Dodaj do ulubionych

Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomnik?

08.03.07, 19:50
Kiedy zniknie w Radziejowie z rynku ten komunistyczny pomnik?. Kiedy w świeta
państwowe widzę, jak składane są wieńce pod tym betonowym szkaradztwem, krew
mnie zalewa, a oficjele modlą sie przed nim i kłaniają. Czy nikt nie odważy
się rozebrać tego dziadostwa?
Obserwuj wątek
    • jerryone1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 08.03.07, 20:05
      a w czym on Ci tak bardzo przeszkadza? w takim razie trzeba też rozebrać kilka
      domów (bo też są komunistyczne), poza tym nie wiem czy wiesz ale pomnik został
      przemianowany. Jak sądzę, wolałabyś żeby w miejscu pomnika postawili pomnik
      burmistrza. Moim zdaniem ciekawie to wygląda i nie chciałbym się go
      pozbywać.pozdrawiam
    • blondyn30 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 08.03.07, 20:14
      Nie macie ludzie juz wiekszych problemów?
      • sauber1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 09.03.07, 00:06
        blondyn30 napisał:

> Nie macie ludzie juz wiekszych problemów?

A dlaczego by nie? Można było by powiększyć parking , materiał na podsypkę już
        jest i za nasze. Fakt on straszy i utwierdza obraz wypaczonej historii. I nie
        żeby zaraz całkowicie rozwalać, ale przyciąć metr na ziemią, może być dobrym
        cokołem dla nowych postaci......
        Miejsca parkingowe tym miejscu to wielki jest problem, zwłaszcza w środę, jak na
        święto ludziska sie zjadą.
        • bzyku654321 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 09.03.07, 07:28
          ORGINALNA HISTORIA Z TYM NASZYM MONUMENTEM. WPRZÓD BYŁ PAMIĄTKĄ NA CZEŚĆ ORĘŻA
          RADZIECKIEGO I TO TEGO Z 1917 ROKU BY PRZEKSZTAŁCIĆ SIĘ NASTĘPNIE W POMINIK KU
          CHWALE ORĘŻA POLSKIEGO. NIE WIEM CO O TYM MYŚLEĆ BO PAMIĘTA SIĘ CZASY
          MANIFESTACJI SOCJALISTYCZNYCH ORAZ SIERP I MŁOT WIDOCZNE NA POMNIKU. ALE MYŚLE
          ŻE POMYSŁ Z JEGO NIEWYSADZANIEM W POWIETRZE BYŁ DOBRY. EKSPLOZJA ZACHWIAŁA BY
          KONSTRUKCJE DOMÓW WOKÓŁ RYNECZKU I SAME SZKODY BY BYŁY Z TEGO. W SUMIE MĄDRZE
          KTOŚ POMYŚLAŁ ŻE SIE STAŁO JAK SIĘ STAŁO. NO I TAKI ZŁY ARCHITEKTONICZNIE ON
          NIE JEST. CHYBA TYLKO TE SKOJARZENIA GO SZPECĄ
          • duchgierka Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 09.03.07, 15:43
            Ten pomnik niech zostanie. To jedyna radość, jaką odczuwam, kiedy moje
            oczy "ślizgają " się po radziejowskim ryneczku. Niedługo władza znów należeć
            będzie do jedynej i słusznej klasy i należeć będzie oficjalnie. W Radziejowie
            rządzi wszak sojusz ludowo -ludowy, a nawet platwormerski, ale w zasadzie to
            rządzimy my, czyli prawdziwi komuniści. Powoli zbliża się dzień
            prawdy, "zapłaty" . Jak w naszej dawnej pieśni, ....nadejdzie jednak dzień
            zapłaty, sędziami.... Po co mamy budować od nowa pomnik wdzięczności wielkim
            naszym wyzwolicielom ze wschodu? zdejmiemy tablicę i już jest pomnik gotowy.
            • bzyku654321 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 09.03.07, 15:54
              DUCHU GIERKA NIE PIERWSZY RAZ WIDZE ŻE KUMASZ CZACZE. TOĆ TO SAMA PRAWDA I
              RACJA. ZMIENIĆ W RAZIE CZEGO TABLICE I JUŻ PASI. TAK JAK W FILMIE "ALTERNATYWY
              4" - TABLICA GOSPODARZA ANIOŁA. MOŻE BY TAK TYCH TABLIC NIE NISZCZYĆ TYLKO
              SCHOWAĆ MOGĄ SIE PRZYDAĆ KTO WI.
          • peter66685 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 14.05.07, 11:31
            ludzie czy Wy jesteście szaleni. w czym Wam przeszkadza ten pomnik nawet jeśli
            jest komunistyczny to niestety też częśc naszej historii. najwiecej krzyczą Ci
            którzy w czasie komuny mieli dobrze a teraz nie mogą sobie na wszystko pozwolić.
            jeśli zniknąc ma pomnik najlepiej w całej polsce zniszczyć wszystko co
            pokomunistyczne.
        • blondyn30 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 09.03.07, 16:26
          Jak Ty sobie to Sauber wyobrażasz?Parking na samym środku rynku?
          • sauber1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 09.03.07, 16:57
            blondyn30 napisał:

> Jak Ty sobie to Sauber wyobrażasz?Parking na samym środku rynku?

Nie na samym środku no bo i po co? ale dookoła placu czemu by nie, myślę że to
            już konieczność, nie ma nawet gdzie roweru zaparkować, ale też pamiętam za
            kawałek muru berlińskiego dałem 150 DM ,czemu by i tutaj nie spieniężyć, też bym
            chętnie
            • jerryone1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 09.03.07, 17:39
              Nie wiem, czy zauważyłeś, ale dookoła rynku już jest parking. Najlepiej to
              wyciąć drzewka i postawić polo market na środku.hahahaha
              • blondyn30 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 09.03.07, 18:12
                wlasnie mialem to samo napisac parking juz jest dookola rynku,a ze nieraz nie
                ma gdzie auta postawic to sie zgodze
                • okofaraona Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 09.03.07, 18:44
                  a może z tego pomnika tak jak ktoś tu mówil coś zrobić. uciąć tak ze dwa metry
                  nad ziemią, zrobić na nim tron nad tronem baldachim, coby na głowę nie leciało
                  i na tym postawić tron, a na tronie, wielki wódz, czy to miasta, czy powiatu,
                  przyjmował by pokłony od narodu i może jakieś skromne datki?
    • sauber1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 09.03.07, 20:26
      Cokolwiek robisz, staraj się mieć powód. Forrest Gump
      "Czy ja wiem ?" - kombinujcie dalej.
      • szarotka72 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 09.03.07, 23:50
        Pozwolę sobie napisać coś na temat pomnika.
        Mieszkańcy Radziejowa przyzwyczaili sie do tej budowli
        i ich nie razi.
        Mnie się to nie podoba,jaki to pomnik - to bryła betonu,
        obejrzałam go dokładnie z bliska.
        Kto to wymyślił,że na skwerku musi stać pomnik?
        Dobrze by było, aby zaprojektować skwerek na nowo,
        wyrzucić niepotrzebne krzaki,bo jest ich za dużo.
        Na środku powinna znajdować się piękna fontanna ,
        po bokach nowe krzewy,trawniki i kwiaty.
        Miasteczko powiatowe ale władze nie dbają o nie.
        Najlepiej Radziejów wygląda w środę po rynku,
        śmieci fruwają po całym mieście.
        Czy nikt tego nie widzi? Nikogo to nie obchodzi?

• caloria Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 10.03.07, 10:33
          Szarotka72, przesadziłaś i to ostro.Pomnik może urodą nie grzeszy, ale stoi na
          naszym rynku kupę lat i co on komu przeszkadza???
          A rynek uważam mamy naprawdę ładny i niedawno przecież odnawiany.Krzewy Ci się
          nie podobają????Być może w swoim ogródku masz ładniejsze, twoja sprawa.
          A fontanna jest, i co???Chcesz ją zlikwidować i postawic nową na miejscu
          pomnika?Chory pomysł.
          Być może nzsze władze nie są takie jakie ja bym chciała, ale jedno trzeba im
          oddać, o wizerunek miasta dbają.Wiele można o Radziejowie powiedzieć, ale na
          pewno nie to, ze jest brudne.Bo przecież śmieci z targu, do rynku nie dolatują,
          nie wyolbrzymiaj!To, że wogóle one sa świadczy tylko o kulturze sprzedających.
          • okofaraona Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 10.03.07, 12:22
            caloria czy ty się boga nie boisz? Piepszysz jak dziecko - chyba, że dzieckiem
            jesteś. Zrozum. Gdyby w psiej budzie, zapchlonej i rozdrapanej, postawiono
            krzyż modliłabyś się przed nią? Nawet, jak ksiądz by ją wyświęcił? Myślę, że
            nie, nawet jeśli myślisz płaściutko, tak jak myślisz. No widzisz. Ten pomnik
            to hańba , powtarzam hańba radziejowskiego ryneczku, a składanie kwiatów pod
            nim prze oficjalne władze to wstyd i upokorzenie. Widziałem, jak stojący z
            boczku w dniu niepodległości, niepozorni, dawni działacze komunistyczni, śmiali
            się w kułak i szeptali: pod naszym pomnikiem się modlą. O to chodzi . Składasz
            hołd Światowidowi? nie więc nie módl się przed komuszym pomnikiem, ani tym
            bardziej go nie broń, ale takie miasto, jakie pomniki i jaka władza.
            • salcesoon Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 10.03.07, 15:20
              בנו הרב אברהם-נוח ניימאן, שכיהן בצעירותו כרבה של העיירה הפולנית קַארנוֹז
              • jerryone1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 10.03.07, 18:42
                bardzo mądre słowa:)
                • okofaraona Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 10.03.07, 19:02
                  mądre, tylko pytanie: salceson czarny czy biały, a może ozorkowy? jakoś nie
                  doczytałem
            • caloria Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 12.03.07, 00:34
              Okofaraona, przykro mi ze nie przeczytałeś dokładnie mojej wypowiedzi, a
              atakujesz mnie jak niedojżałą smarkulę.Pisząc to chciałam raczej odnieść się do
              wypowiedzi szarotki na temat wyglądu naszego rynku, a nie ku chwale
              komunistycznego monumentu.

Pomnik ma paskudny wygląd-to już napisałam(delikatniej) wcześniej, a pomysł
              składania pod nim kwiatów również uważam za lekko chybiony.Co nie znaczy
              jednak,że przeszkadza mi jego obecność.
              Pozdrawiam.
    • jerryone1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 10.03.07, 19:08
      przyczepiliscie się ludzie do tego pomnika jak rzep do psiej kity! pomnik stoi
      na rynku od zawsze, jak do tej pory nikomu nie przeszkadzał i nie sądzę, żeby go
      ktoś zlikwidował. W czym wam przeszkadza? Można tam zrobić np bunkier? basztę
      czy cokolwiek innego:).co za temat...naprawdę trudna sprawa. Można by też w jego
      miejscu zrobić pomnik Szangali albo innych zosłużonych mieszkańców miasta,
      pewnie pomnik Kościuszki też wkrótce zacznie przeszkadzać.
      • kalafior18 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 10.03.07, 20:20
        Witam.
        Były już kiedyś projekty rozbiórki tego pomnika, były próby rozbiórki Pałacu
        Kultury. Ale dobrze, że pozostały nam takie monunentalne świadectwa
        dobrodziejstwa władzy socjalistycznej. Bo komuny nigdy nie wprowadzono, ale o
        tym trzeba niektórym doczytać. Niech ludzie widzą jak kiedyś premiowano głupote
        i zakłamanie. Zresztą teraz nie jest lepiej. Walczymy o naszą wolność słowa a
        sami nie myślimy, tylko pozwalamy manipulować sobą poprzez pewne media, których
        nazwy - dla nierobienia reklamy- nie wymienie.
        Pozdrawiam ludzi myślących.
        • duchgierka Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 10.03.07, 20:55
          Niby masz kalafior rację, ale niby i nie masz. Komuny, jak mówisz, nie
          wprowadzono, ale była , a na dodatek wszyscy, lub prawie wszyscy pełnymi
          garściami z niej czerpali, szczególnie w okresie moich rządów. Złodziejstwo,
          polityczne łajdctwo, które tkwi w nas, duchach, w was , w waszych dzieciach
          pochodzi z tych minionych lat i tak będzie przez pokolenia następne. To czym
          został skazony ten naród, będzie odbijać się czkawką przez wiele, wiele lat, a
          pomnik będzie im to przypominał . "Chwała Wielkiej Armi Czerwonej", która
          przynoiosła te dobrodziejstwa ze wschodu. O to walczy nowa lewica. Niedługo
          mają swój radziejowski zjazd. Duchem tam będę. Szykuje się ciekawa rozgrywka .
          • sauber1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 11.03.07, 11:54
            duchgierka napisał:

> Niedługo
            > mają swój radziejowski zjazd. Duchem tam będę. Szykuje się ciekawa rozgrywka .

Oj nie wiadomo!!!
            • okofaraona Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 12.03.07, 19:04
              nie wiadomo że mają zjazd czy nie wiadomo że będzie ciekawa rozgrywka?
              • sauber1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 13.03.07, 00:58
                okofaraona napisała:

> nie wiadomo że mają zjazd czy nie wiadomo że będzie ciekawa rozgrywka?

To nie jest wazne, wazne że nie wiadomno?
                • jerryone1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 13.03.07, 19:39
                  ważne, że pomnik stoi i stał będzie:)
                  • sauber1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 13.03.07, 23:37
                    jerryone1 napisał:

> ważne, że pomnik stoi i stał będzie:)

Nie wiadomo , mur berliński tez stał, pomniki stalina, dzierżyńskiego i jakoś
                    rozsypały się za sprawa ludzi prawidłowo myślących jak na ówczesne czasy, a to
                    to jeszcze straszy nie wiedzieć czemu? Może już czas ekspertyzę przeprowadzić
                    czy nie zagraża społeczeństwu, albo sprawdzić czy była zgoda na budowę i czy
                    dokumentacja w porządku, czy zgodnie z planem, czy są płacone od niego podatki,
                    czy politycznie jest zgodny i nie wypacza ideologicznie młodego pokolenia. Kij
                    zawsze się znajdzie, a tu myślę że jednak powinien, uciąć ze dwa meterki przy
                    ziemi i po ptokach.........
                    • jerryone1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 14.03.07, 21:18
                      skoro i tak by stał to co to za różnica ile ma metrów?? tylko koszty rozbiórki
                      będzie trzeba pokryć z kieszeni, jak zwykle podatników...
    • blondyn30 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 15.03.07, 13:24
      A moze wogóle wyburzyć wszystko wybydowane przed 1989 rokiem.Bloki na Marchlaku
      tez komuna postawila i co?WYburzyć?
      • sauber1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 15.03.07, 13:32
        blondyn30 napisał:

> A moze wogóle wyburzyć wszystko wybydowane przed 1989 rokiem.Bloki na Marchlaku
        >
        > tez komuna postawila i co?WYburzyć?

Nie przesadzajmy, co służy i dobrze człowiekowi, nawet dane od diabła niechaj
        pozostanie, a to monstrum straszy tylko i szpeci okolice i historycznie plami
        • jerryone1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 16.03.07, 18:39
          spoko, ale kto zapłaci za jego rozbiórkę??
          • duchgierka Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 16.03.07, 20:07
            a może w czynie społecznym towarzysze byśmy tak rozebrali. Ja tam wicie , wicie
            za pomnikami znaczy żeby stały , nie jestem, ale jak trzeba to może władze
            radziejowskie by w czynie burmistrz kawał wicie chłopa, a i starosta choć
            drobny przecież chuć i to wszystko znaczy młody jeszcze. Jak wy sądzicie?
            • sauber1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 16.03.07, 23:03
              duchgierka napisał:

> a może w czynie społecznym towarzysze byśmy tak rozebrali.

