Dodaj do ulubionych

problemy z młodszą siostrą

25.12.24, 19:12
Witam wszystkich, pisze na kolejnym forum bo na innych usuwają mi wątek angry Potrzebuję rady i zwykłego wyżalenia się bo nie wiem ile jeszcze mogę pociągnąć psychicznie i potrzebowałabym rozmowy jak kobieta z kobietą... (lub z kimkolwiek)
Mam problem z 16 letnią, młodszą siostrą ale od początku. Miedzy mną a młodą jest 10 lat różnicy (Mam 26 lat). Los potoczył się tak, że musiała zamieszkać w mieszkaniu ze mną i naszym najstarszym bratem. Mamy 5 rodzeństwa, Ola (siostra) jest najmłodsza, była oczkiem w głowie rodziców. Wiadomo, ja i reszta rodzeństwa jesteśmy dorośli, wyprowadziliśmy się a ona jest jeszcze dzieckiem i miała rodziców w sumie tylko dla siebie. Po przeprowadzce, w moim życiu zaczął się maraton jazdy po psychologach, terapiach z Olą. Dodam także, że u młodej w wieku 7 lat wykryto zespół aspergera, co w moim punkcie widzenia tylko utrudniało cały proces terapii. Co prawda przed diagnozą we wczesnym dzieciństwie Ola była raczej normlanym dzieckiem, jedyne co ją wyróżniało to tyle, że prawie się nie uśmiechała i nie śmiała. Było bardzo ciężko, Ola od zawsze była mało rozmowna i często zamknięta w sobie ale po tym całkowicie wyłączyła się ze świata. Praktycznie przestała mówić, nie jadła ani nie piła, zbladła, przestała wychodzić z pokoju, jak już to wychodziła tylko do łazienki i z powrotem. Kiedy albo ja albo brat wchodziliśmy do jej pokoju, chowała się pod łóżko lub za szafkę. Był moment, że brat musiał ją trzymać na krześle przy stole a ja ją na siłę karmiłam. Brzmi brutalnie, ale nie mogłam patrzeć jak Ola wyniszcza się na moim oczach.
Aktualnie młoda nadal jest bardzo słaba, jest w 3 klasie technikum, oceny ma bardzo miernie ale jakoś udaje się jej zdawać. Ma problemy z nauką, nie może się skoncentrować i ma dysortografie. Jednak mimo zaleceń nauczycieli, nie posłałam jej do szkoły integracyjnej. Nie chcę, żeby czuła się przez to gorsza (jest bardzo wrażliwa i bierze wszystko do siebie) I najpewniej zrobiłaby awanturę... Najbardziej martwi mnie jej kondycja i stan fizyczny. Młoda w szkole nic nie je, mimo mojego błagania. Potrafi w szkole przesiedzieć 8 godzin bez jedzenia i picia. Już kilka razy mdlała na wfie, musiałam wypisywać jej zwolnienia, przez co ma zagrożenie, tak jak z resztą z 5 innych przedmiotów i nie wiadomo czy zda.
U Oli z wiekiem pogłębiła się wrażliwość na dotyk, nienawidzi przytulania, całowania a tym bardziej łaskotek (raz brat chciał ją tak wymęczyć bo nie chciała wstać z łóżka, ma okropne łaskotki na stopach. Skończyło się tym, że przybiegła do mnie cała zaryczana i i obsmarkana i unikała brata przez cały dzień). Kolejnym koszmarem jest dla mnie rutyna budzenia ją do szkoły. Nie mogę wyciągnąć jej z łóżka a jak już mi się uda to krzyki, wrzaski, płacz, szarpanie się, wyrywanie, bicie, gryzienie, kopanie... mogłabym wymieniać w nieskończoność. Zabrzmi to dziwnie, ale muszę pomagać się jej ubierać. Jest to czasochłonny proces bo młodą albo coś uciska, swędzi albo się wyrywa i mówi, że nie dotykaj bo łaskotki itp. Specjalnie kupiłam jej więcej oversize rzeczy, spodni ale nadal nic sad( Spędzam bardzo dużo czasu na tłumaczeniu, że nie może ubrać w lato zimowej, grubej kurtki a w zimę nie może ubrać topu i krótkich spodenek. Odprowadzam ją do szkoły, mimo że jest bardzo blisko od naszego mieszkania. Kiedy stoimy na pasach, potrafi mi się wyrwać i wbiec na ruchliwą ulicę. Od tego czasu trzymam ją za rękę ale nawet wtedy potrafi mnie pogryść i się wyrwać.
Martwi mnie sytuacja z jedzeniem. Ola i tak ma już mocną niedowagę i boje się, że coś jej się stanie albo ktoś zarzuci mi i bratu, że ją głodzimy sad No ale nie mogę jej przywiązać do krzesła i wpychać jedzenie na siłę...
Brat zauważył jednak, że na Ole działają łaskotki. Kiedy nie chce czegoś zrobić lub odstawia cyrk, brat kładzie ją na łóżko i łaskocze. Brat ma prawie 30 lat a młoda 16, więc nie ma z nim szans i on ma nad nią dużą przewagę. Nigdy nie widziałam, żeby Ola tak wrzeszczała i się wyrywała no ale w końcu robi to co on chciał... Niby działa ale nie chcę jej w ten sposób torturować. Ja sama nie mogę wytrzymać łaskotania a co dopiero ona...
Co wy o tym uważacie? Czy jednak to lekkie zmuszenie do jedzenia i gilgotki to jedyne wyjścia? Sama w dzieciństwie nie pamiętam, żeby rodzice nas łaskotali więc dla małej to może jest coś nowego... Czasami siadam z nią na kanapie i mówię, że ją kocham i może mi wszystko powiedzieć, jednak zero odzewu. Może jestem dla niej za stara i boi się mi zwierzać?
Proszę, doradźcie mi, już nie wiem co mam zrobić. Kocham Ole ale jestem już wykończona psychicznie jej wychowywaniem. Może ktoś wie co robić lub ma identyczne doświadczenia? Piszę tu z desperacji, mam łzy w oczach podczas pisania sad
Obserwuj wątek
    • chocolate_dog123 Re: problemy z młodszą siostrą 25.12.24, 22:47
      Myślę że do dwóch lat zajmie powrót do dawnej formy, o ile nerki nie padną.
      • quakee Re: problemy z młodszą siostrą 02.01.25, 00:22
        Co nerki mają do tego?
    • nida21 Re: problemy z młodszą siostrą 26.12.24, 07:28
      Też zauważyłam, że Ten wątek jakoś dziwnie znika. Nie wiem, czy zdążyłaś przeczytać moją odpowiedź. Napiszę jeszcze raz.
      Bardzo Ci współczuję sytuacji z siostrą. Te problemy, o których piszesz są ciężkie do rozwiązania. Wydaje mi się, że nawet jak siostra będzie pełnoletnia to będzie wymagała stałej opieki. Czy ona, jak była młodsza też się tak zachowywała? Pisałaś, że jeździłaś z nią po psychologach i terapeutach. Czy oni nie udzielili wskazówek w temacie postępowania z siostrą? A może potrzebny byłby także psychiatra? Łaskotanie jest tymczasowym rozwiązaniem, ale nie jest rozwiązaniem na to wszystko. Piszesz, że siostra jest zdiagnozowana w kierunku aspergera i jest w spektrum autyzmu. To wszystko jest bardzo ciężkie dla Ciebie i brata do udźwignięcia i nie dziwię się, że płaczesz z bezsilności. Dochodzisz już do granicy wytrzymałości jeżeli chodzi o opiekę i rozwiązywanie problemów z siostrą. Wierzę, że siostra była oczkiem w głowie rodziców, ale wydaje mi się, że kiedyś będziecie musieli z bratem rozważyć przekazanie opieki nad siostrą odpowiedniej placówce. Ty i pozostałe rodzeństwo możecie ją tam odwiedzać. To jest przykre, o czym napisałam, ale Ty masz 26 lat i musisz też pomyśleć o swojej przyszłości i układaniu własnego życia albo poświęcić je i podporządkować całkowicie siostrze.
      Pisałaś, że jest Was jako rodzeństwa więcej. A co mówi o siostrze Oli pozostałe rodzeństwo?
      • quakee Re: problemy z młodszą siostrą 26.12.24, 10:16
        Myśleliśmy już dawno o jakiejś placówce gdyby młoda podrosła... Byłoby mi bardzo ciężko ją oddać, nawet jeśli opieka nad nią mnie wykańcza. Jak była młodsza i trafiła do szpitala na kilka dni, to ciągle tylko wrzaski, płacz że ona chce do mamy, bicie lekarzy i pielęgniarek... Boje się, że w ośrodku będzie to samo lub jeszcze gorzej sad
        Co do rodzeństwa to mam z nim bardzo słaby kontakt, wyjątkiem jest jedna siostra, któraz raz na ruski rok nas odwiedzi, posiedzi z młodą, gdzieś ją zabierze ale to bardzo rzadko
        • nida21 Re: problemy z młodszą siostrą 26.12.24, 13:52
          Rozumiem, że Wasi rodzice nie żyją. Wiem, że ciężko będze Ci ją oddać, ale to nie jest równoznaczne z zerwaniem z nią kontaktów. Możecie ją odwiedzać. W takim ośrodku to wiedzą, jak z takimi osobami
          sobie poradzić. Tak, jak przypuszczałam na resztę rodzeństwa nie możesz liczyć, a opiekę nad siostrą Ty przejęłaś całkowicie. Czy Ty pracujesz? Czy masz swój dochód?
          • quakee Re: problemy z młodszą siostrą 26.12.24, 16:11
            Pracuje ale mam takie godziny pracy, że wtedy akurat brat jest w domu i z młoda siedzi. Bałabym się ją zostawić samą. Ola nie ma oczywiście niskiego ilorazu inteligencji (były badania) i jest w normie więc o to, że puściłaby chałupe z dymem sie nie martwie. Bardziej martwie sie, ze moglaby sobie coś zrobic sad
            • verdana Re: problemy z młodszą siostrą 26.12.24, 17:49
              I to jest problem, bo brat znęca się nad siosteą, a Ty tego nie dostrzegasz. Nie wiem, na ile jej problemy wynikają z ZA, a na ile z tego, ze w domu jest przemoc. Tak, karmienie na siłę i łaskotanie kogoś, kto tego nienawidzi, aby go do tego zmusić to jest przemoc. Gdyby brat ja lał, to być pradsopodobnie zareagowała, a jego "gilgotki" są w takim samym stopniu znęcaniem sie fizycznym.
              • quakee Re: problemy z młodszą siostrą 26.12.24, 20:15
                Na szczescie juz porozmawialam z bratem o tym i temat łaskotania jest już za nami. Jednak mowiłam młodej, gdyby nadak to robił to ma mi powiedzieć. Z karmieniem nie jest tak, że zawsze karmie ją na siłe, czasami sama zje coś z siebie jednak czasami ciężko jest mi patrzeć, jak słabnie bo nic nie je sad Zmieniamy młodej psychologa, chce z nią isc też do dietetyka, może to coś da
            • nida21 Re: problemy z młodszą siostrą 26.12.24, 21:04
              To dobrze, że zadbałaś o siebie i pracujesz, bo emerytura w przyszłości też jest potrzebna. Prędzej, czy później będziesz musiała podjąć jakąś decyzję.
              • quakee Re: problemy z młodszą siostrą 27.12.24, 00:02
                na razie staram się nie myśleć dużo o ośrodku ani żadnej podobnej sprawie żeby się nie dołować. Chcę się skupić na młodej. Dziś akurat, na całe szczęście, była spokojna smile
    • stasi1 Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 14:23
      Skoro te toetury działają to chyba jednak trzeba je nadal stosować
    • vaggestyna Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 19:40
      Dzień dobry pani, ogółem to mam parę "groszy" aby wtrącić je do dyskusji. Sam jestem w wieku siostry i boli mnie to co czytam. Sam miałem depresję i zostałem "uratowany" przez osobę taką jak ja. Od dziecka rodzice uczyli mnie aby nikomu nie pomagać i być indywidualistą, pozwolę sobie na mały cytat "współczucie dla
      innej osoby to sprawa drugo rzędna" No i jako iż moja rodzina ma Rosyjskie pochodzenie a mój pra x 3 dziadek (pra pra pra dziadek) był oficerem niższego stopnia armii czerwonej zawsze było mi wpajane aby być obojętny na los innych sam pisze to z łzami w oczach i chciałbym pomóc pani siostrze. Więc zadam kilka pytań...
      1. Czy siostra ma jakie kolwiek koleżanki bądź przyjaciółki?
      2. Czy Ola ma jakieś "Media społecznościowe"
      Jako iż pomogła mi osoba z internetu w rzeczywistości a nie moi właśni rodzice ubolewam nad losem pani siostry i chciałbym z nią porozmawiać oczywiście przez np. What's appa ale tekstowo oczywiście najpierw musiałbym ustalić plan działania co mam pisać itd z panią. Serdecznie zapraszam do kontaktu na Discordzie (Vaggestyna) lub Whatsappie (516 692 504) oczywiście jeśli pani odrzuca moją ofertę pomocy i tak proszę o odpowiedź w wątku tutaj rozpoczętym ponieważ osobiście szkoda mi pani i siostry. Ponieważ jestem wrażliwą osobą na takie sytuacje
      Życzę miłego dnia 😄
      • chocolate_dog123 Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 20:14
        Ależ pisze pan Rusek kocopoly 🤣
        • vaggestyna Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 20:17
          Akurat nie wiem czy to śmieszne bo chciałbym pomóc w sytuacji przedstawionej przez @quakee
    • vaggestyna Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 19:57
      Dzień dobry pani ogółem to mam parę "groszy" aby wtrącić je do dyskusji. Sam jestem w wieku siostry i boli mnie to co czytam. Sam miałem depresję i zostałem "uratowany" przez osobę taką jak ja. Od dziecka rodzice uczyli mnie aby nikomu nie pomagać i być indywidualistą, pozwolę sobie na mały cytat "współczucie dla
      innej osoby to sprawa drugo rzędna" No i jako iż moja rodzina ma Rosyjskie pochodzenie a mój pra x 3 dziadek (pra pra pra dziadek) był oficerem niższego stopnia armii czerwonej zawsze było mi wpajane aby być obojętny na los innych sam pisze to z łzami w oczach i chciałbym pomóc pani siostrze. Więc zadam kilka pytań...
      1. Czy siostra ma jakie kolwiek koleżanki bądź przyjaciółki?
      2. Czy Ola ma jakieś "Media społecznościowe"
      Jako iż pomogła mi osoba z internetu w rzeczywistości a nie moi właśni rodzice ubolewam nad losem pani siostry i chciałbym z nią porozmawiać oczywiście przez np. What's appa ale tekstowo oczywiście najpierw musiałbym ustalić plan działania co mam pisać itd z panią. Serdecznie zapraszam do kontaktu na Discordzie (Vaggestyna) lub Whatsappie (516 692 504) oczywiście jeśli pani odrzuca moją ofertę pomocy i tak proszę o odpowiedź w wątku tutaj rozpoczętym ponieważ osobiście szkoda mi pani i siostry. Ponieważ chciałbym porozmawiać z Olą osobiście (tekstowo i wiedzieć co ją boli itd ponieważ moim marzeniem jest zostać psychologiem)
      Życzę miłego dnia 😄
      • chocolate_dog123 Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 20:15
        Mgr historii 😭
        • vaggestyna Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 20:19
          Interesujące
          • chocolate_dog123 Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 20:41
            Nie ma takiego użytkownika na discord. Radze tutaj ludziom uważać na takie ogłoszenia "pomocnych" Dobromirów. Za tym kryć się mogą różne motywacje, chociażby chęć zainfekowania komuś komórki, chęć wyłudzenia danych itd. Jak z ciebie taki dobry rusek to idź braciom Ukraińcom pomagaj.
            • vaggestyna Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 21:03
              Czk bo to z małej litery jest + wspieram Ukraińców bo nie popieram bratobójczej wojny a Putin jest nie udolnym liderem
            • vaggestyna Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 21:06
              Oczywiście w pełni zgadzam się z stwierdzeniem że należy uważać na "ogłoszenia" pomocy jakie ja tutaj opublikowałem ale nie mam szczerze złych intencji i chce pomóc + pisz mi na tym dc
              • chocolate_dog123 Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 21:14
                Nie ma cię na discord. Sprawdzone. Puść sobie Fogga, Fogiela czy też Vogela
                • vaggestyna Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 21:32
                  Jestem Boże dosłownie masz tu ss'a
                  • chocolate_dog123 Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 21:34
                    Ok. Powodzenia w zbawianiu świata.
                • vaggestyna Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 21:34
                  Dobra wpisz sobie na YouTube
                  "Petver". Ewentualnie "Petver Brawl Stars" wejdź na jego Serwer Discord i popatrz się na rangi bo mam Supporta (Były moderator 😭)
                  • chocolate_dog123 Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 21:38
                    Ciekawe kto tu ten shit moderuje, że przez tydzień był wysyp tych automatycznych postow ze sprzedażą wszelkiej maści leków we wszystkich językach świata. To forum robi się ściekiem. Wątpię że się ktoś do ciebie odezwie, bo post tytułowy został zarżnięty z innego forum - stricte poświęconego takim problemom. Nie jest to świeży topic 🥳
                    • vaggestyna Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 21:42
                      Interesujące ale i tak muszę obronić swój honor masz mojego dc + bardzo interesujące może się odezwie ale tak szczerze autorka bądź autor tego posta tłumaczy że moderacja forów zdejmowała te posty
                      • chocolate_dog123 Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 21:50
                        Ileż subskrybentów, lol. Ludzie tu klepią posty żeby licznik im się kręcił. Stąd wiele tematów jest kopiowanych z innych miejsc w necie. Takie buty 🥳
                        • vaggestyna Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 21:58
                          No ale już bym wolał aby to był jakiś troll co se tą sytuację z siostrą wymyślił bo się serio przejąłem
                        • vaggestyna Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 21:59
                          Dosłownie
                          • chocolate_dog123 Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 22:00
                            I w przenośni. Co człowiek z discorda tutaj robi. Nie ma się co przejmować
                            • vaggestyna Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 22:09
                              Ta tylko ja jestem ogarnięty na Discordzie a nie taki stereotypowy użytkownik dc + pisze własną creepypaste i jakiś youtuberek (29k) obiecał mi że to przeczyta i wstawi
                            • vaggestyna Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 22:11
                              Przeglądałem sobie z nudy jakieś wątki i tak trafiłem tu. Przejąłem się zrobiłem konto i napisałem moje "ogłoszenie"
                              • chocolate_dog123 Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 22:23
                                Raczej ktoś kto się przejmuje i nie robi sobie beki nie kończy postu w ten sposób :
                                "Życzę miłego dnia 😄"

Drwiąca buźka przy niby poważnym / prawie / poście - bo nikogo nie obchodzi twoje pochodzenie w takim temacie - nie czyni cię wiarygodnym. Drwiące buźki to plaga współczesnych czasów i płachta na byka w poważnych tematach. Wyszłeś na mentalna gimbazę. Za takie użycie buźki poza kontekstem chętnie wprowadziłabym jakieś regulacje karne na miarę dzielności talibów.
                                • chocolate_dog123 Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 22:28
                                  *działalności
                                • vaggestyna Re: problemy z młodszą siostrą 02.01.25, 12:19
                                  Tylko nie zostaną wprowadzone ponieważ byłoby to bezsensowne + polski rząd jest na tyle nie udolny że raczej by się nie udało i wgl można było ją odebrać jako drwiącą ale nie miałem takiego zamiaru
                            • vaggestyna Re: problemy z młodszą siostrą 01.01.25, 22:23
                              No nic chyba zmarnowałem dużo czasu na przejmowanie się czyimś nie istniejącymi sprawami jak autorka ma odwagę i napisze że to żart bo się ktoś może przejąć i o tym myśleć wgl lubię słuchać creepypast ale jak dzieje się krzywda osobie poniżej 16 lat to robi mi się przykro
                              • quakee Re: problemy z młodszą siostrą 02.01.25, 00:05
                                Dziekuje za wiadomosc pod postem. To co pisze zartem nie jest, wstawialam post tutaj kilka razy bo byl w zlej kategorii + wstawialam tez na inne, rozne fora zeby po prostu zyskac jakakolwiek pomoc od innych ludzi z innych czesci internetu wiec o zadne trollowanie prosze sie nie martwić smile w razie jakby ktos uzyl mojego posta zeby wprowadzac innych w blad/trollowac zareagowalabym. Napisałam na discordzie smile
                                • quakee Re: problemy z młodszą siostrą 02.01.25, 00:06
                                  Jednak tez chce wspomniec, ze mojej siostrze krzywda sie nie dzieje, przegadalam sprawe z bratem, rozmawialam z psychiatra i na ten moment wszystko jest dobrze
                                  • vaggestyna Re: problemy z młodszą siostrą 02.01.25, 10:00
                                    Akurat że siostrze się nic nie dzieje można wywnioskować już z charakteru posta 😀
                                • vaggestyna Re: problemy z młodszą siostrą 02.01.25, 10:08
                                  Oczywiście już zaakceptowane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka