Dodaj do ulubionych

Bydgoszcz juz mnie nie rusza.

12.09.06, 21:08
Po kilkunastu latach od wyjazdu z niej. Przez pierwsze kilka lat wracalem
tam z ogromnym sentymentem do miejsc i ludzi a teraz wybralem sie po dluzszej
przerwie i zaluje straconych dwoch dni. Chociaz trudno nie dostrzec ze
inwestuje sie tam pieniadze i udraznia troche ulice i drogi to wiele miejsc
ktore kiedys lubilem nie zmienia sie w ogole a nawet jakby powoli popada w
ruine. Stare Miasto jest jak bylo, nie ruszono nawet pomnikowego koszmarka,na
wyspie Mlynskiej , ktora jest miejscem o ogromnym potencjale nie dzieje sie
nic, Dworcowa syfieje, blokowiskowe dzielnice zmieniaja sie bardzo
nieznacznie.Ludzie z kasa wywiali poza miasto i pewnie jezdza do Centrum
niechetnie.
Nie zauwazylem ani jednego nowego baru z klasa ani jednej nowej knajpy.
Obudzicie sie w koncu ?
Obserwuj wątek
    • lew131313 Re: Bydgoszcz juz mnie nie rusza. 12.09.06, 21:48
      szmaciasz1 napisał:
      > Po kilkunastu latach od wyjazdu z niej. Przez pierwsze kilka lat wracalem
      > tam z ogromnym sentymentem do miejsc i ludzi a teraz wybralem sie po dluzszej
      > przerwie i zaluje straconych dwoch dni.

Mam dla ciebie dobrą radę; skoro żałujesz tych dwóch dni, to więcej tu nie
      wracaj. Nie potrzeba tutaj malkontentów, których "coś rusza lub nie".
      Ciekawe zresztą dokąd wyjechałeś - będziesz miał odwagę mi na to odpowiedzieć?

Ludzie z kasa wywiali poza miasto i pewnie jezdza do Centrum
      > niechetnie.

Mam całkiem niezłą kasę, ale z Bydzi mnie nigdy nic nie "wywieje". Nie zdradzę
      swojego "miejsca na ziemi" dla jakiejś wątpliwej jakości kariery gdzie indziej.

> Nie zauwazylem ani jednego nowego baru z klasa ani jednej nowej knajpy.

Chodziłeś z przepaską na oczach.

> Obudzicie sie w koncu ?

Nie, bo nie śpimy. TO TY ŚPISZ! Ale już się nie budź. Spadaj stąd bo już nie
      jest to twoje miejsce skoro je kalasz.
      • radca a mnie Bydgoszcz rusza.... 12.09.06, 21:53
        i za kazdm razem coraz bardziej Ja podziwiam i nie moge sie Tym miastem
        nacieszyc

radca
        • ethanak a mnie Bydgoszcz rusza.... :) 12.09.06, 21:55
          podpisuję się i ja pod tym.Koleś jest ślepy tak nawiasem mówiąc.
          • radca Re: a mnie Bydgoszcz rusza.... :) 12.09.06, 22:01
            ethanak napisał:

> podpisuję się i ja pod tym.Koleś jest ślepy tak nawiasem mówiąc.

- wiesz Ethanak....my sie mozemy nieraz posprzeczac :}..ale jednak celem
            i pragnieniem naszym jest rozwoj Bydgoszczy ..

czyz nie mam racji Ethanak :}
            pozdrawiam serdecznie
            radca
            • ethanak Re: a mnie Bydgoszcz rusza.... :) 12.09.06, 22:03
              Masz rację. ;)
              • radca Re: a mnie Bydgoszcz rusza.... :) 12.09.06, 22:06
                ethanak napisał:

> Masz rację. ;)

- i za To Ciebie szanuje Ethanak,ze pomimo roznych utarczek slownych miedzy nami
                { za ktore nieraz zaluje po czasie i mam pretensje do siebie } potrafimy
                dalej dyskutowac i wyrazac swoje opinie.... a niejednokrotnie sa one tez i
                zbiezne :}

radca
      • szmaciasz1 A dlaczego sie tak nieladnie denerwujesz ? 12.09.06, 22:56
        lew131313 napisał:

>
        > Mam dla ciebie dobrą radę; skoro żałujesz tych dwóch dni, to więcej tu nie
        > wracaj.

Nie mam najmniejszego zamiaru.

> Ciekawe zresztą dokąd wyjechałeś - będziesz miał odwagę mi na to odpowiedzieć?

Alez oczywiscie. Przebywam obecnie w USA.

> Mam całkiem niezłą kasę, ale z Bydzi mnie nigdy nic nie "wywieje".

To wspolczuje. Calkiem milo jest na przyklad w Niemczu.

>Nie zdradzę swojego "miejsca na ziemi" dla jakiejś wątpliwej jakości kariery

A co Ty wiesz o mojej karierze?

> Chodziłeś z przepaską na oczach.

Nie mendz. Podaj po prostu przyklady fajnych nowych barow lub restauracji.

>
        > Nie, bo nie śpimy. TO TY ŚPISZ! Ale już się nie budź. Spadaj stąd bo już nie
        > jest to twoje miejsce

Na szczescie synku.
        • ethanak A dlaczego tak niemiło się wyrażasz ... 12.09.06, 23:08
          Fajne nowe bary i restauracje : Pepper , Dyrekcja (puby) IQ Cafe , Zetka ,
          Dolce Vita (restauracje , dwie pierwsze również kawiarnie).Na Wyspie nic się
          nie dzieje?Właśnie postawili pierwszą kładkę , w kolejce dwie następne i
          generalna rewitalizacja Wyspy z remontami budynków na Wyspie , nowymi alejkami
          itp. (rzecz w trakcie realizacji).Miasto pięknieje z miesiąca na miesiąc i to
          widzi każdy - jeżeli piszesz że tego nie widzisz to jesteś złośliwy.
          • szmaciasz1 Re: A dlaczego tak niemiło się wyrażasz ... 12.09.06, 23:33
            Moze ty chcesz to widziec. Dla mnie na Mlynskiej byla jedna ponura knajpa i
            dalej (chyba) jest jedna ponura knajpa. Kladke gdzie? Ja wchodze tam ze Starego
            Rynku i raczej kladki potrzebne mi nie sa, a co do alejek to prawda, posypano
            je jakims zuzlem nakladem w granicach 100 PLN.
            Czy to sa nowe puby? Bo moj pobiezny wprawdzie rajd po miescie nie wykazal nic
            nowego a zapytani znajomi tylko wzruszyli ramionami. Jak to jest ze w innych
            miastach podobnej wielkosci otwiera sie coraz wiecej nowych miejsc ?
            • ethanak Re: A dlaczego tak niemiło się wyrażasz ... 13.09.06, 00:33
              W Bydgoszczy w przeciągu roku otwarto kilkadziesiąt knajp.Twoi znajomi pewnie
              po prostu wieczory spędzają w domu.Wyspa Młyńska jest w trakcie realizacji na
              razie jest pierwsza kładka , do końca roku jeszcze dwie.Ojej to się najeździłeś
              po Polsce jak przyjechałeś do Bydgoszczy.Gdzież to w Polsce otwiera się tyle
              nowych knajp?W Krakowie - zgodzę się.Reszta?Myślę że nie mamy się czego
              wstydzić.Wracaj do siebie skoro tego nie widzisz.
              • szmaciasz1 Re: A dlaczego tak niemiło się wyrażasz ... 13.09.06, 01:41
                Ja w Bydgoszczy wszystkich knajp razem nie naliczylbym chyba kilkudziesieciu :)
                a co dopiero nowych.
                • mac_byd Re: A dlaczego tak niemiło się wyrażasz ... 13.09.06, 09:38
                  To ty jakiś alkoholik!
                • a_creep Re: A dlaczego tak niemiło się wyrażasz ... 13.09.06, 09:42
                  > Ja w Bydgoszczy wszystkich knajp razem nie naliczylbym chyba kilkudziesieciu

Co nie zmienia faktu, że one są. Chociaż nowych (dajmy na to z tego roku)
                  kilkudziesięciu to ja też nie jestem w stanie naliczyć.

• czwarty.wymiar Dasz radę! 12.09.06, 22:23
      Straciłeś tu aż dwa dni? Ale trwałego uszczerbku na psychice nie odniosłeś?!
      Nie wiem czy naprawdę pochodzisz stąd - "trochę" wątpię.
      • szmaciasz1 Re: Dasz radę! 12.09.06, 22:58
        Niepotzrebnie watpisz.Mieszkalem na Bartodziejach, chodzilem podstawowki na
        Kijowskiej, pozniej do 6 LO na Staszica. Podac ci wiecej detali?
        • lew131313 Do szmaciarza. 12.09.06, 23:53
          Siedź więc sobie w tych USA i korzystaj z ich "dobrodziejstw" życiowych, których
          zreszta sam nie wypracowałeś, prawda? Przyjechałeś tam na gotowe, czyż nie? Ale
          jednak nas nie pouczaj, bo my znamy swoje "miejsce w szeregu". Bydgoszcz nigdy
          nie będzie Krakowem czy Wrocławiem, ale tutaj ludzie przynajmniej widzą te
          zmiany, które się dokonują i cieszy nas wszystko; od kładki na Wyspie po zwykłe
          remonty kamienic. A jak było szaro kiedyś w naszym mieście (i zresztą w całej
          Polsce) to ja dobrze pamiętam (chociaż nie wiem dlaczego nazwałeś mnie chłopcem
          skoro już mam 50 lat). Byłem również w tych "twoich" Stanach, i to około 40
          razy, i jedno co najbardziej pamiętam z tego raju to niekończące się kontrole na
          lotniskach, popychania (tak!) kontrolowanych osób przez mundurowych (których
          obecnie tam jest już aż "po horyzont"), i wszechobecne prostackie zachowanie.
          A co do naszego miasta - czy nie masz czasem pretensji do swoich rodziców, że
          MUSIAŁEŚ, niestety, przez pewien czas mieszkać w tej "dennej" Bydgoszczy? Co oni
          na to?
          Ech, ty patrioto. Czy już trzymasz rękę na sercu śpiewając "swój" hymn? I
          dlaczego już po tak krótkim czasie od wyjazdu zapomniałeś polskiej ortografii?
          "Szmaciarz" pisze się przez "rz" a nie przez "sz".
          • szmaciasz1 Re: Do szmaciarza. 13.09.06, 01:39
            Wyluzuj troche bo ci zylka peknie.
            Do tych okropnych Stanow 40 razy pojechales? To masz niezle nawalone w glowe :)
            • lew131313 Re: Do szmaciarza. 13.09.06, 01:49
              Trochę tam posiedzisz, to zrozumiesz.
              A potem zobaczysz sam - "nawet Bydgoszcz" ci się spodoba.

> Wyluzuj troche bo ci zylka peknie.
              Czy mi pęknie to nie wiem, oby nie. Ale co do luzu - jestem całkowicie
              wyluzowany, w przeciwieństwie do ciebie. Tak podejrzewam, bo w przeciwnym razie
              byś się nie żalił, czyż nie? Bo tylko człek z kompleksami i niezadowolony szuka
              gdzie indziej "dziury w całym" albo krytykuje coś dla samego krytykowania, ażeby
              zagłuszyć coś w sobie. Oj, nie zaprzeczaj. Nie jesteś przecież wyjątkiem. To
              mechanizm znany w psychologii już od wielu stuleci.

> Do tych okropnych Stanow 40 razy pojechales?
              Tak, nawet więcej niż 40 razy, jak przed chwilą pospiesznie policzyłem. Ale nie
              bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc;>To masz niezle nawalone w glowe<
              Możesz to wyjaśnić?
              • 3ym Re: Do szmaciarza. 13.09.06, 08:42
                A ja się tylko zastanawiam czy można poważnie traktować emigranta do USA, który
                zwie się Szmaciarz...
              • rokoman Re: Do szmaciarza. 13.09.06, 08:49
                Jestem rodowitym bydgoszczaninem. Przez 18 lat mieszkalem na Bartodziejach i
                być może się znamy. Twoje opisy i opinie o Bydgoszczy, to żenada i wstyd. Żyjąc
                tam w USA /ciekawe co spowodowało Twój wyjazd, bo przecież uciekałeś z PRL, za
                którymi to czasy niektorzy tesknią !/.Bydgoszcz, to piekne miasto, a przed nim
                czasy rozwoju. Jeśli oceniasz ten rozwój ilością " nowych " knajp, to chyba
                masz coś w sobie z amerykańskiego kowboja z westernów. Powstało ich nowych w
                mieście i obok rzeczywiście w ostatnich latach kilkadziesiąt. A jedna lepsza od
                drugiej. Wymienię kilka:Karczma Myśliwska, Dolce Vita, Meluzyna, Karczma
                Młyńska, Tawerna, Ogniem i Mieczem, Rzym, Soplica, Zamkowa itd. Ale miarą
                rozwoju miasta są jego mieszkańcy oczekujący na Astorię, Focus Park, Zabudowę
                zach. pierzei Starego Rynku, Wyspę Młyńską, pomnik Potop, pomnik Króla
                Kazimierza Wielkiego, zakończenie prac i dalsze na drogach ekspressowych i
                budowie obwodnicy itd, itp. To już nie Twoje miasto. Módl się i pracuj za
                oceanem
                • mac_byd Re: Do szmaciarza. 13.09.06, 09:44
                  Taki tekst bardzo podobny w swoich tresciach kiedys pojawil sie na forum.
                  Podejrzewam ze to kolejna prowokacja. Szczegolnie ktorzy forumowicze pisza o
                  knajpach na starówce w pewnym miescie!
    • tytt Re: Bydgoszcz juz mnie nie rusza. 13.09.06, 09:36
      nic dziwnego,ze nie szokuje cie bydgoszcz skoro mieszkasz w stanach, chociażby
      w indianskiej wiosce-bo tak najczesciej kończą polscy emigranci..
      bydgoszcz sie zmienia, faktycznie w ostatnim roku powstalo wiele knajp,
      kafejek - wiele po prostu na miejsce starych, ale wiele zupelnie nowych..
      estetyzuje sie miasto rowniez, minimalne ale jakies inwestycje tez są..
      podejrzewam ze jednak za malo czasu miales albo zlych przewodnikow by to
      zauwazyc
      natomiast szczerze mowiac oblicze tych zmian nie powala bynajmniej i w takim
      tempie rozwija sie kazde miasto i maisteczko-groza w tym,ze wieksze miasta, do
      ktorych aspirujemy-rozwijają sie w tempie niebotycznym w porownaniu do
      bydgopszczy.. ale z teza ze nic sie nie zmienia zgodzic sie po prostu nie mozna!
      • a_creep Re: Bydgoszcz juz mnie nie rusza. 13.09.06, 09:41
        > albo zlych przewodnikow by to zauwazyc

Obstawiam złych przewodników. :)

• szmaciasz1 Re: Bydgoszcz juz mnie nie rusza. 13.09.06, 14:55
        tytt napisał:

> nic dziwnego,ze nie szokuje cie bydgoszcz skoro mieszkasz w stanach,
        chociażby
        > w indianskiej wiosce-bo tak najczesciej kończą polscy emigranci..

To jest bardzo ciekawa teoria, z ta indianska wioska. Gdzie to wyczytales i
        czy moglbys podac naszwe takiej jednej wioski (koniecznie indianskiej!) gdzie
        ci Polacy zamieszkuja?
    • tytt Re: problem skorumpowanych elit politycznych i uk 13.09.06, 09:56
      btz_fan napisał:

> szmaciasz1 napisał:
      > > Stare Miasto jest jak bylo, nie ruszono nawet pomnikowego koszmarka
      >
      > To pomnik meczenstwa, nie przesadzaj

pomnikowy koszmarek-zgadza sie! + kaskada, naprawde-wystarczyloby te dwie
      rzeczy usunąć ui byloby w miare si.. i jeszcze most odswiezyc upiększyć i
      starowke mamy całkiem nie najgorszą..

> > na wyspie Mlynskiej nie dzieje sie nic
      >
      > Tu akurat masz racje, pani Loose tylko jakies dziwne przekrety z przetargami
      > robiła.
      >
      > > Dworcowa syfieje, blokowiskowe dzielnice zmieniaja sie bardzo nieznacznie
      > .
      > > Ludzie z kasa wywiali
      > > Nie zauwazylem ani jednego nowego baru z klasa ani jednej nowej knajpy.
      > > Obudzicie sie w koncu ?
      >
      > To problem skorumpowanych elit politycznych i układzików.

tak,działanie tych ukłądow polega na tym,ze nie powstają nowe miejsca z
      gastronomią-gratuluje błyskotliwosci!
      • relatywista Re: problem skorumpowanych elit politycznych i uk 13.09.06, 14:46
        Ale PIS mial sie za to zabrac i co?????
    • rokoman Nadzieja ! 13.09.06, 10:00
      Wypada mieć nadzieję, że nowa Rada Miejska i Prezydent rozruszają to nasze
      miasto jeszcze bardziej. Fakt niezbity, że Bydgoszcz na tle innych dużych
      polskich miast to zaściankowa prowincja. Odwiedziłem ostatnio po kilku ładnych
      latach Wrocław. Rynek i Centrum to Europa i klasa. Przepięknie odrestaurowane i
      tętniące życiem. A w Bydgoszczy po 22.00 tylko sutenerzy, prostytutki i
      złodzieje. Oby ta nadzieja nie pozostała " Matką głupich ". A Wyspa Młyńska,i
      Wenecja Bydgoska, to perełki nie spotykane winnych miastach.
      • tytt Re: Nadzieja ! 13.09.06, 10:05
        rokoman napisał:

> Wypada mieć nadzieję, że nowa Rada Miejska i Prezydent rozruszają to nasze
        > miasto jeszcze bardziej. Fakt niezbity, że Bydgoszcz na tle innych dużych
        > polskich miast to zaściankowa prowincja. Odwiedziłem ostatnio po kilku
        ładnych
        > latach Wrocław. Rynek i Centrum to Europa i klasa. Przepięknie odrestaurowane
        i
        >
        > tętniące życiem. A w Bydgoszczy po 22.00 tylko sutenerzy, prostytutki i
        > złodzieje. Oby ta nadzieja nie pozostała " Matką głupich ". A Wyspa Młyńska,i
        > Wenecja Bydgoska, to perełki nie spotykane winnych miastach.

no prosze, zwolennik PISu takie rzeczy mowi-wierzysz,po tym co dotąd
        obserwujesz, naprawde wierzysz,ze PIS rozrusza maisto>? ze politycy PISu beda
        gotowi na niekonwencjonalne dzialania? wyglądające naprzód,a nie wstecz? ze
        odmienią 'historyczne' oblicze miasta? ze ruszą pomnik ze starego rynku? ze
        bedą meili parcie na uatrakcyjneinie miasta? przeciez to konserwatywni
        frustraci! razem z lprem są gwarancją sięgniecie dna przez nasze miasto!
      • a_creep Re: Nadzieja ! 13.09.06, 10:10
        > nowa Rada Miejska i Prezydent rozruszają to nasze miasto

Program PiSu dla Bydgoszczy ma w tej chwili pięć punktów:

1. Zostawić pomnik koszykarzy.
        2. Zostawić szaniec.
        3. Nigdy nie odbudowywać pierzeji, ani nic na jej miejsce nie budować.
        4. Zakazać imprez na Rynku.
        5. Zamknąć knajpy na Starówce.

Ciekaw jestem, czy do tej listy dodadzą jeszcze jakieś "rozruszające" elementy... ;)
        • tytt Re: Nadzieja ! 13.09.06, 10:13
          a_creep napisał:

> > nowa Rada Miejska i Prezydent rozruszają to nasze miasto
          >
          > Program PiSu dla Bydgoszczy ma w tej chwili pięć punktów:
          >
          > 1. Zostawić pomnik koszykarzy.
          > 2. Zostawić szaniec.
          > 3. Nigdy nie odbudowywać pierzeji, ani nic na jej miejsce nie budować.
          > 4. Zakazać imprez na Rynku.
          > 5. Zamknąć knajpy na Starówce.
          >
          > Ciekaw jestem, czy do tej listy dodadzą jeszcze jakieś "rozruszające"
          elementy.
          > .. ;)

tak, spalić astorie i focus park a na ich miejsce zbudować miejsca pamięci osob
          pokrzywdzonych przez SB (oczywiscie lista sporządzona po 'odpowiedniej'
          weryfikacji)
      • mozilla.org Re: Nadzieja ! 13.09.06, 23:19
        rokoman napisał:

> A w Bydgoszczy po 22.00 tylko sutenerzy, prostytutki i
        > złodzieje.

gdybys mogl laskawie wskazac mi kilka miejsc przebywania wieczorna pora
        prostytutek, sutenerow i zlodziei - bylbym wdzieczny. pytam powaznie.

a przechodzac do postu o odczuciach szmaciarza to proponuje wzruszyc ramionami.
        to co napisal nie jest ani odkrywcze, ani obrazoburcze, tylko sa to zwykle,
        nijakie spostrzezenia. ktos byl, nie spodobalo sie, wyjechal, napisal cos na
        forum a tu w jednej chwili powstala armia gotowych dac sie pokroic i wymusic
        uwielbienie dla naszego miasta.
        az tak nisko je cenicie, by walczyc z jedenym postem? ;)
    • bart_lex Re: Bydgoszcz juz mnie nie rusza. 13.09.06, 10:12
      Już dobrych kilka lat temu wyjechałem z Bydgoszczy. Warszawa, Kraków, Łodź - te
      miasta mają swój urok; nadal jednak z utęskinieniem czekam piątku, kiedy
      wreszcie przyjadę do Bydzi:-) Uwielbiam poranny sobotni spracer począwszy od
      bazyliki, al. ossolińskich, dalej parkiem obok teatru, filharmonii i AM,
      libelta, I LO, parkiem, dalej na wyspę młyńską. I cieszy mnie to, co widzę, bo
      za każdym razem jest lepiej. Cieszy mnie rozwój, bo ten widać, jeśli w mieście
      żyje się tak jak ja "z doskoku".
      Owszem, cieszą mnie nowe "knajpy", ale przecież ich ilość nie może być
      wyznacznikiem rozwoju miasta. Jest ich tyle, by zaspokoić lokalne potrzeby, bo
      przecież tak po prawdzie, tylko bydgoszczanie z nich korzystają - od czasu do
      czasu jacyś goście(zagłębiem turystycznym nie jesteśmy).
      Najważniejsi są dla mnie jednak ludzie - rodzina, przyjeciale, znajomi... to do
      nich przede wszystkim wracam regularnie.
      Chcę, by moja Bydgoszcz była piękna i wielka, by dynamicznie się rozwijała; nie
      trawię lokalnych władz za ich bierność, ospałość, brak dynamizmu, za ich
      niekompetencję; mam nadzieję, że w najbliższych wyborach (na które przyjadę)
      wybierzemy nowych i sprawnych, by miasto pędziło do przodu!
      Za kilka, kilkanaście lat będziemy jednym prężnym ośrodkiem wraz z Toruniem; ja
      narazie się uczę i poszerzam swoją wiedzę, ale wiem, że już niedługo (może 5
      lat), wrócę do Bydgoszczy, bo Bydgoszcz nadal mnie rusza...
    • coooler1 Do szmaciaSza ! 13.09.06, 14:43
      W USA przebywasz ... powiadasz ? Byłem tam w tym roku. Żadna rewelacja ! Miasta
      tam są bardziej pogrążone niż nasze polskie. Tam oprócz małych domków, a w
      dużych miastach , oprócz kilku wieżowców nie ma nic! Byłem w kilku stanach i
      sensacji nie widziałem.
      Powiem ci, że moja radość była ogromna jak wylądowałem w Polsce.
      Mimo wszystko pozdrawiam.
    • relatywista Niestety to druzgocąca racja, szkoda 13.09.06, 14:47
      Niestety to druzgocąca racja, szkoda, ze musimy z zewnatrz brac takie opinie, a
      sami tego nie widzimy.
      • kanton2 Re: Niestety to druzgocąca racja, szkoda??? 13.09.06, 14:56
        czego żałujesz relatywisto. Masz słomiany pomnik łabędzia ,filutka czego ci
        jeszcze brak do szczęścia ?
        • coooler1 Re: Niestety to druzgocąca racja, szkoda??? 13.09.06, 14:58
          Filutek i słomiany łabędź to hity!!:)
      • szmaciasz1 Dziekuje, potwierdziliscie ma opinie ! 13.09.06, 15:02
        Odpowiedzi na moj post w 100% potwierdzaja ma teze: Rozpaczliwe i wsciekle
        proby obrony opinii miasta potwierdzone jakimis wydumanymi faktami, proba
        wyliczania tych bydgoskich "knajp" , ktora rowniez potwierdza to co napisalem-
        no bo w rzeczywistoscie mozna je policzyc na plcach jednej reki :)

Ja w koncu napisalem o ogolnym wrazeniu, w koncu bylem tam dwa dni i nie moglem
        zajrzec w kazdy kat. A ogolne wrazenie jest takie, ze w porownaniu z innymi
        miastami podobnej wielkosci w Bydgoszczy nie dzieje sie tak wiele dobrego. Nie
        widac po prostu duzych korzystnych zmian. No i ten kompleks Totunia...kiedys
        tego nie bylo. W koncu Torun... ile? Dwa razy mniejszy od Bydgoszczy ???
        • coooler1 Re: Dziekuje, potwierdziliscie ma opinie ! 13.09.06, 15:07
          no tak Amerykańcu, ale powiedz jak nudno jest w Stanach...
          A co do próby naszej obrony, to uważam to za oczywiste, bo wiemy co sie tu
          dzieje, jakie knajpy powstają...
          Tylko świnia sra w koryto z którego też je, przetłumacz to sobie, że jako były
          mieszkaniec tego miasta oczerniasz je. No ale cóż... Polaczek pojechał do
          Stanów i teraz wstydzi się skąd wyjechał... taki Mister of America :) hehe
          • facet.36 Re: Dziekuje, potwierdziliscie ma opinie ! 13.09.06, 15:13
            ja tam nie zamierzam dok onca krytykowac szmaciarza bo jest sporo racji w tym
            co mowi - ale jest jedno ale skoro masz takie pretensje co od tego co się tu
            dzieje to porsze przyjedź i zacznij zmieniac ta siermiezna rzeczywistośc a tak
            niestety odnosi się wrażenie że krytykujesz nas z pozycji mieszkańca USA
            naszego nowego "brata" gdzie wsyztsko jest naj i wogóle.
            zADAM CI PYTANIE SKORO TAK BOLESNA DLA CIEBIE BYŁA WIZYTA W BYDZI TO WNIOSKUJE
            ŻEJ UŻ WIĘCEJ SIĘ W NIEJ NIE POJAWISZ? cIEKAWYM JESTEM TWOJEJ ODPOWIEDZI...
            • szmaciasz1 Re: Dziekuje, potwierdziliscie ma opinie ! 13.09.06, 15:32
              facet.36 napisał:

> zADAM CI PYTANIE SKORO TAK BOLESNA DLA CIEBIE BYŁA WIZYTA W BYDZI TO
              WNIOSKUJE
              > ŻEJ UŻ WIĘCEJ SIĘ W NIEJ NIE POJAWISZ? cIEKAWYM JESTEM TWOJEJ ODPOWIEDZI...
              Masz zupelna racje, nie pojawie sie. Oczywiscie bede jezdzil do Kraju bo to
              lubie , ale dzis mam inne miejsce w ktorym sie zatrzymuje ( nie, nie Torun) i
              ktore bardzo lubie.Mniej prowincjonale i ludzie otwarci, nie pisza od razu
              o "sraniu jak swinia w koryto z ktorego sie tez je" ( jakie to moje koryto!!???
              wyraznie napisalem ze nie jadlem tam nic bo nie ma dobrych knajp :))))) w
              odpowiedzi na najdrobniejsza krytyke ...
              Prowincjonalna Bydgoszcz to juz historia.
        • kanton2 Re:Witaj szmaciarzu1 z Torunia ?ale Ameryka 13.09.06, 15:10
          Myślałem ,że Toruń ma być tylko stolicą Europy a tu okazuje się że jest
          Ameryką .Nie narzekaj tak kilka pomników u nas przybyło ,rydzykówkę budują
          podobno,może kiedyś będzie drugi most ,więzienie na Rubinkowie , będzie
          dobrze.Uszy do góry szmaciarzu !
        • ethanak Puknij się w łeb 13.09.06, 22:37
          a znajomym powiedz żeby wyszli z domu
          Tu masz listę pubów , kawiarni i restauracji sporządzoną tak naprędce (myślę że
          spokojnie można do niej dodać drugie tyle), ponad 20 z tych pozycji nie było
          dwa lata temu:
          Vanilla Club
          Pepper
          Kuźnia
          IQ Cafe
          Zetka
          o'la la
          Savoy
          Route 66
          Estrada
          Drożdżowa Chata
          Sowa
          Rooster
          Pub Pod Pegazem
          Winiarnia
          Rumak
          kawiarnia-winiarnia Leonidas
          Deja Vu
          Bosfor kebap
          kawiarnia Staropolska
          Pub Chata
          la Meme
          pizzeria Giacomo
          restauracja Ratuszowa
          pub Cegielnia
          kawiarnia-restauracja Witrażowa
          lounge&restaurant Oregano
          pizzeria Reno
          London Pub
          Olimp Pub
          restauracja Tradycja
          pub Kredens
          Orient Express
          Hard Rock Pub Sogo
          restauracja Wenecja
          Herbaciarnia
          Manekin
          Karczma Młyńska
          restauracja Medea
          pizzeria Capri
          La Salsa
          pub Medyk
          pub Merlin
          kawiarnia Węgliszek
          Cytadela
          pub Amsterdam
          Gallery
          Gemini Cafe
          bar restauracyjny&pub Sami Swoi
          Baalbek
          Stary Port
          Dyrekcja
          pub Spinol
          pub Kubryk
          Bellagio
          Sphinx
          bar orientalny "A Dong"
          pizzeria Dolce Vita
          restauracja Dolce Vita
          barka Nasstasja
          barka II
          Eljazz
          naleśnikarnia Smok
          cafe Reggio Emilia
          Karczma Kujawska
          restauracja Pałac
          Stara Papiernia
          cafe SeMa
          cafe Colombina
          Ogniem i Mieczem
    • czwarty.wymiar Sam się rusz - na spacer 13.09.06, 22:44
      Facet, ale z tobą coś niezupełnie hula. Wiesz, niby siedzisz w "judanajted" a zdradzasz w sobie jakieś takie przebłyski animozji... Weź może fiknij sobie na spacer przez "grinpojnt", przewietrz się - będzie dobrze.
      • szmaciasz1 Re: Sam się rusz - na spacer 14.09.06, 02:14
        A co to jest grinpojt ?
    • dupawolowaijeszczeraz Re: Bydgoszcz juz mnie nie rusza. 14.09.06, 08:54
      O co te kłótnie?
      Nie podoba się Bydgoszcz? - to nie. Nikt nikogo nie zmusza.
      JA wiele lat mieszkałem w Toruniu ale mogę powiedzieć że Bydgoszcz mi się
      podoba.
      Jest tam sporo ciekawych miejsc i nie będę wymieniał jakie bo to moje
      Subiektywne odczucia. Każdy może mieć inne :)
      Nie, nie będę porównywał Bydgoszczy do Torunia, bo to DWA ZUPEŁNIE RÓŻNE miasta.
      Myślę że animozje B-T też niewiele mają do oceny MIASTA (nie mieszkańców), a o
      ocenę miasta tu przecież chodzi.
      Tyle ode mnie.
      Pozdrawiam Bydgoszczan, Torunian, wszystkich Polaków i Pana z zagranicy również.
    • mekafinanse Re: Bydgoszcz juz mnie nie rusza. 15.09.06, 09:28
      Faktycznie jesteś "szmaciaSZ' Choć nie kocham władzy Bydgoszczy jeśli
      przejezdny nie widzi nic nowego to znaczy, że jest niewidomy
    • brathless ...powoli popada w ruine. 15.09.06, 09:32
      szmaciasz1 napisał:

> nie zmienia sie w ogole a nawet jakby powoli popada w ruine.

Zalezy gdzie, osiedla blokowisk na pewno, centrum jescze jakos sie trzyma.
      • ser.86 Re: miałem ciekawe spostrzeżenia... 15.09.06, 13:03
        Bloki są akurat remontowane i ocieplane. Czy np. Błonie albo Wyżyny popadają w
        ruinę... ??

A ja po powrocie z prawie 2-miesiecznego pobytu w Anglii nie moglem sie
        nacieszyc naszym miastem. Nawet moje osiedle ktore na codzien przeklinam stalo
        sie nagle uroczym i milym zakątkiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka