kaszluk 21.09.07, 08:28 Toruń zajął 2 miejsce w konkursie Rzeczpospolitej na 7 cudów Polski. Wieliczka wygrała ale batalia o pierwsze miejsce była bardzo zacięta, zadecydowało raptem 1000 głosów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muvon200 Re: Toruń cudem Polski! 21.09.07, 09:19 to akurat najmniej interesuje Bydgoszczan. Mozemy o tym poczytać na Waszym forum. Wiadomość radosna ale że tak powiem mało interesująca Bydgoszczan i tak nasze dzieci będą jeździć na wycieczki szkolne do Was zwiększając \"lawinowo" ilośc turystów :)) Odpowiedz Link Zgłoś
leszek21 Re: Toruń cudem Polski! 21.09.07, 10:17 Jeszcze parę takich sztucznie podkręcanych rankingów, a Babbiki naprawdę uwierzą że Toruń jest bardziej atrakcyjny od Krakowa czy Gdańska. Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Toruń cudem Polski! 21.09.07, 10:19 ba, nawet od Warszawy bo jej cuda odpadły już dawno hehehe. Oni i bez rankingów w to wierzą głęboko :). Nawet 4 gwiazdkowy hotel ma w przyszłości powstać jeden :). Odpowiedz Link Zgłoś
kanton2 Re: Toruń cudem Polski! 21.09.07, 10:29 Zdaje się ,że w ocenie tego "cudu" torunianin Szmak zachowuje więcej obiektywizmu niż wielu fanatyków wypowiadających się na forum.Stwierdził ,że to niewiele ma wspólnego z rzeczywistością i obiektywną oceną. W kampanię zaangażowano tysiące osób z całego regionu , Polski ,świata agitując w różny sposób. Tak więc w tym konkursie wygrała tak naprawdę umiejętność agitacji . Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Toruń cudem Polski! 21.09.07, 10:42 chyba nie doceniasz Torunian. To pozytywne, że się spięli bo świadczy o pariotyzmie lokalnym. To bardzo fajna zabawa. Szkoda, ż niektórzy z tego zrobioą wielki sukces na skalę międzynarodową. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: Toruń cudem Polski! 21.09.07, 12:11 Obawiam się, że w dużej mierze wygrała spamerska zaciętość babbików. Zauważyliście, jak mało kuroslipa było u nas od czasu ogoszenia 2. etapu tej zabawy? Pewnie był czymś zajęty... (A teraz pewnie wróci :/ ) Ale nie zmienia to faktu, że na pewno wiele osób na panoramę Torunia zagosowało - z tego powodu autentyczne brawa i gratulacje dla sąsiadów. > Tak więc w tym konkursie wygrała tak naprawdę umiejętność agitacji . Tak - i tego akurat warto by się od torunian uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Toruń cudem Polski! 21.09.07, 20:50 >Stwierdził ,że to niewiele ma wspólnego z rzeczywistością i > obiektywną oceną. Zakompleksiony chlopczyk z Bydgoszczy chce sie dowartosciowac Wiec ocena jest nieobiektywna, cudem Polski powinien byc przechodzacy przez rzeka. ale jury tam musialo parsknac smiechem na ta propozycje. Oczywiscie ze ta zabawa nie jest miarodajna Krakow sie zaangazowal mniej i przegral z Toruniem. Bydgoszcz nie zostala dopuszczona nawet do zabawy Takze prosty czlowieku zrozum w koncu ze 27 obiektow ktore wyznaczyla komisja jest rzeczywiscie najwazniejszymi cudami Polski Bydgoszczy tam nie ma i nigdy nie bedzie Dobrze byloby abys w koncu to zrozumial, a kolejnosc czy zajelismy 2 miejsce czy moglismy zajac 5 jest nie wazna Odpowiedz Link Zgłoś
bartolini-bartuomiej Re: Toruń cudem Polski! 21.09.07, 21:36 Daj spokój, z dzieciakami będziesz dyskutować... Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Toruń cudem Polski! 22.09.07, 21:23 szlachcic napisał: > Wiec ocena jest nieobiektywna, cudem Polski powinien byc oczywiście, że nie jest obiektywna. Lubię moje miasto, ale ono nigdy nie będzie atrakcyjniejsze od Krakowa, a w tym sondażu tak wypadło. Też oczywiście głosowałam i to nawet 2 razy;) Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Toruń cudem Polski! 24.09.07, 16:10 rozczarowana-torunianka napisała: > oczywiście, że nie jest obiektywna. Lubię moje miasto, ale ono nigdy nie będzie > atrakcyjniejsze od Krakowa, a w tym sondażu tak wypadło. czym sie rozni Twoja wypowiedz od mojej? Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: Toruń cudem Polski! 24.09.07, 18:59 szlachcic napisał: > rozczarowana-torunianka napisała: > > > oczywiście, że nie jest obiektywna. Lubię moje miasto, ale ono > nigdy nie będzie > > atrakcyjniejsze od Krakowa, a w tym sondażu tak wypadło. > > czym sie rozni Twoja wypowiedz od mojej? WSZYSTKIM. Z kulturą wypowiedzi na czele. Wspólny mianownik - świadomość oczywistej większej atrakcyjności Krakowa - niewiele tu zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Toruń cudem Polski! 24.09.07, 19:36 niebieski.kapturek napisał: > Wspólny mianownik - świadomość oczywistej większej atrakcyjności > Krakowa - niewiele tu zmienia. wiem ze dla ciebie temat dyskusji nie ma znaczenia jezeli nie masz argumentow wiec szukasz argumentow gdzie indziej Ja zapytalem o roznice, bo taki byl wydzwiek jej postu jakoby sie z czyms nie zgadzala i napisala swoja racje tylko ze torunianka napisala TYLKO to samo co ja wczesniej i nic wiecej ty zakompleksiony bydgoszczaninie mimo ze jej post jast calkowicie bezsensowny zaczynasz ja popierac. wiem ze mnie nie lubisz ale sa granice osmieszania sie i teraz pytanie dotyczace watku Gdyby media bydgoskie 24 godzine na dobe mowily aby glosowac czy Bydgoszcz bylaby w 7 cudach Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: Toruń cudem Polski! 24.09.07, 20:45 > czym sie rozni Twoja wypowiedz od mojej? WSZYSTKIM. Z kulturą wypowiedzi na czele. Mam wrażenie, ze przeoczyłeś ten fragment? Może nie zrozumiałeś? > tylko ze torunianka napisala TYLKO to samo co ja wczesniej i nic > wiecej Nie masz racji. POKAZAŁA (to też forma wypowidzi), że można być toruńskim lokalnym partiotą i uczestnikiem zabawy Rzepy bez kierowania tego uczucia i czynu przeciwko komuś. A także, że można o tym opowiedzieć, nie obrażając nikogo, mało tego, zachowując się (na forum nie swojego miasta) w sposób sympatyczny. > ty zakompleksiony bydgoszczaninie mimo ze jej post jast calkowicie > bezsensowny Pewnie nie zrozumiesz, ale powiem: powiedziała rzeczy ważne, będące dokładnym zaprzeczeniem twojego posta. > i teraz pytanie dotyczace watku > Gdyby media bydgoskie 24 godzine na dobe mowily aby glosowac czy > Bydgoszcz bylaby w 7 cudach Polski? Nawet nie wiesz, że zadałeś niegłupie pytanie: czy gdyby media zmobilizowały bydgoszczan do masowego udziału w pierwszej części zabawy, szacowne grono w Warszawie dostrzegłoby istnienie atrakcyjnych turystycznie obiektów w Bydgoszczy? Czy zauważyliby, że skoro tylu ludzi chce na coś zwrócić uwagę, to może warto się temu przyjrzeć? Zaskoczyła mnie duża ilość propozycji z Warszawy wśród 27. Dlatego, chociaż miałbym ochotę napisać "być może", uczciwa odpowiedź brzmi: "nie wiem". Ty też nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka e: Toruń cudem Polski! 24.09.07, 23:24 szlachcic napisał: > Ja zapytalem o roznice, bo taki byl wydzwiek jej postu jakoby sie z > czyms nie zgadzala i napisala swoja racje ślachcicu drogi, w wypowiedzi, do której nawiązujesz, w tym właśnie zacytowanym, Twoim zdaniu, zgodziłam się z Tobą. Czemu nie mogłeś w to uwierzyć? A to z powodu całej bezsensownej reszty, ale tej Twojej;) > tylko ze torunianka napisala TYLKO to samo co ja wczesniej i nic > wiecej Wiesz, myślę, że dobrze by było, gdybyś to TY napisał TYLKO to samo co ja i NIC WIĘCEJ. A niebieskiego.kapturka pozdrawiam i dziękuję za "bezsensowne popieranie":))) Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: e: Toruń cudem Polski! 25.09.07, 19:08 rozczarowana-torunianka napisała: > Twoim zdaniu, zgodziłam się z Tobą. Czemu nie mogłeś w to >uwierzyć? bo wydziwiek Twojego postu-odpowiedzi na moj post w kontekscie ze uzylas cytat mojego tekstu jest ze sie nie zgadzasz z czyms co napisalem A to ze mnie nie cierpisz to juz inna historia :) Naprawde torunianko b latwo jest wyczuc jakie grupy wzajemnej adoracji i nienawisci sie potworzyly na forum Jestesmy po obu stronach barykady, to znaczy Ty starasz sie zawsze byc i popierasz zawsze moich oponentow nawet jak opowiadaja bzdury ze glowa boli > powodu całej bezsensownej reszty, ale tej Twojej;) Dlaczego bezsensownej dlatego ze powiedzialem ze ktos jest zakompleksiony bo wysoka pozycje torunia argumentuje ze media torunskie podgrzewaly do glosowania a bydgoskie nie? To ze Torun zajal 2 miejsce jest efektem tego ze jury uznalo range miasta i wstawilo miasto do 27 finalistow a dopiero potem ze miastu udalo sie zmobilizowac mieszkancow lepiej niz zrobil to Krakow Bydgoszczanie to naguja Wiec ja uwazam ze ten co to neguje jest dziaciakiem albo zakompleksionym doroslym zgadzasz sie czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: e: Toruń cudem Polski! 25.09.07, 20:09 szlachcic napisał: > A to ze mnie nie cierpisz to juz inna historia :) ej, szlachcicu, nie przesadzaj. Ja tylko nie cierpię jak bierzesz widły w ręce i w gumofilcach wchodzisz na salony, czyli forum. Jak chcesz widłami machać to zmień sobie nick chociaż. > Dlaczego bezsensownej > dlatego ze powiedzialem ze ktos jest zakompleksiony bo tak, bo tym sposobem to z CIEBIE właśnie kompleksy wychodzą. Ja nie widzę tu zakompleksionych osób, a wręcz przeciwnie. Zdumiałbyś się, gdybyś spotkał ludzi, którym tu zakompleksienie przypisujesz. Idź w piątek popatrzeć na fajerwerki, ciesz się wygraną Torunia, ale daj sobie spokój z wygłaszaniem stwierdzeń ex cathedra i będzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: e: Toruń cudem Polski! 26.09.07, 18:30 rozczarowana-torunianka napisała: > Ja nie widzę tu > zakompleksionych osób, a wręcz przeciwnie. Zdumiałbyś się, gdybyś >spotkał ludzi Wiesz nie chcialbym spotkac ludzi ktorzy maja takie oto argumenty "Bydgoszcz jest 2 razy wieksza" "Torun to miasteczzko" "jestescie cudem bo wszystkie media trabily a Bydgoszcz nie jest bo nie bylo takiego pospolitego ruszenia" "UMK to przecietny uniwerek" "UKW to potega" "u was nie ma NAWET filharmonii" wiec zapytam proste pytanie torunianko czy to sa argumenty czy dowody zakompleksienia? Ja uwazam ze to dozywotnie kompleksy i o nich mowie > ej, szlachcicu, nie przesadzaj Nie przesadzam torunianko odpowiedzialem kiedys na post w ktorym gosc z B popelnil kilka straszliwych bledow ortograficznych i dla zabawy i kpiny napisalem te slowa tak jak autor. Ta post-kpina byla tak wyolbrzymiona ze KAZDY poza 1 gosciem z B go nie zrozumial badz z premedytacja obarczyl tymi ortami mnie. I jia to napisalem ,ze jest durniem jezeli nie zrozumial albo bydlakiem ze z premedytacja chce mnie zdyskredytowac. I Ty torunianko jego poparlas argumentujac to tym ze go lubisz no comment Odpowiedz Link Zgłoś
romek-romek leszek, nie jątrz znowu. 21.09.07, 12:19 leszek, nie jątrz znowu. Po co ci ta ciągłą walkka i gryzienie wszystkich dookołą? Chwala Toruniowi, i Bydgoszcz na tym zyska. Odpowiedz Link Zgłoś
kanton2 Re: leszek, nie jątrz znowu. 21.09.07, 12:51 Kiedy słyszę takie zapewnienia torunian ,zwłaszcza z rodu babbikowych " Bydgoszcz na tym zyska" od razu zastanawiam się co znowu torunianie zechcą wyrwać Bydgoszczy. Nie wiem co np. sądzić na temat takiego wydarzenia ? Wkrótce / ok. 1 godz./po ukazaniu się wyników głosowaniana w konkursie Rzeczpospolitej marszałek Całbecki ogłosił ,że lotnisku w Bydgoszczy grozi upadłość a co za tym się kryje powszechnie wiadomo- uruchomienie lotniska w Toruniu. Na forum zaczął się w niespotykanej skali atak na nasze lotnisko i agitacja za powstaniem w Toruniu. Zastanawiam się jak odwdzięczą się nam torunianie w zamian za zgłoszoną przez nasze władze gotowość poparcia w staraniach o ESK? Typuję - nasili się atak na TVB . Odpowiedz Link Zgłoś
jaca515 Re: leszek, nie jątrz znowu. 21.09.07, 15:41 Zwyczajnie klamiesz., Atakow na Torun jest tu chyba ze 20, a racje toruynian sa regularnie wycinane. Taka "uczciwosc po bydgosku". A co ma wybor Torun jako CUD POLSKI z kiepskim zarzadzaniem przez szefa PLB? Bo ja zwiazku nie widze. Odpowiedz Link Zgłoś
bydgoszczanin8 Re: leszek, nie jątrz znowu. 23.09.07, 11:48 > Zwyczajnie klamiesz., Atakow na Torun jest tu chyba ze 20, a racje > toruynian sa regularnie wycinane. Jedni drugich warci w tych odwiecznych walkach. Zamiast olac te kretynskie stereotypy i wzajemne animozje o kazda duperele, to ciagle wzajemne oskarzenia na poziomie mieszkancow i przepychanki na szczeblu jasniepanow wladcow. Oba miasta, wzorem okregu dabrowsko- katowickiego powinny dazyc do jaknajblizszego polaczenia (co za tym idzie, budowac nowe osiedla w kierunku sasiada, polaczyc wszystko szybka linia kolejowa itd., w przyszlosci i autobusami). Pomysl lotniska w toruniu to kretynizm, w momencie gdy istnieje obok juz gotowe i dzialajace lotnisko - nasz region to nie londyn zeby miec 5 lotnisk. Nie bardzo sledze co tam bydgoszcz toruniowi zabiera lub nie (akurat sprawa lotniska dosc glosna sie zrobila), ale pewnie tez wasze wladze robia dokladnie to samo co nasze - jak dzieci staraja sie zagarnac jaknajwiecej zabawek do siebie, nie zauwazajac ze to psuje cala zabawe. Konkurencja, w jakiejkolwiek dziedzinie, zwykle wychodzi na dobre obu stronom. Niestety jak zwykle musimy stanowic wyjatek od reguly. >Taka "uczciwosc po bydgosku". I fasolka po bretonsku :) A teraz przyjdzie lokalny_buc i znowu zacznie mi wciskac ze jestem z torunia :) Odpowiedz Link Zgłoś
bydgoszczanin8 Re: leszek, nie jątrz znowu. 23.09.07, 11:51 > tez wasze wladze robia dokladnie to samo co nasze - jak dzieci Na odwrot mialobyc - "tez nasze wladze robia dokladnie to samo co wasze", sorki :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: leszek, nie jątrz znowu. 23.09.07, 17:19 bydgoszczanin8 napisał: > szczeblu jasniepanow wladcow. Oba miasta, wzorem okregu dabrowsko- > katowickiego powinny dazyc do jaknajblizszego polaczenia (co za tym > idzie, budowac nowe osiedla w kierunku sasiada, polaczyc wszystko > szybka linia kolejowa itd., w przyszlosci i autobusami). To nie takie proste, gdyż gdzie wtedy znajdziemy godnego siebie dużego wroga z którym będzie można się wykłócać i na którego będzie można zrzucać wszystkie niepowodzenia? > >Taka "uczciwosc po bydgosku". > I fasolka po bretonsku :) + kawa po turecku;) > A teraz przyjdzie lokalny_buc i znowu zacznie mi wciskac ze jestem z > torunia :) w tej sytuacji nic Ci nie pozostanie jak przeprowadzić się do Torunia:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bydgoszczanin8 Re: leszek, nie jątrz znowu. 24.09.07, 03:12 > To nie takie proste, gdyż gdzie wtedy znajdziemy godnego siebie dużego wroga z > którym będzie można się wykłócać i na którego będzie można zrzucać wszystkie > niepowodzenia? Moze gdyby wizja dwumiasta sie spelnila, skonczylby sie podzial na krzyzakow i tyfusow? Moze wtedy za weglem nie bylby "wrog" tylko "nasi"? A wrogowie przestaliby byc potrzebni, bo w regionie bylaby to jedyna aglomeracja z wszystkimi mozliwymi sukcesami i porazkami bez podzialu na "ich" sukces, "nasza" porazka. Ale to science-fiction jest jak widze po tym co sie dzieje i wypowiedziach "prawdziwych" bydgoszczan i torunian tutaj na forum. Wiec prawdopodobnie zostanie jak jest - dwa antagonizmy oddalone od siebie o 30km, kazdy ciagnacy rzepke w swoja strone i coraz bardziej pograzajacy sie w nijakosci swojego miasta (dotyczy zarowno B jak i T). > w tej sytuacji nic Ci nie pozostanie jak przeprowadzić się do Torunia:))) Wybacz, ale torun mnie takze nie zachwyca - macie piekna starowke (do ktorej bydgoszcz z jej kikutem starego rynku nie moze sie rownac) - to fakt, ale dalej to juz to samo co w bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
nadrat1 Re: Toruń cudem Polski! 22.09.07, 13:08 To tylko zasługo kampanii medialnej i reklam. Ile to kosztowało??? Toruń (cud krzyżacki) w żadnym stopniu nie umywa się do KRAKOWA! Odpowiedz Link Zgłoś
bartas1 Tylko 28 tyś głosów 21.09.07, 16:29 Wystarczyło ,że głosował co siódmy toruńczyk i jest .Mało przekonujący konkurs.Jakby miał 3 mln głosów , uwierzyłbym ,że konkurs miał sens i toruń sie podoba , a tak mam pewność ,że to ponad 90% głosów toruniczyków zdecydowało Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Tylko 28 tyś głosów 21.09.07, 16:31 ale czy to źle? To znaczy że kochają swoje miasto. Głosowanie wielokrotne było utrudnione, bo trzeba było podać e-mail. No ile ten Babbik Areczek mógł ząłożyć takich skrzynek? 100 200 to kropla w morzu. Myślę, więc że głosowali Torunianie i Ci którzy z Toruniem czują się związani. Ja z sympatii do mieszkańców-1 :) Odpowiedz Link Zgłoś
alf79 toruń cudem toruniaków 22.09.07, 10:32 to oni sami siebie wybrali ,a nie Polacy Odpowiedz Link Zgłoś
onanes Re: toruń cudem toruniaków 22.09.07, 13:05 Szkoda tylko, że bydgoszczany sami sie nie wybrali. To byłby cud nad cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
kanton2 Re: toruń cudem toruniaków 22.09.07, 16:08 alf -bardzo trafne spostrzeżenie. Na tym należałoby zakończyć dyskusję .Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: toruń cudem toruniaków 22.09.07, 18:46 a dlaczego skończyć. Było śmiesznie bo się ośmiesza ten chłopek Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: toruń cudem toruniaków 24.09.07, 19:22 Bydgoszczany się nie wybrały bo w II etapie nie startowały. Tak zadecydowało jury konkursu i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
paig Re: toruń cudem toruniaków 26.09.07, 21:30 Mozna bylo glosowac na 7 obiektow na raz. Wydaje mi sie, ze wynik bylby nieco inny gdyby mozna bylo glosowac tylko na 1 obiekt. Co do Torunia jego starowka jest ladna (wielu sie nawet bardzo podba), na pewno jest to bardzo zabytkowe miejsce i uwazam, ze zasluguje na miejsce w pierwszej siudemce. Natomiast co do panoramy torunskiej znad Wisly, to naprawde nie wiem czym tu sie zachwycac... mi sie ona zwyczajnie nie podoba. Uwazam, ze panorama warszawskiej starowki jest znacznie bardziej ciekawa (chocby przez to, ze kamienice sa na gorce), a w skali europejskiej juz sie nie wypowiem. Odpowiedz Link Zgłoś