Dodaj do ulubionych

SSE w Łysomicach

01.02.06, 00:43
Jak już oficjalnie puszczono przeciek do Pomorskiej i piszę I.W. to już
raczej zaklepane. Nurtuje mnie tylko jedno pytanie, które powinno już byc
zadane wiele dni temu przez polityków - jakie wskazano lokalizacje w Kuj-Pom
w urzędzie marszałkowskim. Jak sądzę nasi politycy sa w stanie po obudzeniu
się ze snu zimowego takie informacje uzyskac.
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=35982360
Obserwuj wątek
    • maciej_bydgoszcz Re: SSE w Łysomicach 01.02.06, 01:42
      Piszą kilka tysiecy ludzi. Tylko pytanie, kto tam będzie pracował?
      • yotanka Re: SSE w Łysomicach 01.02.06, 09:46
        Z cala pewnscia nie ludzie z Torunia - bo tam nie ma odpowiedniej kadry, co
        zreszta widac po ogloszeniach prasowych. Np. taki Apator mial problemy ze
        znalezieniem specjalistow z energoelektroniki.
        • bajobongo2 Re: SSE w Łysomicach 01.02.06, 09:49
          Tak, w ogole w Toruniu wszystko najgorsze :)
          Kadra najgłupsza, nawet UMK sie nie umywa do aferalnej WSP-AB, upps, UKW.

Ech te kompleksy.
          • maciej_bydgoszcz Re: SSE w Łysomicach 01.02.06, 09:57
            Jak myślisz dlaczego UMK chce tworzyć wydział techniczny? Niestety po UMK
            znakomita większość to "humaniści", a ci faktycznie mogą nadawać się do
            prostych montażów technologicznych!
          • yotanka Re: SSE w Łysomicach 01.02.06, 21:11
            To nie kompleksy kolego - firma w ktorej pracuje teraz chciala otworzyc oddzial
            w Toruniu i niestety musiala zorganizowac aby ludzie z Bydgoszczy przeszli do
            Torunia. Sam zreszta mialem propozycje z pracy w jednej z tamtejszych firm -
            wydzwaniali przez 3 miesiace - i na pytanie dalaczego nie szukaja w Toruniu -
            pani odpowiedziala "niestety ale w naszym miescie nie ma odpowiednich
            specjalistow z dziedziny elektroniki".
            Taka jest prawda panie bajabongo - po prostu UMK nie ksztalci w takich
            kierunkach. UMK wypuszcza mase bezrobotnych (zreszta UKW rowniez). Ekonomisci,
            prawnicy - absolwenci tych kierunkow nie nadaja sie do pracy w firmie
            elektronicznej.
            I prosze mi tu nie pisac bzdet o kompleksach - bo takowych nie mam. Powiem
            jeszcze to - ludzie w Polsce zaczynaja sie coraz czesciej smiac z tej waszej
            manii wielkosci - a w szczegolnosci ludzie z W-wy. Napiszcie jeszcze troche
            protestow, akcji mail'owych - a bedziecie posmiewiskiem wszystkich.
            To tyle. Pozdrawiam normalnych mieszkancow Torunia - wiem ze takowych jest 99,99 %.
    • 0janas0 Re: SSE w Łysomicach 01.02.06, 01:57
      No nie! Tej chorej dominacji tej miesciny nie mozna zniesc...
      Wymienie chocby pare przykladow:
      1) utworzenie centrum ratownictwa
      2) wojewoda z torunia
      3) vice-wojewoda z bylego torunskiego
      4) autostrada pod toruniem
      5) przenoszenie kompetencji wojewody do... torunia
      Ale i tak Bydgoszcz beda nazywali wrednym "czerwonym" miastem (mimo, ze u nich
      prezydentem jest sldowiec a u nas nie...), zachlannym miastem (mimo, ze
      wiekszosc co mielismy to oddalismy - m.in. AM i jej obiekty, szpital).
      • nautile Re: SSE w Łysomicach 01.02.06, 15:29
        0janas0 napisał:
        > 4) autostrada pod toruniem

To jawne chamstwo, że droga "1" idzie przez Gdansk, Torun i Łodź :-)
        Powinna iśc przez Bydgoszcz, nawet jesli to 50 km wiecej.
        Tak samo przez Bydgoszcz powinny iść drogi nr "3", "2", "8" itp.
        Jeśli nie idą - to wina Torunia !!!!!!

Jaki ty maniek jestes [...]
        • ethanak Re: SSE w Łysomicach 01.02.06, 18:04
          To może skomentuj całą resztę?
    • 0janas0 [...] 01.02.06, 02:19
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • yaraz82 Suruga seiki 01.02.06, 13:28
      SURUGA SEIKI - pierwsza japońska fabryka w Gdańsku

Japońska firma SURUGA SEIKI rozpocznie w Gdańsku w kwietniu 2006 r. budowę
      fabryki. To pierwszy inwestor japoński, który będzie działał w mieście dzięki
      wspólnym wysiłkom Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, Polskiej Agencji
      Informacji i Inwestycji Zagranicznych S.A. i prezydenta Gdańska.

www.strefa.gda.pl/
      • balumbyd prezydent włocławka 01.02.06, 15:26
        Jestem ciekaw co powiedzą prezydentowi włocławka na spotkaniu z nim posłowie,
        to tak łatwo po kościach się nie rozejdzie.
        • nautile potencjalni włocławianie maja o 60 km bliżej. 01.02.06, 15:27
          Powie, że cieszy się, że SSE jest w Toruniu a nie Bydgoszczy, bo potencjalni
          włocławianie maja o 60 km bliżej.
          • balumbyd Włocławek został kolejny raz pominięty 01.02.06, 15:32
            Prezydenta włocławka to nie cieszy. I jak sądzę zada parę pytań na zbliżajacym
            się konwencie. A jest się pytac o co. Np: o to dlaczego wszystkie inwestycje
            samorzadowe lokowane są w toruniu, dlaczego przenosi się urzedy z włocławka czy
            grudziądza do torunia. Dlaczego pomija sie to miasto w rozdaniach politycznych
            w tm województwie. Jak sądzę nie będzie ubijania piany o tvb tylko konkretna
            dyskusja i wióry polecą.,
            • nautile Wiem, ze nienawidzisz Torunia, balum. 01.02.06, 15:50
              Wiem, ze nienawidzisz Torunia, balum.
              Ale jakie urzedy przeniesiono z Wloclawka do Torunia na skutek interwencji czy
              zabiegow wladz Torunia?

Rozumiem, ze mowienie o tym że Torun cos wywozi ma byc takim odsunieciem od
              słynnych wywózek z T-nia do B-czy w PRL?

Wiem, ze nienawidzisz Torunia, balum. Wolisz wszsytkich skłócic, byle postawic
              na swoim. Czy ty balum=ethanak to nie jątrzacy leszek?
              On zawsze tak samo pisał....
              • ka_zet Re: Wiem, ze nienawidzisz Torunia, balum. 01.02.06, 15:57
                nautile napisał:

> Wiem, ze nienawidzisz Torunia, balum.
                > Ale jakie urzedy przeniesiono z Wloclawka do Torunia na skutek interwencji czy
                > zabiegow wladz Torunia?

ZUS może być? :>
                • nautile Re: Wiem, ze nienawidzisz Torunia, balum. 01.02.06, 16:01
                  ka_zet napisał:
                  > ZUS może być?

Nie. ZUS zostal polaczony z 3 miast w jedno - BEZ ZADNEGO UDZIALU TORUNIA.
                  Warszawa widziala Torun za najodpowiedniejsze miejsce do regionalnego oddziału.

Natomiast tworzenie ZUS ma wymowę relacji obu miast, ale negatywna dla
                  Bydgoszczy. W 1975 przy nowym podziale Bydgoskie władze zostały zobowiązane do
                  podziału swych instytucji na rzecz nowych miast wojewódzkich. O ile jednak w
                  przypadku Włocławka potrafiono jednoznacznie odczytać intencje Warszawy, o tyle
                  w wypadku Torunia wszystko się dziwnie gmatwało. Jaskrawym przykładem jest tu
                  siedziba ZUS-u, którą Bydgoszcz miała stworzyć w nowym województwie.

Nie wiedzieć czemu urzędnicy nie dowiedzieli się, że stolicą województwa będzie
                  Toruń i umieścili regionalną siedzibę ZUS w ... Grudziądzu. Liczono tutaj, że
                  Toruń, po dojściu do władzy, wzorem Bydgoszczy zacznie ściągać instytucje do
                  siebie. Grudziądz również znacznie utracił na znaczeniu i na dzień dobry Toruń
                  miałby duży konflikt, pokazując wszem i wobec, iż do roli stolicy województwa
                  po prostu się nie nadaje.

Władze Torunia potrafiły jednak unieść się ponad egoizm i mimo utraty
                  kilkudziesięciu etatów, pozostawiły główną siedzibę ZUS-u w Grudziądzu.
                  • ka_zet Re: Wiem, ze nienawidzisz Torunia, balum. 01.02.06, 16:04
                    nautile napisał:

> ka_zet napisał:
                    > > ZUS może być?
                    >
                    > Nie. ZUS zostal polaczony z 3 miast w jedno - BEZ ZADNEGO UDZIALU TORUNIA.

Dasz głowę, że nie było żadnego lobbowania?

> Warszawa widziala Torun za najodpowiedniejsze miejsce do regionalnego oddziału.

Wiele innych decyzji "Warszawy" uważasz za krzyczącą niesprawiedliwość, tej nie? :>

(resztę ciach, jakbym chciał poczytać b-t to poszedłbym na b-t, a oparcie w
                    faktach ma jak zwykle)
                    • nautile Re: Wiem, ze nienawidzisz Torunia, balum. 01.02.06, 16:07
                      No tak to zawsze ty masz racje bo poglady innych sa złe.
                      Moze dlatego ze z Torunia.
                      Staczasz sie do poziomu balum=ethanaka.
                      On tez o czym by nie zaczął, wini Torun.
                      • ka_zet Re: Wiem, ze nienawidzisz Torunia, balum. 01.02.06, 16:12
                        nautile napisał:

> No tak to zawsze ty masz racje bo poglady innych sa złe.
                        > Moze dlatego ze z Torunia.

Standardowy argument ad personam numer trzy.

I tak, mam ugruntowaną opinię o treści wiadomej strony, ale wasza wesoła
                        gromadka nie jest przecież w stanie przyznać że cokolwiek na niej jest nie tak.
                  • a_weirdo Re: Wiem, ze nienawidzisz Torunia, balum. 01.02.06, 16:43

> Warszawa widziala Torun za najodpowiedniejsze miejsce
                    > do regionalnego oddziału.

Ja nawet żałuję, że Warszawa nie widziała Torunia za odpowiednie miejsce dla
                    biblioteki pedagogicznej jakiś czas temu... ;)
              • balumbyd Czy włocławek jest od macochy ? 01.02.06, 15:57
                Czy włocławek jest od macochy ? Takimi słowami mówi w sprawie SSE prezydent
                włocławka. Na waszym forum wycięto już linki artykułów z wpisami.
                Tam jak sądze nikt nie będzie opowiadał o studiu itd. Rozmowa będzie konkretna -
                dlaczego krzywdzi się miasta typu włocławek czy grudziądz w tym województwie
                W sprawie strefy ekonomicznej we Włocławku
                www.wloclawek.pl/?id=2&news=8714
                W najbliższy piątek, 3 lutego o godzinie 13.30 w sali 302 Urzędu Miasta przy
                Zielonym Rynku 11/13 rozpocznie się spotkanie prezydenta Władysława Skrzypka z
                parlamentarzystami okręgu toruńsko – włocławskiego w sprawie utworzenia strefy
                ekonomicznej we Włocławku.

www.wloclawek.twoje-miasto.pl/art,v,4lp
                Zjednoczeni wokół specjalnej strefy (Włocławek)

Wczoraj w gmachu Sejmu parlamentarzyści z okręgu włocławskiego
                zdecydowali o podjęciu wspólnych działań na rzecz utworzenia Specjalnej Strefy
                Ekonomicznej.
                Walka o strefę nabiera rumieńców. Niewykluczone, że u podstaw
                podejmowanych w tej sprawie działań tkwią pogłoski o lokalizacji Specjalnej
                Strefy Ekonomicznej w Toruniu lub Bydgoszczy. - Włocławek nie jest od macochy -
                mówił wczoraj prezydent Władysław Skrzypek, zapewniając, że zrobi wszystko, by
                strefa, dająca inwestorom specjalne przywileje, powstała właśnie we Włocławku
                • balumbyd Ciekawe co powiedzą posłowie ? 01.02.06, 16:01
                  Tak łatwo wam nie przejdzie.

STREFA DLA WŁOCŁAWKA
                  www.q4.pl/?id=17&news=95768
              • kanton2 Re: Wiem, ze nienawidzisz wszystkich nautilie 01.02.06, 16:00
                nautilie twoja opinia dotycząca balum jest śmieszna i niesprawdziwa.
                Ty dokonujesz dużo wpisów często nie mających nic wspólnego z
                rzeczywistością . Zachowujesz się tak jakgdyby region to był tylko i wyłącznie
                Toruń. żeby usprawiedliwić zaborczość waszego miasta powołujesz się na
                beszensowne argumenty.Prezydent Włocławka wczoraj i dzisiej dał do
                zrozumienia ,że już ma dosyć pomijania swojego miasta. Chce żeby w końcu
                zaczęto inwestować we Włocławku.
                • nautile kilkanaście opinii o balum =ethanaku = yaraz82 01.02.06, 16:03
                  Tu jest kilkanaście opinii o balum =ethanaku = yaraz82:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=36015034&v=2&s=0
                  No comments.
                  • kanton2 Re:Czyje opinie ty przytaczasz,śmiech!! 01.02.06, 16:09
                    Obserwuję od jakiegoś czsu to forum i te znaki równości to totalna bzdura.
    • ethanak zasadnicze pytanie - jak działał achramowicz? 01.02.06, 18:03
      W spotkaniu uczestniczyła osoba z PAiZ , marszałek województwa.Teraz mam
      podstawowe pytanie - jeżeli inwestor skontaktował się z PAiZ a to skierowało go
      do marszałka czy ten zaoferował inwestorowi wszystkie dostępne w kujawsko-
      pomorskim lokalizacje ? Drugie pytanie - czy w czasie kiedy prezes Bydgoskiego
      Parku Przemysłowego spotykał się z inwestorami mógł liczyć na poparcie
      marszałka województwa przy tworzeniu na terenie BPP SSE?
      • duszony.smycza Re: zasadnicze pytanie - jak działał achramowicz? 01.02.06, 18:58
        ethanak napisał:

> W spotkaniu uczestniczyła osoba z PAiZ , marszałek województwa.Teraz mam
        > podstawowe pytanie - jeżeli inwestor skontaktował się z PAiZ a to skierowało
        go
        >
        > do marszałka czy ten zaoferował inwestorowi wszystkie dostępne w kujawsko-
        > pomorskim lokalizacje ? Drugie pytanie - czy w czasie kiedy prezes
        Bydgoskiego
        > Parku Przemysłowego spotykał się z inwestorami mógł liczyć na poparcie
        > marszałka województwa przy tworzeniu na terenie BPP SSE?

Nie mysl tyle ethanak , i tak nie zostaniesz koniem który mówi.
        Pan Marszałek wie co dobre dla województwa i kto w nim najwydajniej
        pracuje.Podkreślam "pracuje" !
      • balumbyd nie moge byc ethnakiem bo 01.02.06, 19:15
        Nie mogę byc ethnakiem bo dostałem bana do
        Środa, 1 lutego 2006
        Bydgoszcz
        Komunikat forum
        Prosimy zapoznać się z Netykietą.