Dodaj do ulubionych

Współczesne ikony Bydgoszczy

18.02.07, 20:32
Tylko ze Boniek bardzo rzadko przyznaje sie ze pochodzi z Bydgoszczy.
Obserwuj wątek
    • ga.and5 Współczesne ikony Bydgoszczy 18.02.07, 20:35
      Proponuje Soroko kilera bydgoskiej koszykowki i piłki nożnej
    • mac_byd Współczesne ikony Bydgoszczy 18.02.07, 20:40
      Jaki dziennikarzyna takie ikony. Gdzie podział sie Rejewski, gdzie Filharmonia
      Pomorska, gdzie wiele postaci ze świata kultury i nauki?
    • ethanak BRE , Gollob , Sowa 18.02.07, 20:54
      :)
      • maximus100 prezydent 18.02.07, 21:03
        jak mozna o nim zapomniec?
        • radca ikony inne sa dla mieszkancow - inne dla obcych 18.02.07, 21:16
          i tak to nalezy to rozdzielac jak rowniez wplyw na to ma wiek i zainteresowania
          oraz pewne sprawy zawodowe i spoleczne

radca
          • maximus100 Re: ikony inne sa dla mieszkancow - inne dla obcy 18.02.07, 21:23
            radca napisał:

> i tak to nalezy to rozdzielac jak rowniez wplyw na to ma wiek i
            zainteresowania
            > oraz pewne sprawy zawodowe i spoleczne
            >
            proponuje Kostka
        • marecki_m Re: prezydent 24.02.07, 20:09
          Nalezy o nim zapomniec!
        • marecki_m Re: prezydent 24.02.07, 20:10
          O prezydencie nalezy zapomniec!
    • intervention Re: cóż za dobór ikon 19.02.07, 00:45
      Uznanie konfliktu miedzy miastami, czy Bońka za ikonę to chyba ponury żart:/
      • maximus100 Re: cóż za dobór ikon 19.02.07, 07:22
        intervention napisał:

> Uznanie konfliktu miedzy miastami, czy Bońka za ikonę to chyba ponury żart:
        lepsza ikona jest Kostek
        • paig Re: cóż za dobór ikon 19.02.07, 17:01
          Myslecinek, swietna filharmonia, dzielnica sielanka, hala Łuczniczka, bazylika,
          szpital onkologiczny, Rajewski, stadion "Zawisza", seceska, hotel "pod Orlem"
          to tylko niektore symbole, ktore wlasnie przyszly mi na mysl, a nie byly ujete.
          Wg mnie bardziej sie kojarza z Bydgoszcza niz Boniek, czy Rulewski....
    • budlex_polonia Konflikt z Toruniem, 2 miejsce. żenada. 19.02.07, 17:06
      Konflikt z Toruniem, 2 miejsce . żenada.
      nie ma innych rzeczy???????
      • rokoman Re: 19.02.07, 17:28
        Wypada: Marian Rejewski, Bazylika Mniejsza św.Wincentego a'Paulo, Filharmonia
        Pomorska, Sielanka itd!
        • paig Re: 19.02.07, 17:44
          dlaczego wypada?? Co wlasciwie miales na mysli?
          • rokoman Re: 19.02.07, 18:25
            Piękno naszego ojczystego języka polskiego i tzw zasady pisowni!
    • infoth Jestem z Więcborka 19.02.07, 18:46
      I Bydgoszcz to żal od dziecka, że nie mieszkam pod....Włoszczową. Kojarzy mi
      się z blokami pokrytymi czerwoną blachodachówką na Osowej Górze, koślawymi
      krawężnikami i mleczami spowijającymi alejki przy Brdzie.
      • rokoman Re: 19.02.07, 19:25
        Witam serdecznie ! Co tam ciekawego w Więcborku? Piękne jeziora zastałem
        zanieczyszczone. Dlaczego zlikwidowano kręgielnię w parku przy jeziorze ?
        Miasteczko z ładnym rynkiem,pięknymi zabudowaniami starego klasztoru mogło by
        stanowić turystyczny raj. Coś tam nie bardzo się staracie!
        • keny-1 Re: 19.02.07, 19:43
          ja proponuje Nasze Bydgoskie Zuki kto bywal na Ich koncertach w Parku Ludowym?
          Mysle,ze bardziej Kultowych Ludzi w Bydgoszczy nie znajdziemy przynajmiej ten
          rocznik co ja
      • coooler1 Re: Jestem z Więcborka 19.02.07, 20:28
        infoth napisał:

> I Bydgoszcz to żal od dziecka, że nie mieszkam pod....Włoszczową. Kojarzy mi
        > się z blokami pokrytymi czerwoną blachodachówką na Osowej Górze, koślawymi
        > krawężnikami i mleczami spowijającymi alejki przy Brdzie.

Nie wiem jak mam odczytać twój post. Jadąc z Więcborka, albo Sępólna jedzie się
        przez same pola, lasy nie licząc np. Mroczy. W końcu zza lasu wyłania się Osowa
        Góra. Cywilizacja. Nie wiem czy ta czerwona blachodachówka to jakiś kiepski
        żart, ale gdzie jak gdzie to w Więcborku takich bloków się nie uświadczy. A
        dworzec PKP, a raczej to co z niego zostało to lepiej się nie wypowiadam...
        "żal od dziecka, że nie mieszkam pod....Włoszczową" ?? tu kompletnie nie
        rozumiem o co ci chodzi.
    • zarobiony Re: Współczesne ikony Bydgoszczy 19.02.07, 23:28
      Rejewski jako jedna z osób której działanie przechyliło zwycięstwo w II WŚ na
      stronę Aliantów.
    • mgrusia Współczesne ikony Bydgoszczy 24.02.07, 19:07
      Przeciez on nie od dzisiaj nosi glowe na patyku i urodzil sie w Turynie peewnie
      a jego babuszka pochodzi z Bydgoszczy.
    • hoomboog Re: Współczesne ikony Bydgoszczy 24.02.07, 20:08
      no i rzede wszystkim ta kultowa szczotka klozetowa
      • marecki_m Re: Współczesne ikony Bydgoszczy 24.02.07, 20:59
        hoomboog napisał:

> no i rzede wszystkim ta kultowa szczotka klozetowa
        nie pamietam juz szczegolow,bylo to w operze,czy ta szczotka byla juz urzywana?
        przez naszego cesarza?
        • bydgoszczankaa Re: Współczesne ikony Bydgoszczy 26.02.07, 20:04
          dla mnie Bydgoszcz od zawsze się kojarzy z żużlem, świetnymi żużlowcami,
          szczególnie Tomkiem Gollobem i żeby nie było, że nie jestem obiektywna, bo stąd
          pochodzę to powiem ,że jeśli pytam ludzi z odległych miast, nawet tych nie
          użużlowionych ,że się tak wyrażę to odziwo im się Bydgoszcz kojarzy głównie z
          żużlem na wysokim poziomie i oczywiście jakby inaczej T. Gollobem to mi mówił
          między innymi pewnien Tyszanin i Zakopiańczyk:)
          • maximus100 Re: Współczesne ikony Bydgoszczy 02.03.07, 22:11
            bez sensu
            • arius5 Zalezy, dla kogo 06.03.07, 23:22
              Dla mnie to Spichrze i Luczniczka.
              Dla znajomego Dunczyka to Gollob, zreszta to jest jedyny Dunczyk, ktory w ogole
              slyszal o tym miescie, chyba dlatego, ze sam jest zuzlowcem :o)
              • infoth W piątek przeleciałem 11.03.07, 12:04
                się po gdańskiej, patrzę a tu jakaś istota z brązu koło Rywala na ławce
                siedzi...aż mnie odżuciło- co jak co ale w Polsce to nie możliwe było by nie
                rypnięcie tego paskudztwa na ulicy-ohyda, żenada zadupie-jak my możemy żyć gdy
                liderzy serwują nam takie perełki-normalnie skręca w żołądku-a świat patrzy z
                zarzenowaniem. Tylko rypnąć w to z jakiejś armaty. Proponuję, kolejny pomnik,
                może stanąć na lotnisku-Boniek siedzący na ławce z torbą sportową, albo
                papieża w kajaku obok Kaskady-w fontannie. Z gołąbków wokół mogą tryskać
                strumienie wody.
                • muvon200 Re: W piątek przeleciałem 11.03.07, 12:16
                  przez długi czas nikt Ci nie odpisywał ale nie wytrzymalem. Czy ktoś
                  mieszkający w Polsce może być aż tak głupi , żeby nie wiedzieć kto siedzi na
                  tej ławeczce i dlaczego? Czy można nie doceniać zasług tegfo czlowika dla
                  szybszego zakończenia wojny? Czyż nie wiesz, że to jeden z najsłyn niejszych
                  Bydgoszczan? Czy dzieło jednego z najsłynniejszych bydgoskich rzeźbiarzy pana
                  Kubiaka można nazwać tak jak ty to nazwałeś? Idź może zamiast przelatywać się
                  Gdańską do jakiejś galerii podrywać różowe barbie albo na meczyk piłkarski albo
                  gdzieś tam byle daleko od centrum. No chyba że masz żal bo ławeczka powstała w
                  miejscu ulubionego do żebrania murku?
                  • maximus100 Re: W piątek przeleciałem 12.03.07, 21:30
                    jest beznadziejna
          • lokinex Re: Współczesne ikony Bydgoszczy 07.03.07, 17:49
            Bydgoszcz obecnie niema ikon a jak dla mnie Bydzia kojarzy się z
            bankami,marketami,dwoma zwaśnionymi klubami sportowymi Zawisza i BKS
    • rok1978 Re: Współczesne ikony Bydgoszczy 07.03.07, 20:34
      1. Animozje z Toruniem
      2. Gollob

Pozdrowienia z Wroclawia :)
      • keny_1 Re: Współczesne ikony Bydgoszczy 13.03.07, 16:23
        Z tym pierwszym to trafiles dziesiatke
        Od lat niczym sie nie zajmuja tylko wymyslami
        • maximus100 Re: Współczesne ikony Bydgoszczy 13.03.07, 19:04
          bez sensu piszesz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka