radca 02.03.06, 19:22 ..." bo człowiek, który ma sumienie nie bierze..." - SUMIENIE ??? jak bardzo to jest potrzebne,a jak trudno je znalesc radca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radca Re: Lekarz winny, ale tylko trochę 02.03.06, 19:30 " Dlaczego pani dała tą kopertę ? - dociekał sędzia Taczalski. - Bo chciałam, żeby on go ratował, żeby się nim zajął - tłumaczyła Maria Z " - czy winnych osobiscie SUMIENIE odwiedzi ? radca Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: Lekarz winny, ale tylko trochę 02.03.06, 19:54 A mi jedna rzecz wydaje się bardzo mało prawdopodobna - zmuszenie pacjenta do wyprawienia imienin?To chyba jakaś parodia?Oczywiście nie bronię Heliodora bo jego sława go wyprzedzała w tym względzie ale wydaje mi się że część zarzutów była wzięta z księżyca.No i nie zapomianjmy o jednej podstawowej rzeczy - dawanie łapówek też jest przestępstwem a osoba nakłaniana do wręczenia łapówki może z marszu pójść z tym na policję - klimat w tym momencie sprzyja nagonkom na łapówkarzy.Z drugiej strony marzy mi się sprawa taka - lekarz zakończył leczenie pacjenta , ani słowem nie wspomniał o podziękowaniu.Wdzięczny pacjent wręcza butelkę dobrego trunku - w tym momencie z szafy wyskakuje policjant i skuwa przestępcę...Ale to nie przejdzie - u nas zawsze winny będzie lekarz... Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Lekarz winny, ale tylko trochę 02.03.06, 20:00 Ethanak zauwaz,ze staram sie bardzo ostroznie i bez emocji patrzec na te sprawy, ale... uwierz mi jednak,ze mam troche lat i dosc wiele widzialem i to nie tylko u nas w kraju.Akurat tak sie zlozylo,ze jeszcze dane mi bylo porownac jak bylo w PRL oraz w krajach zachodnich.Rowniez obecnie juz w wolnej POLSCE moge porownac jak jest , a jak to sie dzieje w innych krajach starej Unii. Otoz nie masz racji Ethanak , obarczajac wina pacjentow dajacych koperte. radca Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: Lekarz winny, ale tylko trochę 02.03.06, 20:25 Nie ja ich obarczam - prawo mówi że ten który daje łapówkę również odpowiada za przestępstwo.A co do wymuszania łapówek - ja akurat się z tym nie spotkałem spotkałem się natomiast z pacjentami którzy faktycznie wręczają "dowody wdzęczności".Czy to też potępiasz?Uzależnienie położenia pacjenta natomiast od wręczenia korzyści majątkowej to już grubsze świństwo i bandytyzm.Tyle tylko że z czymś takim mamy do czynienia naprawdę bardzo rzadko.Łapówki to w zdecydowanej większości niewymuszone przez lekarzy dowody wdzięczności.Takie jest moje zdanie.Jeżeli znasz osobiście przykłady wręczenia łapówki lekarzowi w zamian za uzyskanie jakichś korzyści to powiedz o tym.Ja takowych nie znam - znam natomiast kilkadziesiąt przypadków wręczenia lekarzowi podarunku po wykonanym leczeniu w ramach podziękowania.Kawa , czekoladki , wóda , pięćdziesiąt złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
btz_fan Medyczne afery Bczy nie przerażają, spowszedniały 03.03.06, 08:50 Medyczne afery w Bydgoszczy już nie przerażają, spowszedniały..... Odpowiedz Link Zgłoś
leumas Re: Medyczne afery Bczy nie przerażają, spowszedn 03.03.06, 08:53 Teraz pałeczkę przejął Toruń. miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,3192240.html Odpowiedz Link Zgłoś
lewskyy Re: Medyczne afery Bczy nie przerażają, spowszedn 03.03.06, 10:09 A co wy tak z ztym torunienm? lepiej sami rozliczajmy nasze brudy. Odpowiedz Link Zgłoś
grom3 Re: Medyczne afery Bczy nie przerażają, spowszedn 03.03.06, 16:20 Radca w krajach zachodnich lekarze zarabiaja ponad 100 tys dolarow i tez kradna wpisuja slepe dusze do swoich kartotek,skierowania na rozne badania 99% tych badan nie jest potrzebnych ale trzeba kolege utrzymac w busnesie wypisywanie tylko wiadomych lekarstw w nagrode wczasy z firmy farmaceutycznej w Australi na wyspie Bora Bora,sama lapowka to jest to jak przyjdzie tutaj w Kanadzie pacjent do lekarza bez zalacznika lekarz zalocznik dorobi sobie sam.Radca patrz troche z lepiej otwartymi oczami na sluzbe zdrowia ta twoja wendeta jeszcze bardziej pograza ciebie w rozpaczy. Odpowiedz Link Zgłoś