23.04.06, 08:29
Witam wszystkich gorąco. I znowu mam pytanie, jak mialyscie leczone ropiejace oczka u noworodkow. Moja mala dostaje gentomecyne w kroplach. Nie wiem, czy ma to jakis zwiazek z tym, ze od tego czasu zaczela mniej jesc, a oczka maja tylko mala poprawe. Oj kiedy mi ta mala urosnie.
Obserwuj wątek
    • loola74 Re: oczka 23.04.06, 09:06
      w przypadku takiego maluszka ropiejące oczka to normalka, oczyszczają sie
      kanaliki łzowe i czasami z takim efektem. gentamycyna to standard. no i duza
      higiena oczek - przemywanie solą fizjologiczną i jałowymi gazikami.
      jesli taki stan bedzie utrzymowac sie zbut długo (np. dwa miesiace) to znaczy
      ze moglo dojsc do zatkania kanalika łzowego!
      • mama_idalki Re: oczka 23.04.06, 10:35
        Serio ta gentamycyna to standard? Pamiętam, że ja nawet soli fizjologicznej
        wtedy nie miałam i miałam tylko przegotowaną wodą oczyszczać oczy..
        • loola74 Re: oczka 23.04.06, 10:55
          mówiąc standard miałam na mysli srodki jakie przepisuja na ta dolegliwosc
          lekarze. ale prawda jest taka ze to najłagodniejszy i skuteczny srodek. nie
          leczenie ropiejacych oczu moze doprowadzic do gorszych stanów. my przeszlismy
          przez cały tabun antybiotyków w kroplach, no ale u nas to był zatkany kanalik
          łzowy, ujawnil sie ok. 3 miesiaca zycia, bo mała prawie wcale nie płakala i
          kanalik nie mial kiedy sie udroznic... :))
          • mapi75 Re: oczka 23.04.06, 11:53
            u noworodka nie moze byc jeszcze ponoc mowy o zatkanym kanaliku, łzowym, ropiejące oczka u noworodka to wynik zakażenia w trakcie porodu. U nas stosowny był oftaquicks, nie jestem pewna czy to tak sie pisze,bardzo pomogógł no i przemywanie kwasem bornym, ale tez nie pamietam ile procentwym a to wazne! Można zapytac sie w aptece. A na kanalik łzowy dobry jest masażyk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka