garg_ul 02.11.04, 17:37 Muszę, po prostu muszę, wiedzieć, jaki jest dokładnie skład stopu stosowanego w monetach pięcioeurocentowych. Jak nie zaspokoję swojej ciekawości przed jutrem, to chyba skonam ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
garg_ul Re: Pomocy! 02.11.04, 17:40 Ha ha ha ;P Na ostatnich zajęciach ze spektroskopii emisyjnej badałem skład takiej monety, a teraz chcę to z czymś porównać, bo śmieszne rzeczy powychodziły. Odpowiedz Link Zgłoś
garg_ul Re: Pomocy! 02.11.04, 17:44 No nie.. Nie mówię, że całkiem nie, że ja nigdy, bo może jednak kiedyś. Tylko nie to akurat jest na jutro moim priorytetem. Matryce w piwnicy mogą poczekać - a asystenci sama wiesz, jacy są ;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
columbia Re: Pomocy! 02.11.04, 17:48 ...asystenci potrafią być bezwzględni... jak będziesz potrzebował pomocy przy matrycach, daj znać ; ))) Odpowiedz Link Zgłoś
swing jeśli jednak.... 02.11.04, 17:51 jeśli jednak zdecydujesz się na wprowadzenie do obiegu środków płatniczych własnej produkcji, to raczej się nie rozdrabniaj ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya No, no, no.... 02.11.04, 18:05 nie poznaję Kolegi.... hobby nowe... ;))) ;P Odpowiedz Link Zgłoś
otreb Re: Pomocy! 02.11.04, 18:30 94,64% stal 5,36% miedz, z tym, ze nie jest to stop, lecz stal pokryta jest warstwa miedzi. Nie udalo mi sie znalezc niestety dokładnego składu chemicznego stali. A jaki jest wynik Twojego badania? Odpowiedz Link Zgłoś
garg_ul Re: Pomocy! 02.11.04, 19:06 Stal miedziowana. Osobiście interesuje mnie przede wszystkim, co w tej stali poza żelazem i niklem siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 gargul, nie konaj ! 02.11.04, 20:02 www.brainyencyclopedia.com/encyclopedia/n/no/nordic_gold.html :) Odpowiedz Link Zgłoś
otreb Re: gargul, nie konaj ! 02.11.04, 20:11 Tyle, ze na tej stronie jest wyraznie napisane, ze Nordic gold uzywane jest do monet 50-, 20- i 10-eurocentowych. A garg_ulowi chodzi o 5-centowke. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 uuu 02.11.04, 20:50 faktycznie:( widać załozyłam, że 5 centów to za mało, żeby zainteresować gargula:( nie wiem czy nikiel jest, bo miało go nie być w drobnych, ze względu na alergie rozliczne. w monetach eurowych jest, bo sie ponoć nie dało inaczej tu linka ogólnikowa do składów, ale euro nima:( tinyurl.com/42e8e Odpowiedz Link Zgłoś
otreb Re: uuu 02.11.04, 21:08 Ja znalazlem to: www.cda.org.uk/news/euro.htm ale tutaj jest tylko to, co podalem powyzej. Nie ma dokladnego skladu stali, z ktorej glownie skladaja sie te "drobne" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
garg_ul Mucios gracias, 02.11.04, 22:24 emka, otreb. Będę się musiał zadowolić tym, co mam. Może Wszechświat z tego powodu nie zapadnie się w sobie ;) Odpowiedz Link Zgłoś