Mam pomysła, wziąźć rozebrać, a w to miejsce postawić wielki namiot z piwem,
              czynny cała noc, dla udzielających się społecznie 40 procent zniżki, co pasi???
              • duchgierka Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 17.03.07, 10:20
                oczywiście pomysł jest doskonały. Proponuję aby było bardziej oficjalne ,
                trzeba namiotowi nadać nazwe koniecznie "Przyjaźni Polsko-Radzieckiej" i rzecz
                jasna powinien to poświęcić ksiądz, ale wyłącznie "nasz" czyli ten który
                donosił Mysle że nie będzie z tym kłopotu?
                • radziewo Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 17.03.07, 10:27
                  A tu to juz przesadziles - trzeba wine udowodnic proboszczowi, a nie osadzac,
                  ze donosil. poza tym na pewno dzialal w dobrej wierze!
                  • sauber1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 17.03.07, 14:45
                    radziewo napisała:

> A tu to juz przesadziles - trzeba wine udowodnic proboszczowi, a nie osadzac,
                    > ze donosil. poza tym na pewno dzialal w dobrej wierze!

Nawet tu na tym forum wszyscy działamy w dobrej wierze, a jak jeszcze nie, to
                    dobrze że się chociaż staramy. My tu gg, a złodzieje śliwki rwą. Wielkie
                    polowanie i szukanie odbicia, dobre sobie "ćwierkają wróbelki - łapać murzynka"
            • jerryone1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 17.03.07, 15:28
              haha w czynie społecznym to Ci nawet żona d... nie da.
              • sauber1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 17.03.07, 16:34
                jerryone1 napisał:

> haha w czynie społecznym to Ci nawet żona d... nie da.

I bez łaski, sąsiadka potrafi lepiej smakować
    • sauber1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 09.05.07, 01:32
      okofaraona napisała:

> Kiedy zniknie w Radziejowie z rynku ten komunistyczny pomnik?. Kiedy w świeta
      > państwowe widzę, jak składane są wieńce pod tym betonowym szkaradztwem, krew
      > mnie zalewa, a oficjele modlą sie przed nim i kłaniają. Czy nikt nie odważy
      > się rozebrać tego dziadostwa?

Masz oko Faraon , ciekawe czy on ci znajdzie sie na tej liście
      wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8852672&rfbawp=1178666950.215
      • magda330 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 09.05.07, 06:30
        Nazwać ulice imionami i nazwiskami innych wielkich,zasłużonych być może
        współcześnie żyjących nigdy nie rozwiąże problemów.Za 100 lat nieaktualne.
        Idealnym rozwiązaniem byłaby numeracja ulic.W każdym przypadku trzeba
        nanieść poprawki i wydrukować nowe mapy.Taka zabawa powoduje zbędne wydatki.
        A może nadać ulicom imiona świętych? to względna stała,nie ulegają modom,
        są ponadczasowi.
        A pomniki - pamiątki po dawnym systemie? Może referendum?
        Pod silnym wpływem Zachodu idziemy po omacku,czy aby w dobrym kierunku?
        My jesteśmy ciągle tacy sami,tylko nasi przyjaciele się zmieniają.
        • zauber07 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 09.05.07, 19:22
          Dzisiaj dzień pabiedy,eto dzień ZWYCIĘSTWA,....
          • zorro73 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 09.05.07, 21:19
            Proponuję rozebrać wszystko co zostało zbudowane po roku 1945, i zmieszkajmy w
            ekologicznych i zdrowych ziemiankach.
            Ludzie jakie rozbieranie pomników, do rosjan mamy pretensje, za co?
            Podziękujmy im,że zgineło nas tylko 9 000 000.
            Zachód na to wszystko patrzył i się śmiał.
            Proponuję likwidację nazw ulic, placów Churchila, Roswelta i innych zachodnich
            sprzedawczyków.

• duchgierka Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 09.05.07, 22:22
              witam towarzysza zorro. Powiem tak: Lubię wszystko , ale nie znosze piepszenia
              w bambus. Piszesz towarzyszu i myślę że ironicznie, bo nie wierzę, abyś był
              takim idiotą. Jesli już chcesz likwidować wszystko, co powstało po 45 roku ,
              najlepiej zacznij od siebie, bedzie i tobie lżej, i nam . Nam dlatego, że przy
              ogromie idiotyzmów , jednego będzie mniej.
              • magda330 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 11.05.07, 09:20
                Na polskiej ziemi stoją pomniki bohaterów sowieckich,
                a w Ich Ziemi leżą prochy naszych Przodków, Żołnierzy i Zesłańców.
                A może oni również zechcą się ich pozbyć? ot tak dla zasady,albo dla odwetu.
                I co wtedy? Pamiętajmy o tym.
                W Ich Ziemi znajdują się pokłady gazu,ropy, jesteśmy w jakiś tam sposób ciągle
                od Nich zależni.A może uważacie,że to nieprawda,że jesteśmy samowystarczalni?
                Do obecności pomników każdy się przyzwyczaił,nie dostrzegamy ich nacodzień.
                Widzimy dopiero wtedy,gdy ktoś pokaże nam palcem.Czy warto aż tak komplikować
                i utrudniać życie kilkudziesięciu milionom polskich obywateli?
                Czy zablokowany zbyt na mięso ,owoce - na wschodzie nie wystarczy?
                Łatwo popełnia się błędy pod wpływem emocji,niekiedy bez możliwości naprawy.
                Wiem,co chciał powiedzieć zorro,zgadzam się z nim.Właśnie,gdzie był ten
                wspaniały,nieomylny Wielki Zachód ,gdy wybuchła II wojna światowa?
                Nie pamiętamy tego z oczywistych powodów,ponieważ nie było nas jeszcze na
                świecie.Ale mamy ,jako naród spisaną historię i wiemy jak nam pomagali.
                Jak nam pomaga Wielki Zachód w obecnych czasach każdy widzi.
                Bezinteresownie? czy aby na pewno?
                Wielkie,często tylko wirtualne pieniądze,rozdawane każdemu kto wyciągnie rękę.
                Wielcy zawsze mają gest. Ciągle tylko emocje i emocje.
                Czy one nie przesłaniają nam rzeczywistości?To wielka propaganda,wielka moc
                mediów,iluzja.Eliminacja z rynku. Przypomina mi to przeciąganie liny.

• bzyku654321 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 11.05.07, 11:01
                  NASI SIE TAM RACZEJ NIGDY NIE PCHALI DO TEJ ROSJI. CHYBA ŻE Z MUSU JAK TRZA
                  BYŁO RUSKIM POKAZAĆ TO I OWO I ROZUMU NAUCZYĆ. A ZWYKLE TO NASZYCH WYWOŻONO I
                  GINELI W KATYNIU, NA SYBERII. TO SĄ 2 RÓZNE SYTUACJE.

ARMIA CZEROWNA BYŁA PODOBNO O STOKROĆ GORSZA NIŻ ARMIA NIEMIECKA. WIELU
                  STARSZYCH CO TE GEHENNE PRZEŻYLI MA SKALE PORÓWNAWCZĄ. SAM NIERAZ SŁYSZAŁEM
                  OPOWIEŚCI TEJŻE TREŚCI.

TAK WIĘC POMINIKI KU CHWALE ARMII CZERWONEJ SĄ POMNIKAMI OKUPANTÓW. MOŻE NIE DO
                  KOŃCA ALE TAK JAKBY POMNIKI ZE SWASTYKĄ POZOSTAWIAĆ.

A CO DO TEGO GAZU, ROPY, WALONEK TO SAMA PRAWDA. POTRZEBUJEMY TEGO OD NICH. NO
                  I BY BYŁO MIŁO ŻEBY STOSUNKI Z TYM KRAJEM BYŁY DOBRE BOĆ TO KRAJ SĄSIEDNI W
                  KTÓRYM PORZĄDNYCH LUDZI TEŻ NIEMAŁO ŻYJE.
                  • sauber1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 12.05.07, 00:10
                    bzyku654321 napisała:

>TAK WIĘC POMINIKI KU CHWALE ARMII CZERWONEJ SĄ POMNIKAMI OKUPANTÓW. MOŻE NIE DO
                    >
                    > KOŃCA ALE TAK JAKBY POMNIKI ZE SWASTYKĄ POZOSTAWIAĆ.

Zastanawiam się kto budował te pomniki, czy to wola naszego POLSKIEGO NARODU ,
                    czy nakaz "wyzwolicieli'. Czy w Katyniu, w Miednoje, w Ostaszkowie i na Syberii
                    naszym sąsiadom zależy, by stały pomniki??? Może i te monstra większości nie
                    wadzą, ale serce boli i czasem ma o co
                  • herkus-monte Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 12.05.07, 09:03
                    Swastika, swarzyca,swarga to symbol arjow- slowian beszczelnie zagarniety przez
                    volksdeutsche Hitlera
                    www.rbi.webd.pl/swarga/galeria101.php
                    • bzyku654321 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 14.05.07, 10:14
                      A SWASTYKA W INDIACH CO???
                      • herkus-monte Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 14.05.07, 11:46
                        bo 3 kasty branimskie w Indiach to tez Arjowie
              • zorro90 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 15.05.07, 20:54
                druchenka a może ty w podziemiu jesteś i ten spadający kawał betonu z pomnika
                to twoja akcja dywersyjna czy jakoś tam .......Ha ha..........Nie używaj słów
                których znaczenia nie znasz , bo albo jesteś zbyt młoda żeby pamiętać tamten
                czas, albo masz tyle lat, że uczestniczyłaś w każdej akademii pierwszomajowej,
                a teraz co styropian .........
                Czas skończyć z przeszłością i ciągłym cofaniem się , jak nie dezubekizacja to
                lustracja itp może czas zacząć myśleć co dalej, czy nasze dzieci też będą
                musiały wyjechać żeby żyć normalnie bez codziennego opluwania się w TV i
                grzebania się w mętach przeszłości. Czas myśleć o normalności.
    • zorro90 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 14.05.07, 10:37
      Co Ty z PISu jesteś, a co Ci pomnik przeszkadza? Rozbiórka i postawienie nowego
      pomnika i tak by było z Twojej kasy.
      • herkus-monte Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 14.05.07, 11:51
        > Co Ty z PISu jesteś

Nooo ba lepszy PIS niz to SLD

Rozbiórka i postawienie nowego
        >
        > pomnika i tak by było z Twojej kasy.

A juzci ze tak toz to moja Ojczyzna
        • sauber1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 14.05.07, 16:28
          herkus-monte napisał:

>
          > A juzci ze tak toz to moja Ojczyzna

Czasem ta Nasza Ojczyzna niby matka, a mocochą zdaje się być dla większości.
          Może to przez wypaczenie historii, może to już w końcu czas zmienić stare
          portrety na nowe i pomniki też???
        • zorro90 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 15.05.07, 20:45
          Pis-uary nie mają żadnej klasy, to poprostu cieniasy. Ja rządzących oceniam po
          zasobności swojej kieszeni, a tu patrz ludzie wyjeżdżają za chlebem żadnego
          pomysłu ma kierowanie państwem. I nawet kłamać z klasą nie potrafią. U konusa
          jego musi być na wierzchu.
          • herkus-monte Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 17.06.07, 15:21
            No popatrz w tym wrednym homofobicznym rezimie kaczofaszystowskim gospodarka
            pnie sie w gore. No ale jakby radzily autorytety lewicowo-moralne to dopiero
            bysmy zadziwili swiat gospodarka!
    • sauber1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 15.05.07, 18:40
      Nieżle narozrabialiśmy, ale czy lepiej dać ludziom godniejsze warunki życia, czy
      tanie igrzyska nie od nas zależy
      wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8863479&rfbawp=1179246847.385&ticaid=13bfa
      • duchgierka Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 15.05.07, 18:57
        dużo rozmów na temat pomnika , a on nadal sobie stoi. Myśle jednak że jeśli
        pogadamy jeszcze z rok, to problem sam się rozwikła. Kiedy przechodziłem
        dzisiaj obok tego reliktu, spadło z niego kawał betonu. To właśnie był
        ten "beton" który sprzeciwia się jego rozbiórce. Pomnik się rozsypuje,
        wystarczy bliżej mu sie przyjżeć. Jak to któryś z forowiczów
        powiedział "wieczną jest jedynie Moda na sukces" - na szczęście.
        • jerryone1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 15.05.07, 20:24
          wiele kamienic w Radziejowie jest w gorszym stanie i nadal stoją, jakoś tego
          nikt nie chce rozbierać i stawiać nowych domów, żeby ludzie mogli godnie mieszkać.
          • sauber1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 15.05.07, 21:45
            jerryone1 napisał:

> wiele kamienic w Radziejowie jest w gorszym stanie i nadal stoją, jakoś tego
            > nikt nie chce rozbierać i stawiać nowych domów, żeby ludzie mogli godnie mieszk
            > ać.

Tylko, że kamienice to czyjaś prywatna święta własność, a to monstrum za Nasze
            straszy i się sypie jak nie powiem kto z czystej skromności...
    • sauber1 Pomniki historii ??? 29.05.07, 15:45
      fakty.interia.pl/kraj/polityka/news/mafia-integrowala-sie-z-lewica,917788,3285
      • rotfl202 Re: Pomniki historii ??? 30.05.07, 22:03
        Mnie również ten pomnik denerwuje, lecz niech ktos napisze tak realnie jaki ma
        pomysł na jego usunięcie? Wysadzenie go w powietrze chyba raczej nie wchodzi w
        rachube
        • herkus-monte 1 co bym zrobil to spalil ta czerwona bude kolo 17.06.07, 11:18
          Postracha na kruszwickiej. Zobaczcie jak towarzysze radziedzcy znow chca
          rewolucji
          wloclawek.mlodzisocjalisci.pl/
          www.mlodzisocjalisci.pl/
          • magda330 Re: 1 co bym zrobil to spalil ta czerwona bude ko 17.06.07, 12:36
            Już teraz wiem dlaczego tak bardzo Lech Wałęsa chciał się spotkać z Bushem.
            Chciał reprezentować Młodych Socjalistów i zablokować budowę tarczy w Polsce.
            Sprytni rządzący mu to uniemożliwili.
            Najważniejsze dla Lecha, aby był zawsze na topie:-))))))
            • herkus-monte Re: 1 co bym zrobil to spalil ta czerwona bude ko 17.06.07, 15:18
              Japonie w Polsce tez chcial budowac w 10 lat :)))))
              • sauber1 Re: 1 co bym zrobil to spalil ta czerwona bude ko 17.06.07, 16:45
                herkus-monte napisał:

> Japonie w Polsce tez chcial budowac w 10 lat :)))))

I prawie udało się, popatrz jaką kasę Polacy zrobili na ropie, gazie, węglu,
                ziołach i innych, o których będziemy sie dowiadywać stopniowo, a bez czerwonego
                zabarwienia raczej nie byłoby to możliwe. Praktycznie każdy mógł, lecz to nie
                znaczy że wszyscy...
                • herkus-monte Re: 1 co bym zrobil to spalil ta czerwona bude ko 17.06.07, 17:00
                  No wiesz Sauber ja nie podpisywalem listu na auli UW razem z obroncami
                  czerwonej demokracji
                  • sauber1 Re: 1 co bym zrobil to spalil ta czerwona bude ko 17.06.07, 21:42
                    herkus-monte napisał:

> No wiesz Sauber ja nie podpisywalem listu na auli UW razem z obroncami
                    > czerwonej demokracji

Teraz to nikt, niczego nie pamięta, a czy do koloru i to takiego się przyzna ,
                    wątpię? Po co też od razu palić, to co przeszkadza, ale też czy wszystkim?
                    • herkus-monte Re: 1 co bym zrobil to spalil ta czerwona bude ko 18.06.07, 08:21
                      Moze i racja korniki toi zjedza wczesniej
                      • sauber1 Re: 1 co bym zrobil to spalil ta czerwona bude ko 18.06.07, 10:00
                        herkus-monte napisał:

> Moze i racja korniki toi zjedza wczesniej

Czy zjedzą czy nie? nie nasza to sprawa, dobrze jak każdy zatroszczy sie o
                        swoje, a poglądy możemy mieć różne, ważne by nie szkodziły innym jak kiedyś,
                        teraz nagle krzywda się czerwonym dzieje, co już zapomnieli jak umilali
                        ludziom życie?
                        • herkus-monte Re: 1 co bym zrobil to spalil ta czerwona bude ko 18.06.07, 13:50
                          Problem polrga ze chca nadal umilac. Poslucha Sierakowskiego czysty Stalin. Aha
                          wg tow. Szmajdzinskiego w Polsce nie bylo komunizmu!
                          Szkoda tylko ze byli tylko komunisci :(((
                          • sauber1 Re: 1 co bym zrobil to spalil ta czerwona bude ko 18.06.07, 14:36
                            herkus-monte napisał:

> Problem polrga ze chca nadal umilac. Poslucha Sierakowskiego czysty Stalin. Aha
                            > wg tow. Szmajdzinskiego w Polsce nie bylo komunizmu!
                            > Szkoda tylko ze byli tylko komunisci :(((

Ale co w tym umilaniu złego?
                            Teraz każda opcja może na równi, mamy demokrację
                            • bzyku654321 Re: 1 co bym zrobil to spalil ta czerwona bude ko 18.06.07, 15:18
                              TOW.SZMAJDZIŃSKI I TOW.SIWIEC TO NIE KOMUNIŚCI. TO KARIEROWICZE
                              • sauber1 Re: 1 co bym zrobil to spalil ta czerwona bude ko 18.06.07, 15:23
                                bzyku654321 napisała:

> TOW.SZMAJDZIŃSKI I TOW.SIWIEC TO NIE KOMUNIŚCI. TO KARIEROWICZE

Tak dokładnie, to oni tu maja drugą Japonię Wałęsy, za nasze obiecane 100 milionów;)
                              • magda330 Re: 1 co bym zrobil to spalil ta czerwona bude ko 18.06.07, 20:46
                                bzyku654321 napisała:

> TOW.SZMAJDZIŃSKI I TOW.SIWIEC TO NIE KOMUNIŚCI. TO KARIEROWICZE

Aby stać się karierowiczem,trzeba najpierw było być komunistą.
                                • sauber1 Re: 1 co bym zrobil to spalil ta czerwona bude ko 18.06.07, 21:45
                                  magda330 napisała:

> Aby stać się karierowiczem, trzeba najpierw było być komunistą.

Ale jak widać opłaciło się i nie tylko na świeczniku, a obecnie to pozytywna
                                  cecha człowieka, jak widać. ("Lista 500"???)
        • sauber1 Re: Pomniki historii ??? 28.08.07, 19:58
          rotfl202 napisał:

> Mnie również ten pomnik denerwuje, lecz niech ktos napisze tak realnie jaki ma
          > pomysł na jego usunięcie? Wysadzenie go w powietrze chyba raczej nie wchodzi w
          > rachube

może tu jest rozwiązanie, ale czy upadający mają jeszcze taką siłę?
          wiadomosci.onet.pl/1596141,11,item.html
          • pd15 Re: Pomniki historii ??? 29.08.07, 08:30
            > Według projektu, usunięte mają zostać pomniki, obeliski,
            popiersia czy tablice upamiętniające czasy komunizmu. Nie będzie to
            dotyczyć eksponatów muzealnych, naukowych czy obiektów na
            cmentarzach bądź innych miejscach pochówku.
            Dobre i to!
            Ludzie, kiedy to błędne koło się skończy? Może tych szaleńców
            zaspokoi jak rozgrzebią nawet miejsca pochówku i rozrzucą kości?
            Historia zatacza koło. Oby następne pokolenia nie czynily tak samo
            i nie niszczyly symboli IV RP!
            • nn-n Re: Pomniki historii ??? 09.09.07, 20:11
              a jak go zburzyć?
              będzie krzyk o koszty
              • sauber1 Re: Pomniki historii ??? 09.09.07, 22:01
                nn-n napisała:

> a jak go zburzyć?
                > będzie krzyk o koszty

Ale po co go burzyć, przyciąć nisko, będzie służył jako postument na popiersie,
                jeszcze nie wiadomo kogo? i to najgorsze, to wyczekiwanie, może ...., ja mam
                kilka typów, poczekajmy, wspaniałe są pomniki za żywota stawiane ;)))
              • okofaraona Re: Pomniki historii ??? 09.09.07, 22:03
                Obiecywałem że nie będę więcej pisał, ale się skusiłem a stało się
                to dlatego, że to był mój temat i teraz padło pytanie jak to zrobić.
                Są dwa proste sposoby Jeden to najzwyczajniej zlecić pocięcie tego
                barachła na kawałki i wywalenie byle dalej. Problem kto ma zrobić/
                Myśle że tu jest najmniejszy kłopot. Wystarczy odszukać liste osób
                które ten pomnik w czynie społecznym budowały. Na pewno jest gdzies
                w archiwach. i ..do roboty komuchów, a jeszcze sporo ich żyje, wiec
                jak zbudowali za darmo to i za darmo niech rozwalają.
                • pd15 Re: Pomniki historii ??? 10.09.07, 14:44
                  Pofatyguj się jeszcze i odszukaj liste osób, które odbudowaly ze
                  zniszczeń wojennych choćby Starówkę w Warszawie, czy wiele innych
                  obiektów. Te znienawidzone komuchy pobudowaly też trochę zakladów
                  przemyslowych, które teraz chętnie sprzedawano i prywatyzowano.
                  Może należalo też pociąć to barachlo na kawalki?
                • sauber1 Re: Pomniki historii ??? 10.09.07, 16:43
                  okofaraona napisała:

> ... Wystarczy odszukać liste osób
                  > które ten pomnik w czynie społecznym budowały. Na pewno jest gdzies
                  > w archiwach. i ..do roboty komuchów, a jeszcze sporo ich żyje, wiec
                  > jak zbudowali za darmo to i za darmo niech rozwalają.

A po co się trudzić i szukać, ja się piszę na ten układ, ale poczekajmy na
                  ustawę, pod jednym warunkiem, że każdy robi co wtedy, ja notatnik mam kupiłem
                  sobie nowy, mogę wszystko zapisywać, ciekawe kto odważny jeszcze się zgłosi?
                  • qarina Re: Pomniki historii ??? 14.09.07, 22:50
                    Po pierwsze czubki w czym wam przeszkadza ten pomnik nie podoba sie
                    wam to nie patrzcie na niego,a po drugie oszołomy nie można go
                    zburzyć nie ze względu na koszty,bo kiedyś były takie plany ale
                    dlatego,że jest tak cięki że przewrócenie go by spowodowało zawalenie
                    sie budynków wkoło niego. A ty jak masz za dużo energii i piszesz sie
                    gratisowo do zburzenia to idź do gminy i poproś o gratisową pracę na
                    rzecz miasta to chociaż dobry uczynek zrobisz zamiast pisać o
                    bzdurach.Żegnam ozięble palanty. hahahahaha
                    • sauber1 Re: Pomniki historii ??? 15.09.07, 02:12
                      qarina napisała:

> Po pierwsze czubki w czym wam przeszkadza ten pomnik ...

A, co bąk Cię w ucho ugryzł? Po co te nerwy, kiedy życie takie piękne, a co do
                      pomnika, to fakt przydałby się remont, bo się "sypie jak panienki z tamtych
                      lat..." i to od samiutkiej góry. Ciekawe co będzie jak sie komuś kawał na łeb
                      zwali i co może tego nikt nie widzi???
                      • magda330 Re: Pomniki historii ??? 01.12.07, 23:40
                        sauber1 napisał:

> a co do
                        > pomnika, to fakt przydałby się remont, bo się "sypie jak panienki z tamtych
                        > lat..." i to od samiutkiej góry. Ciekawe co będzie jak sie komuś kawał na łeb
                        > zwali i co może tego nikt nie widzi???

sauber,skąd wiedziałeś,że kawał pomnika spadnie... pod nogi panu
                        Redaktorowi ???
                        www.radziejowkujawski.vgh.pl/readarticle.php?article_id=38
                        Dobrze,że tylko tak się skończyło,mogło być znacznie gorzej tzn.
                        tak jak napisałeś :-)

• magda330 Re:do sauber1 02.12.07, 00:16
                          Ja również o pewnym wydarzeniu wiedziałam od dawna,niestety stało się to
                          faktem.Podobnie jak z tym kawałkiem betonu,nie można zmienić przeznaczenia ani
                          mu zapobiec :(
                          • sauber1 Re:do sauber1 02.12.07, 01:07
                            magda330 napisała:

> ...nie można zmienić przeznaczenia ani mu zapobiec :(

I to właśnie jest najgorsze, choć często to też od innych zależy, a czasem i od
                            różnych dziwnych okoliczności ... :)
                            • magda330 Re:do sauber1 02.12.07, 11:27
                              sauber1 napisał:

>... a czasem i od
                              > różnych dziwnych okoliczności ... :)

Może nie ,,od'', ale okoliczności pozwalają zrozumieć fakty.
                              Tak samo będzie z pomnikiem,coś trzeba z tym zrobić,nie może być tak:
                              nowoczesna pływalnia i kawał straszącego betonu z przeszłości.Warto brać
                              przykład z małych miasteczek,gdzie pomniki niechlubnej przeszłości zostały zburzone.
                              • magda330 Re: Skwer miejski w 1972 r. 09.01.08, 10:32

src="fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ke/ea/3rm8/RwjTCuJSVZdNmDr6nB.jpg"
                                alt="Radziejów 1972 r." title="Radziejów 1972 r." /></a>

Skwer miejski w Radziejowie wyglądał tak, zanim architekt
                                zaprojektował obecne ,,cudo''
                                • sauber1 Re: Skwer miejski w 1972 r. 11.01.08, 16:37
                                  Jak masz całą serię tych widokówek, to chętnie pomogę Ci upłynnić, znam klienta
                                  już daje 3 tysiące, myślę że za taką kasę opyla się zrobić transakcję, kolacje
                                  ja stawiam :)
    • jarek10991 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 13.02.08, 00:58
      SAM LEPIEJ ZNIKNIJ
      • sauber1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 13.02.08, 08:01
        Między dziewicą a rencistką praktycznie nie ma żadnej różnicy - Obie czekają na
        pierwszego.
        "Burząc pomniki, oszczędzajcie cokoły. Zawsze mogą się przydać" - Stanisław
        Jerzy Lec
        • andreas077 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 22.02.08, 23:22
          www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080222/AKTUALNOSCI/599211260
          • andreas077 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 28.02.08, 04:19
            raczej tak prędko nie zniknie, chyba nikt go nie ukradnie? dla fachowca
            przedniej marki teoretycznie żaden to problem, ale czy to ma jakąś wartość ?
            • sauber1 Re: Kiedy zniknie z rynku ten komunistyczny pomni 28.02.08, 13:34
              ale skoro wszystkie relikty kultu przeszłości mają zostać sprzedane do rąk, lub
              następcom tych co tworzyli te dzieła i wymiar, to może i ten ów wymieniony też
              znajdzie swojego ulubieńca, co na nim nieźle zarobi... Tylko warto przypomnieć,
              że to wszystko za nasze było i nam służyć miało, a może się już wysłużyło i...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka