piehemoth 22.02.08, 11:19 Z tym parkingiem to przeginka. ale koszykarze - tak, na Wyżyny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andy125 Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 11:30 Pomysl z przesunieciem pomnika w kierunku Fary,jest rozsadny.Kazde inne rozwiazanie to,na dzien dzisiejszy,zwykly populizm i chec zaistnienia w mediach dzisiaj,a w historii jutro.Niech PO zabierze sie do pracy od podstaw a nie odwraca uwagi spoleczenstwa bydgoskiego od istotnych problemow,ktore w moim kochanym miescie istnieja.Jest po prostu na takie burzenie historii za wczesnie.Za pare lat sprawa bedzie wygladala zupelnie inaczej.A pani,ktora dzisiaj takie rozwiazanie proponuje niech sie sama przeniesie,najlepiej do innego miasta,a nie niszczy historii pieknej BYDGOSZCZY!!! Platforma Obywatelska naprawde nie ma innych problemow,a co z cudami? Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 13:23 Proponuję abyś wziął sobie ten pomnik do ogródka!Nie chcemy takiego paskudztwa! Odpowiedz Link Zgłoś
tech80 pomnik na Wzgórze Wolności obok cmentarza 22.02.08, 11:34 a w dole panorama miasta, miejsce godne aby uczcić pamięć pomordowanych bydgoszczan, pomnik własciwie oswietlony i umieszczony na cokole mógłby być widoczny z daleka, Odpowiedz Link Zgłoś
pit1233 Re: Pomnik 22.02.08, 11:48 Pomnik powinien trafić na Wyżyny, a na Rynkek zachodnia pierzeja. Temat pomnika wciąż będzie wracał, aż zostanie przeniesiony. Stanie się tak prędzej, czy później. Po prostu pomnik to tylko imitacja tego, co tu powinno stać od wielu lat - historycznej pierzei z kościołem, w której znajdzie się miejsce i na martyrologię i na kulturę i turystykę. Głosy wołających na puszczy miłośników Bydgoszczy - Sulimy- Kamińskiego, Szwalbego, Malinowskiego itd. mogą być wreszcie wysłuchane. Odpowiedz Link Zgłoś
kuna_sogobi Re: Pomnik 22.02.08, 12:45 To, co powinno być proste jak strzała, mierna radna Rusielewicz próbuje wykrzywić, skomplikować, zamieszać... wszystko dla marnego poklasku i pokazania się, że w ogóle coś robi (bo jak do tej pory należy w Radzie Miasta do najmniej widocznych radnych). W kwestii Starego Rynku miasto powinno mieć jeden główny priorytet: ODBUDOWA ze zniszczeń wojennych!!!!! Czyli to, co wszystkie inne duże i średnie polskie miasta uczyniły już 50, 40 czy 20 lat temu! Odbudowa zachodniej pierzei Starego Rynku się naszemu miastu i jego mieszkańcom po prostu należy! Można dyskutować, co np. umieścić w bryle kościoła - świątynię czy świecką funkcję kulturalną lub historyczną, ale zabudowa pierzei MUSI wrócić na swoje miejsce! Tak jak chcieli wybitni, mądrzy bydgoszczanie-wizjonerzy przywołani przez mojego przedmówcę, tak jak pragnie tak wielu mieszkańców Bydgoszczy. A co nam proponuje radna Rusielewicz? Jakąś fontannę - fiu-bździu się wylęgło w główce... Skoro pani radna tak lubi fontanny, to co zrobiła dla odbudowy Potopu, który ma szansę stać się rozpoznawalnym symbolem Bydgoszczy, jak choćby gdański Neptun? Inny pomysł - parking? No i tu wyłazi żałosna małość radnej - Wyspa Młyńska pięknieje i w końcu, mimo oporów władzy, trzeba będzie zlikwidować bandytyzm w postaci dzikiego i w dodatku darmowego parkingu dla urzędasów na Wyspie, więc pani radna próbuje już w ten sposób zabezpieczyć swoje cztery ... kółka :/ O zgrozo, te herezje zyskały poparcie całego klubu PO... no comments! Co do pomnika - cmentarz Bohaterów to interesująca lokalizacja, chętnie widziałbym go górującego nad skarpą, widocznego wyraźnie w dzień i w nocy (podświetlenie) z dolnej części miasta. Mam jedynie obawę, że to co na Starym Rynku wydaje nam się ogromne, z większej odległości na szczycie skarpy może stać się niezbyt duże i mało widoczne. I jeszcze jedna, istotna uwaga. Radna Rusielewicz dąży do całkowitej likwidacji miejsca pamięci Września 1939 na Starym Rynku - takim pomysłom kategoryczne NIE! Rynek musi tętnić życiem, także rozrywkowym, bo taka jego funkcja, ale element upamiętniający martyrologię bydgoszczan musi być na nim zachowany. Przypomnę, że idea sprzed ponad 40 lat zawierała poświęcone temu muzeum w odbudowanej pierzei, a pomnik miał być tylko do niego dodatkiem. Zrealizowano z tego tylko pomnik... Zalążek muzeum już jest: w kościele pw. Św. Polskich Braci Męczenników (przy którym stanął szaniec z Rynku) jest izba pamięci poświęcona m.in. Wrześniowi 1939 - mało bydgoszczan o tym wie. Są również idee, by na odbudowanej pierzei wykonać element upamiętniający legendarny ślad ręki rozstrzelanego księdza. Warszawa i inne polskie miasta są przykładem, że można połączyć funkcje publiczne, w tym rozrywkowe rynku z funkcją pamięci i nie kolidują one ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: Pomnik 22.02.08, 13:27 Dlaczego upamiętniać ma te wydarzenia ten komunistyczny bubel? Odpowiedz Link Zgłoś
rreeexx Re: Pomnik 22.02.08, 17:27 Pomnik wpisał się się w obraz Starego Rynku. Jest tak, czy tego chcemy, czy nie. Ofiary zostały upamiętnione i trzeba szanować tych, dla których jest to ważne. I z nimi rozmawiać. Pomysł ustawienia fontanny na miejscu pomnika to przejaw wesołej twórczości. Za takie żarty dziękujemy pani radnej. To najłagodnieszy komentarz, na jaki pozwala rozum. O parkingu nie wspomnę, bo "takie pragmatyczne idee" to kompromitacja. Ewentualne zmiany na Starym Rynku, powinny uwzględniać jego historyczny wygląd i dążyć do jego odtworzenia. Tylko takie zabiegi nadadzą temu miejscu charakter. Bo przecież o charakter serca miasta tu chodzi, a nie tylko o to żeby było estetycznie i żeby wygospodarować miejsce na zabawę. Odpowiedz Link Zgłoś
oblewai Re: Pomnik 23.02.08, 01:13 mac_byd napisał> Dlaczego upamiętniać ma te wydarzenia ten komunistyczny bubel? ten komentarz jest przykladem alergi politycznej poprzedniej epoki, problem polega na tym ze oni tzw. komuna rostrzelanych bydgoszczakow w tym miejscu uchoronowala pomnikiem >>a nam chodzi o godne miejsce, gdzie moglibyśmy upamiętnić ofiary wojny.<< twierdzi piekna radna tak trzymac radni z pryszczatymi Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Pomnik 22.02.08, 13:48 > ODBUDOWA ze zniszczeń wojennych!!!!! Czy w tym celu należy zburzyć wschodnią pierzeję? Odpowiedz Link Zgłoś
kuna_sogobi Re: Pomnik 23.02.08, 13:25 a_creep napisał: > > ODBUDOWA ze zniszczeń wojennych!!!!! > > Czy w tym celu należy zburzyć wschodnią pierzeję? Kpisz, czy naprawdę tak durne wnioski wyciągnąłeś????? Gdzie ja tam napisałem choć słowo o burzeniu czegokolwiek? Gdzie pisałem o jakiejkolwiek innej części Starego Rynku, niż zachodnia pierzeja??? OK, jeśli trzeba - wyłożę łopatologicznie. Burzenie a odbudowa to pojęcia całkowicie przeciwstawne. Wiele obiektów w Bydgoszczy zostało zburzonych - wskutek działań wojennych lub też wskutek urzędniczych decyzji władz hitlerowskich, ale i powojennych (Teatr Miejski). Zdecydowana większość z nich została odbudowana - w mniej lub bardziej udany i zgodny z pierwowzorem sposób. Wschodnia pierzeja Starego Rynku została uzupełniona gmachem w zupełnie innym stylu, została też skrócona, ale przy odpowiednim malowaniu (imitacja podziału kamienic) nie odbiega on aż tak bardzo od zachowanej w oryginale reszty pierzei, nie tworzy jakichś poważnych dysonansów. Całość prezentuje się przyzwoicie. Odbudowany został Most Gdański, obecnie noszący imię Sulimy-Kamińskiego. Jego konstrukcja, szerokość, przebieg są zupełnie inne, niż zburzonego poprzednika. Ale nikt przy zdrowych zmysłach nie myśli o burzeniu tych obiektów!!! Trwająca odbudowa wschodniej pierzei Mostowej (w dalszej fazie wraz z częścią północnej pierzei Starego Rynku) również nie jest odtworzeniem stanu przedwojennego - przede wszystkim ze względu na to, że linia zabudowy przebiegała wówczas mniej więcej tam, gdzie dziś stoi rząd latarni, nie było też załamania fasady od strony mostu. Akceptuję jednak ten kompromis. W tym wypadku jest jeszcze kwestia Kaskady - inwestor zdecydował o jej wyburzeniu i w tym konkretnym przypadku w pełni popieram tę decyzję! - ale to wyjątek, a przede wszystkim nie pisałem o tym w poprzednim poście, więc nie mógł być podstawą do wciskania przez Ciebie w moje usta tak idiotycznych sugestii! Pisząc o ODBUDOWIE ze zniszczeń wojennych miałem na myśli WYŁĄCZNIE to, czego jeszcze nie odbudowano - zachodnią pierzeję Starego Rynku. Także Teatr Miejski, ale o tym nie pisałem, bo to osobny temat. I chciałbym, żeby ta odbudowa była jak najbliższa pierwowzorowi (nawiązując do wywołanej przez Ciebie wschodniej pierzei - nikt już dziś nie broni nam budować w "burżuazyjnym" stylu). Mam jednak świadomość, że nawet wariant odbudowy w wersji historycznej nie będzie w 100 procentach zgodny z oryginałem - bo np. Teatru nie da się już postawić dokładnie tam, gdzie stał, gdyż ul. Focha została poszerzona, bo np. trzy kamienice między kościołem a Niedźwiedzią będą w rzeczywistości jedną, podzieloną wizualnie na trzy części elementami wykończenia i malowaniem (jak u Sowy na Mostowej)... Napomknąłem o tym pośrednio w poprzednim poście, pisząc że ważne jest odtworzenie bryły kościoła, a funkcja wnętrza może być sakralna lub nie. Jest też dla mnie np. oczywiste, że po odbudowie pierzei w historycznym kształcie to z jednej z jej wież powinien rozbrzmiewać hejnał miasta Bydgoszczy, choć nie jest to zgodne z historią, bo hejnał skomponowany został na 600-lecie miasta, już po zburzeniu pierzei. Priorytetem jest odbudowa ze zniszczeń wojennych tego, co jeszcze nie zostało odbudowane! Myślę, że to czytelnie wynikało z mojego poprzedniego postu. Naprawdę nie rozumiem więc, jak mogłeś z niego wysnuć tak bezsensowny wniosek????? Odpowiedz Link Zgłoś
samon1920 Re: Pomnik przeniesiemy, a co w jego miejsce? 22.02.08, 11:55 Przeniesienie pomnika ze Starego Rynku dla mnie najlepsze miejsce do cmentarz Bohaterów na Wzgórzu Wolności to faktycznie byłby CUD czyli realizacja programu wyborczego PO,ale musi iść w parze z uchwała o odbudowie zachodniej pierzei w stanie z 1939 r czyli z kościołem włącznie oraz wykorzystaniem jednej z kamienic plus podziemia do upamietnienia pokręconej historii mieszkańców Bydgoszczy ( Polaków, Niemców) z uwzględnieniem na pierwszym miejscu lat 1939-1945. Przeniesienie pomnika bez konkrtenej decyzji " a co w zamian" spowoduje kolejną wojnę jak wypełnić miejsce po pomniku i szańcu, a są zapędy róznych zakompleksiałych futurystów, aby postawić nam coś nowoczesnego w tym miescu. Odpowiedz Link Zgłoś
rethymnon1 popieram pomysł 22.02.08, 12:11 Tyle, że dyskusja o przeniesieniu pomnika powinna być jedynie częścią składową działań zmierzających do rewitalizacji starówki. Przecież nie chodzi tylko o Stary Rynek, ale także o ul. Długą, która powoli umiera... Szkoda, że władze miasta zajmują się jedynie hipermarketami a nie robią nic, żeby to Starówka była tętniącym życiem sercem miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
an59za Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 12:16 Tego się po PO nie spodziewałem. Gdy kilkadziesiąt lat temu przyjechałem do Bydgoszczy, pomnik już był. I powinien pozostać na swoim miejscu. Można go ewentualnie przesunąć bliżej Katedry. Pomysły pani Rusielewicz są wzięte z księżyca. Jeżeli państwo radni nie maja nic innego do roboty, to niech się wezmą za porządki w mieście. Przyspieszenie terminów remontów, napraw, usunięcie brudu i śmieci. W końcu za to dostają diety z naszych podatków. Pani Rusielewicz proponuję zająć się o wiele pilniejszymi sprawami. Ci którzy przeżyli tamte wydarzenia i rodziny pomordowanych przez hitlerowskie Niemcy mają pełne prawo do pomnika w tym właśnie miejscu. Miejscu, w którym te tragiczne dla wielu wydarzenia się rozegrały. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 13:30 Ja bydgoszcanin od 8 pokoleń, który w tamtych latach stracił kilka osób ze swojej rodziny pragnę aby wywieźć to szkaradztwo i postawić zachodnią pierzeję, a w niej muzeum martyrologi bydgoszczan! Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 12:27 > Z tym parkingiem to przeginka. Jest duży parking na Rynku, to czemu tego nie schować? Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 13:22 RadnyRega stawia na niewłaściwy elektorat i urządza sobie znou jakieś dziwne podchody. Weż Pan sobie ten pomnik na łeb i chodź z nim po ulicach Bydgoszczy. Najlepsze rozwiązanie to pierzeja i w niej min. muzeun martyrologii bydgoszczan. Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 13:24 > Weż Pan sobie ten pomnik na łeb i chodź z nim po ulicach :-D Odpowiedz Link Zgłoś
misw74 Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 13:24 Polecam ostatni tekst Sebastiana, szczególnie tym, którzy upierają się przy pomniku tam gdzie obecnie jest. 1346bydgoszcz.blogspot.com/2008/01/twarda-mowa-czy-powiejca-pami.html Odpowiedz Link Zgłoś
liloop Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 13:30 Czy lubię czy nie lubie PO i ich kogucika, pomysł przeniesienia popieram jak najgoręcej. Albo Wyżyny, a najlepiej Wzgórze, bo tam leży wiele ofiar hitleryzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
bart1728 Radni PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 13:55 jak najbardziej zaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa:D 3 x TAK Odpowiedz Link Zgłoś
radca idealne miejsce na pomnik - -okolce Doliny Smerci 22.02.08, 15:02 moim zdaniem - to byloby idealne miejsce na ten pomnik radca Odpowiedz Link Zgłoś
bartekr1 Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 15:11 BRAWO za rozsądną decyzję i odwagę! Z całym szacunkiem dla histori i martyrologii, ale ten pomnik powinien zniknąć ze Starego Rynku! Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 Re: Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 15:47 Jestem jak najbardziej za! Przenieść pomnik na Wyżyny, a następnie wyrównać kostkę na Starym Rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
michu76 Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 16:14 Co jeszczcze radni z naszego ratusza wymyślą glupiego za tej kadancji?Dosyć debilizmu mamy na codzień dzięki wlodzarzom Bydgoszczy ale co tam,można dalej snuć glupie pomysly,byle nie zająć się pracą na rzecz miasta.Czas,żeby wyplaty dla tych oszolomów z rady miejskiej nie byly wyższe jak 1000zl.Może wtedy wzięliby się za robotę!Pomnik Walki i Męczeństwa nie stoi na Rynku po to,żeby go upiększać tylko w jakimś celu.Jak szanowni radni z PO nie wiecie dlaczego tam stoi,to poczytajcie trochę historii naszego miasta...Brak slów . Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 16:22 > Pomnik Walki i Męczeństwa nie stoi na Rynku po to, > żeby go upiększać tylko w jakimś celu. Cel spełnia źle. Między innymi dlatego, że jest brzydki / nie pasuje do miejsca w którym stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
hymurt Re: Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 16:38 Chcesz wiedzieć dlaczego on tam stoi? To proszę: „Nie chcę fetyszyzować pomnika. Trafił na Stary Rynek dopiero 30 lat po wybuchu wojny, jako erzatz, niepoprawnej politycznie, zbyt "kościelnej", zachodniej pierzei. Znalazł się w mieście przypadkowo. Był przeznaczony dla bohaterów warszawskiego getta. U nas miała stanąć "Nike" Wacława Kowalika. Marzec 1968 roku sprawił, że tematyka żydowska znalazła się niełasce Gomułki. Dzięki operatywności profesora Masiaka gotowe - lecz bezużyteczne już w Warszawie dzieło, aby "się nie zmarnowało", wylądowało w Bydgoszczy.” Autor: S. Malinowski, historyk miłośnik Bydgoszczy niestety ŚP. Odpowiedz Link Zgłoś
teka30 Re: Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 16:59 Pomnik mi osobiście nie podoba się wcale ale rozumiem że są ludzie którzy mają do niego sentyment. Można przestawić go w to miejsce na którym stała wieża Bismarcka i przy okazji wyremontować i oświetlić schody. Odpowiedz Link Zgłoś
dtpolonia Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 18:03 Pomnik musi zniknąć ze Starego Rynku koniec i kropka. Nikt przecież nie chce go całkowicie usunąć z Bydgoszczy więc nie rozumiem o co tyle szumu robią przeciwnicy ruszania Pomnika. Co to za różnica czy będzie stał na Wyżynach, w Dolinie Śmierci czy na Starym Rynku. Tak czy inaczej będziecie mieć swoje miejsce pamięci, miejsce historyczne. Stary Rynek można w ciekawy sposób zagospodarować a najlepszym pomysłem byłaby odbudowa zachodniej pierzei i myślę, że to byłoby bardziej pożyteczne dla Bydgoszczy. Co do parkingu to jeden już mamy i drugi nam nie wystarczy. Żal patrzeć, że ten przy Pałacu Młodzieży stoi praktycznie pusty. Jeśli chcemy, aby nasze Stare Miasto wyglądało "zachęcająco" to trzeba całkowicie zlikwidować na nim ruch pojazdów mechanicznych. Nie ma co gadać, że nie ma miejsc parkingowych bo takie są właśnie na parkingu za Pałacem Młodzieży. Momentalnie by "zaczął zarabiać". Odpowiedz Link Zgłoś
tylko_bydgoszcz Re: Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 18:06 Moje zdanie jest takie: Pomnik powinien zostac przeniesiony a zachodnia pierzeja wraz z kosciolem odbudowana! Odpowiedz Link Zgłoś
macborys Re: Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 18:13 Przeniesnie caly Bromberg pod Torun, a tramwaj do tarkowa Dolnego i tak m Odpowiedz Link Zgłoś
rogajos Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 18:52 Pomysł jak najbardziej trafiony,pomnik należy przenieść a w miejscu tym odbudować to co się staremu miastu należy-PIERZEJĘ ZACHODNIĄ, bez której rynek zatracił swoje piękno i klimat wielkomiejski i to w jednej z kamienic należy wmurować tablicę upamiętniającą tragiczne wydarzenia 03 września 1939 roku!!!Dążmy do tego aby nasz rynek odzyskał swój dawny blask!!!Większośc miast odbudowała swoje zabytki,BYDGOSZCZ i BYDGOSZCZANIE też sie tego domagają!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rogajos Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 19:00 Pomysł jak najbardziej trafiony, pomnik należy przenieść, a w miejce pomnika należy przywrócić to co sie staremu miastu należy-PIERZEJĘ ZACHODNIĄ bez której nasz rynek zatracił swój wielkomiejski charakter,a w miejsce jednej z odbudowanych kamienic należy wbudować tablicę upamiętniającą tragiczne wydarzenia 03 września 1939!!!BYDGOSZCZ I BYDGOSZCZANIE na to zasługują !!! Odpowiedz Link Zgłoś
nowabydgoszczanka Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 20:11 Zgadzam się z panią Elżbietą Rusielewicz -pomnik powinien być przeniesiony na plac przy kościele pw. Świętych Polskich Braci Męczenników.Będzie miał tam naprawdę godne miejsce. Na Starym Rynku przepięknie prezentowałaby się fontanna "Potop"-historycznie związana z Bydgoszczą.Mogłaby być odpowiednio podświetlona. Przed budynkiem Urzędu Miejskiego na niewysokiej kolumnie świetnie prezentowałaby się Łuczniczka jako symbol miasta. Tam gdzie jest obecnie umiejscowiona, nie ma odpowiedniej ekspozycji.Nie zawsze turyści tam docierają. Wielu pisze o odbudowie Zachodniej Pierzei.Bardzo szanuje ich zdanie, jednak uważam, że na dzisiejszy czas to sprawa raczej nierealna. Centralne place, rynek raczej nie powinien być pomniejszany i brak na to środków. Bydgoszcz może być pięknym miastem, wyróżniającym się spośród innych, jeśli tylko w swoim sercu-centrum miasta wyeksponuje swoje PRAWDZIWE HISTORYCZNE PERŁY W KORONIE-fontannę POTOP i Łuczniczkę! Każdy kto odwiedzi Bydgoszcz (jestem tego pewna)będzie musiał zapamiętać to miasto i pewnie zrobi sobie zdjęcie pamiątkowe przy tych prawdziwych ozdobach na Rynku. Prośba tylko do Prezydenta i władz, by dofinansowano jak najszybciej realizację fontanny Potop- to takie ważne dla historii i podniesienia dumy mieszkańców Bydgoszczy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fordoniak150 Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 20:29 Świetny pomysł, a najego miejscu postawić pomnik prezydenta Dombrowicza, wielkiego mieszkańca . Odpowiedz Link Zgłoś
wielka_bydgoszcz Może ktoś chce zarobić? 22.02.08, 20:41 Przeniesienie pomnika to zamydlanie oczu. Rzeczą pierwszorzędną powinna być odbudowa Zachodniej Pierzeji. No chyba, że ktoś chce coś zarobić... Odpowiedz Link Zgłoś
mrozik82 Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 22:24 Podczas krwawej niedzieli,moja SP.Babcia stala,w okolicach terazniejszego Balbeeka na Starym Rynku.Opowiadala mi co sie dzialo i rowniez czytalem o tym w ksiazkach.Jak mozna usunac taki pomnik?Ja wiem zebyscie chcieli kolejny supermarket w centrum miasta,ale ludzie troche szacunku do historii!Fakt lepiej postawic fontanne z wulkanem,zamiast jakiegos tam pomnika.Idac dalej tokiem myslenia Pani z PO to moze postawmy Biedronki i Galerie w Auschwittz?Przeciez te pare barakow mozne gdzie przezrucic...brak slow... Odpowiedz Link Zgłoś
mordkakofana Odwrócenie tematu od porażki? 22.02.08, 22:30 Czy to aby nie odwrócenie tematu od sromotnej porażki PO? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=75917137&a=76088576 Odpowiedz Link Zgłoś
kanton2 Re: Odwrócenie tematu od porażki? 22.02.08, 22:35 Więcej na ten temat w jutrzejszym wydaniu GW w Toruniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bydmen Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 22:31 Brawo!!!!! pomnik musi zmienic miejsce !!!! Rynek ma byc wizytówką miasta a "Koszykarze" szpecą go .Centralne miejsce dla króla lub efektownej fotanny?!!!! Do dzieła Radni...zniknął okropny szaniec teraz czas na resztę... Juz sie nie moge doczekac tej przestrzeni .....pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zbigski Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 22.02.08, 23:55 Biedna ta Bydgoszcz. Nie dość, że ma infantylnego prezydenta, durnowatych radnych, to jeszcze trafili jej się , chociaż nielicznie, głupkowaci mieszkańcy-popaprańcy. Odpowiedz Link Zgłoś
lilesa2 Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 23.02.08, 00:19 Dlaczego na peryferie. Za dużo mamy pomników w Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
charybdis To było do przewidzenia. 24.02.08, 22:15 Skoro Szaniec udało się usunąć bezboleśnie, przyszła pora na pomnik. To był - od początku - prawdziwy cel. Pomnik stał się zawadą, bo przypomina o bydgoskiej "krwawej niedzieli" '39, a to dzisiaj niemodny temat. W zamian ma być fontanna, parking, a tak naprawdę "zachodnia pierzeja". Niewątpliwie biskup upomni się o miejsce po kościele, a co najmniej o kasę za niego. Na kamienicach, a ściślej knajpkach i sklepach, "ratuszowi" będą mogli dobrze zarobić. Co prawda, za pieniądze na "przenosiny" pomnika można by pozostawić którąś z likwidowanych szkół, lub przeznaczyć je na dożywianie głodnych dzieci, ale decyzje już zapadły... Odpowiedz Link Zgłoś
rogajos Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 25.02.08, 18:12 Miejsce po pomniku przeznaczone musi byc na odbudowę pierzei zachodniej, a pomysły żeby postawic w to miejsce kolejne "cudo" w stylu fontanny to pomysł ludzi o krótkiej wyobraźni!!!A jeżeli ktoś pisze że rynkowi potrzeba przestrzeni to niech lepiej zastanowi sie nad swoją przestrzenią umysłową!!!Polecam obejrzeć zdjęcia starego rynku przed 1940r. i ocenić samemu co się historycznie należy w tym miejscu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zs17byd Re: Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 26.02.08, 11:34 Temat rekonstrukcji zachodniej pierzei będzie wracał jkak bumerang nawet za 100 lat, jeśli do tej pory owej zachodniej pierzei się nie odbudowuje. Zycie pokazuje,że kolejne pokolenia bydgoskich patriotów, którzy nie wstydzą się swojego miasta, jest ono dla nich czymś najpiekniejszym, pomimo że Ratusz nieustannie je dewastuje ( patrz m.in.pseudo międzywodzie na Wyspie Młyńskiej) bedzie walczyć, upominać się o odbudowę kościoła i 4 kamienic. Za 100 lat tez tacy się znajdą. Dzis niestety dla niektórych odbudowa po wojennych zniszczeniach to juz nie odbudowa, są tacy zaślepieńcy naladowani jakimiś kompleksami, dla ktorych to plac od zawsze pusty, na ktorym mozna poeksperymentować. Powtórzę za wieloma głosami z tego tematu na forum, za głosy wielkiedzięki, Serce Bydgoszczy choć minęło 63 lata od zakończenia II wojny światowej nie doczekało się odbudowy jednej z ważniejszych części centralnego placu miasta. Po 1989 r. kiedy klimaty ideologiczne odeszły w zapomnienie puste miejsce, brak zachodniej pierzei jest oskarżeniem skierowanym do wszystkich ekip rządzących w Bydgoszczy, Ten pusty plac oskarża wszystkich tych warczaków, Jasiakiewiczów, Dombrowiczów i Bóg wie kogo jeszcze. Sprawa pomnika przy fakcie ze nie odbudowano jeszcze kościoła, kamienic to jakaś naprawdę drobnostka. Jestem pewien,że gdyby gospodarz miasta przedstawił wizję odbudowy zachodniej pierzei z Wielki szacunkiem dla Pamięci pomordowanych ( Muzeum, uwypuklenie legendy krwawego śladu na murze, symboliczna tablica, podziemia kościoła nasycone duchem patriotycznym, duchem solidarności, wolności) kombatanci nie protestowaliby. Myślę,że jest obawa,że pomnik się usunie, a w jego miejsce prywatni inwestorzy zrobią sobie wolna amerykanke, gdzie ducha patrityzmu, pamięci, tradycji bedzie jak na lekarstwo. Sta moim zdanie owe obawy kombatantow, a poza tym,żeby odbudowac pierzeję trzeba gospodarza z prawdziwego zdarzenia. Obecna ekipa nie jest do tego zdolna..... Odpowiedz Link Zgłoś
jxxxkx Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 26.02.08, 16:45 O ile ew. przeniesienie pomnika jest rzeczą nadającą się do dyskusji, to istota wesołych pomysłów PO jest w czym innym - żżadnego upamiętnienia niemieckich zbrodni w tym miejscu nie powinno być - to po prostu granda i szwindel. Usuwajmy te ślady, żeby nie przeszkadzały w szerzeniu niemieckich kłamstw o "Bromberger Blutsontag" (proszę popatrzeć sobie w Internecie po angielsku i niemiecku). Być może to jest prawdziwy cel tego wesołego pomysłu, którego z oczywistych względów nie ujawnia się wprost. Wszak "tubylczych" frajerów trzeba umiejętnie urobić. Odpowiedz Link Zgłoś
an59za Radny PO chcą wynieść pomnik ze Starego Rynku 10.03.08, 20:37 Proponuję wyniść radnych, którzy zamiast rzetelnej pracy rzucają głupimi pomysłami. Ciągle się kłocą, tracą do siebie zaufanie . MOJEGO ZAUFANIA JUŻ NIE MAJĄ. TAK SAMO JAK DOMBROWICZ. Odpowiedz Link Zgłoś