Dodaj do ulubionych

Tragedia! Dombrowicz nie chce wielkich inwstycji

10.11.06, 19:25
Dzisiaj na lamach Expressu Bydgoskiego mozemy przeczytac wywiad z Konstantym
Dombrowiczem, ubiegającym się o reelekcję prezydentem Bydgoszczy
W wywiadzie tym Dombrowicz wyraznie daje nam do zrozumienia ze gdy ponownie
wygra wybory nie mamy co liczyc na wielkie inwestycje w miescie
Oto jego fragment:

Często porównuje się Pana rządy z poprzednikiem, Romanem Jasiakiewiczem...

Mieliśmy dwie różne koncepcje budowania miasta. Dla mnie najważniejszy jest
bydgoszczanin. Pora wielkich, gierkowskich inwestycji minęła. Nie musimy mieć
kolejnej hali, wystarczy „Łuczniczka”. Nie neguję zasług Romana Jasiakiewicza
w tym względzie. Mnie nie trzeba jednak takich pomników, staram się
wprowadzić Bydgoszcz w strefę normalności. Patrzę na miasto strategicznie, z
punktu widzenia jego potrzeb.

Caly wywiad mozecie przeczytac na stronie:
www.express.bydgoski.pl/look/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=2&NrIssue=446&NrSection=1&NrArticle=48079&IdTag=16
Obserwuj wątek
    • 0maniek0 Re: Tragedia! Dombrowicz nie chce wielkich inwsty 10.11.06, 19:40
      :(
      czas na zmiany
      • ser.86 Re: Tragedia! Dombrowicz nie chce wielkich inwsty 10.11.06, 20:04
        Bo jest po prostu tak, że program zmian Dombrowicza to "bez zmian".

W Fordonie (jak i gdzie indziej)są obietnice dla osiedle jako banery
        Dombrowicza, z których wynika totalny marazm i brak jakiejkolwiek wizji.
        Dombrowicz uważa że rzeczy jak załatane dziury, odmalowane przystanki czy nowe
        lampy to jest całościowy wystarczający program dla miasta.
      • gracz_nr_1 Re: Tragedia! Dombrowicz nie chce wielkich inwsty 10.11.06, 20:04
        Dombrowicz musi odejsc!
      • kaza12 Re: Tragedia! Dombrowicz nie chce wielkich inwsty 10.11.06, 20:09
        Jest taki jaki jest,po prostu ma w nosie inwestycje,i wiele innych spraw,o
        które mieszkańcy się dopominają..A te 4 lata to zapaść inwestycyjna i nie
        tylko.Ale aż dziw bierze że ten człowiek prowadzi w sondażach
        przedwyborczych.Czyżby mieszkańcą nie zależało na tym aby miasto się rozwijało
        w szerokim tego słowa znaczeniu??.Z tego co teraz ma miejsce to wnioskować
        można że wystarczy w Bydgoszczy aby Prezydent ładnie się uśmiechał i sadził
        wszędzie kwiatki ,no i posadka zapewniona. Obywatele Bydgoszczy czas się
        obudzić ze snu !!!
        • gracz_nr_1 Wg. sondazu Expressu wygra Dombrowicz! 10.11.06, 20:14
          www.express.bydgoski.pl/look/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=2&NrIssue=446&NrSection=1&NrArticle=48132&IdTag=18
      • coooler1 Re: Tragedia! Dombrowicz nie chce wielkich inwsty 10.11.06, 23:57
        Maniek, już Dombrowicz nie jest twoim faworytem ? :/
    • krysmat Re: Tragedia! Dombrowicz nie chce wielkich inwsty 10.11.06, 20:54
      Szlak mnie trafia .On mowi ze sukcesem jest park przemyslowy niewybudowane
      lodowisko lotnisko z jednym lotem.No przeciez ten facet jest chory .Pora
      inwestycji minela noz k.... mac .Ten facet bedzie nas uwstecznial. Ludzie
      obudzcie sie on nie moze wygrac.
    • krysmat Re: Tragedia! Dombrowicz nie chce wielkich inwsty 10.11.06, 21:10
      Rok temu prezes parku przemyslowego pisal ze jest amerykanski inwestor z branzy
      moto.I co z tego wyszlo ?A on mowi ze ma chetnych do parku .To gdzie oni sa
      k.... m..?Wszystkie miasta sie rozbudowuja a on nie chce nic robic. Przeciez to
      jest dzialanie na szkode miasta .Jego trzeba
      izolowac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Jego trzeba zaskarzyc za dzialanie na
      szkode miasta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • thomasss2 Re: Tragedia! Dombrowicz nie chce wielkich inwsty 10.11.06, 21:15
        zupelnie jak z kaczorami... nie ja.. nie!! nikt nie glosowal na Kaczynskiego, a
        jednak mamy... IV Rzeczpospolita.. ehehhe parodia normalnie... Ale mam nadzieje,
        ze z Dombrowiczem nie bedzie powtorki z rozrywki i pozegna sie ze stanowiskiem
        raz na zawsze.
        • archiwumx3 Dombrowicz to tragedia dla Bydgoszczy. 10.11.06, 22:35
          Ten człowiek byłby może dobrym wójtem pobliskiej gminy wiejskiej (nie obrażając
          ludzi mieszkających na wsi), ale nie prezydentem dużego miasta. Jego główny
          punkt programu-oczywiście jak łatwo można zgadnąć,to osiedlowe uliczki. Kolejne
          kilometry uliczek przy których jest po pięć domków (willi)i lampa uliczna co 10
          metrów.Bydgoszczy natomiast są potrzebne inwestycji na skalę wielkości
          miasta.To nie dzięki tym uliczkom, ale chociażby dzięki hali Łuczniczka w
          Bydgoszczy coś się dzieje i do Bydgoszczy ktoś przyjeżdża. Może te uliczki też
          są ważne, ale ważniejsze jest aby centrum nie wyglądało jak centrum zapadłej
          mieściny. Za dwa dni mamy szansę powiedzieć temu człowiekowi NIE!!!Ja na pewno
          tak powiem. Mam tylko nadzieję, że nas będzie więcej. Pozdrawiam!
          • krysmat Re: Dombrowicz to tragedia dla Bydgoszczy. 10.11.06, 22:40
            Jezeli chcemy dobra dla miasta to musimy mu powiedziec NIE.On nawet nie nadaje
            sie na pobliskie gminy!!!!!!!!!!!!!!!!
            • patriota_lokalny Re: Dombrowicz to tragedia dla Bydgoszczy. 10.11.06, 22:42
              krysmat napisał:

> Jezeli chcemy dobra dla miasta to musimy mu powiedziec NIE.On nawet nie nadaje
              > sie na pobliskie gminy!!!!!!!!!!!!!!!!

Na jedną się nadaję - toruń
              • krysmat Re: Dombrowicz to tragedia dla Bydgoszczy. 10.11.06, 22:45
                A moze on jest swinia podlozona przez Torun?No to udalo im sie
                • patriota_lokalny A ilu z nas w cztery lata temu się pomyliło? 10.11.06, 22:50
                  Ale z przykrościom trzeba przyznać, że głosowali na niego bydgoszczanie. W tym
                  ja... Ale nie tego się po nim spodziewałem, więc gdyby powtórzyła się druga tura
                  z 2002 roku, to tym razem wybiorę inaczej.
                  • krysmat Re: A ilu z nas w cztery lata temu się pomyliło? 10.11.06, 22:53
                    Trzeba wybrac inaczej .Dombrowicz NIE!Jego pod sad on szkodzi miastu!!!!!!!!!!!
                    • patriota_lokalny Pod sąd? 10.11.06, 22:58
                      krysmat napisał:

> Trzeba wybrac inaczej .Dombrowicz NIE!Jego pod sad on szkodzi miastu!!!!!!!!!!!

A to byłby ciekawy proces. Właściwie, to może jego działanie możnaby uznać za
                      działanie na szkodę Bydgoszczy i jej mieszkańców, których reprezentował. Tylko
                      pozew musiałaby złożyć osoba,która udowodniłaby, iż osobiście na tym ucierpiała.
                      Może ktoś rozczerowany (A takich jest tam coraz więcej) z Akademii Medycznej
                      albo Szpitala im. Jurasza?
                      • krysmat Re: Pod sąd? 10.11.06, 23:01
                        Teraz jest czas na inwestycje bo jest kasa z UE a on mowi ze nie pora na
                        wielkie inwestycje .To tez dzialanie na szkode miasta.W jakim swiecie on zyje?
                      • ser.86 Re: Pod sąd? 10.11.06, 23:04
                        Mi z Dombrowicza podoba się tylko lawina imprez sportowych- pod tym względem
                        wyprzedziliśmy wszystkich w kraju. Ale to wszystko.

Ktoś pytał o Toruń... "Konstanty Dombrowicz ur. w Ludowicach k. Torunia"
                        • elodia Re: Pod sąd? 10.11.06, 23:33
                          Coś Wam powiem
                          Coś co mnie wydaje się oczywiste a Wam chyba nie!
                          Przeciętny mieszkaniec Bydzi w życiu nie był w np. Łuczniczce, czy Multikinie
                          za to co dzień chodzi po swojej ulicy - nie daj Boże zabłoconej! I będzie
                          wielbił każdego kto mu jakiś chodnik położy? A Łuczniczka, Kaskada, czy inne
                          cuda... owszem - mogą być potem! Jak już będzie porządnie... KOŁO NIEGO!
                          Większość patrzy na czubek własnego nosa!
                          • coooler1 Re: Pod sąd? 10.11.06, 23:56
                            Niestety elodia ma rację. Przeciętny Kowalski jest bardzo zadowolony, że już
                            niemusi chodzić po drodze gruntowej. Przykre ale prawdziwe. Ludzi często
                            obchodzi własna ulica, co najwayżej dzielnica. Trzeba im podpowiedzieć, że
                            Dombrowicz specjalizuje się głównie w takich uliczkach osiedlowych. to jego
                            szczyt.
                            • tutejszy80 Re: Pod sąd? 11.11.06, 05:34
                              Przeciętny Kowalski mieszka albo w bloku albo w smierdzacej kamienicy ADM - nie
                              mieszka na osiedlowej ulicy gdzie stoja domki jednorodzinne.

Ludzie codziennie jada autobusem, tramwajem, samochodem i widza, ze miasto stoi
                              w miejscu. Maja gdzies tam w glowie niedawno zaslyszane wiadomosci o kolejnych
                              inwestycjach we Wroclawiu, Lodzi i chocby Toruniu... W Bydgoszczy
                              cisza. "Uduchawiamy sie"

Mam szczera nadzieje, ze Bydgoszcz wygra te wybory i wygra przyszlosc.
                        • patriota_lokalny Re: Pod sąd? 10.11.06, 23:39
                          Ale wybacz od łatania chodnika czy wylaniu asfaltu czy położeniu polbruku
                          bezzrobocie chyba specjalnie nie spadnie. Za to dzięki przyciągnięciu inwestora
                          (nie mylić z hipermarketami w Zakładach Mięsnych i Zakładach KEN), imprezom
                          sportowym, połączeniom lotniczym i przyciągnieciu turystów już może. Tylko gdy
                          ktoś z rodziny spoza Bydgoszczy przyjedzie Cię odwiedzić, to co pokażesz?
                          Luczniczkę i Starówkę czy asfalt na sąsiedniej ulicy i powiesz, że za
                          poprzedniej kadencji to tutaj było błotko?
                          • elodia Re: Pod sąd? 11.11.06, 00:45
                            Ale wybacz od łatania chodnika czy wylaniu asfaltu czy położeniu polbruku
                            bezzrobocie chyba specjalnie nie spadnie

oczywiście, ale czy myslisz, że kogos kto ma pracę/rentę/emeryturę to coś
                            obchodzi?
                            Obchodzi go by po błocku nie chodzić, by jadący po gruntówce zalanej wodą
                            samochód go nie ochalapał

Tylko gdy
                            > ktoś z rodziny spoza Bydgoszczy przyjedzie Cię odwiedzić, to co pokażesz?
                            > Luczniczkę i Starówkę czy asfalt na sąsiedniej ulicy i powiesz, że za
                            > poprzedniej kadencji to tutaj było błotko?

Łuczniczka ani mojej rodziny ani znajomych nie zainteresuje
                            Starówka owszem dopóki... nie zobaczą Kaskady;P

Za to jak mieli przejść do kogoś z rodziny błotkiem to usłyszałam
                            -aleeee, miaaato wielkie, u Józia na wiosce to asfalt wylali a tu takie...

Za to wszystkim pokazuję i podoba się bardzo
                            Myślęcinek
                            Biskupin
                            Sowie smakołyki
                            I kościoły
                            Farę, Garnizonowy, Jezuitów, Bazylikę
                            I okolice w pobliżu Sielanki z parkiem teatrem Filharmonią
                            Są zachwyceni!!!:)))
                            I jeszcze podoba im się...
                            jakaż ta Bydgoszcz zielona
                            jacy uprzejmi ludzie(!) tym mnie zdziwiła przyjaciólka z Krakowa (i nie tylko!)
                            mówiąc - u nas do PKSu to się pchają jak bydło, a u was to grzecznie w kolejce
                            stoją!;)

Nie podobają im się gruntówki i zaniedbane kamienice;)
                            • pit1233 Re: Pod sąd? 11.11.06, 01:28
                              > oczywiście, ale czy myslisz, że kogos kto ma pracę/rentę/emeryturę to coś
                              > obchodzi?
                              > Obchodzi go by po błocku nie chodzić, by jadący po gruntówce zalanej wodą
                              > samochód go nie ochalapał

Szkoda, że są tacy mieszkańcy, którzy uliczkę przedkładają nad los swojego
                              miasta- swojej lokalnej ojczyzny.

Teraz przychodzi czas, kiedy wszyscy - niezależnie kto zostanie prezydentem -
                              będą budować ulice osiedlowe. To wynika z realizacji unijnych programów
                              kanalizacyjnych.
                              Nie tylko u nas. W Toruniu także, co można sprawdzić w ich wieloletnim planie
                              inwestycyjnym.
                              Spójrzmy ponadto na programy naszych kandydatów, gdzie ulice osiedlowe są
                              niemal priorytetowe.
                              Zatem wybór kogoś innego, niż Dombrowicza wcale nie pogorszy losów mieszkańców
                              peryferyjnych dzielnic.
                              A poza tym wybór Jasiakiewicza, Piotrowskiej, czy nawet Walkowiaka stwarza
                              perspektywę realizacji inwestycji unijnych, co w nadchodzących latach będzie
                              PODSTAWĄ jakiegokolwiek optymizmu na przyszłość.

Dombrowicz udowodnił przez 4 lata, że do wielkich spraw się NIE NADAJE.
                              Nadto wykazał, że nie potrafi rządzić bez konfliktów, a jego przedsięwzięcia
                              się nie udają.
                              Ile polemik prasowych, złośliwości, propagandy, stwarzania niepotrzebnych
                              problemów, jak wiele porażek Bydgoszczy z jego kadencji, jak mało
                              merytorycznych sukcesów.
                              • elodia Re: Pod sąd? 11.11.06, 02:09
                                szkoda, ale tacy są ludzie i tego nie zmienisz

A poza tym wybór Jasiakiewicza
                                Dla mnie najgorszy z możliwych!!!:(((
                                Nigdy mu nie zapomnę Poloni
                                Do tego Miketyński
                                Budlex i inne dowcipy

Wybacz Pit, ale trochę czasu żyłam w PRLu i zbyt dobrze mi on przypomina TAMTYCH

Może młoda lewica się oduczy tych zagrywek, kombinowania, afer, garnięcia do
                                siebie i traktowania ludzi jak śmieci albo ofiary do obskubania
                                Ale to jeszcze trochę wody upłynie

A pan J. mial pecha dodatkowego
                                Mieszkał zbyt blisko mnie
                                I wiem jedno
                                On i jego rodzina są... bezkarni
                                Jedno mu muszę przyznać - jest inteligentny, PIEKIELNIE inteligentny
                                Ale gdybyś Ty, ja 1/10 miał z tego na sumieniu już bys siedział:(
                                Tylko NIE KOMUCHY!!!

Z dwojga złego... wolę Domba - niewiele robi ale przynajmniej świństw nie
                                narobi, naszym kosztem, co gorsze:( W końcu... trudno zaszkodzić i afer narobić
                                jak się robi niewiele;PPP

Chociaż, oczywiście wolałabym kogoś nowego
                                Może Piotrowską?
                                Ma u mnie najmniej... minusów!
                                Plusów - niestety nie ma nikt - i to jest najgorsze!:(

los swojego
                                > miasta- swojej lokalnej ojczyzny.
                                wierzysz, że kogoś z nich to obchodzi?
                                bo ja NIE

Mlodych jedynie, w wieku Zonca
                                Ale oni nie mają szans
                                A jak dostaną... nie wiadomo czy im jeszcze ten zapał zostanie
                                Ale... miejmy nadzieję!:)
                                Może... Twoje wnuki tego doczekają, że polityk po TAKICH zarzutach jakie miał
                                Jasiak czy ostatnio nasza "góra" po aferze z ku..kami, poda się do dymisji, bo
                                to będzie... oczywiste - jak w każdym normalnym kraju, gdzie ludzie
                                interesujący się tylko swoją ulicą nie znają nazwiska prezydenta miasta, ani
                                nawet swojego państwa i żyją szczęśliwie!!!:)))

Pozdrawiam Serdecznie!:)
                                • elodia Re: Pod sąd? 11.11.06, 02:10
                                  Nadto wykazał, że nie potrafi rządzić bez konfliktów
                                  Aaaaa o konflikty to już dbali radni, szkoda, że nie o nasze miasto:(
                                  • pit1233 Re: Pod sąd? 11.11.06, 03:00
                                    Piotrowska ma również u mnie mało minusów. Tu się zgadzamy.

Natomiast co do Jasiakiewicza...
                                    Nie znam go jako konkretnej osoby, nie chcę i nie potrzebuję znać.
                                    Znam go jedynie z efektów jego pracy 4 lata temu. Właśnie to świadczy o nim
                                    pozytywnie, że jest człowiekiem właściwym. 99% mieszkańców go nie pozna, tylko
                                    będzie oceniać efekty jego pracy.
                                    Wolę prezydenta np "nerwusa z jajami" niż "uśmiechnietego nieudacznika",
                                    którego lekceważą np środowiska rozdzielające środki europejskie,
                                    Prezydent ma być po prostu SKUTECZNY w rozwoju miasta jako całości.
                                    • elodia Re: Pod sąd? 11.11.06, 03:42
                                      No owszem, Polonię dość skutecznie rozwinął;P
                                      A że korzystając z okazji...
                                      wypełnia swoją kieszeń Twoimi pieniędzmi, to - jak rozumiem - Ci nie
                                      przeszkadza:) Albo to, że "wygra" przetarg firma, która spieprzy robotę:)
                                      Ale wiedziała, że aby wygrać, trzeba dać;P
                                      No... ale jest... droga czy budynek, nie ważne, że po kilku latach remont!:)

Czy ja mu zarzucam, że jest nerwus?
                                      Budlex, Polonia to... nerwy były?
                                      Mikietyński też przez nerwy z pracy wyleciał?
                                      Dowody nerwowy prokurator zgubił?

> którego lekceważą np środowiska rozdzielające środki europejskie,

A to masz rację
                                      J. nie zlekceważą!!! Na pewno dostanie sporo! A że 50% dla siebie... cóż i tak
                                      coś bedziemy z tego mieli;) Lepszy rydz (tfu:P) niż nic?!

Niektórym to starczy.
                                      A mnie przeszkadza.
                                      Naiwnie wierzę w... uczciwość;)
                                      W to że można zwyczajnie za swoją pensję robić to co się ma do zrobienia z
                                      pozytywnymi skutkami dla Bydzi!!!:)))
                                      Dobra! Idę na Piotrowską, a potem zobaczymy:)
                                      • elodia Re: Nie zagłosuję na: 11.11.06, 03:53
                                        Dombrowicza
                                        Chyba, że się okaże - on albo Jasiakiewicz, to już bym wolała Jaruzelskiego -
                                        komuch ale nie zgarniał.
                                        No ale jak będę miała taki:((( wybór to pozostanie mi ta niedojda Dombek, eeech!

Jednak jak patrzę na to wszystko to pan J. ma duże szanse, ludzie na ogół nie
                                        czują "swoich podatków", wydaje im się, że O! budynek duży stoi to coś się
                                        dzieje, a że reszta komuś wpada do kiesy...:) Najważniejsze żeby się działo;P

I niewątpię - przy panu J. bedzie się działo dużo, bo tylko w dużym "dzianiu"
                                        ma szanse na nadzianie;PPPPP

A dombek, zamiast przykład brac i odłożyć coś na czasy kiedy go wykolegują to
                                        nic - ciapciak pod każdym względem. Pierścionki se robi, zamiast wykorzystując
                                        stanwisko kupić najkorzystniejsze działki i kilka chałup za nasze pieniądze...
                                        eeeech wzdeeech:P
                                        Nic to
                                        carpe diem ludkowie moi;)
                                        • tutejszy80 Re: Nie zagłosuję na: 11.11.06, 05:40
                                          Myslisz, ze Dombrowicz sie nie wzbogacil wcigu ostatnich lat ??? To myslisz sie.
                                          • elodia Re: Nie zagłosuję na: 11.11.06, 06:01
                                            Przeciętny Kowalski mieszka albo w bloku albo w smierdzacej kamienicy ADM - nie
                                            mieszka na osiedlowej ulicy gdzie stoja domki jednorodzinne.
                                            Właśnie - domki ADM mam na myśli, jednorodzinne są dalej!:)
                                            Elbląską obejrzyj!:)
                                            A to tylko przykład
                                            Boczne od hmm... Mińskiej
                                            No tu już nie ADMowskie;P
                                            A w ogóle co to? W jednorodzinnych to już nie mają prawa przejść suchą nogą?!
                                            A dyć oni najwięcej drą pyszczydła, nie ci z ADMowskich, choć mają też wądoły!
                                            > Myslisz, ze Dombrowicz sie nie wzbogacil wcigu ostatnich lat ???
                                            Nie! Tak nie myślę!
                                            Ale to przecież nic złego wzbogacić się... byle w uczciwy sposób!:)
                                            Słyszałeś może o... aferopodobnych poloni czy budlexu podejrzeniach? Ja nie.
                                            A Dombi, owszem ma więcej, ale ponieważ tak na nas nie sępi - bo
                                            ciamajda/uczciwy? to ani nie ma połowy tego co Jasiak, ani... nie takim
                                            sposobem działki kupuje.
                                            Nic więcej na ten temat nie powiem.
                                            Ja nie O.
                                            Dobrze mi na wolności!;)
    • foczafoka Re: Tragedia! Dombrowicz nie chce wielkich inwsty 11.11.06, 08:46
      No tak tylko na kogo glosowac:(
      Co do Jasiekiewicza to nie uwazam by priorytetem Bydgoszczy mialy byc kolejne
      hale, a co dla nas?? Ja bylam tam tylko raz z ciekawosci, moze to i ladne ale
      dla mnie jako kobiety zbedne.
      Dla mnie wlasnie jako mieszkanki najwazniejsze sa osiedlowe drogi, milo bylo by
      sie przechadzac po ladnych, zadbanych, zielonych osiedlowych drogach. Z tego ja
      skorzystam i kazdy przechodzen-a ile osob z Luczniczki?? Moze przyjezdni...
      Ale to nie oznacza ze podobaly mi sie jego rzady...
      Tylko na kogo glosowac,
      Rulewski ma b.ciekawa strategie starowki i dworcowej tyle ze on nie chec
      inwestowac w tramwaje....
      Ciezki wybor, nie podoba mi sie ze wogole ci kandydaci nie sa w tv, nie ma debat
      albo ich nie reklamuja jak to ma w przypadku warszawy, o tam mozna zobaczyc i
      posluchac czego proponuja ...a u nas...masa ulotek i plakatow:(
      • coooler1 Re: Tragedia! Dombrowicz nie chce wielkich inwsty 11.11.06, 09:48
        No przestań!!!
        Jak dla ciebie najważniejsze w mieście jest brukowanie ulic osiedlowych to
        życzę ci powodzenia! :/
        własnie przyjezdni wpierw spojrzą na halę a dopiero potem na te uliczki, bo dla
        nich o bogactwie miasta świadczyć będzie prędzej duuuża i nowoczesna hala
        sportowa niż jakaś podrzędna uliczka.
        • gracz_nr_1 Re: Tragedia! Dombrowicz nie chce wielkich inwsty 25.12.06, 22:41
          No to mamy kolejne 4 lata przestoju i budowania osiedlowych uliczek! Degradacji
          Bydgoszczy ciag dalszy!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka