Dodaj do ulubionych

CHAD a renta

05.06.08, 18:55
witam, stwierdzono u mnie CHAD i lekarz psychiatra wystawił mi wniosek do
ZUS-u o przyznanie mi renty. Czy ktoś z CHAD-owców jest na rencie i jak do
tego podchodzi ZUS. Biorę depakine 2000 i alvente 75 i coś jeszcze, czuje
się potym fatalnie.
Obserwuj wątek
    • anetta1773 Re: CHAD a renta 05.06.08, 19:41
      Ja jestem na rencie.Ale 1 raz na komisji byłam 15 lat temu i nie wiem jak jest
      teraz.Na 1 komisji dano mi rentę na 2 lata.Potem na 3 lata.A potem na
      stałe.Bardzo ważne jest co napisze lekarz we wniosku.Oprócz tego na ostatniej
      komisji wcale mnie nie było - tylko ZUS wystąpił do przychodni o przesłanie
      dokumentacji lekarskiej.W związku z tym ważne są wizyty u lekarza mniej więcej
      co miesiąc.Nie jest ważne jak się czujesz i co lekarz po wizycie napisał, tylko
      że byłaś.Powodzenia.
      • megan.k Re: CHAD a renta 05.06.08, 20:38
        Nie jest trudno dostać rentę na CHAD, wogóle na choroby psychiczne. Ważne jest co będziesz mówić na komisji lekarskiej, bo od tego zależy, czy zostaniesz uznana za częściowo, czy za całkowicie niezdolną do pracy. Oczywiście drugi wariant jest lepszy, bo wiąże się z wyższą rentą. Powodzenia
        • ditta12 Re: CHAD a renta 10.06.08, 17:29
          mnie nigdy nie dadza na stale renty bo jestem schizoafektywna i na
          pewno symuluje.Na trzy lata dostaje juz od wielu wielu lat a do tego
          ostatnio mam sie zglaszac dwa razy do tych skorwysynow ,lajdakow
          pokretow jednych!Zabrali mi druga grupe i dali trzecia aby mi
          skubnac 100 zl.No niech tam bo ja len i idjota i nierob!Pierdolic
          ZUS i lekarzy i renty i swiat i ludzi tez.A wogole to jestem juz
          zdrowa dzieki tym dobrym ludziom z orzecznictwa inwalidzkiego!polska
          dla Polakow hej,hej, hejsmile!!!!!!!!!!!!!!!!hej!
      • jasss55 Re: CHAD a renta 05.06.08, 21:42
        do psychiatry chodzę regularnie, we wniosku mam napisane m.in., że nie mogę pracowac. już wcześniej byłem na rencie, 3 lata a potem mi zus zabrał ale na F.06. - stan depresji, dopiero teraz po 2 miechach w szpitalu dostałem wypis F.31. jakie leki bieżesz i jak sobie radzisz?
    • bosa_mysz Re: CHAD a renta 05.06.08, 21:32
      U mnie w mieście generalnie jest tak, ze jak się zbliża komisja ZUS-
      owska to sie z miesiąc wcześniej idzie do szpitala. Wszyscy o tym
      wiedzą, nawet lekarze. Ja z rętą miałam kłopoty. Mnie wogóle
      socjalna przysługuje. Raz jak byłam na komisji to dali na rok. W
      szpitalu akurat wtedy byłam. Potem jak byłam po przedłużenie to mi
      nie dali ale i w szpitalu też nie byłam. Biore końskie dawki leków i
      to wielu, mimo to wtedy uznali, że moge pracować, chociaż ledwo
      trzymałam się na nogach. Nie wiem tylko czemu każdy z trzech lekarzy
      osłuchiwał mi płuca wink Za trzecim razem dali mi na dwa lata. Też
      byłam wtedy w szpitalu. A lekarka która mnie wtedy leczyła napisała
      mi, że nie widzi szans na długotrwałą i pełną remisję. Nigdy. A
      najgorsze, że ona sama w to wierzyła...
      • jasss55 Re: CHAD a renta 05.06.08, 21:48
        a z jakiego jesteś rejonu. ja podlegam pod Wałbrzych a byłem w szpitalu w Złotoryji
        • bosa_mysz Re: CHAD a renta 05.06.08, 21:58
          Łódź. U nas jest troche to porąbane, ale mój rewir i mój szpital
          podpadają pod Łódź
    • megan.k Re: CHAD a renta 06.06.08, 07:55
      We wniosku w miejscu rokowania powinien się znaleźć zapis, że nie rokujesz na wyleczenie i choroba przeszła w stan przewlekły. Jeśli boisz się, że nie dostaniesz renty, to może idź na oddział dzienny psychiatryczny, wtedy rentę na pewno dostaniesz, a jest to miejsce znacznie przyjemniejsze niż zwykły szpital zamknięty.
    • jasss55 Re: CHAD a renta 06.06.08, 20:50
      witam, ja byłem w złotoryji na oddziale otwartym, rzeczywiście jest w porządku.
      odz. rechabilitacyjny jest w domkach jednorodzinnych, jest tam super, jak masz
      możliwośc to jedż, polecam. mam nadzieje, że dostanę rentę.
      • potrzebujacy6 Re: CHAD a renta 25.02.14, 17:57
        witam ja bylem w zeszlym roku 6 tyg w gnieznie nic nie pomoglo chciaem jak najszybciej z tamtad wyjsc w wypisie napisali mi depresja w stopniu umiarkowanym do lekarza ktorego chodze stwierdzil mi chad bo mialem symtom mani teraz znow deprecha jestem na rechabilitacyjnym jz nie daje ray biore mirtagen i faxolet mam mysli samobójcze rano jestem trup do niczego cy moge w tej sytuacji starac sie o rete hmm tylko jak zlozyc papiery ja na to nie mam juz sil pozdrowienia
    • czareg Re: CHAD a renta 08.06.08, 14:48
      Zawsze pomocne jest Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności który wydaje
      Powiatowy Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności.
      Są to całkiem inne bonusy (głównie potrzebne do otrzymania dofinansowań z
      różnych programów PFRON), ale ZUS (KRUS) lubi się podeprzeć takim dokumentem (i
      na wzajem). A przy uzyskaniu umiarkowanego stopnia niepełnosprawności (przy ChAD
      to raczej norma), ZUS (KRUS) ciężko odesłać petenta z kwitkiem.
      • ditta12 Re: CHAD a renta 10.06.08, 17:48
        Ja mam rente z laski a prace na umowe o dzielo bo sie boja ze
        zachoruje i bede chciala odszkodowanie jakies a ja nie wiem co!W
        dupe mac z tym panstwem polskim !Tu to sie dzieje lajdactwo i
        lapowkarstwo i HUJ wi co jeszcze!Hi hi!
        • megan.k Re: CHAD a renta 10.06.08, 22:09
          Szukając pracy i chodząc na rozmowy kwalifikacyjne, nie masz obowiązku mówić, że jesteś chora. Jeśli lekarz medycyny pracy wyda Ci zaświadczenie, że jesteś zdolna do pracy na danym stanowisku, to wszystko będzie OK! Następnie czeka Cię przebrnięcie przez kadry. Tu musisz zgłosić stopień niepełnosprawności albo orzeczenie ZUS o całkowitej lub częściowej niezdolności do pracy. Jeśli wtedy ktoś spróbuje Cię nie zatrudnić, uznasz to za dyskryminacje ze względu na niepełnośprawność. Na to są odpowiednie przepisy, więc myślę, że nikt się nie odważy. To tyle wyjaśnienia, jeśli chcesz mieć pracę na umowę o pracę a nie o dzieło. A jeśli chodzi o rentę, to myślę, że bardzo wiele zależy od rozmowy na komisji lekarskiej. Ja już po podjęciu pracy, miałam bez problemu przedłużoną rentę, co prawda na rok, ale to daje mi czas na sprawdzenie, czy podołam obowiązkom w pracy.
          • bosa_mysz Re: CHAD a renta 10.06.08, 22:16
            Ja zaczęłam pracować na rencie. Na umowe zlecenie, ale przedłużaną
            co miesiąc. Specjalnie mi to na razie nie przeszkadza. Muszę się
            przyznać, że pracę załatwiła mi mama i powinnam jej za to pomnik
            postawić. Niezła terapia. Szokowa można powiedzieć. Ale teraz wiem
            już, że potrafie sobie poradzić całkiem nieźle. I nawet chęć
            wymordowania rodzaju ludzkiego mi przeszła wink Mam nadzieje też
            znaleźć coś na stałe, ale też się właśnie boje, że jak się dowiedzą,
            że choruje to nikt mnie nie zatrudni sad Kłopot w tym, że nie mam
            orzeczenia o niepełnosprawności.
            • czareg Re: CHAD a renta 11.06.08, 06:51
              Jak masz przyznaną rentę, z orzeczeniem nie powinno być kłopotu. A orzeczenie
              przydaje się, bo PFRON ma programy wspierające zatrudnianie niepełnosprawnych.
              • megan.k Re: CHAD a renta 11.06.08, 07:45
                Z dofinansowania PFRON korzysta się również mając zwykłą rentę ZUS bez orzeczenia o niepełnosprawności. Sama korzystałam w zeszłym roku z dofinansowania do turnusu rehabilitacyjnego.
            • megan.k Re: CHAD a renta 11.06.08, 07:43
              Nie musisz mieć orzeczenia o niepełnosprawności. I tak jak napisałam wcześniej, nie musisz mówić, że chorujesz. To tylko kadrowa i
              księgowa powinny wiedzieć o Twojwj rencie. Ta sprawa nie ma prawa wyjść dalej - ustawa o ochronie danych osobowych. Mój szef - właściciel firmy o tym, że mam rentę dowiedział się po paru miesiącach ode mnie. Nikt, kto widział moje orzeczenie, o tym go nie poinformował, bo nie miał prawa. Ta wiedza potrzebna jest tylko tym osobom w firmie, które zgłaszają do ZUS i zajmują się wpłatami na PFRON. Spokojnie szukaj stałej pracy.
              • czareg Re: CHAD a renta 11.06.08, 08:19
                Wiem jedno - PCPRy bardzo różnie interpretują przepisy. A orzeczenie przydaje
                się, bo i komisja lekarska ZUS (KRUS) jest od razu łaskawsza (mam wredne
                podejrzenie, że zdają sobie wtedy sprawę o łatwości wygrania w sądzie posiadając
                taki dokument).
                • ditta12 Re: CHAD a renta 11.06.08, 17:12
                  Myślę że nas niepełnosprawnych psychicznie to każdy olewa z góry bo
                  my popaprańce.Już bardzo długo choruję to zaznałam tych łakocisad
              • jasss55 Re: CHAD a renta 13.06.08, 12:05
                Witam Wszystkich, którzy podpowiedzieli mi o sprawach rentowych przy czad i
                uzyskaniu stopnia niepełnosprawności. dziękuje WAM za to zwłaszcza megan. mam
                złożone papiery do ZUS-u i o ustalenie stopnia niepełnosprawności. na
                zaświadczeniu lekarskim do ZUS-u mam napisane, że choroba nie rokuje
                wyzdrowienia jest przewlekła i nie mogę pracowac, do tego dochodzą choroby
                współisniejące nadciśnienie, kręgosłup, nerka. podejrzewam, że dostanę
                całkowicie niezdolny do pracy tak więc nie będę mógł pracowac wogle. SEE YOU,
                YOU CAN NEVER TELL.
                • ditta12 Re: CHAD a renta 13.06.08, 18:24
                  Jasne, teraz bedziesz wreszcie zyłsmile
                • megan.k Re: CHAD a renta 14.06.08, 14:26
                  Jeśli będziesz chciał, przy orzeczeniu o całkowitej niezdolności do pracy również można pracować. Wystarczy zezwolenie na pracę na określonym stanowisku wydane przez lekarza medycyny pracy. Można wtedy pracować nie tylko w ZPCh, ale również na otwartym rynku pracy. Czas pracy jest skrócony do 7 godzin (cały etat), dochodzi dodatkowa przerwa w pracy 15 min., dodatkowy urlop 10 dni i płatne zwolnienie na turnus rehabilitacyjny (razem z dodatkowym urlopem nie może to przekroczyć 21 dni).
                  • atorod.b Re: CHAD a renta 15.06.14, 14:31
                    Witaj Megan, bardzo proszę o kontakt na mj prywatny adres.
                    Potrzebuję się się w kilku kwestiach poradzić, a nie mam kogo.
                    • megan.k Re: CHAD a renta 16.06.14, 15:47
                      Podaję swojego maila : megan.k@wp.pl.
            • marysia_live Re: CHAD a renta 24.04.14, 14:45
              Witam, pozbierałam wszystkie papiery na komisję. W zaświadczeniu od lekarza mam CHAD. Ubezpieczona jestem W KRUsie. Co ja mam tam im mówić?
            • marysia_live Re: CHAD a renta 24.04.14, 14:48
              Witam, czekam na wezwanie na komisję. Lekarz w zaświadczeniu napisał CHAD. Co ja mam im mówić? pierwszy raz staram się o rentę.

----------
              gorydoliny-xq.blog.pl/
              • dzedlajga Re: CHAD a renta 25.04.14, 00:08
                Zapytają Cię na pewno jak się teraz czujesz, ale jeśli akurat czujesz się dobrze, a na ogół źle to wiadomo co mówić. Mogą dopytywać jakie objawy dokładnie Ci utrudniają funkcjonowanie. Mogą zapytać jak wygląda Twój dzień, jak z aktywnością, gdzieś tam przy wypełnianiu kwestionariusza zapytają czy pracujesz, no i jakie leki aktualnie bierzesz i w jakich dawkach.
                Powodzenia
                • marysia_live Re: CHAD a renta 27.04.14, 11:31
                  Dziękuję Ci bardzosmile
                • marysia_live Re: CHAD a renta 11.05.14, 12:41
                  w ubiegłym tygodniu byłam na badaniu lekarskim w związku o staranie się o rentę. Badanie przeprowadzał lekarz, ale nie psychiatra. Pytał mnie o objawy, które mi dokuczają. Mówiłam o urojeniach, psychozach jakie męczą mnie na co dzień. Nie musiałam za dużo upiększać, bo czułam się fatalnie. Na końcu powiedział, że czeka mnie jeszcze badanie lekarza psychiatry i mam czekać na pismo.
                  Złożyłam też wniosek w sprawie ubiegania się o stopień niepełnosprawności. Zobaczymy jak się to wszystko potoczy.
                  pozdr
                  gorydoliny-xq.blog.pl/
    • anna2011anna Re: CHAD a renta 04.09.18, 20:19
      Różnie.... ja byłam na komisji tydzień temu i zostałam skierowana na dodatkowe badanie przez psychiatrę... byłam dzisiaj = lekarz studiował moją kartotekę (choruję od 2007); zapytał od kiedy choruję - jaki jest przebieg u mnie choroby i jak to ogólnie u mnie wygląda. Szczerze mówią nie było tak żle ale jaki będzie wynik to się okaże bo zawiadomią mnie pocztą (orzeczenie do 14 dni)....
      • aniakasia77 Re: CHAD a renta 03.10.18, 15:23
        I jak Aniu? Przyznali Ci rentę?
        • podolam145 Re: CHAD a renta 12.10.18, 08:45
          Witam Was Kochani ChaD'owcy!
          Ja przymierzam się do procesu pójścia o rentę i ...jak się "wyprostuję" zdrowotnie, rozpoczęcia równocześnie własnej działalności gospodarczej. Obecnie na etacie od kilku lat. Od zeszłego tygodnia totalne załamanie. W wkend dostałem końskie dawki Kwetaplexu i wyścig myśli zdecydowanie zwolnił,... ale niestety ja też. Spanie 24h/dobę. Miał ktoś doświadczenia z Kwetaplexem? ..a pyt dot. wątku - czy można bez probleu założyć/prowadzić działalność gospodarczą mając rentę (i jak w przypadku stwierdzenia stopnia niepełnosprawności?). Moja planowana działalność, to usługi instalatorskie (elektryka, hydraulika) . Czy są możliwości dofinansowań na rozpoczęcie i prowadzenie takiej działalności dla Chad'owca "z papierami" i z jakich instytucji? Z góry dziękuję za podpowiedź/dobre słowo. ...i przepraszam za rozpisywanie się... jestem mocno spowolniony...
          • megan.k Re: CHAD a renta 17.10.18, 00:01
            Dofinansowanie działalności gospodarczej.
            www.pfron.org.pl/osoby-niepelnosprawne/dofinansowanie-dzialalnosci-gospodarczej/dotacja-na-rozpoczecie-dzialalnosci-gospodarczej/

Możesz z takiego dofinansowania skorzystać, załatwiając sobie najpierw orzeczenie o niepełnosprawności w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie (zanim załatwisz rentę z tytułu niezdolności do pracy). Takie orzeczenie jest łatwiej załatwić niż rentę.

Czy możesz opisać ten "wyścig myśli"? A dlaczego dostałeś końskie dawki Kwetaplexu? Nie musisz godzić się na takie spowolnienie i spanie 24 h/dobę. Czy o taką właśnie reakcję organizmu Ci chodziło? Czy na tym, Twoim zdaniem, polega leczenie psychiatryczne?
            • martyna2525 Re: CHAD a renta 17.10.18, 17:09
              Czymwiekszedawki kwetiapiny tymmniejsza sennosc w ciagu dniaona mijadajsobie kilkadni
              • megan.k Re: CHAD a renta 17.10.18, 19:57
                Poproszę o jakiś link do informacji potwierdzającej tezę, że im większa dawka kwetiapiny, tym mniejsza senność. Dlaczego w takim razie ten lek stosowany jest również w leczeniu bezsenności?
                • martyna2525 Re: CHAD a renta 18.10.18, 05:16
                  Sprawdzone na sobie to chyba wystarczajacy dowod. Wieczorem stosujesz x dawke i dziala na sen ale w zaleznosci od dawki niw ma po niej sennosci w dzien. Ja przy 600mg czulam sie zdrowa.
                  • megan.k Re: CHAD a renta 18.10.18, 08:43
                    Ale na każdego dane leki mogą działać przecież inaczej, dlatego prosiłam o link, który potwierdzi tę tezę, bo dla mnie jedna osoba to za mało, żeby coś uznawać za pewność i był to wystarczający dowód, a poza tym przecież musiałaś zrezygnować z tego leku ze względu na jego szkodliwość, więc dlaczego go polecasz.
                    • martyna2525 Re: CHAD a renta 18.10.18, 13:40
                      Nigdzie nie powiedzialam ze go polecam, napisałam jak dawki dzialaly na mnie.
                      Nie wszystkie doswiadczenia pacjentow da sie ubrac w naukowy link.
                      Megan prosze Cie zacznin sie leczyc.
                      • megan.k Re: CHAD a renta 18.10.18, 19:19
                        "Czym wieksze dawki kwetiapiny tym mniejsza sennosc w ciagu dnia ona mija daj sobie kilka dni".

To właśnie miałam na myśli. smile Trochę poprawiłam, żeby dało się czytać.

Ja nie zaproponowałabym bym nikomu kontynuowania leczenia preparatem, który mi zaszkodził.
                        • martyna2525 Re: CHAD a renta 19.10.18, 06:01
                          A kto powiedzial ze mi szkodzil?
                          Odp na pytanie o sennosci a ty Megan robisz guwnoburze.
                          Amen
                          • megan.k Re: CHAD a renta 19.10.18, 09:05
                            Rozumiem, że przyjmujesz go dalej i dobrze funkcjonujesz.
                  • podolam145 Re: CHAD a renta 23.10.18, 13:19
                    Dziękuję megan & martyna.
                    ad kwetiapiny potwierdzam, ze po ok. 10 dniach efekt senności ustąpił. Biorę wieczorem już docelową dawkę i w zasadzie nadzwyczajna senność nie nadchodzi (tzn. po leku mogę jeszcze np. spokojnie znużyć się lekturą czy filmem), a z drugiej strony śpię spokojnie.
                • prawo.murphyego Re: CHAD a renta 18.10.18, 14:08
                  megan.k napisała:

> Poproszę o jakiś link do informacji potwierdzającej tezę, że im większa dawka k
                  > wetiapiny, tym mniejsza senność. Dlaczego w takim razie ten lek stosowany jest
                  > również w leczeniu bezsenności?
                  Jeśli pacjent ma do wyboru kwetiapinę "zwykla" oraz xr, to po tej o przedluzonym uwalnianiu jest mniejsza senność. W przypadku nowego forumowicza nie wiemy, co wymyslil jego psychiatra - może nie stosuje w postaci xr i dlatego tak długo śpi.
                  • podolam145 Re: CHAD a renta 23.10.18, 13:27
                    Biorę normalną i XR równolegle. Poranki są "różne" ...czasami czuję, że coś na siłę przykleja mnie do łóżka, ...i nie jest to lenistwo , tzn. czuję wyraźnie, że to chemia. Ale generalnie, senność opanowana. Nie zwala mnie z nóg po zażyciu, a raczej dobrze nastraja do spokojnego snu wieczorem.
                    pzdr
            • podolam145 Re: CHAD a renta 23.10.18, 13:35
              działalność a niepełnosprawność - obawiam się, czy nasza niepełnosprawność może przełożyć się na pozwolenie wykonywania zawodu / prowadzenia działalności gospodarczej w tym zakresie (wspomniałem - m.in. instalacje elektryczne... to są prace z pozwoleniami/certyfikatami do pracy pod napięciem, które obecnie posiadam). Czy nie jest tak, że lekarz przy badaniach okresowych (czy ktoś przy jakiejś innej okazji biurokratycznej) może stwierdzić, że to za duże ryzyko z taką niepełnosprawnością...
              ad. wyścigu myśli - brak możliwości skupienia się na jednej myśli, czynności. Tak, jakby wszystkie myśli, setki, tysiące, jednocześnie przewijały się z taką samą siłą w głowie. Tak, jakby wysypać ze wszystkich szufladek w głowie całą zawartość, zmieszać i wystrzelić z ogromną siłą ...i tak pędzą i pędzą... Muszę przyznać, że b.kiepskie przeżycie.
              • prawo.murphyego Re: CHAD a renta 24.10.18, 14:24
                podolam145 napisał(a):

> działalność a niepełnosprawność - obawiam się, czy nasza niepełnosprawność może
                > przełożyć się na pozwolenie wykonywania zawodu / prowadzenia działalności gosp
                > odarczej w tym zakresie (wspomniałem - m.in. instalacje elektryczne... to są pr
                > ace z pozwoleniami/certyfikatami do pracy pod napięciem, które obecnie posiadam
                > ). Czy nie jest tak, że lekarz przy badaniach okresowych (czy ktoś przy jakiejś
                > innej okazji biurokratycznej) może stwierdzić, że to za duże ryzyko z taką nie
                > pełnosprawnością...
                > ad. wyścigu myśli - brak możliwości skupienia się na jednej myśli, czynności. T
                > ak, jakby wszystkie myśli, setki, tysiące, jednocześnie przewijały się z taką s
                > amą siłą w głowie. Tak, jakby wysypać ze wszystkich szufladek w głowie całą zaw
                > artość, zmieszać i wystrzelić z ogromną siłą ...i tak pędzą i pędzą... Muszę pr
                > zyznać, że b.kiepskie przeżycie.
                Wykonywanie zawodu jako pracownik u kogoś mogłoby być kłopotliwe (medycyna pracy), jako osoba z dg nie. chyba że w trakcie prowadzenia firmy weźmiesz wieeeelomiesieczne l4 od psychiatry, ale nie ma zadnych badań odnośnie dopuszczenia do pracy właściciela dg.
                Nie będziesz przeciez mieć na czole napisane "inwalida", a orzeczenie okażesz tylko przy ubieganiu się o dotację i później po prostu będziesz trzymać w szufladzie. Chyba są jeszcze jakieś upusty składek na ZUS dla osób niepełnosprawnych prowadzacych działalność.

Super ze możesz łączyć obie postacie kwetiapiny, mi zostaje tylko xr w niezbyt dużych dawkach.
              • dkmn Re: CHAD a renta 24.10.18, 16:43
                Osoba prowadząca działalność gospodarczą nie musi robić żadnych badań okresowych. Odnośnie jak to określiłeś "certyfikatów" (nie ma takich) to są tylko różnego rodzaju uprawnienia np. uprawnienia SEP, uprawnienia budowlane w zakresie instalacji elektrycznych i różne świadectwa stwierdzenia kwalifikacji (np. osoba dozoru w górnictwie). Tak się składa że prace elektryczne są częścią mojej działalności i jedyne sytuacje kiedy mogą wyjść na wierzch sprawy z chorobą psychiczną to różnego rodzaju oświadczenia na zakładach w których prace prowadzone są w warunkach szczególnych. Np. zjeżdżając na dół w kopalni podpisujesz oświadczenie że min. nie masz żadnej choroby psychicznej, padaczki, chorób serca itp. Generalnie pewne obostrzenia stosują same Zakłady Pracy gdzie np. jak są prowadzone prace wysokościowe to mogą od Ciebie wymagać badań okresowych pomimo że jesteś przedsiębiorcą chociaż moim zdaniem nie mają prawa tego wymagać. Ale na badaniach okresowych jak się sam nie przyznasz do choroby to nikt nie będzie nic na siłę szukał. Generalnie Twoja działalność to Twoje ryzyko i nawet jak Ciebie nie wpuszczają na jakiś Zakład to szukasz zlecenia na innym. Tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka