Dodaj do ulubionych

rajstopy i pytanie o Falke

05.11.25, 13:40
Do tej pory kupowałam w Calzedonii ale jakość aktualnie jest poniżej wszelkich norm. Ostatnie kilka razy to nawet nie są jednorazówki - jeszcze obu nogawek nie skończę zakładać, a już w jednej oczko.
Nawet reklamowałam ten badziew ale już mam dość.
Wyskakuje mi reklama Falke. Co prawda ceny kosmiczne jak na cienkie rajstopy ale może warto?
Kiedyś te 2-3 razy dało się rajstopy użyć, teraz to się nie zdarza.
Obserwuj wątek
    • geez_louise Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 13:51
      Niestety, wiele firm rajstopianych tak robi. Chyba zauważyli, że niezniszczalne rajstopy im się nie opłacają. Mam takty z Calzedonii sprzed lat, jak nowe, a zeszłoroczne w większości już wyrzuciłam.

Polska firma Gabriella ma produkty które są trwałe, niestety niektóre po kilku praniach w pralce stają się mało rozciągliwe (niektóre rajstopy powyżej 40 den)
      • geez_louise Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 13:51
        *rajstopy, nie „takty”
      • kaki11 Re: rajstopy i pytanie o Falke 06.11.25, 09:21
        Też chciałam wspomnieć o Gabrielli
    • majaa Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 14:02
      Zajrzałam na stronę Falke i myślałam, że mnie oczy mylą... Żebym rozważyła zakup cienkich rajstop za taką cenę, to musiałyby być niemal niezniszczalne, a jakoś w to wątpię. No chyba że któraś ematka takie ma i jest w stanie mnie przekonać, że warto.
      • kubek0802 Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 14:14
        Mnie ujęły bokserki za 299. Fakt z wełną.
        • nick_z_desperacji2 Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 14:22
          Bo to dla koguta noszącego złote jaja. Innej opcji nie widzę.
      • snakelilith Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 15:12
        Falke kupowałam grube - bawełniane, wełniane i takie wzorzyste. Zawsze były warte swojej ceny, bo długo trzymały fason i się nie zbiegały. .
        Cienkich bym chyba od nich nie kupiła, nawet jak trzymają dzień dłużej od innych, bo cienkie są bardziej wrażliwe, obojętnie jakiej marki, one nie są przecież ze stali, a za cenę Falkę masz kilka z drogerii.
      • kropkaa Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 15:38
        Dlatego pytam ematek. Dziewczyny z De pewnie znają.
        Nie pamiętam już kiedy ostatnio założyłam rajstopy więcej niż raz. Ale oczko lecące przy zakładaniu to już szczyt chamstwa.
        Najbardziej lubię 8, 15 ew. 20 den, ale kurka 2 x ca. 15 zł dziennie to jednak przesada. Stąd jakby te Falke tak 4 - 5 razy użyć, to w sumie podobnie wyjdzie.
      • anajustina Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 17:49
        To wejdź na stronę Wolford, dopiero zawał będziesz mieć.
        • kropkaa Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 22:43
          Wolford to kiedyś stacjonarnie w Polsce był. Pamiętam znaczek/ czarne paski i ceny big_grin
          • anajustina Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 22:46
            Ceny zabójcze, para za min. 30 €.
    • marta.graca Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 14:16
      Kupuję cienkie rajstopy w Lidlu i spokojnie zakładam po kilka razy.
      • hosta_73 Re: rajstopy i pytanie o Falke 06.11.25, 09:24
        Ja tak samo.
    • hanusinamama Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 14:18
      Kupuję rajty Fiore. Jak mam po drodzę to w Łodzi w sklepie u nich jak nie to na allegro.
      Noszę kilka razy. Jedne modelujące mam długo. Ale to są chyba 40
      • pepsi.only Re: rajstopy i pytanie o Falke 06.11.25, 09:15
        Nie znałam tej firmy (nie jest to dziwne, bo mało chodzę w sukienkach, czy spódnicach). Ale podobają mi się- fajne maja wzory.
        Dzięki za polecajkę.

PS. Zajebistą masz sygnaturkę smile dobrze że bywalec zwrócił moją uwagę na twoją sygnaturkę, wcześniej jakoś omijałam wzrokiem, była dla mnie niewidzialna. Bo palnąć głupotkę to jedno, ale zrobić aferę, że się go cytuje, no to przyznaję- to już trzeba być do kwadratu
    • princesswhitewolf Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 14:42
      Satynowe tylko wytrzymują ale sa grubsze i trudniej upolowac nie swiecace sie
      • kropkaa Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 15:39
        Podasz pls link?
        • princesswhitewolf Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 15:51
          Calzedonia Satin tights in black satin | ASOS share.google/2AOHfKq5k87PqvxD0

Satin Tights - Patterned tights - Calzedonia share.google/u2PcGloq3ycmLzBMD

Gatta satynowe:
          amzn.eu/d/2gC13CI
          Sa u Was tez tylko celuj w matowe jesli nie lubisz polysku. Zaloze sie ze inne marki tez maja. Na zime sa swietne. Wytrzymuja kilkadziesiat zalozen.

Takich ale przezroczystych nie widzialam a moze sa tylko nie wiem
          • kropkaa Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 17:01
            No takich cudów to jeszcze nie widziałam. Chyba jeszcze nie dojrzałam do takiej ekstrawagancji wink
            • princesswhitewolf Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 17:06
              Cos ty, jeszcze w latach 90 tych takie nosilam tylko bez polysku. Sa satynowe matowe i sa swietne.
              • mikams75 Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 22:55
                Tzw. lajkry, nosilo sie i widzialam, ze wracaja. Tylko one maja szew od wewnetrznej strony.
                I sa gdzies matowe?
                • ritual2019 Re: rajstopy i pytanie o Falke 06.11.25, 09:10
                  One sa brzydkie, nawet w wersji matowej.
                  • princesswhitewolf Re: rajstopy i pytanie o Falke 06.11.25, 14:53
                    One rozne w zaleznosci od jakosci wykonczenia itd. Nie zrzedz
                    • ritual2019 Re: rajstopy i pytanie o Falke 06.11.25, 15:47
                      princesswhitewolf napisała:

>Nie zrzedz

???

Sa okropne.
                      • princesswhitewolf Re: rajstopy i pytanie o Falke 06.11.25, 15:59
                        No dobra, nie ma co gadac o gustach. Kazdy ma inne.
                        • ritual2019 Re: rajstopy i pytanie o Falke 06.11.25, 16:15
                          princesswhitewolf napisała:

> No dobra, nie ma co gadac o gustach. Kazdy ma inne.

Jedni lepszy a inni gorszy a czasem fatalny.
                • princesswhitewolf Re: rajstopy i pytanie o Falke 06.11.25, 14:52
                  To nie sa takie typowe rajty z lycra. One maja szew z tylu a te z lycry to nie musza.. Tak, produkują je matowe i blyszczace. Te matowe sa fajne na zime
                  • mikams75 Re: rajstopy i pytanie o Falke 06.11.25, 14:56
                    Nie jak rajty z lycra ale lycrowe legginsy.
                    Podziel sie linkiem do matowych, bo nie widzialam.
                    • princesswhitewolf Re: rajstopy i pytanie o Falke 06.11.25, 15:08
                      To jest ta sama tkanina ale robią je odwrotnie. To co sie swieci w srodek.
                      • mikams75 Re: rajstopy i pytanie o Falke 06.11.25, 15:10
                        mam nosic wywrocone na lewa strone czy sa gdzies gotowe?
                        • princesswhitewolf Re: rajstopy i pytanie o Falke 06.11.25, 15:13
                          No gotowe. Nie chce mi sie grzebac i szukac. Maja szew z tylu w przeciwienstwie do takich typowych lycrowych i w ogole troche inna tkanina ale tez z elastanem ocxywiscie. Kiedys takie nosilam firmy Wolford i sie nie darly dlugo. Bylo to gdy nosilam zima kiecki. Teraz nie nosze zima raczej spodnic albo sporadycznie. A pod spodnie tu sie nie nosi bo nie jest tak zimni.
                          • mikams75 Re: rajstopy i pytanie o Falke 06.11.25, 16:27
                            na zime to jest w ogole duzo opcji rajstop, ktore dobrze wygladaja i sa bez szwow. Te mnie zaciekawily ale bym chciala zobaczyc w wersji nieswiecacej.
                            • princesswhitewolf Re: rajstopy i pytanie o Falke 06.11.25, 20:12
                              Cienkie to niestety wszystko sie drze....
                              • mikams75 Re: rajstopy i pytanie o Falke 06.11.25, 22:03
                                to pokaz te lajkry co sie nie dra i sa matowe.
                                • princesswhitewolf Re: rajstopy i pytanie o Falke 07.11.25, 08:33
                                  Malo to grubych lajktlr w necie. Ja mowie o satynowych z szwem. Nie mam takich teraz bo nie nosze. Kiedya nosilam
                                  • mikams75 Re: rajstopy i pytanie o Falke 08.11.25, 07:32
                                    Ale mnie nie chodzi o te wszystkie grube rajty z netu. Chcialabym zobaczyc te lajkrowe satynowe matowe niedrace sie cuda. Chwalisz cos, to podziel sie linkiem.
                                    • princesswhitewolf Re: rajstopy i pytanie o Falke 08.11.25, 08:38
                                      Ale ja ich juz od dawien dawna nie nosze. Kiedys nosilam i to wlasnie satynowe matowe. Swiecacych nie lubie. I pamietam ze byly nie do zdarcia
                                    • pleszkazlasu Re: rajstopy i pytanie o Falke 09.11.25, 09:16
                                      Zobacz może Gatta Satti Matti, choć nie wiem oczywiście, czy Princess takie miała na myśli…
    • afro.ninja Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 15:07
      Nie wiem, rzadko kupuję rajstopy, jak muszę to Marylin i tez dwa razy założę, a za trzecim razem dziura. Teraz wyskakują mi reklamy Gabriella, piszą, ze mają mocne rajstopy.
    • czekamnawiatr Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 15:14
      Rajstop nie używam, ale pończochy z KappAhl są naprawdę mocne. Może i rajstopy mają dobre?
      • raczek47 Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 15:29
        Ja jestem od lat team Gatta.
        Chodzę prawie wyłącznie w sukienkach , więc wkladam rajstopy każdego dnia .Trwałe.
        • kropkaa Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 15:40
          8, 15, 20 den?
          Popatrzę zatem.
    • dwa_kubki_herbaty Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 17:36
      No nie załamuj mnie z Calzedonia, bo od 10 lat kupuję u nich rajstopy zawsze hurtowo raz na rok, jeszcze mam kilka par ale "zima nadchodzi".
      • kropkaa Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 17:40
        O tych cienkich piszę.
        Grubsze się trzymają, choć koleżanka, która kupuje różne kolory od zawsze, mówiła ostatnio, że jak porównywała stare i nowe pary, to widać, że jakość leci na łeb, na szyję.
        • dwa_kubki_herbaty Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 17:47
          A to potwierdzam, z 5 lat temu mieli rajstopy za 9 czy 11 zl o jakosci rewelacyjnej 40- stki, teraz te rajstopy koszuja 39 zł, te tanie to jakis dodatkowy model to nie są te co kiedys kosztowaly mało.
          Jak zmienili kolekcje to poszlam z opakowaniem i powiedziałam "pani da mi te ;P albo odpowiednik" i babka mnie oświecila wtedy, że maja ale x 3 drozsze.
          • dwa_kubki_herbaty Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 17:50
            Ogólnie to zawsze mam tak, że kupując rajstopy zastanawiam się jak to jest że mi szkoda 4 stówy na jeansy a to tylko 10 par rajstop ;P
            • kropkaa Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 18:39
              To jest po prostu jakiś żart z cenami rajstop. Ostatnio taki mam wq*, że nie wiem. Przyszłam ze sklepu z 10 parami i na wstępie minus 2. O podkolanówkach to nawet nie wspominam, bo już blisko dychy za parę i tak samo - na raz.
      • dwa_kubki_herbaty Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 17:42
        Ja chodzę od lat 20 w kieckach przerobiłam firmy wszelakie i tylko calzedonia ma rajstopy takie, ze nie martwię się że mi oczko poleci z niczego, piorę, w worku w pralce, noszę aż nie zaczynają się już kiepsko wyglądać wtedy mam je po domu, bo w domu też w rajstopach chodzę, kazde przezywają po kilka miesięcy, nie liczac wypadków typu pies mnie zaciągnął, rzepa przykleiłam, czy nie obciełam paznokci u nóg do "tych" butów.
        Ja potrafię buty wywalic bo mi rajstopki z calzedoni zaciągają ;P
        • kamin Re: rajstopy i pytanie o Falke 09.11.25, 06:49
          Aż się wzdrygnęłam czytając o noszeniu rajstop po domu. Dla mnie najlepszy moment dnia to jak mogę po powrocie z pracy wreszcie zdjąć to cholerstwo.
    • mikams75 Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 17:38
      I dlatego nie lubię rajstop, czekam aż się zrobi zimniej i zakładam grubsze. Planuję kupić grube wyglądające na cienkie, zakładałam wątek, emamy chwaliły.
      Kolorów cienkich rajstop też nie umiem dobierać.
      Mam jakieś Falke ale grubsze i kupione na wyprzedaży w outlecie, bardzo ładne są i cena była ok. Cienkich drogich bym nie kupiła.
    • kurt.wallander Re: rajstopy i pytanie o Falke 05.11.25, 20:53
      Dawno temu, kiedy jeszcze nosiłam spódnice i sukienki nie tylko latem wink lubiłam rajstopy OMSA. Były cienkie, ale matowe, i dość trwałe. I mieli jakieś takie stonowane odcienie, nie "opalone", czy rude.

Z ciekawości sprawdziłam i sa w necie dostępne, nawet 8 DEN.

Paletę kolorów mają dużą, oczywiście w sklepach ten wybór jest mniejszy niz oferuje producent, ale coś tam pewnie da się wybrać.

Sama musiałam ostatnio kupić na szybko stacjonarnie, wzięłam Gattę i Adrian, założyłam te Adrian, są dość pancerne, nic się nie zaciągnęło nawet, ale jakies takie mało elastyczne były? I kolory nie powalały na kolana.
      • una_mujer Re: rajstopy i pytanie o Falke 09.11.25, 23:21
        To Omsa jeszcze istnieje? Kiedyś kupowałam tylko te rajstopy, a potem jakoś przestały być dostępne. Od jakiegos czasu kupuję Gabriellę, są trwałe.
        • kurt.wallander Re: rajstopy i pytanie o Falke 09.11.25, 23:48
          Też się zdziwiłam, bo kiedyś ta marka była powszechnie dostępna, a później jakoś zniknęła. Ale teraz, na potrzeby wątku, poszukałam, i w necie jest. Nie wiem, jak stacjonarnie.
    • alterego72 Re: rajstopy i pytanie o Falke 10.11.25, 17:15
      A ja na Calzedonię nie narzekam.
      Właśnie dziś zrobiłam zapas. Podkolanówek (cienkich) i rajstop (grubszych).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka