Dodaj do ulubionych

Toruń cudem Polski!

21.09.07, 08:28
Toruń zajął 2 miejsce w konkursie Rzeczpospolitej na 7 cudów Polski. Wieliczka
wygrała ale batalia o pierwsze miejsce była bardzo zacięta, zadecydowało
raptem 1000 głosów.
Obserwuj wątek
    • muvon200 Re: Toruń cudem Polski! 21.09.07, 09:19
      to akurat najmniej interesuje Bydgoszczan. Mozemy o tym poczytać na Waszym
      forum. Wiadomość radosna ale że tak powiem mało interesująca Bydgoszczan i tak
      nasze dzieci będą jeździć na wycieczki szkolne do Was zwiększając \"lawinowo"
      ilośc turystów :))
      • leszek21 Re: Toruń cudem Polski! 21.09.07, 10:17
        Jeszcze parę takich sztucznie podkręcanych rankingów, a Babbiki
        naprawdę uwierzą że Toruń jest bardziej atrakcyjny od Krakowa czy
        Gdańska.
        • muvon200 Re: Toruń cudem Polski! 21.09.07, 10:19
          ba, nawet od Warszawy bo jej cuda odpadły już dawno hehehe. Oni i
          bez rankingów w to wierzą głęboko :). Nawet 4 gwiazdkowy hotel ma w
          przyszłości powstać jeden :).
          • kanton2 Re: Toruń cudem Polski! 21.09.07, 10:29
            Zdaje się ,że w ocenie tego "cudu" torunianin Szmak zachowuje więcej
            obiektywizmu niż wielu fanatyków wypowiadających się na
            forum.Stwierdził ,że to niewiele ma wspólnego z rzeczywistością i
            obiektywną oceną. W kampanię zaangażowano tysiące osób z całego
            regionu , Polski ,świata agitując w różny sposób.
            Tak więc w tym konkursie wygrała tak naprawdę umiejętność agitacji .
            • muvon200 Re: Toruń cudem Polski! 21.09.07, 10:42
              chyba nie doceniasz Torunian. To pozytywne, że się spięli bo
              świadczy o pariotyzmie lokalnym. To bardzo fajna zabawa. Szkoda, ż
              niektórzy z tego zrobioą wielki sukces na skalę międzynarodową.
            • niebieski.kapturek Re: Toruń cudem Polski! 21.09.07, 12:11
              Obawiam się, że w dużej mierze wygrała spamerska zaciętość babbików.
              Zauważyliście, jak mało kuroslipa było u nas od czasu ogoszenia 2.
              etapu tej zabawy? Pewnie był czymś zajęty... (A teraz pewnie
              wróci :/ )

Ale nie zmienia to faktu, że na pewno wiele osób na panoramę Torunia
              zagosowało - z tego powodu autentyczne brawa i gratulacje dla
              sąsiadów.

> Tak więc w tym konkursie wygrała tak naprawdę umiejętność
              agitacji .

Tak - i tego akurat warto by się od torunian uczyć.
            • szlachcic Re: Toruń cudem Polski! 21.09.07, 20:50
              >Stwierdził ,że to niewiele ma wspólnego z rzeczywistością i
              > obiektywną oceną.

Zakompleksiony chlopczyk z Bydgoszczy chce sie dowartosciowac

Wiec ocena jest nieobiektywna, cudem Polski powinien byc
              przechodzacy przez rzeka. ale jury tam musialo parsknac smiechem na
              ta propozycje.
              Oczywiscie ze ta zabawa nie jest miarodajna
              Krakow sie zaangazowal mniej i przegral z Toruniem.
              Bydgoszcz nie zostala dopuszczona nawet do zabawy
              Takze prosty czlowieku zrozum w koncu ze 27 obiektow ktore
              wyznaczyla komisja jest rzeczywiscie najwazniejszymi cudami Polski
              Bydgoszczy tam nie ma i nigdy nie bedzie
              Dobrze byloby abys w koncu to zrozumial, a kolejnosc czy zajelismy 2
              miejsce czy moglismy zajac 5 jest nie wazna
              • bartolini-bartuomiej Re: Toruń cudem Polski! 21.09.07, 21:36
                Daj spokój, z dzieciakami będziesz dyskutować...
              • rozczarowana-torunianka Re: Toruń cudem Polski! 22.09.07, 21:23
                szlachcic napisał:

> Wiec ocena jest nieobiektywna, cudem Polski powinien byc

oczywiście, że nie jest obiektywna. Lubię moje miasto, ale ono nigdy nie będzie
                atrakcyjniejsze od Krakowa, a w tym sondażu tak wypadło.

Też oczywiście głosowałam i to nawet 2 razy;)
                • szlachcic Re: Toruń cudem Polski! 24.09.07, 16:10
                  rozczarowana-torunianka napisała:

> oczywiście, że nie jest obiektywna. Lubię moje miasto, ale ono
                  nigdy nie będzie
                  > atrakcyjniejsze od Krakowa, a w tym sondażu tak wypadło.

czym sie rozni Twoja wypowiedz od mojej?
                  • bydgoszczanin8 Re: Toruń cudem Polski! 24.09.07, 17:27
                    nickiem.
                  • niebieski.kapturek Re: Toruń cudem Polski! 24.09.07, 18:59
                    szlachcic napisał:

> rozczarowana-torunianka napisała:
                    >
                    > > oczywiście, że nie jest obiektywna. Lubię moje miasto, ale ono
                    > nigdy nie będzie
                    > > atrakcyjniejsze od Krakowa, a w tym sondażu tak wypadło.
                    >
                    > czym sie rozni Twoja wypowiedz od mojej?

WSZYSTKIM. Z kulturą wypowiedzi na czele.

Wspólny mianownik - świadomość oczywistej większej atrakcyjności
                    Krakowa - niewiele tu zmienia.
                    • szlachcic Re: Toruń cudem Polski! 24.09.07, 19:36
                      niebieski.kapturek napisał:

> Wspólny mianownik - świadomość oczywistej większej atrakcyjności
                      > Krakowa - niewiele tu zmienia.

wiem ze dla ciebie temat dyskusji nie ma znaczenia jezeli nie masz
                      argumentow
                      wiec szukasz argumentow gdzie indziej

Ja zapytalem o roznice, bo taki byl wydzwiek jej postu jakoby sie z
                      czyms nie zgadzala i napisala swoja racje
                      tylko ze torunianka napisala TYLKO to samo co ja wczesniej i nic
                      wiecej

ty zakompleksiony bydgoszczaninie mimo ze jej post jast calkowicie
                      bezsensowny zaczynasz ja popierac.
                      wiem ze mnie nie lubisz ale sa granice osmieszania sie

i teraz pytanie dotyczace watku
                      Gdyby media bydgoskie 24 godzine na dobe mowily aby glosowac czy
                      Bydgoszcz bylaby w 7 cudach Polski?
                      • niebieski.kapturek Re: Toruń cudem Polski! 24.09.07, 20:45
                        > czym sie rozni Twoja wypowiedz od mojej?

WSZYSTKIM. Z kulturą wypowiedzi na czele.

Mam wrażenie, ze przeoczyłeś ten fragment? Może nie zrozumiałeś?

> tylko ze torunianka napisala TYLKO to samo co ja wczesniej i nic
                        > wiecej

Nie masz racji. POKAZAŁA (to też forma wypowidzi), że można być
                        toruńskim lokalnym partiotą i uczestnikiem zabawy Rzepy bez
                        kierowania tego uczucia i czynu przeciwko komuś. A także, że można o
                        tym opowiedzieć, nie obrażając nikogo, mało tego, zachowując się (na
                        forum nie swojego miasta) w sposób sympatyczny.

> ty zakompleksiony bydgoszczaninie mimo ze jej post jast calkowicie
                        > bezsensowny

Pewnie nie zrozumiesz, ale powiem: powiedziała rzeczy ważne, będące
                        dokładnym zaprzeczeniem twojego posta.

> i teraz pytanie dotyczace watku
                        > Gdyby media bydgoskie 24 godzine na dobe mowily aby glosowac czy
                        > Bydgoszcz bylaby w 7 cudach Polski?

Nawet nie wiesz, że zadałeś niegłupie pytanie: czy gdyby media
                        zmobilizowały bydgoszczan do masowego udziału w pierwszej części
                        zabawy, szacowne grono w Warszawie dostrzegłoby istnienie
                        atrakcyjnych turystycznie obiektów w Bydgoszczy? Czy zauważyliby, że
                        skoro tylu ludzi chce na coś zwrócić uwagę, to może warto się temu
                        przyjrzeć?

Zaskoczyła mnie duża ilość propozycji z Warszawy wśród 27. Dlatego,
                        chociaż miałbym ochotę napisać "być może", uczciwa odpowiedź
                        brzmi: "nie wiem". Ty też nie wiesz.
                      • rozczarowana-torunianka e: Toruń cudem Polski! 24.09.07, 23:24
                        szlachcic napisał:

> Ja zapytalem o roznice, bo taki byl wydzwiek jej postu jakoby sie z
                        > czyms nie zgadzala i napisala swoja racje

ślachcicu drogi, w wypowiedzi, do której nawiązujesz, w tym właśnie zacytowanym,
                        Twoim zdaniu, zgodziłam się z Tobą. Czemu nie mogłeś w to uwierzyć? A to z
                        powodu całej bezsensownej reszty, ale tej Twojej;)

> tylko ze torunianka napisala TYLKO to samo co ja wczesniej i nic
                        > wiecej

Wiesz, myślę, że dobrze by było, gdybyś to TY napisał TYLKO to samo co ja i NIC
                        WIĘCEJ.

A niebieskiego.kapturka pozdrawiam i dziękuję za "bezsensowne popieranie":)))
                        • szlachcic Re: e: Toruń cudem Polski! 25.09.07, 19:08

> Twoim zdaniu, zgodziłam się z Tobą. Czemu nie mogłeś w to
                          >uwierzyć?

bo wydziwiek Twojego postu-odpowiedzi na moj post w kontekscie ze
                          uzylas cytat mojego tekstu jest ze sie nie zgadzasz z czyms co
                          napisalem
                          A to ze mnie nie cierpisz to juz inna historia :)
                          Naprawde torunianko b latwo jest wyczuc jakie grupy wzajemnej
                          adoracji i nienawisci sie potworzyly na forum
                          Jestesmy po obu stronach barykady, to znaczy Ty starasz sie zawsze
                          byc i popierasz zawsze moich oponentow nawet jak opowiadaja bzdury
                          ze glowa boli

> powodu całej bezsensownej reszty, ale tej Twojej;)

Dlaczego bezsensownej
                          dlatego ze powiedzialem ze ktos jest zakompleksiony bo wysoka
                          pozycje torunia argumentuje ze media torunskie podgrzewaly do
                          glosowania a bydgoskie nie?
                          To ze Torun zajal 2 miejsce jest efektem tego ze jury uznalo range
                          miasta i wstawilo miasto do 27 finalistow a dopiero potem ze miastu
                          udalo sie zmobilizowac mieszkancow lepiej niz zrobil to Krakow
                          Bydgoszczanie to naguja
                          Wiec ja uwazam ze ten co to neguje jest dziaciakiem albo
                          zakompleksionym doroslym
                          zgadzasz sie czy nie?
                          • rozczarowana-torunianka Re: e: Toruń cudem Polski! 25.09.07, 20:09
                            szlachcic napisał:

> A to ze mnie nie cierpisz to juz inna historia :)

ej, szlachcicu, nie przesadzaj. Ja tylko nie cierpię jak bierzesz widły w ręce i
                            w gumofilcach wchodzisz na salony, czyli forum. Jak chcesz widłami machać to
                            zmień sobie nick chociaż.

> Dlaczego bezsensownej
                            > dlatego ze powiedzialem ze ktos jest zakompleksiony bo

tak, bo tym sposobem to z CIEBIE właśnie kompleksy wychodzą. Ja nie widzę tu
                            zakompleksionych osób, a wręcz przeciwnie. Zdumiałbyś się, gdybyś spotkał ludzi,
                            którym tu zakompleksienie przypisujesz.

Idź w piątek popatrzeć na fajerwerki, ciesz się wygraną Torunia, ale daj sobie
                            spokój z wygłaszaniem stwierdzeń ex cathedra i będzie OK.
                            • szlachcic Re: e: Toruń cudem Polski! 26.09.07, 18:30

> Ja nie widzę tu
                              > zakompleksionych osób, a wręcz przeciwnie. Zdumiałbyś się, gdybyś
                              >spotkał ludzi

Wiesz nie chcialbym spotkac ludzi ktorzy maja takie oto argumenty
                              "Bydgoszcz jest 2 razy wieksza"
                              "Torun to miasteczzko"
                              "jestescie cudem bo wszystkie media trabily a Bydgoszcz nie jest bo
                              nie bylo takiego pospolitego ruszenia"
                              "UMK to przecietny uniwerek"
                              "UKW to potega"
                              "u was nie ma NAWET filharmonii"

wiec zapytam proste pytanie torunianko czy to sa argumenty czy
                              dowody zakompleksienia?

Ja uwazam ze to dozywotnie kompleksy i o nich mowie

> ej, szlachcicu, nie przesadzaj

Nie przesadzam torunianko

odpowiedzialem kiedys na post w ktorym gosc z B popelnil kilka
                              straszliwych bledow ortograficznych i dla zabawy i kpiny napisalem
                              te slowa tak jak autor. Ta post-kpina byla tak wyolbrzymiona ze
                              KAZDY poza 1 gosciem z B go nie zrozumial badz z premedytacja
                              obarczyl tymi ortami mnie.
                              I jia to napisalem ,ze jest durniem jezeli nie zrozumial albo
                              bydlakiem ze z premedytacja chce mnie zdyskredytowac.
                              I Ty torunianko jego poparlas argumentujac to tym ze go lubisz
                              no comment

• romek-romek leszek, nie jątrz znowu. 21.09.07, 12:19
          leszek, nie jątrz znowu.
          Po co ci ta ciągłą walkka i gryzienie wszystkich dookołą?
          Chwala Toruniowi, i Bydgoszcz na tym zyska.
          • kanton2 Re: leszek, nie jątrz znowu. 21.09.07, 12:51
            Kiedy słyszę takie zapewnienia torunian ,zwłaszcza z rodu
            babbikowych " Bydgoszcz na tym zyska" od razu zastanawiam się co
            znowu torunianie zechcą wyrwać Bydgoszczy.
            Nie wiem co np. sądzić na temat takiego wydarzenia ?
            Wkrótce / ok. 1 godz./po ukazaniu się wyników głosowaniana w
            konkursie Rzeczpospolitej marszałek Całbecki ogłosił ,że lotnisku w
            Bydgoszczy grozi upadłość a co za tym się kryje powszechnie wiadomo-
            uruchomienie lotniska w Toruniu. Na forum zaczął się w
            niespotykanej skali atak na nasze lotnisko i agitacja za powstaniem
            w Toruniu. Zastanawiam się jak odwdzięczą się nam torunianie w
            zamian za zgłoszoną przez nasze władze gotowość poparcia w
            staraniach o ESK?
            Typuję - nasili się atak na TVB .
            • jaca515 Re: leszek, nie jątrz znowu. 21.09.07, 15:41
              Zwyczajnie klamiesz., Atakow na Torun jest tu chyba ze 20, a racje
              toruynian sa regularnie wycinane. Taka "uczciwosc po bydgosku".

A co ma wybor Torun jako CUD POLSKI z kiepskim zarzadzaniem przez
              szefa PLB? Bo ja zwiazku nie widze.
              • bydgoszczanin8 Re: leszek, nie jątrz znowu. 23.09.07, 11:48
                > Zwyczajnie klamiesz., Atakow na Torun jest tu chyba ze 20, a racje
                > toruynian sa regularnie wycinane.
                Jedni drugich warci w tych odwiecznych walkach. Zamiast olac te
                kretynskie stereotypy i wzajemne animozje o kazda duperele, to
                ciagle wzajemne oskarzenia na poziomie mieszkancow i przepychanki na
                szczeblu jasniepanow wladcow. Oba miasta, wzorem okregu dabrowsko-
                katowickiego powinny dazyc do jaknajblizszego polaczenia (co za tym
                idzie, budowac nowe osiedla w kierunku sasiada, polaczyc wszystko
                szybka linia kolejowa itd., w przyszlosci i autobusami).

Pomysl lotniska w toruniu to kretynizm, w momencie gdy istnieje obok
                juz gotowe i dzialajace lotnisko - nasz region to nie londyn zeby
                miec 5 lotnisk. Nie bardzo sledze co tam bydgoszcz toruniowi zabiera
                lub nie (akurat sprawa lotniska dosc glosna sie zrobila), ale pewnie
                tez wasze wladze robia dokladnie to samo co nasze - jak dzieci
                staraja sie zagarnac jaknajwiecej zabawek do siebie, nie zauwazajac
                ze to psuje cala zabawe. Konkurencja, w jakiejkolwiek dziedzinie,
                zwykle wychodzi na dobre obu stronom. Niestety jak zwykle musimy
                stanowic wyjatek od reguly.

>Taka "uczciwosc po bydgosku".
                I fasolka po bretonsku :)

A teraz przyjdzie lokalny_buc i znowu zacznie mi wciskac ze jestem z
                torunia :)
                • bydgoszczanin8 Re: leszek, nie jątrz znowu. 23.09.07, 11:51
                  > tez wasze wladze robia dokladnie to samo co nasze - jak dzieci
                  Na odwrot mialobyc - "tez nasze wladze robia dokladnie to samo co
                  wasze", sorki :)
                • rozczarowana-torunianka Re: leszek, nie jątrz znowu. 23.09.07, 17:19
                  bydgoszczanin8 napisał:

> szczeblu jasniepanow wladcow. Oba miasta, wzorem okregu dabrowsko-
                  > katowickiego powinny dazyc do jaknajblizszego polaczenia (co za tym
                  > idzie, budowac nowe osiedla w kierunku sasiada, polaczyc wszystko
                  > szybka linia kolejowa itd., w przyszlosci i autobusami).

To nie takie proste, gdyż gdzie wtedy znajdziemy godnego siebie dużego wroga z
                  którym będzie można się wykłócać i na którego będzie można zrzucać wszystkie
                  niepowodzenia?

> >Taka "uczciwosc po bydgosku".
                  > I fasolka po bretonsku :)
                  + kawa po turecku;)

> A teraz przyjdzie lokalny_buc i znowu zacznie mi wciskac ze jestem z > torunia :)

w tej sytuacji nic Ci nie pozostanie jak przeprowadzić się do Torunia:)))
                  • bydgoszczanin8 Re: leszek, nie jątrz znowu. 24.09.07, 03:12
                    > To nie takie proste, gdyż gdzie wtedy znajdziemy godnego siebie
                    dużego wroga z
                    > którym będzie można się wykłócać i na którego będzie można zrzucać
                    wszystkie
                    > niepowodzenia?
                    Moze gdyby wizja dwumiasta sie spelnila, skonczylby sie podzial na
                    krzyzakow i tyfusow? Moze wtedy za weglem nie bylby "wrog"
                    tylko "nasi"? A wrogowie przestaliby byc potrzebni, bo w regionie
                    bylaby to jedyna aglomeracja z wszystkimi mozliwymi sukcesami i
                    porazkami bez podzialu na "ich" sukces, "nasza" porazka. Ale to
                    science-fiction jest jak widze po tym co sie dzieje i
                    wypowiedziach "prawdziwych" bydgoszczan i torunian tutaj na forum.
                    Wiec prawdopodobnie zostanie jak jest - dwa antagonizmy oddalone od
                    siebie o 30km, kazdy ciagnacy rzepke w swoja strone i coraz bardziej
                    pograzajacy sie w nijakosci swojego miasta (dotyczy zarowno B jak i
                    T).

> w tej sytuacji nic Ci nie pozostanie jak przeprowadzić się do
                    Torunia:)))
                    Wybacz, ale torun mnie takze nie zachwyca - macie piekna starowke
                    (do ktorej bydgoszcz z jej kikutem starego rynku nie moze sie
                    rownac) - to fakt, ale dalej to juz to samo co w bydgoszczy.
        • nadrat1 Re: Toruń cudem Polski! 22.09.07, 13:08
          To tylko zasługo kampanii medialnej i reklam. Ile to kosztowało??? Toruń (cud
          krzyżacki) w żadnym stopniu nie umywa się do KRAKOWA!
    • bartas1 Tylko 28 tyś głosów 21.09.07, 16:29
      Wystarczyło ,że głosował co siódmy toruńczyk i jest .Mało przekonujący
      konkurs.Jakby miał 3 mln głosów , uwierzyłbym ,że konkurs miał sens i toruń sie
      podoba , a tak mam pewność ,że to ponad 90% głosów toruniczyków zdecydowało
      • muvon200 Re: Tylko 28 tyś głosów 21.09.07, 16:31
        ale czy to źle? To znaczy że kochają swoje miasto. Głosowanie
        wielokrotne było utrudnione, bo trzeba było podać e-mail. No ile ten
        Babbik Areczek mógł ząłożyć takich skrzynek? 100 200 to kropla w
        morzu. Myślę, więc że głosowali Torunianie i Ci którzy z Toruniem
        czują się związani. Ja z sympatii do mieszkańców-1 :)
    • alf79 toruń cudem toruniaków 22.09.07, 10:32
      to oni sami siebie wybrali ,a nie Polacy
      • onanes Re: toruń cudem toruniaków 22.09.07, 13:05
        Szkoda tylko, że bydgoszczany sami sie nie wybrali. To byłby cud nad
        cuda.
        • kanton2 Re: toruń cudem toruniaków 22.09.07, 16:08
          alf -bardzo trafne spostrzeżenie.
          Na tym należałoby zakończyć dyskusję .Amen.
          • muvon200 Re: toruń cudem toruniaków 22.09.07, 18:46
            a dlaczego skończyć. Było śmiesznie bo się ośmiesza ten chłopek
        • mac_byd Re: toruń cudem toruniaków 24.09.07, 19:22
          Bydgoszczany się nie wybrały bo w II etapie nie startowały. Tak
          zadecydowało jury konkursu i tyle!
          • paig Re: toruń cudem toruniaków 26.09.07, 21:30
            Mozna bylo glosowac na 7 obiektow na raz. Wydaje mi sie, ze wynik
            bylby nieco inny gdyby mozna bylo glosowac tylko na 1 obiekt.

Co do Torunia jego starowka jest ladna (wielu sie nawet bardzo
            podba), na pewno jest to bardzo zabytkowe miejsce i uwazam, ze
            zasluguje na miejsce w pierwszej siudemce.
            Natomiast co do panoramy torunskiej znad Wisly, to naprawde nie wiem
            czym tu sie zachwycac... mi sie ona zwyczajnie nie podoba. Uwazam,
            ze panorama warszawskiej starowki jest znacznie bardziej ciekawa
            (chocby przez to, ze kamienice sa na gorce), a w skali europejskiej
            juz sie nie wypowiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka