Dodaj do ulubionych

Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista części)

20.12.07, 23:23
Drodzy Bydgoszczanie,

niniejszy cykl wątków pod nazwą „Pomysły na Bydgoszcz” jest próbą sprowokowania Was do podjęcia dyskusji oraz wyrażenia opinii na temat serii pomysłów (nie tylko moich własnych, ale także wielu moich znajomych) dotyczących projektów i propozycji pewnych przedsięwzięć i ich ewentualnej realizacji w celu uatrakcyjnienia i ożywienia, a także poprawy wizerunku naszego miasta.

Rzecz jasna, zdaję sobie sprawę, iż tym przedsięwzięciem bardzo łatwo mogę narazić się na śmieszność, doczekując wykpienia lub zlekceważenia poruszanych tematów, jednakże podejmuję się tego karkołomnego zadania, bo w końcu co nam szkodzi podyskutować (a także i pomarzyć), skoro tak wielu z Was na tymże forum nieustannie się udziela w wymianie opinii na temat pomyślności naszego miasta – i to w bardzo wielu wątkach.

A poza tym, zawsze można mieć nadzieję, że niektóre pomysły mogą zwrócić na siebie uwagę odpowiednich władz, sponsorów lub instytucji, dla których dobro naszego miasta także nie jest bez znaczenia i, kto wie, w przyszłości doczeka się realizacji?

Bo przecież, przede wszystkim, chodzi o inicjatywę, a nasze dyskusje właśnie czymś takim być mogą. I jeśli ktoś z Was „połknie haczyk”, to bardzo proszę o ewentualne następne pomysły zamieszczane w tym cyklu pod kolejnymi numerami. A wszystkie wyrażane na tym forum opinie będą skrzętnie zebrane i w przyszłości mogą posłużyć jako dodatkowe argumenty w ewentualnej walce o realizację którejś z propozycji. Bo przecież najpierw trzeba mieć „oręż” w ręce, udając się potem „po prośbie” do „odpowiednich czynników” z jakimiś propozycjami, prawda?

Moje pomysły możecie oczywiście wydrwić i kazać mi „dać se siana”, zaprzestając tej niezbyt poważnej (jeśli za taką ją uznacie) batalii, jednak – powtórzę jeszcze raz – a co nam szkodzi podyskutować? W końcu, do odważnych świat należy i jeśli którykolwiek z naszych pomysłów okazałby się wart realizacji, to moglibyśmy poczuć satysfakcję, że nasze dyskusje nie poszły na marne, przyczyniając się, choćby i w niewielkim stopniu, do ukształtowania wizerunku Bydgoszczy.

Spróbować zawsze warto…

Zwłaszcza, że w przyszłości na pewno podjęte zostaną próby „zarażenia” wspomnianych już „odpowiednich czynników” naszymi ideami. Ale najpierw, podyskutujmy...

Zatem zapraszam do lektury wątków o wspólnej nazwie „Pomysły na Bydgoszcz”.

Poniżej sukcesywnie pojawiać się będzie lista opublikowanych na forum bydgoskiej Gazety Wyborczej kolejnych części.

Obserwuj wątek
    • byd-gostek Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 21.12.07, 00:01
      1. ŁAWECZKA Z JEREMIM PRZYBORĄ I JERZYM WASOWSKIM
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73562553
      2. ZABYTKOWA LINIA TRAMWAJOWA; STARY RYNEK-FONTANNA POTOP
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73563506
      3. OTOCZENIE PŁOTKIEM SKWERU Z POMNIKIEM KAZIMIERZA WIELKIEGO
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73562709
      4. FIGURA TWARDOWSKIEGO
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73562838
      5. MAKIETY NIEISTNIEJĄCYCH BYDGOSKICH OBIEKTÓW ARCHITEKTONICZNYCH
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73563580
      6. “GONDOLE” NA MŁYNÓWCE
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73563025
      7. PRZENIESIENIE POSĄGU ŁUCZNICZKI NA STARE MIASTO
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73563097
      8. FONTANNA NA STARYM RYNKU Z BRODZIKIEM
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73563165
      9. MURKI DO GRAFFITI I COŚ W RODZAJU HYDE PARKU
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73563234
      10. MUZEUM WSPOMNIEŃ
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73563297
      11. KOLOROWE WODOTRYSKI Z MUZYKĄ NAPRZECIW AMFITEATRU
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73563367
      12. SPONSOROWANE MINI-KONCERTY NA STARYM RYNKU
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73563446
      c.d.n...
      • byd-gostek Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 22.12.07, 19:27
        dodano kolejne części "Pomysły na Bydgoszcz":
        13. POPRAWA KOMUNIKACJI MIASTA Z PORTEM LOTNICZYM
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73600295
        14. ZBUDOWANIE DOJŚCIA DO WIEŻY CIŚNIEŃ – PUNKT WIDOKOWY
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73617155
        15. ZBIÓRKA ŚRODKÓW NA ODBUDOWĘ FONTANNY “POTOP”
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73617225
        c.d.n...
    • krysmat Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 21.12.07, 01:36
      Fajne sa Twoje pomysly na miasto i w miare czasu postaram sie
      odniesc do kazedgo z osobna .Gratulacje piszac to zrobiles kawal
      dobrej roboty i to za darmo w przeciwienstwie do specjalistow W T-
      SHIRT z eskadry
      • byd-gostek Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 21.12.07, 02:34
        Dzięki Ci krysmat za uznanie. Najważniejsze jest to, żeby razem podyskutować nad
        jakąś ideą, bo może wtedy coś sensownego się z tego "urodzi".
        Ja w każdym razie zapewniam, że do sprawy podchodzę bardzo poważnie.
        Pozdro.
        • xiondz1 Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 21.12.07, 12:30
          Pochwa.
          • byd-gostek Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 21.12.07, 17:37
            xiondz1 napisała:

> Pochwa.

Dzięk.
            • pro_bydgoszcz Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 21.12.07, 21:06
              Witam serdecznie kogoś komu widać prawdziwie zależy na naszym
              mieście!

WItam Byd-Gostku!

Bardzo się cieszę, że są jeszcze tacy bydgoszczanie! Czytając bowiem
              to forum odnoszę takie wrażenie ze mieszkańcy miasta sami sobie
              sprawiają taki marazm na zamówienie. Wychodząc z jakakolwiek
              inicjatywą zostajemy skrytykowani skarceni a w najlepszym wypadku
              niezauważeni. A przecież jesli nie bedzie pomysłów nie bedzie
              realizacji! Bardzo mi się podobają twoje pomysły na promocję miasta
              i poprawienie jego wyglądu- niektóre są oczywiście szalone inne
              proste ale najważniejsze, że są. Myśle że byłbyś dobrą osobą do
              zarządzania promocją i dbania o wizerunek miasta. Napisałem kiedyś
              na swoim blogu taki tekst odnośnie specjalnej strefy w centrum.
              Jeśli zechciałbyś go przeczytać i dodać jakieś swoje uwagi byłbym
              niezmiernie zobowiązany...

Na koniec powiem Ci tak w tajemnicy, że szukam pasjonatów Bydgoszczy-
              ludzi dla których to miasto jest wszystkim tak poprostu. Wydaję mi
              się, że w dziedzinie promocja i wygląd miasta właśnie znalazłem
              odpowiednią osobe... Odezwij się na blogu! Wspólnie zawsze można
              więcej!

Pozdrawiam Serdecznie!

bydgoszczpro.blox.pl
              I mam nadzieję, że się nie zawiodę...
              • byd-gostek Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 21.12.07, 21:33
                pro_bydgoszcz napisał:

> Witam serdecznie kogoś komu widać prawdziwie zależy na naszym
                > mieście!
                > WItam Byd-Gostku!

Witam.

Skoro sam oceniłeś mnie jako kogoś, komu bardzo zależy na dobru naszego miasta
                oraz jako osobę-pasjonata i lokalnego patriotę to tym bardziej powinieneś
                przypuszczać, że wszystko co godne zainteresowania "w tym temacie" nie uchodzi
                mojej uwadze, prawda? Zatem, czytuję również i Twój blog, i to z
                zainteresowaniem, to zrozumiałe.
                O Twoim pomyśle tzw. Strefy Centrum, rzecz jasna, również czytałem. Żadnych
                moich komentarzy tam nie wpisywałem, ale to z tego względu, że każda dyskusja na
                takie tematy raczej powinna się odbywać w znacznie szerszym gronie oraz w
                miejscu znacznie częściej odwiedzanym (sorry jeśli coś ujmuję pomysłowi Twojego
                blogu), bo jednak taka formuła zawsze znacznie więcej wniesie do każdej sprawy.
                Tak więc, wypowiem się tutaj, jeśli pozwolisz; masz 100% racji, ale...
                Potraktowałeś tę kwestię bardzo globalnie, całościowo, a ja jednak uważam, że w
                naszych realiach takie kompleksowe zajęcie się wizerunkiem Centrum jak na razie
                raczej wykracza poza możliwości naszego Ratusza. Należałoby więc raczej iść do
                przodu drobnymi kroczkami, co pewien czas wzbogacając jakimś ciekawym elementem
                nasze miasto (stąd właśnie te moje "Pomysły"), aż kiedyś i tak dojdziemy do tego
                co opisałeś w swojej propozycji. Bo ona na pewno jest dobra.

A ja, może zaproponuję Tobie i wszystkim chętnym chcącym się do tego dołączyć,
                abyście podjęli następne wątki tego samego cyklu pn "Pomysły na Bydgoszcz", w
                których zamieścicie następne godne uwagi pomysły numerując te wątki odpowiednio?
                Ja na razie zakończyłem na numerze 12, potem sukcesywnie będę dokładał dalsze,
                ale przecież każdy w dowolnym momencie może się "wstrzelić" ze swoim pomysłem.
                Nic nie stoi na przeszkodzie, bo przecież wyłączności na to nie mam, prawda?
                Wypada mi się tylko cieszyć, że podjęliście temat.
                • pro_bydgoszcz Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 21.12.07, 22:46
                  Widzisz upatruje bowiem szansy na taka solidna bydgoską współpracę.
                  Dlaczegoby nie połączyć naszych pomysłów. Strefa Centrum to pomysł
                  na to by do tego miejsca- do samego centrum przyciągnąć ludzi, a
                  przyciagnąć ich przez inwestycje (stąd radykalna obniżka podatków
                  dla preferowanych w tym miejscu działalności) i z całym szacunkiem,
                  nie uważam tego za globalne rozwiązanie. Chodzi o to czy nie
                  moglibysmy połączyć tych pomysłów na centrum. ja wymysliłem pare
                  pomysłów od strony organizacyjnej- bo jakby od tej strony czuje sie
                  silniejszy i posiadam wiedzę. Nie pokusiłem sie o zamieszczenie tam
                  tak konkretnych projektów jak twoje, jednak chciałbym by właśnie
                  takie sie tam znalazły. Bardzo bym chciał! Rzecz jasna niech to nie
                  będzie 12 projektów tylko na sam początek oczywiście trzy- cztery
                  pieć kluczowych, i dopracowanych (może jakieś głosowanie
                  internautów...)

Projekt który jest umieszczony u mnie na blogu jest zalążkiem
                  pomysłu na to miejsce. Mam w głowie na dzisiaj jeszcze dwa plany do
                  dodania do Strefy Centrum mianowicie komunikacja- czyli jak sprawić
                  by udzie łatwiej dostawali sie do centrum i rewolucyjny (jak na to
                  miasteczko system organizacyjno- finansowy pozwalający prywatnemu
                  kapitałowi czerpać korzyści z renowacji obiektów położonych w
                  Strefie Centrum, te dwa pomysły dołącze do projektu Strefa Centrum
                  po nowym roku...

Ps. A blog, tak na marginesie jest tylko po to by mi nie uciekały
                  pomysły:) Pozatym lubie pisac... A jeszcze bardziej lubie jak ktoś
                  czyta, za co dziekuje!
                  • pro_bydgoszcz Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 22.12.07, 21:51
                    ?
                  • byd-gostek Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 22.12.07, 22:05
                    Jestem jak najbardziej "za". Ale jeśli chodzi o uszczegóławianie czegokolwiek,
                    to ja raczej nie czuję się na siłach. Bo takie posunięcia, o których piszesz, np
                    podatki, to już zdecydowanie wykraczają poza kompetencje dyskutantów tego forum.
                    Owszem, najpierw muszą się rodzić jakieś pomysły - i tu właśnie nasza rola - a
                    dopiero potem ich ewentualna realizacja. A to już "wyższa szkoła jazdy". Jeśli
                    więc ktoś z możliwościami zadziałania w jakieś sferze (w pierwszej kolejności
                    ktoś z przedstawicieli władz) podchwytuje pomysł to szanse na zaistnienie rosną.
                    Zatem, jeżeli posiadasz wiedzę na tenże temat, a przede wszystkim możliwości
                    dotarcia tam gdzie trzeba i zrobienia z niej użytku, to bardzo proszę o podjęcie
                    inicjatywy. Może pan swobodnie korzystać z niniejszych pomysłów jeśli tylko
                    wydadzą się komukolwiek interesujące.
                    Głosowanie internautów? Jak najbardziej!
                    • pro_bydgoszcz Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 22.12.07, 22:53
                      Wysyłam Panu na mail moj numer gg... Mam nadzieje ze pogadamy
                      spokojnie po świetach:)
                      • pro_bydgoszcz Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 23.12.07, 16:00
                        Chyba, że zły pomysl...?
                        • byd-gostek Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 23.12.07, 16:48
                          Bardzo żałuję, ale nigdy nie używam GG, bo go po prostu nie mam. I choć ten
                          pomysł nie jest zły, to jednak uważam, że przynajmniej na razie powinniśmy
                          prowadzić dyskusję bardziej otwartą, do której w każdej chwili mogą dołączyć się
                          inni - czyli właśnie na tym forum, korzystając z gościnności GW. Co oczywiście
                          nie wyklucza jakichkolwiek innych form wymiany zdań i opinii w przyszłości,
                          jeśli tematy tych pomysłów znalazłyby uznanie u forumowiczów.
                          Szkoda, że jak dotąd specjalnie wielkiego odzewu nie ma i poszczególne wątki są
                          raczej "milczące".
                          • marcia_torres PRO - nie bądź naiwny 23.12.07, 21:14
                            PRO!
                            I na co Ty liczyłeś? Że BYD-GOSTEK to taki świąteczny aniołek na choinkę, który
                            nagle postanowił zbawić na dużą wioskę pomysłami a'la Barcin czy Pakość ( z
                            całym szacunkiem dla mieszkańców tych miejscowości). Jak widzisz, wicesołtys nie
                            chce się ujawnić, bo nawet pod GG obawia się swojej tożsamości. Te wszystkie
                            jarmarczne wątki założone przez niego są li tylko prowokacją, mające tak
                            naprawdę inny cel. Radzę obserwować działalność wicesołtysa, a przekonasz się
                            PRO, że się nie mylę.

BYD-GOSTEK - nie wysilaj się, nic nie musisz tłumaczyć i wyjaśniać. Zrobisz to
                            być może wkótce w innym, mało symaptycznym miejscu.
                            • morbus_neglecticus Re: PRO - nie bądź naiwny 23.12.07, 21:42
                              marcia_torres napisała:

> PRO!
                              > I na co Ty liczyłeś? Że BYD-GOSTEK to taki świąteczny aniołek na choinkę, który
                              > nagle postanowił zbawić na dużą wioskę pomysłami a'la Barcin czy Pakość ( z
                              > całym szacunkiem dla mieszkańców tych miejscowości). Jak widzisz, wicesołtys ni
                              > e
                              > chce się ujawnić, bo nawet pod GG obawia się swojej tożsamości. Te wszystkie
                              > jarmarczne wątki założone przez niego są li tylko prowokacją, mające tak
                              > naprawdę inny cel. Radzę obserwować działalność wicesołtysa, a przekonasz się
                              > PRO, że się nie mylę.
                              >
                              > BYD-GOSTEK - nie wysilaj się, nic nie musisz tłumaczyć i wyjaśniać. Zrobisz to
                              > być może wkótce w innym, mało symaptycznym miejscu.

Pani Marcio, przyglądam się z boku Pani wypowiedziom, niestety, pełnym jadu do jednej ze znanych osób z naszego miasta, którą to niepochlebnie Pani określa.

Nie chciałbym wnikać w Pani ogromną nienawiść do tego człowieka, nie planuję doszukiwać się tutaj przyczyn. Odpuszczę nawet deprecjonowanie mojego ukochanego miasta, ALE...

Chciałbym poznać PANI argumenty jakoby użytkownik tego forum "byd-gostek" to wymieniana przez Panią osoba. MA PANI JAKIEKOLWIEK DOWODY?! A może po prostu obok każdego nicka wpisane są białą (?!) czcionką imiona i nazwiska właścicieli? Czy tylko ja tego NIE zauważyłem?

Bardzo proszę nie przelewać swoich żalów na forum, to doprawdy zbyteczne. Z pewnością wszyscy byliby szczęśliwi, mogąc zobaczyć Pani KONSTRUKTYWNE opinie nt. przedstawionych przez byd-gostka propozycji/pomysłów.

Ogromnie doceniam wielki wkład pracy tego anonimowego lokalnego patrioty. Powinniśmy być nie tylko dumni, iż mieszka w naszym mieście tak "zakochana w Bydgoszczy" osoba, ale również niezwykle wdzięczni, iż zebrała tak ogromną liczbę pomysłów w jednym miejscu. Ze swojej strony, z tego miejsca, chciałbym podziękować serdecznie za "podpięcie" mojego pomysłu z Shuttle Busem na bydgoskie lotnisko do serii "Pomysłów na Bydgoszcz". Serdecznie dziękuję!

A Pani Marcio, raz jeszcze ogromnie proszę, jeśli ma Pani DOWODY, proszę je przedstawić. Jeżeli jednakże jest inaczej - proszę odpuścić...
                            • byd-gostek Re: PRO - nie bądź naiwny 23.12.07, 22:05
                              Droga Pani marcio_torres;
                              bardzo żałuję, że tak źle ocenia pani moje intencje, a w dodatku uważa mnie
                              pani zupełnie za kogoś innego, nawet nie wiem o kogo pani chodzi.
                              Wielka szkoda, ale cóż, ma pani prawo do krytyki i trzeba to uszanować.
                              Powtórzę jeszcze raz; nie mam nic wspólnego z bydgoskim Ratuszem, GG naprawdę
                              nie posiadam, a pana pro_bydgoszcz nie zamierzałem zbyć jak pani sugeruje. Mało
                              tego, podziwiam go za lokalny patriotyzm i chęć współpracy we wszystkim co może
                              dotyczyć rozwojowi naszego miasta. A poza tym, we wszystkich swoich postach, ten
                              pan zawsze wykazywał się wielką klasą, nigdy w niczym nie jątrzył, zawsze dbał o
                              merytoryczność wypowiedzi, dlaczego więc pani się nim posługuje w "walce" z
                              kimś, kogo pani nie lubi?
                              Tak przy okazji; Panie PRO_BYDGOSZCZ - jeśli poczuł się pan urażony, to szalenie
                              mocno przepraszam.

A teraz o drobnym paradoksie pani marcio; z jednej strony pani pisze, że
                              działalność "wicesołtysa" (a kto to jest?) jest prowokacją, ale z drugiej
                              strony, gdyby to on był autorem tych wątków "Pomysły na Bydgoszcz" a nie ja, to
                              czy ryzykowałby takim ujawnianiem serii pomysłów zupełnie nie chcąc ich realizować?
                              Przeciwnie, właśnie wówczas należałoby się cieszyć, że coś zrobić zamierza! Bo
                              gdyby w istocie zrealizowano te wszystkie pomysły, które nie przeczę, są
                              kontrowersyjne, to mielibyśmy w Bydgoszczy supersprawę!
                              A tymczasem gorąco Panią zapraszam do dyskusji. Jeśli dysponuje Pani choć
                              odrobinką wolnego czasu, to bardzo proszę o wyrażenie swoich opinii w każdym z
                              poszczególnych wątków 1-16. Zachęcam, bo każda opinia się liczy.
                              Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
                              • pro_bydgoszcz Re: PRO - nie bądź naiwny 23.12.07, 22:18
                                Jestem wielce zakłopotany i nie jestem naiwny... To na początek!

Wydaje mi się, że w naszym mieście najwiekszym problemem nie jest
                                brak ważnch lini tramwajowych, brak wyraźnej promocji, brak
                                atrakcji. Wiecie, Mili Państwo, co u nas jest najgorsze? Ano zawiść
                                zaściankowość i negacja wszystkiego co się rusza! Zauważyłem bowiem
                                wielokrotnie, że bydgoszczanie są mistrzami w krytyce! Doskonale
                                widać to na tym forum! Proszę zauważyć jak ciągną się wątki
                                pesymistyczne- krytykanckie! A sporzmy na posty w których coś sie
                                propnuje, choćbypo to by o tym podyskutować nie po to by to
                                wprowadzac! Te posty giną, nikt się nimi nie interesuje! To jest
                                przykre, ale obiecuje, że takich postów- przynajmniej w moim
                                wykonaniu tutaj nie zabraknie, przynajmniej puki bedę miał siły!

A teraz coś o byd-gostku!

Nie interesuje mnie czy ten Pan jest Grzeskowiakiem, Dombrowiczem,
                                Lepperm, Millerem czy moze nawet Benedyktem! Wiem jednak jedno! To
                                człowiek któremu dobro miasta leży na sercu! A do wszystkich
                                obecnych i przyszłych tropicieli nazwiska byd-gostka gorąco apeluje!
                                Napiszcie dwa posty z własnymi pomysłami na Bydgoszcz, zanim
                                zaczniecie jakąś powiatową wojenkę...

SPokoju życze! I wielu ciekawych pomysłów! Jest teraz troche wolnego-
                                pomyślcie troche o mieście!

Pozdrawiam!
                                • byd-gostek Re: PRO - nie bądź naiwny 03.01.08, 21:20
                                  Z góry przepraszam za zbytnią nachalność, ale pozwoliłem sobie podbić wszystkie wątki - rzecz jasna, ostatni raz - gdyż być może ktoś z uwagi na okres świąteczny nie miał czasu by się do któregokolwiek z nich odnieść, nie chciał lub zwyczajnie przeoczył.

I od razu wyjaśniam, uprzedzając ewentualne krytyki nieprzychylnych "Pomysłom..." internautów, iż czynię to naprawdę jednorazowo i jeśli ktoś uzna ten fakt za "zaśmiecanie forum", to i tak problem się wkrótce sam rozwiąże, bo przecież prędzej czy później tematy "spadną" w dół.
                                  Ale jednak z pewnych powodów moją inicjatywę ponawiam, za co jej przeciwników serdecznie i naprawdę szczerze przepraszam, natomiast zainteresowanych zapraszam do dyskusji.
                                  • tahitanczyk Jakoś nadal cicho. 08.01.08, 00:04
                                    Co ciekawe w sobotniej GW był dość długi artykuł na temat tych pomysłów,
                                    redakcja nawet poprosiła czytelników o nadsyłanie swoich uwag, wypowiadał się
                                    Dyrektor Promocji z Ratusza, a na tym forum nadal raczej cicho. To internautom w
                                    końcu zależy na jakichś zmianach w Bydzi czy nie?
                                    Samo nic się nie zrobi.
                                    • krysmat Byd-gostek 11.01.08, 12:06
                                      Taka mam prosbe do Ciebie moze gdybys pokusil sie na wycene kazdego
                                      z Twoich pomyslow.Np. ile prognozujesz koszt powstania fontanny na
                                      Starym Rynku i tak kazdy pomysl z osobna .Mysle ze to mogloby
                                      uswiadomic niedowiarkow ze moglibysmy osiagnac sporo za mysle nie
                                      duza kase.
                                      • sz.nowak.pl Re: Byd-gostek 11.01.08, 12:37
                                        Swietma inicjatywa! Fajne pomysly. Nie ogladam tego forum czesto,
                                        dopiero teraz to odkrylem. wypowiem sie w tym watku bo sa od razu
                                        linki.
                                      • byd-gostek Do krysmata 17.01.08, 12:58
                                        krysmat napisał:

> Taka mam prosbe do Ciebie moze gdybys pokusil sie na wycene kazdego
                                        > z Twoich pomyslow.Np. ile prognozujesz koszt powstania fontanny na
                                        > Starym Rynku i tak kazdy pomysl z osobna .Mysle ze to mogloby
                                        > uswiadomic niedowiarkow ze moglibysmy osiagnac sporo za mysle nie
                                        > duza kase.

Wielkie sorry, krysmat, że Ci nie odpowiedziałem od razu na ten post, ale go po
                                        prostu przeoczyłem. Potem, ażeby nie wypisywać bzdur wyssanych z palca przez
                                        kolejne dwa dni starałem się zorientować w realnych, zgrubnych oczywiście,
                                        kosztach. Bo jeśli już się wypowiadać to z sensem.
                                        Zatem;
                                        1.Ławeczka - w granicach 40-50 tys w zależności od rodzaju użytego materiału i
                                        honorarium artysty. Ale gdyby to robił p.Kubiak byłoby dość tanio, bo ten gość
                                        jest "do rzeczy".
                                        2.Linia zabytkowego tramwaju - jakieś 4 mln z całym "wypasem". Na pewno nie więcej.
                                        3.Ogrodzenie skweru Kazimierza Wielkiego - 150-200 tys.
                                        4.Uatrakcyjnienie Twardowskiego - tu kompletna zgadywanka, ale sądzę, że jedynie
                                        kilka tysięcy.
                                        5.Makiety - wbrew pozorom, to wcale nie jest aż tak drogie. Wyspecjalizowane w
                                        tym firmy robią takie usługi już od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych za
                                        obiekt.
                                        6.Gondole - nie mam najmniejszego pojęcia, ale to i tak nie należałoby do miasta
                                        ale do chcącego taki biznes prowadzić inwestora.
                                        7.Przeniesienie Łuczniczki - 50 tys załadunek, mocowanie, przewóz, ubezpieczenie
                                        transportu i postawienie w nowym miejscu. I jakieś 100 tys ewentualne zbudowanie
                                        nowego cokołu o konstrukcji schodkowej.
                                        8.Fontanna na SR z brodzikiem - 1-2 miliony w zależności od "rozmachu".
                                        Znaleźliby się sponsorzy, z pewnością.
                                        9.Murki do graffiti - dosłownie kilkanaście tys złotych, bo przecież
                                        wystarczyłyby zwykłe cegły lub betonowe płyty z rozbiórek. A sam tynk wiele nie
                                        kosztuje.
                                        10.Muzeum wspomnień - kilka baniek, z pewnością. Bo chodziłoby przecież o remont
                                        i adaptacje jakiegoś przekazanego przez miasto obiektu. Ale gdyby się znaleźli
                                        wolontariusze..?
                                        11.Wodotryski na przeciw Opery - pytałem kiedyś o to w USA, zaraz po zakończonym
                                        spektaklu "światło i dźwięk" - ok.miliona dolców.
                                        12.Sponsorowane koncerty - dokładnie "zero", bo przecież już z samej idei to
                                        wynika. Co najwyżej koszty utrzymania scenki przez miasto - sprzątanie, drobne
                                        naprawy, itd.
                                        14.Dojście do wieży ciśnień - wraz z budową trasy turystycznej, ok.milion.
                                        16.Remont fontanny-studzienki na SR - 200-500 złotych!!!!! Ale tu chyba chodzi o
                                        samą dobrą wolę urzędników ratusza a nie koszty. A studzienka nadal wygląda
                                        koszmarnie. Szkoda słów.

• sz.nowak.pl I co nowego? 22.01.08, 13:13
                                          Dawno tu nie zagladalem. widze ze zainteresowanie wygaslo szkoda.
                                          moze dlatego ze lokalny patriota ztad uciekl/
                                          bydgostek rob swoje, widac po postach ze cos dzialasz. dzieki ci.
                                          ale Jest jeszcze pare pomyslow gdzie nic nie pisalem, nadrabiam.
                                          • tahitanczyk Re: I co nowego? 25.01.08, 12:26
                                            Widać ka_zet, że z ciebie gość do rzeczy i z j...
                                            Dobry ruch.
                                            • tahitanczyk Re: I co nowego? 25.01.08, 20:37
                                              Teraz o wiele łatwiej dotrzeć do tych wątków, nie trzeba tyle szperać po forum.
        • m.wolnik Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 27.03.08, 13:29
          ALE KRYSMAT TO NOGA Z URBANISTYKI
        • ababyd Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 21.02.09, 00:23
          Czy POMYSŁY NA BYDGOSZCZ już umarły?
          Znam kilku kochających to miasto. Spotykają się w każdy poniedziałek, od godz 17
          w Karczmie Młyńskiej.Stół ozdabia proporzec Bydgoszczy, a oni rozmawiają,
          przeżywają,podejmują działania,..., wszystko z myślą o ukochanej Bydgoszczy.Nikt
          nie pyta skąd się przychodzi i kogo reprezentuje.Spotykajmy się wszyscy, a gdy
          zabraknie miejsca usiądziemy na wyspie młyńskiej.Na razie spotkania odbywają się
          piąty rok.Serdecznie zapraszamy.
          ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ!
          Andrzej Adamski
    • kongresowy_pepek_europy Pomysły na Bydgoszcz byd-gostka - PEŁNA LISTA! 25.01.08, 22:06
      Muszę przyznać, iż po paru dniach od napisania postu-apelu "Pomysły na Bydgoszcz tematem przyklejonym", gdy nie widziałem żadnej reakcji ze strony moderatorów/redakcji, choć z bardzo miłą reakcją forumowiczów (BARDZO DZIĘKUJĘ!), właściwie... przestałem wierzyć w jakikolwiek "ruch" ze strony redakcji GW. A tu taka niespodzianka. Dokładnie po tygodniu od napisania "apelu" temat zerowy "Pomysłów..." byd-gostka został przyklejony na bydgoskim forum GW. GRATULUJĘ, DZIĘKUJĘ i "nareszcie"... ;) Tylko co dalej, bydgoska redakcjo GW?! Bydgoszczanie nie dadzą się tak łatwo "uciszyć" ;)
      Link do postu-apelu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=74576364

------
      Pozwoliłem sobie również w imieniu byd-gostka wkleić PEŁNĄ, uzupełnioną listę wszystkich "Pomysłów na Bydgoszcz", które dotychczas się ukazały.

Zapraszam serdecznie do lektury i rzeczowej dyskusji!

1. ŁAWECZKA Z JEREMIM PRZYBORĄ I JERZYM WASOWSKIM
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73562553
      2. ZABYTKOWA LINIA TRAMWAJOWA; STARY RYNEK-FONTANNA POTOP
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73563506
      3. OTOCZENIE PŁOTKIEM SKWERU Z POMNIKIEM KAZIMIERZA WIELKIEGO
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73562709
      4. FIGURA TWARDOWSKIEGO
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73562838
      5. MAKIETY NIEISTNIEJĄCYCH BYDGOSKICH OBIEKTÓW ARCHITEKTONICZNYCH
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73563580
      6. “GONDOLE” NA MŁYNÓWCE
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73563025
      7. PRZENIESIENIE POSĄGU ŁUCZNICZKI NA STARE MIASTO
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73563097
      8. FONTANNA NA STARYM RYNKU Z BRODZIKIEM
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73563165
      9. MURKI DO GRAFFITI I COŚ W RODZAJU HYDE PARKU
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73563234
      10. MUZEUM WSPOMNIEŃ
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73563297
      11. KOLOROWE WODOTRYSKI Z MUZYKĄ NAPRZECIW AMFITEATRU
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73563367
      12. SPONSOROWANE MINI-KONCERTY NA STARYM RYNKU
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73563446
      13. POPRAWA KOMUNIKACJI MIASTA Z PORTEM LOTNICZYM
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73600295
      14. ZBUDOWANIE DOJŚCIA DO WIEŻY CIŚNIEŃ – PUNKT WIDOKOWY
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73617155
      15. ZBIÓRKA ŚRODKÓW NA ODBUDOWĘ FONTANNY “POTOP”
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73617225
      16. REMONT FONTANNY - STUDZIENKI NA STARYM RYNKU
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73627110
      • myskobel Super! 29.01.08, 15:00
        Fajno ze taka wklejka jest zrobiona. od razu widac co jest co i
        latwo sie do watkow dostac. Brawo bydgostek i kazet.
        • wentyl77 Re: Super! 13.03.08, 09:43
          Swoją drogą, jakoś nie widać byd-gostka. A problemów nie ubywa...

--
          głupi nie wie, że jest głupi, a mądry to wie
    • muzyczna_bydgoszcz Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 01.04.08, 07:31
      A mi sie marzy Bydgoszcz muzyczna, z amfiteatrem letnim przy operze, na ktorym odbywac sie beda niedzielne koncerty kameralne, ze lekka muzyka klasyczna, z ariami operowymi, ktore sluchac mozna plywajac na rzece tetniacej zyciem jak Tamiza w Londynie. Marza mi sie wieczorne wizualizacje swietlna-muzyczne ukraszone wystepami artystow. Marzy mi sie w koncu odnowiona wyspa mlynska, ktora pomimo nowej szaty jest powiewem starodawnych czasow.
      • muvon200 najważniejszym pomysłem na Bydgoszcz jest 15.04.08, 20:35
        CAŁKOWITE ODDZIELENIE NASZEGO MIASTA OD TORUNIA. To najważniejszy
        cel. Inaczej zostaniemy wydojeni do zera i staniemy sie kolonia
        roboczą.
        • stefano.stefan Najważniejszym jest zawsze - zdrowy rozsądek! 29.04.08, 18:27
          Wypowiedzi tu prezentowane są przeróżne, ale ta jest bez wątpienia -
          proszę wybaczyć - najgłupsza. Gdy czytam coś takiego, to mnie -
          bydgoszczanina od wielu pokoleń - ogarnia zdumienie i rozpacz.
          Wiele osób nie rozumie, że łączenie sił i zgodna współpraca są
          zawsze lepsze, niż zawiść i kłótnia.
          Redaktorzy bydgoskiej i toruńskiej "GW" zostaną świętymi i zapracują
          na poczesne miejsce w historii naszych miast, jeżeli - nie tracąc
          cierpliwości - współpracę będą konsekwentnie popierać. To doprawdy
          wielkie i warte wielkiego wysiłku zadanie.
          Wszystkich moich bydgoskich współobywateli namawiam: nie myślcie -
          co zrobić, żeby sąsiadowi zdechła przysłowiowa krowa - tylko o tym,
          co zrobić, żeby nasze własne krowy były liczne, w całej Polsce
          rozpoznawane z urody i szczęśliwe.

• stefano.stefan Re: Najważniejszym jest zawsze - zdrowy rozsądek! 29.04.08, 18:35
            Pierwsze zdanie tej wypowiedzi odnosiło się oczywiście do postu,
            podpisanego "muvon200".
            • nitryfikator Re: Najważniejszym jest zawsze - zdrowy rozsądek! 13.03.09, 00:31
              muvono200 nie raz pokazał jakie ma nastawienie do torunia - nadal brnie w
              zaparte, nie pisząc nic konstruktywnego.
              cieszę się że w śród Bydgoszczan są jeszcze ludzie trzeźwo myślący, a wszystkie
              animozje potrafią odsunąć na bok.
          • an59za Re: Najważniejszym jest zawsze - zdrowy rozsądek! 26.09.08, 17:44
            Tylko na jakich warunkach? Mam nadzieję, że równoprawnych. Ale do
            tego trzeba byłoby zlikwidować obie RM, Prezydentów i lokalnych
            polityków wszystkich partii. Wówczas byłaby szansa na lokalną
            integrację, bez ciągłych zgrzytów.
    • bigcharles Re: Pomysły na Bydgoszcz 04.07.08, 12:46
      W Bydgoszczy Powinien Powstać Bydgoszcz Festival coś jak w Opolu ..
      Rzeka powinna zawierać stateczki i kajaki do wyporzyczenia abyśmy
      mogli sobie popływać oraz odnowić i postawić nowe fontanny ..Nie
      chcę być staromodny ale drogi mamy fatalne ..
      • tahitanczyk Re: Pomysły na Bydgoszcz 06.07.08, 09:24
        bigcharles napisał:

> W Bydgoszczy Powinien Powstać Bydgoszcz Festival coś jak w Opolu ..

Właśnie coś na kształt takiego Festiwalu się rodzi - może nieco w bólach, ale
        jednak. Bądźmy dobrej myśli, bo prawdę powiedziawszy właśnie w tym kierunku
        wysiłki miasta zmierzają. Myślę, że doczekamy szczęśliwego finału tych starań.

> Rzeka powinna zawierać stateczki i kajaki do wyporzyczenia abyśmy
        > mogli sobie popływać

Dokładnie to będzie - i to już niedługo. Cierpliwości.

>oraz odnowić i postawić nowe fontanny<

Też "w drodze". Zapewniam. Potrzeba czasu.

..Nie
        > chcę być staromodny ale drogi mamy fatalne ..<

Sorry, ale nie kapuję czego ma dotyczyć taki oderwany od tematu motyw o
        drogach..? Może chodzi o drogi...wodne..?
    • asp99 Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 14.07.08, 09:50
      dla wszystkich malkontentów:
      miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35635,5318369,Nuda_w_wielkim_miescie.html

Bydgoszcz rules!!! co tam trojmiasto, nedza.
      • kazan41 Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 22.07.08, 22:41
        Myślę, że warto rozważyć sprawę odzykania kilkaset metrów Starego
        Kanału Bydgoskiego na odcinku od Ronda Grunwaldzkiego do IV śluzy
        przy ul. Wrocławskiej. Po zbudowaniu Ronda Grunwaldzkiego na tym
        odcinku pozostawiono rów przypominający ściek a wystarczyłoby
        spiętrzyć wodę budując jaz przed wlotem kanału w rurę pod ziemią.
        Ideałem byłoby zbudowanie śluzy nr III, która tam się znajdowała ale
        zdaję sobie sprawę, że jest to sprawa kosztowna dlatego tańszym
        rozwiązaniem byłby jaz podobny do jazu ulgowego obok przystani
        Zawiszy. Jeszcze prostszym i najtańszym rozwiązaniem byłoby ułożenie
        głazów na końcówce tego rowu i podpiętrzenie kanału przez co
        powstałby wodospad podobny do "Szklarki"
    • skorzewski_marcin Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 03.09.08, 20:17
      To może ja, tak ni stąd, ni zowąd zasugeruję utworzenie teatro-kina w Fordonie. W sumie, to niby taki projekt już jest, ale dotyczy on tylko tzw. "wielkiego ekranu", a mi się kolejny multipleks u nas za bardzo nie widzi. Przydałoby się coś na poziomie, oczywiście może sobie również prowadzić typowo komercyjną działalność. Coś pomiędzy Cinema City a Adrią byłoby wręcz idealne. ;)

A jak nie, to choś amatorski teatr by się przydał. Nie podoba mi się to, że aby się dotać do naszego bydgoskiego teatru wpierw trzeba sobie porobić odpowiednie papierki w szkołach aktorskich w Warszawie, etc. Jak już tam się ktoś dostanie, to nie za bardzo chce się tu wracać. ;]

Przydałoby się coś skromnego, niekoniecznie zaawansowanego, coś co wykraczałoby poza ramy szkolnych grup aktorskich, ale bez górnolotnych ambicji.

Choć pewnie nikomu nic takiego nie jest potrzebne i lepiej otworzyć kolejną galerię handlową a sztukę pozostawić nadzianym snobom, którzy choć jej nie rozumieją to się w niej ćwiczą, bo tak wypada (spora część adeptów szkoły muzycznej, niestety...)
    • majomos Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 09.09.08, 10:47
      www.bydgoszcz.socjum.pl - budujemy największą społeczność miastową w
      Polsce!! zapraszam!
      • kazan41 Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 13.09.08, 15:16
        Do załatwienia od ręki za nie niewielkie pieniądze to sprawa
        oświetlenia Śluzy Okole, którą za dnia b. dobrze widać z mostu Św.
        Antoniego, natomiast po zmroku jest tam czarna otchłań a jest co
        pokazać bo niewiele miast może się poszczycić śluzami. Przy okazji
        warto poprawić oświetlenie Śluzy Miejskiej w poblożu Opery Nova. W
        tej chwili jest ona oświetlona przez RZDW przez dwie lampy, co jest
        dalece nie wystarczające i nawet zdjęcia wieczorem nie można zrobić.
    • janusz_lipinski Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 08.10.08, 00:24

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=81611
      • kazan41 Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 11.01.09, 20:04
        Proponuję w Bydgoszczy utworzyć "Park Miniatur" i wybudować np. w
        Myślęcinku w skali 1 : 25 budowli i obiektów z terenu województwa
        lub jego części. Np. Spichrze, Pałac w Ostromecku, Pałac w
        Lubostroniu, Katedrę Bydgoską, Klaryski, Tężnie w Inowrocławiu itp.
        Przykładem niech będzie miasto Kowary. Gwarantuję, że turystów w
        Bydgoszczy przybędzie.

fotoforum.gazeta.pl/72,2,707,85056490.html
        Pozdrawiam
    • kmbb Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 04.03.09, 21:41
      www.kmbydgoszcz.fora24.pl :) :) :)
      • nitryfikator Re: Pomysły na Bydgoszcz - 0 (wstęp i lista częśc 13.03.09, 00:59
        jako Torunianin miło patrzeć że nie brakuje w Bydgoszczy ludzi którym naprawdę
        zależy na własnym mieście. to jest budujące. przyszłość Bydgoszczy zależy
        właśnie od takich ludzi, którzy skupiają się na tym jak zbudować, zamiast zabrać
        i zniszczyć.
        ze swojej strony proponuje zagospodarowanie fordońskich "górek". teren można by
        uprzątnąć, utwardzić ścieżki, postawić ławki wraz ze śmietnikami których
        niestety wszędzie mi brakuje, wybudować wysunięty taras widokowy na samej górze
        -widoki i tak są już piękne( w pobliżu wybudowanie chociaż by małego parkingu
        dla ludzi chcących przyjechać w to miejsce). wybudowanie np.orlika u "podnóży"
        górek, lub całego kompleksu boisk. może nawet wybudowanie mini obserwatorium do
        oglądania nieba. proponuje zakładanie stowarzyszeń itp. dzięki którym można by
        uzyskiwać fundusze na działalność i realizację własnych pomysłów. w Toruniu
        stowarzyszenie rowerowe było ignorowane przez miasto ale teraz ze względu na
        swój upór w działaniach, dostało dofinansowanie - małe ale na początek zawsze
        coś, inne zaś dostało dużo większe dofinansowanie na budowę toru do 4crossu.
        Widziałem niewielki tor rowerowy właśnie na górkach - może tam też udało by się
        wybudować tor z prawdziwego zdarzenia (nie szkodzi że w Myślęcinku już taki
        jest- i co z tego). często na górkach widzę że jeżdżą motocykliści - miejsca
        jest tam w bród a teren urozmaicony - niewielkim kosztem również dla tych osób
        można zbudować tor, po którym legalnie bez obaw można by jeździć.
        największą porażką dla mnie jest BRDA - tak piękna rzeczka meandrująca przez
        samo centrum miasta powinna być wizytówką miasta i to nią należało by się
        chwalić. bardzo słabo zagospodarowana albo wcale. naprawdę zazdroszczę
        Bydgoszczy Brdy - ale nie jest to chora zazdrość.
    • obserwator1_pl tramwaj do Fordonu 16.03.09, 18:48
      Miasto postanowiło wydać bardzo dużo pieniędzy na tramwaj do Fordonu.
      Tymczasem warto byłoby pójść w ślady Trójmiasta i reaktywować przejazdy do
      Fordonu przy wykorzystaniu infrastruktury PKP. Na trasie Bydgoszcz Gł - B.
      Leśna, Bielawki, B. Wschód, Fordon mogłoby jeździć na przemian co kilka -
      kilkanaście minut kilka szybkich szynobusów. A autobusy, zamiast jeździć wzdłuż
      tej linii, powinny jeździć gwiaździście z w/w węzłów komunikacyjnych. Koszty
      takiego projektu byłyby znacznie mniejsze niż forsowany plan linii tramwajowej.
      No tak, ale trzeba by było dogadać się z PKP a tego w Urzędzie Miasta i w ZDMiKP
      nikt nie chce, bo część transportu publicznego "wpadnie" do innego przewoźnika.
      • nitryfikator Re: tramwaj do Fordonu 16.03.09, 20:18
        pamiętam że Dombrowicz nie chciał tego tramwaju od samego początku kiedy koszty
        budowy były nawet o połowę tańsze niż teraz. dopiero jakaś grupa (może
        stowarzyszenie - nie pamiętam)naciskała tak mocno że udało się dojść do
        konsensusu - tym bardziej że była możliwość pozyskania pieniędzy zewnętrznych.
        będąc w waszym mieście również zwróciłem uwagę na poruszoną przez poprzednika
        sprawę.
        realizacja pomysłu była nawet dyskutowana - ale przez krótki czas, chodziło
        oczywiście o kasę, że nie opłacalne ble, ble, ble...

są rzeczy których nie warto robić, ale się opłacają w tej sytuacji chodzi jednak
        że prawdopodobnie się nie opłaca ale warto.
        miasto i tak dopłaca do przewozów miejskich,lini (przynajmniej w toruniu ale
        sądzę że w bydgoszczy jest tak również)które są nieopłacalne ale potrzebne.
        dlaczego teraz miało by być inaczej.

widząc już lata temu chociażby przystanek pkp przy UTP popadający w ruinę nie
        potrafiłem zrozumieć dlaczego nikt nie wykorzystuje tego torowiska. dojście do
        chyba najważniejszej uczelni w mieście zajmuje parę minut. są teraz niby te
        szynobusy z chełmży ale jeżdżą bardzo rzadko i nie ma zbyt dużej możliwości
        dopasowania ich do swoich potrzeb. poza tym powinno to polegać na tym że (jeśli
        tak nie jest) przejazdy powinny być wliczane do biletów miesięcznych ZDMiK, a w
        środku szynobusów powinny być również zwykłe kasowniki do biletów.
        wszystko bardzo pięknie działa nie tylko w trójmieście ale w wielu innych
        miastach gdzie już dawno wykorzystuje się ten sposób transportu.
        • arafat11 Re: tramwaj do Fordonu 21.03.09, 07:32
          wszystko fajnie kolego ale jest klka ale:
          po pierwsze tory ida obrzezmi miasta i tak naprawde nikt kolo nich
          nie mieszka( jak maja mieszkancy fordonu dotrzec np na wyzyny?
          autobusem z tatrzanskeigo na byd fordon, pociagiem na glowna, a
          stamtad autobusem na wyzyny? itp itd...
          po drugie, zeby tam puscic pociagi co kilkanascie mint to trzeba
          zbudowac drugi tor a to kosztuje, a po tzcie od byd wschod tory sa
          wspolne z linia do toruniua( i warszawy) wiec nie bedzie mozliwe
          utrzymanie taktu co kilkanascie minut...
          po czwarte, wszystkie opracowania wykazaly ze lepszy bedzie tamwaj
          niz pociag...
          • nitryfikator Re: tramwaj do Fordonu 21.03.09, 17:11
            na pewno masz wiele racji w tym o czym piszesz.

ale w miejscach gdzie jest jeden tor można by zrobić dużo mniejszym kosztem
            kilka "zatoczek" dla szynobusów w których następowało mijanie się pojazdów.
            sytuacja czasem jest podobna z pociągami gdy remontowane są tory.
            miejsca przy omawianej linii kolejowej są faktycznie dość słabo zabudowane,
            ale.... właśnie to jest impuls aby to zmienić. przy UTP jak grzyby po deszczu
            powstają nowe bloki, a dziś czytam że jednak IKEA będzie się budować przy
            fordońskiej (mam nadzieję że dobrze wydaje mi się że jest to przy moście przez
            wisłę).Czyli kolejni ludzie do dowiezienie i odwiezienia z marketu.
            sądzę że poruszanie się w Bydgoszczy komunikacją miejska ma przeważnie tylko
            sens jeśli posiada się bilet miesięczny (ze względu na rozległość miasta) więc
            przesiadka na autobus lub tramwaj na wyżyny nie była by aż takim problemem.

nie znam opracowań na temat kosztów eksploatacji tramwajów i szynobusów - ale
            zakładam że wiesz o czym piszesz.

w każdym bądź razie może się faktycznie wydawać że nie jest to najlepszy pomysł,
            ale w tą linię już kiedyś zainwestowano dużo pieniędzy na budowę torów,
            przystanków ("dworców"), wiaduktów - szkoda było by tego nie wykorzystać lepiej
            • arafat11 Re: tramwaj do Fordonu 22.03.09, 06:01
              ale w miejscach gdzie jest jeden tor można by zrobić dużo mniejszym
              kosztem
              > kilka "zatoczek" dla szynobusów w których następowało mijanie się
              pojazdów.
              zgadza sie, ale to i tak nie rozwiazuje problemu jaki jest od stacji
              bydgoszcz wschod do glownej, bo tam jest duzy ruch i nie ma
              fizycznej mozliwosci zeby pociagi z fordonu( skm) jezdzil tam w
              sensownym takcie, a to dyskwalifikuje ten pomysl...

ale.... właśnie to jest impuls aby to zmienić. przy UTP jak grzyby
              po deszczu
              > powstają nowe bloki, a dziś czytam że jednak IKEA będzie się
              budować przy
              > fordońskiej (mam nadzieję że dobrze wydaje mi się że jest to przy
              moście przez
              > wisłę).Czyli kolejni ludzie do dowiezienie i odwiezienia z marketu.

ale na razie trzeba zapewnic dojazd kilkudziesieciu tysiacom ludzi
              z fordonu do i z centrum, a oni akurat mieszkaja daleko od tej
              lini...

a ikea bedzie sie budowac( slyszymy to od prawie 10 lat!)nie przy
              moscie, ale na terenach rometu( to mniej wiecej naprzecwko auchana
              ale po drugiej stronie fordonskiej w dosc znacznym oddaleniu od
              stacji brdyujscie( po droze jeszcze do pokonania kladka nad
              jezdnia)...( zresza nawet dzisiaj nikt nie bedzie szedl kilkaset
              metrow do stacji brdyujscie od auchana jezeli spod dzwi marketu ma
              autobus...)

sądzę że poruszanie się w Bydgoszczy komunikacją miejska ma
              przeważnie tylko
              > sens jeśli posiada się bilet miesięczny (ze względu na rozległość
              miasta) więc
              > przesiadka na autobus lub tramwaj na wyżyny nie była by aż takim
              problemem.
              >
              masz racje, ale do komunikacji miesjkiej sie doplaca, wiec tworzenie
              kolejnego drogiego( pkp zyczy sobie bardzo wiele za takie
              rozwiazanie, mowa byla o kilku milionac rocznie, za zwiekszenie
              liczby pociagow na tej trasie , a i tak daleko by im bylo do taktu
              20 minutowegho, a tylko taki ma jakos sens...)musi oznaczac albo
              znaczny wzrost cen biletow albo jeszcze wieksza doplate miasta...a
              na to za bardzo nie ma kasy....

zreszat za kilka lat ma byc linia do fordonu i chybanie maja teraz
              sensu takie dywagacje....moze za kilkanascie lat, gdu tereny przy
              obecnej lini kolejowej beda bardziej zabudowane powroci sie do tego
              tematu, w co jednak watpie, bo przy fordonskiej powstaja raczej
              punkty uslugowe a nie osiedla, poza tym sa one tez w pewnym
              oddaleniu od owej lini i prostszy i tanszy jest dojazd autobusem...
              poza tym nikt nie bedzie chcial kilku przesiadek tylko bezposredni
              tramwaj lub autobus...pozdrawiam
              • nitryfikator Re: tramwaj do Fordonu 22.03.09, 11:14
                faktycznie gdy już niedługo mają zacząć budować linie tramwajową do Fordonu,
                wykorzystanie linii kolejowej w omawianym miejscu traci na znaczeniu, co chyba
                nie powinno oznaczać że trzeba definitywnie zapomnieć o wykorzystaniu tego
                połączenia - przyszłość pokarze.
                ja tylko zaproponowałem pewne rozwiązanie które wg. mnie miało być "pomysłem na
                Bydgoszcz". może to nie trafiony pomysł, ale taka dyskusja jest przydatna :)
                • lukasbaker www.ENJOY.Bydgoszcz.pl 09.06.09, 19:42
                  Witajcie Bydgoszczanie!

Pierwszy wątek w tym temacie: 20.12.07
                  Dziś mamy: 09.06.2009

Wszystkich miłośników naszego miasta zapraszam na stronę naszego społecznego
                  projektu, mającego na celu promocję Bydgoszczy w Europie.

Chcemy zachęcić mieszkańców naszego pięknego miasta, do korzystania z darmowych
                  narzędzi o globalnym zasięgu [youtube, google, facebook itp] i wykorzystaniu ich
                  do zaproszenia do Bydgoszczy: potencjalnych inwestorów, przyszłych studentów,
                  turystów, artystów itp.

Wszystkich zainteresowanych zapraszam na: www.Enjoy.Bydgoszcz.pl

pozdrawiam

Łukasz
                  • pit1233 Re: Turystyczne tablice drogowe 18.08.09, 12:40
                    Jeżdząc po kraju zauważyłem, że bardzo wiele miejscowości ma swoje
                    znaki turystyczne ustawione przy drogach wlotowych, które reklamują
                    1-3 główne produkty turystyczne danej miejscowości. Niestety
                    Bydgoszcz nie posiada takiej reklamy, a ma chociażby sąsiedni Żnin,
                    Świecie, czy Koronowo, nie mówiąc np o Grudziądzu, Chełmnie, czy
                    Toruniu. Na południu Polski właściwie każda większa miejscowość jest
                    tak zareklamowana.
                    To chyba wiele nie kosztuje, a możnaby np zareklamować: sanktuarium
                    w katedrze, kanał bydgoski, Wyspę Młyńską, secesję.

Włodarze miasta do dzieła !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka