personalizm. To Polska
                    była przykładem względnego dobrobytu o którym Szwedzi, Norwegowie,
                    Portugalczycy czy Irlandczycy mogli tylko marzyć. No ale o tym p. Lem nie mówi.
                    • letalin Re: Stanisław Lem ... dlaczego ? 29.12.05, 16:12
                      bo niemiła ta jego diagnoza?bo
                      > niezgodna z wizją twoją czy kogoś innego? ejze,to by chyba oznaczalo koniec
                      > demokracji..

Ta diagnoza jest po prostu oparta na nieprawdziwych danych. I dlatego jest
                      niezgodna z rzeczywistością taką jaką ona jest. W moim poście "polemicznym"
                      wytkąłem kilka faktów z którymi Lem się mija, racz to zauważyć.
                      Oczywiście starość jest tu tylko usprawiedliwieniem, ale nie powodem do
                      zasług...
                    • Gość: kapy Re: Stanisław Lem ... dlaczego ? IP: *.kapy.bydg.pl / 217.97.147.* 29.12.05, 16:19
                      Jak macie problemy z odróżnieniem (celnej) diagnozy nas jako narodu od
                      "wyśmiewania się z Polski" to bardzo źle świadczy o waszej zdolności do
                      myślenia. Jak widać na załączonym obrazku: uderz w stół a oszołomy się
                      odezwą.... Co jeszcze dobitniej świadczy o prawdziwości słów S. Lema.
                      • Gość: asd Re: Stanisław Lem ... dlaczego ? IP: 213.158.197.* 30.12.05, 00:57
                        oczywiscie lewactwo wszelkiej masci juz podnosi nos z nad miski
                      • Gość: aparat_cyfrowy Re: Stanisław Lem ... dlaczego ? IP: *.spedpol.com.pl / *.spedpol.com.pl 30.12.05, 09:57
                        Skoro podzielasz w pełni opinię pana Lema to dlaczego- do diabła !- nie
                        popełniłeś jeszcze samobójstwa ?! Przecież przynalezysz do najgłupszego,
                        najbiedniejszego, najbardziej masochistycznego narodu świata (licząc również
                        Ewenków). Mało tego, kraj w którym żyjesz to najbardziej zapadła wiocha globu,
                        czarna dziura, jądro ciemności.Szans żadnych, niebezpieczeństw wiele,perspektyw
                        zero. Coś mi tu nie pasuje ... Mimo Twej pasji do samodestrukcji mam dla Ciebie
                        szacunek(taki malutki). Podkreślę, że cenię p. Lema za twórczość lecz w roli
                        diagnosty społecznego raczej się nie sprawdził. I tak na koniec,ostrzegam :
                        Nigdy nie wierz ślepo prorokom (nawet tym z wybitnymi osiągnięciami i
                        powszechnie wielbionymi). Czasem pomyśl sam to bedzie mniej bolało.
                        • tytt Re: Stanisław Lem ... dlaczego ? 30.12.05, 10:04
                          Gość portalu: aparat_cyfrowy napisał(a):

> Skoro podzielasz w pełni opinię pana Lema to dlaczego- do diabła !- nie
                          > popełniłeś jeszcze samobójstwa ?! Przecież przynalezysz do najgłupszego,
                          > najbiedniejszego, najbardziej masochistycznego narodu świata (licząc również
                          > Ewenków). Mało tego, kraj w którym żyjesz to najbardziej zapadła wiocha
                          globu,
                          > czarna dziura, jądro ciemności.Szans żadnych, niebezpieczeństw
                          wiele,perspektyw
                          >
                          > zero. Coś mi tu nie pasuje ... Mimo Twej pasji do samodestrukcji mam dla
                          Ciebie
                          >
                          > szacunek(taki malutki). Podkreślę, że cenię p. Lema za twórczość lecz w roli
                          > diagnosty społecznego raczej się nie sprawdził. I tak na koniec,ostrzegam :
                          > Nigdy nie wierz ślepo prorokom (nawet tym z wybitnymi osiągnięciami i
                          > powszechnie wielbionymi). Czasem pomyśl sam to bedzie mniej bolało.

ojezu a ty swoje-bo skrytykowal..ale zaden z was nie odniosl sie faktycznie do
                          tego co mowi-z czym sie nie zgadzasz? oprocz moze terminologii,ale to juz
                          ustalilismy-jest dosadny i doslowny..
                          • Gość: iv Re: Stanisław Lem ... dlaczego ? IP: *.man.bydgoszcz.pl 30.12.05, 10:43
                            jak ja nazwe cie miłośnikiem ped .... to tez bede dosadny i dosłowny ????
                          • Gość: aparat_cyfrowy Re: Stanisław Lem ... dlaczego ? IP: *.spedpol.com.pl / *.spedpol.com.pl 30.12.05, 11:49
                            No to dobra ... Co sądzę o zarzutach p. Lema .Słuchaj :
                            1. Polska to cywilizacyjne zadupie - Jakie są kryteria wg których możemy
                            powiedzieć, że coś jest lub nie jest cywilizacyjnym zadupiem ? Pan Lem nie był
                            (chyba ?) na prawdziwych "zadupiach" w dawnej NRD, Słowacji czy Walii (część
                            GB). Jeśli poziom kultury materialnej nie determinuje ocen p. Lema to chcę
                            zapytać wprost : czy to miasto jest bardzo kulturalne w którym wszyscy do
                            wszystkich się uśmiechają i wymieniają zdawkowe uprzejmości a za kilka godzin
                            skazują jednego ze swych najbliższych na eutanazję ? Czy ta grupa ludzi nalezy
                            do wzorcowo kulturalnych która wpatruje się z uwielbieniem w bohomaz wykonany
                            krowim łajnem ? Czy ci ludzie są kulturalni dla których bogiem jest mamona ?
                            2. Z Polską nikt sie nie liczy - a) mamy sporo mądrych ludzi (w nauce także)
                            robiąych karieręw kraju lecz częściej za granicą gdyżbrak środków zafundowali
                            nam rządzący przez dziesięciolecia postępowcy w czerwonych krawatach, b) w
                            Europie Środkowej i Wschodniej jesteśmy jednym z głównych graczy a jakie
                            znaczenie dla świata ma ta część Europy nie muszę przypominać, d) z
                            gospodarczego a jeszcze bardziej militarnego punktu widzenia stanowimy ważne
                            ogniwo światowego ładu, e) obecnie w wielu dziedzinach nasz naród przezywa
                            kryzys ale jestem pewien iż jest to ostatni okres bessy i następne lata
                            przyniosa nam wyjście z dołka.
                            3. Andrzej Żuławski i Aleksander Kwaśniewski postacie wzorcowe - nie wiem skąd
                            p. Lem ma tyle odwagi by tak określać wymienionych powyżej osobników. Pierwszy
                            z nich megaloman- egocentryk drugi kłamca z chorą golenią wyciągający kolesi z
                            pierdla. No, ale p. Lem mówił cośo miedzianym czole ...
                            4.Polska z udziału w irakijskiej awanturze ma guzik - do tej pory uzyskalismy
                            niewiele lecz : nasi zołnierze pierwszy od wielu lat mogli uczestniczyć w
                            prawdziwej wojnie,mamy szansę na udział w podziale wpływów z ropy naftowej
                            (patrz. kłopoty z Rosją) i wreszcie wsparlismy USA a to za lat kilkanaście lub
                            kilkadziesiąt może się przydać.
                            5. Kaczyński pobiegł ucałowac rączkę minister spraw zagranicznych USA - a może
                            miał ja pocałować w nogę ? albo pojechać jako czwartoligowy polityk i zasiąść w
                            słuzbowym jak Kwaśniewski ?

Podsumowując wydaje się, że przez pana Lema przemawia starcza złośliwość i tak
                            naprawde on sam siebie nie lubi. Smutne to...
                            • tytt Re: Stanisław Lem ... dlaczego ? 30.12.05, 12:10
                              Gość portalu: aparat_cyfrowy napisał(a):

> No to dobra ... Co sądzę o zarzutach p. Lema .Słuchaj :
                              > 1. Polska to cywilizacyjne zadupie - Jakie są kryteria wg których możemy
                              > powiedzieć, że coś jest lub nie jest cywilizacyjnym zadupiem ? Pan Lem nie
                              był
                              > (chyba ?) na prawdziwych "zadupiach" w dawnej NRD, Słowacji czy Walii (część
                              > GB). Jeśli poziom kultury materialnej nie determinuje ocen p. Lema to chcę
                              > zapytać wprost : czy to miasto jest bardzo kulturalne w którym wszyscy do
                              > wszystkich się uśmiechają i wymieniają zdawkowe uprzejmości a za kilka
                              godzin
                              > skazują jednego ze swych najbliższych na eutanazję ? Czy ta grupa ludzi
                              nalezy
                              > do wzorcowo kulturalnych która wpatruje się z uwielbieniem w bohomaz wykonany
                              > krowim łajnem ? Czy ci ludzie są kulturalni dla których bogiem jest mamona ?

no tak, gorzej jest chocby w rumuni ale co z tego?poza tym co oznacza
                              okreslenie 'bogiem jest mamona?'? kapitalizm narodzil sie w krajach
                              protestanckich, w ktorych obowiazuje zasada pracuj i modl sie, a nie jak u nas
                              modl sie i swietuj dni swiete.. po prostu kapitalizm i reformatorski kosciol
                              chrzescijanski jest blizszy naturze czlowieka, mniej w niej sprzecznosci,
                              niepotrzebnych przyruchów, zaklamań, obwiniania sie, ograniczania podszytego
                              fałszem etc-i swiat idzie do przodu a my budujemy kolejne swiątynie..

> 2. Z Polską nikt sie nie liczy - a) mamy sporo mądrych ludzi (w nauce także)
                              > robiąych karieręw kraju lecz częściej za granicą gdyżbrak środków zafundowali
                              > nam rządzący przez dziesięciolecia postępowcy w czerwonych krawatach, b) w
                              > Europie Środkowej i Wschodniej jesteśmy jednym z głównych graczy a jakie
                              > znaczenie dla świata ma ta część Europy nie muszę przypominać, d) z
                              > gospodarczego a jeszcze bardziej militarnego punktu widzenia stanowimy ważne
                              > ogniwo światowego ładu, e) obecnie w wielu dziedzinach nasz naród przezywa
                              > kryzys ale jestem pewien iż jest to ostatni okres bessy i następne lata
                              > przyniosa nam wyjście z dołka.

no coz,trzezwo patrząc,a nie poprzez narodowe napuszenie-z poslka nikt sie nie
                              liczy..jakkolwiek postawa ubogiego krewnego jaką reprezentowała dotychczasowa
                              polityka zagraniczna polski tez mi nie odpowiada, boje sie jednak ze pis z
                              kaczynskim przechylą szale na drugi, jeszcze bardziej szkodliwy biegun-obym sie
                              mylil i oby bylo tak jak mowisz, ze bedziemy wychodzili z dolka..choc nic na
                              razie nie buduje ,mojego optymizmu (RM, KRRiT, becikowe, sytuacja w warszawskim
                              ratuszu..)

> 3. Andrzej Żuławski i Aleksander Kwaśniewski postacie wzorcowe - nie wiem
                              > p. Lem ma tyle odwagi by tak określać wymienionych powyżej osobników.
                              Pierwszy
                              > z nich megaloman- egocentryk drugi kłamca z chorą golenią wyciągający kolesi
                              z
                              > pierdla. No, ale p. Lem mówił cośo miedzianym czole ...

nie mam nic do dodania :)

> 4.Polska z udziału w irakijskiej awanturze ma guzik - do tej pory
                              uzyskalismy
                              > niewiele lecz : nasi zołnierze pierwszy od wielu lat mogli uczestniczyć w
                              > prawdziwej wojnie,mamy szansę na udział w podziale wpływów z ropy naftowej
                              > (patrz. kłopoty z Rosją) i wreszcie wsparlismy USA a to za lat kilkanaście
                              lub
                              >
                              > kilkadziesiąt może się przydać.

no to juz absurdy-sojusz z usa nie przyniosl nic-gardlowal pis,ze nic sld nie
                              wywalczylo,a radek (czego mu oczywiscie nie zycze) rowniez niczego nie ugra.pis
                              sie przejedzie na swoim krytykanctwie.a korzysc z wojny,ze zolnierze polscy
                              mogli walczyc na prawdziwej wojnie?no prosze cie.. <niedowiarek>

> 5. Kaczyński pobiegł ucałowac rączkę minister spraw zagranicznych USA - a
                              może
                              > miał ja pocałować w nogę ? albo pojechać jako czwartoligowy polityk i zasiąść
                              w
                              >
                              > słuzbowym jak Kwaśniewski ?

o tym pisalem wyzej ale swoja droga obrzydliwe ze ten gamoń całuje w reke
                              kobiety na publicznych urzedowych spotkaniach! wstyd na caly swiat..

>
                              > Podsumowując wydaje się, że przez pana Lema przemawia starcza złośliwość i
                              tak
                              > naprawde on sam siebie nie lubi. Smutne to...

a wg nie ma po prostu inne zdanie niz ty,a jego doswiadczenie i sprawny umysl w
                              tym wieku to jego bonusy,a nie minusy.

pzdr
        • Gość: kapy No proszę jaki autorytet się znalazł... dziecię- IP: *.kapy.bydg.pl / 217.97.147.* 29.12.05, 16:24
          nie jesteś godzien Lemowi nawet podłogi w przedsionku zamieść, więc schowaj
          swoje niskie uwagi w okolice kieszeni na portfel - tuż obok swojego rozumku.
          • Gość: zr Ilość i jakość IP: *.3.pl 29.12.05, 16:33
            "Dziś w Polsce każdy może stać się profesorem, profesorów ci u nas dostatek,
            tylko że ta zatrważająca ilość nie chce przejść w jakość".

Czy to wam czegoś nie przypomina?
            • Gość: ..... [...] IP: *.kapy.bydg.pl / 217.97.147.* 29.12.05, 16:35
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • letalin Re: teraz tu się szwendasz, bananie???? 29.12.05, 18:33

Dziwnych zwolenników ma ostatnio pan Lem. Coraz bardziej nam nie po drodze...
                • Gość: ..... Re: teraz tu się szwendasz, bananie???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 23:07
                  Ciebie akurat dotyczył trochę inny akapit, autorytecie. No ale nie
                  cóż....myślenie jest zapewne zakłócone przez nakrycie głowy.
                  • Gość: asd Re: teraz tu się szwendasz, bananie???? IP: 213.158.197.* 30.12.05, 01:00
                    mozliwe tobie wiatr z lysej glowki juz caly rozumek wywial
                    • letalin Prorok Lem 30.12.05, 12:55

Ja jeszcze ponownie zalecę zadumę się nie tylko nad diagnozą Lema, ale i nad
                      receptą , a właściwie jedyna jaką w całym tekście znalazłem: "stworzyć
                      dalekosiężny program, który pozwoliłby na przykład na wodorowanie węgla, co
                      znacznie usprawniłoby naszą gospodarkę".
                      Dlaczego Lem uważa, że to by się komukolwiek opłacało? Czy ktoś wie co Mistrz
                      miał na myśli? Może macie konkretną wiedzę na ten temat? Jeśli Lem ma tu racje,
                      a my to zagłuszymy wyśmiewając się z jego prymitywnych poglądów na życie
                      społeczne i polityczne, to wina spadnie na nas..."Te perły inny któś pozbiera
                      dłonią swą"
                      • Gość: iv Re: Prorok Lem IP: *.man.bydgoszcz.pl 30.12.05, 13:10
                        cos mi to pachnie Szklanymi domami
                        • incognitto ręczne łapanie atomow:)) 30.12.05, 16:34

1. 'Prezydent Bush jest głupi, jego administracja ma idiotyczne teoria, bo brakuje im rozumu..'
                          2. 'W szwajcarii jest nudno, w USA głupio, Syria jest niezbyt czysta, ogólnie wszędzie jest nieprzyjemnie..'
                          3. 'Jeśli kobieta urodzi dziecko trzeba pozbawić ją praw rodzicielskich, bo ona nie ma rozumu..'
                          4.' mamy bardzo przystojne dziewczęta. One może nie zawsze są mądre, ale przynajmniej dobrze wyglądają'
                          5. 'naród jak koń, któremu ktoś przystawił kaktus pod ogon, zacznie wierzgać i wszelki ślad po bliźniakach zaginie'
                          6.' I nad tym trzeba pracować, a nie nad przeszłością, której już nie ma i nie będzie.'

!! 'My nie chcemy bić się z myślami, nie interesuje nas rozum.'

:)) to ze pan lem nie chce, nie znaczy ze każdy:))

tytt napisał:
                          >jego przemyslenia nie owiniete w gre słów wydają sie byc tak proste jak umysl
                          amerykanina, a jednak zawierają w sobie sedno tego,co powiedziec nalezy..

takie 'odkrywcze' przemyślenia to ma każdy, nawet pierwszy lepszy spod budki z piwem,
                          rzeczywiście gry słow nie ma, wyjątkowo prostackie wypowiedzi.
    • Gość: siwy Re: stanisław lem - jak zwykle wprost i celnie IP: *.man.bydgoszcz.pl 31.12.05, 20:59
      Lem sie boi ze umiera?,a jak doszly "kaczynscy i ciemnogrod" do wladzy to moga
      jego przeszlosc z PRL wytknac i nic z niego nie zostanie w encyklopediach oprocz
      solaris - biedak nie przewidzial tego w zadnym swoim opowiadaniu sf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka