bartas1 19.02.07, 22:19 Dombrowicz musi odejść.To największy problem tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ser.86 Niewykorzystana szansa 19.02.07, 22:25 Wspaniale ! Czysta prawda. To jak woda na pustyni, potwierdzenie że autorytet potwierdza to co bardziej przenikliwa część szarego społeczeństwa widzi na co dzień, że ktoś z wysoka potwierdza nam że wcale nie jest idealnie jak utrzymuje pewnien uśmiechnięty Pan. Odpowiedz Link Zgłoś
ser.86 Re: Niewykorzystana szansa 19.02.07, 22:27 trochę się aż pogubiłem w swoim poście ale to ze wzruszenia... dziękujemy za te słowa panie Bulanda. Odpowiedz Link Zgłoś
marjan17 Re: Niewykorzystana szansa 19.02.07, 22:29 Oby tak sie stało.Po wyborach schował sie jak szczur , więc jest nadzieja ,że zrozumiał jakim jest niewypałem i wstydzi się pokazać.Tylko jakby podał sie do dymisji to co dalej? Zrobił sobie taką antyreklame ,że nikt go nie zatrudni nawet jako stróża Odpowiedz Link Zgłoś
marecki_m Re: Niewykorzystana szansa 20.02.07, 18:48 Najwazniejsze,zeby odszedl,to bylby pierwszy krok do naprawy bydgoskiej polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
ispan Niewykorzystana szansa - w związku z tym... 19.02.07, 23:29 Proszę GW o podanie do publicznej wiadomości nazwisk urzędników, które zadecydowały o: - zniszczeniu średniowecznego układu urbanistycznego poprzez poszerzenie ul. Mostowej. - pozwoleniu na budowę szkaradnych domów na ul. Zaułek, Obrońców Bydgoszczy, Gdańskiej, Św. Trójcy, itp. ... (wraz z nazwiskami architektów, którzy zupełnie spieprzyli sprawę). ... oraz o nazwiska osób, które tworząc plany zagospodarowania przestrzennego, lub wydając swoje decyzje co do warunków zabudowy obszaru Starego Miasta i Śródmieścia przyczyniły się do zniszczenia planów o których mowa w artykule Bulandy. Celem poznania nazwisk powyższych decydentów jest wręczenie tzw. bydgoskich malin, za największe buble następnych stuleci miasta. Za niedowracalne, prowincjonalne buble. :D Odpowiedz Link Zgłoś
ispan Re: Niewykorzystana szansa - w związku z tym... 19.02.07, 23:39 ... i dane tych co wymyślili i zaprojektowali ten bunkier przy Pod Blankami... KONIECZNIE! :) Odpowiedz Link Zgłoś
bromberg1 Re: Niewykorzystana szansa 20.02.07, 00:10 Chciałbym wiedzieć co w tej sprawie powiedzą radni pisu i po, troszkę już rządzą w radzie miasta, a więc jakie są efekty koalicji z Dombrowiczem? czy nadal będziemy skazani na prywatę w spółkach komunalnych? czy nadal w ratuszu będzie się tylko gadało o niczym, a nie uczciwie pracowało? czy bydgoski sport w końcu zaistnieje w naszej świadomości pozytywnie, czy ratusz będzie zachęcał nowych dużych inwestorów aby tworzyli swoje zakłady w Bydgoszczy? Czy puste obietnice wyborcze Dombrowicza, pisu, po zostaną w Bydgoszczy spełnione? itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Niewykorzystana szansa 20.02.07, 00:24 Panie Dombrowicz przeczytaj to sobie Pan ze sto razy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marecki_m Re: Niewykorzystana szansa 20.02.07, 18:50 On to napewno czyta,a znim jego ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikimaus11 Niewykorzystana szansa 20.02.07, 01:17 Zgadzam się z całą wypowiedzią Pana Bulandy. Powstrzymam się od dalszego komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
kaza12 Re: Do kogo pretensje???--tylko do siebie!!!!!!!!! 20.02.07, 07:54 Wielokrotnie powtarzałem w swoich postach----Widziały gały co brały!!!!!!!.Były wybory,był czas zmian,ale cóż---Bydgoszczanie wybrali taką osobę ,na Prezydenta,co znakomicie wiedzieli że w żadnym calu ona nie gwarantuje rozwoju miasta!!!Innemi słowy ,wybrali marazm i cofkę we wszystkim co możliwe.Smutne to że spoleczniści nie zależy na tym co dzieje się w ich mieście.Fascynują natomiast Bydgoszczan kwiatki na rondach,stawianie pomników,itp.,jaklie to plytkie!!!I w kontekście tego ,może i dobrym by było posunięciem wchłonięcie przez Toruń Bydgoszczy .Może wówczas pod zadami Prezydenta Zalewskiego dzielnica Torunia Bydgoszcz,będzie miała większe szanse rozwoju niż ma obecnie,tzn nie ma żadnych!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mikimaus11 Re: Do kogo pretensje???--tylko do siebie!!!!!!!! 20.02.07, 09:50 Bardzo upraszczasz sprawę i spłycasz problem, sprowadzając to wszystko do tezy, że Dombrowicz jest "be". Jestem z branży budowlanej i obserwuję rynek nie od wczoraj. Za Pana Dombrowicza dopiero zaczęły być widoczne efekty nawarstwiających się zaniedbań. To prawda, że Pan Dombrowicz i jego ekipa nie zrobili wiele, żeby nie powiedzieć, że w niektórych sytuacjach popsuli, aby sytuację zmienić. Jednak, w moim przekonaniu, jego poprzednicy są tak samo winni. W urzędach pracują wciąż Ci sami ludzie. Szefowie instytucji traktują swój stołek jak świętą krowę do tego stopnia, że nie chcą się narażać. Tymczasem odważne decyzje wymagają ryzyka. Taką straconą kadencją był wg mnie czas urzędowania dyrektora ZDMiKP, Pana Dembka. Podobne zdanie mam o MPU i innych wydziałach. Nie mówię, że tam nic nie robiono, jednak nie było spójnej wizji i konsekwencji w realizacji wieloletnich planów. Wielu inwestycji nie przygotowano, a można było. Jeszcze do tego zmiany w planach zagospodarowania pod doraźne potrzeby z zaniedbaniem potrzeb w perspektywie wielu lat - a to już jest wina MPU i kochanej Rady Miasta. Na nasze nieszczęście nie składa się tylko prezydent, ale cały skład osobowy z radnymi włącznie. Stąd myślę, że za innego prezydenta nie byłoby lepiej. Nic lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
pit1233 Re: Do kogo pretensje???--tylko do siebie!!!!!!!! 20.02.07, 12:26 mikimaus11 napisał: > Na nasze nieszczęście nie składa się > tylko prezydent, ale cały skład osobowy z radnymi włącznie. Stąd myślę, że za > innego prezydenta nie byłoby lepiej. Nic lepiej. Racja, ale prezydent jest jednym z głównych winowajców obecnego stanu miasta. Wystarczy porównać, jak zmieniła się starówka za rządów Jasiakiewicza i obecnego. Właściwie, gdyby nie kilkuletnie ożywienie za Jasiakiewicza, do tej pory Gdańska straszyłaby wybojami, a Rynek nie byłby nawet porządnie oświetlony ! Dombrowicz boi się podejmować odważne decyzje, a prowadzone prace upiększające nie powalają ani szybkością, ani profesjonalizmem. Wyspa Młyńska opóźnia się permanentnie. Teraz mówi się o roku 2010, jako końcu prac i to za miejskie pieniądze, zamiast UE. Gdańską wykreślono z planu do 2008 r. Przecież to jest skandal. Skoro władze nie umieją sięgać po pieniądze europejskie, tracą dwa razy, bo realizują mniej inwestycji, a te, które uchwalono - znacznie wolniej, przez wiele lat. Porównajmy się do naszych sąsiadów. Tam co roku odnawia się uliczki, a w zanadrzu czeka 30 mln euro na rewitalizację. Toruń większe znaczenie przykłada do zdobywania funduszy unijnych. Szkoda własnych pieniędzy, skoro pieniądze przysłowiowo "leżą na ulicy". Irytuje mnie marazm na bydgoskim Starym Mieście. Nie zmienią tego prywatne inwestycje, chociażby Adama Sowy. To miasto powinno się zaangażować w pełni w rewitalizację. Gdzie są programy rewitalizacji ? Dlaczego w 4 lata po wstąpieniu do UE, Bydgoszcz nadal nie ma konkretnych projektów adresowanych do UE ? Dlaczego wizje znanych architektów odstawia się na półkę ? Dlaczego nie dba się o wizerunek Starówki, która stanowi przecież o TOŻSAMOŚCI miasta ? Romontowane, podświetlane są mosty, wszytkie tylko nie Staromiejski ! Buduje, remontuje się osiedlowe ulice na peryferiach, tylko nie Gdańską, Dworcową, Mostową ! Odnawiają się elewacje bloków na osiedlach, tylko nie miejskie kamienice w centrum ! Ostatnio przechodząc bulwarami ujrzałem smutne, ciemne spichrze - symbol Bydgoszczy ! Nawet tego zabytku nie podświetlono ! Kościół na Placu Wolności podobnie. Kościół jezuitów - od 2 lat nie naprawiono iluminacji. I tak można wymieniać dalej. Nie wiem dlaczego tak jest. Czy nasze władze, prezydent nie czują tego miasta ? Drogi osiedlowe, klomby, kwiaty - owszem są ważne, bo zaniedbania są wieloletnie. Ale nie zapominajmy o tym co jest nie tylko ważne, ale NAJWAŻNIEJSZE dla miasta jako całości, o jego wizerunku, image'u, jego salonie, które determinuje jego atrakcyjność dla turystów, ale przede wszystkim dla jego mieszkańców ! Odpowiedz Link Zgłoś
saul_bydgoszcz Re: Do kogo pretensje??? 20.02.07, 18:58 pit1233 napisał: > Racja, ale prezydent jest jednym z głównych winowajców obecnego stanu miasta. > Wystarczy porównać, jak zmieniła się starówka za rządów Jasiakiewicza i > obecnego. To prawda, że sporo można zarzucić prezydentowi, ale to tylko człowiek. Nie wiem czy taki frontalny atak, poprawi sytuację czy wręcz przeciwnie. Raczej trzeba szukać konstruktywnych podstaw na poprawę funkcjonowania Ratusza. Warto też wiedzieć, że samorząd miejski nie jest jedynym beneficjentem środków unijnych. Naprawdę uczynienie z prezydenta jedynego winowajcy to duża przesada. Pamiętajmy, że ubiegła kadencja upłynęła przy niechętnym Dombrowiczowi lewicowym samorządzie województwa. Nie zapominajmy, że za pozyskanie i wykorzystanie środków unijnych w niemałym stopniu odpowiadają Urząd Marszałkowski, uczelnie, PKP, GDDKiA.. itd. To wszystko są beneficjenci. Czy Dombrowicz odpowiada za inwestycje samorządu woj.? Samorząd wojewódzki nie czuje się odpowiedzialny za rozwój portu lotniczego. Podczas gdy samorządy Łodzi, Olsztyna, Lublina i innych miast poważnie angażują się w budowe portów, samorząd w K-P umywa ręce. Bo prot nie w Toruniu! Obłuda i tyle. Całbecki próbuje "pozbawić" UKW i UTP finansowania unijnego. Jest groźba, że inwestycje wypadną z listy priorytetowej dla K-P. Jedyna wina Dombrowicza to ta, że nie wygarnie w sposób adekwatny do sytuacji prawdy o działalności marszałka. Tego rzeczywiście mi brakuje. Ale formalne kompetencje w tym wymiarze ma niewielkie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikimaus11 Re: Do kogo pretensje??? 20.02.07, 23:16 Masz sporo racji. Ale wielu ma tendencję do upraszczania spraw, a przez to zatraca się obiektywizm. Odpowiedz Link Zgłoś
artctrl Re: Do kogo pretensje???--tylko do siebie!!!!!!!! 20.02.07, 14:58 Bardzo podobnie oceniam całą tą sytuację... Odpowiedz Link Zgłoś
marecki_m Re: Do kogo pretensje???--tylko do siebie!!!!!!!! 20.02.07, 18:58 Wiesz,mysle,ze wybraly go starszi mieszkancy miasta,ktorzy nienawidza komunistow,a z nimi kojarzyl sie Jasiakiewicz,glowny konkurent Dombrowicza.I na nic to co zrobil dla miasta,a tak go krytykowano,hala luczniczki,to byl hit bydgoski,jakia teraz robi reklame miastu.Niedawno Jabluszko zrobil afere z dache,ale po nagonce na niego szybko sie wycofal. Odpowiedz Link Zgłoś
marco776 Za nieuczciwe elity odpowiadaja wyborcy 20.02.07, 08:11 Za nieuczciwe elity odpowiadaja wyborcy -nikt inny. Zreszyta Dombrowicz jest jednym z niewielu uczciwych w tym tyglu intersow roznych "kolegów". Odpowiedz Link Zgłoś
kaza12 Re: Za nieuczciwe elity odpowiadaja wyborcy 20.02.07, 08:42 I co z tego mają Bydgoszczanie???Po prostu powiedzmy wybrali wątpliwą uczciwość gościa,nad rozwój miasta,i nie tylko.Może i jest uczciwy ,ale co ma z tego zwykły Kowalski?????A Kowalski musi się zmagać z uciążliwościami dnia codziennego tu i tam i co mi po takiej uczciwości i zapewne nie tylko mi!!!!!! Pokaż mi człowieka co jest na stołku i nie garnie do siebie –tylko od siebie??.My tutaj możemy sobie tylko pogdybać ,i głową w mur powalić ,bo cokolwiek co byśmy nie powiedzieli w tej materii to nie zmieni faktu że miasto Bydgoszcz,za zadów tego Twoim zdaniem uczciwego faceta będzie dołowało i to po równi pochyłej. Odpowiedz Link Zgłoś
fiolka23 Re: Za nieuczciwe elity odpowiadaja wyborcy 20.02.07, 09:29 Tekst bardzo trafny. A co do wyborów - myślę, że to nie wina tych co wybierali, tylko tych co nie głosowali. Przecież proszę przypomnieć sobie frekwencję wyborczą - coś koło 30 procent. Zatem, jak chce się coś zmienić, to proszę iść głosować w następnych wyborach. Bo inaczej nadal będziemy stać w miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaza12 Re: Za nieuczciwe elity odpowiadaja wyborcy 20.02.07, 10:07 Poniekąd z Tobą się zgadzam,ale tylko po cześći.A dlaczego???.Mała frekwencja jest???Bo prawda jest taka że ni jak mają mają się obietnice ,i kiełbasy wyborcze ,do realizacji tego już jak dosiądzie się już posadki!!!!Wiadomo że gro tekstów na wiecach ,czy zebraniach przedwyborczych jest pod poblike,aby tym fałszem zdobyć sobie obłąkany i stumaniony elektorat.Bo jak inaczej się wyrażać na to ,że wyborcy wiedząc i tak że to nie zostanie zrealizowane w czasie kiedy ów gościu dostanie się do posadki to i tak głosują na niego.Przesiesz to jest chore!!!Tagże wielu obywateli nie korzysta z przywileju obywatelskiego ,w postaci glosowania ,bo twierdzą że to jest farsa i tutaj mają racje.Dopuki Dopóty nie zostanie zmieniona ordynacja wyborcza ,jak i kandydaci nie będą ponosić faktycznie odpowiedzialności karnej za kłamstwa przedwyborcze ,dopóki będzie tak jak jest ,tzn będzie klepania przedwyborcza ,aby tumanić elektorat ,po to aby dosiąść do koryta i garnąć do siebie nie od siebie i to jest chore!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
simon_f1 Re: Za nieuczciwe elity odpowiadaja wyborcy 21.02.07, 03:41 Jest jeszcze jeden aspekt - na kogo wyborcy mieli głosować? Bo moim zdaniem (i zdaniem wielu moich znajomych) wśród siedmiu kandydatów na prezydenta z ostatnich wyborów nie było ŻADNEGO godnego tej funkcji, gwarantującego rozwój miasta!!! Dlatego trudno mi nawet tym razem robić wyrzut tym, co nie poszli na wybory - w tej sytuacji to też była jakaś forma głosu wielu z nich. Ja głosowałem, bo uważam, że nieobecni nie mają racji, ale robiłem to na zasadzie... próby wyboru mniejszego zła, by nie powiedzieć: z obrzydzeniem... Szczególnie w II turze nie było nawet (moim zdaniem) złego wyboru - był tylko bardzo zły i bardzo zły!... I teraz pytanie: nie ma w Bydgoszczy menedżerów (broń Panie Boże od polityków), którzy byliby w stanie wziąć na swe barki rozwój miasta? Czy raczej winna jest (tak ja sądzę) chora ordynacja, wykrzywiona jeszcze bardziej przed tymi wyborami przez Kaczystan, która nie daje żadnych szans kandydatom bez poparcia partii - z wyjątkiem dotychczasowych prezydentów, którzy zdołali się już wryć w jakiś sposób w lokalną scenę polityczną!!! Tak samo ordynacja winna jest w dużej mierze składowi naszej obecnej rady miasta! Bez urazy, ale spójrzcie: to jest po prostu polityczne przedszkole! Rządzą nami w tej kadencji pampersy :( Być może spośród nich wyłoni się stopniowo 1-2 przyszłych polityków, ale reszta to po prostu maszynki do głosowania pod dyktando partyjnych liderów - młodzież bez żadnego doświadczenia. Kuriozalnie wyglądały pierwsze sesje nowej rady (na których częściowo byłem obecny), kiedy głos zabierało praktycznie wyłącznie kilkoro radnych z ubiegłej kadencji, a "młodzi" tylko się przysłuchiwali - i głosowali. Dla jasności: nie jestem przeciwko dwudziestokilkulatkom w RM, ale powinny być zachowane pewne proporcje "kategorii wiekowych". Tymczasem na listach do Rady komitetów Dombrowicza i Jasiakiewicza, które uzyskały zresztą procent głosów gwarantujący dawniej wejście do RM, było kilka osób na pewno bardziej godnych tego fotela, bardziej doświadczonych, odpowiedzialnych i samodzielnie myślących. Ordynacja PiSu wyrzuciła ich na przysłowiowy śmietnik historii... Tym dzieciakom, przy aprobacie miernego i biernego prezydenta, zasiedziałe i zatwardziałe urzędasy będą mogły wcisnąć każdą badziewiastą uchwałę, każdą bzdurę... I jeszcze krótka uwaga apropos mojej wcześniejszej sugestii o prezydencie-menedżerze: przywoływany przez część forumowiczów Zaleski był przez lata prezesem spółdzielni mieszkaniowej, i to chyba nawet największej w Toruniu. Czyli - właśnie menedżerem, doświadczonym zarządcą i inwestorem! No comments... Odpowiedz Link Zgłoś
marecki_m Re: Za nieuczciwe elity odpowiadaja wyborcy 20.02.07, 19:10 marco776 napisał: > Za nieuczciwe elity odpowiadaja wyborcy -nikt inny. Zreszyta Dombrowicz jest > jednym z niewielu uczciwych w tym tyglu intersow roznych "kolegów". Nikt nie neguje,czy Dombrowicz jest,czy nie jest uczciwy,pytanie tylko-komu ta uczciwosci sluzy? Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Niewykorzystana szansa 20.02.07, 10:00 Brak poparcia l;okalnych partii to największy czynnik blokujący działania prezydenta. Jeśli do tego dodać jego flegmę i wieczny optymizm to juz nieszczęście w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
saul_bydgoszcz Re: Niewykorzystana szansa 20.02.07, 13:19 Mam nadzieję, że to pogrzebywanie prezydenta jest choć w części nieuzasadnione. Tak się pocieszam. ;) Wkroczył na śliski grunt i być może wiele spraw go przerosło. Mam nadzieję, że obecna kadencja będzie lepsza bo oparta chociażby na zdobytym doświadczeniu. Nie mają sensu tak ostre ataki na Dombrowicza. Zdobył II kadencję i w interesie wszystkich jest żeby wypełnił ją w jak najlepszy sposób. Uderzając w Dombrowicza uderzacie w siebie. Jeżeli dostrzegacie słabości trzeba budować alternatywę a nie atakować "na ślepo". Był czas na wykreowanie godnego następcy. Oponenci zajęli się jednak krytykowaniem Dombrowicza zamiast zadbać o swoją wyrazistość. Dlatego przegrali. Dzisiaj udało się zbudować względnie stabilną Radę Miasta. Miejmy nadzieję, że prezydent zdobędzie w niej wartościowego sujusznika. Naprawdę ma sukcesy Dombrowicz, mają sukesy spółki komunalne. Nie są one być może na miare Bydgoszczy, ale znaczy to tylko, że musimy być skuteczniejsi. Wiele osób na forum pisze o konieczności wzmocnienia Bydgoszczy jako ośrodka przemysłowego. Zwraca się uwagę na rolę Parku Przemysłowego. Tu rzeczywiście potrzeba przyśpieszenia. A mimo to, niemal bez echa przeszła informacja o projekcie oczyszczenia terenów na Łęgnowie. maps.google.com/maps?t=k&hl=en&ie=UTF8&om=1&z=15&ll=53.099126,18.098044&spn=0.012008,0.028582 Jeżeli projekt zakończ się sukcesem miasto zyska wymarzony teren inwestycyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Niewykorzystana szansa 20.02.07, 17:04 Bulanda ma racje, smutne ale prawdziwe radca Odpowiedz Link Zgłoś
marecki_m Re: Niewykorzystana szansa 20.02.07, 19:05 saul_bydgoszcz napisał: > Mam nadzieję, że to pogrzebywanie prezydenta jest choć w części nieuzasadnione. > > Tak się pocieszam. ;) > Wkroczył na śliski grunt i być może wiele spraw go przerosło. Mam nadzieję, że > obecna kadencja będzie lepsza bo oparta chociażby na zdobytym doświadczeniu. > > Nie mają sensu tak ostre ataki na Dombrowicza. Zdobył II kadencję i w interesie > > wszystkich jest żeby wypełnił ją w jak najlepszy sposób. Uderzając w > Dombrowicza uderzacie w siebie. Jeżeli dostrzegacie słabości trzeba budować > alternatywę a nie atakować "na ślepo". Był czas na wykreowanie godnego > następcy. Oponenci zajęli się jednak krytykowaniem Dombrowicza zamiast zadbać o > > swoją wyrazistość. Dlatego przegrali. > > Dzisiaj udało się zbudować względnie stabilną Radę Miasta. Miejmy nadzieję, że > prezydent zdobędzie w niej wartościowego sujusznika. Naprawdę ma sukcesy > Dombrowicz, mają sukesy spółki komunalne. Nie są one być może na miare > Bydgoszczy, ale znaczy to tylko, że musimy być skuteczniejsi. Wiele osób na > forum pisze o konieczności wzmocnienia Bydgoszczy jako ośrodka przemysłowego. > Zwraca się uwagę na rolę Parku Przemysłowego. Tu rzeczywiście potrzeba > przyśpieszenia. A mimo to, niemal bez echa przeszła informacja o projekcie > oczyszczenia terenów na Łęgnowie. > maps.google.com/maps?t=k&hl=en&ie=UTF8&om=1&z=15&ll=53.099126,18.098044&spn=0.012008,0.028582 > > Jeżeli projekt zakończ się sukcesem miasto zyska wymarzony teren inwestycyjny. To typowa PiSowska propaganda,duzo mowic,malo konkretow,podobnie wypowiada sie Cymanski o swoim pracodawcy,wymachujac rekoma,propaganda sukcesu,bez pokrycia. Odpowiedz Link Zgłoś
saul_bydgoszcz Re: Niewykorzystana szansa 20.02.07, 19:43 Po prostu trzeba trzeźwo spojrzeć na sprawę. Dombrowicz jest prezydentem i tego nie zmienisz. Biadolenie w stylu: "Dombrowicz musi odejść", to tylko bicie piany. Żadnych efektów. Pomijam już fakt o którym wspomniałem wyżej. Dombrowicz jest tylko jednym z elementów samorządności lokalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
marecki_m Re: Niewykorzystana szansa 20.02.07, 19:52 Dombrowicz jest tylko jednym z > elementów samorządności lokalnej. Tylko,jakiej samorzadnosci lokalnej? Odpowiedz Link Zgłoś
saul_bydgoszcz Re: Niewykorzystana szansa 20.02.07, 23:21 Czasem tak bywa, że urząd obejmuje osoba trochę z innego świata. Dombrowicz był "pomysłem" pewnej pani polityk i określonego środowiska politycznego. Stało się jak się stało. Nie przesądzajmy sprawy. Pojawiło się kilka ciekawych osób, które wprowadziły nieco ożywienia. Architekt miasta, szef MPU, nowy prezes PLB. Jeśli nawet Dombrowicz nie jest osobą wokół której może powstać silna ekipa, być może ciężar powinien wziąć na siebie ktoś z drugiej linii. Może właśnie lokalne media powinny spróbować wykreować lidera bydgoskiego samorządu. Może któryś z bydgoskich radnych, może wicemarszałek Giziński, może senator (były minister)Radosław Sikorski. Wszyscy potrzebujemy postaci, która stanie się prawdziwym liderem. Jest wiele istotnych spraw, które przemykają bez echa. Aż się prosi zwołać konferencję prasową, przedstawić stanowisko miasta. To naprawde nie musi być prezydent. Odpowiedz Link Zgłoś
saul_bydgoszcz Re: bez sensu 21.02.07, 00:18 Dzięki. Twój udział w dyskusji, jak zwykle trudno przecenić.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
simon_f1 Re: Niewykorzystana szansa 21.02.07, 03:59 A czemu właśnie od tego terenu nie rozpoczęto lokacji Parku Przemysłowego? Pewnie dziś stało by tam już kilka hal produkcyjnych... Odpowiedz Link Zgłoś